27.03.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 17 по 22 березня)

Огляд світових подій (з 17 по 22 березня)

1. Великі повені на півночі Іраку: є загиблі Велика повінь Дахук, Ірак На цих кадрах –..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

1. Великі повені на півночі Іраку: є загиблі

Велика повінь

Дахук, Ірак

На цих кадрах – розгул стихії в місті Дахук, що на півночі Іраку. Раптові повені викликала злива. Вода вирувала в усьому місті, залишивши по собі бруд і сміття в житлових будинках та на підприємствах.

Повідомляють про двох загиблих. За даними іракських медіа, люди опинилися в пастці в автомобілі, і, коли намагалися вибратися, їх знесла течія.

Також пошкоджено десятки будинків.

[житель Дахука]:
«Я був у будинку, і прийшла велика хвиля води. Коли затопило весь перший поверх, ми побігли на другий поверх. Приїхала техніка, і, дякувати Богу, вони нас урятували. У нас ніхто не загинув, лише матеріальні збитки».

Однойменна провінція Дахук, де стоїть місто, розташована в горах. Її губернатор закликав мешканців регіону не виходити з дому без нагальної потреби.

2. Польські та чеські фермери перекрили КПП на кордоні з Німеччиною

Протест фермерів

Польща та Чехія

Польські фермери знову заблокували пункт пропуску між Німеччиною та Польщею на знак протесту проти сільськогосподарської політики Європейського Союзу та українського безмитного імпорту. Вони також блокували інші шосе в усій країні.

[Анджей Затор, фермер]:

«Тепер тільки від польського уряду залежить, як довго ми тут стоятимемо. Ми в розпачі. Наближається серпень, урожай надходитиме, але сховища повні. Що нам вирощувати, коли ми не знаємо, який урожай окупиться?»

Фермери в Польщі та інших країнах ЄС останніми місяцями протестували, вимагаючи повернення мит на імпорт української сільгосппродукції, які скасували коло двох років тому.

Вони кажуть, що Європу заповнює дешевий імпорт з України, і це робить польських фермерів неконкурентоздатними.

У середу ЄС досяг попередньої угоди про продовження безмитного доступу українських виробників харчових продуктів на свої ринки до червня 2025 року, хоч і з новими обмеженнями на імпорт зерна.

[Кшиштоф Янецький, фермер]:

«Ми бачимо, що нам потрібно допомогти Україні. Але те, як ми допомагаємо зараз, неправильно. Ми хотіли б підтримати Україну, але саме фермерів, а не великі корпорації».

Лідери польських протестувальників заявили, що незадоволені угодою. З їхніх слів, вона в обмеженнях на імпорт спирається на дані останніх кількох років. А вони хочуть, щоб квоти ґрунтувалися на цифрах того періоду, коли імпорт був набагато нижчим.

[Конрад, фермер]:

«Багато хто з нас міркує, чи взагалі має сенс обробляти ці поля, бо для нас це додаткові витрати».

Водночас чеські фермери також заблокували пункт пропуску до сусідньої Німеччини, долучившись до колег із Польщі та інших країн.

Фермери в усьому ЄС також закликають змінити обмеження, накладені планом ЄС «Зелений курс», який ухвалили для боротьби зі зміною клімату. До того ж вони невдоволені, що витрачають багато часу на бюрократію.

3. Гонконг посилив закон про нацбезпеку

Нова версія закону

Гонконг, КНР

Адміністрація Гонконгу ухвалила нову версію закону про національну безпеку. На думку критиків, вона ще більше обмежить свободу автономного регіону, який перебуває під управлінням компартії КНР.

Пакет, відомий як Стаття 23, встановлює покарання за такі дії, як державна зрада, саботаж, підбурювання до заколоту, викрадення державної таємниці, зовнішнє втручання та шпигунство. Він передбачає терміни від кількох років до довічного ув’язнення.

Законодавча рада Гонконгу, яка складається з прихильників Пекіна, подала законопроєкт на затвердження 8 березня після місяців так званих публічних консультацій.

Влада заявляє, що цей закон потрібен, щоб зміцнити національну безпеку. Водночас активісти та правозахисники кажуть, що його формулювання вкрай нечіткі, і що, керуючись ним, засудити можна буквально будь-кого, зокрема й іноземців.

На думку критиків, закон ще більше обмежить свободи й може бути використаний для «усунення інакодумства через страх перед арештом».

Закон стане чинним 23 березня.

Нагадаємо, 2020 року Пекін односторонньо запровадив у Гонконгу першу версію закону про нацбезпеку. Після цього почалися арешти дисидентів, правозахисників та журналістів. Протестувати стало небезпечно, а багато активістів виїхало за кордон, рятуючись від кримінального переслідування.

4. Лідер сепаратистів Карлес Пучдемон висуне свою кандидатуру на виборах голови Каталонії

Пучдемон піде на вибори

Ельн, Франція

Лідер каталонських сепаратистів Карлес Пучдемон має намір узяти участь у регіональних виборах. Він заявив про це на пресконференції в Ельні у Франції. Політик висуне свою кандидатуру на посаду президента женералітату Каталонії. Вибори заплановано на 12 травня.

Пучдемон живе в Бельгії. За кордоном провів майже сім років. Іспанія видала міжнародний ордер на його арешт. Але він має імунітет депутата Європарламенту. Однак в самій Іспанії його можуть арештувати.

[Карлес Пучдемон, ексголова Каталонії]:

«Після шести з половиною років роботи у вигнанні в мене з’явився шанс повернути наш уряд. Його несправедливо та незаконно відправили у відставку на підставі 155 статті. Тепер, коли виникла ця можливість, я не втікатиму заради комфорту».

У жовтні 2017 року женералітат, який очолював Пучдемон, провів референдум про незалежність. Понад 90 % тих, хто проголосував, виступили за відділення Каталонії від Іспанії. Влада країни визнала референдум незаконним і ввела в дію 155 статтю конституції, чим призупинила автономію регіону. Проте сепаратисти однаково проголосили незалежність.

У відповідь на це прокуратура висунула звинувачення в заколоті та корупції Пучдемону і його 13 соратникам. Ексголова регіону втік за кордон.

Про проведення дострокових парламентських виборів у Каталонії оголосив голова регіонального уряду Пере Арагонес. Причиною стало те, що женералітат не затвердив бюджету на цей рік.

Партія «Разом за Каталонію» заявила, що її лідер Пучдемон може балотуватися на виборах, бо соціалісти, які у владі в Іспанії, ухвалили закон про амністію. Як очікують, він набуде чинності до травня або червня.

5. Верховний суд США дозволив Техасу арештовувати нелегальних мігрантів

Спірний закон підтримали

штат Техас, США

Верховний суд США ухвалив, що спірний техаський закон, який криміналізує несанкціонований перетин кордону, може набути чинності. Раніше адміністрація Байдена намагалася його скасувати, заявляючи, що забезпечення дотримання міграційного законодавства — справа Вашингтона. Проте ухвала 6–3 відхилила цю спробу.

[Грег Ебботт, губернатор Техасу]:

«Я використав пункт конституції, який дає штатам право себе захищати».

Губернатор Техасу Грег Ебботт заявив про це за два місяці після того, як підписав закон, що дозволяє правоохоронним органам штату арештовувати людей, підозрюваних у незаконному в’їзді до Сполучених Штатів Америки.

Він сказав, що закон необхідний, бо адміністрація Байдена не може забезпечити дотримання федеральних законів. А вони передбачають кримінальну відповідальність за нелегальний чи повторний в’їзд.

Адміністрація Байдена подала до суду, щоб заблокувати цей закон штату, стверджуючи, що він не відповідає конституції США та федеральному законодавству, бо порушує повноваження уряду США регулювати імміграцію.

Верховний суд ухвалив, що спроба Байдена заблокувати закон призведе до «подальшого хаосу та кризи в імміграційному правозастосуванні».

Закон Техасу кваліфікує незаконний в’їзд або повторний в’їзд до Техасу як злочин штату та передбачає покарання від 180 днів до 20 років в’язниці.

Міністр закордонних справ Мексики назвала закон Техасу антимігрантським та ксенофобським.

Раніше Техас, щоб стримати нелегалів, проводив операцію «Самотня зірка». Він використовував такі заходи, як розміщення військ Національної гвардії на кордоні, блокування кордону дротом і встановлення плавучого бар’єра вздовж усієї течії Ріо-Гранде.

6. Тріщина завдовжки 3 км утворилася під час ще одного виверження вулкана в Ісландії

Почалося ще одне виверження

Гріндавік, Ісландія

На ісландському півострові Рейк’янес учетверте з грудня вивергається вулкан. Він активізувався увечері 16 березня. За кілька кілометрів від містечка Гріндавік відкрилася тріщина завдовжки майже три кілометри. Що буде виверження, стало відомо за 15 хвилин до початку.

Оголошено надзвичайну ситуацію. З Гріндавіка поїхали й ті місцеві жителі, які повернулися до міста після лютневого виверження. Водночас влада евакуювала сотні туристів зі спа-курорту «Блакитна лагуна». А ось аеропорт, що неподалік, і далі працює.

Спочатку лава текла дуже швидко, але наступного дня сповільнилася. Зараз рухається зі швидкістю кілометр за годину. Захисні споруди відводять більшу частину лави від міста в бік моря. Бар’єри почали будувати після грудневого виверження.

Геофізики вважають, що є два варіанти розвитку подій. У першому, найімовірнішому, потік лави зупиниться через кілька днів. Оскільки це вже четверте виверження за три місяці, то її запаси в місці скупчення вже мають вичерпуватися. У другому випадку лава тектиме ще довго, але дуже повільно.

На думку науковців, зараз, можливо, почався період частих вивержень на півострові. Вони можуть тривати кілька сотень років. А можливо, між виверженнями будуть паузи тривалістю кілька десятків років або 100–150 років.

У Гріндавіку жило майже 4000 осіб. Їх евакуювали торік у листопаді. Виверження почалося 18 грудня. 14 січня сталося друге. Обидва тривали кілька днів. Ще одне зафіксували 18 лютого. Воно закінчилося за кілька годин, але лава встигла пошкодити трубопровід. Тисячі людей на півострові залишилися без опалення та гарячої води.

Вулкан Фаградальсф’ядль, який спав вісім століть, прокинувся три роки тому. Кілька місяців до вивержень відбувалися невеликі землетруси — загалом 50 000. Перші виверження сталися в серпні 2022 року. Потім у липні 2023-го. За офіційними даними, під час усіх семи вивержень ніхто з місцевих жителів не загинув. Але відомо, що один робітник упав у глибоку тріщину. Його вважають зниклим безвісти.

7. Новий рекорд: у Ріо-де-Жанейро спека відчувалася на рівні 62 °C

Рекорд спеки за відчуттям

Ріо-де-Жанейро, Бразилія

Новий рекорд спеки за відчуттям зафіксували в Ріо-де-Жанейро. Стовпчик термометра піднявся до 40 градусів Цельсія. Але показник спеки за відчуттям перевищив 62 градуси. Він найвищий із 2014 року, коли в Ріо почали фіксувати такі дані.

Місцеві жителі й туристи йдуть на пляж — ближче до моря. У басейнах теж повно людей.

[житель Ріо-де-Жанейро]:

«Холодна вода й кондиціонер. Немає іншого способу пережити спеку. Лише холодна вода й кондиціонер. Відчуття жахливі. Жарко, як у пустелі».

Утім, не всі мають можливість урятуватися від спеки. У бідних районах люди покладаються лише на свою витривалість.

[жителька Ріо-де-Жанейро]:

«Ніхто навіть не спить ночами. Люди сидять на вулиці. Якщо ввімкнути кондиціонер, то треба буде багато платити за електроенергію. Я зараз без роботи й не можу собі цього дозволити».

Температура за відчуттям — це спеціальний індекс, який розраховується на основі даних про температуру та відносну вологість. Чим вищі ці показники, тим дужче відчувається спека.

Наприкінці тижня в Ріо-де-Жанейро стане прохолодніше й пройдуть дощі та грози.

8. Перебіжчики з КНДР розповіли свої історії на засіданні ООН

Історії перебіжчиків

Женева, Швейцарія

Північнокорейські втікачі виступили в ООН у Женеві, щоб викрити порушення прав людини у своїй країні та закликати розслідувати й документувати ці злочини.

Як очікують, Рада з прав людини розгляне пропозицію ЄС доповнити доповідь 2014 року про ситуацію в КНДР. У ній зафіксовані серйозні порушення, які є злочинами проти людяності.

33-річний Кім попросив не називати його повного імені, щоб захистити рідню, яка лишилася на батьківщині. Каже, що готувався до втечі 15 років і торік човном переплив до Південної Кореї.

Утік із вагітною дружиною.

[Кім, утікач із Північної Кореї]:

«Я мав свій бізнес із видобутку золота. Коли він став успішним і я зміг добувати багато, влада знайшла причину, щоб його відібрати. Я був дуже злий, але нічого не міг удіяти. Я не міг жити в цьому пеклі. Вирішив переїхати до країни, де зможу вільно займатися тим, чим хочу».

Зі слів Кіма, під час пандемії влада конфісковувала їжу. Людям ледь вистачало, щоби вижити.

[Кім, утікач із Північної Кореї]:

«Ситуація була настільки поганою, що люди навколо зазвичай помирали з голоду».

Інша втікачка розповіла, як утекла, перепливши річку Туманган, що частково розділяє КНДР і Китай.

Близько 20 інших правозахисних організацій закликають ООН підготувати нову доповідь про ситуацію з правами людини в Північній Кореї. За їхніми даними, Пекін недавно вислав коло 500 північнокорейців-утікачів. Припускають, що їх тепер можуть запроторити до трудових таборів чи навіть стратити.

9. У Словенії завершили земляні роботи в новому тунелі, який веде до Австрії

Автомобільний тунель

Словенія

У Словенії завершили земляні роботи на будівництві нового тунелю під гірським хребтом Караванке. Він сполучить балканську країну з Австрією. Це буде другий тунель між сусідами. Перший відкрився в червні 1991 року. Його довжина — майже вісім кілометрів.

[Роберт Голоб, прем’єр-міністр Словенії]:

«Символічно, що перший тунель Караванке відкрився майже 33 роки тому, ознаменувавши наш шлях до незалежності. Наш народ проїжджає через Караванке, щоби подорожувати Європою та всім світом».

Перший тунель будувала Австрія. Спочатку австрійське міністерство дорожнього руху планувало прокласти два тунелі. Але оскільки рух на цій ділянці не мав бути інтенсивним, збудували один.

91-го Словенія здобула незалежність від соціалістичної Югославії, а 2004-го вступила до Євросоюзу. Вона також входить до Шенгенської зони, тому тунель тепер перевантажений. Тож будівництво другого стало необхідністю.

Прокладати його почали 2020 року. Земляні роботи — лише частина завдання. Будівництво триватиме, і завершити його планують у 2027 році.

Тунель сполучає автомагістралі між словенською Любляною та австрійськими Клагенфуртом та Зальцбургом.

10. Ярмарок роботів проходить у данському місті Оденсе

Ярмарок роботів

Оденсе, Данія

Вони підіймають, прикручують, прополюють і роблять багато іншого. Це ярмарок роботів у данському місті Оденсе. Захід проходить раз на два роки. Цього разу він зібрав понад 5000 відвідувачів.

Ця індійська компанія створює інтерфейс, який використовують для під’єднання безлічі пневматичних захоплювачів до роботизованих рук.

[Нільс Оле Соренсен, віцепрезидент індійської компанії]:

«Отже, у вас є хтось, хто проєктує свої власні захоплювачі, прокладає кабелі вздовж руки й таке інше. Це забирає багато часу. А тут ви під’єднуєте це до кінця руки робота й з’єднуєте два захоплювачі. Десять хвилин — і все готово».

А це польовий робот на сонячній енергії, який сіє насіння та виполює бур’ян. Він використовує GPS, щоб визначати розташування кожної майбутньої рослини під час сівби.

[Геннінг Дальгаард Соренсен, представник компанії ― розробника польового робота]:

«Робот розраховує, куди помістити кожну насінину. Він іде заданим маршрутом, засіваючи все поле. Потім ми замінимо йому інструменти, і він виконає прополювання».

Ось автономний робот-прополювач. Він використовує потік теплої води, щоб піддати бур’яни «тепловому шоку». Призначений для роботи на кладовищах, у парках, на спортивних майданчиках та стадіонах.

А це роботизована підмітальна машина, яка підтримує чистоту вулиць. Вона рухається зі швидкістю приблизно чотири кілометри за годину. Її розробники стверджують, що вона може підмести близько 30 000 квадратних метрів за день.

Оденсе особливо відомий своїми «коботами» — колаборативними роботами, які призначені для роботи разом із людьми. Нині його уважають одним із головних центрів робототехніки Європи, у якому працює понад 160 компаній.

Раніше Оденсе славився своєю сталеливарною корабельнею. Але вона закрилась у 2012 році. Нині промисловість відроджується у галузі робототехніки.

[Сорен Елмер Крістенсен, гендиректор національного робототехнічного кластера]:

«Далекоглядні люди помітили, що треба зробити людям роботів, щоб ми могли працювати разом із ними. І виконуючи це, ми здійснили переворот у цій галузі, створивши новий ринок та нові можливості».

Зараз у Данії існує майже 600 компаній, які працюють над роботами, автоматизацією та дронами. Їхній річний оборот перевищує 3,7 мільярда євро.

11. З олії — біопальне: новий завод у Дубаї

Пальне з використаної олії

Дубай, ОАЕ

Цей завод в Об’єднаних Арабських Еміратах переробляє використану олію на біопальне.

Одна дубайська компанія сподівається, що її біодизель допоможе розвивати екологічний транспорт в одній із найбільших нафтовидобувних країн світу.

[Юсіф бін Саїд аль-Лута, гендиректор компанії]:

«Зараз в ОАЕ ми прагнемо екологічного транспорту, щоб він обов’язково був, як у решті світу».

Глобальна гонитва за низьковуглецевим пальним набирає обертів. Як очікують, попит на дизель з олії та відпрацьованої кулінарної олії зростатиме.

Компанія стверджує, що щомісяця збирає 500 000 літрів використаної кулінарної олії і переробляє її на біодизель та інші продукти.

У 2023 році компанія виробила понад 770 тонн біопального.

[Юсіф бін Саїд аль-Лута, гендиректор компанії]:

«Створити біопальне дуже просто. Це не ядерна наука. Насправді це нафта. Ми змішуємо її з метанолом та гідроксидом калію або гідроксидом натрію».

ОАЕ прагнуть досягти нульових викидів до 2050 року. Але торік незалежна дослідницька організація заявила, що країні ще далеко до досягнення поставлених кліматичних цілей. Особливо враховуючи, що вона планує розширювати видобуток і використання нафти та газу.

Цей завод в ОАЕ не єдиний, який застосовує кулінарні продукти. Приміром, у віддаленій австралійській глибинці для заряджання електромобілів використовують кулінарний жир.

А на цьому заводі в США також розробили технологію перероблення використаної кулінарної олії, зокрема соєвої, та яловичого жиру на відновлюване дизельне пальне.

Експерти вважають, що такі технології стануть у пригоді в регіонах, де електромобілі запроваджуються повільніше, ніж у розвиненіших країнах.

12. В Італії вимирають газетні кіоски

Газетні кіоски зникають

Італія

Сім’я Фабіано Помпеї з 1948 року щодня відчиняла свій газетний кіоск, що біля величної базиліки Святого Іоанна Латеранського в Римі.

Раніше це був успішний бізнес. Але тривалий спад продажу газет змусив багато кіосків закритися.

Така ж доля спіткала й бізнес цієї сім’ї.

[Фабіано Помпеї, житель Рима]:

«До певного моменту можна йти на жертви, але якщо мало заробляєш або навіть утрачаєш гроші, краще закритися й робити щось інше, навіть якщо це завдає болю. Щоночі мені сниться мій кіоск, бо він у моєму серці».

За оцінками галузевої організації Snag, за останні 20 років закрилося дві третини новинних кіосків Італії. Залишилося лише близько 12 тисяч.

Основна причина — падіння продажу газет, які становили основний дохід.

2004 року в кіосках щодня продавали понад 9,5 мільйонів газет. До січня 2024 року цей показник упав до 950 тисяч.

Кіоск Стефано ді Персіо розташований поруч з офісом найбільшої газети Рима. Раніше він продавав сотні газет щодня, тепер не більше ніж 50.

[Стефано ді Персіо, власник газетного кіоску]:

«Друковані медіа та видавнича справа майже вимерли. Доходи такі самі, як і тридцять років тому, але ціни зросли вчетверо. Усе коштує дорожче, а ти, як і раніше, заробляєш стільки ж».

Торгові автомати й туризм допомагають деяким кіоскам залишатися на плаву.

Уряд також надає пільги. Але багато власників каже, що цього замало, щоб їх урятувати.

13. Яку країну визнали найщасливішою

Рейтинг щастя

Дослідження Оксфордського університету

Фінляндія знову очолила список найщасливіших раїн світу. Усесвітню доповідь Центру дослідження добробуту Оксфордського університету опублікували в середу. У ній ураховано рівень соціальної підтримки, доходу, здоров’я, свободи, щедрості та наявності корупції, що й визначає щастя жителів країни.

Фінляндія очолює список сьомий рік поспіль. За нею іде Данія та Ісландія.

Директор Центру дослідження та редактор звіту каже, що серед факторів, які сприяють добробуту людей, — ВВП на душу населення, розподіл багатства та загальний добробут, що забезпечує психологічну стабільність і тривалість здорового життя.

[Жан-Еммануель де Нев, автор доповіді]:

«Скандинави справді домінують у п’ятірці найкращих. У самому низу Афганістан. Він опустився ще нижче в добробуті. Тобто середньостатистичний житель Афганістану вважає, що його щастя на шкалі від 0 до 10 розташоване на позначці 1,7. А в Данії та Фінляндії воно набагато вище, майже 8 із 10. Це середня задоволеність життям у цих країнах».

Згідно зі звітом, Норвегія, Швеція, Німеччина, Франція, Велика Британія та Іспанія — це країни, де старенькі значно щасливіші за молодих. Тоді як у Португалії та Греції картина протилежна.

Рівень щастя серед молоді віком від 15 до 24 років різко впав у Північній Америці, тоді як у Центральній та Східній Європі було найбільше зростання.

У звіті йдеться, що рівень щастя знизився на Близькому Сході та в Північній Африці. Там відзначають великий спад серед представників середніх вікових груп.

Афганістан і Ліван у дослідженні залишаються двома найнещаснішими країнами.

Україна опинилася на 105 місці з понад 140 країн світу.

Зазначимо, першу таку доповідь підготували у 2012 році.

14. Личинок коралів заманюють до рифів за допомогою звуків

Заманити личинку корала

США

[Надеже Аокі, біолог]:

«Потріскування на задньому плані, яке ви чуєте, це здебільшого клацання креветок. Усі ці звуки справді створюють виразну акустичну характеристику здорового рифу».

Цього року світ може зіткнутися з черговим масовим знебарвленням коралів. Утім, група вчених США, можливо, знайшла спосіб зупинити деградацію рифів. Вони програють спеціальні звуки для личинок коралів, щоб їх заманити.

Тестові системи встановили біля Віргінських островів США поряд із трьома рифами. І біля одного з трьох програють звуки здорового коралового рифу.

[Надеже Аокі, біолог]:
«Це наша рифова акустична система відтворення».

Біолог Надеже Аокі з Океанографічного інституту Вудс-Гоул пояснює, що входить до шуму здорового рифу.

[Надеже Аокі, біолог]:
«Час від часу, якщо ви чуєте удари, рохкання чи булькання на більш низьких частотах, це звуки риби».

Результати показали, що личинок коралів, мабуть, справді приваблюють такі звуки.

Також перевіряють, як звуки можуть привабити до коралів рибу.

Ці методи можуть стати ключем до відновлення рифів, які деградують через багато факторів. Це й забруднення, і збитки від рибальства та промисловості, і потепління світового океану.

Учені кажуть, що світ перебуває на порозі четвертого масового знебарвлення коралів.

15. Сендбординг повертається до Намібії

Сендбординг повертається

Свакопмунд, Намібія

Десятки кілометрів піщаних дюн та барханів. Це місце — справжня знахідка для шанувальників сендбордингу. Сюди, на околиці Свакопмунда в Намібії, знову приїжджають туристи, і їх дедалі більше.

[Айлін Язан, туристка]:

«Я вперше каталася на піску. Раніше я займалася сноубордингом у Досі. Це було не так весело».

До пандемії до Намібії щороку приїздило майже мільйон туристів. І хоча про локдауни давно забули, сендбордисти довго не поверталися. Тепер Свакопмунд оживає. Економіка міста дуже залежить від туризму. А місцевій молоді робота допомагає зберігати нормальний спосіб життя.

[Девон Вотерс, гід]:

«Бо ми працюємо щодня. Це утримує мене далі від вулиці, дає хліб мені та моїй сім’ї. До нас приїжджає багато туристів. Якщо працюєш, то завжди отримуєш чайові. Треба лише добре обслуговувати».

Свакопмунд розташований між пустелею Наміб та Атлантичним океаном. Завдяки холодній Бенгальській течії тут м’який клімат і не буває надто спекотно. Тож займатися сендбордингом серед пісків досить комфортно.

Цей екстремальний вид спорту не такий популярний, як сноубординг. Зате він не залежить від зміни пори року. Для занять сендбордингом роблять спеціальні міцні дошки. Щоб краще ковзали, натирають воском та парафіном.

Поверненню сендбордингу до Намібії сприяє те, що з минулого року в порт Волфіш-Бей заходить удвічі більше круїзних лайнерів, ніж раніше.

16. Туристи закликають дати спокій принцесі Кейт після того, як її помітили у Віндзорі

Туристи ― про принцесу Кейт

Лондон, Велика Британія

Недавнє відео з принцесою Уельською розбурхало громадськість. Воно з’явилося на сайті видання The Sun. Кейт Міддлтон побачили вперше після того, як вона в січні провела два тижні в лікарні.

Так зване «зникнення» Кейт породило багато чуток та здогадів. Але багато людей уважає, що монаршій сім’ї треба залишити простір для особистого життя. Такої думки дотримуються й туристи, які прийшли до Букінгемського палацу, і жителі Лондона.

[туристка]:

«Навіть це фото в газеті — невже більше нема про що написати? Приємно побачити Кейт. Я рада, що вона в доброму здоров’ї. Але, думаю, треба просто дати їй та її сім’ї спокій».

[жителька Лондона]:

«Думаю, принцеса, як і всі, має право на особисте життя. Сподіваюся, з нею все гаразд. Але, думаю, люди люблять робити багато галасу з нічого».

[туристка]:

«Ми американці й особливо про це не думаємо. Але розуміємо, що часом щось виходить з-під контролю. Гадаю, їхня робота дуже важка. Я не хотіла б собі такої роботи. Тож дякую їм за те, що вони роблять усе, що можуть, і залишаються людьми».

Принцесу Кейт і принца Вільяма зняли на відео на паркованні у Віндзорі. Подружжя йшло з магазину з покупками. Кейт мала гарний вигляд й усміхалася. У січні їй зробили успішну операцію на черевній порожнині. Докладніше про захворювання не повідомляють. Відомо лише, що це не онкологія.

Зараз принцеса відновлюється й поки відійшла від суспільних справ. На публіку повернеться не раніше ніж 17 квітня.

Водночас принц Вільям і далі виконує суспільні обов’язки. Цього тижня він відвідав Шеффілд, що на півночі Англії. Принц поспілкувався з учасниками програми Королівського фонду «Повернення додому». Її створено для викорінення бездомності у Великій Британії. Проєкт розпочали торік у червні.

17. Як архітектура Марокко поєднує давнину із сучасністю

Унікальна архітектура

Марокко

У самому серці Марокко можна побачити безліч архітектурних чудес, які поєднують багатовікові традиції, культуру та історію із сучасністю.

У місті Рабат архітектурну спадщину країни можна відчути, прогулюючись вузькими вуличками старої Медини.

Деякі будівлі стоять із часів фінікійців, карфагенян та римлян.

[Мохаммед Кромбі, куратор історичних пам’яток]:

«У Марокко, завдяки його розташуванню, існувало кілька цивілізацій, таких як римська, мусульманська, арабо-ісламська, іспансько-мавританська. Усі ці цивілізації залишили сліди, будівлі та дуже цікаві споруди».

Багато сучасних будівель у Рабаті також спроєктовано під натхненням від історичного минулого. Наприклад, Музей сучасного мистецтва Мохаммеда VI, який відкрився у 2014 році.

Його дизайн заснований на традиційній ісламській архітектурі з французьким та іспанським колоніальним впливом.

Цю суміш стилів можна побачити на будинках у всьому Рабаті: від Пошти Марокко до Банку Аль-Магріба.

[Мохаммед ас-Сіммар, історик]:

«Є архітектурні форми, засновані на геометрії, є й інші форми, засновані на фауні та флорі. І саме ці форми надають марокканській архітектурі оригінальності».

Місто Рабат стало місцем, де старе зустрічається з новим, а східний архітектурний дизайн — із західним.

Приклади можна побачити в усьому місті: від залізничного вокзалу й Вежі Мохамеда VI, що будується, до великого центру виконавських мистецтв, який планують відкрити цього року.

[Мохаммед Кромбі, куратор історичних пам’яток]:

«Ми намагаємося впроваджувати інновації, але водночас використовувати певні візерунки та прикраси, натякаючи на квіткові, геометричні та каліграфічні елементи».

Останніми роками в Марокко дедалі більше уваги приділяють екологічній архітектурі. Прикладом можуть бути екобудинки, побудовані за 60 кілометрів від Рабата. Вони мають форму куполів та створені з місцевої утрамбованої землі.

18. У Сіетлі тисячі людей милуються цвітом сакури

Сакура цвіте

Сіетл, США

На рожевий сад перетворилася територія кампусу Університету Вашингтону в Сіетлі. Тут сакура цвіте вже на повну. Помилуватися приходять тисячі людей.

[житель Сіетла]:

«Я приходжу сюди вже одинадцять років. Усе заради цієї чарівної сцени».

[жителька Сіетла]:

«Весна — моя улюблена пора року. Мені дуже подобається, коли світить сонце та цвіте сакура. Це поліпшує настрій, стає легше працювати».

На території кампусу росте 29 сакур сорту йосіно. Спочатку їх посадили в дендрарії Вашингтон-парку в 1939 році. Пізніше перемістили сюди, оскільки біля парку почали будувати міст.

Дерева сорту йосіно — одні з найбільш довгоживучих серед сакур. Живуть від 80 до 100 років.

Цього року цвітіння, як завжди, почалося в другій половині березня. Якщо не буде сильних вітрів чи рясних дощів, то сакура квітнутиме два тижні.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: