21.04.2024
Телеканал NTD

Новий вид прудких динозаврів відкрили в Аргентині

Новий вид прудких динозаврів відкрили в Аргентині

Палеонтологи в Аргентині оголосили, що відкрили нового травоїдного динозавра середнього розміру. Він швидко бігав і жив..

Дата завантаження: 2024-05-21

video

Палеонтологи в Аргентині оголосили, що відкрили нового травоїдного динозавра середнього розміру. Він швидко бігав і жив орієнтовно 90 мільйонів років тому на території сучасної Патагонії.

Істоту назвали Chakisaurus nekul (чакізавр некуль). Її останки виявили в заповіднику Пуебло-Бланко, що в південній провінції Ріо-Негро. Цей район багатий на скам’янілості. Раніше тут знаходили кістки найрізноманітніших динозаврів.

Як припускають, найбільший чакізавр був завдовжки три метри, а заввишки — 70 сантиметрів.

[Родріго Альварес, автор статті]:

«Цей новий вид був двоногим травоїдним, у якого серед найбільш важливих особливостей був вигнутий хвіст. В інших динозаврів він був прямий. Це унікальна особливість».

Палеонтологи зазначають, що чакізаври добре й швидко бігали, бо їх оточувала велика кількість хижаків. Швидкість була головним захистом.

[Себастьян Розаділья, співавтор статті]:

«Це була травоїдна тварина середнього розміру. Дорослі особини сягали 3–4 метрів завдовжки. Тіло чакізавра, як і в інших його родичів, що жили в Південній півкулі в епоху динозаврів, було пристосоване для бігу. Він мав дуже сильні задні кінцівки та хвіст, завдяки якому він балансував під час бігу, розхитуючись із боку на бік».

Скам’янілості виявили ще під час експедиції 2018 року. Про відкриття нового виду стало відомо завдяки статті в престижному науковому журналі «Крейдові дослідження».
Коротке посилання на цю сторінку:

Новий вид прудких динозаврів відкрили в АргентиніДрони розкидають насіння над Косовом, щоб відновити лісиНовий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимумуЗастосунок, що попереджає про землетруси на Тайвані, завантажили сотні тисяч разівВ Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння водиНауковці підтвердили, що виявили новий вид давніх іхтіозаврівЯрмарок роботів проходить у данському місті ОденсеУ Нідерландах тестуватимуть вакуумний поїзд HyperloopВосьминоги допомогли у створенні потужних присосківМишку замінили жести: нову технологію показали на Світовому конгресі мобільних технологій

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: