01.04.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 16 по 21 квітня)

Огляд світових подій (з 16 по 21 квітня)

1. 11 людей померло від сонячного удару на заході Індії Сонячний удар Харгар, Індія Ще одна..

Дата завантаження: 2024-05-01

video

1. 11 людей померло від сонячного удару на заході Індії

Сонячний удар
Харгар, Індія

Ще одна трагедія на масовому заході в Індії. У передмісті Мумбая — фінансової столиці країни — щонайменше 11 людей померло, діставши сонячний удар.

Спочатку кількість була меншою — дехто помер уже в лікарні.

[Екнат Шинде, голова штату Махараштра]:
«За попередньою інформацією, 7–8 осіб померло. Це дуже велике нещастя».

Захід у місті Харгар був присвячений нагородженню відомого громадського діяча. Нагороду вручав міністр внутрішніх справ Індії.

Подивитися на церемонію зібралися сотні тисяч людей. Захід проходив у спекотний час. Тоді було 38 градусів Цельсія.

[Чандігарх Манмохан Сінгх, працівник метеобюро Індії]:
«Радять не виходити на сонце з 13:30 до 15:00. Якщо ж цього не уникнути, треба брати парасольку чи якось інакше прикривати голову від прямих сонячних променів. Ті, хто працює на вулиці, приміром фермери, мають покривати голову».

Після заходу до лікарні з перегріванням доставили близько 50 осіб.

Від спеки зараз потерпають також північні штати Індії, такі як Уттар-Прадеш, Західна Бенгалія, Пенджаб та Гар’яна. Там у деяких районах стовпчики термометрів сягають 40 градусів Цельсія.

2. Смертоносний торнадо зруйнував міста в американському штаті Оклахома

Смертоносні торнадо
Оклахома, США

Зруйновані будинки, гори уламків, розкидані на дорогах стовпи електропередачі й вирвані з корінням дерева.

Жителі міста Коул, що в центрі Оклахоми, оговтуються після жаху. Через штат пронісся торнадо й забрав життя щонайменше трьох людей.

Скотт каже, що вони з дружиною не встигли заховатися, тому перечікували лихо на кухні. За його словами, уламки літали просто над головою.

[Скотт Каррі, місцевий житель]:
«Ми побачили, що вітер посилився. Вирішили, що треба потрапити в укриття. Але доки ми дійшли до кухні, зі спальні вже зірвало дах. Мені довелося схопити дружину за руку й тримати, оскільки торнадо її витягував. Я намагався держатися за життя».

А Дінна та її родичі зараз рятують шість своїх корів. У хліві обвалився дах. Але, на щастя, тварини не постраждали.

[Дінна Сурбер, місцева жителька]:
«Я сиділа й дивилася новини. Тут мені зателефонували друзі й сказали, що він просто наді мною. Зникло світло, ми побігли у ванну. З вікна я бачила, як дерева гойдалися на всі боки».

Рятувальники вже завершили оглядати завали та діставати з-під них людей. Експерти вважають, що це був третій за силою торнадо за шкалою Фудзіти. Тобто швидкість вітру в епіцентрі сягала 265 кілометрів за годину.

Утім, цей вихор був не сам. Загалом, за даними Національної метеорологічної служби США, сформувалося 18 торнадо. Вони пронеслися по Оклахомі, Айові та Канзасу.

У самій лише Оклахомі без електрики залишилося майже 16 тисяч осіб.

Прогнозують, що можуть утворитися нові торнадо, бо в регіоні грозова погода.

Кілька тижнів тому потужний торнадо пронісся південним сходом Міссурі — загинуло п’ять людей. Також минулого місяця торнадо спустошив місто Роллінг-Форк, що в штаті Міссісіпі, зруйнувавши десятки будинків і вбивши 26 людей.

3. Припинення вогню в Судані зазнало невдачі

Припинити вогонь не вдалося
Судан

24-годинне припинення вогню в Судані провалилося. Попри те, що сторони протистояння домовилися з шостої вечора середи зупинити бої, Хартум оповитий димом, а свідки кажуть, що чули стрілянину та вибухи.

Припинення вогню вимагали інші країни, щоб дістати можливість евакуювати своїх громадян. Водночас усередині Судану зростають побоювання, що в районах боїв може початися продовольча криза та перебої в роботі медичних служб.

Відтоді як у країні почалося збройне протистояння між армією та воєнізованими формуваннями, сотні людей загинули, тисячі були поранені.

Лікарі кажуть, що більшість великих та спеціалізованих лікарень не працює.

[Ерсаа Абу Шама, лікар]:
«Закладів, які лікують поранених, дуже мало, кількість лікарів обмежена, палати переповнені. Також не всі постраждалі можуть під обстрілами потрапити до лікарень. Вони навіть не можуть приїхати по меддопомогу. Нам дуже треба відкрити державні та приватні лікарні, щоб надавати медичну допомогу всім пораненим та всім пацієнтам».

Багато найліпших лікарень Судану розташовані в центрі Хартума, де точаться найзапекліші бої.

За даними Спілки суданських лікарів, дев’ять медзакладів постраждали від обстрілу, а 16 на початку бойових дій було евакуйовано.

Всесвітня продовольча програма ООН зупинила одну зі своїх найбільших операцій із надання допомоги в країні після того, як трьох її працівників було вбито.

[Стефан Дюжаррік, представник ООН]:
«Майже третині населення Судану на початку року вже треба була гуманітарна допомога. Тепер наші колеги попереджають, що в людей закінчується їжа та пальне, а також інші життєво важливі речі».

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш обговорить ситуацію з головами Африканського Союзу, Ліги арабських держав та інших організацій.

4. ЄС готовий обмежити імпорт українського зерна, щоб підтримати європейських фермерів

Імпорт зерна з України
Європейський Союз

Єврокомісія в середу запропонувала 5-м «прифронтовим» країнам шлях подолання проблем, пов’язаних із надходженням з України надто великого обсягу зерна та іншого продовольства.

За результатами онлайн-зустрічі з Болгарією, Угорщиною, Польщею, Словаччиною та Румунією, Європейський Союз ухвалив рішення надати цим країнам грошову підтримку.

[Петре Деа, міністр сільського господарства Румунії]:
«Два комісари представили пакет підтримки п’ятьом країнам завбільшки 100 мільйонів євро. Кошти виділять із кризового резерву Єврокомісії».

Також ЄС готовий запровадити захисні механізми, які передбачають припинення до 5 червня імпорту з України пшениці, кукурудзи, соняшникового насіння та ріпаку.

Проте їх застосують лише в тому разі, якщо ці країни скасують односторонні заборони на такий імпорт.

[Петре Деа, міністр сільського господарства Румунії]:
«Віцепрезидент (Валдіс) Домбровскіс прямо заявив, що односторонні заходи, яких вжили чотири європейські держави, є незаконними й суперечать договорам про приєднання та угоді про асоціацію, укладену між ЄС й Україною».

За словами Петре Деа, ЄС може зупинити імпорт українського зерна вже за дві доби після скасування заборон.

Нагадаємо, що коли почалася широкомасштабна війна, було заблоковано чорноморські порти. Як наслідок, Україна втратила можливість постачати сільгосппродукцію на світовий ринок. Тоді Євросоюз організував так звані «коридори солідарності», які уможливили експорт суходолом.

Проте останніми тижнями в сусідніх з Україною державах виникли протести. Через значний імпорт там упали ціни на сільськогосподарську продукцію, а тому місцеві фермери почали зазнавати збитків.

Як наслідок, Польща, Угорщина, Словаччина та Болгарія оголосили про заборону імпорту українського зерна та інших сільгосптоварів. Румунія імпорт не припинила, але наклала обмеження.

5. ООН: Індія стане найбільш населеною країною в середині 2023 року

Термін зсунули
Індія обжене Китай

Індія стане найбільш населеною країною світу в середині року. Вона обжене Китай майже на три мільйони осіб. Так прогнозує ООН.

У той час її населення становитиме мільярд 428 мільйонів, а в Китаї буде мільярд 425 мільйонів жителів.

На третьому місці із великим відривом залишаться США. Там живе 340 мільйонів осіб.

Раніше експерти прогнозували, що Індія очолить список уже наприкінці квітня. Однак тепер, схоже, термін трохи зсунули. Вони кажуть, що точну дату вказати складно через невизначеність даних з Індії та Китаю.

Так, індійський уряд попереднього разу проводив перепис у 2011 році. Наступний мав пройти 2021-го, проте його відклали через пандемію.

[Шартак Арора, житель Делі]:
«Перенаселення — принизливий чинник для нашого субконтиненту, бо природні ресурси виснажуються, а населення зростає».

Загалом на планеті живе понад вісім мільярдів осіб. На Індію і Китай припадає коло третини. Водночас у Китаї спостерігається різкий спад чисельності населення. Торік вона вперше за 60 років зменшилася, як порівняти з роком раніше. Як очікують, цей демографічний спад позначиться на світовій економіці.

Щодо Індії, то щорічний приріст населення країни ось уже як десять років у середньому становив 1,2 %. У попередньому десятилітті цей показник був на рівні 1,7 %.

6. В Ізраїлі відзначили День пам’яті жертв Голокосту

День пам’яті Голокосту
Ізраїль

У всьому Ізраїлі звучить сирена. Так, 18 квітня в країні відзначають День пам’яті Голокосту — Йом га-Шоа. Звук лунає о 10 ранку протягом двох хвилин. Транспорт зупиняється. Усі завмирають, щоби згадати мільйони євреїв, яких убили нацисти під час Другої світової війни.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу та президент Іцхак Герцог узяли участь у церемонії покладання вінків у меморіальному комплексі «Яд Вашем» у Єрусалимі.

А це «Марш живих» у колишньому концтаборі «Освенцим» у Польщі. Сюди за традицією також приїхали тисячі людей з усього світу, зокрема колишні в’язні.

«Марш живих» — протиставлення маршам смерті, які організовували нацисти під час переміщення в’язнів концтаборів у 1945 році. Люди йшли без їжі та відпочинку, їх підганяли батогами. Того, хто не міг іти, розстрілювали.

Учасники маршу йдуть від табору «Аушвіц I» до табору «Аушвіц-Біркенау». Шлях становить три кілометри.

Сюди приїздять ті, хто пережив Голокост, їхні нащадки, а також єврейська та неєврейська молодь.

Один із колишніх в’язнів «Освенциму» Давид розповідає, що вижив завдяки старшому братові. Той виніс за нього безліч покарань, щоб його врятувати.

[Давид Схаецтер, колишній в’язень «Освенциму»]:
«Я вижив не тому, що я особливий, не тому, що я геніальний. Я вижив тому, що мав брата, на ім’я Якуб».

Цього року до «Маршу живих» приєдналися 42 особи, які пережили Голокост.

[Мала Трибіх, жінка, яка пережила Голокост]:
«Думаю, це неминуче. Настане час, коли тих, хто вижив, не залишиться. Ось чому я докладаю всіх сил, щоби бути тут».

Понад мільйон 100 тисяч людей, здебільшого євреїв, загинули в «Освенцимі» в газових камерах, а також від голоду, холоду та хвороб.

Цьогорічний захід присвячено також 80-річчю повстання у Варшавському гетто.

7. Китаєць-утікач розповів, що відбувалося під час антиковідних протестів

Розповідь очевидця
Антиковідні протести в Китаї

26-річний Ічен Хуан зараз міг би бути в китайській в’язниці. Але він зміг утекти до Німеччини. Тепер розповідає про свою участь у протестах проти антиковідних обмежень, що спалахнули в Китаї торік у листопаді.

Він долучився до маршів у Шанхаї. Тоді тисячі людей у всій країні виходили на небачені раніше акції протесту, вимагаючи скасувати сувору ізоляцію і тримаючи в руках чисті аркуші паперу.

Хуан розповідає, що спочатку марші проходили спокійно, та згодом почались арешти.

[Ічен Хуан, учасник антиковідних протестів]:
«Мене перевернули, і моє підборіддя опинилося на землі, на асфальті. Мої туфлі й окуляри загубилися на вулиці Середнє Урумчі. І ця хвилина була найстрашнішою в моєму житті».

Хуана посадили біля поліційного автобуса. Він каже, що бачив, як поліція била протестувальників, зокрема дівчат. Тоді в хаосі йому вдалося втекти. Після цього він сидів удома й боявся вийти, доки не отримав німецької візи й не виїхав із країни.

Тепер зрозумів, що мовчати більше не може.

[Ічен Хуан, учасник антиковідних протестів]:
«Під час суворого карантину в Шанхаї нас позбавили людської гідності. Це був болісний досвід. Ми не мали їжі, майже три місяці не могли вийти з квартир. Влада нас обдурила. Казала, що зачинить на три дні, а зрештою це тривало майже три місяці. Під час ізоляції померло багато людей».

Правозахисники зазначають, що після протестів у десятках міст Китаю поліція допитала й затримала багатьох учасників.

Скільки протестувальників досі ув’язнено, невідомо. Влада Китаю офіційно протести не прокоментувала. Але Сі Цзіньпін на зустрічах із європейськими лідерами зазначив, що за ними стоять «розчаровані студенти».

8. Афганські вчителі припливають до школи на камерах для автошин

Незвичайний транспорт
провінція Нангархар, Афганістан

Охайно одягнений афганський учитель надуває камеру для автомобільної шини на півночі провінції Нангархар. Для нього та його одинадцятьох колег так починається кожен робочий день. Школа стоїть на другому березі. Мосту немає, переправи теж. Учителі перепливають річку на камерах, причому вже багато років.

[Дара Хан, учитель]:
«Це широка річка, яка бере початок у (сусідній) провінції Кунар. Навесні води значно більше. Ми перепливаємо її на автомобільних камерах, що спричиняє багато проблем. Це досить ризиковано».

У школі на вчителів чекає більш як тисяча учнів, зокрема дівчаток, які ходять до початкових класів. Навчальний заклад відкрився у 2004 році. Але вже за три роки міністерство освіти заявило, що будівля в аварійному стані й користуватися нею не можна. Тепер уроки здебільшого проходять на вулиці.

[Нур Рахман, учитель]:
«Наші діти навчаються просто неба. Іноді йде дощ, і вони збираються у двох чи трьох класах. Територія не огороджена. Учителі працюють на вулиці, бо немає кабінету, і машини, що проїжджають, відволікають учнів».

Проблема ще й у тому, що бракує підручників. Востаннє школа отримувала їх чотири роки тому.

Учителям платять мізерну зарплату — від шести до восьми тисяч афгані — це від 70 до 90 доларів на місяць. Але іншої можливості заробити ці освітяни не мають.

[Нур Рахман, учитель]:
«Моєї зарплати не вистачає, щоби прогодувати сім’ю. Маю борги, і вони щомісяця зростають».

В Афганістані з 1979 року не припинялися збройні конфлікти. Це зробило його однією з найбідніших і найменш розвинених країн світу.

Економічна ситуація погіршилася ще більше, коли в серпні 2021 року владу захопив «Талібан». Жодна країна світу не визнала владу талібів в Афганістані легітимною.

9. Дрони-птахи допоможуть авіапромисловості

Дрони-птахи
Сокорро, США

Уявіть, що ви бачите в небі птахів, але один із них робот. Таке на меті має американський дослідник Мостафа Хассаналіан з Університету Нью-Мексико. Він уже розробляв безпілотники з крилами, які махають. Але такі апарати не можуть стати частиною зграї птахів.

Тож науковець створює дрон, який не злякає пернатих. Для цього використовує пір’я мертвих птахів.

[Мостафа Хассаналіан, дослідник]:
«(Дрони) мають хвіст, крила, голову й тіло. Ми виконуємо зворотне проєктування: підраховуємо, скільки птах важив за життя, якою була частота махів крилами, під яким кутом він робив махи. Потім створюємо щось, подібне до цього птаха».

Науковець і його помічники планують вивчати, як птахи літають у зграях і як їх формують, щоб економити сили під час польоту. Водночас дослідники приділяють увагу й забарвленню пернатих. Заведено вважати, що воно допомагає птахам маскуватися, а ще приваблювати самиць. Але на думку учасників цього проєкту, забарвлення пір’я також дає змогу берегти енергію під час польоту.

[Бренден Геркенгофф, дослідник]:
«Ми провели експерименти та з’ясували, що певні кольори літаків можуть змінити ефективність польоту. Гадаю, це стосується й птахів».

Зараз дрон-птах може літати щонайдовше 20 хвилин. Дослідники намагаються збільшити час польоту. Також їм ще треба розв’язати багато інших проблем.

[Мостафа Хассаналіан, дослідник]:
«Нам треба зрозуміти, чи схоже це на птаха, як пернаті відреагують на робота. Можливо, вони приймуть його за справжнього птаха. Але якщо ми запустимо робота-фазана чи робота-голуба, то орли можуть прийняти їх за здобич».

Дослідження триватиме ще два роки. Проєкт призначений допомогти авіаційній промисловості зробити польоти ощадливішими.

10. У Нью-Йорку призначили відповідальну особу з питань винищення щурів

Винищити щурів
Нью-Йорк, США

У вічній війні Нью-Йорка проти пацюків з’явився новий командувач.

Мер Ерік Адамс оголосив, що працівницю відділу освіти Кетлін Корраді призначили першою в історії Нью-Йорка відповідальною особою з питань винищення щурів.

Вона керуватиме боротьбою з пацюками в найгустонаселенішому місті округу.

[Кетлін Корраді, відповідальна особа з питань винищення щурів]:
«Ви бачитимете мене частіше, а щурів — рідше. Більше жодних брудних бордюрів, недоглянутих територій чи зухвалого копання нір. У місті з’явився новий шериф. І ми разом відправимо пацюків пакувати валізи».

Мер Ерік Адамс і сам часто проявляє свою велику нелюбов до щурів. Торік він оголосив про нову вакансію борця з пацюками з річною зарплатою до 170 тисяч доларів.

Нова уповноважена — колишня вчителька. Але вона не новачок у боротьбі з пацюками. Раніше вона керувала винищенням гризунів у державних школах міста.

Згідно з міськими даними, останніми роками кількість пацюків у Нью-Йорку різко зросла. Дехто вважає, що цьому посприяли протикоронавірусні обмеження, через які кафе подавали клієнтам їжу на тротуари.

Обсяг популяції в місті точно невідомий. Дослідження 2014 року показало, що ця кількість становить коло двох мільйонів, тобто по одному щуру на чотирьох мешканців.

Для боротьби з гризунами Адамс ужив й інших заходів.

Так, його адміністрація обмежила проміжок часу, упродовж якого мішки зі сміттям можуть лежати на тротуарах, поки їх не вивезуть. Також вона розпочала програму компостування, спрямовану на зменшення обсягу харчових відходів.

Утім, щури виявилися хитрим противником. Вони ховаються в міських лабіринтах тунелів метро та провулків.

[Кетлін Корраді, відповідальна особа з питань винищення щурів]:
«Щури міцні, але жителі Нью-Йорка ще міцніші. Тому треба об’єднатися, щоб досягти успіху».

11. Давній кораловий риф знайшли біля Галапагоських островів

Знайдено давній кораловий риф
Галапагоські острови, Еквадор

Давній кораловий риф знайшли біля берегів Галапагоських островів. Відкриття зробили еквадорські науковці.

Дослідники вивчали глибини Тихого океану й виявили риф завдовжки приблизно два кілометри. Він розташований на вершині підводної гори на глибині 400 метрів. Водночас більш як половина коралів живі.

[Стюарт Бенкс, дослідник]:
«Дивовижно те, що вони утворюють давні рифові структури. Ми не знаходили таких великих і розвинених коралових рифів на такій глибині. Цьому рифу тисячі років чи більше».

Раніше науковці вважали, що кліматичний феномен Ель-Ніньйо 82–83-го років минулого століття пережив лише один галапагоський кораловий риф — Веллінгтон. Він розташований біля берегів острова Кулпеппер.

Місцеві корали звикли до холодної води, а Ель-Ніньйо приносить теплі течії. Вода прогрівається, і корали гинуть. Та, як виявилося, загинули не всі.

[Денні Руеда, директор Національного парку «Галапагос»]:
«Це відкриття важливе, бо ми знайшли незайману екосистему, яку ніколи не вивчали й за якою ніколи не спостерігали. Наш обов’язок — спостерігати за нею, щоб зберегти її біорізноманіття».

Галапагоський морський заповідник раніше займав 138 тисяч квадратних кілометрів. Торік його розширили ще на 60 тисяч квадратних кілометрів. Заповідник створено для захисту рідкісних видів тварин, що мігрують між Галапагосами й безлюдним островом Кокос, який належить Коста-Риці.

12. Іспанка провела в печері 500 днів і нарешті вийшла назовні

500 днів у печері
Іспанія

50-річна іспанська спортсменка-екстремалка підіймається на поверхню, провівши 500 днів у печері, що коло Гранади. Вона була на глибині 70-ти метрів і не контактувала із зовнішнім світом.

Під час експерименту, за яким уважно стежили науковці, вона намагалася більше дізнатися про можливості людського розуму, а ще про ритми сну й неспання.

Беатріс Фламіні — альпіністка. Вона побила світовий рекорд із найтривалішого перебування в печері. Коли вона спустилася всередину, їй було 48 років. Під землею вона відсвяткувала два дні народження.

Водночас зовсім нічого не знала про останні світові події, включно з війною в Україні, катаклізмами та смертю Єлизавети II.

Виступаючи після виходу назовні, вона назвала свій досвід «відмінним і неперевершеним». Водночас додала, що півтора року мовчала й не приймала душу.

[Беатріс Фламіні, альпіністка-екстремалка]:
«Я досі у 21-му листопада 2021 року й не знаю, що сталося у світі. Я вийшла з печери. Не маю жодного уявлення про те, що сталося. Для мене все ще 21 листопада 2021, коли ви були в масках, коли був ковід».

Під землею Беатріс займалася спортом, щоб тримати себе у формі, малювала та в’язала. Вона прочитала 60 книг та випила 1000 літрів води. Водночас документувала своє життя на камеру.

Вона перебувала під постійним наглядом психологів, спелеологів та фізіотерапевтів. Однак вони не вступали з нею в контакт.

Її досвід уже використали науковці університетів Гранади та Альмерії, а також мадридської клініки сну.

Вони вивчали, як соціальна ізоляція і дезорієнтація в часі впливають на нейропсихологічні та когнітивні функції організму. І як це позначається на ритмах сну.

13. Флоридська «русалка» побила рекорд і водночас зібрала сміття

Рекорд Русалки Мерле
Маямі, США

Русалка Мерле — так називають цю плавчиню й чотириразову рекордсменку Книги Гіннеса. Тепер вона перевершила свої досягнення, пропливши затокою Біскейн, що біля Маямі, ще більшу дистанцію.

Мерле зазвичай здійснює заплив у моноласті. Її супроводжують байдарочники, які час від часу змінюють одне одного. Їхнє завдання — оберігати плавчиню від човнів, а також допомагати в разі непередбачених ситуацій. До того ж вони дають «русалці» їжу й воду.

Рекорд не єдина мета Мерле. Під час запливу вона збирає сміття, щоб надихнути берегти природу. Води затоки давно забруднені. І хоча на її півночі ситуація поліпшується, але під час дощів до неї однаково приносить сміття з міста. Наразі цю проблему не розв’язано.

Забруднення шкодить морським мешканцям, а також людям. У затоці водяться дельфіни, ламантини та інші рідкісні види тварин. Також тут є корали.

[Мерле Лійванд, рекордсменка]:
«Деякі люди хочуть жити в більш здоровому середовищі, і це мене надихає. Нам треба врятувати затоку Біскейн. Поки я пливла, іноді відчувала запах туалету, і було багато морської трави. Мусила крізь неї продиратися».

У воді плавчиня зустрілася з медузами, а потім хтось її вжалив — почався свербіж. Але Мерле все витримала. Вона пропливла в моноласті 48 кілометрів за 14 годин 15 хвилин. За цей час зібрала дев’ять кілограмів сміття.

Мерле родом з Естонії. Плаває змалку. Приїзд до Маямі став для неї втіленням мрії, бо вона любить теплі води.

14. Колекцію посуду з кістяної порцеляни випустять до коронації Чарльза III

Колекція порцеляни до коронації
Сток-он-Трент, Велика Британія

Пам’ятну колекцію посуду з англійської кістяної порцеляни випустять у Великій Британії. Вона присвячена майбутній коронації Чарльза III.

Колекція містить п’ять предметів: кухоль, десертну тарілку, кавову чашку, скриньку для пігулок та чайну чашку з блюдцем. Усі вироби прикрашено королівським гербом, монограмою Чарльза III та пам’ятним написом, який виконано 22-каратним золотом.

[Ієн Грант, працівник організації Royal Collection Trust]:
«Дизайн містить чотири національні емблеми Сполученого Королівства. Ми також використали стрічки, які символізують співпрацю між королем і королевою, та інші символи: дубове листя, що уособлює силу, та лаврове листя, що уособлює мир».

Кістяну порцеляну виготовляють на фабриці в Сток-он-Тренті, що в графстві Стаффордшир. Технології не змінюються віками. Роботу здебільшого виконують вручну, бо ця порцеляна дуже тонка й крихка. Білу глину для неї добувають у Девоні й Корнуоллі, що на південному заході Англії.

[Ієн Грант, працівник організації Royal Collection Trust]:
«Деякі вироби буде випущено обмеженою серією в кількості від 250 до 1000 екземплярів. Ціни будуть трохи вищими, ніж на інші предмети».

Посуд зі звичайної колекції коштує від 30 до 75 фунтів стерлінгів, з лімітованої — від 125 до 195 фунтів стерлінгів.

Пізніше асортимент доповнять чайником і різдвяними прикрасами.

15. У Непалі неварці святкують Новий рік

Новий рік неварців
Бхактапур, Непал

Гучною музикою зустрічають Новий рік у стародавньому непальському місті Бхактапур. Це свято місцевої громади неварців.

Поруч із храмом Балкумарі одна за одною ідуть маленькі колони. Люди несуть паланкіни зі статуетками божеств. Усього їх 32. Учасники процесії і глядачі кидаються червоним порошком. Ця традиція нагадує індійське свято барв Холі.

[учасник святкування]:
«Святкування розпочинається зі зустрічі Нового року. Першого дня урочистості проходять у місті, а другого — у храмі Балкумарі. Він для нас важливий».

Новий рік у неварців починається зі сходом сонця. Перед цим вони розкладають багаття, куди кидають старі й непотрібні речі. Разом із ними згоряють усі колишні проблеми. Потім починається святкування.

Неварці населяють долину Катманду, що в Непалі. Цей народ відомий багатою і розвиненою культурою. У давнину неварці мали значні досягнення в мистецтві, архітектурі, літературі та медицині.

16. Скарби Голлівуду: одяг і реквізит зі знаменитих фільмів виставлять на торги

Аукціон голлівудських речей
Беверлі-Гіллс, США

Понад сто років історії Голлівуду відображають ці лоти майбутнього аукціону в Беверлі-Гіллс. З молотка підуть костюми, сукні, маски та інший реквізит.

Центральне місце на торгах займе білий костюм Джона Траволти. У ньому актор зіграв у фільмі «Лихоманка суботнього вечора». Роль Тоні Манеро принесла 23-річному Траволті всесвітню славу.

[Мартін Нолан, директор аукціонного дому]:
«Це поліестер. Тільки уявіть. Костюм-трійка з поліестеру, танці на сцені під пісню “Більше, ніж жінка”, нескінченні рухи при світлі софітів і перед камерами. Йому, напевно, було дуже жарко».

За костюм розраховують отримати від 100 до 200 тисяч доларів.

Серед лотів головний убір Теди Бари з фільму «Клеопатра» 1917 року, вбрання Мерилін Монро й Елізабет Тейлор, чорний костюм Траволти з «Кримінального чтива» та одяг детектива Діка Трейсі.

З молотка також піде реквізит, створений для фільмів «Гаррі Поттер», «Бетмен», «Залізна людина», «Зоряні війни», «Термінатор» та «Назад у майбутнє».

[Мартін Нолан, директор аукціонного дому]:
«Це говерборд Марті Макфлая, якого грає Майкл Джей Фокс у фільмі “Назад у майбутнє — 2”. Це дуже відома сцена, де за ним женуться хулігани. Він бачить дівчинку з дошкою, забирає її, знімає кермо — отут видно отвір. Потім стає на дошку й утікає від банди хуліганів».

Говерборд із «Назад у майбутнє» — рідкісний лот. Мало який реквізит із цієї трилогії потрапляє на аукціони. За «літальну дошку» планують отримати до 80 тисяч доларів.

На торги виставлять і скульптури персонажів з усіляких фільмів, книжки з автографами акторів та інші предмети. Загалом буде 1400 лотів. Аукціон пройде наживо 22 квітня. Наступного дня відбудуться онлайн-торги.

17. «Світ Барбі»: у Каліфорнії відкрили музей, присвячений культовій ляльці

«Світ Барбі»
Санта-Моніка, США

Тут можна побачити першу світловолосу Барбі, створену ще 1959 року, а також більше дізнатися про цю культову ляльку. У Лос-Анджелесі з’явився музей «Світ Барбі».

Може здатися, що він розрахований лише маленьких дівчаток. Але засновники з цим не згодні й запевняють, що цікаво буде всім.

[Люсі Тредвей, працівниця музею]:
«Ми дебютували з Барбі в Торонто й побачили людей різного віку. Спершу всі думають про дітей, але приходять і дорослі. Бачити обличчя людей, коли вони ходять будинком, справді кумедно. Люди різного віку просто в захваті».

Площа музею — майже 2000 квадратних метрів. Зали присвячено кар’єрі й захопленням Барбі, а ще великій різноманітності ляльок.

[Люсі Тредвей, працівниця музею]:
«По-перше, це унікальне місце. Маю на увазі, що ніколи раніше не було будинку мрії Барбі натуральної величини, фургона для кемпінгу Барбі натуральної величини та просто всіх культових речей, які ми любили, роками граючись із Барбі. Це світ, до якого ви справді можете увійти — усе помацати й стати його частиною».

Ажіотаж навколо ляльки почався напередодні виходу фільму «Барбі». Його прем’єра відбудеться в липні. Водночас зірки стрічки, серед яких Марго Роббі, Зендея, Флоренс П’ю та Енн Гетевей, уже почали носити тематичне вбрання на заходах.

У «Світі Барбі» шанувальники можуть не лише оглянути експонати, але й придбати всілякі аксесуари.

[Люсі Тредвей, працівниця музею]:
«Світ прагне духу Барбі прямо зараз, й енергія Барбі довкола. Гадаю, це всі відчувають. Весело, правда? Це добре».

18. Килим із дзвіночків знову вабить туристів до «Синього лісу», що в Бельгії

Дзвіночки зацвіли в «Синьому лісі»
Галле, Бельгія

Знову сповнений див і таємничості знаменитий ліс Галлербос, що в Бельгії. Мільйони дзвіночків синім килимом розкинулися під величними буками. Найчарівніший пейзаж можна побачити на світанку.

Один турист із Руселаре проїхав 120 кілометрів, щоб помилуватися «Синім лісом».

[турист із Руселаре]:
«Тут дуже багато дзвіночків, вони всюди. До того ж сьогодні чудовий день. Я насолоджуюся».

Вихідними тут бувають сотні людей. А зараз нечисленні туристи безтурботно насичуються навколишньою красою.

[турист із Брюсселя]:
«Це чарівно. Здається, ніби це звідкись зійшло й такого більше ніде не побачиш».

Ліс Галлербос росте тут здавна. Головні його дерева — буки й дуби. У лісі живуть лисиці, тхори, білки й олені. Під густою кроною буків виживають лише гіацинти. Але й вони цвістимуть лише тиждень-півтора. А потім на деревах виросте молоде листя й затінить знизу все живе.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: