01.02.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 11 по 16 червня)

Огляд світових подій (з 11 по 16 червня)

1. Фура врізалася в мікроавтобус у Канаді: 15 людей загинуло та 10 постраждало Смертоносна ДТП провінція..

Дата завантаження: 2024-05-01

video

1. Фура врізалася в мікроавтобус у Канаді: 15 людей загинуло та 10 постраждало

Смертоносна ДТП

провінція Манітоба, Канада

Щонайменше 15 людей загинуло й десять постраждало внаслідок аварії в канадській провінції Манітоба. ДТП сталася неподалік міста Карберрі. Фура врізалася в мікроавтобус, який зазвичай перевозить людей похилого віку чи з інвалідністю. Пасажири їхали до казино.

[Роб Гілл, представник поліції]:

«Я можу підтвердити, що автобус, який перевозив приблизно 25 осіб, зіткнувся з вантажівкою на перетині шосе 1 та шосе 5. Пасажири автобуса були з Дофіна та прилеглих районів. Більшість із них похилого віку. Ми підтвердили загибель унаслідок цього зіткнення 15 людей».

У більшості постраждалих черепно-мозкові травми та переломи. Обидва водії живі й перебувають у лікарні. Жоден не взяв на себе провину.

[Роб Лоусон, представник поліції]:

«Поліція Манітоби направила фахівців з автотехнічної експертизи та судово-медичної ідентифікації. Також ми тісно співпрацюємо з іншими експертами в усій провінції».

Ця подія нагадала про трагедію в провінції Саскачеван. У 2018 році там зіткнулася вантажівка й автобус із юніорською хокейною командою. Загинуло 16 людей. 2019-го водія вантажівки засудили до восьми років в’язниці.

[Роб Лоусон, представник поліції]:

«Ми вже зв’язалися зі слідчими в Саскачевані. Вони мають досвід у подібній справі, бо вони розслідували автокатастрофу в Гумбольдті. Зараз вони допомагають нам усім, чим можуть».

Ця аварія стала однією з найбільш смертоносних ДТП в історії Канади.

2. Затримання поліціянтів: Косово та Сербія звинувачують одне одного в незаконному перетині кордону

Арешт поліціянтів

Сербія ― Косово

Трьох косовських поліціянтів затримали сербські прикордонники. Водночас офіційні особи Косова та Сербії називають різні місця події, звинувачуючи одне одного в незаконному перетині кордону.

Міністерство внутрішніх справ Косова заявляє, що їх схопили в селі Баре, що біля кордону з Сербією.

[Джеляль Швецла, міністр внутрішніх справ Косова]:

«Поліція Сербії чи її армія увійшла приблизно на 600 метрів углиб території Республіки Косово. Потім вона продовжила рух різними групами пішки, після чого знов увійшла приблизно на кілометр углиб території Косова й викрала трьох поліціянтів. То були співробітники прикордонної поліції».

Тим часом аналогічне відомство в Сербії стверджує, що всіх трьох затримали «глибоко на сербській території». Воно опублікувало відео, на якому, ймовірно, зафіксовано затримання поліціянтів у сербському селі Гнілица, що за кілька кілометрів від кордону.

Уряд Косова у відповідь на затримання розпорядився, щоб офіцери на прикордонних переходах почали зупиняти всі вантажівки із сербськими номерами та сербськими товарами.

Затримання може посилити напруженість у північній частині Косова, де більшість населення — етнічні серби. Останніми тижнями тут після виборів до місцевих муніципалітетів тривають сутички та насильство.

Серби, які не визнають незалежності Косова, спочатку бойкотували голосування, а коли на посади мерів обрали етнічних албанців, почали протестувати та блокувати дороги.

3. Трамп не визнав себе винним у зберіганні таємних документів

Трампу висунули звинувачення

Маямі, США

Федеральний суд Маямі звинуватив Дональда Трампа в незаконному зберіганні таємних документів.

Після засідання 45-й президент США виступив перед своїми прихильниками. Він сказав, що мав повне право брати ці папери.

[Дональд Трамп, 45-й президент США]:

«Погрожувати мені 400 роками в’язниці за зберігання моїх же президентських документів, що робив майже кожен інший президент, — це одна з найбільш обурливих і ганебних юридичних теорій, які будь-коли висували в американському суді».

Зі слів Трампа, у його справі посилаються на Закон про шпигунство. Але тут ідеться про Закон про президентські архіви.

[Дональд Трамп, 45-й президент США]:

«Проте його навіть не згадують у цьому безглуздому 44-сторінковому обвинувальному акті. Відповідно до Закону про президентські архіви, який є цивільним, а не кримінальним, я мав повне право одержати ці документи».

Трамп зазначив, що, якщо його оберуть, він призначить спеціального прокурора, який розслідуватиме дії Джо Байдена.

Дональд Трамп залишив залу суду без будь-яких умов, підписки про невиїзд чи грошової застави.

Це був його другий візит до суду за останні місяці. У квітні він не визнав себе винним за звинуваченням у виплаті грошей за мовчання акторці фільмів для дорослих у 2016 році.

Трамп став першим нечинним президентом, якому висунули звинувачення у федеральних злочинах. Засідання суду почнуться найближчими місяцями.

Водночас Дональд Трамп дав старт кампанії повернення собі президентського крісла на виборах у листопаді 2024 року.

4. В Італії попрощались із Сільвіо Берлусконі

Берлусконі помер

Італія

Колишній прем’єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі, зухвалий та енергійний магнат-мільярдер, який належав до консервативної політичної еліти, помер у віці 86 років.

Берлусконі останнім часом страждав від лейкемії, а недавно в нього розвинулася легенева інфекція. Він помер у цій лікарні в Мілані 12 червня.

Берлусконі кілька разів був прем’єр-міністром у 90-х та на початку нульових. Останній термін його повноважень сплив у 2011 році. І хоча в наш час він не мав жодної посади в уряді, його смерть, імовірно, трохи змінить ситуацію на політичній арені Італії.

Його партія «Уперед, Італіє» — один із членів правої керівної коаліції. Це останнє його звернення до своєї політичної сили, яке він зробив у травні, до того як його госпіталізували.

Водночас постать Берлусконі сприймали досить суперечливо.

[Джованні Орсіна, професор політології університету LUISS у Римі]:

«Берлусконі багато в чому був символом останніх 30 років XX століття. Він змусив переосмислити відносини між політикою та суспільством. Він зробив це як підприємець, а згодом як політик. Можна стверджувати, що із 70-х років більша частина життя італійців протікала в тіні Берлусконі».

Він народився у скромній родині. Замолоду працював співаком на круїзному лайнері та поступово нажив статки у сфері нерухомості, які перетворилися на бізнес-імперію. Працював у галузі будівництва, роздрібної торгівлі, володів футбольними клубами та ЗМІ.

Його багатство та далекоглядність у 90-х привели його в політику. Навколо нього почали спалахувати скандали. Його звинувачували в тому, що він використовував свою владу для захисту ділових інтересів і що за його правління процвітала корупція.

Принаймні сім разів йому висували серйозні звинувачення в хабарництві. Утім, зрештою їх скасували за апеляцією, або в них минув термін давності.

Увагу всього світу привертали сексуальні скандали, пов’язані з Берлусконі: його вечірки «бунга-бунга», а також звинувачення у зв’язках із неповнолітньою.

Останніми роками політик заробив у консервативних колах репутацію старшого державного діяча, який стримує украй правих.

[Джованні Орсіна, професор політології університету LUISS у Римі]:

«Для більшості італійців, я сказав би, для всіх поколінь, Берлусконі був дуже звичним явищем упродовж останніх сорока років. Ми виросли, я виріс, дивлячись канали Берлусконі».

Співчуття щодо смерті політика вже висловили лідери багатьох країн світу.

5. Європарламент схвалив закон, який регулює використання штучного інтелекту

Обмеження використання ШІ

Страсбург, Франція

Європарламент ухвалив закон, який регулюватиме використання штучного інтелекту. Депутати вважають цей крок історичним.

Законопроєкт передбачає поділ систем штучного інтелекту на чотири групи за ступенями ризику. Наприклад, до групи неприйнятного ризику включено системи, призначені для впливу на підсвідомість, системи соціального рейтингу, які поділяють громадян за деякими характеристиками на категорії, і навіть системи розпізнавання в режимі реального часу.

[Брандо Беніфей, депутат Європарламенту]:

«Сьогодні в нас у парламенті в останню хвилину виникли розбіжності щодо одного пункту, запропонованого комітетом, — про збереження чіткої заборони на біометричну ідентифікацію в режимі реального часу. Були спроби це політизувати, перетворити на інструмент пропаганди, але ми перемогли в парламенті, досягши гарантії, яка дасть змогу уникнути будь-якого ризику масового стеження».

До групи високого ризику увійдуть системи, які застосовують під час створення товарів та послуг. Правило стосуватиметься, наприклад, іграшок, автомобілів і медичної апаратури.

До групи низького ризику включать решту систем. Вони мають бути достатньо прозорими, щоб користувачі чітко бачили, що мають справу зі штучним інтелектом.

[Роберта Мецола, голова Європарламенту]:

«У майбутньому нам знадобляться чіткі правила для обмеження використання штучного інтелекту. І є те, у чому ми не підемо на компроміс: технології, що розвиваються, мають іти пліч-о-пліч із нашими фундаментальними правами й демократичними цінностями».

Законопроєкт ще має схвалити Єврокомісія та Європейська рада. Він набуде чинності приблизно у 2025 році.

6. ООН: «У світі вже 110 мільйонів переселенців та біженців»

Звіт УВКБ ООН

У світі вже 110 мільйонів вимушено переміщених осіб, і ця кількість — рекордна. Такі дані наводить Управління Верховного комісара ООН у справах біженців. Воно випустило свіжий звіт.

[Філіппо Гранді, Верховний комісар ООН у справах біженців]:

«У нас 110 мільйонів осіб, які втекли через конфлікти, переслідування, дискримінацію та насильство. Часто це доповнюють інші причини, наприклад зміна клімату».

За попередній рік кількість переселенців і біженців зросла на рекордні 19 мільйонів і досягла 108 мільйонів 400 тисяч. Переважно це були українці. Цьогоріч, відколи почався конфлікт у Судані, ця кількість збільшилася.

Упродовж 20 років до початку у 2011-му війни в Сирії кількість вимушених переселенців і біженців у всьому світі загалом була сталою — 40 мільйонів осіб.

Але з 2011 року вона безперервно зростає і нині майже потроїлося. За статистикою, станом на зараз свій дім вимушено покинула кожна 74 людина на планеті.

[Філіппо Гранді, Верховний комісар ООН у справах біженців]:

«І, як розв’язати цю проблему, дедалі важче навіть уявити, навіть запропонувати. Ми живемо в дуже поляризованому світі, де міжнародна напруженість переростає в гуманітарні проблеми, і це дуже тривожно».

Голова УВКБ ООН ще висловив занепокоєння через те, що деякі країни ускладнюють приймання біженців і вимушених переселенців.

[Філіппо Гранді, Верховний комісар ООН у справах біженців]:

«Країни все більше не хочуть дотримуватися принципів Конвенції про біженців 1951 року. Її підписали не всі, але деякі навіть із тих, що підписали, ухиляються. Це тому, що втікачів стало надто багато».

Половина нинішніх біженців родом із Сирії, України та Афганістану.

7. 2024-й рік може стати найспекотнішим в історії спостережень

Що принесе Ель-Ніньйо?

Країни посилили моніторинг

Останні три роки клімат планети зумовлював феномен Ла-Нінья, через що багато де у світі погода була прохолоднішою. Але тепер, за даними американських кліматологів, до нас повернувся Ель-Ніньйо. І він уже в самому розпалі.

Попереднього разу він був особливо активним у 2016-му. Той рік уважають найспекотнішим за всю історію спостережень.

Учені кажуть, що тепер ситуація ще тривожніша.

[Том ді Ліберто, кліматолог]:

«Ель-Ніньйо може призвести до того, що 2024 рік увійде до книги рекордів».

Ель-Ніньйо — це природний кліматичний феномен, який полягає в різкому підвищенні температури поверхневого шару води на сході Тихого океану. Водночас учені поки що точно не знають, чому це відбувається.

Як очікують, пізніше цього року на всій земній кулі будуть екстремальні погодні умови: від тропічних циклонів до злив.

[Том ді Ліберто, кліматолог]:

«Ель-Ніньйо не схожий на шторм. Ель-Ніньйо не вдарить по вас у вівторок. Ель-Ніньйо — це зміна характеру поведінки погоди».

Коли Ель-Ніньйо в розпалі, на півдні США виникає прохолодніша й вологіша погода, а в деяких регіонах заходу США та Канади стає тепліше й сухіше. Ураганна активність в Атлантиці зазвичай знижується. Але в Тихому океані посилюються тропічні циклони.

В Австралії чекають великої спеки, посух та лісових пожеж. У деяких частинах Центральної та Південної Америки можливі рясні дощі.

Водночас Африканський Ріг може мати деякий перепочинок після п’яти років посухи.

Погодні аномалії можуть бути екстремальнішими залежно від того, де вода найтепліша. Під час попереднього Ель-Ніньйо біля узбережжя Перу значно зменшилися запаси анчоусів, а на Великому бар’єрному рифі знебарвилася майже третина коралів.

Учені зазначають, що зміна клімату посилює Ель-Ніньйо приблизно вдвічі.

8. Промислове виробництво в Китаї після пандемії іде на спад

Спад виробництва

Китай

Темпи промислового виробництва в Китаї сповільнюються. Експерти пояснюють це слабким попитом на внутрішньому ринку. Тепер виробники перелаштовуються на інші країни, такі як Корея, Таїланд та М’янма.

[Чжоу Шенмін, заступник директора автомобільного заводу]:

«Торік ми майже не зустрічалися з іноземними клієнтами. А з початку цього року вже було кілька груп із-за кордону».

Утім, повернути допандемічну кількість замовлень наразі не виходить. Так, у квітні продажі були дуже малими.

[Юй Сюнлі, заступник директора автомобільного заводу]:

«Ми досі в процесі відновлення. Зростання досить повільне».

У травні виробництво в Китаї сповільнилося ще більше через спад споживчого та експортного попиту.

[Цзін’ї Пан, економічний аналітик]:

«Ми бачимо, що через відсутність попиту падають ціни».

Китайські виробники постраждали від падіння світового попиту, яке сталося, коли центробанки США, Європи та Азії підвищили відсоткові ставки, щоб знизити інфляцію.

Водночас споживання в Китаї в першому кварталі значно зростало. Це було зумовлене швидким відходом від антиковідної політики.

Потім стався різкий спад, бо в людей бракує грошей.

[Єва Лін, жителька Китаю]:

«Звісно, мої прибутки дуже постраждали. Але, на щастя, моя компанія все ще працює. Я просто зачекаю і подивлюся, як зміниться загальна ситуація».

Опитування показують, що у квітні кожен п’ятий молодий працівник у містах Китаю не мав роботи. І наразі ніщо не вказує на те, що влада почне стимулювати прискорення зростання економіки.

9. Чотирьох дітей, які вижили в авіакатастрофі в Колумбії, знайшли через 40 днів

Зниклих у джунглях дітей знайшли

Колумбія

Чотирьох дітей, які вижили в авіакатастрофі, через 40 днів знайшли живими в джунглях Колумбії. У них зневоднення, невеликі травми та численні сліди від укусів комах. Зараз діти в лікарні.

[Мануель Ранок, батько врятованих дітей]:

«Дітям дедалі краще. Дякую лікарям. Це добра лікарня, і діти в надійних руках».

Дітей віком від одного до 13 років знайшли на галявині за п’ять кілометрів від місця падіння. Виявити їх допомогли службові собаки. Причому до цього пошуковці кілька разів проходили приблизно за 50 метрів від дітей. В операції брало участь 150 військовиків та 200 добровольців із корінних народів.

Дітям довелося виживати в суворих умовах серед комарів, змій та диких тварин. Спочатку вони їли борошно, яке знайшли в літаку. Потім шукали їстівні фрукти. Діти належать до індіанської народності вітото. Старша сестра Леслі має непогані навички виживання в джунглях. Проте за 40 днів діти дуже ослабли.

[Генрі Герреро, доброволець]:

«Найперше вони сказали нам, що голодні. Вони хотіли рисового пудингу, хотіли хліба. У них на думці була тільки їжа».

Батько молодших дітей зміг трохи поговорити з 13-річною Леслі й дізнався, що його дружина ще чотири дні після авіакатастрофи була живою. Потім жінка, мабуть, відчуваючи близьку смерть, наказала дітям іти через джунглі та спробувати врятуватися.

Авіакатастрофа сталася 1 травня. Того дня діти разом із матір’ю летіли легким літаком Cessna 206 із міста Араракуара до Сан-Хосе-дель-Гуав’яре. Окрім пілота, на борту було ще двоє дорослих. Усі дорослі загинули.

10. 6 хвилин — й електрокар зарядився: британський стартап показав новинку

Швидкозарядний електрокар

Ворик, Велика Британія

«Заряди електрокар за шість хвилин» — так звучить головна ідея цього концепту. Спортивний автомобіль оснащено тяговою батареєю, створеною за новою технологією. Її розробив британський стартап.

Звичайні електромобілі заряджаються від домашньої розетки 10–12 годин. Потужніші джерела енергії дають змогу скоротити процес до 40 хвилин, якщо акумулятор не розряджений до нуля.

Інженери стартапу не розкривають, як саме створили свою батарею. Кажуть лише, що в літій-іонних чарунках використовують аноди з ніобію та вольфраму.

[Сай Шиваредді, директор стартапу]:

«За основу взято нові анодні матеріали, які розташовуються на негативному електроді. Так вони приймають іони літію вдесятеро швидше, ніж раніше».

Чим швидше заряджається акумулятор, тим більше виділяється тепла та швидше виходять із ладу компоненти батареї. Але розробники розв’язали проблему.

[Сай Шиваредді, директор стартапу]:

«Ми знайшли матеріали, здатні витримувати надходження такої кількості енергії, і використали їх у традиційному літій-іонному акумуляторі, але з більшою місткістю. Розмір батареї зменшується, а місткість збільшується. Це дає змогу заряджати її вдесятеро швидше, ніж інші батареї».

Місткість акумулятора — 35 кіловат-годин. Запас ходу — 250 кілометрів. Розробники розрядили й зарядили його 2000 разів. Після цього, з їхніх слів, робочі характеристики акумулятора не погіршилися. Тобто його вистачить мінімум на 500 тисяч кілометрів пробігу.

У листопаді електрокар протестують на трасі. З наступного року розпочнеться серійне виробництво. Ціну поки що не називають.

11. Як телефон у лісі допомагає сім’ї поговорити з померлою родичкою

Телефон для зв’язку з померлими

Олімпія, США

Серед лісу за кілька кілометрів від столиці штату Вашингтон висить дисковий телефон. Але його не під’єднано до мережі.

Це радше рятувальний круг, який дає змогу вголос виговоритися померлому родичеві.

Колишній військовик Корі Дембек установив його наприкінці 2020 року.

[Корі Дембек, творець телефона для зв’язку з померлими]:

«Одного ранку я прокинувся і спустився вниз, а моя дружина стояла приголомшена. Вона сказала: “Джоель померла”. Це була чотирирічна дочка нашого друга. Якраз за два тижні до цього вони з моєю дочкою гралися разом: одягнулися, як Ельза та Анна, і співали. Я просто не міг уявити, що відчували її батьки. Я зрозумів, що зроблю їм таку річ».

Корі приніс телефон та інші речі в ліс і прикріпив усе до старого кедра.

Тепер, майже через три роки, сім’я Джоель досі сюди приходить.

Її мати Ерін каже, що іноді вони влаштовують вечірки з піцою, а потім ідуть сюди й запрошують друзів приєднатися.

[Ерін Сільвестр, мама померлої дівчинки]:

«Так, це віддушина для мене, але водночас це нагадування. Те, що я не чую її голосу з іншого боку, може бути дуже болісним. Я зазвичай приходжу, коли вже не можу впоратися. Це для мене ніби останній вихід».

Уся сім’я Джоель використовує телефон, щоб із нею поговорити. Її 12-річний брат Джейден теж.

[Джейден Сільвестр, брат померлої дівчинки]:

«Я так сильно тебе люблю, і ми всі сумуємо за тобою, ми всі тебе любимо. Я знаю, що в Бога є найкращі плани для тебе на небесах, але все ж я віддав би багато чого, щоб обійняти тебе прямо зараз».

Ідея з телефоном надихнула й інших американців. Зараз у країні є коло 50 таких апаратів для зв’язку з померлими.

[Корі Дембек, творець телефона для зв’язку з померлими]:

«Кожен, хто встановив такий телефон, має трагічну історію. Я дуже радий, що щось настільки просте допомагає людям».

12. Кенійські школярі подорожують у гарнітурах віртуальної реальності

Віртуальна подорож у школі

Найробі, Кенія

Ці кенійські школярі подорожують, не виходячи з класу. Зараз вони дізнаються, як пластик забруднює планету. Побувати в різних куточках світу їм допомагають гарнітури віртуальної реальності. Урок проходить у школі в Найробі.

Дітям африканської країни важко уявити океан зі сміттям. Заплатити за справжню екскурсію їхні батьки не можуть. А віртуальна подорож дає змогу побачити, як морські черепахи з’їдають поліетиленові пакети чи як пластикові відходи перетворюються на мікропластик.

[Руні Одхіамбо, школярка]:

«Раніше я користувалася пластиковими пляшками, а потім, не замислюючись, просто їх викидала. Тепер я не купую лимонад чи воду в пластикових пляшках. Я обираю скляні».

Уроки з віртуальними мандрівками організовує кенійська компанія.

[Нджері Ндонга, директор компанії]:

«Одна річ сказати: “Не викидайте сміття”. Але зовсім інша — зрозуміти, що викинута пластикова пляшка потрапить в Індійський океан і зашкодить морським мешканцям, а потім і людині, яка захоче з’їсти рибу, у якій є мікропластик».

Школярам розповідають про роздільний збір сміття й про те, що не можна викидати відходи будь-де.

[Енн Нджин, спеціаліст з освіти]:

«Віртуальна реальність допомагає дітям відчути правильні емоції. Це дуже ефективно. Під час таких проєктів виникають дискусії і починається співпраця».

Завдяки віртуальним подорожам школярів ознайомлюють і з іншими екологічними проблемами.

13. Як тренується кінологічний підрозділ Австралії

Тренування кінологічної поліції

Австралія

Цей пес — не звичайний домашній улюбленець. Це працівник Федеральної поліції Австралії.

Зараз він тренується в спеціально обладнаному будинку.

Він має знайти контрабанду.

Щойно в нього виходить — він сідає. Це знак для інструктора, що завдання виконано.

[Джоел Голдрінг, кінолог]:

«Завжди є завдання, над якими ми працюємо. Тому потрібні постійні тренування».

Кінологічний підрозділ поліції може знайти все, що завгодно.

[Джоел Голдрінг, кінолог]:

«У нас є собаки, які спеціалізуються на валюті, вогнепальній зброї, вибухових речовинах, наркотиках та всіляких технологічних речах».

[Люк Неп’єр, детектив]:

«Ми не можемо заглянути в кожну сумку, проте наші собаки вміють виявляти заборонені речовини, заховані в предметах. Їхні здатності допомагають нам прискорити розслідування».

Як і решта офіцерів, собаки працюють щодня.

Коли не треба їхати на патрулювання до аеропорту чи вести розслідування, вони опановують нові навички.

Зокрема й ті, що пов’язані з новітніми технологіями.

[Джоел Голдрінг, кінолог]:

«Вони шукають такі речі, як сім-карти, телефони, якісь приховані гаджети. Оскільки світ стає кібернетичним, нам потрібна можливість шукати технології».

А після довгого робочого дня завжди знайдеться час для ігор та відпочинку.

14. Позашляховики та багно: в Угорщині проходить фестиваль Babod

Фестиваль позашляховиків Babod

Угорщина

Справжня розвага для шанувальників позашляховиків. В Угорщині проходить фестиваль Babod. Тут можна не лише побачити техніку, яка їздить бездоріжжям, а й самому вивалятися в багнюці.

[Фредеріка Славік, учасниця]:

«Я виросла в старому світі. Ми не сиділи за планшетами й не грали в комп’ютерні ігри — ми виходили на дитячий майданчик. Ось тепер ми живемо в тому дитинстві. Ми можемо знову вийти на дитячий майданчик і робити все, що схочемо».

Тут беруть участь дизельні й бензинові машини, від яких у Європі дедалі більше відмовляються на користь електричних.

Деякі учасники кажуть, що ніколи не стали б їздити на електромобілі.

[Фредеріка Славік, учасниця]:

«Я хочу тиснути справжню педаль газу до упору».

Ці потужні авто дедалі менш бажані в містах і на автомагістралях. Ліси Угорщини стали одним із їхніх останніх притулків, де водії можуть віддатися своїй пристрасті.

[Ласло Гада, учасник]:

«Ми втрачаємо дедалі більше наших можливостей, усе менше місць, де ми можемо дістати реальний досвід бездоріжжя, де можемо використовувати якості наших авто й відчути їхню потужність».

Співорганізатор фестивалю згоден.

[Віктор Клаусманн, співорганізатор фестивалю]:

«Ви більше не можете мчати через огіркові поля, як ми раніше казали. Але тут ви можете насолоджуватися бездоріжжям у регульованих і безпечних умовах».

Захід триває три дні. За цей час коло 15 тисяч глядачів можуть подивитися, як позашляховики борються з ріками багна.

Зазвичай відвідувачі проводять цей час у найближчому кемпінгу. Вони вболівають за перегонців і, звісно, купають один одного в калюжах.

Фестиваль уперше організували у 80-х роках минулого століття. Це зробили німці, яким забороняли їздити їхніми лісами. Вони збиралися біля озера Балатон до 1996 року. Пізніше захід почали організовувати місцеві автолюбителі. Нині його вважають найбільшим таким у Європі.

15. Найбільший у світі череп динозавра виставлять у данському музеї

Найбільший череп динозавра

Данія

Це найбільший у світі череп динозавра з усіх нині знайдених. Його довжина — приблизно три метри. Він належав торозавру із родини цератопсидів. Череп назвали Адамом. Він став частиною експозиції в новому музеї сафарі-парку Кнутенборг, що в Данії.

Скам’янілість знайшли в США. На території сучасної Північної Америки мешкало багато торозаврів. Власник сафарі-парку також бере участь у палеонтологічних розкопках.

[Крістоффер Кнут, власник сафарі-парку Кнутенборг]:

«Найцікавіше для мене це можливість знайти в землі щось, чому 150 мільйонів років. Це лежить нерухомо й дуже добре збереглося. Це саме вже незбагненно».

Торозаври жили наприкінці крейдового періоду приблизно 70 мільйонів років тому. Це великі рослиноїдні динозаври з рогами над очима й коміром на шиї. Вони виростали завдовжки до восьми метрів і могли важити понад чотири тонни.

Крім черепа торозавра, у музеї виставлять скам’янілі рештки ще п’яти доісторичних ящерів, зокрема скелет алозавра Великий Джо. Він один із найліпше збережених у світі. Також до експозиції увійдуть скам’янілі останки археоптерикса. Крім того, гості музею побачать скелети інших давніх тварин.

[Марк Левен, палеонтолог]:

«Останки цих тварин зберігають у музеї, щоб їх можна було вивчити. Я та інші дослідники прийдемо в цей музей подивитися на ці дуже важливі зразки».

Сафарі-парк Кнутенборг розташований на місці колишнього середньовічного маєтку на південному сході Данії. Його площа — 660 гектарів. Тут живе 1000 тварин 40 видів, зокрема слони, носороги й тигри. Це найбільший сафарі-парк у Північній Європі. Щороку сюди приїжджають 200 тисяч гостей.

16. Китайську статую Бодхісатви XII століття знайшли в будинку в передмісті Парижа

Рідкісна статуя Бодхісатви

Париж, Франція

Ця статуя Бодхісатви Гуаньїнь ще недавно стояла в будинку в передмісті Парижа, а її власники не знали про її цінність. Але вже скоро її продадуть на аукціоні й очікують отримати за артефакт коло мільйона доларів.

Про те, яка вона дорога, власники дізналися, коли звернулися до оцінювача. З’ясувалося, що дерев’яну статую створили в Китаї приблизно у XII столітті. Заведено вважати, що у світі лишилося тільки кілька таких витворів. Більшість перебувають у музеях.

Статую продали сім’ї в 30-х роках минулого століття. Відтоді вона була в Булоні, що в передмісті Парижа.

[Керолайн Шультен, представниця аукціонного дому]:

«Я не думаю, що вони знали її цінність. Вони лише знали, що в їхній сім’ї статуєю дорожили. Так робив дідусь, який помер дуже рано, і бабуся, яка потім знову вийшла заміж. Статую передали нинішньому поколінню. Вона стояла в приватному будинку в дуже гарній кімнаті».

За цей час статуя втратила один палець.

[Керолайн Шультен, представниця аукціонного дому]:

«Я знаю. Мені сказали, що довкола неї діти грали у футбол. Зрозуміло, що таке могло статися».

Експерти вважають, що є також й інші подібні статуї, які стоять у будинках у Франції, Бельгії чи Швейцарії. Можливо, їхні власники також не знають про їхню цінність.

17. Таємниці картини «Дівчина з перловою сережкою» розкривають на виставці в Гаазі

Таємниці картини Яна Вермера

Гаага, Нідерланди

Доторкнутися до картини, відчути її текстуру й розглянути найдрібніші деталі можна на новій виставці в гаазькому музеї Мауріцгейс. Тут демонструють копію знаменитого шедевра Яна Вермера «Дівчина з перловою сережкою».

Висота репліки — чотири метри. Її надрукували на 3D-принтері. 88 годин сканували кожну деталь картини. 200 годин пішло на друк.

Експозиція називається «Хто ця дівчина?» На це запитання вже багато років шукають відповідь мистецтвознавці. У 2018 році фахівці галереї Мауріцгейс разом з іншими вченими почали досліджувати полотно високотехнологічними методами. Вони застосували рентгенофлуоресцентний аналізатор. Просканувавши, дізналися нові подробиці.

[Еббі Вандівер, реставратор]:

«Спочатку тлом була зелена завіса, і дівчина мала вії, яких уже не видно, оскільки фарби з часом змінилися».

Також під час дослідження експерти вивчили склад фарб.

[Еббі Вандівер, реставратор]:

«Для створення фарб Вермер використовував кольорові порошки. Так ми дізнаємося про перші кроки, які зробив художник перш ніж створити цей портрет».

У фарбах знайшли пігменти свинцевих білил із Північної Англії, ультрамарину, зробленого з афганського лазуриту, та кармін, отриманий із кислоти, яку виробляють комахи червці.

Картину підписав Ян Вермер, але дати немає. Експерти припускають, що полотно створено в 1665 році. Оскільки про цей шедевр відомо небагато, його називають «північною Моною Лізою».

Ян Вермер — один із найвидатніших художників золотого віку голландського мистецтва, який припав на XVII століття.

18. Гарні підводні кадри: морське життя біля Канарських островів

Життя на дні моря

о. Гран-Канарія, Іспанія

Підводні кадри зняли біля берегів іспанського острова Гран-Канарія, щоби показати розмаїття морського світу. Біля пляжу Арінага можна помилуватися променеперими рибами, морськими зірками, скатами, морськими янголами та іншими підводними жителями.

Гран-Канарія — третій за величиною острів Канарських островів. Архіпелаг лежить в Атлантичному океані коло північно-західного узбережжя Африки.

В акваторії Гран-Канарії мешкає 500 видів риб, 80 видів ссавців та п’ять видів морських рептилій. Острів живе головно завдяки сільському господарству й туризму. Мандрівників приваблюють не лише пляжі, а й активний відпочинок, зокрема дайвінг.

Щороку на Гран-Канарію приїжджає понад два мільйони гостей. На острові їх чекають курорти з гарними пляжами. Їхня загальна протяжність — 60 кілометрів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: