01.10.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 14 по 19 травня)

Огляд світових подій (з 14 по 19 травня)

1. Повінь на півночі Італії: уже вісім загиблих Велика повінь Італія Рясні дощі накрили регіон Емілія-Романья,..

Дата завантаження: 2024-05-01

video

1. Повінь на півночі Італії: уже вісім загиблих

Велика повінь

Італія

Рясні дощі накрили регіон Емілія-Романья, що на півночі Італії. Це спричинило масштабні повені. Повідомляють про вісьмох загиблих. Тисячі людей евакуйували.

У місті Фаенца довелося рятуватися на дахах, бо вулиці перетворилися на річки. На допомогу прийшли пожежники на гумових човнах. Людей евакуюють також гелікоптерами.

Як повідомила італійська влада, у деяких районах лише за півтора дня випала половина річної кількості опадів. Річки вийшли з берегів, потоки води ринули через міста й затопили тисячі гектарів сільськогосподарських угідь.

Зливам передували місяці посухи. Суха земля гірше поглинає воду, через що повінь завдає більшої шкоди.

Цими вихідними в місті Імола мали відбутися перегони «Формули-1». Місто розташоване неподалік значно постраждалих районів, тому захід скасували. Уряд заявив, що аварійно-рятувальні служби мають зосередитися на рятувальній операції.

У багатьох районах порушено автомобільне та залізничне сполучення. Мери низки міст, зокрема Болоньї, закликали мешканців не виходити з дому.

Це вже вдруге за місяць, коли Емілія-Романья потерпає від негоди. На початку травня під час буревію тут загинуло щонайменше двоє людей.

2. Пожежі в канадській провінції Альберта за два дні випалили 95 тисяч гектарів землі

Спустошливі пожежі

провінція Альберта, Канада

95 тисяч гектарів землі випалило за два дні в канадській провінції Альберта. Зареєстровано 86 лісових пожеж. 24 вийшли з-під контролю. Дим відносить на північ США.

У провінції відкрито 13 тимчасових центрів для евакуйованих. Там наразі перебуває майже 20 тисяч людей. Про загиблих чи постраждалих від стихійного лиха повідомлень немає.

З вогнем бореться 2500 пожежників. Влада провінції також залучає добровольців. Їм обіцяють грошову винагороду.

Зазвичай лісові пожежі починаються в Канаді ближче до осені. Але цього року це сталося раніше. До цього призвела спекотна та суха весна, а ще сильні вітри. Вони збільшують ризик поширення вогню на ще більші території.

[Крісті Такер, працівниця інфовідділу Alberta Wildfire]:

«Цього року ми відреагували на 472 лісові пожежі. Від вогню постраждало 616 тисяч гектарів землі».

Дим поширився на всю провінцію. Надворі важко дихати. Видимість погана.

[Колін Блер, голова Агентства з надзвичайних ситуацій Альберти]:

«Жителів усієї провінції попередили про погану якість повітря. У районах, де багато диму, слід якомога менше виходити з дому».

Через пожежі в провінції зменшили видобуток нафти. Збитки від стихійного лиха поки що не оцінили.

3. 43 держави ухвалили угоду про реєстр збитків від агресії РФ

Реєстр збитків від війни

Рейк’явік, Ісландія

17 травня на саміті Ради Європи в Ісландії представники 43 держав підписали декларацію про створення Реєстру збитків, завданих агресією Росії проти України.

[Катрін Якобсдоттір, прем’єр-міністр Ісландії]:

«Ми погодилися, що без відповідальності не може бути тривалого миру. І щоб підтвердити необхідність юридичної відповідальності перед усіма жертвами й Україною, ми уклали безпрецедентну угоду про реєстр збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України».

Реєстр збитків сформують як платформу для міжурядової співпраці. Вона діятиме в межах Ради Європи й фізично розташовуватиметься в Гаазі. Це документальна форма обліку доказів і претензій щодо збитків, шкоди чи ушкоджень, яких завдала Росія на території України, починаючи з 24 лютого 2022 року.

[Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України]:

«Створення реєстру збитків, заподіяних агресією Російської Федерації проти України, безперечно, є історичним рішенням, яке дасть нам змогу розпочати процес встановлення справедливості».

Реєстр є першим компонентом майбутнього Міжнародного компенсаційного механізму, створеного окремим міжнародним договором у співпраці з Україною. Далі буде сформовано комісію з розгляду претензій та компенсаційний фонд.

За даними Київської школи економіки, станом на березень Росія завдала шкоди інфраструктурі України майже на 144 мільярди доларів.

4. Вибори президента Туреччини продовжаться в другому турі

Буде другий тур

Вибори в Туреччині

На Туреччину чекає другий тур президентських виборів. На голосуванні в неділю ні чинний голова держави Реджеп Тайїп Ердоган, ні його головний суперник Кемаль Киличдароглу не здобули абсолютної більшості.

Результати показують велику поляризацію в країні, що перебуває на політичному роздоріжжі. Ердоган набрав понад 49 % голосів. Киличдароглу — близько 45 %.

Суперник чинного президента очолює шестипартійний опозиційний союз. Він закликав своїх прихильників проявити терпіння, а також звинуватив партію Ердогана у втручанні в підрахунок голосів. Ще він пообіцяв перемогти опонента в другому турі.

[Кемаль Киличдароглу, кандидат у президенти Туреччини]:

«Наша країна ухвалила рішення про другий тур. І в другому турі ми обов’язково переможемо».

Ердоган очолює країну ось уже як 20 років. Його результати виявилися кращими, ніж передбачали опитування.

Звертаючись в Анкарі до своїх прихильників, він заявив, що випереджає конкурента на мільйони голосів, але не став оголошувати про перемогу.

[Реджеп Тайїп Ердоган, президент Туреччини]:

«Зараз більшість у парламенті має наш Народний альянс. Наш альянс домінує майже у всіх комісіях. Тому ми не сумніваємося, що вибір нашого народу, який дав більшість у парламенті нашому альянсу, буде на користь довіри та стабільності».

Вибори пройшли на тлі стрімкого зростання інфляції та після руйнівних землетрусів.

Тепер країну, у якій живе 85 мільйонів людей, чекають два тижні невизначеності, яка може вплинути на ринок.

Утім, поразка Ердогана, найімовірніше, заспокоїла б адміністрацію Байдена, а також багатьох європейських та близькосхідних лідерів, які мають із ним складні стосунки.

5. ООН очікує рекордної кількості мігрантів, які спробують потрапити до США у 2023

Мігрантів побільшає

США

Мігрантів, що йдуть через джунглі між Панамою і Колумбією, щоби потрапити до США, цього року може стати рекордно багато. Про це заявила Келлі Клементс — заступник Верховного комісара ООН у справах біженців.

[Келлі Клементс, заступник Верховного комісара ООН у справах біженців]:

«Щодо кількості людей, які перетинають Дар’єнський пропуск, то вона й далі зростає. Якщо цей темп збережеться, то цього року людей, які перетинають кордон Колумбії та Панами, буде значно більше, ніж 2022-го».

Дар’єнський пропуск — велика ділянка необжитих земель на межі Центральної і Південної Америки. Як показують урядові дані, за перші чотири місяці цього року її стали перетинати в шість разів частіше.

Останніми тижнями мігрантів у цьому регіоні поменшало. Але, зі слів Клементс, кризи, через які люди вирушають у небезпечну подорож, тривають.

[Келлі Клементс, заступник Верховного комісара ООН у справах біженців]:

«Причини, через які люди переїжджають, беруть сім’ї і намагаються розпочати нове життя в іншому місці, ті ж самі. Це насильство й переслідування. Також багато хто шукає ліпшого життя».

Клементс виступила із заявою після того, як минулого тижня США запровадили на кордоні з Мексикою нові правила. Завдяки їм незаконних переходів має стати менше.

Згідно з ними мігранти мають записуватися на зустріч з офіцерами через мобільний застосунок. Також вони можуть звернутися по захист до країн, через які проїжджали дорогою до США.

Якщо ж вони перетнуть кордон незаконно й це з’ясують правоохоронці, їм на п’ять років заборонять в’їжджати до США навіть легально. За інші порушення вони потраплять до в’язниці.

6. Монтана стала першим штатом США, який заборонив Tiktok

Tiktok заборонили

штат Монтана, США

Перший у США. Штат Монтана заборонив на своїй території роботу китайського мобільного застосунку Tiktok. Відповідний законопроєкт підписав губернатор Грег Жанфорте. Каже, що соцмережа, на яку завантажують короткі відео, загрожує національній безпеці.

Закон набуде чинності 1 січня 2024 року. Відтоді онлайн-магазини Google та Apple не матимуть права пропонувати завантажити TikTok на території Монтани.

У TikTok зареєстровано понад 150 мільйонів американських користувачів. Водночас на соцмережу дедалі більше тиснуть законодавці США й чиновники, які закликають заборонити застосунок на національному рівні. Їх непокоїть, що платформу контролює комуністична влада Китаю.

Так, у березні в комітеті Конгресу США обговорювали, чи має бути у влади КНР доступ до даних користувачів, і як він впливає на те, що американські користувачі бачать у застосунку.

[Брендон Лер, представник уряду штату Монтана]:

«TikTok загрожує національній безпеці. Цей застосунок краде інформацію і дані користувачів, і його змога ділитися цими даними з Комуністичною партією Китаю неприйнятна й порушує права жителів Монтани на приватність».

TikTok належить китайській технологічній компанії ByteDance. Вона розкритикувала рішення губернатора Монтани. Раніше керівництво соцмережі заперечувало, що будь-коли ділилося даними з владою Китаю.

Водночас уряд штату Монтана каже, що TikTok можуть оштрафувати за кожне порушення й сума виплат може сягати 10 000 доларів за день. Те саме стосується й компаній Google та Apple, якщо ті не внеможливлять завантаження застосунку.

Нагадаємо, ще у 2020 році президент Дональд Трамп намагався за допомогою наказу міністерства торгівлі заборонити нові завантаження застосунків TikTok і WeChat. Однак тоді наказ заблокувало кілька судів, і він так і не набрав чинності.

7. Гонконг утратив останнього відомого карикатуриста

Останній відомий карикатурист

Гонконг, КНР

Гонконг утратив свого найвідомішого політичного карикатуриста. 67-річний Вон Кхейкхуань 40 років вів колонку в газеті Ming Pao, обстоюючи свободу думки перед політичним тиском. Однак тепер видання від неї відмовилося.

[Вон Кхейкхуань, карикатурист]:

«Я малюю комікси вже сорок років. Навіть більше ніж сорок років».

Він почав працювати в 1984 році й здобув у Гонконгу величезну кількість шанувальників. Деякі його малюнки стосувалися посилення контролю влади Китаю в автономному районі, зокрема закону про національну безпеку. Він також малював на теми прав людини, демократичних рухів та переходу Гонконгу під владу КНР.

[Вон Кхейкхуань, карикатурист]:

«Крім новин, комікси відображають емоції суспільства, деякі ідеї нефахівців чи думки мас, а також кидають виклик. Уважаю, що це те, що треба робити в здоровому суспільстві».

Газета Ming Pao була останньою в Гонконгу, яка публікувала карикатури Вона. До цього їх також друкували в газеті Apple Daily. Проте у 2021 році видання було змушене закритися після рейдів поліції.

[Вон Кхейкхуань, карикатурист]:

«Причина в тому, що влада хоче звести до мінімуму й максимально придушити опозиційні голоси, зменшуючи опір під час реалізації будь-якої політики».

Гонконг — колишня британська колонія. 1997 року вона перейшла під управління Пекіна. У договорі закріплено право регіону на автономне управління. На відміну від комуністичного Китаю, тут діє демократична система. Проте фактично Пекін і далі поширює свій вплив на острові.

[Вон Кхейкхуань, карикатурист]:

«За останні кілька років усе дуже змінилося. Газет дедалі менше, і їх жорсткіше контролюють, аж до судових розглядів. Раніше це було рідкістю, а зараз це відбувається дуже інтенсивно. Навіть суворіше, ніж у таких регіонах, як Сінгапур. Раніше ми казали, що Гонконг схожий на Сінгапур, а зараз тут стало ще гірше, ніж у Сінгапурі».

Лідер адміністрації Гонконгу Джон Лі заявив, що закон юридично закріплює свободу преси.

[Джон Лі, голова адміністрації Гонконгу]:

«Люди можуть критикувати владу, якщо та чинить неправильно. Це відбувається щодня. Однак ми не будемо терпіти будь-які неправдиві, упереджені, оманливі чи наклепницькі повідомлення».

У 2020 році Пекін в обхід звичайної системи ухвалив у Гонконгу закон про національну безпеку. Відтоді тут арештували низку відомих журналістів, звинувативши в підривній діяльності й підбурюванні до заколоту.

Утім, попри це карикатурист каже, що їхати звідси не планує. Він також не припинить висловлюватися на чутливі теми.

8. Сонячні електростанції на плотах дедалі популярніші не лише в Азії, але й у США

Електростанції на воді

США

Плавучі сонячні електростанції переживають бум у США після стрімкого зростання популярності в Азії.

Вони привабливі не лише чистою енергією і відсутністю слідів на землі, а й тим, що економлять воду, запобігаючи випаровуванню.

Один із найбільших американських виробників електроенергії прагне до 2050 року досягти нульових викидів вуглецю. Цей пілотний проєкт він запустив у Флориді.

[Шайна Вайт, менеджер проєкту]:

«Дуже важливо розпочинати такі інноваційні проєкти й тестувати нові технології. Нам завжди треба знаходити нові способи одержання чистої енергії, не такі традиційні. Сонячна енергія — хороша. Ми зможемо скористатися водоймищами, які не мають рекреаційного призначення».

Концепція плавучих сонячних батарей проста: їх кріплять до плотів. Так вони не закривають землю, яку можна використовувати для сільського господарства чи будівництва.

Панелі покривають воду, зменшуючи її випаровування. Це дуже актуально для Каліфорнії, яка вже кілька років потерпає від рекордної посухи.

Вода також охолоджує панелі, що дає змогу їм генерувати більше електроенергії, оскільки, нагріваючись, вони втрачають ефективність.

[Кріс Бартл, представник компанії ― розробника сонячних електростанцій]:

«Це ставок для очищення стічних вод. А позаду мене ви бачите сонячну систему на плоті потужністю 1,8 мегавата, яку наша компанія збудувала 3–4 роки тому. Вона справно працює вже чотири роки».

Компанія запустила вже 25 таких сонячних станцій у США.

Ця концепція зацікавила інші країни, яким бракує земель.

[Кріс Бартл, представник компанії ― розробника сонячних електростанцій]:

«Азія в цьому плані на передовій. Особливо острівні держави, такі як Японія і Тайвань. Їх дуже зацікавили сонячні батареї на плотах, бо для масштабних наземних електростанцій вони просто не мають достатньо землі».

На азійський регіон нині припадає понад 70 % доходів від сонячних батарей. Але найближчими роками очікують зростання в цій галузі в Північній Америці та Європі.

Нині найбільша у світі плавуча сонячна електростанція розташована в китайській провінції Шаньдун. Її потужність — 320 МВт.

Водночас перепоною, як і раніше, лишаються високі початкові витрати. Також такі електростанції не можна встановлювати на водоймах зі швидкою течією чи високими хвилями.

9. Нові роботи «плавають» у зерні, перевіряючи якість урожаю

Зернові роботи

Велика Британія

Цей робот може ковзати по пшениці чи ячменю так, ніби плаває по воді.

Розробники кажуть, що він може змінити спосіб зберігання врожаю і навіть урятувати життя.

Якщо точніше, то стартап з Единбурга створив двох роботів. Вони допомагають фермерам дізнатися, чи все гаразд з урожаєм на зерносховищі.

Апарати вимірюють різні показники, зокрема температуру. Наприклад, якщо вона надто висока, це свідчить про зараження пліснявою чи комахами. Тоді значна частина зерна зіпсується.

Також роботи вимірюють вологість.

[Лоренцо Конті, винахідник]:

«Ми хочемо виміряти, ми зупиняємося, переходимо в режим проникнення й готові направити зонд у потрібну ділянку».

Лоренцо Конті — винахідник пристрою.

[Лоренцо Конті, винахідник]:

«Основна мета — переконатися, що зерно, яке надходить у сховище, залишиться таким самим якісним і на виході, а також допомогти фермерам, торговцям зерном, кооперативам і портовим операторам знизити втрати маси та якості».

Конті каже, що зараз, щоб відібрати проби у великому зерносховищі, потрібно кілька днів. Але розроблений ним робот може створити тривимірну мапу температури й вологості за кілька годин.

Зазвичай робітники ходять купою зерна й беруть проби за допомогою довгих пристосувань. Це трудомісткий і небезпечний процес.

[Лоренцо Конті, винахідник]:

«Ходити по насипах зерна дуже небезпечно, бо, беручи проби, можна провалитися в зерно й загинути. І багато компаній узагалі не проводять жодного моніторингу чи відбору проб через пов’язані із цим небезпеки».

Проєкт спонсорують уряди Великої Британії і Шотландії. Вони сподіваються, що винахід здійснить революцію в моніторингу якості врожаю.

10. Щоб не вмирали робітники, в Іспанії заборонять працювати під час спеки

Нові правила роботи під час спеки

Іспанія

В Іспанії заборонять виконувати деякі роботи просто неба під час екстремальної спеки. Правило діятиме, коли національне метеорологічне агентство випустить попередження про помаранчевий або червоний рівень небезпеки.

Нові заходи стосуватимуться прибиральників вулиць, будівельників та працівників ферм. Уряд Іспанії нагадує, що минулого літа від спеки вмирали робітники.

[Луїс Планас, міністр сільського господарства]:

«Це дуже тривожна проблема. Вона стосується не лише таких секторів, як сільське господарство й будівництво, де є велике фізичне навантаження, а й тих сфер економіки, де через спеку умови праці також погіршуються».

Уряд ще виділить понад два мільярди євро на пом’якшення наслідків посухи. Частина грошей піде на допомогу фермерам.

[Луїс Планас, міністр сільського господарства]:

«Перша мета — сприяти нормальному виробництву харчів в Іспанії. Друга — послабити тиск на фермерів, що виник через посуху й зростання цін, особливо на енергоносії, а також на добрива та корм для тварин».

Минулого тижня метеорологічне агентство Іспанії повідомило, що країна переживає найпосушливіший початок року за всю історію спостережень. Із січня до травня випала менш як половина середньої кількості опадів. Водночас метеорологи зафіксували вже 11 не за сезоном спекотних днів.

Водосховища в Іспанії заповнені менш як на половину. В Андалусії і на північному сході Каталонії — лише на чверть.

У межах боротьби з посухою в Іспанії планують пробурити додаткові свердловини та збільшити кількість опріснювальних систем.

11. Качконоси вперше за 50 років повернулися до найдавнішого нацпарку Австралії

Качконоси повертаються

штат Новий Південний Уельс, Австралія

Їх не було тут більш як півстоліття. Рідкісні качконоси повертаються до Королівського національного парку, що в австралійському штаті Новий Південний Уельс. Дослідники випускають тут чотирьох самиць.

[Таніл Гоук, дослідниця]:

«Ми переселяємо сюди качконосів, бо для Австралії це флагманський вид, це як водоплавна коала».

Качконоси — один із символів Австралії. Ці ссавці цікаві тим, що вони мають дзьоб. Він допомагає птахам знаходити їжу в мулі. Качконоси — яйцекладні ссавці. Крім них, до цього ряду належать лише єхидни.

Качконосам допомагає шукати здобич розвинена електрорецепція. До того ж у самців на задніх лапах є шпори, через які виділяється отрута. Вона здатна вбити велику тварину, наприклад собаку динго.

Популяції качконосів зменшуються через утрату місць проживання й погодні катаклізми. Дослідники вважають, що Королівський національний парк стане ідеальним середовищем для життя цих водоплавних.

Перш ніж випустити качконосів у новому місці, науковці їх обстежили. Для переселення потрібні лише здорові особини, які зможуть дати таке ж здорове потомство.

За переселеними качконосами спостерігатимуть два роки. Учені хочуть простежити, як вони обживуться на новій території. Крім того, тваринам можна буде допомогти в разі посухи, пожежі чи повені.

Незабаром у парк випустять ще шість водоплавних ссавців — чотирьох самців та двох самиць.

На думку дослідників, проєкт приверне більше уваги до качконосів. Це допоможе ліпше піклуватися про рідкісний вид.

12. Українка Євгенія Прокоф’єва перемогла в головному забігу марафону в Киргизстані

Марафон на березі озера

Киргизстан

Понад три тисячі спортсменів із 23 країн світу взяли участь у марафоні на березі киргизького озера Іссик-Куль. Міжнародний захід Run the Silk Road — 2023 організувало міністерство культури й олімпійський комітет країни.

Траса цього місця унікальна. Вона пролягає північним узбережжям озера на висоті 1600 метрів над рівнем моря.

Старт і фініш перегонів пройшли на території іподрому в селі Бактуу-Долонотуу.

Змагалися на кількох дистанціях. Це й марафон на 42 кілометри, і півмарафон, і забіги на 10 і 3 кілометри. А також скандинавська ходьба на 10 та 3 кілометри.

Враховуються результати в різних вікових категоріях: до 35 років, до 44-х, до 54-х, до 64-х, а також 65 років і старші.

Загальний призовий фонд марафону — коло 17 тисяч доларів.

У головному забігу переміг узбецький бігун Шохрух Давлатов. Переможницею серед жінок стала українка Євгенія Прокоф’єва.

13. 1000-річне поховання знатної особи знайшли в Перу

Поховання стародавнього вельможі

Уараль, Перу

Тисячі років пролежали під землею ці останки. Нині їх вивчають археологи. Стародавнє поховання знайшли на заході Перу коло міста Уараль.

Глибина похоронної камери — шість метрів. На дні лежать кістки шістьох осіб. Ці люди належали до чанкайської культури. На думку археологів, у гробниці поховано голову громади та його родичів.

[Пітер ван Дален, археолог]:

«Ми знайшли деяке рибальське знаряддя, тож ця людина мала високий статус. Можливо, вона була головою громади рибалок, які жили в цій місцевості. Потім його тут поховали».

В індіанських громадах голова відповідав за розподіл сільськогосподарських ділянок, чищення й ремонт зрошувальних систем, організацію громадських робіт та охорону кордонів. Він також був суддею і керував ритуальними церемоніями.

У добу чанкайської культури знать ховали в глибоких гробницях, куди опускали керамічні вироби, золоті та срібні прикраси, а також тканини. Звичайних людей закопували майже біля самої поверхні, а в могилу клали зовсім небагато речей.

14. На пагорбах Боснії і Герцеговини з’являються будинки-нори гобітів

Село в стилі гобітів

Ракова Нога, Боснія і Герцеговина

Відчути себе гобітом й уявити, як жив Більбо Беггінс. Таку можливість нададуть шанувальникам книжок і фільмів «Володар перснів» сестри з Боснії і Герцеговини. Вони будують домівки-нори в стилі гобітів.

[Ведрана Мілічевич, власниця будинку-нори]:

«Це село Ракова Нога. Ми, чотири сестри, тут виросли. Саме в цій місцевості ми черпаємо натхнення, щоб створити чарівні будинки для гостей».

Село розташоване біля шахтарського містечка Крешево. Побудувати такі житла запропонувала одна із чотирьох сестер. Інші погодилися. Жінки вирішили, що домівки-нори мають відображати особливості місцевості, де вони виросли. Також сестри домовилися, що кожна сама прикрасить свою оселю. Дві з них уже готові.

Дім із зеленими дверима називається Липа — як і село, де жив дідусь і бабуся сестер. Там вони провели дитинство.

Ведрана згадує, що тоді розвагою була робота в саду, найбажанішими друзями були тварини, найкращою музикою — потріскування дров у грубці, а найліпшим напоєм — вода з лісового струмка.

Другий будинок називається Обер — як і печера в Крешово. На стелі — сталактити, а двері пофарбовані в червоний як нагадування про кіноварну руду.

Інші хатинки зараз ще будують. Їх теж назвуть на честь місцевих визначних пам’яток. Наприклад, цей схожий на фортецю будинок присвячений резиденції Катаріни Боснійської, що в Крешево. Вона була останньою королевою Боснії. Її вважали ідеалом доброчесності.

Сестри будують поселення в стилі гобітів, щоб привабити більше туристів і показати їм мальовничість краю.

15. У Ватикані реставрують 4-метрову статую Геракла, у яку вдарила блискавка

Реставрація Геракла

Ватикан

Геракл, син Зевса, відомий своєю силою і витривалістю, — можливо, один із найвідоміших персонажів давньогрецької та римської міфології.

Ця 2000-річна статуя напівбога, що заввишки чотири метри, зараз перебуває в Музеях Ватикану.

У тісному двоповерховому приміщенні щодня два реставратори сантиметр за сантиметром зіскрібають наліт, залишений часом.

У процесі вони можуть милуватися дрібними деталями твору: венами, що виступають на животі й руках, філігранно прорізаними бакенбардами й бородою.

Це один з останніх етапів реставрації. До цього була довга фаза діагностики, яка допомогла зрозуміти, як найліпше впоратися із завданням. Потім статую чистили й видаляли всі шари воску та інших речовин, якими її покрили під час попередніх реставрацій кінця ХІХ століття.

[Еліс Балтера, реставратор]:

«Найскладніше в реставрації — це видалити з поверхні всі шматочки, що з’явилися під землею. Це делікатне завдання. Ми пробували різні способи очищення. Але єдиний — це працювати в спеціальних окулярах і видаляти шматочок за шматочком».

Науковці вважають, що статуя стояла на постаменті біля Театру Помпея, неподалік храму Венери Переможниці.

Потім, як припускають, у статую вдарила блискавка. Її знайшли в 1864 році похованою під землею. Вона лежала у своєрідній ямі, оточена травертиновими плитами.

Це відповідає давнім релігійним віруванням. Блискавка була свідченням божественних сил. Місце удару ставало священним, а вражені струмом предмети треба було закопувати, оточивши стіною.

[Джандоменіко Спінола, археолог]:

«Кажуть, іноді удар блискавки породжує любов, але також і вічність. У цьому випадку статуя дістала свою вічність, упавши вниз й опинившись у гробниці з травертину. Після удару статую вважали священним об’єктом. І він зберігся до того часу, коли його виявили коло 150 років тому».

У статуї немає деяких деталей, наприклад частини потилиці. Реставратори відновили гіпсові зліпки, які створили в ХІХ столітті, щоб замінити ці частини. Також усередину вставили металевий каркас.

Крім того, їх вразило покриття Геракла. Як з’ясувалося, воно виготовлене зі сплаву ртуті із золотом, завдяки чому верхній шар став міцнішим і довговічнішим.

16. Рекорд Гіннеса: 4-річний хлопчик з ОАЕ став наймолодшим письменником у світі

Наймолодший письменник

Абу-Дабі, ОАЕ

[Саїд Рашед Аль-Мхейрі, рекордсмен]:

«Мене звуть Саїд. Я люблю читати, писати й мені до вподоби робототехніка. Також люблю математику. А ще я наймолодший письменник у світі!»

Саїд живе в Об’єднаних Арабських Еміратах. Він став рекордсменом Книги Гіннеса, бо написав і видав казку у віці чотирьох років та 218 днів. Досягнення підтвердили, коли було продано тисячу книг.

Казка називається «Слон Саїд і ведмідь». Вона про доброту та дружбу.

[Саїд Рашед Аль-Мхейрі, рекордсмен]:

«Слон запропонував білому ведмедю разом влаштувати пікнік, і той погодився. Потім вони подружилися».

Саїд не перший рекордсмен у сім’ї. Його надихнула старша сестра Аль-Дхабі. У вісім років вона стала наймолодшою письменницею у світі, яка опублікувала книжку двома мовами. Пізніше вона видала серію двомовних книжок і побила світовий рекорд.

Нині брат і сестра не припиняють писати.

17. Шестеро левенят приваблюють сотні гостей до зоопарку в Пакистані

Шестеро левенят поповнило зоопарк

Лахор, Пакистан

Цікаво все — навіть спробувати на зуб ґрати. Ці левенята недавно народилися в сафарі-парку пакистанського міста Лахор. Тепер вони — місцеві зірки.

[Мохаммад Асіф, доглядач]:

«Людям хочеться якнайшвидше побачити дитинчат. А діти особливо радіють левенятам. До нас приїжджають цілими сім’ями, причому не раз».

Загалом додалося шестеро левенят. Їм по два й три місяці. Вони народилися у двох самиць.

[Гулам Расул, заступник директора сафарі-парку]:

«Сафарі-парк у Лахорі славиться левами. Зараз маємо приблизно 40 хижих кішок».

Левенята ще кілька місяців житимуть із мамами у вольєрах. Потім їх випустять на велику огороджену територію, де утримують усіх левів. До вольєра вони повертатимуться лише на ніч.

Сафарі-парк охоплює майже 100 гектарів. З них понад десять виділено для левів. Тут багата рослинність — коло 9000 дорослих дерев.

18. Всесвітній день Фалунь Дафа відзначили в центрі Нью-Йорка

Всесвітній день Фалунь Дафа

Нью-Йорк, США

Такий мальовничий багатотисячний парад у Нью-Йорку проходить щороку вже понад два десятиліття поспіль. Це прихильники практики вдосконалення Фалунь Дафа. Центром міста рухаються барвисті платформи й лунає урочиста музика у виконанні оркестру «Тянь Го». Він очолює процесію.

Фалунь Дафа вперше відкрили широкому загалу в Китаї 13 травня 1992 року. Практика швидко поширилася світом. Вона включає плавні медитативні вправи, а також принципи — істина, доброта й терпіння. Всесвітній день Фалунь Дафа традиційно відзначають цього дня в різних країнах світу.

[Фредеріку Відовіш, практикувальник Фалунь Дафа з Бразилії]:

«Маю друга, якого знаю, мабуть, із дев’яти років. Коли він почав практикувати, я помітив величезну різницю. На вигляд він став значно здоровішим, його шкіра теж стала кращою. Мене це дуже вразило».

Фредеріку каже, що він теж змінився на краще, коли разом із другом почав займатися Фалунь Дафа.

[Фредеріку Відовіш, практикувальник Фалунь Дафа з Бразилії]:

«Я завжди був дуже неспокійним, мав симптоми депресії. Я курив і вживав алкоголь. Нині я все це покинув. У мене взагалі нема проблем зі здоров’ям. Почуваюся здоровим як ніколи».

А ось Ченьянь завдяки вдосконаленню за принципами істини, доброти й терпіння відновив злагоду в сім’ї.

[Ченьянь Лі, практикувальник Фалуньгун зі США]:

«Раніше я часто сперечався з мамою. Але ознайомившись із Фалунь Дафа, зрозумів, що маю чинити за цими принципами, тобто бути терплячим. Звісно, мені також треба проявляти до неї милосердя».

Принципи — істина, доброта й терпіння — припали до душі й багатьом перехожим.

[Патрісія Дініс, перехожа]:

«П’ять із половиною років тому я втратила сина. У житті рідко зустрічаєш таке величезне милосердя. Тут мені вдалося позбутися напруги».

[Алексія, перехожа]:

«Це прекрасно. Вони мають плакати, на яких написано “доброта й терпіння”. А я дуже вірю в ці принципи. Тож мені це дуже подобається».

Парад також розповідає про репресії, які тривають у Китаї з 1999 року. У КНР прихильників Фалунь Дафа запроторюють до в’язниць. У них навіть насильно вирізають органи.

[Клеофі Касамбрі, перехожа]:

«Чудово, що вони висловлюють свої думки, що вони протестують проти вирізання органів у живих і невинних людей, що, на мою думку, жахливо».

[Ноа й Маріанна, перехожі]:

«Цікаво було дізнатися, що відбувається, що в Китаї практикувальників Фалунь Дафа репресують. Сподіваюся, ми дізнаємося про це більше. Добре, що вони розповідають, зацікавлюють людей, мотивують шукати додаткову інформацію».

Завершився парад біля китайського консульства.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: