01.02.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 18 по 23 червня)

Огляд світових подій (з 18 по 23 червня)

1. Південь Бразилії накрив циклон: щонайменше 12 загиблих Повені та зсуви штат Ріу-Гранді-ду-Сул, Бразилія Життя щонайменше..

Дата завантаження: 2024-05-01

video

1. Південь Бразилії накрив циклон: щонайменше 12 загиблих

Повені та зсуви

штат Ріу-Гранді-ду-Сул, Бразилія

Життя щонайменше 12 людей забрали повені на півдні Бразилії. На регіон налетів позатропічний циклон. Постраждав штат Ріу-Гранді-ду-Сул.

[постраждалий]:

«Це жах. Нам знадобиться багато допомоги від федерального уряду та влади штату. Ми знаємо, що громада, регіон допоможуть нам відновитися».

Шторм спричинив зливи. У кількох районах влада випустила попередження про небезпеку сходження зсувів.

У муніципалітеті Макае, що на східному узбережжі, випало близько 30 сантиметрів опадів.

Дуже постраждало місто Караа, де мешкає понад 8000 осіб.

[постраждалий]:

«Ми втратили деякі речі, ми засмучені, але віримо в Бога, що знову все подолаємо».

У затоплених районах кілька людей вважаються зниклими безвісти. Їх шукають із гелікоптерів.

Постраждалих також вивозять човнами.

Люди знаходять притулок на відкритих стадіонах.

[Едуарду Лейте, губернатор штату Ріу-Гранді-ду-Сул]:

«Нам треба захистити постраждалих, надати притулок, допомогу, увагу кожному з них. Урятувати тих, хто досі чекає на порятунок, знайти зниклих безвісти, допомогти людям. Потім ретельно візьмемося за реконструкцію постраждалих міст».

Смертоносні повені в Бразилії — явище звичайне. Десятиліттями вони щороку спричиняють руйнування.

2. Вибух у центрі Парижа: 37 людей постраждало

Вибух у будівлі
Париж, Франція

Потужний вибух пролунав у будинку на вулиці Сен-Жак у центрі Парижа. Постраждало 37 людей. Четверо з них у критичному стані, інші – у важкому. Ще дві людини вважають зниклими безвісти. Їх шукають під завалами.

У постраждалому будинку була приватна школа дизайну. Внаслідок вибуху почалася пожежа, пізніше будівля обвалилася. Також спалахнули два сусідні будинки. Їх мешканців евакуювали. Гасити вогонь прибуло 270 пожежників.

Вулиця Сен-Жак розташована у жвавому Латинському кварталі. Тут багато студентів.

Квентін розмовляв телефоном біля церкви Валь-де-Грас, коли почув вибух.

[Квентін Губертіс, очевидець]:
«Раптом я почув сильний шум і повернувся, і тут побачив величезну вогняну кулю заввишки 20 чи 30 метрів. Таке бачиш лише у кіно чи по телевізору. Цей потужний вибух і гуркіт мене просто вразив. Досі дзвенить у вухах. Я одразу кинувся тікати. На площі людей було небагато, і ми побігли».

[Коста-Гаврас, місцевий житель]:
«Пролунав сильний шум, і будинок затрясло. Ми не зрозуміли, що відбувається. Думали, можливо, ураган. Але ні, згодом ми дізналися, що сталося. Це жахливо».

Причину вибуху наразі не називають. Місцева влада припускає, що, можливо, стався витік газу.

Вибухи з цієї причини траплялися в Парижі й раніше. Так, у 2019 році подібний інцидент стався в 9-му окрузі. Там через витік газу вибухнула пекарня. Тоді четверо людей загинуло, десятки постраждали.

3. $1,5 млрд пообіцяли виділити Судану міжнародні донори

$1,5 млрд для Судану

Женева, Швейцарія

Півтора мільярда доларів на гумдопомогу Судану пообіцяли виділити міжнародні донори. В ООН заявляють, що це половина необхідної суми. Сама міжнародна організація має намір негайно виділити на невідкладні потреби 22 мільйони доларів.

У середині квітня в Судані виник збройний конфлікт між збройними силами та воєнізованою організацією Сили швидкого реагування. Раніше ця організація підкорялася уряду й мала влитися в армію. Але щодо інтеграції виникли розбіжності, які переросли в бойові дії.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш каже, що загинули сотні мирних жителів, тисячі поранено. Кількість убитих і постраждалих зростає. У Дарфурі та Хартумі ситуація катастрофічна. Уже понад два мільйони людей мусило втекти.

[Антоніу Гутерреш, Генеральний секретар ООН]:

«До цього конфлікту в Судані вже була гуманітарна криза. Наразі це переросло в катастрофу, яка зачепила понад половину жителів країни. На гуманітарних працівників учиняють смертоносні напади, крадуть гуманітарне майно, тому надавати допомогу стало небезпечніше та складніше».

І все ж у квітні й травні ООН та її партнери надали гуманітарну допомогу майже двом мільйонам осіб. Але зараз в самому лише Дарфурі її потребує п’ять із половиною мільйонів жителів.

[Фолькер Тюрк, Верховний комісар ООН з прав людини]:

«Це криза в галузі прав людини та гуманітарна криза. Вона розвивається загрозливо швидко, у руйнівних масштабах і зі складністю, раніше небаченою в Судані. Щодня дуже страждають діти, понад 13 мільйонів людей у всій країні потребують негайної гуманітарної допомоги».

ООН закликає до припинення вогню.

2019 року владу в Судані захопила військова хунта. Відтоді країною керували і військові, і цивільні. 2021-го стався новий держпереворот, і вся влада перейшла до армії. Пізніше почався процес створення перехідної цивільної влади. Він зупинився цієї весни через суперечності між армією та Силами швидкого реагування.

4. 75% льодовиків у Гімалаях може розтанути до 2100 року

Льодовики тануть швидше
Непал

Льодовики в гімалайських горах Гіндукуш можуть утратити до 75% свого обсягу до кінця століття. Це призведе до повеней і браку води. У результаті може постраждати 240 мільйонів людей. Такого висновку дійшли дослідники Міжнародного центру комплексного освоєння гірських районів.

Згідно зі звітом, льодовики на вершинах Еверест та Чогорі почали танути набагато швидше, ніж раніше.

[Міріам Джексон, геокріолог]:
«Вивчивши супутникові знімки, ми побачили, що лише з 2000 до 2009 року танення льодовиків прискорилося на 60% (як порівняти з попереднім десятиліттям). Ця тенденція збереглася».

Через потоки талої води збільшуватиметься ерозія гірських порід, тож обвалів побільшає. Також виходитимуть із берегів озера та річки, що призведе до повеней. А після 2050 року, навпаки, почнеться дефіцит води. Утім, у гірських регіонах його відчувають і зараз.

[Міріам Джексон, геокріолог]:
«Зараз сніговий покрив лежить на п’ять днів менше, ніж у попередньому десятилітті. І води людям дістається також менше. Вони використовують її для зрошення, сільського господарства та гідроенергетики. І якщо води немає або вона надходить в іншу пору року, то це ускладнює життя людям, які звикли покладатися на природні ресурси».

Зміни в гірській екосистемі також можуть призвести до зникнення багатьох видів тварин та рослин. Наприклад, деякі унікальні види метеликів уже вимерли. Також під загрозою опинилися жаби та інші земноводні. На думку дослідників, найбільше може постраждати тваринний та рослинний світ Гімалаїв на території Індії.

5. Польщі загрожує нова масова загибель риби в річці Одра

Ризик нової загибелі риби
Вроцлав, Польща

Польща зробила все можливе, щоб зменшити ризик масової загибелі риби в річці Одра. Про це заявила міністр клімату країни, відкинувши звинувачення природозахисників.

Минулого літа в цій річці, що тече вздовж кордону з Німеччиною, виявили тонни мертвої риби. Це спонукало польський уряд до дій, які, на думку багатьох, були запізнілими.

Водночас кілька тижнів тому сталася ще одна масова загибель у каналах, які з’єднують Одру з Верхньою Сілезією. Це густонаселений регіон на південному заході Польщі, де є кілька вугільних родовищ.

Міністр клімату Анна Москва заявила, що насичені азотом та фосфором міські стічні води — основна причина недавнього інциденту.

Цьогорічне дослідження «Грінпісу» показало, що солоність води в притоках Одри, куди скидають воду вугільні шахти, вища, ніж у Балтійському морі. Це сприяло росту токсичних водоростей.

Польщу закликають зменшити скидання води в річку. Утім, Москва вважає, що керуватися закликами природозахисників — нераціонально.

[Анна Москва, міністр клімату Польщі]:
«Нам би відразу довелося відрізати від річок усі очисні споруди, лікарні, приватні будинки та промислові підприємства. І, звичайно, такі божевільні пропозиції звучать від деяких “зелених”».

Загалом експерти вважають, що масову загибель минулого літа спричинила висока солоність, маловоддя, спека та токсичні водорості.

З їхніх слів, ризик повторення ситуації дуже високий, особливо з огляду на те, що температура води в Одрі різко підвищилася.

Недавня масова загибель сталась у Глівицькому та Кендзежинському каналах. Проби води також показали наявність токсичних водоростей.

6. Індійці гинуть від спеки

Убивча спека

штат Уттар-Прадеш, Індія

На півночі Індії від спеки за останні кілька днів уже загинуло щонайменше 54 людини. Такі дані наводять місцеві ЗМІ щодо штату Уттар-Прадеш, що приблизно за тисячу кілометрів від столиці Нью-Делі. Влада каже, що докладнішу причину смерті жителів ще розслідує.

[Маянкешвар Сінгх, чиновник сфери охорони здоров’я]:

«Ми повідомимо результати сьогодні або завтра. Ми сказали чиновникам ужити запобіжних заходів і поінформували людей, щоб вони менше виходили з дому».

Індійські газети ще пишуть, що в сусідньому штаті Біхар від спеки загинуло 45 осіб.

[житель Патни]:

«Із самого ранку дуже спекотно, доходить до плюс 42-43-х. Пітнієш, і шкіра стає липкою. Волого. Уранці теж гуляти непросто — раніше ми приходили о 7-й ранку, і було хмарно, а зараз таке відчуття, що вже полудень».

Щодо обох штатів метеобюро країни випустило червоний рівень небезпеки.

[Нареш Кумар, метеоролог]:

«Щодо Уттар-Прадешу — у низці районів штату може початися ще більша спека, бо найближчими днями температура підійметься на 4–5 градусів».

У місті Баллія стовпчики термометрів уже підіймаються до +45. Ситуацію ускладнюють значні перебої з електропостачанням.

7. Сотні жертв трудової експлуатації виявили на околиці столиці Португалії

Жертви примусової праці
Лісабон, Португалія

Сотні жертв трудового рабства виявили в різних місцях неподалік столиці Португалії. Зокрема на великому складі, де людей тримали для незаконного видобутку молюсків.

У заяві морської поліції йдеться про те, що всі 243 жертви – мігранти переважно з Південно-Східної Азії.

Поліція також затримала чотирьох членів злочинної мережі, яка займалася незаконним промислом та торгівлею молюсками. Операція триває. У ній беруть участь близько 300 співробітників поліції та прикордонного відомства.

Рейди проходили в селі на південному березі річки Тахо. Повідомляють, що мігранти працювали в гирлі водойми, де видобуток молюсків без ліцензії – звичне явище.

У Португалії почастішали випадки трудового рабства та торгівлі людьми. Більшість жертв експлуатують у сільськогосподарському секторі. Зокрема одну групу мігрантів змушували працювати без оплати на фермах у португальському регіоні Алентежу.

За словами поліції, зазвичай торговці людьми обіцяють мігрантам високооплачувану роботу. Однак після приїзду у них забирають документи і змушують працювати без оплати. Багато хто з них живе в жахливих умовах без будь-яких зручностей.

За даними Ради Європи, з 2016 по 2020 рік у Португалії виявили понад 1100 жертв трудової експлуатації.

8. Стародавнє кладовище Каїра опинилося під загрозою через будівництво доріг

Стародавнє кладовище під загрозою

Каїр, Єгипет

Це те, що залишилося від каїрського Міста мертвих.

Тут ховають своїх близьких багато відомих родин Єгипту. На кладовищі можна знайти гробниці та артефакти, яким понад тисячу років.

Але останніми місяцями об’єкт Світової спадщини ЮНЕСКО перетворився на великий будівельний майданчик. Тут звільняють місце для нових автомагістралей, які мають розвантажити дороги столиці.

Тисячі могил уже розрито.

[Хішам Кассем, родич померлих]:

«Ми стоїмо на кладовищі, де похована моя мати, разом із бабусею, її батьком та багатьма членами моєї родини».

Кассем каже, що дізнався про ексгумацію тіл із соціальних мереж. Кілька днів тому йому повідомили, що тіла його родичів перемістять на нове місце. Однак він описує його як склад для кісток, а не кладовище.

[Хішам Кассем, родич померлих]:

«Я дізнався від людини, яка керує кладовищем, що ми не можемо зв’язатися ні з ким з уряду. І я не знаю, хто відповідає за цей проєкт».

Експерти вважають, що зрештою перенесуть до 75 % могил.

Влада каже, що не зноситиме пам’ятки, визнані історичними.

Але, за словами активістів, лише 102 поховання з понад 2,5 мільйонів могил мають такий статус.

ЮНЕСКО заявляє, що це місце слід зберегти. Воно розгляне питання щодо захисту кладовища у вересні цього року.

9. До безплатних кухонь в Аргентині вишиковуються черги нужденних

Черги по безплатну їжу

Буенос-Айрес, Аргентина

Анай щодня годує десятки сімей на громадській кухні, якою управляє в бідному районі на околиці Буенос-Айреса. До таких закладів останнім часом вишиковуються дедалі довші черги, бо інфляція тягне аргентинців у злидні.

Щоб добути достатньо харчів, необхідних на кухні, Робледо вирушає на великий ринок, що на околиці міста. Там вона та її помічники риються в купах викинутих фруктів та овочів.

[Анай Робледо, менеджер безплатної кухні]:

«Ми йдемо на гуртовий ринок і шукаємо там овочі. Коли хлопці виходять їх викидати, ми підбираємо, миємо, ріжемо й заморожуємо, щоб було із чого готувати».

Робледо — 47-річна домробітниця. Каже, що безплатна їдальня, де вона працює, не справляється. Раніше тут харчувалося 10–15 сімей. Тепер — 50.

[Анай Робледо, менеджер безплатної кухні]:

«І треба враховувати, що в кожної матері по 5, 7, 8, 10 дітей. Нам треба готувати стільки порцій, що ми вже збилися з ліку».

Рівень інфляції в травні становив 7,8 %. Це нижче за оцінки аналітиків. Водночас у річному обчисленні він перевищує 114 %. За оцінками експертів, інфляція в Аргентині до кінця року сягне 150 %. Це один із найвищих показників у світі.

10. Фестиваль Green Tech у Берліні: педальний катер та зубна паста в таблетках

Фестиваль Green Tech

Берлін, Німеччина

Фестиваль зелених технологій Green Tech знов зібрав у Берліні десятки учасників і тисячі відвідувачів. Він проходить в авіаційному ангарі колишнього аеропорту «Тегель».

Одна компанія привезла з півдня країни свій човен Seacycler, який чудово вписався в концепцію фестивалю. Його обладнано невеликим електричним двигуном, а також педалями. Тобто можна сказати, що це водний аналог електровелосипеда.

[Мартін Госс, гендиректор компанії ― виробника Seacycler]:

«Ідея в тому, щоб мати максимально простий у використанні човен».

Цей транспорт уже надійшов у масове виробництво. Його можна придбати онлайн. Утім, як очікують, головними клієнтами фірми стануть круїзні компанії, які пропонуватимуть його своїм гостям.

[Мартін Госс, гендиректор компанії ― виробника Seacycler]:

«Ми ще думаємо про використання різних матеріалів, щоб стати екологічними й у цьому. Наразі головну увагу ми приділили двигуну. Він електричний. Також він отримує енергію за рахунок обертання педалей».

Португальська ж компанія представляє лінію екологічної моди. Її одяг виготовлено з природних компонентів.

[Ольська Грін, гендиректор компанії ― виробника екологічного одягу]:

«90 % одягу для активного відпочинку роблять із поліестеру, по суті, з пластику. А ми виробляємо одяг для спорту та активного відпочинку з водоростей та евкаліпта».

Ще одна німецька компанія привезла одяг, який охолоджує шкіру та вбирає вологу.

[Сабіна Штайн, гендиректор компанії ― виробника охолоджувального одягу]:

«Текстиль, що охолоджує, може природним чином охолоджувати шкіру. Це означає, що для створення охолоджувального ефекту нам потрібна вода, повітря й тепло».

Є тут і компанія, яка вирішила повністю переосмислити ідею зубної пасти. Вона показала її екологічніший варіант. Перед чищенням достатньо пережувати одну з пігулок. Вони не в пластиковій упаковці, а в скляній пляшечці.

[Норберт Річард Мейніке, гендиректор компанії ― виробника зубної пасти]:

«У вас має бути можливість ковтати зубну пасту без жодних побоювань. Ми довго думали, як це можна зробити. Вирішили прибрати всі синтетичні інгредієнти, які є в класичній зубній пасті, та замінити їх натуральними».

Фестиваль Green Tech проходить у Берліні щороку з 2019 року. Цього разу його відвідало коло 190 експонентів та понад 15 000 гостей.

11. Робот допомагає відновлювати амазонські джунглі

Робот допомагає джунглям

Перу

Цей вправний робот допомагає відновлювати дощові ліси Амазонії. Вони настільки важливі, що їх називають легенями нашої планети. Однак площа джунглів останніми десятиліттями стала набагато меншою.

Тропічний ліс постраждав через сільське господарство та надмірне вирубування дерев, зокрема нелегальне. У Перу для порятунку джунглів започаткували пілотний проєкт за участю дворукого робота YuMi, шведсько-швейцарського виробництва. Він живиться від сонячної енергії.

Лісникам знадобилося три дні, щоби перевезти всі деталі «розумного» пристрою до розплідника, що в глибині джунглів. Тут робот сіє насіння дерев.

[Мохсін Казмі, директор організації Junglekeepers]:

«Робот дуже спритний. Він здатний посіяти багато насіння для розплідника. Це звільняє наших доглядачів, і вони можуть виконувати інші завдання, пов’язані з самим проєктом».

За один ранок робот садить 600 насінин. Цього досить, щоб заповнити деревами територію завбільшки з два футбольні поля.

У проєкті беруть участь і місцеві жителі та колишні нелегальні лісоруби. Вони допомагають лісникам садити молоді дерева.

[Хуан Хуліо Дюран Торрес, колишній нелегальний лісоруб]:

«Шахтарі та лісоруби за допомогою передових технологій знищують багато дерев. Але якщо робот допоможе садити насіння, і місцеві жителі братимуть участь у проєкті та вивчатимуть технології, то це стане нашою спільною відповіддю. Гадаю, це добре».

[Денніс дель Кастільйо Торрес, експерт із лісів Амазонії]:

«Я переконаний, що ліси Амазонії можна врятувати. І ми всі маємо працювати разом».

Амазонські джунглі — найбільший тропічний ліс світу. Він охоплює п’ять із половиною мільйонів квадратних кілометрів. Це половина загальної площі тропічних лісів планети.

12. Хорватія цього літа сподівається на рекордний наплив туристів

Туристичний сектор надіється на бум

Хорватія

Цього літа Хорватія надіється побачити набагато більше туристів. Бум у секторі має статися через Шенгенську зону, до якої Хорватія вступила на початку року. Відпочивальників на Адріатичному узбережжі країни вже більше, ніж у 2019 році, який уважають рекордним за напливом туристів.

Голова Асоціації туризму Хорватії прогнозує новий рекорд.

[Кристіан Станичич, голова Асоціації туризму Хорватії]:

«Ми вже зафіксували майже п’ять мільйонів прибутків та понад 17 із половиною мільйонів ночівель. Це на 20 % більше, ніж торік».

Історичне місто Задар розташоване на березі Адріатичного моря й оточене національними парками. Залишки його старого міста є в списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

Туристи кажуть, що їх здебільшого привабила сюди мальовнича природа та розповіді рідних.

[туристка з Австралії]:

«Я вибрала Хорватію через дружину мого брата, яка тут живе. Вона добре відгукувалася про країну. Мені тут теж дуже подобається, хоча я тут лише два дні».

[турист із Німеччини]:

«Мені подобається вода. Кілька років тому моя сестра розповіла мені про це місце. Я глянув в інтернеті й зрозумів, що тут просто прекрасно. Вода вражає. Ось чому я вибрав Хорватію».

Утім, місцеві жителі, які здають свою нерухомість в оренду туристам, скаржаться на брак готелів та відсутність великого аеропорту.

[Даніель Радета, голова Асоціації орендарів Задара]:

«Туризм, на жаль, залежить від гарної погоди. Прогноз погоди — це ключове, бо нічого іншого, крім національних парків та гарної природи, тут немає. Нам треба ліпше просувати наш бренд, зокрема подійний та спортивний туризм. Цього бракує».

На туризм припадає п’ята частина економіки країни. Після спаду під час пандемії сектор успішно відновлюється. Очікують, що позитивна тенденція збережеться й цього року.

У 2022 році сектор отримав рекордний виторг у розмірі понад 13 мільярдів євро. Цього року прибутки, найімовірніше, будуть ще більшими.

13. У різних півкулях відзначили день літнього та зимового сонцестояння

Літнє та зимове сонцестояння
Велика Британія – Болівія

Ще затемна кілька тисяч британців зібралися поряд із неолітичною пам’яткою Стоунхендж у Вілтширі. Головне – не пропустити світанку. З першими променями починається свято – день літнього сонцестояння.

Учені висували кілька версій призначення Стоунхенджа, але багато хто вірить, що це місце тисячоліттями було святилищем друїдів. Так називали жерців у кельтських племенах.

Зараз люди, згадуючи стародавні традиції, одягають старовинний одяг і прикрашають голови вінками. У такому вбранні проводять друїдські обряди, поклоняючись духам природи.

Ну а в Південній півкулі святкують зимове сонцестояння. У Болівії індіанці аймара зустрічають свій Новий рік. Дочекавшись сходу, піднімають руки догори – назустріч світилу.

Індіанці вірять, що цього дня Сонце приносить тепло на Землю, сповіщаючи про початок весни. Вони намагаються задобрити ритуалами й підношеннями богиню Пачамаму – Матір-Землю, і божество Інті – Батька-Сонце.

[учасник свята]:
«Ми вітаємо 5531 з надією і нетерпляче чекаємо його приходу».

[учасник свята]:
«Бог Інті дає нам енергію та наділяє мужністю. Ми просимо в нього здоров’я та сил, щоб у нас була робота, і просимо, щоби болівійці були нероздільними».

Аймара вважають, що в день зимового сонцестояння визначається, яким буде врожай. Якщо світило приховане хмарами, то на них чекає непростий рік. Якщо ж Сонце добре видно, він буде сприятливим.

14. Йога стала успішним внеском Індії в культуру світу

Міжнародний день йоги

Нью-Делі, Індія

Поширення йоги стало одним із найуспішніших внесків Індії в культурний розвиток світу. Прем’єр-міністр Нарендра Моді називає цю духовно-фізичну практику неоціненним даром давніх індійських традицій. 21 червня святкують Міжнародний день йоги.

[Суріндер Гоел, інструктор із йоги]:

«Наш прем’єр-міністр займається йогою 365 днів на рік. Хоча він найзайнятіша людина, але практикує щодня. Якщо прем’єр-міністр може займатися йогою щодня, то чому проста людина не може робити так само? Треба зробити йогу обов’язковою у школах».

Слово «йога» на санскриті означає «єднання» або «зв’язок». Це символізує поєднання тіла та свідомості. Нині існує кілька напрямів йоги, які поширюються в усьому світу.

[Нірадж Верма, практикувальниця йоги]:

«Йога змінила моє життя. Я почуваюся щасливою. Це схоже на благословення».

Заснувати Міжнародний день йоги запропонував Нарендра Моді. Генеральна Асамблея ООН проголосила свято у 2014 році. Відзначають його з 2015-го. Цього року Моді очолив святкування Міжнародного дня йоги у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку. А Генеральний секретар ООН звернувся до світу з промовою на честь цієї дати. Він нагадав про цінний вплив йоги на здоров’я.

Всесвітня організація охорони здоров’я також заявляє про користь йоги. На думку фахівців, заняття йогою допомагають компенсувати брак фізичної активності, що є однією з основних причин смертності у світі. Малорухливий спосіб життя провокує розвиток серцево-судинних та онкологічних захворювань, а також діабету.

А прихильники йоги кажуть, що вона допомагає досягти гармонії із собою, світом та природою.

15. Перегони на катамаранах відбулися в Бельгії

Перегони на катамаранах

Брюссель, Бельгія

Крутити педалі якнайшвидше — ось завдання учасників перегонів на катамаранах у Брюсселі. Веселий захід укотре відбувся в одному з найбільших парків міста — Буа де ля Камбр.

Довжина траси — 420 метрів. Учасники мали огинати перешкоди впродовж приблизно чотирьох годин. Завдання непросте, але ніхто не скаржився.

[Катя ель-Яссіні, учасниця]:

«Мені дуже це подобається, бо це весело й легко, а в душі я саме така. Ми тут усі дружимо вже давно».

Організатор заходу каже, що команди здебільшого були з Бельгії. Але також приїхали учасники з Іспанії, Франції та Англії.

[Жан-Крістоф Гіс, організатор]:

«Дехто скаже, що річ у таланті, але талант без роботи ні до чого не приведе. Треба тренуватися… З умовами для цього виду розваг нам пощастило. Річку відкрито цілий рік, і весь цей час команди можуть приїжджати й тренуватися. Ми спостерігаємо за цим і розуміємо, якою буде якість перегонів. Цього року ми не розчаровані».

Загалом у дводенних перегонах взяло участь понад 20 команд. Перемога дісталася групі під назвою «Кефір», що складається з восьми чоловіків. Їхній рекордний час — одне коло за 5 хвилин і 21 секунду. Загалом за час змагань вони накрутили 54 кола.

16. Гігантську пластикову пляшку «викинули» на берег Женевського озера

Картина на траві

Лозанна, Швейцарія

Гігантська зім’ята пляшка, наче недбало викинута, лежить на зеленому березі Женевського озера. Картину створив швейцарсько-французький художник Сайпе. Малював крейдою та вугіллям.

[Сайпе, художник]:

«Ви бачите тут чорний колір. Це деревне вугілля. Іноді таке враження, що трава спалена. А це біла крейда. Між ними різні відтінки сірого. Це надає моїм картинам об’єму».

Розмір картини дорівнює площі трьох тенісних кортів. Пляшку намальовано в парку Луї-Бурже в Лозанні.

[Сайпе, художник]:

«Ідея в тому, щоб нагадати про повагу до природи й води. <…> Річка Рона бере початок тут, перетинає всю Францію і впадає в Середземне море. Тож наш вплив має глобальний характер».

Сайпе створює гігантські картини в різних країнах. Використовує лише екологічні методи. Малює на траві, піску та інших поверхнях. Зображення зім’ятої пляшки протримається два-три тижні.

17. Потаємні покої Марії-Антуанетти знову відкривають у Версальському палаці

Покої Марії-Антуанетти
Версаль, Франція

Ці маленькі потаємні кімнати у Версальському палаці були колись особистими хоромами королеви Франції Марії-Антуанетти. Тут вона ховалася від шуму та суєти королівського двору. Після п’яти років складної реставрації ці апартаменти відчиняють для відвідувачів.

Австрійська ерцгерцогиня Марія-Антуанетта вийшла заміж за Людовіка XVI у 1770 році. А через чотири роки почала модернізувати свої покої. Її вимогливість та нетерплячість навіть викликали осуд першого королівського архітектора.

[Елен Делалекс, куратор Версальського палацу]:
«Спостереження за успіхами Марії-Антуанетти, яка брала участь у роботі, дає дуже точний і правдивий портрет королеви. Усі риси її особистості виходять на перший план: неймовірна зухвалість, нетерпіння, суворі стандарти – вона хотіла лише кращого; бажання завжди йти в ногу з часом і смак, який був дуже мінливим».

У цих покоях Марія-Антуанетта гралася з дітьми та приймала обмежене коло друзів. Тут збереглося багато особистих речей королеви.

[Елен Делалекс, куратор Версальського палацу]:
«У Версалі багато творів мистецтва, але мало таких, які королева використовувала в повсякденному житті. Ми показуємо тут переносну скриню. У ній зберігався дитячий одяг першого сина – спадкоємця престолу. Скриня чудова. Вона оббита шовковою тканиною з ручним розписом».

В апартаментах є картина, виконана художником-декоратором Жан-Батистом Удрі.

[Елен Делалекс, куратор Версальського палацу]:
«Королева любила ананаси. Вона сама обрала чудову картину цього фрукта Жан-Батиста Удрі для прикрашення кабінету, розташованого на другому поверсі замку».

У кімнати Марії-Антуанетти пускатимуть лише невеликі екскурсійні групи до 10 осіб.

18. Музику на воді презентувала французька піаністка в центрі Мадрида

Музика на воді

Мадрид, Іспанія

Французька піаністка Віолетта Прево розважила сотні мешканців Мадрида. Вони зібралися навколо штучного озера, щоби побачити її виступ на плоту. На ньому встановили піаніно. Також їй акомпанував гітарист.

[Віолетта Прево, піаністка]:

«Ми зливаємося з довкіллям. Є вітер, світло та все інше. І вони роблять музику виразнішою та сильнішою, плавнішою та впливовішою. Також змінюються стосунки з глядачами. Ми перебуваємо в середовищі, де їм легше встановити зв’язок із музикою. Немає театральної четвертої стіни, немає бар’єра між артистами та публікою».

Цього разу піаністка показала абсолютно нову програму. Виконувала як сучасні, так і класичні твори. Плавно настав вечір, що зробило концерт ще мальовничішим.

[глядачка]:

«Прекрасний простір: світло, вода, віддзеркалення, музика. Шоу в яскравій контрастній пишній сукні з фортепіано на воді та з чудовою музикою».

[глядач]:

«Це було неймовірно. Дуже приємно було почути музику там, де зазвичай її не чуєш, — посеред озера. Хто хоч раз був на концерті на маленькому плоту на озері? Це дуже круто».

[глядачка]:

«Виступ був чудовий, місце прекрасне, звук теж. Публіка була зачарована».

Піаністка планує гастролювати Іспанією до серпня. Проте в центрі Мадрида більше виступів не буде.

19. Тисячі повітряних зміїв літають над пляжем на данському острові Фаньо

Фестиваль повітряних зміїв

о. Фаньо. Данія

5000 яскравих повітряних зміїв ширяють над островом Фаньо, що біля південно-західного узбережжя данського півострова Ютландія. Постійні сильні вітри з Північного моря перетворили це місце на рай для любителів запускати літальні конструкції. На міжнародний фестиваль з’їжджаються гості з усього світу.

[учасник фестивалю]:

«Зазвичай погода до нас прихильна. Іноді дме надто сильно, але ми навчимося з цим справлятися».

[учасник фестивалю]:

«Це місце найліпше. І їхати не треба занадто далеко. Я живу за 150 кілометрів звідси. Люди приїжджають з усього світу. Це захоплива подія».

Цього разу китайські майстри показують, як робити повітряних зміїв із бамбука. Вони також вчать ними керувати.

Фестиваль проходить на Фаньо щороку в червні. На острові мешкає лише 3000 осіб, і щороку сюди приїжджає 30 тисяч туристів. Їх приваблює краса місцевої природи.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: