27.03.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 24 по 29 березня)

Огляд світових подій (з 24 по 29 березня)

1. У Німеччині перекинувся міжнародний пасажирський автобус — є загиблі Перекинувся автобус Відемар, Німеччина У Німеччині..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

1. У Німеччині перекинувся міжнародний пасажирський автобус — є загиблі

Перекинувся автобус

Відемар, Німеччина

У Німеччині потрапив в аварію автобус із пасажирами. Він їхав із Берліна до Цюриха. Повідомляють про п’ятьох загиблих. Понад 50 осіб дістали тілесні ушкодження.

[Олаф Гоппе, представник поліції Лейпцига]:

«Перевізник повідомив, що в автобусі було 53 пасажири та два водії. Я обережний із цифрами. Ми це ще перевірятимемо. Ідеться про людей, і завжди можливо, що однієї чи двох людей насправді там не було. Проте з огляду на те, що понад 50 людей розвезли по різних лікарнях, автобус був дуже повним».

Аварія сталася близько 10 години ранку за місцевим часом біля Лейпцига на жвавій трасі А9, що сполучає Берлін із Мюнхеном. Причини з’ясовують. Відомо, що автобус їхав прямою ділянкою дороги, а потім різко звернув праворуч і завалився на бік.

[Олаф Гоппе, представник поліції Лейпцига]:

«Щодо причин аварії, ми поки що можемо тільки припускати. Немає ознак того, що замішаний інший транспортний засіб».

Подробиць про загиблих поки що не повідомляють.

[Олаф Гоппе, представник поліції Лейпцига]:

«Ця автобусна компанія перевозить найрізноманітніших людей із Берліна до Цюриха, тому там можуть бути люди різного віку. Інших подробиць поки що немає».

Пасажирські автобуси й раніше потрапляли в аварії на трасі А9. П’ять років тому в такому ДТП загинула одна людина.

2. Тисячі угорців знову вийшли на протест проти Віктора Орбана

Протест проти Орбана

Будапешт, Угорщина

«У відставку!» — з такою вимогою вийшли на вулиці Будапешта тисячі угорців. Вони протестують проти прем’єр-міністра Віктора Орбана та генпрокурора Петера Полта. Колишній чоловік ексміністра юстиції Угорщини Петер Мадяр звинуватив їх у спробі втрутитись у справу про хабарництво.

Мадяр — юрист, раніше близький до уряду та керівної партії «Фідес». Недавно він опублікував запис розмови з колишньою дружиною Юдіт Варгою. У той час вона обіймала посаду міністра юстиції. Варга докладно розповіла про спробу помічників голови кабміну Орбана знищити певні документи, щоби вплинути на справу про хабарництво.

Справа стосується ексдержсекретаря мін’юсту Пала Волнера та ексголови служби судових приставів Дьордя Шадла. Волнера звинувачують в отриманні хабарів від Шадла. Обидва винними себе не визнають.

Мадяр передав запис розмови до прокуратури. Відомство пообіцяло його проаналізувати та зібрати додаткові докази. У прокуратурі також заявили, що юридично та фізично неможливо знищити документи, прив’язані до будь-якої справи.

Петер Мадяр також звинувачує угорський уряд у систематичній корупції. Каже, що Угорщина переживає «найбільшу політичну, моральну та правову кризу» з часів падіння соціалізму.

[Петер Мадяр, юрист]:

«Заявімо голосно, що не дозволимо й далі тривати тому, що було раніше. Скажімо керівній владі, що уряд має подивитися у вічі народу та взяти на себе політичну та юридичну відповідальність за допущені ним помилки й тим більше за гріхи, які вони вчинили».

Юдіт Варга не заперечує справжності оприлюдненого запису, але звинувачує колишнього чоловіка в тому, що йому не можна довіряти. Вона пішла з політики після скандалу, пов’язаного з помилуванням особи, засудженої у справі сексуального насильства в дитбудинку. У лютому це теж спричинило великий протест.

3. РБ ООН ухвалила резолюцію, у якій закликала негайно припинити вогонь у Секторі Гази

Резолюцію ухвалили

Рада Безпеки ООН

Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію із закликом негайно припинити вогонь між Ізраїлем та палестинськими бойовиками ХАМАСу. Під час голосування США утрималися. Інші 14 членів РБ ООН проголосували за документ.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що відмова США накласти вето на резолюцію — «явний відступ» від їхньої попередньої позиції. З його слів, це зашкодить воєнним зусиллям Ізраїлю та його спробам звільнити понад 130 заручників, які досі в руках ХАМАСу.

Після голосування в ООН Нетаньягу скасував візит до Вашингтона делегації високого рівня, яка мала обговорити заплановану ізраїльську воєнну операцію в місті Рафах, що на півдні Сектора Гази. Там знайшло притулок близько півтора мільйона палестинців.

[Гілад Ердан, посол Ізраїлю в ООН]:

«Саме різанина ХАМАСу стала початком цієї війни. Резолюція, за яку щойно проголосували, створює враження, ніби війна почалася сама собою… Ізраїль не починав цієї війни, й Ізраїль не хотів цієї війни».

Раніше Вашингтон завжди накладав вето на документи, у яких ішлося про припинення вогню.

Але в Секторі Гази, як повідомляють гуманітарні організації, може початися голод. Тож США утрималися, щоб вимагати припинити вогонь на період мусульманського місяця посту Рамадан, який закінчиться за два тижні.

Посол США в ООН Лінда Томас-Грінфілд заявила, що США повністю підтримують «деякі з найважливіших цілей цієї необов’язкової резолюції», але додала, що Вашингтон не з усім погоджується в тексті, де не засуджено ХАМАС.

[Джон Кірбі, представник Білого дому]:

«Наше голосування не є зрушенням у нашій політиці й не змінює її. Це взагалі не означає змін у нашій політиці».

ХАМАС схвально поставився до документа й заявив, що готовий до негайного обміну полоненими.

Документ наголошує на гострій потребі розширити потік гумдопомоги та поліпшити захист цивільного населення в усьому Секторі Гази.

За прогнозами, на півночі анклаву голод настане вже на початку травня. І до липня охопить увесь Сектор Гази.

Раніше США наклали вето на три проєкти резолюцій РБ ООН щодо війни в Газі. Росія та Китай — на два.

4. У Балтиморі починають підіймати міст, що обвалився, а тіла всіх загиблих поки що не знайшли

Пошук загиблих робітників

Балтимор, США

Брат одного з центральноамериканських мігрантів, які зникли безвісти внаслідок обвалення мосту в Балтиморі, звернувся до уряду. Він просить продовжити пошук тіл. Раніше влада заявила, що припинить рятувальні роботи через небезпечні для водолазів умови.

Мартін Суазо — брат гондурасця Мейнора Суазо, який прожив у США 18 років. Той упав у крижану річку Патапсько, коли контейнеровоз врізався в опору мосту Френсіса Скотта Кі.

[Мартін Суазо, брат загиблого]:

«Нам повідомили, що уряд вирішив припинити пошуки й почати розбирати завали. Пошук тіл відкладається на другий план. Ми розуміємо, що уряд США втрачає мільйони доларів через те, що не ходять судна, але ми вважаємо, що вони не повинні забувати про страждання сімей».

У середу водолази дістали з води тіла двох із шести зниклих безвісти робітників. Чотирьох інших також уважають загиблими. Усі вони були в бригаді, яка ремонтувала дорожнє покриття на мосту під час обвалення.

Губернатор Меріленду Вес Мур заявив, що пошук тіл зниклих безвісти робітників залишається пріоритетом.

[Вес Мур, губернатор Мериленду]:

«Наші серця з їхніми сім’ями. Нам дуже прикро через цю трагедію».

Водночас уряд США виділив штату Меріленд 60 мільйонів доларів із надзвичайних фондів на розчищення завалів і початок відновлення мосту.

Чиновники кажуть, що остаточна вартість відновлення мосту буде набагато вищою і становитиме принаймні два мільярди доларів. Фінансування ще має схвалити Конгрес.

Найперше, що потрібно зробити експертам, це зрозуміти, як витягнути навантажене тисячами контейнерів судно, яке застрягло в уламках мосту. Інженерний корпус армії США планує привезти сюди найбільший кран на східному узбережжі, щоб допомогти демонтажу.

5. Велика Британія наклала санкції на китайських хакерів

Санкції для хакерів

Велика Британія ― Китай

Велика Британія наклала санкції на двох фізичних осіб та одну компанію, які пов’язані з китайською владою і які, як припускають, відповідальні за кібератаки та шпигунську діяльність у країні.

Зокрема, обмеження запровадили щодо хакерської групи, пов’язаної з APT31 — підрозділом міністерства держбезпеки КНР.

Зі слів парламентарів, мішенню хакерів були чиновники, військові підрядники, китайські дисиденти та охоронні компанії.

[Олівер Доуден, заступник прем’єр-міністра Великої Британії]:

«Сполучене Королівство сьогодні наклало санкції на двох фізичних осіб та одну організацію, що пов’язані з державною мережею APT31, за шкідливу кіберактивність щодо чиновників, урядових установ та парламентарів у всьому світі».

Заступник прем’єр-міністра Олівер Доуден зазначив, що суб’єкти, пов’язані з владою КНР, проводять кіберкампанії, націлені на демократичні інститути, а також ведуть розвідувальну діяльність щодо парламенту Великої Британії.

Парламентарі також зазначають, що зазнають тиску Пекіна, коли його критикують.

Як уважають у США, глобальна хакерська операція Пекіна мала на меті «придушити критиків китайського режиму, поставити під загрозу урядові інститути та вкрасти комерційні таємниці».

Посольство КНР у Лондоні назвало це наклепом.

Нагадаємо, раніше Борис Джонсон, коли був прем’єр-міністром, через загрозу нацбезпеці обмежив деякі китайські інвестиції та висловлював занепокоєння щодо придушення свобод у Гонконгу. Це значно погіршило відносини між Лондоном та Пекіном.

6. Окружний апеляційний суд США призупинив новий міграційний закон штату Техас

Закон про мігрантів

США

У США окружний апеляційний суд скасував новий міграційний закон, ухвалений у Техасі. Той дозволяв владі штату затримувати й судити підозрюваних у незаконному перетині кордону з боку Мексики.

Закон робив нелегальним в’їзд або повторний в’їзд до Техасу з іншої країни, а також дозволяв суддям зобов’язувати порушників залишити Сполучені Штати Америки. Також він передбачав до 20 років в’язниці для тих, хто відмовився би підкоритися.

Адміністрація президента-демократа Джо Байдена заявила, що цей закон зазіхнув на повноваження в галузі міграційного законодавства, які належать федеральному урядові.

У лютому федеральний суд заблокував набрання законом чинності. Але недавно Верховний суд дав законопроєкту зелене світло. Однак пізніше окружний апеляційний суд у Новому Орлеані відновив судову заборону. Він також відхилив апеляцію Техасу.

Водночас ще один караван мігрантів із Центральної та Південної Америки на початку тижня вирушив до США з півдня Мексики.

[Антоніо Пенья, мігрант із Гондурасу]:

«Ми шукаємо альтернативу, легальний спосіб, але багато людей уважає за краще переходити кордон нелегально. Ми йдемо в каравані, щоб мирно дістатися до кордону. І ми просимо їх впустити нас до США законним шляхом».

Недавно Мексика запропонувала венесуельським мігрантам щомісячну плату — 110 доларів, якщо ті відмовляться йти в каравані й почнуть працювати. Але багато мігрантів уважає, що це обман, і що їх просто хочуть зупинити.

Зазначимо, що міграція та безпека кордону з Мексикою — гаряча тема напередодні президентських виборів, що пройдуть у США в листопаді.

Кандидат республіканців Дональд Трамп у разі перемоги обіцяє відновити та розширити міграційні обмеження, які він запровадив раніше.

7. У принцеси Кейт — рак, британці приголомшені

Діагноз принцеси Кейт

Велика Британія

Британці висловлюють співчуття після новин про хворобу Кейт Міддлтон. Минулого тижня принцеса Уельська оголосила, що проходить курс лікування проти раку, зокрема профілактичну хімієтерапію.

[житель Великої Британії]:

«Кілька років тому в мене теж був рак кишківника, і це важко. Моїй родині було нелегко. І мені. Зичу їй усього найкращого».

Жителі Віндзора, Лондона та шотландського університетського міста Сент-Ендрюс, де зустрілися Вільям та Кейт, кажуть, що особливо хвилюються про дітей принцеси: 10-річного принца Джорджа, 8-річну принцесу Шарлотту та 5-річного принца Луї.

[жителька Великої Британії]:

«Як матері, гадаю, їй треба дати трохи простору. Очевидно, для дітей це буде складний час. Я просто дуже співчуваю дітям».

Ще в січні в соціальних мережах, газетах і навіть на деяких ток-шоу в США поширилися чутки та плітки щодо стану здоров’я Кейт. Тоді вона перенесла операцію на черевній порожнині, і їй довелося взяти відпустку від королівських обов’язків.

Тепер люди закликають поважати приватне життя принцеси та її сім’ї.

[жительки Великої Британії]:

«Дуже засмучена. <…> Так, це несподівано. <…> Думаю, було багато пліток, чуток та іншого, і це жахливо. Тепер, коли це вийшло назовні, вона була змушена виступити із заявою. Можливо, їй не слід було цього робити».

Слова підтримки на адресу принцеси надходять з усього світу. Заяву зробив Білий дім. Також Джо Байден написав у соцмережах, що він та Джилл приєднуються до мільйонів людей з усього світу в молитві за повне одужання Кейт.

Схожі дописи з’явилися на сторінках прем’єр-міністра Великої Британії, президента Франції, а також прем’єрів Канади, Австралії та Нової Зеландії.

8. Професори-медики Південної Кореї масово звільняються, щоби підтримати стажистів

Звільнення професорів-медиків

Південна Корея

Південнокорейські професори-медики масово звільняються, щоби підтримати страйк лікарів-стажистів. Вони теж виступили проти плану уряду збільшити кількість студентів медичних вишів.

[Кім Чан Су, голова Асоціації професорів-медиків Південної Кореї]:

«Це не лише зруйнує систему освіти, а й спричинить крах системи охорони здоров’я нашої країни».

Голова Асоціації професорів-медиків каже, що в країні також зменшуватимуть амбулаторне лікування, щоб зосередитися на екстреній меддопомозі й тяжкохворих пацієнтах. Скільки членів асоціації вже подало заяву про звільнення, невідомо.

Водночас влада пригрозила арештувати очільників страйку.

[Кім Чан Су, голова Асоціації професорів-медиків Південної Кореї]:

«Якщо лікарів-стажистів почнуть карати, добровільне звільнення професорів-медиків триватиме, і наші професори неминуче захочуть звільнитися».

Лікарі-стажисти страйкують із 20 лютого, бо влада хоче з 2025 року збільшити кількість студентів вищих медичних навчальних закладів на 2000 осіб. Зараз квота на всю країну становить трохи більше ніж 3000. До 2035 року її хочуть збільшити до десяти тисяч.

Через страйк низка лікарень наразі не приймає пацієнтів і відклала багато процедур.

Уряд заявляє, що його план необхідний, щоб усунути нестачу лікарів у сільській місцевості, зокрема хірургів, акушерів та педіатрів.

Критики кажуть, що цей план призведе до погіршення якості освіти, і що влада має насамперед зосередитися на поліпшенні умов праці лікарів-стажистів.

Фах лікаря в Південній Кореї належить до високооплачуваних. Через збільшення кількості лікарів їхні зарплати можуть зменшитися.

9. Коли відбудеться найближче сонячне затемнення, і хто його зможе побачити

Як спостерігати за затемненням Сонця

США

Жителі Північної Америки скоро зможуть побачити унікальне астрономічне явище — повне сонячне затемнення.

Воно має відбутися 8 квітня. Повна фаза триватиме 4 хвилини 28 секунд. Це вдвічі довше, ніж повне затемнення, за яким спостерігали у США у 2017 році.

Цього року воно почнеться над тихоокеанським узбережжям Мексики, потім його побачать жителі штатів від Техасу до Мену. Після цього його буде видно в східній Канаді й, нарешті, в Атлантичному океані.

Як безпечно за ним спостерігати та знімати, розповідають фахівці.

[Хуліо Кортес, фотограф]:

«Найважливіше, що я кажу людям, це те, що насправді потрібно пам’ятати про безпеку. Треба мати відповідне обладнання».

Якщо збираєтеся дивитися на сонце, треба заздалегідь запастися спеціальними окулярами або плівками. Якщо знімати на камеру, то потрібен особливий сонячний фільтр.

Щоб зробити ідеальний знімок, експерти рекомендують заздалегідь потренуватися. Використання ширшої діафрагми від f11 до f16 також допоможе утримувати сонце у фокусі.

Припускають, що затемнення буде видно з території, на якій проживає 44 мільйони людей. Вона простягнеться на 185 кілометрів від Масатлана, який у Мексиці, до Ньюфаундленду, що в Канаді.

Повне сонячне затемнення — це явище, коли Місяць повністю затуляє Сонце, якщо дивитися на нього з певного місця Землі. Деякі любителі затемнень долають тисячі кілометрів заради кількох хвилин такого задоволення.

У Монреалі, що в Канаді, таке явище попереднього разу бачили в 1932 році. А наступного його буде видно аж у 2079-му.

10. Чому молоді китайці стали рідше купувати предмети розкоші

Предмети розкоші не купують

Пекін, Китай

Молоді жителі великих міст Китаю почали витрачати менше грошей на предмети розкоші. Раніше це було головною характеристикою одного з найприбутковіших ринків світу. Тепер жителі Пекіна зазначають, що звички людей змінюються.

[Джулія Ге, працівниця туристичної галузі]:

«Думаю, що споживачі діють згідно зі своїми фінансовими можливостями та нинішньою ситуацією. Концепція споживання трохи змінилася. Кількість грошей у них відносно обмежена, тому вони ретельніше обмірковують покупки. Тепер вони порівнюють ціни й купують свідоміше. Вони відмовляються від імпульсивного споживання».

[Сяо Сунь, дизайнер одягу]:

«Особисто мене не дуже цікавлять предмети розкоші. Я працюю в індустрії моди, тож прийшов сюди по роботі, подивитися, як працюють міжнародні бренди. Я чудово розумію, що ціни на багато які предмети завищені. Замість того, щоб витрачати більше грошей на ці товари, я ліпше насолоджуватимуся життям через такі речі, як вишукана їжа та подорожі до різних країн».

Сектор елітних товарів стикається зі зменшенням попиту на предмети розкоші. Люксові бренди вже почали прогнозувати спад продажів через слабкий попит в Азії. Так, французький лейбл класу люкс Kering повідомив, що в першому кварталі цього року його доходи впали приблизно на 10 %. Також про падіння продажів у січні повідомив Burberry.

На тлі цього дешевшають акції багатьох компаній класу люкс. Падіння коливається в межах від півтора до 3,2 відсотка.

Експерти зазначають, що попри офіційні цифри, китайська економіка, можливо, увійшла в рецесію. На ній позначилася криза на ринку нерухомості. Також повідомляють про високий рівень безробіття серед молоді.

11. В Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння води

Зупиняє цвітіння води

Перт, Австралія

Новий спосіб перемогти цвітіння води вигадали в Австралії. Науковці створили спеціальну глину, яка поглинає надлишок фосфору, через який прискорюється розмноження фітопланктону.

Зараз дослідники тестують новий метод, розпорошуючи розведену глину по воді, що цвіте.

[Тодд Джонсон, працівник компанії-підрядника]:

«Ми розбризкуємо глину по воді максимально рівномірно, щоби було схоже на дощ. Глина осідає на дно й забирає із собою фосфат, без якого водорості не виживуть».

Вода цвіте через надмірне використання мінеральних добрив, переважно фосфатних. Разом зі стічними та ґрунтовими водами вони потрапляють у річки, озера та моря. Це прискорює ріст водоростей. Через це живим організмам у воді бракує світла та кисню.

[Свенья Туліпані, працівниця департаменту водних ресурсів]:

«У воді виникає нестача кисню, через що може загинути риба».

Дослідники провели експеримент у річках поруч із містом Перт.

[Раян Кем, працівник департаменту водних ресурсів]:

«Уміст фосфору зменшився на 95 %. Це дивовижно».

[Тодд Джонсон, працівник компанії-підрядника]:

«Ми зробили це в різних річках на південному заході. І в деяких за два дні вода стала прозорою».

Тепер глиняний розчин розбризкують в озері.

Дослідження допоможуть визначити точне дозування глини. Якщо науковці підтвердять, що новий спосіб дієвий, його, можливо, застосовуватимуть у всій Австралії.

12. Напередодні Великодня ціни на какао стали просто шаленими

Шоколад до Великодня

Нью-Йорк, США

Великдень — третє за завантаженістю свято в році для Жака Торреса. Він директор компанії — виробника шоколаду в Нью-Йорку.

25 працівників його фабрики починають робити й прикрашати шоколадні яйця, кроликів та півнів задовго до свята, ще взимку.

[Жак Торрес, директор шоколадної фабрики]:

«Цього року Великдень припадає на кінець березня. Це дуже рано».

На деяких десертах команда Торреса друкує логотипи, текст і навіть зображення за допомогою 2D-принтера.

[Жак Торрес, директор шоколадної фабрики]:

«Клієнтам дедалі більше подобаються персоналізовані продукти, створені спеціально для них. Вони просять щось зі словами “З днем народження”, “Зі святом”, “З Великоднем”. Або навіть щось ще більш персоналізоване, приміром логотип компанії».

Щоб створити 2D-зображення, шоколатьє використовують харчові барвники. Найбільші замовлення надходять від компаній.

Загалом на цій фабриці до свята планують переробити близько 4 тонн шоколаду.

Однак цього року великодній ажіотаж відбувається на тлі стрімкого зростання цін на какао. На біржах у Нью-Йорку та Лондоні вони піднялися до рекордних показників, бо існує дефіцит пропонування.

[Жак Торрес, директор шоколадної фабрики]:

«Ціни на какао шаленіють. Це дуже тривожно».

Свій шоколад Жак виготовляє із високоякісного какао. Він зазначає, що ціни й далі зростатимуть.

[Жак Торрес, директор шоколадної фабрики]:

«Усі компанії, які продають шоколад, уже кажуть нам, що у квітні ціни нас здивують».

Цього року Торрес не підвищував цін для споживачів. Каже, що єдиний спосіб зберегти їх на колишньому рівні — продавати більше шоколаду.

13. У Парижі відновили легендарний забіг офіціантів

Забіг офіціантів

Париж, Франція

Історичний забіг офіціантів повертається до Парижа після 13-річної перерви. На старті — 200 учасників. Вони мають пронести тацю з круасаном, філіжанкою кави та склянкою води так, щоб нічого не впало й не розлилося.

Клод працює офіціантом уже 40 років. Важливою частиною свого фаху вважає звичку охайно вдягатися.

[Клод Ізамбер, учасник змагань]:

«Чорні штани, чорні шкарпетки, добре начищені туфлі та краватка або метелик з піджаком. Це традиційно й по-паризьки».

Дистанція забігу — два кілометри. Попри назву, бігти не можна. Дозволено йти швидким кроком. Водночас журі може зняти бали за розлиту воду.

[Селія, учасниця змагань]:

«Серед учасників панувала добра атмосфера. Усі усміхалися та підтримували одне одного. Тому більше відчувалося, що ми серед колег, а не суперників. Це було чудово».

Перший забіг офіціантів у Парижі відбувся ще 1914 року. З 2011-го його не проводили. Не знайшлося спонсорів. Змагання відновили за підтримки мерії Парижа та міського управління водних ресурсів. Вони виділили 100 000 євро.

Переможців нагородили квитками на гастрономічні екскурсії та на церемонію відкриття Олімпіади в Парижі.

14. В Італії відкрився новий підвісний міст на висоті 175 метрів

175 метрів над землею

Умбрія, Італія

Такий запаморочливий краєвид відкривається з нового підвісного мосту в італійському регіоні Умбрія.

Він сполучає два населені пункти: містечко Селлано й село Монтесанто, у якому живе всього дві родини.

Утім ступити на нього наважиться не кожен, адже від його найвищої точки до землі — 175 метрів.

Міст перетинає долину річки Віга та має довжину 517 метрів.

Просвіт між поперечками на мосту — 30 сантиметрів. Це додає адреналіну й дає змогу розглянути все, що внизу.

Одночасно на міст може зайти 75 осіб. Кожного пристебнуть тросом. Квиток за прохід — 25 євро.

[Аттіліо Губбіотті, мер Селлано]:

«Усі вважають це шаленою і навіть трохи небезпечною ідеєю. Але це неправда, бо це надзвичайно безпечно. Є навчений персонал, який надіває ремені безпеки та проводить через міст. Це дуже надійний та сучасний міст, тому жодних проблем не буде».

Міст спроєктували не лише для того, щоб привабити любителів гострих відчуттів, а також щоб оживити регіон, який утрачає жителів, і в якому не лишилося жодного кафе.

Міст коштував приблизно 1,5 мільйона євро. Його профінансували з фондів ЄС із відновлення після пандемії.

З 60-х років минулого століття тут, як і в багатьох інших італійських містечках, зменшується кількість населення.

На регіон уплинули землетруси 1979, 97 та 2016 років, збитки від яких досі видно на деяких будинках, а також пандемія 2020 року.

[Роберто Баттіста, працівник міської адміністрації]:

«Нам потрібно було щось із вау-ефектом, щось справді помітне, щоб привабити людей і урухомити машину, яка якийсь час стояла на місці й не діяла».

У районі мосту також планують розвивати різні види туризму, зокрема піші та велосипедні прогулянки, а також прогулянки на конях.

15. Уперше за 450 років вісім частин вівтаря епохи Відродження зібрали докупи

Панелі вівтаря з’єднали

Мілан, Італія

«Архангел Михаїл» — шедевр епохи раннього італійського Відродження, який написав П’єро делла Франческа.

Це одна з восьми панелей вівтаря XV століття, які надала Національна галерея в Лондоні.

Самітники-августинці замовили вівтар у 1454 році. Він пробув у церкві менш як 100 років.

Потім його розібрали та перенесли до іншої церкви, бо такі зображення вийшли з моди.

Спочатку робота складалася з 30 частин. До наших днів збереглося вісім. Вони розкидані по п’ятьох музеях Європи та США.

Раніше вже намагалися зібрати вцілілі панелі на одній виставці. Одному музею в США десять років тому вдалося дістати шість.

Тепер усі вісім панелей показали на новій виставці в Мілані, уперше за 450 років.

[Махтельт Брюгген Ісраельс, співкуратор виставки]:

«Чудово, коли виставка може об’єднати фрагменти та шматочки того, що колись було єдиним цілим. У роботах проглядається монументальність та урочистість стилю П’єро делла Франчески».

Чотири великі панелі із зображенням святих розташовані обабіч порожньої стіни, де має бути центральна панель. Її вже багато століть уважають утраченою. Жодних ескізів чи записів про неї не збереглося.

Нові дані, зібрані під час наукових досліджень, указують на те, що на відсутній центральній панелі було зображено коронацію Богородиці, а не Богоматір із Немовлям на троні, як тривалий час уважали раніше.

Інфрачервоні та стереомікроскопічні дослідження виявили на панелі сліди двох крил, які мали обрамляти центральну частину.

Куратори сподіваються, що виставка допоможе знайти відсутні елементи вівтарного зображення.

Експозицію в Мілані можна оглянути до 24 червня.

16. Фестиваль «Звуки цвітіння» починається в Ботанічних садах К’ю в Лондоні

Фестиваль цвітіння

Лондон, Велика Британія

Знаменитий Пальмовий будинок Ботанічних садів К’ю в Лондоні красиво прикрашений у рожевих тонах. Вікторіанська скляна будівля оточена весняним квітом. Тут уже почали цвісти вишні. А це певна ознака того, що настала весна.

Магнолії також розкрили свої квіти. Цей вид родом із Китаю та Америки, але цілком успішно прижився й уздовж доріжок Садів К’ю.

[Гелена Дав, працівниця ботанічного саду]:

«У нас усюди — цвіт. Насправді сезон цвітіння досить довгий. Він може початися вже в лютому й тривати до травня, оскільки цвістимуть вишні, сливи, яблуні та груші. Нині ми в середині сезону. Красивий рожевий та білий цвіт яблунь справді приголомшливий. Але крім них є нарциси, проліски та інші весняні квіти, які тільки розпускаються».

Щороку цю ділянку площею 132 гектари відвідують мільйони людей.

А цієї весни гостей може бути ще більше, адже тут уперше проходить фестиваль, присвячений сезонним весняним квітам.

[Мітіллі Джегантан, працівниця ботанічного саду]:

«Це перший фестиваль цвітіння, і він присвячений музиці, написаній Королівським музичним коледжем, шістьма його композиторами. У центрі уваги такі дерева, як вишні та магнолії. Усі вони цвітуть у різний час. Так само й музика: вона звучить у різних частинах саду».

Відвідувачі повинні знайти місця в саду, де серед шелесту гілок і щебетання птахів чути музику. Загалом таких місць шість.

[Мітіллі Джегантан, працівниця ботанічного саду]:

«Це були шість різних композиторів, які приїхали сюди, щоби почерпнути натхнення в цих місцях. І для кожного місця вони створили свій твір».

День весняного рівнодення офіційно ознаменував початок весняного сезону. Однак деякі квіти, схоже, уже починають опадати.

Ранню весну поки що не можна назвати зміною клімату. Проте тенденції показують, що пори року зміщуються в цьому напрямку.

[Гелена Дав, працівниця ботанічного саду]:

«Цим деревам доведеться пережити триваліший сезон, перш ніж вони знову ввійдуть у стан спокою. Тому нам просто слід переконатися, що в них достатньо поживних речовин та води. Треба постійно їх перевіряти».

Фестиваль «Звуки цвітіння» триватиме до 14 квітня.

17. У Хорватії прихід весни святкують Фестивалем вогнів

Фестиваль вогнів

Загреб, Хорватія

Різнобарвні вогні та 3D-проєкції на історичних будівлях прикрасили хорватську столицю. Тут проводять Фестиваль вогнів і зустрічають весну.

[Томислав Томашевич, мер Загреба]:

«Ця подія багато значить для Загреба, бо в нас це один із найпопулярніших фестивалів. <…> Люди знаходять час прогулятися містом. І це чудово, оскільки вони можуть побачити старовинні будівлі в іншому світлі — і в прямому, і в переносному значенні».

Для місцевих дизайнерів та мультимедійних художників це можливість продемонструвати свої роботи.

[Іван Марушич Кліф, мультимедійний художник]:

«Найбільш примітне на цьому фестивалі — це значна різноманітність аудиторії. Сюди приходять люди, які вже пов’язані з мистецтвом, а також ті, хто ніколи не був у такому місці чи в якомусь музеї. Це чудово: художники бачать, як різні люди реагують на їхні роботи, а потім усе переосмислюють залежно від сприйняття публіки».

Світлові інсталяції розкидані по всьому місту. Загалом їх 29.

[туристка]:

«Найбільше мені подобається мультимедійна проєкція в танцювальному центрі Загреба, а також анімація на фермерському ринку. На цих проєкціях дуже добре показано визначні пам’ятки Хорватії. Це варто побачити».

[житель Загреба]:

«На це приємно дивитися. Тут багато людей. І я бачу, що їм подобається».

Фестиваль вогнів у Загребі проводять із 2017 року. Він триває п’ять днів. Цього року до організування заходу долучився Всесвітній фонд дикої природи.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: