01.08.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 4 по 9 червня)

Огляд світових подій (з 4 по 9 червня)

1. Землетрус слідом за повінню: Гаїті знову спіткало лихо Наслідки землетрусу Гаїті Не встигло Гаїті оговтатися..

Дата завантаження: 2024-05-01

video

1. Землетрус слідом за повінню: Гаїті знову спіткало лихо

Наслідки землетрусу

Гаїті

Не встигло Гаїті оговтатися від смертоносних повеней, як захід країни спіткало нове лихо — землетрус. І хоча він був досить помірним — магнітудою 4,9 — людських жертв уникнути не вдалося. Загинуло щонайменше четверо людей. Ще десятки дістали тілесних ушкоджень.

Зруйновано житлові будинки.

[місцевий житель]:

«Мені сказали на ніч піти з дому, і я вирушив до міста. Уранці я почув про землетрус і пішов перевірити будинок. Він був повністю зруйнований».

Епіцентр був у департаменті Гранд-Анс. Осередок залягав на глибині всього десять кілометрів.

Але гаїтяни кажуть, що руйнування не були б такими масштабними, якби не людський чинник.

[Гійом Жераль, працівник служби захисту громадян]:

«Землетрус — це не прокляття, нам просто треба готуватися. Те, що сталося сьогодні в районі Сент-Елен, пов’язане з рівнем уразливості населення, з проблемою урбанізації і тим, наскільки безпринципно ми зводимо будинки. Саме тому від землетрусу магнітудою 4,9 стільки руйнувань».

Острівна держава важко переносить стихійні лиха через погану інфраструктуру та неякісне будівництво. Так, лише тиждень тому зливи спричинили тут повені, і загинуло понад 50 людей. Владі країни довелося звернутися по міжнародну допомогу.

2. Десятки пожеж спалахнули на вулицях Парижа під час протестів проти пенсійної реформи

Протести проти пенсійної реформи

Париж, Франція

Заворушення знову охопили Париж під час протестів проти пенсійної реформи. Групи молодиків у чорному у вівторок підпалювали будівельні трейлери та сміття, а також розбивали вітрини, автобусні зупинки та рекламні щити. У відповідь поліція застосувала сльозогінний газ.

Загалом зафіксували десятки пожеж. Як припускають, до хвилі протестів у всій Франції долучиться 400–600 тисяч осіб. Це менше, ніж понад мільйон протестувальників, які брали участь у демонстраціях на початку року — у розпал пенсійних протестів.

У Парижі нарахували 31000 демонстрантів. Водночас для охорони порядку було відправлено коло 4000 поліціянтів.

Профспілки досі протистоять рішенню Макрона підвищити пенсійний вік із 62 до 64 років. Вони постійно проводять страйки та протести, які на периферії часом переростають у насильство.

Макрон каже, що підняти пенсійний вік на два роки було необхідно, щоби покрити дефіцит, який зростає. Однак профспілки кажуть, що гроші можна знайти в іншому місці, наприклад, збільшивши податки для багатих.

Новий пенсійний закон уже підписано. Тепер найбільші профспілки починають сумніватися, чи варто й далі фокусувати зусилля на загальнонародних виступах.

3. Зеленський відвідав зону затоплення, що утворилася після підриву Каховської ГЕС

Ситуація після підриву Каховської ГЕС

Херсонська область, Україна

Президент України Володимир Зеленський у четвер, 8 червня, відвідав затоплену Херсонську область.

Він провів координаційну нараду з місцевими чиновниками й обговорив ситуацію в регіоні, яка склалася внаслідок підриву росіянами греблі Каховської ГЕС. Зокрема евакуацію населення, ліквідацію надзвичайної ситуації та життєзабезпечення підтоплених територій. Також говорили про відновлення екосистеми регіону та про воєнну ситуацію в зоні техногенної катастрофи.

У Херсоні президент побував на переправі, де евакуюють населення з підтоплених територій, а також відвідав лікарню, у якій лікуються потерпілі від повені.

Нагадаємо, 6 червня російські окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС. Як наслідок, почалося масштабне затоплення південного регіону.

За словами голови місцевої обласної військової адміністрації Олександра Прокудіна, 600 квадратних кілометрів Херсонщини перебувають під водою. Більша частина — з окупованого Росією боку річки. Водночас майже 2000 людей уже евакуйовано.

Як зазначають фахівці, підрив дамби матиме катастрофічні наслідки для екології та сільського господарства регіону.

4. В Індії почали робити ДНК-тести, щоб ідентифікувати десятки загиблих у залізничній аварії

ДНК-тестування

Одіша, Індія

Мохаммед уже понад чотири дні намагається знайти брата й племінників. Усі вони загинули в залізничній аварії — найбільшій в Індії за останні 20 років. Каже, що його родичі їхали одним із трьох поїздів, які зіткнулися у східному штаті Одіша.

Унаслідок інциденту загинуло щонайменше 275 осіб. Більш як 1200 травмувалося.

[Мохаммед Інам Уль-Хак, родич загиблих]:

«Я зміг знайти тіло лише одного племінника. Тіло брата й другого племінника поки що не виявили».

Чоловік каже, що обійшов усі лікарні й переглянув усі фото загиблих, але родичів не впізнав. Тепер здаватиме ДНК-тест.

[Мохаммед Інам Уль-Хак, родич загиблих]:

«Тіло одного племінника ми ідентифікували. Він мій племінник. Але ще п’ять людей кажуть, що це їхній родич. Тож у нього візьмуть тест на ДНК. І лише потім нам віддадуть тіло. Віддадуть тим, чиє ДНК буде відповідним».

Поки не ідентифіковано коло 100 тіл, які перебувають у лікарнях та моргах Одіші. Вони в поганому стані, тому почалося ДНК-тестування. Родичі змушені стояти в довгих чергах.

[Нізамуддін, дідусь 12-річного загиблого]:

«Це мій онук. Ми досі не знайшли ще двох — його батька й старшого брата. Знайшли лише одного. Я забираю його із собою».

Причиною залізничної аварії називають помилку в системі електронної сигналізації. Вона спрямувала пасажирський поїзд на шлях, зайнятий товарним складом. Як наслідок, кілька вагонів зійшли з рейок, перекинулися й перекрили інший шлях, яким рухався ще один пасажирський експрес.

В обох поїздах під час аварії було майже 2300 осіб.

Розслідування має з’ясувати, чи помилка була технічною, чи зумовленою людським чинником.

5. Низка арештів прокотилася Гонконгом у річницю вбивства студентів на площі Тяньаньмень

Арешти в день пам’яті

Гонконг, КНР

Десятки людей затримали в Гонконгу в річницю вбивства студентів на площі Тяньаньмень. 34 роки тому компартія Китаю відправила танки на придушення протестів молоді. Відтоді в Гонконгу завжди проходили наймасовіші заходи на згадку про загиблих.

Але останнім часом активісти Гонконгу й самі зазнають переслідувань. Відколи Пекін ухвалив закон про нацбезпеку, регіон утрачає автономію. Вечори пам’яті 4 червня заборонено.

Арештовують навіть за одиночні акції.

Так, цього разу поліція затримала Александру Вонг. Це відома продемократична активістка, яку називають «Бабуся Вонг».

Ще одного активіста затримали, бо він тримав у руках сценарій театральної постановки «35-те травня». Її не показували в Гонконгу з 2020 року, коли ухвалили закон про нацбезпеку. У виставі йдеться про подружжя, сина якого вбили на Тяньаньмень, коли в 1989 році військовики відкрили по студентах вогонь.

Але виставу показали в столиці Тайваню. Тепер найбільші заходи на згадку про події 4 червня відбуваються тут. Учасники акції зазначають, що Тайвань має активніше обстоювати власну свободу й цінності.

[учасниця вечора пам’яті]:

«Наші предки боролися за свободу, тому ми маємо пам’ятати історію. Але ми також маємо бути обережними: ми не можемо допустити, щоб демократію і свободу знову утискали».

Заходи на згадку про загиблих на Тяньаньмень пройшли також і в інших куточках світу, зокрема в Лондоні та Сіднеї.

Нині в материковому Китаї будь-яку згадку про ті події жорстко цензурують. Досі невідомо, скільки протестувальників утратило життя. За різними даними, загинуло від кількох сотень до десяти тисяч.

6. Дим від лісових пожеж загрожує людям у великих містах Канади

Міста в диму

Канада

Дим від лісових пожеж поширився на канадські мегаполіси Оттаву й Торонто. міністерство довкілля Канади випустило попередження про погану якість повітря. Людям радять якнайменше бути на вулиці. А тим, хто має захворювання органів дихання, рекомендують узагалі не виходити з дому.

На думку лікарів, небезпека здоров’ю серйозна.

[Кортні Говард, лікар швидкої допомоги]:

«(Дим) не лише подразнює дихальні шляхи, а й проникає в кров».

[Саманта Грін, лікар]:

«Найбільше ризикують безпритульні, які багато часу проводять на вулиці».

Цього року Канада готується до найгіршої ситуації з лісовими пожежами за всю історію спостережень. Нині ліси горять майже в усіх провінціях. Найбільше займань в Альберті, Квебеку та Новій Шотландії. Загалом зафіксовано понад 400 пожеж, половина з них вийшла з-під контролю.

Цьогорічний сезон пожеж у Канаді розпочався дуже рано. Причиною стала тепла й суха погода. Нині вже вигоріло 33 тисячі квадратних кілометрів. Це в 13 разів більше за середній показник, який фіксували останні десять років.

Через пожежі в Канаді евакуювалися десятки тисяч осіб. Також у країні зменшили видобуток нафти й газу. Дим забруднив повітря навіть у Сполучених Штатах Америки.

Пожежі допомагають гасити військовики Канади, а також пожежники з Австралії, Нової Зеландії та США.

Тим часом синоптики прогнозують сухе та спекотне літо. А це означає, що висока пожежна небезпека триватиме до осені.

7. Курс ліри впав до рекордно низького рівня й далі знижується

Курс ліри впав

Туреччина

Курс турецької ліри впав на понад 7 % — до рекордно низького рівня. Він уперше перевищив 23 ліри за долар і далі знижується. Це найшвидший обвал турецької валюти після кризи 2021 року.

Поштовхом до падіння стало переобрання президента Тайїпа Ердогана. Відтоді ліра втратила 13 % вартості щодо до долара, а з початку року — уже 33 %.

Як причину економісти називають відмову влади Туреччини від валютних інтервенцій. Як припускають, це може свідчити про те, що Ердоган вирішив повернутися до традиційнішої грошово-кредитної політики. Міністром фінансів і головою держскарбниці він призначив колишнього стратега американського банку Merrill Lynch Мехмета Шимшека. А той обіцяє прозорість, передбачуваність і відповідність міжнародним нормам.

[Енвер Еркан, економіст]:

«І хоч ми очікуємо серйозного підвищення ставки на майбутніх засіданнях центробанку, ми бачимо рух турецької ліри в негативний бік. Ми бачимо деяке знецінення через механізм вільного ринку й послаблення контролю, послаблення регулювання. Турецька ліра наблизилася до своєї реальної вартості».

У попередні роки Ердоган проводив не зовсім стандартну монетарну політику. Вона полягала в тому, що через високі відсоткові ставки зростає інфляція, а тому їх треба знижувати. Але в такому разі виробники змушені були перекладати підвищені витрати на покупців, через що ціни однаково зростали.

Попри двозначні показники інфляції, Центробанк Туреччини з 2021 року тричі знижував ключову процентну ставку. Це спричинило різкий стрибок цін та обвал ліри. Торік восени інфляція перевищила 85 %.

8. Воднева Toyota Corolla дебютувала на перегонах у Японії

Дебют воднемобіля в перегонах

Ояма, Японія

Воднева Toyota Corolla дебютує у 24-годинниих перегонах «Супер Таїкю Фудзі» в Японії. Поки що це не прагнення до перемоги, а лише випробування технології. Автомобіль оснащено двигуном внутрішнього згоряння, що працює на рідкому водні. Такий транспорт вперше бере участь в авторалі.

Японська компанія Toyota відстає від інших автовиробників у розробленні електрокарів. Але лише тому, що бачить майбутнє у водневих автомобілях. Деякі експерти вважають, що ця технологія має великий потенціал.

[Джон Гейвуд, спеціаліст із машинобудування]:

«У самому двигуні внутрішнього згоряння немає нічого поганого. Важливим є пальне, яке він використовує».

За перегонами «Таїкю Фудзі» спостерігав президент Західного автомобільного клубу. Це найбільший автоклуб Франції. Він організовує перегони на витривалість «24 години Ле-Мана».

[П’єр Фійон, президент Західного автомобільного клубу]:

«Ця машина мене дуже вразила. Водень – вельми цікаве рішення для майбутнього. У водневих автомобілів нульовий викид CO2. І ми маємо прагнути до такого. Це важливо для планети й наших дітей».

Воднемобілі зручніші за електричні машини тим, що їх можна заправити швидше. Але, на думку критиків, є й мінуси. Водень здебільшого отримують з природного газу, бо виробництво шляхом електролізу обходиться дуже дорого. Але в першому випадку виділяється вуглекислий газ. Керівництво «Тойоти» бачить вихід у тому, щоб вуглеводень уловлювати й закопувати в землю.

[Кодзі Сато, директор компанії Toyota]:

«Для широкого застосування водню необхідно створити умови, щоб система працювала на всіх етапах, зокрема під час транспортування й виробництва водню».

Воднева Corolla передбачувано програла в перегонах. Але свою місію однаково виконала – зробила ще один крок до розвитку водневих технологій.

9. Робот-кухар дивиться на людей і вчиться нарізати салати

Робот-кухар

Велика Британія

Цей робот бере шматочок моркви, щоб приготувати салат. І хоча готова страва навряд чи може здатися складною чи вишуканою, вона показує, наскільки просунулися технології штучного інтелекту.

Річ у тім, що ця машина спочатку спостерігала за роботою людини, а потім повторила всі її дії, щоб нарізати фрукти й овочі.

Загалом науковці Кембриджського університету навчили роботизовану руку готувати вісім салатів. Для цього вона використовувала роботизований зір. За його допомоги вона проаналізувала кожен кадр відео й змогла ідентифікувати різні об’єкти, такі як ніж, інгредієнти, а також руки й обличчя людини.

[Гжегож Сохацький, учасник експерименту]:

«Приміром, ви керуєте рестораном. Коли приходить новий працівник, ви можете легко його навчити, просто показуючи, що робити. Але щоб працював робот, потрібні були програмісти й таке інше. Тепер його можна програмувати за допомогою демонстрації. Так набагато простіше навчити».

Правильно визначаючи інгредієнти й рухи людини, робот знаходить потрібний рецепт. Утім, до перегляду кулінарних шоу йому ще далеко. Зроблені для нього навчальні відео дуже відрізняються від тих, що показують по телебаченню.

Наприклад, наразі йому важко навіть визначити потрібні інгредієнти. Якщо людина обхопить моркву рукою, то робот не зможе її ідентифікувати.

Поки що для приготування дослідники користувалися лише ножем. Але хочуть ускладнювати рецепти, додаючи вінчик, ложку та інше.

[Гжегож Сохацький, учасник експерименту]:

«Якщо ви вже маєте робота-кухаря, ви можете показати йому свій улюблений рецепт, і він додасть його до кулінарної книги без необхідності щось перепрограмовувати. Тоді ви зможете внести невеликі зміни до рецептів, які робот уже знає, і зробити щось більш персоналізоване, як вам подобається».

Утім, у світі зростають побоювання, що системи штучного інтелекту можуть перехитрити людей і вийти з-під контролю. Особливо на тлі появи нового покоління чат-ботів зі штучним інтелектом.

Зараз уряди різних країн намагаються розробити правила для технологій, що розвиваються. Так, Євросоюз готує Закон про штучний інтелект, який мають схвалити наприкінці цього року.

10. Париж очищає річку Сену до літньої Олімпіади-2024

Воду Сени очистять

Париж, Франція

Сміття й пластикові пляшки похитуються на воді. Така нині на вигляд Сена в центрі Парижа. Ще сто років тому тут безстрашно плавали спортсмени. Але тепер ні парижани, ні туристи не ризикують цього повторити.

[туристка з Великої Британії]:

«Гадаю, поплававши в ній, я б вийшла брудною».

[житель Парижа]:

«Я спочатку подивився б, як поплаває кілька людей, і лише потім спробував би сам».

[жителька Парижа]:

«Я бачила щурів і таке інше. Ні, ні».

[жителька Парижа]:

«Направду навряд чи купатимуся в Сені».

Тим часом Париж готується прийняти літню Олімпіаду-2024. Змагання з водних видів спорту проходитимуть на Сені. Влада міста поставила за мету зробити річкову воду придатною для плавання.

Цього ж прагне місцевий науковець Ден Ангелеску. Він працює над очищенням Сени з 2017 року. Допомога влади прискорить цей процес. Нині Ангелеску бере проби річкової води. Аналіз показав, що концентрація кишкової палички та ентерококів низька. Отже, плавати в річці безпечно.

[Ден Ангелеску, науковець]:

«Усе залежить від погоди, бо Сену найбільше забруднюють рясні дощі. Поверхневі стічні води змішуються з тими, що течуть із каналізації, і потрапляють до річки. Тому після дощу Сена на певний час стає брудною».

Цю проблему вже розв’язують. Поруч із вокзалом Аустерліц будують величезний підземний резервуар місткістю 50 тисяч кубометрів — це понад 20 олімпійських басейнів. Сюди надходитимуть поверхневі стічні води. Потім упродовж доби їх поступово спускатимуть у каналізацію.

Крім того, у Парижі змінюють застарілу каналізаційну систему, звідки стічні води течуть у Сену. Влада міста сподівається, що в річці можна буде безпечно плавати й після Олімпійських ігор.

11. Новий засіб від комарів із великим радіусом дії розробили в Ізраїлі

Новий засіб від комарів

Ізраїль

Новий «хімічний камуфляж» від комарів винайшли в Ізраїлі. Учені кажуть, що його радіус дії значно більший, ніж у звичайних спреїв. 99 % москітів не наважаться навіть наблизитися до того, хто його застосує.

[Джонатан Бобот, провідний дослідник]:

«Ми розробили новий природний репелент, який діє на великій відстані. Він значно ефективніший за інші репеленти, що працюють точково. Коли наносиш їх на шкіру, комарі однаково підлітають. Просто вони не сідають на вас і не кусають».

Розробляли речовину коло трьох років. Новий засіб складається з двох компонентів.

[Джонатан Бобот, провідний дослідник]:

«Перший — це сам відлякувач комах — індол. Він є у квітах, тому має гарний запах, що добре. І ми комбінуємо його з полімером, який називається целюлозою — основним компонентом деревини. Поєднуючи їх разом, ми досягаємо відлякування на 99 %».

Дослідження показує, що, якщо нанести тонкий шар нанокристалів целюлози на шкіру людини, комарі сідають на неї на 80 % рідше.

Якщо ж додати індол, ефективність значно підвищується.

Причому така комбінація — нова для ринку репелентів.

[Джонатан Бобот, провідний дослідник]:

«Він запобігає появі вашого запаху, який приваблює комарів. Потім він дуже повільно вивільняє наш репелент. Так він продовжує термін захисту».

Для сотень тисяч людей у всьому світі комарі — не просто дратівливий чинник, а й смертельна загроза. Вони переносять небезпечні хвороби. Наприклад, малярію, від якої у 2017 році померло 435 тисяч осіб.

Новий засіб від комарів планують вивести на комерційний ринок упродовж року.

12. Австралійку, яку засудили за вбивство чотирьох дітей, помилували через 20 років

Помилування через 20 років

Австралія

Матір, засуджену за вбивство чотирьох своїх дітей, помилували через 20 років. Австралійці Кетлін Фолбігг винесли вирок у 2003 році. Її визнали винною у вбивстві трьох дітей та ненавмисному вбивстві четвертої.

Жінка стверджувала, що ці смерті мали природні причини. Діти померли в період із 89-го по 99-й рік. Перше дитя прожило 19 днів, друге — вісім місяців, третє — десять місяців, четверте померло в 19 місяців.

Чоловік Кетлін звернувся до поліції, коли знайшов її щоденник, у якому та звинувачувала себе в смерті дітей. Це стало непрямим доказом провини. Австралійці дали 30 років в’язниці з правом на умовно-дострокове звільнення через 25 років.

У 2021 році коло 100 учених підписало петицію, у якій закликали губернатора Нового Південного Уельсу помилувати Кетлін Фолбігг. У той час вони змогли науково довести, що діти померли внаслідок генетичних захворювань.

У 2022 році, провівши нове розслідування, обвинувальний вирок поставили під сумнів. Тепер 55-річна жінка, відбувши двадцять років у тюрмі, виходить на волю.

[Майкл Дейлі, генеральний прокурор Нового Південного Уельсу]:

«Усі громадяни мають бути в курсі того, що в Новому Південному Уельсі є право на перегляд справи. Це гарантує, що в разі таких обставин справедливість може бути відновлено, навіть якщо на це піде багато часу. Це було страшне випробування для всіх, кого це стосувалося. Сподіваюся, наші нинішні дії покладуть край цій двадцятирічній справі».

Цю справу називають однією з найбільших судових помилок в Австралії.

13. Бокс проти хвороби Паркінсона: як австралійці борються з недугою

Бокс проти хвороби Паркінсона

Мельбурн, Австралія

[Деріл Кеннеді, пацієнт із хворобою Паркінсона]:

«Що ми робимо? Воюємо з хворобою Паркінсона!»

Житель австралійського Мельбурна Деріл, можливо, не такий енергійний, як раніше. Але це не означає, що йому не подобаються фізичні вправи.

[Деріл Кеннеді, пацієнт із хворобою Паркінсона]:

«Завжди приємно усвідомлювати, що ти зробив щось правильно, і ти відчуваєш, що все ще можеш щось зробити».

Коли у 2019 році Деріл вийшов на пенсію, йому поставили невтішний діагноз. Хвороба почала прогресувати.

[Деріл Кеннеді, пацієнт із хворобою Паркінсона]:

«Пропав нюх, почали тремтіти кінцівки, погіршилася рівновага. І став не так стійко стояти на ногах».

Раніше Деріл бігав марафони. Тепер йому важко зав’язати шнурки.

[Деріл Кеннеді, пацієнт із хворобою Паркінсона]:

«Іноді треба вміти визнавати, що ти чогось не можеш».

Але чоловік не здався. Він і ще коло 20 австралійців із хворобою Паркінсона щотижня ходять до залу на тренування з боксу.

Звісно, тут не проводять реальних боїв. Але заняття містять безліч ударів руками й інші вправи.

[Бруклін Бейкер, тренер]:

«Бокс дає їм контроль над своїм тілом».

Для вповільнення симптомів також радять займатися йогою, тайцзі й танцями. А тут, крім ударів, роблять вправи на рівновагу, гнучкість і навіть дрібну моторику рук.

[Бруклін Бейкер, тренер]:

«Приходять вони зазвичай похмурими, вони трохи пригнічені після важкого дня чи тижня. Але йдуть з усмішкою і щасливими».

Хвороба Паркінсона вражає 2–3 % населення світу віком від 65 років. Але Деріл не збирається опускати рук.

[Деріл Кеннеді, пацієнт із хворобою Паркінсона]:

«Ніколи не здавайся. Ця хвороба хоче забрати мене. Але без бою їй не вдасться цього зробити».

14. Чарльза III чекають у його улюбленому румунському селі

Улюблене село Чарльза III

Віскрі, Румунія

Ці мальовничі місця в Трансільванії полюбилися королю Чарльзу III, ще коли він був принцом Уельським. Румунське село Віскрі у XII столітті заснували сакси. Згодом вони збудували тут фортецю, яка тепер входить до списку ЮНЕСКО.

[Алексу Тоадер, менеджер проєктів пансіону в селі Віскрі]:

«Село розташоване на території охоронної зони “Натура 2000”. Тобто тут унікальні флора й фауна, які зникли в інших регіонах Європи. І король багато гуляв тут із другом-біологом, і це стало чимось на кшталт традиції».

У селі збереглися старовинні будинки. Деякі відреставровано й пофарбовано, а деякі досі потребують ремонту. Туристи їдуть сюди насолодитися спокоєм сільського життя.

[туристка]:

«Мені подобається місцева природа. І тут усе дуже натуральне: усюди птахи, коти, собаки та коні. Це чудово».

Чарльз III — нащадок румунського князя Влада III, відомого як Влад Цепеш, чи Дракула. Тож із Румунією його пов’язала сама історія. Кілька років тому він заснував Фонд принца Уельського в Румунії, який підтримує проєкт «Швидка допомога для пам’яток». У межах цієї ініціативи реставрують історичні будівлі.

Жителі Віскрі сподіваються, що Чарльз III знову приїде в гості. А поки що тут привітно зустрічають туристів. Ті можуть не лише помилуватися природою, а й ознайомитися з місцевими традиційними ремеслами.

[Еуджен Вайда, директор Фонду принца Уельського в Румунії]:

«Маємо виставку старовинних кахлів із написами. Вона унікальна. Тут навіть є сучасна плитка з автографом Його Величності. Коли він був принцом, ми відкрили в Апоші кахельний завод, і він залюбки залишив підпис на плитці».

Директор фонду каже, що Чарльз III підтримуватиме роботу організації і тепер, коли став королем.

15. Скелет спінозавра вперше виставили в музеї Чикаго

Скелет спінозавра в музеї

Чикаго, США

Це найбільший у світі хижий динозавр. Скелет спінозавра дебютував у Чикаго.

Філдівський музей став єдиним у Західній півкулі, де виставили таку археологічну знахідку.

[Бен Міллер, працівник музею]:

«Це просто великий небезпечний і крутий динозавр. Ось чому він стоїть у нас при вході в музей. Ми справді хотіли вразити людей світом природи, який існував не зараз, а 95 мільйонів років тому, коли ця істота була живою».

Довжина спінозавра від крокодилячої морди до кінчика веслоподібного хвоста — коло 14 метрів.

[Джуліан Сіггерс, директор музею]:

«Цей динозавр має дуже дивний вигляд. Коли його вперше знайшли, палеонтологи запитували, що це за істота, що вона робить. Як виявилося, він був напівводним. Раніше він полював на рибу в річках».

[Бен Міллер, працівник музею]:

«Можна уявити, що він був схожим на величезного крокодила, який ловив рибу в річці. Більшу частину життя він робив саме це».

Рідкісний зліпок скелета зробили в Італії зі скам’янілостей, знайдених у Сахарі.

[8-річний відвідувач музею]:

«Я подумав: “Ого!” Ось що я подумав. Загалом це. А потім я ще подумав: “Я бачу справжнього динозавра прямо зараз. Це новий динозавр!”».

[8-річна відвідувачка музею]:

«Я дуже люблю динозаврів. Хочу стати палеонтологом, коли виросту».

Скелет підвісили на висоті три з половиною метри, щоб натякнути на те, що цей динозавр більшу частину часу проводив у воді.

16. П’ятеро шеф-кухарів вирушили в кулінарну подорож палестинськими територіями

Кулінарна подорож

Сектор Гази

Для канадського шеф-кухаря Сюзанни Хуссейні перша кулінарна подорож палестинськими територіями стала шансом зберегти й популяризувати страви й народні рецепти її предків.

Вона та ще чотири відомі шеф-кухарі вирушили в подорож Західним берегом річки Йордан, Єрусалимом і Сектором Гази. Цей регіон більше відомий повідомленнями про воєнний конфлікт, але мандрівники відкрили для себе інший його бік.

[Сюзанна Хуссейні, палестино-канадський шеф-кухар]:

«По-перше, я дуже рада бути в Газі. Завжди мріяла приїхати до Палестини. Моя сім’я виїхала звідси 1967 року, емігрувала до Канади. Я виросла на розповідях про Палестину та її міста».

[Абір Наджар, палестинський шеф-кухар]:

«Це дуже відрізняється від того, що ми бачимо у ЗМІ про людей, які страждають, про бідність. Звісно, це є. Але в Газі є значно більше».

Мета туру — просувати палестинську кухню, попри відносний дефіцит і дорожнечу деяких її інгредієнтів.

[Абір Наджар, палестинський шеф-кухар]:

«Я ніколи не бачила такої різноманітності риби. Минулого вечора ми покуштували стільки видів. Вона була по-різному приготовлена: на грилі, смажена, барбекю».

Кухарі, які мають палестинське коріння, зосередилися на традиційних рецептах. Наприклад, як перетворити отруйну темно-фіолетову палестинську квітку на інгредієнт для супів і народної медицини.

Вони також дізналися про поживну цінність місцевої пшениці, яку збирають ще зеленою, коптять, щоб зберегти натуральний білок, і подають замість рису.

[Сюзанна Хуссейні, палестино-канадський шеф-кухар]:

«У кожної страви є історія, і кожна страва нагадує мені історію, яка пов’язує нас із Палестиною. Коли моя мати щось їла, вона завжди казала: “Це на смак, як у нашій країні, а це — ні”».

Тур профінансувала програма розвитку ООН.

17. Яскрава вишивка й масивні прикраси: бренд одягу зберігає традиції афганської моди

Одяг і прикраси

Афганістан

Яскраві візерунки на тканині, хитромудрі срібні прикраси й тонкий подзвін, що звучить під час кожного кроку моделі.

Це вбрання, яке пропонує невеликий інтернет-бренд модного одягу. У високу моду він привносить спадщину й традиції Афганістану.

Засновниця бренду Марина Хан працює в Дубаї. Каже, що її головна мета — досягти того, щоб Афганістан асоціювали не лише з війною, а й із чудовою культурою.

[Марина Хан, засновниця бренду одягу]:

«Ішлося не лише про продаж ювелірних виробів чи про створення бренду, ішлося скоріше про зміну погляду на Афганістан. Це не тільки війна, а і чудова культура, і традиції. Я говорю не лише про художній стиль, а й про стиль високої моди».

Убрання Хан елегантні, барвисті та сповнені історії. Її бренд, назва якого означає «підвіска», виник у 2014 році. Спочатку він орієнтувався виключно на ювелірні вироби. Зараз дизайнерка працює з командою більш ніж із 40 жінок.

Багато з них живуть у Пакистані у таборах для біженців, бо у 2021 втекли з країни після захоплення влади угрупованням «Талібан».

Разом вони зберігають афганську спадщину.

[Лейла Сідікі, модель]:

«Гадаю, нам важливо мати можливість показати, хто ми є. Наша мода зі столітньою, а може навіть тисячолітньою історією відображає те, ким ми є».

Багато робітниць Хан — єдині годувальники в сім’ї.

[Марина Хан, засновниця бренду одягу]:

«Я намагалася знайти нові шляхи, але завжди виникали перепони. Суспільство там досить консервативне. Воно не дає жінкам бути лідером. Я хотіла, щоб жінки дістали певну свободу, щоб гроші йшли безпосередньо їм. Нарешті, після довгого шляху можу сказати, що домоглася цього».

В одному з історичних районів Дубая ще одна жінка Ельхам Хайралла зберігає місцеву традицію килимарства.

[Ельхам Хайралла, майстриня з килимарства]:

«Усе, що нагадує людині про те, хто вона й звідки походить, усе, що нагадує людям про мистецтво й красу спадщини, викликає в мене величезну гордість».

Яскраві килими Ельхам — ідеальне тло для фотосесій нарядів, які створює Марина.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: