29.09.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 31 березня по 5 квітня)

Огляд світових подій (з 31 березня по 5 квітня)

1. Тайванські рятувальники шукають 18 зниклих безвісти після землетрусу Пошуки зниклих безвісти Тайвань Тайванські рятувальники шукають..

Дата завантаження: 2024-04-29

video

1. Тайванські рятувальники шукають 18 зниклих безвісти після землетрусу

Пошуки зниклих безвісти

Тайвань

Тайванські рятувальники шукають 18 осіб, яких уважають зниклими безвісти після сильного землетрусу силою 7,2 бала. Лихо сталося в середу на гористому східному узбережжі острова.

Зону лиха струснули десятки поштовхів. Деякі робітники й туристи в горах виявилися відрізаними від зовнішнього світу через зсуви. Усіх, кого змогли виявити, доставили в безпечне місце.

Місто Хуалянь та однойменний повіт постраждали найбільше. Мер Хуаляня каже, що серед зниклих безвісти є громадяни інших країн.

Загалом загинуло десятеро людей, близько тисячі травмовано. Також у повіті Хуалянь пошкоджено багато будинків. Деякі зруйнувалися частково або нахилилися.

Влада вже почала зносити будівлі, які неможливо відновити. Кадри з однією з них у перші години після лиха облетіли ввесь світ.

[Чан Дун’ян, голова місцевого району]:

«Жителі хочуть повернутися по речі, але це справді надто небезпечно. Ми не маємо вибору. Можливо, у процесі знесення ми знайдемо якісь особисті речі. Ми відкладемо їх і потім дозволимо їх забрати».

Як повідомляють, після основного землетрусу було зафіксовано ще приблизно 50 афтершоків. Поштовхи відчували в столиці Тайваню — Тайбеї, а також у материковому Китаї. Для острова, а також для Японії та Філіппін було видано попередження про цунамі. Пізніше його скасували.

Це найсильніший у Тайвані землетрус за останні 25 років. Попереднього разу таке лихо в 1999 році призвело до загибелі понад 2400 осіб.

2. «Відновлення правосуддя для України»: 44 країни в Гаазі підтримали створення трибуналу для Росії

Трибунал щодо Росії

Гаага, Нідерланди

У вівторок, 2 квітня, 44 країни в Гаазі підтримали створення спеціального трибуналу для Росії за злочини проти України.

Відповідну декларацію було ухвалено за підсумками конференції «Відновлення правосуддя для України». Загалом у конференції брало участь 57 країн.

Документ підтримали 44 країни. Серед них країни — члени ЄС, а також Канада, Грузія, Японія, Молдова, Нова Зеландія, Велика Британія та США.

У декларації підписанти засудили агресію Росії проти України як кричуще порушення міжнародного правопорядку.

Вони також висловилися за посилення спільних зусиль для належного розслідування та притягнення до відповідальності за всі порушення міжнародного права, скоєні під час війни Росії проти України.

Президент України Володимир Зеленський звернувся до учасників конференції через відеозв’язок:

[Володимир Зеленський, президент України]:

«Дякую за вашу незмінну віру в справедливість. Справедливість — це саме та лінія, з якої може початися рух до безпечного миру. Зброя дає фізичний захист, але саме справедливість повертає відчуття безпеки життю, яке було захищене силою зброї».

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба також схвально відгукнувся про рішення країн, які підтримали декларацію.

[Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України]:

«Я вдячний усім державам, які визнають важливість досягнення результатів у цьому питанні. Я впевнений, що, працюючи разом, ми зможемо знайти всі необхідні рішення та провести трибунал».

Він також сказав, що українці вже можуть подавати позови про відшкодування збитків, яких вони зазнали внаслідок вторгнення Росії.

Варто зазначити, що Україна наполягала на створенні спеціального трибуналу для розслідування злочину агресії Росії від самого початку повномасштабного вторгнення.

3. Австралія незадоволена поясненням Ізраїлю й вимагає покарати винних у загибелі волонтерів

Загибель сімох волонтерів

Ізраїль ― Австралія

Пояснення Ізраїлю щодо смерті сімох працівників гуманітарної організації в Секторі Гази, зокрема австралійки Зомі Франком, «недостатньо переконливі». Про це заявив прем’єр-міністр Австралії Ентоні Албаніз.

Він, імовірно, мав на увазі коментар прем’єр-міністра Ізраїлю, який той зробив у вівторок у відеозверненні. У ньому Нетаньягу сказав, що на війні таке трапляється.

[Ентоні Албаніз, прем’єр-міністр Австралії]:

«Нас не влаштовує заява Ізраїлю про те, що ця подія — результат війни. Це суперечить гуманітарному праву. <…> Не можна, щоб безневинні палестинці чи люди, які їм допомагають, були змушені розплачуватися за дії терористичного угруповання ХАМАС».

У вівторок Ізраїль заявив, що здійснив ракетний удар по автомобілю гуманітарної організації Всесвітня центральна кухня помилково. Цей інцидент спричинив значний осуд з боку США та низки союзників Ізраїлю.

Серед загиблих були громадяни Австралії, Великої Британії та Польщі, а також палестинці та працівник із подвійним громадянством США й Канади.

Уряд Ізраїлю пообіцяв провести незалежне розслідування.

[Ентоні Албаніз, прем’єр-міністр Австралії]:

«Ми хочемо, щоб відповідальних покарали. А також щоб їх затримали й допитали».

Водночас член воєнного кабінету Ізраїлю Бені Ганц закликав провести загальнонаціональні вибори у вересні. З його слів, через війну в Секторі Гази на уряд прем’єра Нетаньягу тиснуть як усередині країни, так і за її межами.

[Бені Ганц, член воєнного кабінету Ізраїлю]:

«Маємо призначити дату виборів. Можна на вересень — ближче до річниці війни».

На його думку, узгоджена дата виборів заспокоїть громадськість.

Останніми днями тисячі ізраїльтян виходили на вулиці, вимагаючи нових виборів. Багато хто критикує Нетаньягу за те, що він та його уряд не докладають більше зусиль для звільнення 134 заручників, яких досі утримує ХАМАС.

Нетаньягу, який обіймає посаду прем’єр-міністра Ізраїлю найдовше, неодноразово виключав можливість дострокових виборів. З його слів, це буде на руку лише бойовикам у Секторі Гази.

4. В одному турецькому місті поновили на посаді обраного прокурдського мера

Меру повернули посаду

Ван, Туреччина

Тисячі людей вийшли на вулиці турецького міста Ван, щоб відсвяткувати рішення виборчої комісії. Вона поновила на посаді прокурдського мера Абдуллаха Зейдана, який під час недавніх виборів переміг кандидата від керівної партії та зберіг свою посаду.

Зейдана з Партії рівності та демократії було обрано в неділю на муніципальних виборах. Але в останню хвилину перед голосуванням суд ухвалив рішення, що кандидат не має законних підстав бути обраним.

ЦВК заявила, що місце дістане кандидат від керівної Партії справедливості та розвитку президента Тайїпа Ердогана, який посів друге місце. Зейдан здобув коло 55 % голосів, а кандидат від ПСР — 27 %.

Це рішення спричинило протести в кількох містах на південному сході Туреччини. У середу протестувальники у Вані цілий день вступали в сутички з поліцією. Правоохоронці використовували водомети та сльозогінний газ.

Пізніше ЦВК скасувала своє рішення, після того як Зейдан подав апеляцію. У результаті на вулиці вийшли тисячі людей, але вже щоб святкувати перемогу.

[Абдуллах Зейдан, обраний мер]:

«Наш народ захистив свою честь, честь своїх лідерів і службовців, свою волю, попри всі нападки».

Водночас президент Тайїп Ердоган розкритикував протести у Вані.

[Тайїп Ердоган, президент Туреччини]:

«Ми завжди будемо шанобливо ставитися до волі народу та його вподобань. Але ми, звичайно, не можемо дозволити терористичним баронам знову чинити тиск на громадян і під різними приводами порушувати мир та спокій у наших містах».

Слід зазначити, що керівна партія президента зазнала поразки на муніципальних виборах. Посади мерів багатьох великих міст дісталися кандидатам від лівоцентристської Республіканської народної партії.

5. Мігранти не бояться нового закону Техасу й далі проникають до США

Мігранти намагаються перейти кордон

Ель-Пасо, США

Нелегали, як і раніше, намагаються будь-яким чином потрапити з Мексики до США. Американські нацгвардійці завернули ще одну групу шукачів кращого життя.

Мігранти, дочекавшись ночі, перерізали дріт у загорожі та проникли на територію Техасу. Їх одразу побачив патруль. Порушників повернули назад. Вони пішли до річки, де, ймовірно, чекатимуть нової можливості перейти кордон.

Мігрантів не зупиняє навіть те, що новий протиміграційний закон Техасу може незабаром набути чинності. Закон ухвалили торік у грудні. Він уповноважує поліцію затримувати нелегалів та дає суддям змогу ухвалювати рішення про депортацію таких мігрантів. Водночас до Мексики висилатимуть мігрантів будь-якої національності, оскільки до США вони прибули із цієї країни. Тих, хто відмовиться підкоритися, можуть ув’язнити на строк до 20 років.

Закон мав набути чинності на початку березня. Але його оскаржила в апеляційному суді адміністрація президента-демократа Джо Байдена. Вона заявила, що забезпечувати дотримання міграційного законодавства — це повноваження федерального уряду. Прихильники закону своєю чергою кажуть, що Байден проводить надто м’яку міграційну політику.

Апеляційний суд звернувся до Верховного, і той дозволив Техасу застосовувати новий закон. Але невдовзі це рішення заблокував суд нижчої інстанції.

Проти закону виступає також уряд Мексики. Він уже надав США свої аргументи, а також пояснення щодо того, як закон може вплинути на відносини між сусідніми країнами.

3 квітня в апеляційному суді п’ятого округу США відбулося нове слухання справи. Коли колегія з трьох суддів винесе рішення, невідомо. Але, хай там яким буде результат, остаточне рішення, найімовірніше, ухвалить Верховний суд США.

6. Болгарія та Румунія частково приєдналися до Шенгенської зони

Увійшли до Шенгенської зони

Болгарія ― Румунія

Болгарія та Румунія частково приєдналися до Шенгенської зони. Паспортний контроль скасували лише для тих, хто подорожує повітрям і морем. Правило діє з 31 березня.

Пасажири в аеропорту Софії цьому раді.

[пасажирка]:

«Зараз на кордонах дуже легко. Усе дуже добре. Я взагалі не мала проблем».

[пасажир]:

«Звичайно, це дуже важливе досягнення для Болгарії і воно полегшує життя нам, болгарам. До того ж ми почуваємося європейцями, а це дуже важливо. Переліт став набагато зручнішим — жодних перевірянь».

Піднесений настрій і в пасажирів в аеропорту, що коло Бухареста.

[пасажир]:

«Я просто ось так дістав паспорт. Приємно почуватися громадянином Європи».

Проти повного скасування паспортного контролю виступила Австрія. Перевіряння зберегли на сухопутних кордонах. Вони обов’язкові для тих, хто їде автомобілем чи залізницею.

Австрійська влада заявила, що Румунії та Болгарії треба ліпше запобігати нелегальній міграції. Обидві країни обіцяють над цим працювати й надіються повністю ввійти до Шенгенської зони наприкінці року.

На це нетерпляче чекають румунські та болгарські водії вантажівок. Зараз вони по кілька годин стоять на кордонах у чергах. Через це перевізники щороку втрачають десятки мільйонів євро.

Угоду про скасування контролю на внутрішніх кордонах Європи було укладено в 1985 році. Діє з 95-го. До Шенгенської зони приєдналося вже 29 країн. Чотири з них — Швейцарія, Норвегія, Ісландія та Ліхтенштейн — не є членами ЄС.

7. Годинник Rolex, золото та діаманти: президента Перу звинувачують у розкраданні

Розслідування корупції

Перу

Президенту Перу Діні Болуарте загрожує в’язниця через її пристрасть до розкоші. Генеральна прокуратура розширила розслідування, яке ведуть щодо голови держави. У його межах обшукали приватний будинок Болуарте та президентський палац.

Так звану справу Rolex порушили після журналістського розслідування. Вивчивши сотні фотографій та відео, журналісти виявили, що президент має велику колекцію дорогих годинників, серед яких і Rolex. Загалом їх нарахували 14. Одна модель із рожевого золота коштувала близько 18 тисяч євро. Також на президенті помітили коштовності з діамантами, зокрема браслет Cartier.

[Хуан Карлос Вільєна, генеральний прокурор]:

«Розслідування розширили через те, що вона має браслет Cartier вартістю 56 000 доларів. А імовірна вартість коштовностей, які були на ній на церемоніях та фотографіях, перевищує 500 000 доларів».

Прокуратура вивчає декларацію про доходи президента. Згідно з нею, за останні два роки Болуарте стала багатшою на 116 тисяч доларів. На її банківських рахунках виявили близько 300 тисяч доларів.

Діна Болуарте всі звинувачення відкидає, називаючи себе чесною жінкою.

Варто зазначити, що раніше кількох президентів Перу засудили до тюремних термінів за корупцію. Серед них Альберто Фухіморі, який лише недавно вийшов на волю. У в’язниці перебуває Алехандро Толедо та Педро Кастільйо. Свій тюремний термін відбув і Педро Пабло Кучинський. Водночас Мартін Віскарра зіткнувся зі звинуваченнями в хабарництві, але дивом уникнув ув’язнення. Ще один президент Алан Гарсія 2019 року після висунення обвинувачення вистрілив собі в шию і помер у лікарні.

8. Іноземні туристи раді: курс єни впав до 34-річного мінімуму

Падіння єни

Японія

Туристи в Сібуї, одному з туристичних центрів Токіо, кажуть, що раді подешевшанню єни — національної валюти Японії. Недавно її курс щодо долара впав до 34-річного мінімуму.

Так, 27 березня долар США деякий час коштував 151,97 єни. Це пояснюють очікуванням, що Банк Японії повільно підвищуватиме процентні ставки, зберігаючи величезний розрив з американськими процентними ставками.

Іноземні гості, особливо зі США, кажуть, що падіння єни стимулює їх більше витрачати.

[Еліза Шок, туристка з Австралії]:

«Перед приїздом до Японії ми провели невелике дослідження, тому ми мали деякі очікування, що все буде дешевшим. Але ми не були в цьому впевнені, доки не приїхали сюди».

[Мітч Спітері, турист з Австралії]:

«Удома в Мельбурні сендвіч коштуватиме близько шести доларів, а тут — приблизно два долари. Це велика різниця, і грошей тут набагато більше. Можна купити повноцінний обід у 7-Eleven приблизно за десять доларів, ще й з напоєм. А в Мельбурні вважай пощастило, якщо купиш повноцінний обід у 7-Eleven за 20 доларів».

Раніше багато хто вважав Японію дорогим для відпочинку місцем. Проте знецінення японської єни це змінило. Деякі іноземці кажуть, що тепер тут можна робити найдешевші за десятиліття покупки.

Востаннє такий курс єни був 1990 року.

9. У Нідерландах тестуватимуть вакуумний поїзд Hyperloop

Випробувальний центр Hyperloop

Вендам, Нідерланди

Ця біла труба, можливо, скоро повністю переверне уявлення про галузь перевезення людей і вантажів. У Нідерландах відкрився випробувальний полігон Європейського центру Hyperloop. Тут тестуватимуть вакуумний поїзд.

Труба завдовжки 420 метрів складається із 34 секцій діаметром два з половиною метри. Її також оснащено так званим перемикачем лінії руху.

[Марінус ван дер Мейс, спеціаліст із технологій та інжинірингу]:

«Це створює ефект мережі доріг. Тобто це своєрідне шосе, магістраль із труб. Транспортні засоби можуть в’їжджати та з’їжджати з неї або змінювати смугу руху, щоби потрапити до іншої частини Європи чи іншого пункту призначення».

Розвивати проєкт вакуумного поїзда одинадцять років тому запропонував американський мільярдер Ілон Маск. Згідно з концепцією, капсула пересувається на магнітній або повітряній подушці в трубі, де створено низький атмосферний тиск. Водночас швидкість може сягати 700 кілометрів за годину.

Прихильники цієї ідеї вважають, що Hyperloop буде набагато ефективнішим за швидкісні залізниці та літаки, які виконують короткі рейси. До того ж вакуумні потяги, на їхню думку, екологічніші.

[Саша Ламме, директор Європейського центру Hyperloop]:

«Я очікую, що до 2030 року з’являться перші маршрути вакуумних поїздів завдовжки, можливо, п’ять кілометрів. І ними їздитимуть пасажири. Такі дороги готуються відкрити, наприклад, в Італії та Індії».

Є і ті, хто критикує такі проєкти. Деякі експерти підрахували, що будівництво лінії вакуумних поїздів економічно недоцільне. Проте фахівці Європейського центру Hyperloop не погоджуються.

[Саша Ламме, директор Європейського центру Hyperloop]:

«Ми вже збудували європейський центр і розуміємо, що можемо конкурувати зі швидкісними залізницями. Ми ще не запровадили всю оптимізацію витрат, але можемо зробити це найближчим десятиліттям, щоб ще більше зменшити витрати».

У будівництві випробувального полігону брало участь понад 50 компаній. Проєкт фінансує Європейська комісія та уряд Нідерландів.

10. Штат США Нью-Джерсі сподівається вийти на ринок кленового сиропу

Виробництво кленового сиропу

Нью-Джерсі, США

Ласкаво просимо до американського штату Нью-Джерсі, відомого в усьому світі завдяки мафіозі Тоні Сопрано, казино, платним трасам, хімічним заводам і… тепер кленовому сиропу.

Якщо програма, яку науковці реалізовують на півдні штату, матиме успіх, то солодка приправа для млинців може стати характерною продукцією і Нью-Джерсі. Сироп тут намагаються робити із соку червоних кленів. У ньому цукру вдвічі менше, ніж у тому, що добувають у Вермонті, відомому кленовим сиропом.

Стоктонський університет отримав на цей проєкт грант — мільйон доларів.

[Джудіт Фогель, директор проєкту]:

«Звісно, кленовий сироп на півдні Нью-Джерсі продавати складно. На півночі штату ростуть цукрові клени, що робить виробництво реальнішим».

Для порівняння, у соку цукрового клена міститься близько 2 % цукру, а в соку червоного клена — близько 1 %.

Тобто для виготовлення літра сиропу з першого клена треба коло 40 літрів соку. А якщо це червоні клени, то на літр сиропу піде майже 60 літрів соку.

Ще одна перешкода — клімат півдня Нью-Джерсі. Він переважно тепліший, ніж у Новій Англії. Це впливає на те, коли та як тече сік.

У Стоктоні сезон зазвичай відкривають у другому тижні січня. У деревах просвердлюють крихітні отвори та вставляють металеві крани.

Система шлангів з вакуумним приводом допомагає перекачувати сік у відра вдвічі швидше, ніж природним способом.

Сік, що виходить прямо з дерева, на смак як вода.

Тільки коли його готують у дров’яній печі, уміст цукру різко зростає, а колір стає коричневим.

[Раян Хегарті, помічник директора проєкту]:

«Тут, на півдні Нью-Джерсі, ми отримуємо темніший сироп. Думаю, що в ньому більше кленового смаку. А ще ми варимо його на дров’яній печі, тому він пахне димом».

Університет також створює із сиропу нові заправки для салатів і соуси-барбекю.

11. В Уганді фермери переходять на вирощування бамбука

Бамбукові ферми

Уганда

Вирощування бамбука на підйомі в Уганді. Цю тенденцію підтримує і уряд. Бамбук можна використовувати як паливо, що зменшить вирубування лісів. Також із нього можна робити предмети інтер’єру.

[Тага Нувагаба, власник фабрики]:

«Ми випускаємо мало виробів — не так багато, як треба було б. Робимо столи, стільці, а ще ручки з тих частин бамбука, які зазвичай не використовують. Робимо чашки, кубки та скульптури».

Бамбук — одна з рослин, що найбільш швидко ростуть. За добу може вирости на 75 сантиметрів. До того ж він досить невибагливий, зокрема до ґрунту.

Багато фермерів в Уганді відмовляються від евкаліпта на користь бамбука. Кажуть, що дохід можна отримувати вже через три роки після висадження, а плантація слугуватиме щонайменше 50 років.

[Джозеф Катумба, фермер]:

«Наші діти, онуки та правнуки зароблятимуть на цьому бамбуку. Тому ми перестали садити евкаліпт і перейшли на бамбук».

В Уганді з’явилися й розсадники бамбука. Рослини купують фермери. Тут продають усілякі види, завезені з Азії.

[Стів Тусіїме, власник розсадника бамбука]:

«У нас тут переважно бамбук, до того ж кількох видів. Кожен має історію, родовід, свою назву та різне призначення. Наприклад, у тому кутку росте гігантський бамбук. Він поширений в Азії. А в цьому кутку — інший бамбук, який поширений в Індії. Один з Індії, а інший із Китаю».

Одне бамбукове стебло коштує трохи менше ніж долар. Тому фермерам потрібно вирощувати багато бамбука, щоб заробити достатньо.

Влада Уганди хоче, щоб до 2029 року бамбукові плантації в країні охоплювали територію в 300 000 гектарів. Поки що їх площа не перевищує 500 гектарів.

12. Заповзятливі австралійці створюють приватні парки для вигулу собак

Приватний парк для собак

Голд-Кост, Австралія

Австралійка Саманта та її пес Джек знайшли чудове місце для прогулянок і тренувань. Це приватний парк для собак у передмісті Голд-Коста. Тут вони почуваються спокійно та вільно.

Громадські парки для вигулу собак Саманті не до вподоби.

[Саманта Ліч, власниця собаки]:

«Я просто не довіряю людям, бо багато хто приходить туди й сидить, уткнувшись у телефон. Вони не стежать за своїми собаками. Тому часто бувають бійки».

Пес Саманти після громадського парку часто роздратований.

[Саманта Ліч, власниця собаки]:

«Дещо Джек сприймає трохи емоційно. Є те, що його дратує. Він не дуже любить людей, дітей, скутери та велосипеди».

Тож приватний парк — добра альтернатива. Зараз багато австралійських домовласників створює собачі майданчики на своїй території.

[Ліза Гілл, домогосподарка]:

«Багато хто каже, що з тієї чи іншої причини їм не подобаються собачі парки. Мільйон причин не дає їм вигулювати там собак. І мені просто здалося, що приватний майданчик — це те, що їм треба».

Прогулянка в приватному парку коштує 20 доларів США за годину. Тут є спеціальне обладнання для тренування вихованця. Навколо тільки природа та свіже повітря.

[Саманта Ліч, власниця собаки]:

«Для мене кожен цент витрачений не марно».

Водночас експерти нагадують домовласникам, що треба проконсультуватися з фахівцями, перш ніж заробляти на парках. У кожній сфері діяльності є податкові правила. Їх треба дотримуватися, щоб уникнути штрафу.

13. Народну музику шоро в Бразилії визнали культурною спадщиною

Музика шоро ― культурна спадщина

Бразилія

Жанр бразильської народної музики шоро визнали національною культурною спадщиною країни.

Шоро вважають першим прикметним бразильським жанром міської популярної музики. Він виник у XIX столітті в Ріо-де-Жанейро.

Жанр вижив завдяки популярним гурткам шоро. Учасники зустрічаються в барах та клубах, щоб разом грати.

Цей клуб у Ріо збирається щонеділі. Флейтистка Наомі Кумамото — постійна відвідувачка. Раніше вона виконувала класичну музику в рідній Японії. Але ось уже як 20 років живе в Бразилії.

[Наомі Кумамото, флейтистка]:

«Я почала шукати, слухати попмузику різних країн. Я слухала мексиканську, кубинську, колумбійську, перуанську музику, багато чого. А потім я дійшла до Бразилії і відкрила для себе шоро».

Інший член гуртка, Педру Арагау, грає на мандоліні. Він один із тих, хто домагався визнання жанру на національному рівні.

[Педру Арагау, виконавець на мандоліні]:

«У нашому звіті йдеться, що хоча шоро й виник у Ріо-де-Жанейро наприкінці XIX століття, у двадцятих-тридцятих роках він став загальнонаціональним жанром, і тепер його виконують у всій Бразилії».

Кампус університету біля гори Цукрова голова — ще один популярний центр шоро. Тут викладачі проводять щотижневі уроки гри на всіх основних інструментах цього жанру.

Один із найпопулярніших інструментів серед студентів — чотириструнний кавакінью.

[Ана Рабеллу, викладачка]:

«Кавакінью — маленький, і це перевага: його легко транспортувати, і в ньому багато свінгу, як у нашій бразильській музиці».

Кларнет посідає важливе місце в шоро вже більш як століття. Сьогодні студенти розучують твір одного з перших композиторів жанру — Хоакіма Калладо.

[Вікторія Еліас, студентка]:

«Коли я дізналася, що існує клас шоро, то була в захваті. Я записалася й закохалася в цей жанр. Минуло два роки, і я не збираюся йти звідси».

Шанувальники цього жанру мають надію, що завдяки новому статусу музика шоро ніколи не зникне.

14. Одну з найдавніших у світі книг виставлять на аукціон

Стародавній біблійний манускрипт

Нью-Йорк, США

Це одна з найдавніших у світі книг, що існують і нині. Її написали на зорі християнства. Біблійний манускрипт створили в монастирі у Верхньому Єгипті.

Скоро книгу виставлять на торги у Великій Британії. А поки що вона зберігається у виставковому залі аукціонного будинку в Нью-Йорку.

Манускрипт написаний на папірусі коптською мовою в III або IV столітті нашої ери. Усього в ньому 52 аркуші. Текст писала одна людина 40 років.

[Еудженіо Донадоні, працівник аукціонного будинку]:

«Це той перехідний період, коли сувої папірусу починають перетворюватися на кодекси. Це книги в тому вигляді, у якому ми їх знаємо зараз».

У книзі записані найбільш ранні з відомих текстів двох книг Біблії — Перше послання Петра й Книга пророка Іони.

[Еудженіо Донадоні, працівник аукціонного будинку]:

«У книзі найбільш ранній текст Першого послання Петра. І цікаво те, що в назві написано просто “Послання Петра”. Або автор не знав про існування Другого послання Петра, бо воно ще не стало канонічним, або його просто не написали. Це свідчить про дуже ранню дату манускрипту».

У рукописі також є великодня літургія та інші проповіді, серед них одна невідома.

Книгу знайшли в середині минулого століття в Єгипті.

[Еудженіо Донадоні, працівник аукціонного будинку]:

«Завдяки специфічному кліматові Єгипту з його посушливою погодою збереглися християнські рукописи, які знайшли в кінці XIX та у XX столітті».

Рукопис купив Університет Міссісіпі. Він був там до 81 року. Пізніше його придбав норвезький колекціонер Мартін Шоєн. Нині він виставив книгу на аукціон.

Торги пройдуть 11 червня в Лондоні. За лот розраховують отримати від 2,6 до 3,8 мільйона доларів.

15. Боснійські майстри прикрашають великодні яйця розписом та навіть підковами

Прикрашання великодніх яєць

Крешево, Боснія

Фантазія та 60 років практики — ось що допомагає боснійці Мирославі створювати красиві великодні яйця. Майстриня із Крешево розписує їх за допомогою гарячого воску. Цій техніці навчилась у мами, а та — у своєї.

[Мирослава Івічевич, жителька Крешево]:

«Жінки за давніх часів були винахідливими. Вони не мали всіляких фарб, не мали великого вибору, як прикрасити. Але був бджолиний віск. Його розтоплювали й ним розписували, оскільки бджолиний віск, нанесений на яйце, ніколи не змиється».

Мирослава за десятки років виробила свій стиль. Багато символів пов’язані з боснійськими традиціями, але головне, щоби було гарно. Усі ці вироби підуть на подарунки рідним і друзям.

[Мирослава Івічевич, жителька Крешево]:

«У цьому сенс великодніх яєць — приносити щастя людям, яким ви їх даруєте».

Майстриня передає вміння онучкам. Тому впевнена — традиція не зникне.

А цей майстер прикрашає яйця підковами. Цьому мистецтву вже 700 років. Степан — найстарший і найдосвідченіший фахівець у цій галузі. Каже, що раніше підковування яєць було іспитом для майбутніх ковалів. Яйце має бути порожнім.

[Степан Білетич, житель Крешево]:

«Створювали комісію майстрів. Вони дивилися, тріснуть яйця чи ні. Якщо яйця тріскалися, учням доводилося складати іспит заново. Якщо ні, то комісія приймала роботу й підковане яйце вважалося дипломом».

Степан присвятив цьому мистецтву понад 40 років. У місті є й інші майстри в цій галузі. Вони прикрашають яйця не лише підковами, а й різними символами, наприклад емблемами футбольних клубів. Такі сувеніри часто купують туристи.

Крешево багато століть славилося своїми кузнями. Одна така старовинна майстерня працює в містечку й нині.

16. У зоопарку Парижа оселилася молода самка ламантина

Самку ламантина привезли до зоопарку

Париж, Франція

Морська корова з кличкою Юнай оселилася у Венсенському зоопарку в Парижі. Дворічну самку ламантина привезли з Центральної Франції. За рік вона зможе брати участь у програмі розведення. Ламантини — рідкісні тварини.

У зоопарках Європи мешкає приблизно 40 морських корів. Усі вони — надія для свого виду. Ламантини розмножуються повільно, особливо в дикій природі, де умови тепер часто несприятливі.

[Алексіс Лекю, науковий співробітник зоопарку]:

«Вагітність триває понад рік. Період грудного вигодовування тривалий. У морських корів усе довго».

За оцінками, у дикій природі лишилося менш як 10 000 ламантинів. Їм загрожують гвинти моторних човнів, рибальські сіті, забруднення океану та коливання температури води.

[Алексіс Лекю, науковий співробітник зоопарку]:

«За температури нижчої ніж 20 градусів морська корова захворює на пневмонію, а за температури вищої ніж 30 градусів вона теж погано почувається. Тому ламантини адаптуються до змін набагато гірше, ніж деякі інші морські ссавці».

Ламантини — травоїдні тварини. Живуть на мілководді. Виростають до трьох метрів та важать пів тонни. Мешкають біля Північної, Центральної та Південної Америки та Західної Африки.

[Алексіс Лекю, науковий співробітник зоопарку]:

«Це дуже мирні тварини. Вони нікому не загрожують, і ми забуваємо про них, коли думаємо про морських ссавців».

Існує чотири види ламантинів: амазонський, американський, африканський та карликовий. Ці тварини належать до ряду сирен або морських корів.

17. Люди в Токіо поспішають помилуватися цвітінням сакури напередодні дощів

Милування сакурою

Токіо, Японія

В Імператорському парку Сіндзюку в Токіо зацвітає сакура. І хоча час рясного цвітіння ще не настав, у парку гамірно. Японці поспішають помилуватися весняним краєвидом. У столиці обіцяють дощі, а цього квіти можуть не пережити.

[жителька Токіо]:

«Я прийшла, бо сьогодні в мене остання нагода помилуватися цвітінням сакури. Завтра піде дощ, і квіти сакури почнуть опадати».

[турист із Хіросіми]:

«Краще б дощ пішов за три або чотири дні, але він почнеться незабаром. У березні було багато холодних днів, тож невдале цвітіння сакури цього року розчаровує».

[житель Токіо]:

«Скоро знову піде дощ. Тому на відміну від звичайних років цього разу буде важко побачити дивовижне та пишне цвітіння сакури».

Якщо немає дощів, заморозків та сильного вітру, то сакура цвіте майже два тижні. Японці мають традицію милуватися цвітом. Називається «ханамі». Вони приходять у парки та влаштовують пікніки під квітучими деревами.

У Токіо особливо популярний парк Сіндзюку-Гьоен. Тут росте 1500 сакур 75 видів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: