28.07.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 3 по 8 березня)

Огляд світових подій (з 3 по 8 березня)

1. Десятки загиблих: Пакистан накрили рясні снігопади та зливи Повені та снігопади Пакистан Щонайменше 35 людей..

Дата завантаження: 2024-04-28

video

1. Десятки загиблих: Пакистан накрили рясні снігопади та зливи

Повені та снігопади

Пакистан

Щонайменше 35 людей загинуло за останні шість днів у Пакистані внаслідок рясних снігопадів та злив. Десятки постраждали. Такі дані повідомила влада північно-західної провінції Хайбер-Пахтунхва.

У деяких районах немає зв’язку та електроенергії.

[місцевий житель]:

«Не було світла й телефонного зв’язку. Сьогодні електропостачання відновили, але воно однаково то є, то немає. Ми тут без світла, без води та іншого вже шість днів».

[місцевий житель]:

«Уранці я виїхав із Тимергари. Коли дістався Діра, дорога була закритою — там було метри зо два снігу. Інша дорога була відкритою, але на шляху були перешкоди. Приміром, подекуди через зсув лишалася тільки одна смуга».

Метеорологи кажуть, що в березні такі погодні катаклізми в Пакистані раніше були рідкістю. Але тепер усе змінюється.

[Сардар Сарфараз, метеоролог]:

«Екстремальні погодні явища тепер бувають частіше, і наша інфраструктура стала вразливішою. Нам потрібна стійка до зміни клімату інфраструктура, хороша система раннього оповіщення та підвищена поінформованість людей. Тільки тоді можна буде вжити ефективніших заходів захисту».

Нагадаємо, 2022 року внаслідок злив і танення льодовиків у Пакистані загинуло більш як 1700 людей. Загалом тоді катаклізми завдали шкоди 33 мільйонам пакистанців, змивши будинки, худобу, посіви та зруйнувавши дороги. Збитки оцінили в 30 мільярдів доларів.

2. Супервівторок завершився перемогою Дональда Трампа та Джо Байдена

Супервівторок

США

Президент Джо Байден і попередній президент Дональд Трамп здобули перемогу на праймериз у так званий Супервівторок. Цього дня первинні партійні вибори проходили одразу в 15 штатах та на одній території.

Так, за результатами Супервівторка Трамп дістав голоси понад 700 делегатів від Республіканської партії. До того ж він перемагав майже в усіх штатах, зокрема в багатих на делегатів Каліфорнії та Техасі.

Водночас його єдина суперниця Ніккі Гейлі дістала всього лише близько 50 голосів. Пізніше вона заявила, що виходить із перегонів.

[Дональд Трамп, 45-й президент США]:

«Ми збираємося перемогти на цих виборах, бо ми не маємо вибору. Якщо ми програємо, ми не матимемо країни. Нам треба діяти… Дуже вам дякую. Ми вас любимо й ми любимо нашу країну».

Тим часом чинний президент Джо Байден теж переміг у всіх штатах на праймериз від Демократичної партії. Він не має серйозних суперників у боротьбі за номінацію. Однак у перегонах за президентське крісло конкурент буде досить поважний.

Згідно з опитуваннями, поки що з невеликим відривом лідирує Трамп.

Водночас йому висунуто низку кримінальних звинувачень, за якими він має постати перед судом.

3. Польська поліція розганяє фермерів сльозогінним газом та шумовими гранатами

Протест фермерів

Варшава, Польща

Тисячі польських фермерів протестували біля офісу прем’єр-міністра у Варшаві, спалюючи шини та кидаючи петарди. Вони, як і раніше, вимагають не імпортувати дешеву продукцію та скасувати екологічні норми ЄС, які, за їхніми словами, позбавляють їх засобів до існування.

[Кшиштоф, фермер]:

«Ми не згодні з вимогами “Зеленого курсу”, з обмеженням на використання хімікатів, із ввезенням нелегальних харчових продуктів, які забруднені хімікатами — ось проти чого ми виступаємо».

З часом протест переріс у сутички. Демонстрантів почали розганяти, застосовуючи сльозогінний газ та шумові гранати.

[Кшиштоф, фермер]:

«Те, що зараз відбувається — це трагедія. Ціни на нашу пшеницю та іншу продукцію такі ж, як тридцять років тому, а витрати зростають».

Фермери протестували й в інших регіонах країни, перекриваючи шосе та зупиняючи автомобільний рух.

Зараз їх підтримує найбільше в Польщі об’єднання профспілок «Солідарність», а також мисливці та працівники лісового господарства.

[Шимон, шахтар, учасник протесту]:

«Ми повинні підтримати (фермерів), бо без них ми не матимемо їжі. Нічого не буде».

Фермери в усьому Євросоюзі закликають скасувати обмеження, накладені на них планом блоку «Зелений курс», який ухвалили для боротьби зі зміною клімату, а також вимагають відновити мита на імпорт української сільськогосподарської продукції, які скасували два роки тому.

Для уряду Дональда Туска це дилема. Він прагне підтримати фермерів і водночас зберегти нормальні відносини з Києвом.

4. Урсула фон дер Ляєн може зберегти свою посаду ще на п’ять років

Ще один термін?

Вибори голови Єврокомісії

Провідний політичний блок Європейського Союзу правоцентристська Європейська народна партія проголосувала за кандидата на посаду голови Єврокомісії. Більшість голосів знову віддали Урсулі фон дер Ляєн.

Це сталося на передвиборчому з’їзді ЄНП, що проходив у Бухаресті 6 та 7 березня.

«За» проголосувало 400 депутатів, «проти» — 89. Це відкриває перед фон дер Ляєн можливість залишитися на ще один п’ятирічний термін у вищому керівництві ЄС.

Чи збереже вона свою посаду, остаточно стане відомо лише в червні після парламентських виборів. Для цього Європейська народна партія має утримати більшість місць у Європарламенті.

Як очікують, якщо фон дер Ляєн залишиться на посаді, політика ЄС щодо України та Росії не зміниться.

Фон дер Ляєн — німецький консервативний політик та колишній міністр оборони ФРН. Під час свого п’ятирічного терміну на посаді голови Єврокомісії вона посилила політику ЄС щодо Китаю. Зокрема, шукала альтернативні джерела постачання різноманітних товарів, серед них і критично важливих мікрочипів. Вона також створювала нові засоби захисту європейської торгівлі.

5. Ізраїль: БАПОР найняло понад 450 бойовиків ХАМАСу

Бойовики на службі БАПОР?

Звинувачення з боку Ізраїлю

Агентство ООН для допомоги палестинцям (БАПОР) найняло понад 450 військових оперативників із ХАМАСу та інших збройних угруповань. Про це заявили ізраїльські військовики, додавши, що їхня країна передала цю інформацію Організації Об’єднаних Націй.

[Даніель Хагарі, представник ізраїльської армії]:

«Понад 450 працівників БАПОР — бойовики терористичних угруповань у Секторі Гази. Понад 450. Це не просто збіг, це систематичний процес. Не можна стверджувати, що про це не знали. ХАМАС експлуатує гуманітарні організації та використовує їх для скоєння злочинів проти людяності».

БАПОР уже перебуває в центрі дипломатичного скандалу. Раніше Ізраїль звинуватив агентство в тому, що багато його працівників одночасно є членами ХАМАСу, і деякі з них 7 жовтня навіть брали участь у нападі на Ізраїль.

Відтоді США та інші країни припинили фінансувати агентство.

У відеозверненні для преси офіційний представник ізраїльської армії Даніель Хагарі продемонстрував голосові записи, на яких, за його словами, працівники БАПОР обговорювали свої дії під час нападу, зокрема в’їзд до Ізраїлю та викрадення ізраїльських жінок.

Раніше в понеділок група експертів ООН повідомила, що є «розумні підстави вважати», що 7 жовтня в деяких місцях відбувалося сексуальне насильство, зокрема й групові зґвалтування.

Водночас голова БАПОР Філіпп Лаззаріні розкритикував заяву Біньяміна Нетаньягу про те, що його агентство не буде частиною повоєнного Сектора Гази. Але він не згадав останніх звинувачень, висунутих ізраїльськими військовиками.

Раніше того ж дня Лаззаріні повідомив Генеральній асамблеї ООН, що БАПОР ледве зводить кінці з кінцями після того, як 16 країн відмовилися виділити йому 450 мільйонів доларів.

У БАПОР працює 13 000 жителів Сектора Гази. Вони керують школами, клініками та іншими соціальними службами, а також розподіляють гуманітарну допомогу.

Ізраїль пообіцяв наступати доти, доки не знищить ХАМАС і не визволить 134 заручники, яких утримують у Секторі Гази.

Ісламістське угруповання утримує контроль над анклавом. Раніше воно обіцяло знищити Ізраїль.

6. США заступилися за Філіппіни після їхнього зіткнення з Китаєм

Напруженість зростає

США – Китай – Філіппіни

Напруженість після зіткнення в Південнокитайському морі наростає. США заявили, що вони підтримують Філіппіни й що їхні дії в Південнокитайському морі законні.

Раніше у вівторок кораблі китайської берегової охорони зіткнулися з філіппінськими човнами, які йшли, щоби поповнити запаси для військ, що базуються на спірній мілині. У цей час китайські кораблі обстріляли їх із водометів.

[Альберто Карлос, віцеадмірал західного командування збройних сил Філіппін]:

«Дії Китаю – незаконні та безвідповідальні. Він незаконно заважає нам виконувати нашу рутинну місію».

Водомети розбили лобове скло філіппінських човнів. Також чотири члени екіпажу дістали незначні травми.

Філіппіни заявили, що небезпечні маневри китайської берегової охорони спричинили зіткнення суден двох країн.

І Китай, і Філіппіни заявляють свої права на Південнокитайське море, причому Пекін каже, що йому належить майже вся акваторія. Міжнародний суд визнав претензії Китаю недійсними.

Пекін також відреагував на інцидент. Він заявив, що його берегова охорона у своїх діях щодо філіппінських суден була стриманою.

Австралія вже висловила занепокоєння.

[Ентоні Альбанезе, прем’єр-міністр Австралії]:

«Я дуже стурбований, і Австралія стурбована будь-якою небезпечною та дестабілізаційною поведінкою в Південнокитайському морі. Це створює ризик помилки, яка може призвести до ескалації».

Усього два дні тому Австралія заявила, що виділить понад 40 мільйонів доларів країнам, що виходять до Південнокитайського моря, щоб зміцнити їхню безпеку.

7. 19 000 голів худоби на борту: скандальне судно прибуло до Іраку

Судно з худобою

Умм-Каср, Ірак

Судно-скотовоз, яке раніше спричинило переполох у Кейптауні, прибуло до пункту призначення в Іраку.

На борту корабля «Аль-Кувейт» — 19 тисяч голів великої рогатої худоби. Коли він стояв у Південній Африці, жителі Кейптауна почали нарікати на сморід. Він поширився по всьому місту.

Це викликало побоювання щодо стану корів, які були на борту вже понад два тижні.

Зоозахисники почали протестувати, назвавши судно «кораблем смерті». На огляді корабля наполягли фахівці Товариства запобігання жорстокому поводженню з тваринами. Капітан їх пустив, і ті провели на судні три дні. Знайшли там три мертві корови й ще кілька тварин у жахливому стані, яких довелося приспати.

Запах ширився через неприбраний гній. Пізніше екіпаж цю проблему усунув.

[Іхад Абд аль-Вахед, голова з розвантаження в порту Умм-Каср]:

«Як бачите, корабель сьогодні пришвартувався. Це сталося після всіх процедур безпеки, юридичних і медичних процедур та вжиття всіх заходів міністерства охорони здоров’я і міністерства сільського господарства для перевірення товарів на судні, зокрема худоби, та після отримання всіх офіційних дозволів».

Скотовоз ішов із Бразилії до Іраку. Він мусив піти довшим маршрутом, бо в Червоному морі орудують бойовики-хусити. Вони атакують судна на знак солідарності з Палестиною.

У Кейптаун корабель зайшов, щоб заправитись і купити корм. Уся подорож тривала майже півтора місяця.

[Іхад Абд аль-Вахед, голова з розвантаження в порту Умм-Каср]:

«Судно було в дорозі 41 день. Причиною затримки стала неспокійна ситуація в Червоному морі. Капітан відповідає за корабель і вантаж. Він завжди обирає безпечні маршрути».

Багато зоозахисних організацій уважають перевезення худоби морем застарілим і негуманним.

8. Столиця В’єтнаму очолила список міст із найбруднішим повітрям

Найбрудніше повітря

Ханой, В’єтнам

Густий смог огорнув столицю В’єтнаму. Ханой очолив рейтинг міст із найбруднішим повітрям. Рівень забрудненості сягнув 186 балів. Повітря заведено вважати чистим, якщо цей показник нижчий за 50.

Смог у Ханої спричинила холодна та волога погода. Дорожній пил, вихлопні гази та інші забруднювачі лишаються біля землі й не можуть піднятися вище.

[жителька Ханоя]:

«Гадаю, забрудненість у Ханої спричинена великою кількістю транспорту та будівельним пилом. Плюс ця холодна погода. Усе це дуже шкодить нашому здоров’ю».

[жителька Ханоя]:

«Ця забрудненість не завадить моїй роботі. Проте з погляду здоров’я всі так чи так постраждають. Як мінімум через це буде важче дихати, і люди відчують себе погано».

За офіційними даними, у Ханої вісім мільйонів транспортних засобів. На них припадає третина викидів, які забруднюють повітря міста. Довкіллю шкодять і столичні підприємства.

[житель Ханоя]:

«Повітря брудне, бо надто багато транспорту. Люди поважного віку та хворі постраждають найбільше. Але такі, як я, хто майже постійно в дорозі, можуть це стерпіти. Я потерпаю від цього вже багато років. Це вже частина нашого життя».

У лютому органи охорони здоров’я Ханоя порадили носити маски та обмежити перебування на вулиці.

Другим містом із найбруднішим повітрям став Тегеран — столиця Ірану. На третьому — китайський мегаполіс Ченду.

9. Одна пропозиція на тисячу заявок: молоді китайці не можуть знайти роботу

Молодь шукає роботу

Китай

Випускник університету Чжан Байчуань постійно їздить зі свого рідного міста, що в провінції Хебей, до Пекіна й назад. Він відвідує ярмарки вакансій. Каже, що відправив уже понад тисячу резюме. А отримав лише одну пропозицію модератора прямої трансляції. Але вона йому не до вподоби.

Тепер він надіється на наступний сезон. Часто компанії розміщують нові вакансії після Нового року за місячним календарем.

23-річний молодик каже, що його влаштувала б зарплата в 5000 юанів на місяць. Це коло 700 доларів. Але компанія має оплачувати харчування та проживання. Утім, його непокоїть, що для цього він муситиме працювати по 12 годин шість днів на тиждень.

[Чжан Байчуань, випускник університету]:

«Мені не подобається такий графік, але я розглядаю його як підстрахування, поки шукаю ліпші варіанти».

Нині з Китаю надходять повідомлення про падіння економічних показників, хоча статистика від уряду, як і раніше, позитивна.

Крах великих компаній на ринку нерухомості завдав економіці КНР великого удару. Також зростає безробіття серед молоді.

Це дає роботодавцям великий вибір, через що зарплати зростають в’яло. Це також посилює побоювання, що Китаю буде складно збільшити внутрішній попит настільки, щоб стабілізувати зростання та вивести економіку з дефляції.

Торік у червні без роботи було понад 20 % китайців віком від 16 до 24 років. Новішої інформації влада довго не оприлюднювала.

Однак цього року з’явилися свіжі дані, але зі статистики виключили студентів коледжів. Так, згідно з нею, рівень безробіття серед молоді в грудні становив коло 15 %.

10. Робот-кур’єр почав доставляти їжу в Токіо

Робот-кур’єр доставляє їжу

Токіо, Японія

На вулиці Токіо виїхав автономний робот-кур’єр. Він доставляє перше замовлення з ресторану. Послугу запроваджує відома американська онлайн-платформа замовляння їжі. Такий сервіс уже є в кількох містах США. А тепер і в Японії.

[Елвін Оо, працівник відділення в Японії]:

«Зараз ми проводимо тестування в районі Ніхонбасі. Думаю, що тротуари та вся решта інфраструктури нам підходять».

Робот може розганятися до 5,4 кілометра за годину. Він самостійно прокладає маршрут. Також сам зупиняється, щоб уникнути зіткнень із людьми чи іншими перешкодами. Виявити їх допомагають датчики та камери.

[Елвін Оо, працівник відділення в Японії]:

«За роботами завжди стежить людина-оператор, щоб швидко відреагувати на будь-які надзвичайні ситуації. Роботи на вулиці, але люди спостерігають, тому все безпечно».

Замовити доставлення за допомогою робота-кур’єра можна в будні з 10 ранку до 5 вечора. Поки що з послугою співпрацює лише кілька ресторанів району Ніхонбасі, але в майбутньому партнерів побільшає.

[жителька Токіо]:

«Якщо за такої поганої погоди, як сьогодні, використовувати роботів, це полегшить роботу людям-кур’єрам. Тож думаю, це дуже добре».

[житель Токіо]:

«Населення країни старіє, і нестача працівників тут — серйозна проблема. А такі послуги допоможуть дати їй раду. Гадаю, це може бути ефективно не лише в містах, а й у малонаселених районах».

Поки що робота доводиться зустрічати на вулиці. Пізніше він, можливо, привозитиме замовлення прямо під двері офісів.

11. Найбільшу у світі дерев’яну вітряну турбіну збудували у Швеції

Найбільший дерев’яний вітряк

Гетеборг, Швеція

Найбільший у світі дерев’яний вітрогенератор зробили у Швеції коло Гетеборга. Висота щогли — 105 метрів, разом із лопатями — 150. Потужність турбіни — два мегавати. Вона забезпечить електрикою 400 будинків.

Вежу зроблено з клеєного бруса. Він складається зі 144 шарів завтовшки три міліметри. На все пішло 200 ялин.

Щоб зручніше було збирати, конструкцію поділили на сім секцій. Кожна має 28 модулів. Це також полегшило транспортування. Адже для цього не потрібен спеціальний транспорт.

Дерев’яний вітрогенератор має перевагу перед сталевим. Сталь дуже важка й не може витримати власної ваги. Тому для встановлення такого вітряка треба робити бетонний фундамент. Для перевезення треба спеціальні машини. А для збирання — 50 000 болтів, за станом яких треба постійно стежити.

Надалі виробник планує будувати вітрогенератори заввишки 170 метрів без урахування лопатей. Такі турбіни будуть ефективнішими й зможуть виробляти більше енергії за менших витрат. Їхня потужність перевищить шість мегаватів.

12. У Норвегії розводять песців, щоб урятувати їх від вимирання в Скандинавії

Науковці рятують песців

Оппдал, Норвегія

П’ять песців за останній місяць випустили в дику природу Норвегії. Їх виростили в неволі, але в умовах, наближених до природних. Норвезькі науковці почали цю програму майже 20 років тому. Тоді в Скандинавії було лише 40 песців.

Загалом зникнення їм не загрожує. Цих тварин мало лише в Норвегії, Швеції та Фінляндії. Одна з причин у тому, що в песців поменшало корму. Головна їхня здобич — лемінги та полівки. Але гризуни гинуть, бо через погодні катаклізми їм важче рити нори.

[Крістіне Унлівун, біолог]:

«Якщо в нас стане тепліше, і погода буде ще нестабільнішою, то сніг розтане, і земля зледеніє. Це завадить гризунам виживати».

Песців вирощують біля міста Оппдал, що в центрі країни. Звірів тримають у відкритих вольєрах. Зверху натягують сітку для захисту від хижих птахів. За песцями постійно спостерігають науковці.

Випущені на волю тварини також залишаються в полі зору фахівців. Нині в Скандинавії живе щонайменше 550 песців. До того ж у Норвегії звірів постійно підгодовують, щоб допомогти вижити.

[Крістіне Унлівун, біолог]:

«У гірських районах, де ми випускаємо песців, а також у зонах між місцями випускання, є годівниці. Вони складаються зі стоячих бочок та лежачої діжки. Песець забирається всередину, доходить до останньої бочки, а там лежить корм для собак».

Песців така годівниця не лякає. Вони звикли копати нори й часом будують цілі лабіринти. Коли їжі багато, навіть роблять у норах запаси.

Фахівці розставили більш як 30 годівниць у місцях проживання песців. На підживлення хижаків Норвегія щорічно витрачає понад три мільйони норвезьких крон, це 275 000 євро.

Песець, або полярна лисиця — хижак із родини псових. Його хутро найтепліше серед ссавців. У першій половині минулого століття песців узяли під державну охорону в Норвегії, Швеції та Фінляндії.

Науковці хочуть збільшити чисельність песців у Скандинавії до 2000 особин. На це може піти ще 25 років. При цьому тварин треба буде, як і раніше, підгодовувати.

13. У Дубаї корали вирощують по-новому

Коралова ферма

Дубай, ОАЕ

Працівник цієї незвичайної ферми Ахмед Хамді проводить увесь день, розпилюючи корали на маленькі шматочки. Наступний крок — посадити їх у корки з отворами та помістити у воду. Ця коралова ферма працює в Дубаї.

Тут застосовують новий підхід до вирощування коралів. Організація, яка його розробила, стверджує, що завдяки її методу корали ростуть у 50 разів швидше, ніж у природному середовищі.

Фахівці створюють умови, які допомагають тендітним морським мешканцям адаптуватися до теплої води.

[Ахмед Хамді, працівник ферми]:

«За допомогою цієї системи замкнутого циклу можна контролювати температуру й інтенсивність світла та хвиль. Так ми створюємо середовище, яке робить корали міцнішими, ніж зазвичай, тому вони можуть вижити в океані».

Коралові рифи дуже важливі для морських істот, бо створюють для них сприятливе середовище. Але останніми десятиліттями багато коралів знебарвилося й загинуло. Одна з причин — потепління води в океані.

Дослідники вважають, що корали, вирощені в екстремальних умовах, передадуть здатність виживати наступним поколінням.

На фермі застосовують метод гібридизації — вирощують разом різні види коралів.

[Ахмед Хамді, працівник ферми]:

«Поміщаючи корали поруч один з одним, ми створюємо цілюще середовище. Корали відновлюються швидше, і в них виникає здатність з’єднуватися один з одним. Так вони ростуть дуже швидко».

Корали, що підросли, висаджують на дні Перської затоки.

Організація також відкрила ферму в Саудівській Аравії, на Багамських островах та у Флориді, що в США. Вона заявила, що торік у самому лише Карибському морі висадила 30 тисяч коралів.

Водночас організація пропонує людям брати шефство над коралом. Для цього треба заплатити за його вирощування. За це спонсор отримує фотографії свого підопічного.

14. Перші у світі перегони в реактивних костюмах відбулися в Дубаї

Перегони в реактивних костюмах

Дубай, ОАЕ

Немов на всесвіт Marvel перетворилася затока в Дубай Марина, що в ОАЕ. Тут проходять перші у світі перегони в реактивних костюмах.

У такому костюмі можна розігнатися до 135 кілометрів за годину. Сумарна віддача реактивних двигунів — 1500 кінських сил, як у гіперкара Bugatti Chiron Super Sport.

[Річард Браунінг, засновник компанії ― розробника реактивного костюма]:

«Для серії перегонів Jet Suit я не міг вигадати кращого місця, ніж Дубай, бо воно дивовижне. Дубай побудували на мрії, яку багато хто вважав нездійсненною. <…> Це одна з наймасштабніших і найсміливіших демонстрацій людських задумів. То чому б не розпочати тут серію перегонів у реактивних костюмах?»

Уболівати приїхали з різних країн.

[туристка з Великої Британії]:

«Я прийшла подивитися, як змагається мій друг Пол. Я довго спостерігала за пілотами онлайн із дому й захотіла побачити все на власні очі. Тому я прилетіла з Великої Британії разом із рідними. Ми просто в захваті від того, що опинилися тут і спостерігаємо за перегонами. Це неймовірно».

Переміг Ісса Халфон. Літати в реактивному костюмі почав кілька років тому.

[Ісса Халфон, переможець змагань]:

«Не порівняти ні з чим, що робив раніше. Уперше дуже незвично. Не схоже на жодні відчуття. Просто не описати словами. Але почуваєшся, ніби вирвався на волю».

На змаганнях виступила жінка.

[Ровен Поултер, учасниця змагань]:

«Це неймовірно брати участь у перших в історії перегонах (у реактивному костюмі). Це перші перегони у світі. Мені це подобається. Я також тут єдина жінка-пілот, тому представляю всіх жінок. Сподіваюся, що в майбутньому до мене приєднається ще багато дівчат».

Реактивний костюм створив британський винахідник Річард Браунінг. Перший випробувальний політ пройшов у 2017 році. Костюм має п’ять газотурбінних реактивних двигунів. Вони працюють на авіаційному, дизельному та біопальному.

15. Кам’яний Атлант знову височить у Долині храмів на Сицилії

Атлант повернувся в Долину храмів

Агрідженто, Італія

Гігантський кам’яний Атлант повернувся в Долину храмів в Агрідженто, що на Сицилії. Стародавню статую реставрували 20 років. Її зібрали з 90 фрагментів інших фігур, знайдених серед руїн храму. Висота Атланта — майже вісім метрів.

Статую розташували там, де колись була північно-східна частина храму Зевса Олімпійського. Будувати його почали у V столітті до н.е. на честь перемоги над фінікійцями, але так і не добудували.

1401 року храм значно постраждав від землетрусу. У XVIII столітті його пограбували. Багато каменів перевезли до Порто-Емпедокле, що коло Агрідженто, і зробили з них пірс.

Припускають, що храм був заввишки 20 метрів, завширшки — 56 і завдовжки — 112.

Колони, тобто статуї, стояли вздовж стін, щоб їх підтримувати. Цим вони відрізнялися від аналогів в інших тогочасних храмах, у яких колони переважно були лише окрасою.

16. Чим пригощатимуть гостей «Оскара»

Бенкет для гостей «Оскара»

Лос-Анджелес, США

За цими їстівними статуетками відразу зрозуміло, для кого призначені всі ці страви. Скоро вишукані десерти, закуски та основні страви куштуватимуть гості церемонії нагородження найавторитетнішою кінопремією світу.

Для зірок Голлівуду та інших знаменитостей, як завжди, працював не менш зірковий австрійський шеф-кухар Вольфганг Пак. Він відповідає за їжу на Губернаторському балі, де лауреати «Оскара» святкують після церемонії.

Пак каже, що цього року гості матимуть чудовий вибір.

[Вольфганг Пак, шеф-кухар]:

«Це справді унікальна вечірка, тому на шведському столі будуть найрізноманітніші страви. Буде качка по-пекінськи, а також традиційна недільна англійська печеня. Буде ростбіф, йоркширський пудинг, риба з картоплею фрі та англійський трюфель. Будуть також усілякі пасти й ризото, гарганелі зі свіжими креветками».

Зі слів Пака, усі страви шведського столу важко перерахувати.

[Вольфганг Пак, шеф-кухар]:

«У нас буде паелья, каре ягняти, стейк вагю. Кожен знайде щось для себе, не кажучи вже про всіляку рибу, наприклад про свіжого чорного окуня по-веракруськи — одну з моїх улюблених страв. Це буде бенкет».

Усе меню створюють шляхом ретельного планування. У ньому враховують кількість гостей, щоб перевитрата була мінімальною.

[Вольфганг Пак, шеф-кухар]:

«За 30 років ми навчилися визначати, скільки всього нам потрібно. Ми знаємо, скільки треба пасти та яловичини. Але все, що залишиться, не пропаде. Ми відправляємо це бездомним».

Церемонія вручення премії «Оскар» відбудеться в неділю в Лос-Анджелесі.

17. Національний симфонічний оркестр США зіграв на старовинних інструментах

Історичні інструменти ― в оркестрі

Мілан, Італія

Коли Джанандреа Нозеда диригує оркестром, він хоче, щоб інструменти буквально співали, і називає це «італійським стилем» виконання.

І, працюючи в Національному симфонічному оркестрі США, він намагався навчити американських музикантів цієї італійської манери.

З цією метою він навіть тимчасово дав музикантам дев’ять інструментів, які сам придбав: сім скрипок, один альт та одну віолончель. Усі вони — роботи італійських майстрів 1686–1835 років. Більшість музикантів оркестру купити собі такі не може.

[Джанандреа Нозеда, диригент]:

«Важко знайти музиканта, який має “страдіварі”. Принаймні я таких не зустрічав. “Страдіварі” завжди належить банку, фонду чи колекціонерові».

Нозеда почав позичати інструменти понад десять років тому.

[Джанандреа Нозеда, диригент]:

«Це був мій спосіб відплатити музиці за те, що вона мені дала. І цим жестом я мотивую музикантів оркестру, які отримали ці інструменти. Це також допомагає мені підвищити якість звучання струнних інструментів та оркестру».

Історичні інструменти мали центральне місце на недавньому виступі Національного симфонічного оркестру США в театрі «Ла Скала», що в Мілані.

Друга скрипка Марісса Реньї грає на інструменті Санто Серафіна, виготовленому у Венеції 1725 року.

[Марісса Реньї, скрипалька]:

«Цей інструмент звучить дуже приємно … Це просто дуже солодкий, але водночас дуже багатий і соковитий звук».

Зараз Нозеда та його оркестр здійснюють турне дев’ятьма містами. Для 59-річного диригента це стало поверненням на батьківщину та дебютом оркестру перед вибагливою італійською публікою.

18. 10 років у Louis Vuitton: дизайнер Ніколя Геск’єр відсвяткував ювілей у Луврі

Показ Louis Vuitton

Париж, Франція

Дизайнер Ніколя Геск’єр святкує своє десятиліття роботи для Louis Vuitton показом нової колекції. Захід проходить в останній день Тижня моди в Парижі. Місцем обрали знаменитий Лувр, а точніше — його внутрішній двір.

Подіум оформили в стилі французького критого ринку XIX століття, з великими футуристичними кулями під стелею, зроблених із сяйних трубок.

Моделі йдуть подіумом під атмосферний саундтрек із дискотечними ритмами під назвою Disco Science.

Вони демонструють об’ємні мініспідниці, блискучі сукні, прикрашені дорогоцінним камінням жакети та прозорі легкі штани.

На деяких — хутряні рукавиці, на інших — шапки різних форм і розмірів. Важливий елемент — сумки та взуття.

[Камо Мафокване, дизайнерка інтер’єру]:

«Мені дуже сподобався показ. Це одна з моїх улюблених колекцій Ніколя, які я бачила. Його 10-річний ювілей був просто приголомшливим. Сподобалася палітра кольорів, аксесуари, елегантне взуття, красиві силуети. Безперечно, це моя улюблена колекція».

[Джил Секолг, власниця готельного бізнесу в Австралії]:

«Це було неймовірно. Упевнена, що всі так думають. Дуже креативно, неймовірно. Мені особливо сподобалися капелюхи та різні види взуття. Деякі вечірні сукні були чудовими. Увага до деталей, робота з пір’ям».

У Тижні моди в Парижі беруть участь найбільші світові бренди моди.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: