01.10.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 28 травня по 2 червня)

Огляд світових подій (з 28 травня по 2 червня)

1. Дим від лісових пожеж у Канаді досяг кількох штатів США Дим від пожеж Канада та..

Дата завантаження: 2024-05-01

video

1. Дим від лісових пожеж у Канаді досяг кількох штатів США

Дим від пожеж
Канада та США

Дим від лісових пожеж у Канаді вже бачать і в американському штаті Массачусетс. Наприклад, тут, у місті Стоутон на сході штату, обрій – у густому диму.

Канада бореться з пожежами вже кілька тижнів. Вони палають одразу в кількох частинах країни. Цього тижня сильно потерпає провінція Нова Шотландія. Тут низька вологість та сильні вітри. Вони роздмухують вогонь.

Найбільша пожежа в Новій Шотландії дістала назву Танталлонська. З вівторка на середу її площа зросла ще на 50 га. Наразі вогнем охоплено майже 850 гектарів території.

Постраждало місто Галіфакс. Тут полум’я пошкодило близько 200 будинків та споруд. 18 тисяч осіб були змушені евакуюватися. Повідомлень про загиблих не надходило.

Як очікується, дим від цієї пожежі погіршить якість повітря в радіусі кількох сотень кілометрів, зокрема на Східному узбережжі та Середньому Заході США.

Як повідомило американське національне метеобюро, попередження про високу концентрацію шкідливих частинок у повітрі випустили для Мічигану, Огайо, Пенсільванії, Нью-Джерсі та Нью-Йорка.

2. Близько 25 миротворців НАТО було поранено під час зіткнень на півночі Косово

Конфлікт через вибори
Косово – Сербія

Близько 25 миротворців НАТО, які захищали три ратуші на півночі Косова, було поранено під час зіткнень із сербськими протестувальниками в понеділок. Водночас президент Сербії Александар Вучич привів армію у стан максимальної бойової готовності.

Ситуація загострилася після виборів до місцевих муніципалітетів на півночі Косова, де більшість жителів – етнічні серби. Мерами обрали албанців, після чого серби вийшли на протести, забарикадувавши входи до адміністрації.

У Звечані проти протестувальників застосували перцевий газ. Ті у відповідь кидали світлошумові гранати та інші важкі предмети. А в Лепосавичі миротворці обнесли ратушу колючим дротом, щоб захистити її від сотень розгніваних сербів.

Вучич звинувачує у сплеску насильства прем’єр-міністра Косова Альбіна Курті. Водночас він закликає сербів у Косові уникати зіткнень із солдатами НАТО.

Водночас президент Косово Вйоса Османі виступила з аналогічними звинуваченнями на адресу Вучича. Вона написала, що «незаконні сербські структури напали на косовську поліцію, офіцерів миротворчих сил та журналістів». Також вона додала, що «усі, хто виконує накази Вучича щодо дестабілізації обстановки на півночі Косова, мають постати перед судом».

Очолювана НАТО миротворча місія у Косові засудила насильство. Вона заявила, що кілька солдатів її італійського та угорського контингентів «зазнали необґрунтованих нападів та дістали переломи, а також опіки внаслідок вибуху запальних пристроїв».

Вучич повідомив, що 52 серби зазнали поранень, троє з них – серйозних.

Північні серби не визнають незалежності Косова, оголошеної у 2008 році. Вони вважають своєю столицею Белград.

Етнічні албанці становлять понад 90% населення Косова загалом, але північні серби вже давно вимагають створення автономних муніципалітетів.

Водночас у правоохоронних органах тут з минулого року працюють лише албанці, бо серби на знак протесту звільнилися з багатьох держустанов та служб.

3. КНДР запустила супутник: у Південній Кореї спрацювали сирени

Сирени після запуску ракети
Південна Корея – КНДР

О 6:30 ранку за місцевим часом у Сеулі спрацювала система повітряної тривоги, а громадян попередили про можливу евакуацію. Це сталося після того, як Північна Корея, ймовірно, запустила ракету-носій з космічним супутником на борту.

Раніше КНДР заявляла, що запустить свій перший військовий супутник-шпигун у період з 31 травня до 11 червня, щоб посилити моніторинг діяльності США. Також вона зазначила, що уламки ракети, як очікується, впадуть у Тихий океан.

Попередження про евакуацію жителі Сеулу отримали на мобільні телефони. Утім, через 10 хвилин надіслали інше сповіщення, в якому було сказано, що перше СМС відправили помилково.

[житель Сеула]:
«Сьогодні вранці я був трохи спантеличений повідомленням про тривогу. Сильно не хвилювався, бо Північна Корея раніше теж робила такі речі. Сподіваюся, що наступного разу в таких повідомленнях будуть точніші інструкції».

[житель Сеула]:
«Це було на світанку, тому я розумію, що могла статися якась плутанина. Однак казати людям просто евакуюватися без жодних пояснень неправильно».

[жителька Сеула]:
«Сеул теж у небезпеці. Я хвилювалася, чи потрібно знімати гроші, запасати воду і що взагалі робити. Повідомлення було реальним. Я дуже хвилювалася. А потім надійшло ще одне попередження про те, що тепер усе гаразд».

Водночас державне інформагентство Північної Кореї повідомило, що запуск нової ракети-носія «Чолліма-1» завершився невдачею через нестабільність двигуна та системи живлення.

Південнокорейські військовики провели операцію з пошуку уламків ракети-носія. Східці впали у воду приблизно за 200 кілометрів від південнокорейських островів на південно-західному узбережжі.

Для Пхеньяна це шоста спроба запуску супутника. Першу КНДР здійснила у 2016 році.

4. Тайїп Ердоган продовжив своє 20-річне правління ще на один термін

Ердоган переміг
Президентські вибори в Туреччині

Тисячі людей зібралися біля президентського палацу в Анкарі, щоб відсвяткувати перемогу свого кандидата. За результатами виборів президентом Туреччини залишається чинний голова держави Тайїп Ердоган. Таким чином, він продовжив своє 20-річне правління ще на один 5-річний термін.

[прихильник Тайїпа Ердогана]:
«Сьогодні у нас щасливий день. Наш президент переміг. Відчуваю, ніби вирушив на паломництво до Мекки».

[прихильник Тайїпа Ердогана]:
«Ми були тут раніше й ми будемо тут завжди. Це наш дім. Нехай Бог забере 20 років мого життя і віддасть їх моєму президентові».

Перемогу Тайїп Ердоган здобув у другому турі, набравши понад 52% голосів. Головним його суперником був Кемаль Киличдароглу. У нього близько 48%.

Виступаючи перед прихильниками, Ердоган заявив, що розбереться з високою інфляцією, а також наслідками землетрусів і що нації настав час об’єднатися, щоб вирішити всі проблеми.

[Тайїп Ердоган, президент Туреччини]:
«Упевненість та стабільність – це найважливіші речі. Ми й далі діятимемо відповідно до цих принципів і збудуємо сильну економіку».

Суперник Ердогана Кемаль Киличдароглу – лідер Республіканської народної партії. Він мав великі шанси змістити президента, чиї рейтинги постраждали через кризу вартості життя. Киличдароглу назвав вибори найнечеснішими за останні роки, проте їх результатів не заперечував.

[Кемаль Киличдароглу, кандидат у президенти Туреччини]:
«Ми пережили найнесправедливіші вибори за останні роки. Усі кошти держави було мобілізовано для головної політичної партії. Усі можливості були постелені під ноги однієї людини».

Опозиція загалом також давно звинувачує Ердогана в підриві демократії, бо він консолідував у своїх руках надто багато влади. Утім, сам президент ці звинувачення відкидає.

[жителька Стамбула]:
«Молодь по-справжньому образилася. Я дивлюся на людей навколо, які підтримували опозицію, і всі вони ображені».

[житель Стамбула]:
«Є система, що функціонує. Не думаю, що варто її міняти. Будь-якому новому уряду знадобилося б чотири-п’ять років, щоб створити нову. Це відкине країну назад».

[жителька Стамбула]:
«Гадаю, це були несправедливі вибори, бо країна в поганому стані. У наших серцях був інший кандидат, який справді міг би вести цю країну. Але цього не сталося. Сподіватимемося на краще».

5. У США арештували двох людей, які розповсюджували репресії проти Фалуньгун за межі Китаю

Звинувачення двом підозрюваним

Лос-Анджелес, США

Двох жителів Лос-Анджелеса арештували за звинуваченнями в участі в розробленій Пекіном незаконній схемі. За даними правоохоронців, вона спрямована на утиск американських прихильників китайської духовної практики Фалуньгун. Влада Китаю їх репресує, починаючи з 1999 року.

За даними Міністерства юстиції США, обидва арештовані намагалися підкупити співробітника податкової служби США, який насправді був федеральним агентом під прикриттям. Вони заплатили йому 5000 доларів готівкою й пообіцяли більшу винагороду, якщо той подасть скаргу до податкової служби з проханням скасувати звільнення організації Фалуньгун від федерального податку.

Якби звільнення скасували, то податкові зобов’язання прихильників Фалуньгун значно зросли б.

У перехопленому дзвінку підозрюваний сказав, що хабар має допомогти владі Китаю «викорінити Фалуньгун».

Посольство Китаю у Вашингтоні звинувачення наразі не прокоментувало.

Фалуньгун – це система медитації і вдосконалення, яка ґрунтується на виконанні простих та плавних вправ і підвищенні моральності згідно з принципами істина, доброта й терпіння.

Вчення почало поширюватися в Китаї у 90-х. Однак у 1999 році колишній голова компартії Цзян Цземінь одноосібно розв’язав гоніння, злякавшись величезної популярності практики. На той час у країні налічувалося коло 70 мільйонів послідовників Фалуньгун.

Репресії тривають донині. Причому компартія Китаю намагається поширювати їх за межі країни.

Так, місяць тому федеральні агенти США арештували двох жителів Нью-Йорка за підозрою в управлінні «таємною поліційною дільницею» влади КНР у китайському кварталі Мангеттена.

6. Посуха в Тунісі: фермери збирають зернові раніше, щоб вистачило на корм

Неврожай через посуху
Туніс

Туніські фермери цьогоріч збирають урожай раніше, щоб вистачило бодай на корм худобі. У країні триває велика засуха. Водночас в уряду немає грошей на імпорт пшениці, через що в пекарнях закінчується хліб.

Хасан має ферму в передмісті столиці. Каже, що засадив пшеницею 150 гектарів. Але врятувати вдалося лише 20. Цього вистачить лише для того, щоб засадити поля наступного року.

[Хасан Четуї, фермер]:

«Усі ці колоски послужать кормом, бо вони порожні через посуху. Попри те, що ми перебуваємо в районі зрошення, нам не вистачило води, тому ці колоски пусті».

Посуха в Тунісі триває вже три роки. Утім, кліматологи впевнені, що вона може стати постійною, і в країні згодом стане ще сухіше та спекотніше.

Уже зараз водосховища висохли, земля потріскалася, а воду почали нормувати.

Очікується, що цього року зберуть лише 250 тисяч тонн зернових. Торік було 750 тисяч. Це означає, що 95 % злаків влада муситиме імпортувати. Водночас до посухи в країні в середньому споживали півтора мільйони тонн злаків на рік.

У пекарнях уже закінчуються запаси борошна. Хліб тепер є не завжди. Зростають черги. Бракує й інших товарів.

Пекар Ісмаїл каже, що закриватиметься, бо борошна немає.

[Ісмаїл Буабделлі, пекар]:

«Ми побували на чотирьох пшеничних млинах, борошна не знайшли. Нам виділили квоту, ми йдемо до торгової палати, нас посилають у млин, а працівники млина кажуть, що борошна немає».

Торік Світовий банк виділив Тунісу 130 мільйонів доларів, щоб країна могла імпортувати пшеницю за світовими цінами. Також уряд підняв закупівельну ціну на пшеницю для фермерів, щоб їх підтримати.

Президент Каїс Саїд в економічних проблемах Тунісу звинувачує корупцію в попередніх адміністраціях, а також злочинні угруповання.

7. Сотні мертвих птахів викинуло на пляж у Чилі

Сотні мертвих птахів на пляжі

провінція Кокімбо, Чилі

Кілька сотень мертвих птахів викинуло на берег у провінції Кокімбо на півночі Чилі. Причина їхньої загибелі невідома. Влада просить людей не підходити до тушок пернатих і не торкатися до них.

[житель провінції Кокімбо]:

«Маємо бути обережними й не наближатися до мертвих птахів чи тварин, яких викидає на берег».

[жителька провінції Кокімбо]:

«Я не пускаю собаку до мертвих птахів і не дозволяю їх обнюхувати, бо ця ситуація із загиблими птахами мене дещо лякає».

Тушки птахів прибирають із берега. Деякі вже відправили до лабораторії в Сантьяго. Там фахівці проведуть аналізи і з’ясують причину загибелі пернатих. Можливо, вони померли від пташиного грипу.

Ця гостра інфекційна вірусна хвороба може одночасно вражати до трьох видів птахів. Залежно від штаму гине від 10 до 100 відсотків хворих пернатих. Дикі птахи, на відміну від свійських, стійкіші до вірусу.

8. Серійний електромобіль побив два світові рекорди середньої швидкості

Рекорди електрокара «Сова»

Елвінгтон, Велика Британія

Електрогіперкар «Сова» б’є рекорди швидкості серед серійних електромобілів. Випробування проходять на аеродромі «Елвінгтон», що на півночі Англії.

На відтинку 200 метрів електрокар розвинув середню швидкість — 309 кілометрів за годину. А на 400-х метрах — 319 кілометрів за годину. Усі показники фіксували спеціальними вимірювальними приладами. Два світові рекорди підтвердив представник Книги Гіннеса.

[Глен Поллард, представник Книги Гіннеса]:

«Від імені Книги рекордів Гіннеса я з величезним задоволенням вручаю два сертифікати за нові рекорди Гіннеса».

«Сову» побудувала японська компанія.

[Масанорі Йосіда, директор компанії — виробника електрогіперкара «Сова»]:

«Ми раді побити рекорд. І “Сова” — це лише перший крок. Пізніше ми встановимо ще більше рекордів».

Компанію — виробника «Сови» заснували саме для того, щоби побудувати електрокар, який розганявся б до сотні швидше, ніж у конкурентів. І це вдалося. Показник становить 1,9 секунди.

«Сова» має чотири електромотори. Разом вони видають 2012 кінських сил. Максимальна швидкість електрокара — 420 кілометрів за годину. Запас ходу — 450 кілометрів. Споряджена маса — 1900 кілограмів.

Компанія випустить лише пів сотні таких машин. Ціни стартують майже від трьох мільйонів євро.

9. «Повітряний потяг» вийшов на маршрут в китайському Ухані

«Повітряний потяг»

Ухань, Китай

Потяг вирушає зі станції. Але де рейки? Тепер вони зверху. Цю підвісну монорейкову дорогу випробувують на гірській станції Цзюфен у китайському Ухані.

Максимальна швидкість поїзда – 60 кілометрів за годину. Водночас він безпілотний і курсує повітряною трасою завдовжки 10,5 кілометрів в уханьській технологічній долині.

Такий вид транспорту для країни — новинка.

[Ван Кечен, головний конструктор поїзда]:

«Його можна використовувати як транспорт з пункту А до пункту Б у великих містах, наприклад, з аеропортів та залізничних станцій до метро чи інших транспортних вузлів. Його також можна використовувати для поїздок між терміналами великих аеропортів, а також для з’єднання великих мальовничих зон та місць».

Такий поїзд вміщує до 200 пасажирів. Під час поїздки вони зможуть насолоджуватися мальовничими краєвидами не лише з вікон, а й через скляні панелі в підлозі.

Потяг оснащено інтелектуальною системою безпеки. Вона містить десятки датчиків, які стежать за справністю всіх механізмів та конструкцій.

Тряска під час їзди майже не відчувається.

[Ван Кечен, головний конструктор поїзда]:

«Плавність ходу нашого повітряного поїзда значно покращена як порівняти з іншими повітряними поїздами минулого. У системі кермового управління використовується конструкція надувних коліс і триступінчастий захист від сейсмічних впливів».

За словами головного конструктора залізниці, вартість будівництва порівняно невелика. А це означає, що в малих містах такі поїзди можна використовувати як регулярну службу перевезення людей на роботу і з роботи.

Також конструктор уважає, що метро такої ж довжини коштуватиме в чотири-п’ять разів дорожче, а на будівництво піде 3–4 роки.

Будівництво комерційної лінії розпочалося торік у травні й завершилося наприкінці 2022-го. Очікується, що її введуть в експлуатацію цього року.

10. Перестати боятися павуків допомагають у Лондонському зоопарку останні 30 років

«Дружелюбний павук»

Лондон, Велика Британія

Хвилювання та сльози, але зрештою всі задоволені. Так у Лондонському зоопарку проходять уроки, на яких позбавляють такої фобії, як страху перед павуками.

Насправді така боязнь зустрічається в багатьох. Але найекстремальніші її прояви називають арахнофобією. Уважають, що це небезпечний стан, бо він може спричинити лихо.

[Дейв Кларк, доглядач Лондонського зоопарку]:

«Були люди, які купили будинок, побачили там павука, і потім не змогли повернутися й продали будинок. Були люди, які навіть впустили свою дитину через раптову реакцію на павука. Можна потрапити в автомобільну аварію через те, що ви побачили павука. Тобто це не дрібниці. Така фобія може змінити ваше життя».

Щоб допомогти людям подолати страхи, в зоопарку працює програма «Дружелюбний павук». Вечорами учасники ходять повз павутини з павуками, торкаються невеликих павуків, а також тримають у руках найбільших – птахоїдів. Саме після цього більшість зазначає, що їхній надмірний страх перед цими комахами подолано.

[учасниця програми]:

«Я ніколи б не піднесла руку до павука. Це прокляття мого життя. Я дійсно божеволію, коли бачу павука, без жартів. Це смішно, але я не можу спати, якщо перебуваю в одній кімнаті з павуком. Зараз я в кімнаті з 60 величезними павуками, й зі мною все добре. Не розумію чому, але це мене зовсім не турбує. Не знаю, що було б, якби вони справді по мені повзали. Це вже наступний етап».

[учасниця програми]:

«Мені вдалося пройти через кімнату, де звисали павуки. Я засунула руку в коробку, де був павук, дозволила йому пройти по моїх руках. Тож так, відчуваю здивування, полегшення й радість від того, що це зробила».

У зоопарку впевнені, що таку фобію можна перемогти всього за кілька годин.

[Дейв Кларк, доглядач Лондонського зоопарку]:

«Наша програма є поєднанням когнітивної терапії, знань про павуків і гіпнозу, який допомагає нам подолати страх перед ними всього за кілька годин».

Програма «Дружелюбний павук» працює в Лондонському зоопарку останні 30 років. Як кажуть її засновники, позбутися фобії вдається 90 % відвідувачів.

11. Урок у повній тиші: австралійська школа впроваджує мову жестів

Вивчення мови жестів

Австралія

Цей мовний урок не схожий на жодний інший, адже проходить у повній тиші.

Це початкова школа на австралійській Північній Території. І тут до програми додали мову жестів.

Мета уроків – створити шкільне середовище, яке було б комфортним для всіх, зокрема й глухонімих дітей.

[Бен Маккаскер, директор школи]:

«Сподіваюся, ми зможемо прокласти дорогу для інших шкіл, і вони теж запровадять такі речі і стануть інклюзивнішими».

Усе почалося, коли сюди почала ходити глухоніма дівчинка Софі. Адміністрація школи одразу почала думати про те, щоб організувати такі заняття.

[Софі Волдрон, школярка]:

«Я хочу допомогти іншим вивчити мову жестів».

Програма стала переломною миттю в житті деяких школярів.

[Клейтон Гансон, учитель мови жестів]:

«Два школярі тут стали значно впевненішими й позитивнішими. Учителі їх підтримують, вони можуть спілкуватися з усіма працівниками, а не лише з одним чи двома, як раніше».

Школярі, що чують, теж дістають користь від програми.

Щодня австралійською варіацією мови жестів користується коло 20 тисяч осіб. Водночас понад три мільйони 600 тисяч австралійців страждають від втрати слуху.

А сурдоперекладачів у країні не вистачає, особливо у віддаленій Північній Території.

[Клейтон Гансон, учитель мови жестів]:

«Було б чудово мати більше дітей, школярів, які вивчають мову жестів, щоб колись стати перекладачами. Нині їх дуже не вистачає».

Цей урок комунікації проводять для всіх учнів.

12. У Непалі відзначили 70-ті роковини першого сходження на Еверест

Річниця сходження на Еверест

Катманду, Непал

Урочиста музика й багатотисячний парад. У столиці Непалу святкують 70-ті роковини першого сходження на Еверест. Найвищу вершину Землі в травні 1953 року підкорив новозеландський альпініст Едмунд Гілларі та непальський шерпа Тенцінг Норгей.

[Пасанг Лхаму, альпіністка]:

«Ми святкуємо це щороку, але цього разу підготовлено спеціальну програму, присвячену 70-річчю першого сходження на гімалайську гору. Свято проходить не лише в Катманду, а й у всій країні. Ми, непальці, пишаємося цією подією».

Висота Евересту – 8848 метрів. Едмунд Гілларі й Тенцінг Норгей здійснили сходження, використовуючи кисневі апарати. Також в експедиції брали участь троє інших альпіністів, але вони піднялися лише до висоти 8500 метрів, а потім повернулися до табору.

Гілларі та його супутник пробули на вершині Евересту 15 хвилин. Новозеландець сфотографував провідника та поставив на горі прапор.

На цей час на Еверест здійснено понад 9000 сходжень. Багато альпіністів піднімаються повторно. Маршрути використовують різні: з південного – непальського – боку та з північного – тибетсько-китайського. Дехто прокладає свої маршрути.

13. Майстерні, в яких робили мумії, знайшли в єгипетській Саккарі

Нові знахідки в некрополі

Саккара, Єгипет

Стародавні майстерні, де бальзамували померлих, знайшли в некрополі Саккара поблизу Каїра. Одна належить ХХХ династії Стародавнього Єгипту, що існувала з 380 до 343 ріку до нашої ери. Іншу створено за доби Птолемеїв, які правили з 305 року до нашої ери до 30 року нашої ери.

У майстернях робили мумії людей та тварин. Усередині знайшли ліжка, де обмивали тіла.

[Мустафа Вазірі, голова Вищої ради у справах старожитностей Єгипту]:

«Ми виявили маленький отвір, через який стікала вода під час обмивання тіл. Також там були інструменти для видалення внутрішніх органів та канопи, у яких зберігали нутрощі».

Майстерні розташовані поруч із місцем, де чотири роки тому археологи знайшли сотні муміфікованих тварин.

Також серед нових відкриттів у Саккарі – дві невеликі гробниці. Вік однієї – 4400 років. У ній поховано жерця, на ім’я Не Хесут Ба.

[Мустафа Вазірі, голова Вищої ради у справах старожитностей Єгипту]:

«Він мав багато прижиттєвих титулів, а також тих, що отримав після смерті. У гробниці ми знайшли зображення різних сцен із повсякденного життя: збирання врожаю, обробіток землі, гра на музичних інструментах тощо».

Друга гробниця віком 3400 років належить жерцю, на ім’я Мен Хебер, який жив за династії Тутмосідів. У ній знайшли гарну статую.

Саккара – некрополь давньоєгипетського міста Мемфіс. Тут є одинадцять царських пірамід. Центральне місце займає ступінчаста піраміда Джосера.

14. Вежу Давида в Єрусалимі знову відкрили для відвідувачів

Вежу Давида відкрито

Єрусалим, Ізраїль

Вежа Давида – знакова цитадель Старого міста Єрусалиму. Вона містить фрагменти укріплень, побудованих у різні епохи, що охоплюють понад 2500 років історії.

Упродовж століть паломники, завойовники й туристи, що відвідують священне місто, проходили під вежами фортеці через сусідні Яффські ворота.

А останні три роки вежа Давида була зачинена на реконструкцію. Тепер її знову відкрили для публіки. Тут з’явилися нові експонати й новий вхід до Старого міста. Також відреставрували мінарет. На це пішло коло 50 мільйонів доларів.

[Ейлат Лібер, директор музею вежі Давида]:

«Ми запрошуємо відвідувачів відкрити для себе таємницю Єрусалиму, дізнатися, як Єрусалим, маленьке місто на пагорбах Юдеї, стало таким важливим містом для стількох людей з усього світу, які приїжджали й досі приїжджають, щоб побачити Священне місто й відкрити для себе історії минулого».

У галереях музею можна побачити артефакти різних правителів Єрусалиму: візантійських, мамлюцьких, османських, британських та інших. Також тут можна дізнатися багато історій, вигравіюваних на камені, пергаменті, тканині та металі арабською, грецькою, івритом, турецькою та англійською мовами.

Одну галерею присвячено ісламській історії Єрусалиму. Її розповідають через стародавні тексти, гравюри на камені й моделі святих місць. Також пропонують мультимедійну презентацію.

[Ейлат Лібер, директор музею вежі Давида]:

«Ми зробили вежу Давида новою брамою до міста. Тепер не треба використовувати османські ворота. Ви можете увійти до цитаделі, насолодитися історією й вирушити до старого міста. Тому ми хотіли, щоб музей був брамою до Єрусалиму».

Вежа височіє над Старим містом. Її використовували для відбиття вторгнень. У 1989 році її вперше відкрили для публіки. Реставрацію спонсорував фонд Clore Israel, міністерство туризму Ізраїлю й міська влада Єрусалиму.

У 2019 році цитадель відвідало понад пів мільйона людей. Це зробило її одним із найбільш відвідуваних місць міста.

15. Позайматися йогою на висоті 335 метрів пропонують у Нью-Йорку

Йога на висоті 335 метрів

Нью-Йорк, США

Позайматися йогою мало не під хмарами можна в Нью-Йорку. Раз на тиждень рано вранці на оглядовому майданчику хмарочоса Hudson Yards збираються десятки любителів індійської практики.

Ідея проводити такі заняття з’явилася під час пандемії COVID-19 і за три роки не втратила своєї актуальності.

[Вайатт Брутон, учасник занять]:

«Це стало традицією. Вона допомогла нам пережити пандемію в Нью-Йорку. І тепер заради цього ми прокидаємося рано вранці раз на тиждень і з нетерпінням чекаємо на заняття».

[Аксана Кузьмицька, учасниця занять]:

«Це дуже гарно. Немов опиняєшся на вершині світу й відчуваєш потужну енергію, ніби піднявся високо в небо, почуваєшся дуже сильним, могутнім і натхненим тим, що живеш у цьому великому місті, де дуже багато можливостей».

Заняття триває годину. Ціна – 60 доларів. Місця заброньовані на кілька тижнів уперед.

[Німіша Шиндай, викладачка йоги]:

«Гадаю, це приваблює своєю надзвичайною унікальністю. Можна побути в дивовижному місці в Нью-Йорку, звідки відкривається чудовий краєвид на місто. І тут можна провести цілу годину, займаючись йогою».

Оглядовий майданчик називається Edge, тобто Край. Він розташований на сотому поверсі хмарочоса на висоті 335 метрів. Це на 30 метрів вище за подібний оглядовий майданчик на Емпайр-стейт-білдинг.

Примітно, що Edge – це розбірна конструкція, що прикріплена до будівлі. Вона виступає майже на 25 метрів. Звідси видно Статую Свободи, Емпайр-стейт-білдинг, Центральний парк, річку Гудзон та інші знакові пам’ятки Нью-Йорка. Це найвищий оглядовий майданчик у Західній півкулі.

16. Як у тайванській перекусній готують гігантського ізопода

Скуштувати гігантського ізопода

Тайбей, Тайвань

14-лапий гігантський ізопод – родзинка в ресторані рамен у Тайбеї. Попри страхітливий вигляд членистоногого, відвідувачі вишиковуються за ним у чергу. Усе заради яскравих фотографій і незвичайного смаку.

22 травня перекусна Ramen Boy запустила обмежену серію меню з ізоподом. І відтоді більш як 100 осіб приєдналися до списку очікування.

[Ху, власник кафе]:

«На мою думку, він привабливий і милий. Щодо способу приготування, то ми використовуємо найпростіший – готуємо на парі».

Гігантський ізопод – це рід великих ракоподібних. Зазвичай його не виловлюють спеціально. Однак він може випадково потрапити до рибальських сіток.

[Ху, власник кафе]:

«Вони дуже рідкісні, бо їх ловлять випадково. Насправді я не знаю, як їх ловлять. Їх можна знайти лише в кількох рибалок».

Страва складається з локшини в рибно-курячому бульйоні, а також гігантського ізопода зверху, приготовленого на парі. Коштує вона коло 50 доларів.

[відвідувач]:

«На смак це як суміш краба й омара. Він має щільну текстуру, але його приємно жувати».

[відвідувачка]:

«Дуже рада можливості його спробувати. Звісно, в інтернеті пишуть, що таке не варто їсти, але мені здається, нічого страшного, адже його не їдять повсюдно, і це не позначається на екології. Це просто делікатес. Цих гігантських ізоподів упіймали випадково, як каже власник ресторану. Тож у всіх з’явився шанс їх спробувати».

Зазвичай ізоподи мешкають в океані на глибині від 170 метрів до двох кілометрів. Вони трупоїди. Харчуються мертвими китами, рибою й кальмарами.

Деякі вчені зазначають, що цих істот вивчено мало. Вони можуть містити якісь токсичні речовини чи важкі метали. Утім, гурмани в цьому ресторані навряд чи готові чекати на результати досліджень.

17. Диких котів, вирощених у неволі, випустять у заповідник у Шотландії

Диких котів випустять до заповідника

Шотландія, Велика Британія

Цей кіт зовсім не такий милий і ласкавий, як здається. Він виріс у неволі, але має інстинкти справжнього хижака. Це дикий шотландський кіт — підвид європейського дикого кота.

У Червоній книзі лісовим котам надано статус виду, що викликає найменші побоювання. Але в Шотландії їх залишилося дуже мало.

[Гелен Сен, член Королівського зоологічного товариства]:

«Як вид вони на межі вимирання. Для самостійного збереження популяції їх у дикій природі замало. Без сторонньої допомоги цей вид зник би».

Шотландські зоологи вирощують диких котів у неволі, щоб потім випустити в дику природу. 20 особин уже готові до переселення. Новою домівкою для них стане Національний парк Кернгормс, що на північному сході Шотландії.

[Ліззі Бразерстон, працівниця організації Cairngorms Connect]:

«За їх пересуванням спостерігатимуть за допомогою нашийників із GPS-трекером, а ще розставлять багато фотопасток. Також екскременти котів братимуть на аналіз, щоб дізнатися, що вони їдять».

Котів випустять за кілька тижнів.

[Гелен Сен, член Королівського зоологічного товариства]:

«Почуваюся, як дещо стривожена мама. Гадаю, усі ми маємо таке відчуття, бо вся команда доклала величезних зусиль. Нам знадобилися роки роботи».

Дикі шотландські коти живуть у лісах і займають індивідуальні території площею від двох із половиною до чотирьох квадратних кілометрів. Харчуються гризунами, кроликами та птахами.

18. «Карнавал культур»: Берлін знову поринув у яскраве свято

«Карнавал культур»

Берлін, Німеччина

Яскраві вбрання, фольклорна музика й народні танці. У Берлін через три роки повернувся «Карнавал культур». Захід присвячено етнічному розмаїттю міста.

Фестиваль триває чотири дні. У районі Кройцберг проходять паради, театральні вистави й концерти. Але кульмінацією вважається карнавальна хода. У ній беруть участь десятки творчих колективів.

[Белла, глядачка]:

«Я прийшла підтримати батька та його групу. Вони демонструють культуру моєї нації. Також приємно просто погуляти тут, перейнятися тим, що відбувається, і побачити, скільки різних людей збирається разом у цьому місті».

«Карнавал культур» проводять у Берліні з 1996 року. Мета заходу – показати цінність миролюбності й терпимості.

Цього року у фестивалі беруть участь понад сто музичних і танцювальних гуртів, а також інших творчих колективів з усієї Німеччини. Це понад 5000 людей. До пандемії свято збирало понад мільйон глядачів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: