28.07.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 28 січня по 2 лютого)

Огляд світових подій (з 28 січня по 2 лютого)

1. Протест фермерів у Брюсселі на тлі саміту: вогнища та водомети Протест фермерів у Брюсселі Бельгія..

Дата завантаження: 2024-04-28

video

1. Протест фермерів у Брюсселі на тлі саміту: вогнища та водомети

Протест фермерів у Брюсселі

Бельгія

Невдоволені фермери закидали яйцями й камінням будівлю Європарламенту в Брюсселі, розпалили вогнища на центральній площі та запускали феєрверки, вимагаючи від лідерів ЄС допомогти їм упоратися з податками та зростанням витрат.

Протести в столиці Бельгії влаштували під час саміту лідерів країн ЄС. Працівники сільськогосподарської галузі прибули до головних будівель Євросоюзу, щоб поскаржитися на «зелені» норми, високі податки, зростання витрат і нечесну конкуренцію з-за кордону.

Фермерські блокади автомагістралей та протести, що охопили всю Європу, оголюють суперечність між прагненням ЄС зменшити викиди CO₂ та його метою стати самодостатнішим у виробництві харчових продуктів.

Розпалює невдоволення й український імпорт, на який ЄС скасував квоти та мита у 2022 році, а також поновлення переговорів щодо укладення торгової угоди з південноамериканськими країнами в блоці Меркосур.

[Тійс Боеленс, бельгійський фермер]:

«Ми змогли справді вказати на економічний аспект нашої боротьби. Це не лише екологічні заходи, це радше тиск, який чинять на фермерів, на рівень цін, на наше становище на ринку».

У сусідній Франції дві головні фермерські профспілки закликали протестувальників, які влаштували сотні тракторних блокад в усій країні, повертатися додому. Там уряд оголосив про заходи, які дадуть змогу заспокоїти працівників галузі.

Так, він не скасовуватиме субсидій на дизельне пальне для фермерів й обіцяє збільшити допомогу.

[Емманюель Макрон, президент Франції]:

«Я проти вільної торгівлі, коли діє закон джунглів. Ми кажемо, що хочемо відвертості, але правила для всіх різні. Ми не можемо змушувати європейських виробників виконувати більше правил і водночас і далі вести переговори щодо угод про вільну торгівлю, як ми це робили в 90-ті роки».

До протестів долучилися фермери й в інших країнах ЄС. Так, в Італії вони вимагають пом’якшити екологічні правила й захистити від зростання цін та дешевого імпорту. У Греції фермери блокують шосе, закликаючи допомогти їм упоратися зі зростанням витрат на виробництво та втратами від повеней та посух.

У Португалії фермери намагалися заблокувати кордон з Іспанією. Там уряд уже ухвалив пакет допомоги на 500 мільйонів євро. Також протестують фермери Ірландії, Іспанії, Польщі та інших країн.

2. Обіцяна допомога буде: ЄС погодив виділення 50 мільярдів євро Україні

Нова допомога від ЄС

Брюссель, Бельгія

У четвер, 1 лютого, 27 лідерів країн Євросоюзу одностайно підтримали надання макрофінансової допомоги Україні. У період з 2024 по 2027 рік ЄС виділить 50 млрд євро.

[Роберта Мецола, президент Європарламенту]:

«Ми багато тижнів тримали наших українських друзів у напруженні щодо того, чи досягнемо ми домовленості. І те, що це було досягнуто так швидко, — результат наполегливої роботи багатьох наших лідерів».

Торік у грудні прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан наклав вето на виділення допомоги Україні. Однак перед самітом лідери ЄС посилили на нього тиск, і після тижнів суперечок він скасував своє рішення.

Угода про допомогу Україні передбачає щорічне обговорення пакета, а також можливість його перегляду через два роки, «якщо це буде потрібно».

Володимир Зеленський подякував європейським лідерам за допомогу.

[Володимир Зеленський, президент України]:

«Це чіткий сигнал, що Україна витримає і що Європа витримає. Також дуже важливо, що це рішення було ухвалене всіма одноголосно».

Перш ніж кошти почнуть надходити до України, програму має затвердити Європейський парламент. Найближча його пленарна сесія пройде 26–29 лютого цього року.

Як повідомляють, перший платіж обсягом 4,5 млрд євро Україна може отримати вже в березні.

3. Північна Корея знову запустила крилаті ракети в море

Знову випробування

КНДР запустила крилаті ракети

Північна Корея запустила кілька нерозпізнаних крилатих ракет у бік Жовтого моря. Це вже третє випробування за тиждень.

[Лі Сон Чон, полковник]:

«Наші військовики виявили кілька нерозпізнаних крилатих ракет, запущених із західного узбережжя Північної Кореї приблизно о 7-й ранку. Розвідувальні служби Південної Кореї та США аналізують деталі. Наші війська посилюють спостереження та пильність, тісно співпрацюють зі Сполученими Штатами та стежать за діями Північної Кореї».

Випробування відбулися на тлі зростання напруження на Корейському півострові. 24 січня Пхеньян запустив ракети в бік Жовтого моря. Пізніше північнокорейці заявили, що випробували стратегічну крилату ракету нового типу «Пульхвасаль-3-31». Її ще розробляють.

28 січня КНДР теж запустила крилаті ракети. Південнокорейські військовики припускають, що запуск здійснили в районі портового міста Сінпхо, що на узбережжі Японського моря.

Наступного дня північнокорейське агентство ЦТАК повідомило, що дві ракети «Пульхвасаль-3-31» запустили з підводного човна. За випробуваннями стежив Кім Чен Ин. Ракети нібито летіли понад дві години й точно влучили в ціль на неназваному острові.

Водночас військовики Південної Кореї вважають, що Пхеньян, найімовірніше, завищив дані про час польоту нових ракет.

Останніми роками Північна Корея провела випробування різних ракет, призначених для запуску з підводних човнів. Вона прагне модернізувати свій військово-морський флот і мати атомні підводні човни, які нестимуть ядерну зброю.

4. Гонконгу загрожує новий закон про нацбезпеку — ще жорсткіший

Посилення законодавства

Гонконг, КНР

Влада Гонконгу оголосила про плани ухвалити новий закон, який розширить законодавство в галузі національної безпеки. Він спиратиметься на радикальний закон про нацбезпеку, який 2020 року тут односторонньо ухвалив Пекін, після масових протестів на підтримку демократії.

Новий закон відомий як Стаття 23. Його намагалися ухвалити ще 2003 року. Однак тоді спроба не мала успіху, бо коло пів мільйона людей вийшло на вулиці з протестом. У той час міністр безпеки мусив піти у відставку.

Люди не дозволили ухвалити Статтю 23, оскільки вона позбавила б автономний регіон його прав і свобод. Їх гарантує договір 1997 про передання Гонконгу Великою Британією під управління компартії Китаю.

Проте закон про нацбезпеку 2020 року задушив громадську активність на острові. Керуючись ним, уже арештували десятки активістів, опозиціонерів та журналістів. Багато хто втік до інших країн.

Пекін створив ідеальні умови для ухвалення Статті 23, адже масові протести проти закону вже навряд чи спалахнуть.

Деякі науковці-юристи кажуть, що нове законодавство буде ще жорсткішим, ніж закон 2020 року, який сформульовано розпливчасто. Так, чіткіше буде прописано пункти про підбурювання до заколоту, а масові протести прирівняють до загрози національному суверенітету. Також з’явиться пункт, який заборонить використовувати комп’ютери на шкоду національній безпеці.

Максимальний термін згідно із законом 2020 року — довічне ув’язнення.

Зараз щодо нового законодавства проходять громадські слухання. Вони завершаться 28 лютого. Проте місцеві жителі та активісти називають це лише формальністю.

Так, закон про нацбезпеку 2020 року Пекін запровадив у Гонконзі в обхід місцевих органів влади й без огляду на думку жителів острова.

До 1997 Гонконг був британською колонією. Формально тут зберігається демократична політична система. Однак насправді компартія Китаю дістає дедалі більше впливу.

5. Через спеку в столиці Чилі оголосили червоний рівень небезпеки

Сильна спека

Сантьяго, Чилі

Столиця Чилі, місто Сантьяго, буквально плавиться. Багато хто непритомніє.

[Алісія Себраян, заступник голови Держслужби Чилі з надзвичайних ситуацій]:

«Через екстремальну спеку ми оголосили червоний рівень небезпеки в межах міста та в регіоні О’Хіггінс».

[жителька Сантьяго]:

«Останнім часом спека дуже сильна, особливо цього тижня».

Зафіксовано екстремальний індекс ультрафіолетового випромінювання. Людей попереджають, щоб ті не виходили з дому без нагальної потреби та пили більше води.

У Сантьяго багато хто рятується у фонтанах.

Також на вулицях міста встановили пункти безплатного роздавання води.

[жителька Сантьяго]:

«Ми недавно заплатили 1,5 долара за пляшку води. Я хворію, тож мені доводиться пити щонайменше три літри води, а ще поливати себе з пляшки. Але я не можу носити із собою велику тару, тому ношу цю маленьку. Доводиться наповнювати її скрізь, де це можливо, тож (станції з водою) — це чудово».

[Каріна Флорес, працівниця пункту роздавання води]:

«Люди дуже дякують нам за цей проєкт. Від сильної спеки деякі непритомніють. Гуляючи центром міста, можна налити собі склянку води й не купувати постійно пляшки».

У деяких регіонах Чилі стовпчики термометрів сягають +33. Як очікують, вони можуть підскочити до +35.

6. Японія: як живеться людям через місяць після землетрусу

Місяць після землетрусу

префектура Ісікава, Японія

Коли Тіса Терасіта вмикає кран на кухні, нічого не відбувається.

[Тіса Терасіта, жителька Судзу]:

«Звикаємо так жити. Це вже стало нормою, так чи інакше ми проходимо через це. Ми не маємо вибору, окрім як це пережити».

З дня землетрусу на японському острові Ното минув рівно місяць. Він був силою 7,6 бала та зруйнував понад 44 тисячі будинків. Ще 40 тисяч домогосподарств залишилося без водопостачання.

Місцеві жителі досі постають перед труднощами. Десь воду вже дали, а десь на це піде ще кілька місяців.

[жителька Сіки]:

«Про відновлення поки не йдеться. Мені щойно відновили водопостачання. Я довго не могла прийняти ванну. Тут є велика громадська лазня, але щоб купити туди квиток, треба вставати о 5-й ранку. Тепер буде трохи простіше».

Водночас регіон не припиняє трусити.

[жителька Сіки]:

«Сьогодні вранці, коли я була вдома, був землетрус магнітудою 4,4. Усе тряслося. По телебаченню сказали, що може бути ще сильніший афтершок. Мені страшно».

Понад 13 тисяч людей туляться в тісних евакуаційних центрах. Водночас там було виявлено респіраторні інфекції та гастроентерит. Люди напружені.

[евакуйований]:

«Живемо сьогоднішнім днем. Може, за кілька місяців зможемо думати про завтрашній».

Землетрус, що трапився першого дня нового року, став найсмертоноснішим у Японії за останні 8 років. За даними влади префектури Ісікава, він забрав життя понад 230 осіб.

7. Суд Гонконгу вирішив ліквідувати китайського будівельного гіганта Evergrande

Evergrande ліквідують

Гонконг, КНР

Суд Гонконгу ухвалив рішення ліквідувати китайського забудовника Evergrande. Це одна з найбільших у Китаї будівельних фірм із найбільшим боргом у світі, який сягає 300 мільярдів доларів.

Як сказала суддя, компанія, яку визнали банкрутом у 2021 році, не змогла запропонувати конкретний план реструктуризації боргу.

Після рішення суду Гонконзька біржа припинила торгувати акціями Evergrande, а також двох її дочірніх компаній: New Energy Vehicle та Property Services.

Дефолт Evergrande визнали після того, як два роки тому вона пропустила виплати за облігаціями. Відтоді ринкова вартість забудовника впала на понад 90 %.

Рішення про ліквідацію показує, що китайська влада готова піти на крайні заходи, щоби позбутися гігантської бульбашки на ринку нерухомості.

З вересня минулого року власник Evergrande Group китайський мільярдер Хуей Каян перебуває під арештом.

Водночас гендиректор компанії обіцяє забезпечити реалізацію проєктів будівництва житла.

Припускають, що діяльність підрозділів Evergrande як у материковому Китаї, так і за його межами найближчим часом триватиме. Причина в тому, що Гонконг — це інша юрисдикція. Ліквідатору можуть знадобитися роки, щоб узяти під контроль усі структури компанії.

У суді Гонконгу справу розглядали у зв’язку з позовом інвесткомпанії Top Shine Global. Вона звинуватила забудовника в несплаті 110 мільйонів доларів боргу.

Справа Evergrande завдала удару по економіці Китаю, а також підірвала довіру до китайського ринку нерухомості. Ціни на цьому ринку й далі знижуються.

8. Безпілотний вертоліт НАСА на Марсі визнано неробочим

Вертоліт НАСА завершив місію

Марс

Вертоліт НАСА на Марсі більше не може літати. Про це оголосило космічне агентство США. Мініатюрний безпілотний дрон Ingenuity («Індженьюїті»), що в перекладі означає «Винахідливість», завершує свою місію, яка тривала набагато довше, ніж планували.

У 2021 році Ingenuity став першим безпілотним літальним апаратом із двигуном, який здійснив політ на іншій планеті.

[Білл Нельсон, представник НАСА]:

«З жалем оголошую, що Ingenuity («Індженьюїті») — маленький гелікоптер, який говорив, що й далі може літати, — здійснив свій останній політ на Марсі. Під час приземлення принаймні одна з лопатей опорного гвинта з вуглецевого волокна була пошкоджена. Ми вважаємо, що вона вдарилася об поверхню. Ось такий вона має вигляд».

Ingenuity здійснив «аварійну посадку» під час свого передостаннього польоту. А коли 18 січня він летів востаннє, то втратив зв’язок із базою — марсоходом Perseverance («Персеверанс»), або «Наполегливість».

Свій дебютний політ Ingenuity здійснив у квітні 2021 року. Тоді він кружляв над поверхнею Марса протягом 39 секунд.

Гелікоптер важив 1,8 кілограма. Він літав на сонячній енергії і допомагав досліджувати Червону планету з повітря. Він також брав участь у розвідці цілей для марсохода Perseverance завдяки крихітній бортовій камері.

За даними НАСА, вертоліт пропрацював майже 1000 марсіанських днів, зокрема й у холодні зимові сезони.

9. Реконструкцію центру Каїра хочуть почати найближчими місяцями

Реконструкція Каїра

Єгипет

Історичний центр Каїра зміниться. Суверенний фонд Єгипту завершує розробляти генеральний план його реконструкції.

Роботи зможуть розпочати, оскільки міністерства країни здебільшого вже переїхали до нової столиці.

Фонд збирається використати багато колишніх урядових будівель.

[Айман Соліман, гендиректор Суверенного фонду Єгипту]:

«Ми хочемо пожвавити центр Каїра, щоб він реалізував свій справжній потенціал. Ми створимо затишок, якого бракує в центрі міста. Будуть місця для відпочинку та культури, офісні приміщення для стартапів та бізнес-аутсорсингу, а також трохи квартир для довгострокового перебування».

Історичний центр побудовано на взірець Парижа 60-х років XIX століття.

Тут багато елегантних, але обшарпаних будівель. Їх націоналізували у 50–60-х роках минулого століття. Відтоді про них погано дбали.

Згідно з новим планом, у центрі не можна буде використовувати приміщення під склади. Водночас тут сприятимуть туризму.

Також можливе будівництво хмарочоса.

У місті з’являться пішохідні зони вихідного дня та паркінги.

У великій будівлі колишнього міністерства внутрішніх справ розташується тризірковий готель.

[Айман Соліман, гендиректор Суверенного фонду Єгипту]:

«Ми сподіваємося, що зможемо використати більше будівель. Деякі забудовники вже висловили зацікавленість. Особливо після певного прогресу в приватизації готелів».

Як очікують, власне реконструкцію почнуть у першому півріччі.

10. Колекції для старших дітей: новий тренд на Лондонському ярмарку іграшок

Ярмарок іграшок

Лондон, Велика Британія

Це Лондонський ярмарок іграшок. Саме тут дебютують усі найкращі новинки 2024 року. Наприклад, цей робот — футбольний тренер, який навчає ліпше володіти м’ячем.

Цю виставку проводять в експоцентрі «Олімпія» вже ось як 70 років. Її вважають найбільшою у Великій Британії.

Цього року в тренді серії іграшок для дітей віком від 12 років. Зазвичай вони ґрунтуються на фільмах, музиці або комп’ютерних іграх.

За останні 12 місяців ринок іграшок у Великій Британії зменшився. А ось продажі в ніші для підлітків зросли й тепер становить третину продажів усіх іграшок у країні.

[Роланд Ерл, гендиректор Британської асоціації іграшок]:

«Традиційно це не та частина населення, яка купує багато іграшок. Вони вже не вважають себе дітьми».

Лідером у цій ніші вважають американську компанію Funko. Вашингтонський бренд виробляє ляльки, які уособлюють героїв фільмів, кліпів та відеоігор.

Після закінчення коронавірусного карантину продажі Funko зросли. Це пояснюють тим, що в ізоляції діти переглянули багато серіалів, а коли магазини відкрилися, вони мали вільні гроші.

Також Funko дуже серйозно ставиться до вибору персонажів. Кожен має багато шанувальників.

Ще один популярний товар — конструктор Cobi із Польщі. З нього виготовляють моделі історичних військових машин. Така тема приваблює дорослих дітей.

Загалом цього року на стіну слави Hero Toys потрапило 27 іграшок. А найкращою назвали камеру-бінокль LeafFrog’s Magic Adventures. Її можна використовувати як бінокль і як камеру з потужним збільшенням для знімання природи.

А цей гаджет — справжній зберігач кишенькових грошей. Цифровий вихованець, що трохи схожий на тамагочі, дає змогу накопичувати монетки на віртуальній карті, а також купувати через телефон батьків.

На ярмарку відбувся показ мод для собак, а компанія Lounge Fly продемонструвала свою останню лінійку рюкзаків для тварин.

11. Як кавові фермери допомагають Панамському каналу

Кава на допомогу судноплавству

Панама

У Панамі фермерів стимулюють охороняти довкілля. Для кавових плантацій на берегах Панамського каналу діє спеціальна програма. Вона розрахована на 15 років і має зменшити ерозію ґрунту й знизити забруднення місцевих річок.

Учені вважають, що саме через ерозію та забруднення рівень води в каналі впав. Також цьому сприяла посуха.

[Нельсон Гуерра, начальник відділу гідравліки на Панамському каналі]:

«Як на цю пору року води мало. Торік опадів було на третину менше від середнього, і це призвело до такого низького рівня».

Якщо фермери виконують вимоги програми, їм дозволяють розширювати насадження. Крім того, кавові зерна у них купують за вищими цінами.

[Елісео Мартінес, працівник кавової плантації]:

«Це дає нам дохід, зберігає воду та ліси. Раніше тут просто рубали дерева. Але не зараз. Завдяки цій новій програмі ми більш свідомо ставимося до вирубування. Тепер ми дбаємо про довкілля».

Управління Панамського каналу витратило на програму 32 мільйони доларів. Гроші пішли на навчання фермерів, впровадження екологічно чистіших методів ведення сільського господарства, а також на допомогу в отриманні екологічних сертифікатів.

[Рікот Васкес Моралес, адміністратор Панамського каналу]:

«Вони отримують урожай набагато стійкішим чином. Ми запобігаємо забрудненню та погіршенню стану річок і тим самим створюємо добробут. Водночас у Панамському каналі зберігається якість води».

Експерти вважають, що проєкт допоміг уповільнити пошкодження джерел поверхневих вод, які мають вирішальне значення для роботи каналу.

Через Панамський канал проходить коло 5 % світової торгівлі.

12. Як і чим годуватимуть спортсменів під час Олімпіади в Парижі

Харчування під час Олімпіади

Париж, Франція

Сочевичний дал від шеф-кухаря Шарля Гійуа — одна зі страв, які подаватимуть спортсменам на Олімпійських іграх у Парижі. Щодня для 15 тисяч осіб готуватимуть до 40 тонн продуктів, враховуючи найрізноманітніші смаки та культури. Меню вже містить 550 страв.

Гійуа відповідатиме за цілодобове постачання їжі до Олімпійського селища, що північніше Парижа. Він очолить команду з 300 осіб, яка годуватиме учасників із 206 країн.

Його компанія вже забезпечувала харчування спортсменів Відкритого чемпіонату Франції з тенісу, а також спортсменів Французького національного інституту футболу.

[Шарль Гійуа, шеф-кухар]:

«На Іграх 2024 року в Парижі ми вітатимемо весь світ за нашим столом, і тому просто чудово дістати можливість працювати над такою послугою. Звісно, найскладніше те, що буде 15 тисяч спортсменів. Це 40 тисяч приймань їжі на день».

Він додав, що 25 % інгредієнтів, які потрібні для приготування страв, будуть місцевого виробництва.

Також відкриється пекарня, і спортсменів запрошуватимуть на майстер-класи з виготовлення багетів.

Надавати послуги шеф-кухар почне 10 липня — за 16 днів до початку Олімпійських ігор. Завершиться кейтеринг 12 вересня — за чотири дні після закінчення Паралімпіади.

За словами Гійуа, щоб забезпечити всіх гостей харчуванням, у селищі цілодобово працюватиме 1000 осіб.

[Шарль Гійуа, шеф-кухар]:

«Придумуючи 550 рецептів, ми врахували різні несприйняття та алергії, етнічні, культурні та релігійні відмінності. Додали безглютенові, безлактозні продукти й, звичайно, халяльні та кошерні. Це все ви знайдете в Олімпійському селищі».

Щодня спортсменам пропонуватимуть коло 40 всіляких страв. Також на місці працюватимуть дієтологи.

13. Школярі Каліфорнії повернулися до ручок та зошитів

Знову пишуть курсивом

штат Каліфорнія, США

Ручки та зошити повертаються до шкіл Каліфорнії. В епоху комп’ютерів і планшетів ця навичка поступово виходила з моди.

Але тепер новий закон штату вимагає, щоб учні початкових класів навчалися писати від руки курсивом.

[Софі Гуардіа, учениця 4-го класу]:

«Мені це до вподоби, це просто фантастика. Писати та вивчати нові літери весело».

Це початкова школа в місті Фуллертон. Тут учні виробляють плавний почерк.

[Майло Чанг, учень 6-го класу]:

«Гадаю, писання курсивом робить кращим і написання друкованими літерами. Коли виконуєш складнішу версію чогось, то й просте стає робити легше».

Новий закон вимагає, щоб письма навчали з першого по шостий клас. До цього починали з третього, та й то не скрізь. Часто учні використовували електронні носії.

Нині ж стандарт передбачає, що до кінця шостого класу всі школярі повинні вміти швидко писати курсивом.

[Памела Келлер, учителька початкової школи]:

«Багато моїх учнів каже: “Надто складно писати курсивом”. А ми їм кажемо: “Це зробить вас розумнішими. Це створить зв’язки у вашому мозку й допоможе вам піднятися на наступний рівень”. І тоді вони надихаються, бо хочуть бути розумнішими, хочуть вчитися і стати кращими у класі».

Експерти кажуть, що писання курсивом поліпшує когнітивні функції, розуміння прочитаного та дрібну моторику.

[Леслі Зороя, працівниця управління освіти]:

«Коли пишеш букву, думаєш про те, який це звук і як вона з’єднується з наступною буквою, а також про те, як ці дві букви звучать разом».

А ще лист від руки курсивом може відчинити двері в минуле.

[Памела Келлер, учителька початкової школи]:

«У нашій бібліотеці є конституція. Її написано від руки курсивом. Отже, якщо ви не можете читати ці історичні документи в оригіналі, а залежите від тих, хто переведе їх в електронний формат, то це трохи сумно. Я просто хочу, щоб мої учні мали вибір».

14. Десятки аеростатів літали над швейцарським містечком в альпійській долині

Фестиваль повітряних куль

Шато-д’О, Швейцарія

Десятки різнобарвних повітряних куль усіяли майже безхмарне небо над швейцарським альпійським містом Шато-д’О. Тут проходить щорічний фестиваль повітроплавання. Він зібрав пілотів і глядачів з усього світу.

Американський пілот Еліав Коен налітав понад 1000 годин у багатьох країнах, зокрема в США та Таїланді. Каже, що тут найнеймовірніше місце для польотів на аеростатах.

[Еліав Коен, пілот аеростата]:

«У США в горах зазвичай не літають, особливо через гірські долини, бо між ними немає міст. Тож можливість літати тут над Альпами на висоті 2500–2700 метрів просто вражає. Також одночасно літає 50–60 повітряних куль. Це приголомшливо, особливо в цьому красивому та безтурботному місці».

Захід триває дев’ять днів. Беруть участь команди на 75 аеростатах.

[Еліав Коен, пілот аеростата]:

«Це дуже заспокоює. На повітряній кулі не відчуваєш турбулентності. Просто земля віддаляється від тебе, а ти віддаляєшся від неї».

Містечко Шато-д’О стоїть в альпійській долині. Воно славиться сильними вітрами, завдяки яким польоти тут особливі.

15. Унікальна знахідка: у Данії знайшли руни на мечі віком майже 2000 років

Меч із рунами

Данія

У Данії археологи виявили руни, вигравіювані на мечі віком майже 2000 років. Це найстаріші знайдені в країні такі написи.

Клинок знайшли 2021 року під урною в похованні залізного віку біля міста Оденсе, що на острові Фюн.

[Якоб Бонде, археолог]:

«На вигляд як стара залізяка. Насправді так і є. Але ця залізяка для нас, археологів, дуже цікава, бо на одній зі сторін клинка ми знайшли рунічний напис, який може виявитися найстарішим рунічним написом у Данії».

До цього найстарішим уважали напис на гребені, знайденому 1865 року на острові Фюн. Він датується приблизно тим самим часом, що й меч.

Водночас напис на мечі виявили лише влітку 2023 року. Тоді він перебував на зберіганні у відділі реставрації. На одній його стороні помітили невеликий рунічний напис, а на іншій — складне гравіювання.

[Якоб Бонде, археолог]:

«Клинок лежав тут близько півтора року. А потім одна з наших дуже професійних реставраторів почала його очищати, видаляючи всю іржу та корозію. І в процесі вона побачила на одному боці леза дуже гарний орнамент, а на іншому — ще цікавішій невеликий рунічний напис. І це була фантастична знахідка».

Щойно зробили це відкриття, археологи зв’язались із рунологом із Національного музею Данії.

Виявилося, що напис складається з п’яти рун, за якими йдуть три борозенки. Експерти вважають, що на мечі написано «хірила», що з давньоскандинавської мови перекладається як «маленький меч».

Рунічну писемність використовували в деяких регіонах Північної Європи приблизно з II століття нашої ери, а можливо, і раніше. Деякі найвідоміші написи в Скандинавії знайшли в Норвегії та Данії. А пізніші гравюри також виявили у Швеції та Ісландії.

За словами археологів, датувати меч допомогли інші предмети, знайдені на місці поховання, зокрема брошки. Припускають, що його зробили в 150 році нашої ери.

16. Ведмеді, кобили й турки: парад М’ясопуст у чеському селі

Парад М’ясопуст

Чехія

Барвисті процесії пройшли в селі Гамри в Чехії. Це свято називають М’ясопуст. Відзначають його перед Попільною середою, з якої починається Великий піст.

Це не просто карнавальний парад, покликаний прогнати зиму й сповістити про прихід весни. Процесія має власну багату історію. Цю культурну традицію внесено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

[Петр Стейскал, сільський голова]:

«У нас навіть немає жодних записів про те, коли ця традиція виникла. Уранці всі готуються, потім заходять до мене по дозвіл на парад. Після цього ходять від будинку до будинку, де танцюють та співають для місцевих жителів. Обходять усе село».

Чоловіки та хлопці вбираються в різних персонажів: ведмедя, півня, лелеку, а також у турків, кобил та сажотрусів. Їхнє завдання — ходити від дверей до дверей та розважати господарів усілякими жартами. Також часто вони ганяються за дівчатами та жінками, щоб кинути їх у сніг чи обмазати сажею.

[місцева жителька]:

«Я люблю цю традицію. Уся наша сім’я та мій покійний чоловік у цьому брали участь. Спершу вони одягалися як турки. Тепер це роблять наші внуки».

Після параду відбувається символічний забій коней, які брали участь у параді. Однак потім вони дивом оживають після чарки слив’янки.

[місцевий житель]:

«Звичайно, це традиція. Але паради ми проводимо, щоби всіх привітати. Протягом року не з кожним виходить зустрітися. А так можна всіх провідати й трохи потеревенити».

За танці й жарти учасникам процесії дають частування та дрібні монети.

17. Pet Show — 2024: у Гонконгу проходить виставка домашніх тварин

Pet Show ― 2024

Гонконг, КНР

Собаки на виставці домашніх тварин у Гонконгу демонструють ідеальний послух. Тут складають іспит на фахового грумера.

Сьогодні вони стрижуть і роблять зачіски собакам породи бішон-фризе та пуделям. Головна вимога до моделей — щонайменше чотири сантиметри шерсті та два місяці без жодних перукарських послуг.

[Джо Вонг, учасник конкурсу]:

«Гадаю, індустрія догляду за домашніми тваринами має щасливе майбутнє, бо це навичка, яку не можна замінити машиною. Це мають робити люди».

Цікаво, що конкурси проводять не лише для фахівців, але й для аматорів грумінгу. Брати участь може будь-хто. Свої творчі здібності вони показують на іграшкових собаках.

Гонконзьку виставку домашніх тварин проводять 18-й рік поспіль. Цього разу учасників понад 200, а стендів — 650.

На чотириденному ярмарку купити можна все: від органічних продуктів, харчових добавок та іграшок до туристичних страховок, одягу та творів мистецтва для домашніх тварин.

Організатори кажуть, що в Гонконгу живе 550 тисяч домашніх тварин. Здебільшого це коти й собаки.

[Карл Вонг, організатор заходу]:

«Кількість власників собак неухильно зростає, але також щорічно стає вдвічі більше власників котів. Одна з причин у тому, що за котами легше доглядати. У багатьох сім’ях спочатку з’являється один кіт, потім більше, бо коти не займають багато місця».

Примітно, що кожен відвідувач може привести на ярмарок одну тварину. Собаки та коти повинні бути щепленими й на повідці або в спеціальних візках чи сумках. На територію об’єкта не допускають лише домашніх птахів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: