28.04.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 18 по 23 лютого)

Огляд світових подій (з 18 по 23 лютого)

1. В Іспанії згоріла житлова 14-поверхова будівля Згоріла багатоповерхівка Валенсія, Іспанія В іспанській Валенсії вогонь повністю..

Дата завантаження: 2024-04-28

video

1. В Іспанії згоріла житлова 14-поверхова будівля

Згоріла багатоповерхівка

Валенсія, Іспанія

В іспанській Валенсії вогонь повністю охопив 14-поверхівку в престижному районі Кампанар, що на північ від центру міста. Полум’я перекинулося й на сусідні будинки.

У гасінні брало участь більш як 20 пожежних бригад.

[Наталія, жителька згорілого будинку]:

«Моя мама й свекруха — їм 80 і 83 роки — живуть тут і, на щастя, побачивши дим і вогонь, вони пішли. Жодної пожежної сигналізації не було, узагалі».

Рятувальники повідомляють, що загинуло щонайменше чотири людини. Ще 16 постраждало. Серед них шестеро пожежників та маленька дитина. Ще 19-х осіб уважають зниклими безвісти.

[місцева жителька]:

«Це приголомшує. Нема слів. Сумно, дуже сумно».

Поруч організували польовий шпиталь.

Як повідомляють, пожежа почалася на четвертому поверсі. Зі слів очевидців, вогонь охопив увесь будинок лише за 10 хвилин. Причина займання поки що невідома, однак є припущення, що швидкому поширенню полум’я сприяло легкозаймисте поліуретанове облицювання.

[місцевий житель]:

«Ми дуже хвилюємося. І ми чудово розуміємо ризики. Таке може статися з будь-ким. Ми маємо бути готовими».

За даними місцевих медіа, у будинку було коло 140 квартир і жило 450 осіб.

Пожежу гасили з вечора до ранку. Зрештою від будівлі залишився сам лише каркас.

2. Ізраїль: намітився прогрес щодо угоди про звільнення заручників

Намітився прорив

Ізраїль

«Намітилися перспективні перші ознаки прогресу» щодо нової угоди про звільнення ізраїльських заручників. Про це заявив член воєнного кабінету міністрів Ізраїлю Бені Ганц.

[Бені Ганц, член воєнного кабінету міністрів Ізраїлю]:

«Робляться постійні спроби просувати нову угоду щодо звільнення заручників, і є перспективні перші ознаки можливого прогресу. Ми не припинимо шукати шляхи й не пропустимо жодної можливості повернути наших чоловіків і жінок додому».

Водночас Ганц додав, що, якщо нову угоду з ХАМАСом укласти не вдасться, то ізраїльські військовики й далі воюватимуть у Секторі Гази, зокрема й під час священного для мусульман місяця Рамадан, який починається в березні.

Свою заяву Ганц зробив на тлі регіональних переговорів, які мають забезпечити паузу у війні, а також надати допомогу сотням тисяч жителів Сектора Гази.

Водночас армія Ізраїлю опублікувала відеозапис удару по військовій інфраструктурі «Хезболли» в Лівані.

У повідомленні йдеться, що ізраїльський гелікоптер ударив по спостережному пункту, а також по ще одному об’єкту, який становив безпосередню загрозу.

А ці супутникові знімки показують бетонний мур, який Єгипет зводить на кордоні із Сектором Гази. Каїр заявляє, що забезпечує місце, де зможуть розміститися жителі анклаву в разі масової втечі. Водночас він заперечує, що огорожа має стати перешкодою для біженців.

До речі, і Єгипет, і деякі інші арабські країни регіону, зокрема Йорданія, раніше натякали, що не хочуть приймати багато палестинців.

Ізраїль каже, що збирається почати наступ на «останній бастіон» ХАМАСу в Рафаху. У цьому місті притулок знайшло понад мільйон палестинців, що втекли з півночі на південь Сектора Гази.

ООН заявляє, що запаси гуманітарної допомоги, яку доставляли з Єгипту до анклаву, майже повністю вичерпалися.

3. ЄС запроваджує перший пакет санкцій проти китайських компаній

Санкції проти Китаю

Бельгія, Брюссель

Європейський Союз оголошує про нові санкції. Вони вперше спрямовані проти китайських компаній, які, як припускають, допомагають Росії вести війну проти України.

До списку потрапили три компанії з материкового Китаю. Їх підозрюють у постачанні Росії критично важливих технологій та військових товарів, а саме електроніки та напівпровідників. Після затвердження списку компаніям Євросоюзу буде заборонено вести бізнес із цими фірмами.

ЄС прагне завадити Росії використовувати треті країни й торгові маршрути, щоб обходити санкції.

Слід зазначити, що раніше Брюссель відмовлявся вживати обмежувальних заходів щодо китайських компаній, побоюючись розсердити Пекін.

Це 13-й пакет санкцій, ухвалений Євросоюзом після початку повномасштабного вторгнення Росії до України. Крім Китаю, він також поширюється на Туреччину, Індію та Північну Корею.

4. Фермери Греції і Польщі не припиняють протестувати

Протест фермерів

Афіни, Греція

Тисячі селян з усієї Греції зібралися в Афінах, припаркувавши свої трактори перед парламентом. Це найбільший протест працівників галузі проти зростання цін і того, що вони втрачають засоби для існування через екстремальні погодні умови.

За оцінками поліції, до протесту приєдналося щонайменше 8000 фермерів зі 130 тракторами.

Грецькі фермери кажуть, що потерпають не лише від високих витрат на електроенергію та виробництво. Їхній бізнес також руйнують природні катаклізми, спричинені зміною клімату, зокрема непередбачувані повені та великі лісові пожежі.

[Роула Флору, фермерка]:

«Я щаслива й вірю, що після цього величезного загальнонаціонального протесту результати будуть позитивними».

[Григоріс, фермер]:

«Це величезна демонстрація. Фермери з усієї Греції. Це відповідь грецькому урядові. Ба більше, ми не боїмося і не відступимо».

Фермерські профспілки Греції вже кілька тижнів ведуть переговори з консервативним урядом прем’єр-міністра Кіріакоса Міцотакіса. Вони вимагають більше компенсацій і кажуть, що вже оголошених заходів недостатньо.

Уряд запропонував їм субсидії на електроенергію та продовження на рік податкових пільг на сільськогосподарське дизельне пальне.

Водночас масштабні протести фермерів охопили й Польщу. Працівники галузі незадоволені дешевим імпортом української продукції, а також екологічними нормами. Це заблокована частина шосе поблизу східного міста Люблін.

[Іренеуш Янчак, фермер]:

«Нас постійно вимотують обмеження, пов’язані з екологією, правила, яких ми повинні дотримуватися. Ми не маємо виходу на міжнародні ринки. Ми не можемо впоратися з напливом сільськогосподарської продукції. Особливо зі східного кордону».

Протести в Польщі тривають вже давно. Цього разу фермери заблокували майже всі контрольно-пропускні пункти на кордоні з Україною, а також порушили роботу портів і доріг у всій Польщі.

Українські перевізники організували протести у відповідь, блокуючи дороги, що ведуть від польського кордону.

5. Фінляндія: тисячі мігрантів чекають у Росії можливості перейти кордон і потрапити до ЄС

Влада захистить кордони

Фінляндія

Тисячі мігрантів з африканських та близькосхідних країн чекають у Росії можливості перетнути кордон Фінляндії. Про це заявила фінський міністр внутрішніх справ Марі Рантанен. Вона сказала, що Фінляндія має інформацію, яка це підтверджує.

Фінляндія закрила кордон із Росією наприкінці минулого року. Причиною стало те, що до пропускних пунктів попрямували десятки мігрантів без потрібних для в’їзду до Євросоюзу документів. Гельсінкі звинувачує Москву в організації підвезення нелегалів до кордону. Кремль це заперечує.

МЗС Фінляндії терміново розробить законопроєкт, який дасть змогу посилити безпеку на кордоні, а також протидіяти організованій нелегальній міграції.

Уряд подасть законопроєкт до парламенту в березні.

На кордоні Фінляндії та Росії працювало дев’ять КПП. Один перестав функціонувати навесні 22-го. Торік у листопаді поступово закрили решту, крім найбільш північного переходу «Рая-Йоосеппі», яким через віддаленість майже не користуються.

Москва стверджує, що російські прикордонники пропускали лише тих, хто мав належні документи. А влада Фінляндії заявляє, що із серпня по грудень минулого року до Фінляндії з Росії прибуло більш як 1300 нелегальних мігрантів із таких країн, як Ємен, Сомалі та Сирія.

6. Тайвань відігнав катер берегової охорони КНР від своїх островів Цзіньмень

Острови Цзіньмень

Напруженість наростає

Тайвань відігнав катер берегової охорони КНР, який наблизився до його островів Цзіньмень. Через це ситуація стала ще напруженішою. Кілька днів до того берегова охорона КНР піднялася на тайванський туристичний катер і почала проводити перевірки.

Як заявляє берегова охорона Тайваню, катер КНР під номером 8029 увійшов до тайванських вод у вівторок вранці. Тайванці відправили туди свій катер, а також використали радіомовлення, щоб закликати судно негайно залишити зону. Так, за годину китайський катер відплив.

Берегова охорона Тайваню заявила, що й далі використовуватиме радари, спостереження та патрулювання, щоб гарантувати безпеку біля островів Цзіньмень, які розташовані недалеко від узбережжя КНР.

Китай же заявив, що його берегова охорона почне регулярне патрулювання біля островів після загибелі двох китайських рибалок. Минулого тижня їхній човен підійшов надто близько до островів Цзіньмень. Вони мусили ховатися від тайванської берегової охорони, і човен перекинувся. Двоє людей загинуло, і ще двох тайванці врятували.

Жителі Цзіньмень кажуть, що ситуація стає напруженішою.

[житель Цзіньмень]:

«Я не очікував, що все буде так серйозно. Таке стається досить часто. Наша берегова охорона також проганяє китайські судна, адже це дуже невизначена зона. Обидві сторони намагаються позначити, де проходять морські кордони. Цього просто важко уникнути, і дуже шкода, що таке відбувається».

КНР називає Тайвань своєю територією, хоча компартія Китаю ніколи ним не керувала. Голова КНР Сі Цзіньпін неодноразово натякав, що в разі потреби захопить Тайвань силою.

Водночас архіпелаг Цзіньмень може стати першою ареною бойових дій у разі нападу, бо лежить найближче до КНР. Проте тайванські військовики заявляють, що військову присутність на островах поки що не збільшують.

7. Японія втратила титул третьої за величиною економіки світу

Економіка увійшла в рецесію

Японія

Економіка Японії зненацька впала в рецесію. Протягом двох кварталів поспіль тривав спад через слабкий внутрішній попит. Як наслідок, країна втратила титул третьої за величиною економіки світу, поступившись Німеччині.

Торік у період із жовтня по грудень ВВП Японії впав на 0,4 % в річному обчисленні. У попередньому кварталі спад становив 3,3 %. Водночас аналітики, навпаки, прогнозували середнє зростання на 1,4 %.

Два квартали спаду поспіль зазвичай уважають ознакою того, що економіка увійшла в рецесію.

Економісти кажуть, що причиною втрати Японією третього місця став курс іноземної валюти.

[Хідео Кумано, економіст]:

«2023 року середній курс становив 140 із половиною японських єн за долар США. Це свідчить про історичну слабкість єни, що робить її вартість ще слабшою. І це важлива причина того, що Німеччина випередила Японію».

Через слабку економіку Банк Японії не може посилити грошово-кредитну політику. До березня-квітня він намагатиметься покласти край від’ємним відсотковим ставкам. Але водночас обіцяє підтримувати адаптивну грошово-кредитну політику.

Валютний ринок на це вже відреагував. Тепер курс єни становить 150 за долар.

У минулому рецесії в Японії були у 2012 та 18-му роках. Тоді теж відбувався спад по два квартали поспіль.

Нагадаємо, першою економікою світу заведено вважати США, другою — Китай.

8. Тибетці звинуватили владу Китаю у шпигунстві за тибетською діаспорою

Звинувачення в шпигунстві

Тибетський уряд у вигнанні

Тибетська правозахисна організація, що в північноіндійському місті Дармсала, опублікувала доповідь, у якій звинуватила Китай у шпигунстві.

Доповідь називається «Китайські транснаціональні репресії щодо тибетської діаспори у 2024 році». Її опублікував Тибетський центр прав людини та демократії. У ній задокументовано випадки шпигунства, свідками яких стали тибетці, які живуть за межами Китаю.

[Тензін Дава, правозахисниця]:

«Вони відправляють шпигунів і збирають особисту інформацію про тибетців у діаспорі, щоби, по суті, проникнути в тибетську спільноту за кордоном, а потім саботувати її діяльність. Влада Китаю розглядає нас як загрозу».

Заступник спікера парламенту у вигнанні заявила, що китайська влада багато разів зламувала комп’ютери та електронну пошту, щоб зібрати особисті дані.

[Долма Церінг, заступник спікера парламенту Тибету у вигнанні]:

«Щоразу, коли ми провадимо якусь діяльність, то зламують електронну пошту відповідальних осіб. Але вони нічого нового не знайдуть, бо ми й так оприлюднюємо все, що є на наших комп’ютерах. Нам нічого приховувати».

Компартія КНР послала війська до Тибету в 1950 році й установила там своє панування. Офіційно вона назвала це «мирним визволенням».

Нинішній Далай-лама та багато інших тибетців утекли з країни після невдалого повстання проти комуністичної влади. Тибетський уряд у вигнанні діє в Індії з 1960 року.

9. Астрономи знайшли найяскравіший об’єкт у Всесвіті з чорною дірою в центрі

Найяскравіший у Всесвіті

Відкриття астрономів

Це художня ілюстрація недавно виявленого квазара, який науковці назвали, можливо, найяскравішим об’єктом у Всесвіті.

Він настільки яскравий, що тривалий час астрономи вважали його зіркою. Тепер підтвердили, що це активне ядро галактики на початковому етапі розвитку, у якому надмасивна чорна діра поглинає довколишню речовину. Як наслідок. виробляється дуже багато енергії.

Спостереження вели, зокрема, за допомогою телескопів, що в Австралії та пустелі Атакама в Чилі. Як з’ясувалося, квазар щороку поглинає еквівалент 370 зірок. Тобто приблизно по одній щодня.

Водночас що яскравіший квазар, то швидше росте його чорна діра. А маса цієї чорної діри — у 17 мільярдів разів більша за Сонце.

[Семюел Лай, співавтор дослідження]:

«Отже, оскільки це така велика чорна діра, вона має акреційний диск. Навколо неї обертається багато матеріалу. І через певні радіаційні процеси цей акреційний диск, цей матеріал стає неймовірно гарячим. Матеріал, нагрітий до десятків тисяч градусів Фаренгейта, світиться дуже яскраво. Його світло дорівнює світлу 500 трильйонів Сонць».

Квазар розташований за 12 мільярдів світлових років від нас. Він у 10 тисяч разів яскравіший за нашу галактику.

[Семюел Лай, співавтор дослідження]:

«Чумацький Шлях — це 100 мільярдів зірок. Отже, це одна надмасивна чорна діра проти 100 мільярдів зірок».

Квазари дають уявлення про те, як сформувалася наша власна галактика, зокрема якою вона була на ранній стадії.

Нині науковці знають, що галактики здебільшого містять у центрі дуже масивні чорні діри. Але вони не знають, як саме вони утворилися та як нарощували свою матерію. Вони припускають, що, можливо, усі галактики формуються навколо надмасивних чорних дір.

10. Нові протези дають змогу відчувати температуру предметів

Протез «відчуває» тепло

Женева, Швейцарія

Цей пацієнт утратив частину руки 37 років тому, а зараз уперше з того часу відчув тепле рукостискання. Допоміг у цьому новий винахід швейцарських нейроінженерів.

[Фабриціо, пацієнт]:

«Я вже забув, що відчувала рука, якої більше нема. Сприйняття тепла та холоду більш виражене, ніж у звичайної руки».

Науковці розробили пристрій «мінітач», який дає змогу розрізняти температуру предметів, коли торкаєшся них протезом. Наприклад, зараз пацієнт із заплющеними очима намагається навпомацки визначити, якої руки торкається — справжньої чи штучної.

[Солейман Шокур, нейроінженер]:

«Здатність розрізняти тепле й холодне дає змогу розуміти, чого торкаєшся. Наприклад, якщо я торкнуся металу й пластику, то зможу відрізнити їх завдяки тепловим властивостям».

Водночас науковці кажуть, що винахід важливий не так із функціонального погляду, як з емоційного.

[Солейман Шокур, нейроінженер]:

«Це нам казали самі пацієнти. Для них важливіше торкнутися чужої руки й відчути тепло. Коли вони торкалися чиєїсь руки або руки близької людини, це й було для них важливим».

Тепер винахідники готуватимуть пристрій для використання в побутових умовах. Мінітач можна інтегрувати в будь-який біонічний протез. Науковці планують розташовувати датчики на пальцях, долонях і тильних сторонах кистей.

11. Фруктова мода: як з ананасів роблять взуття

Фруктова мода

Кенія

Ананас — це не тільки смачний та корисний фрукт, а й сировина для екологічної моди. Ці кенійські фермери нині отримують додатковий дохід від листя, яке раніше просто викидали.

[Джеймс Кінутія, фермер]:

«У минулому ми пагони ананасів спалювали, викидали чи пересаджували. А тепер продаємо по дев’ять центів за штуку».

Раніше таке листя майже не використовували. Але зараз один кенійський стартап виробляє з нього модне взуття.

Він також дає роботу працівникам із місцевих громад. Одна пара взуття коштує трохи більше ніж 40 доларів.

[Олівія Авуор, співзасновниця стартапу]:

«Ми використовуємо цей текстиль для виробництва екологічно чистих модних товарів, таких як взуття та сумки, одночасно створюючи робочі місця для вразливих груп населення».

Співзасновники стартапу кажуть, що ідея виникла завдяки університетському проєктові.

У студентські роки вони побачили, як спалювали гори ананасових відходів, і задумалися, як зарадити проблемі.

[Олівія Авуор, співзасновниця стартапу]:

«Ми переробляємо відходи ананасового листя на біорозкладний текстиль, безпечний для довкілля».

Раніше ананасове волокно майже не використовували, бо його переробляти складніше й дорожче ніж бавовну чи синтетику. Але нині багато виробників зважають на екологічність і намагаються розв’язати проблему «швидкої моди».

У Кенії щорічно продукують приблизно 80 тисяч тонн відходів ананасів. Зазвичай їх спалюють чи розкладають за допомогою хімікатів. Однак ці способи погано впливають на довкілля.

Водночас країна щорічно імпортує тисячі тонн ношеного одягу з поліестеру, бо він дешевий. Потім він опиняється на звалищах і забруднює ґрунт та водойми.

12. Мітла з пляшок: камбоджієць рятує природу від пластику

Мітли зі сміття

Пномпень, Камбоджа

Цей буддійський чернець тепер залюбки підмітає сміття. У його руках нова мітла — такі в столиці Камбоджі зараз у тренді. Храм, що в Пномпені, купив одразу 80 штук.

[Суон Косал, чернець]:

«Ця мітла досить міцна, її не так просто зламати, а пластикова частина не зісковзує з бамбукової палиці, як у звичайних мітел».

Механік Самбатх теж задоволений новою мітлою.

[Пром Самбатх, житель Пномпеня]:

«Я вперше побачив таку. Купив її, щоб прибирати тут (біля майстерні). Мітла добра».

Покупці кажуть, що такі мітли служать довго. Робить їх місцевий підприємець Хас Кеа. Колись сам працював у магазині й продавав мітли. Знає, що на них великий попит, але водночас вони неякісні. Також багато мітел імпортують із В’єтнаму й Таїланду, тому вони дорогі.

Камбоджієць розробив власну мітлу. Виготовляє з пластикових пляшок та бамбукових держаків. Виріб виходить дешевшим за імпортні аналоги.

[Хас Кеа, підприємець]:

«Тому покупці в захваті. А ми, як виробники, теж раді. І це надзвичайно корисно суспільству; воно нас підтримує. Це рятує природу від забруднення і спонукає людей збирати пластикові пляшки та продавати їх нам за вищою ціною, що своєю чергою поліпшує їхнє життя».

У Пномпені щодня викидають 38 тисяч тонн сміття. П’ята частина цього обсягу — пластик. Хас Кеа має надію, що його бізнес посприяє чистоті на вулицях столиці. Він також дає людям роботу. У його компанії вже 28 працівників. Вони ріжуть пляшки на смужки. Потім замочують у гарячій воді, щоб пом’якшити. Далі ріжуть і роблять мітлу. Її надійно прикріплюють до держака, що якраз і цінують покупці.

За рік компанія переробила коло 40 тонн пластикових пляшок. Щодня випускає 500 мітел. Вони коштують по 2,5 та 4 долари. Клієнтів багато. Замовлення надходять з усієї країни.

13. Як пінгвінів захищають від пожеж на австралійському острові Філіпп

Порятунок пінгвінів

Австралія

На мальовничому австралійському острові Філіпп мільйони років мешкають його цінні жителі — малі пінгвіни.

Їх тисячі, і вони живуть лише за кілька метрів від найвідоміших пляжів.

50 років тому припускали, що малі пінгвіни тут вимруть до початку 2000-х років. Але вони, як і раніше, живуть.

Проте тепер захисники природи стурбовані новою загрозою.

[Паула Васяк, дослідниця пінгвінів]:

«Якщо в нас виникнуть катастрофічні умови, майже вся колонія може згоріти внаслідок однієї пожежі».

Дослідниця Паула ходить цими пагорбами й спостерігає за птахами. Вона обережно виймає їх із нір, щоб зважити та виміряти, а також переконатися, що вони здорові.

За її словами, нині головна загроза для пінгвінів — пожежі, які трапляються в Австралії дедалі частіше.

[Паула Васяк, дослідниця пінгвінів]:

«Під час попередніх пожеж у колонії ми бачили, як вони просто залишалися в норах, доки не згоряли. Ми навіть бачили, як пінгвіни стояли поруч із полум’ям і чистили своє пір’я».

Працівники парків розробили план порятунку пінгвінів. Вони замінюють легкозаймисті дерева та рослини на більш вогнестійкі. Так вони створюють природні протипожежні бар’єри.

[Саймон Гейслерс, менеджер проєкту]:

«Ми не просто намагаємося поліпшити місце проживання й розв’язати проблеми, що виникли внаслідок колишніх поганих управлінських дій, — ми дивимося в майбутнє. Ідеться й про адаптацію до зміни клімату та підвищення стійкості ландшафту».

Усього лише за два тижні волонтери посадили 15 тисяч рослин на трьох ділянках. Але тепер потрібно як мінімум два роки, перш ніж вони справді почнуть виконувати свою функцію природного протипожежного бар’єра.

14. «Сарджент і мода»: по-новому подивитися на картини портретиста пропонують у Лондоні

Мода в портретах Сарджента

Лондон, Велика Британія

По-новому поглянути на роботи американського художника Джона Сінгера Сарджента пропонують у галереї Тейт, що в Лондоні. Він був одним із видатних портретистів кінця XIX – початку XX століття.

За життя Сарджента мистецтвознавці не оцінили його творчості належним чином. А імпресіоністи скептично висловлювалися про його роботи, уважаючи їх пережитком минулого. Проте пізніше картини митця прикували увагу експертів.

[Еріка Гіршлер, куратор Музею образотворчих мистецтв у Бостоні]:

«Сарджент мав особливу майстерність. Він умів передавати текстуру матеріалу за допомогою фарб. Дивлячись на зображені ним розкішні тканини того періоду, можна сказати, це оксамит чи атлас. Сарджент особливо гарно передавав фарбами блиск чи м’якість матерії».

Тепер за портретами Сарджента можна судити про тенденції в моді сторічної давнини. Нині митця порівнюють із сучасними стилістами.

[Еріка Гіршлер, куратор Музею образотворчих мистецтв у Бостоні]:

«Гадаю, Сарджент ставився до натурників у дусі нашого часу. Це як сучасний стиліст допомагає комусь правильно вибрати модний одяг, щоб у ньому сфотографуватися».

Сарджент сміливо видаляв зайві деталі, які не вписувалися в завершений образ, або навпаки — щось додавав, експериментував із тканиною, оживляючи портрет.

Разом із картинами в галереї виставлено зразки тканин, а також модні вбрання, які носили за життя художника і які він зобразив на картинах. Наприклад, у цій сукні йому позувала іспанська танцівниця Карменсіта. Сарджент зберігав її аж до смерті.

[Табіш Хан, мистецтвознавець]:

«Ця виставка дає інший погляд на живопис Сарджента. Зазвичай вона асоціюється з портретами та світськими картинами, які тут, звісно, є. Але ці роботи відбивають і те, як він показував моду, як це стало важливою частиною його живопису».

Сарджент народився 1856 року у Флоренції в сім’ї американців. Навчався в Італії, Німеччині та Франції. Зразком для наслідування для нього був Веласкес, Гейнсборо та ван Дейк. Він писав чоловічі та жіночі портрети. Сарджент написав 900 робіт олією та 2000 аквареллю. Художник помер у Лондоні у віці 69 років.

Виставка «Сарджент і мода» триватиме до 7 липня.

15. У Ватикані реставрують центральний елемент собору Святого Петра

Реставрація в соборі Святого Петра

Ватикан

Перша за 250 років велика реставрація гігантського ківорія почалася в соборі Святого Петра, що у Ватикані. На це піде майже 700 000 євро.

Ківорій створив у XVII столітті італійський скульптор та архітектор Джованні Лоренцо Берніні. Споруду встановили над головним вівтарем собору та імовірним місцем поховання святого Петра.

[Енцо Фортунато, священник]:

«Символічне та релігійне значення ківорія в тому, що він міститься в центрі собору. А на вівтарі проводять причастя, яке є дуже важливим для християн».

Споруда складається з навісу та чотирьох колон. Над ківорієм височіють статуї ангелів. Цю скульптурно-архітектурну композицію вважають шедевром Берніні.

[Альберто Капітануччі, інженер]:

«Це монументальна церковна споруда. Висота ківорія — майже 30 метрів. Тільки мармурові постаменти височіють на два з половиною метри».

За словами фахівців, найбільшої делікатності вимагатиме дерев’яний навіс із бронзовими та ліпними прикрасами.

Реставрацію планують закінчити до грудня. Перерву зроблять лише під час Великоднього тижня, коли правитимуть святкові служби.

Берніні збудував ківорій над могилою святого Петра за розпорядженням Папи Урбана VIII. Талановитий скульптор також створив кафедру святого Петра. Вона розташована у вівтарному просторі собору.

Берніні виконував інші великі роботи з прикрашення базиліки. Йому також належить проєкт площі Святого Петра. Її вважають одним із найвидатніших творів містобудівного мистецтва.

16. Балабан — душа музичної культури Азербайджану

Балабан ― музична традиція

Азербайджан

Раніше на балабані грали переважно самоуки. Опановували майстерність, слухаючи досвідчених музик.

Тепер цей інструмент, що має багатовікову історію, став частиною сучасного життя. Грати на ньому навчають в університетах, середніх школах та консерваторіях Азербайджану.

Ільхам Наджафов — викладач Азербайджанської державної консерваторії. Усе життя присвятив балабану.

[Ільхам Наджафов, викладач]:

«На ньому грають із давніх часів і донині. На щастя, останнім часом ми почали ширше навчати гри на ньому та за сучасними стандартами».

Студент консерваторії Мустафа грає на балабані з 12 років. Каже, що це не просто інструмент, а унікальний метод медитації, який збагачує його внутрішній світ.

[Мустафа Мірзаєв, студент]:

«Балабан має м’якше звучання, і мені більше подобається техніка виконання. Інші інструменти теж гарні, але мені здається, що балабан звучить приємніше».

Балабан — один із найдавніших дерев’яних духових музичних інструментів Азербайджану, Туреччини та деяких інших країн. У Вірменії його називають дудуком.

На ньому грають на народних святах, весіллях та концертах. Він також лунає на пасовищах на світанку. Так чабани збирають свою отару.

Інструмент традиційно виготовляють зі сливового чи абрикосового дерева й покривають лляною або оливковою олією.

Після висихання майстри просвердлюють вісім отворів.

Майстер дме в мундштук, щоб налаштувати балабан, і свердлить, поки звук не стане ідеальним.

Недавно майстерність і мистецтво гри на балабані було внесено до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

17. Кішки пройшли подіумом на Тижні моди в Лондоні

Кішки на подіумі

Лондон, Велика Британія

Мейн-кун — найбільша порода домашньої кішки. Один із них зайняв місце в першому ряду біля подіуму, щоб спостерігати за показом своїх побратимів.

Найбільш доглянуті та розніжені кішки Великої Британії — на центральному місці на заході під назвою Catstravaganza. Він проходить у виставковому центрі в Лондоні.

Власники несуть своїх вихованців подіумом на очах у сотень любителів тварин. А кішки, здається, насолоджуються увагою.

[Стівен Месерв, засновник Loving Cats Worldwide]:

«Так, очевидно, зараз триває Тиждень моди в Лондоні. А ми тут маємо власний подіум, і, вибачте, але наші моделі набагато симпатичніші, ніж деякі з їхніх моделей».

Стівен Месерв створив організацію Loving Cats Worldwide, щоби привернути увагу до кішок. На його думку, подіуми надто довго займали собаки.

[Стівен Месерв, засновник Loving Cats Worldwide]:

«Ми бачимо, що власників кішок стає більше, особливо в містах. Догляд за кішкою потребує набагато менше зусиль. З ними не треба гуляти, вони переважно гуляють самі».

Однією із зірок показу став перський кіт із кличкою Містер Бамбл. Йому 18 місяців. Його господиня каже, що багато дбає, щоб його шерсть мала бездоганний вигляд.

[Ангарад Флоренс Іствуд, власниця Містера Бамбла]:

«Досить доброзичливий маленький хлопець, дуже спокійний. Удома він обожнює притискатися й обійматися, доглядає себе, любить ванну».

Ще одна порода — канадський сфінкс. Це Маус, йому майже два роки. Він лагідний і трохи грайливий.

[Кара Голлсворт, власниця Мауса]:

«Оскільки вони не мають шерсті, їм потрібні люди. Вони весь час хочуть бути з людьми».

Ще одна рідкісна порода на виставці — лікой, або кіт-перевертень. Це результат природної мутації в ДНК, унаслідок чого ці коти втрачають частину шерстяного покриву, а морда стає схожою на перевертня.

[Первіз Александер, власниця Сері]:

«Вони як перевертні. Вони народжуються повністю вкритими шерстю, дуже пухнастими маленькими кошенятами. Та за 5–7 днів починають линяти й утрачають дитячу шерсть».

Захід відвідало більш як 6000 любителів кішок.

Такі покази також проводять в інших країнах, зокрема в Японії, Канаді, Колумбії та США.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: