01.09.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 21 по 26 травня)

Огляд світових подій (з 21 по 26 травня)

1. Смертоносна пожежа в дитячому гуртожитку Гаяни: загинуло 19 дітей Пожежа в шкільному гуртожитку Гаяна Пожежа..

Дата завантаження: 2024-05-01

video

1. Смертоносна пожежа в дитячому гуртожитку Гаяни: загинуло 19 дітей

Пожежа в шкільному гуртожитку

Гаяна

Пожежа в шкільному гуртожитку в південноамериканській Гаяні забрала життя щонайменше 19 дітей. Ще понад 15 дістали опіки різного ступеня тяжкості. Серед жертв переважно дівчата, які походять із корінних народів. Також загинув один хлопчик. Коло 13 тіл обгоріло настільки, що для ідентифікації знадобиться ДНК-експертиза.

[Равіндра Дуднах, медичний працівник]:

«Зараз у лікарні 17 пацієнтів. Одинадцять у стабільному стані, п’ять — у критичному».

Пожежа спалахнула о 10:50 у гуртожитку школи, у якій навчаються діти з аборигенних сіл. Вона стоїть у прикордонному шахтарському місті Магдія, де видобувають золото та алмази.

Президент Гаяни провів хвилину мовчання.

[Ірфаан Алі, президент Гаяни]:

«Сьогодні дуже сумний день в історії нашої країни. Це жахливий день, якого не повинно бути. Я прошу всіх, хто зараз на нас дивиться з будь-якого місця, устати й присвятити хвилину молитви за цих дітей та їхні сім’ї».

Причину пожежі наразі з’ясовують. Влада хоче переконатися, що це не підпал. У гуртожитку було п’ять дверей. Однак вони були замкнені, а на вікнах стояли ґрати.

Зазвичай там мешкало близько 60 дівчат віком від 12 до 18 років. Але на момент пожежі їх було менше, бо деякі поїхали на вихідні додому.

2. У Таїланді обвалився дах шкільного спортзалу — є загиблі

Обвалився дах

провінція Пхічит, Таїланд

У Таїланді під час буревію обвалилася покрівля шкільного спортзалу, де люди ввечері рятувалися від дощу. Інцидент стався в провінції Пхічит, що за понад 300 кілометрів від Бангкока.

[Канніка Інстакул, мер Нерн-Пора]:

«Будівля повністю обвалилася. То був спортзал. Люди ховалися там від дощу. Постраждали школярі та їхні батьки, а також прибиральники».

Рятувальники працювали всю ніч та ранок. Зрештою їм удалося дістали тіла шістьох загиблих. Пізніше в лікарні від завданих травм помер шестирічний хлопчик. Ще 18 людей постраждали.

Місцеві жителі кажуть, що ніколи раніше не бачили такого сильного вітру.

[місцевий житель]:

«Пролунав звук немов із поля бою. Потім, через п’ять секунд, налетіла буря. Я і гадки не мав зняти це на відео — це було зовсім не весело. Спершу я не зрозумів, що це вітер. Це було схоже на звуки бою — так гучно. Живу тут 40 років і ніколи такого не бачив. Аж мороз поза шкірою».

Біля місця лиха організували центр допомоги.

Тайські метеорологи в понеділок оголосили про початок сезону дощів. Вони попереджають, що зливи на півночі Таїланду йтимуть до кінця тижня.

3. Припинити безглузде насильство в Судані закликав Верховний комісар ООН з прав людини

Зіткнення відновилися

Хартум, Судан

Сутички між армією та повсталими Силами швидкого реагування відновились у столиці Судану. І це попри тижневе припинення вогню, яке мало закласти основу для тривалої мирної угоди.

У Женеві Верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк закликав сторони припинити безглузде насильство.

[Фолькер Тюрк, Верховний комісар ООН з прав людини]:

«Те, що відбувається в Судані, жахливо. Вони постійно укладають угоди про припинення вогню, і ми бачимо, що протягом кількох годин після підписання вони й далі їх порушують».

Тюрк також сказав, що він глибоко стурбований повідомленнями про сексуальне насильство в Хартумі та Дарфурі. Він закликав головнокомандувача армії генерала Абделя аль-Бурхана та лідера Сил швидкого реагування генерала Мухаммада Дагло дати підлеглим чіткі інструкції. Зокрема про те, що сексуальне насильство неприпустиме й що винних у будь-яких порушеннях буде притягнуто до відповідальності.

[Фолькер Тюрк, Верховний комісар ООН з прав людини]:

«Ми бачимо, що цивільні особи й далі мають серйозний ризик загинути чи стати калікою. Уночі ми отримали повідомлення, що над Хартумом літали винищувачі, а в деяких районах були сутички, а ще про стрілянину в Північному Хартумі та в Омдурмані».

Свіжу угоду про припинення вогню уклали після переговорів за посередництва Саудівської Аравії та США. До цього п’ять тижнів тривали запеклі бойові дії.

Попередні угоди не змогли припинити сутички, через які понад мільйон людей залишило свій дім, а в країні виникла серйозна гуманітарна криза.

4. Керівна партія Греції святкує перемогу на парламентських виборах

Парламентські вибори

Афіни, Греція

Тисячі людей зібралися в Афінах біля штаб-квартири консервативної партії «Нова демократія». Вони вітають нинішнього прем’єра та лідера політичної сили Кіріакоса Міцотакіса, який у неділю здобув переконливу перемогу на парламентських виборах.

Він здобув 40 % голосів виборців. Водночас ліворадикальна СІРІЗА, яка керувала Грецією з 2015 по 19 рік, — трохи більше як 20 %.

Утім, такий відрив усе ж таки не дасть «Новій демократії» змоги самостійно сформувати уряд. Їй буде потрібна коаліція.

[Кіріакос Міцотакіс, голова партії «Нова демократія»]:

«Ми маємо скромне зобов’язання виступати вперед. Разом ми знову розпочнемо битву під час наступних виборів. Так щодо “Нової демократії” вирішили громадяни Греції. Це також підтвердили цифри».

Згідно з прогнозами, керівна партія в наступному парламенті матиме 145 крісел. До абсолютної більшості їй не вистачає шістьох.

Утім, її прихильники раді.

[прихильник «Нової демократії»]:

«Я в захваті! Не чекав такого гарного результату. А втім, він логічний. Люди бачать, що вони продуктивні та працюють на майбутнє країни».

[прихильник «Нової демократії»]:

«Я дуже щасливий. Це показує, що в країні знову буде стабільність».

Президент Греції Катерина Сакелларопулу дасть трьом провідним партіям — «Новій демократії», СІРІЗІ та соціалістичній ПАСОК — по черзі по три дні на формування коаліційного уряду.

Якщо всі вони зазнають невдачі, Сакелларопулу призначить тимчасовий уряд, щоби приблизно за місяць провести нові вибори.

5. У Канаді через пожежу перекривають автотраси

Через пожежі перекрили шосе

провінція Альберта, Канада

Через пожежі в канадській провінції Альберта перекрито рух автошляхами. Влада закрила довгу ділянку шосе 43, бо вогонь підібрався до неї майже впритул. Площа пожежі поряд із дорогою перевищила 50 тисяч гектарів.

З початку року в Альберті спалахнуло майже 500 лісових пожеж, що охопили 840 тисяч гектарів. Це в півтора раза більше, ніж торік.

У провінції живе понад чотири мільйони людей. Через нові пожежі евакуювалися 20 тисяч жителів. Нині додому не може повернутися понад десять тисяч осіб. У регіоні діє режим надзвичайної ситуації.

Травневі пожежі в Альберті річ звичайна. Але нині вони швидко охоплюють дедалі більші ділянки. Експерти пояснюють це браком вологи в ґрунті. Із середини лютого до середини травня у більшій частині провінції опадів було вдвічі менше за середній показник. А подекуди їх і зовсім не було. Водночас погода тепліша, ніж зазвичай.

Метеорологи не можуть спрогнозувати, коли вдасться приборкати стихію. Влада ж нагадує, що небезпечний сезон триватиме до осені.

Зараз в Альберті вирує коло ста пожеж, деякі вийшли з-під контролю. З вогнем борються 2800 рятувальників із Канади та США.

6. У ЄС заборонять утилізувати непродані тканини

Тканини заборонять утилізувати

Новий законопроєкт у ЄС

Знищувати чи викидати непродані тканини в Євросоюзі тепер буде незаконним. Уряди країн ЄС погодили зведення правил у межах «зеленого» законодавства, яке має зменшити витрати, а також збільшити відсоток перероблення й повторного використання.

Текстильну промисловість у Європі називають четвертим найбільшим забруднювачем після харчової, будівельної та транспортної галузей.

Щороку в блоці викидають майже шість мільйонів тонн непроданих тканин. Це приблизно по 11 кілограмів на кожного жителя. Більша частина опиняється на звалищі, щось спалюють.

Законопроєкт ще має затвердити Європарламент.

[Ебба Буш, міністр у справах промисловості Швеції]:

«Сьогоднішнє рішення — важливий крок на шляху до “зеленої” економіки замкнутого циклу та до зміцнення єдиного ринку. Комісія встановить вимоги до продуктів із погляду екологічної стійкості. Тепер ми затвердили нашу позицію перед переговорами з Європейським парламентом».

Закон зобов’яже створювати нові цифрові паспорти продуктів. У них буде вказано екологічність конкретного товару. Це має допомогти покупцям робити свідомий вибір.

Утім, ще більше занепокоєння викликає процес створення тканин. Підприємства нерідко скидають у річки неочищені стічні води. Вони містять сполуки фосфору й азоту, а також сульфати, хлориди, нітрати та інші небезпечні речовини.

7. Сім штатів США домовилися брати менше води з річки Колорадо

Угода про використання води

Річка Колорадо в США

Сім штатів США домовилися менше споживати води з річки Колорадо. Водойма забезпечує водою 40 мільйонів осіб. Також завдяки їй зрошують тисячі гектарів полів.

Тепер Аризона, Каліфорнія та Невада до кінця 2026 року братимуть з річки на 13 % менше води, ніж раніше. Вони розташовані в пониззі й залежать від водосховища Мід.

Водночас штати в районі верхів’я, тобто Колорадо, Нью-Мексико, Юта та Вайомінг, отримують воду прямо з річки та її приток.

Експерти зазначають, що скорочення вражають. Але чи завадять вони пересиханню водосховища Мід, це ще під питанням.

[Сара Портер, експерт з питань водної політики]:

«Чи вистачить цього? Це покаже час. Нам треба подивитися, чи матимемо ще один рік дуже поганого стоку. В угоді визнано, що ми можемо знову опинитися в небезпечній зоні».

Річка перевантажена швидким зростанням населення й небувалою посухою. Усе це може опустити рівень у водосховищі нижче за водозабірні клапани та припинити виробництво гідроелектроенергії.

Штати назвали угоду «історичним успіхом». Її готували цілий рік.

Утім, у 2026 році зусилля щодо збереження водних ресурсів не припиняться. 2027-го сім штатів почнуть домовлятися про тривалішу угоду.

8. Бразилія активізує заходи щодо стримування пташиного грипу

Стримати пташиний грип

Сан-Паулу, Бразилія

Бразилія вживає додаткових заходів проти пташиного грипу. Країна є найбільшим у світі експортером м’яса птиці. Недавно тут знайшли заражених диких птахів. До цього вірус виявили на фермах у сусідніх країнах.

[Родрігу Нажарену, голова національної мережі лабораторій Бразилії]:

«Таке відчуття, що пташиний грип уже на порозі, бо випадки виявили в наших сусідів».

Бразилія щорічно експортує курятину майже на 10 мільярдів доларів, і її частка у світовому постачанні птиці та яєць зростає. Якщо пташиний грип виявлять на бразильських фермах, це може вдарити по глобальній харчовій галузі. Адже країни-імпортери забороняють завозити курятину та м’ясо індички з країн, у яких підтвердили зараження.

[Родрігу Нажарену, голова національної мережі лабораторій Бразилії]:

«Бразилія — продавець тваринного білка, продавець курячого м’яса як на внутрішньому, так і на міжнародному ринку. Ми повинні швидко виявляти пташиний грип, і цей тиск змушує нас удосконалювати процес придбання (лабораторного) обладнання та автоматизації процедур».

У понеділок єдина лабораторія, яку акредитувала Всесвітня організація охорони здоров’я тварин у Латинській Америці, підтвердила наявність H5N1 у двох диких птахів — крячка та сули. Їх відловили у штаті Еспіриту-Санту.

[Родрігу Нажарену, голова національної мережі лабораторій Бразилії]:

«Є приказка: спокійне море моряка не загартує. Оскільки ми маємо великий попит у міжнародних торгових партнерів, наші служби контролю здоров’я тварин, звісно, дуже уважні».

Нагадаємо, цього року в дев’яти країнах Центральної та Південної Америки зареєстрували понад 75 спалахів пташиного грипу. Багато з них — уперше в історії цих країн.

Для Бразилії це вигідно, бо її експорт до країн Європи та Близького Сходу зріс ще більше.

9. Нідерландець вирощує труни з грибів

Труни з грибів

Делфт, Нідерланди

Вести екологічний спосіб життя навіть після смерті пропонує нідерландський винахідник. Боб Гендрікс вирощує органічні труни з грибів, а точніше, з їхнього вегетативного тіла — міцелію.

Винахідник каже, що виріб виходить не гіршим за дерев’яний.

[Боб Гендрікс, винахідник]:

«Це коренева структура грибів. Тут ми бачимо такі міцні палички. З них виходить міцний виріб».

На вирощування грибної труни йде тиждень, розкладається вона за 45 днів. А дерев’яна гниє роками.

[Рой ван Букел, директор похоронної компанії]:

«Цей продукт — наступний крок у галузі екологічного розвитку. Наприклад, дерево росте десятки років, а цей матеріал — кілька днів. Тож для природи це ліпше».

Для тих, хто віддає перевагу кремації, є похоронні урни. Причому їх разом із прахом можна поховати в парку в спеціально відведеній зоні, а над скринькою посадити дерево.

[Боб Гендрікс, винахідник]:

«Якщо помістити це в землю, то почнеться біологічне розкладання, і це буде корисно природі».

Труни можна оформляти у звичному стилі, або оздобити мохом. Так похорон стане ще екологічнішим.

Боб вирощує 500 трун та урн щомісяця. Їх постачають у всі куточки Європи. Стартап, який заснував винахідник, уже має інвесторів.

10. Бджоли відлякують слонів від полів кенійських фермерів

Бджоли проти слонів

Кенія

Стадо слонів пасеться на лузі Національного парку Цаво, що в Кенії.

Щоб вижити, цим ссавцям треба багато їжі. А це може спричинити конфлікт між людьми й тваринами.

Слони набігають на поля і з’їдають урожай.

[Джонс Мвакіма, фермер]:

«Якось я посадив 3000 кущів маніоку. І коли вони виросли, слони вирили їх за три дні й усе з’їли».

Але тепер людям допомагатимуть не зовсім звичайні охоронці. Для захисту полів почали використовувати бджіл.

Джонс Мвакіма із села Кадзіре каже, що слони не люблять цих комах, тому оминають поля стороною.

[Джонс Мвакіма, фермер]:

«Коли слон приходить на ферму, за пів години він знищує стільки, скільки за вісім годин на лузі. І проблема в тому, що 40 % вони з’їдають, а 60 — просто витоптують. Зазвичай ми любимо бджіл, бо вони допомагають нам захищати ферму».

Раніше фермери ставили електричні огорожі чи рили траншеї. Але це дорого й не всім по кишені. Тепер британська благодійна організація «Врятувати слонів» постачає фермерам вулики.

Це ще й додатковий прибуток, адже з них можна брати мед.

[Віктор Ндомбі, представник організації «Врятувати слонів»]:

«Колись ці місця були середовищем проживання диких тварин. Але тепер туди приїздять люди, щоб ставити доми, вести сільське господарство. Вони перекривають слонам шляхи пересування. І тваринам нічого не лишається, як приходити на ферми й красти врожай».

Організація також випустила путівник, як запобігти набігу за допомогою бджіл. У ньому сказано, що ці комахи — важливі запилювачі, але їхнє середовище теж зникає.

[Віктор Ндомбі, представник організації «Врятувати слонів»]:

«Якщо немає квітів, немає рослин, то бджоли летять далі. Тоді можна побачити, що вулики пустіють. Це небезпечно для бджіл, бо їм теж загрожує зникнення».

Нагадаємо, 20 травня оголошено Міжнародним днем бджіл.

11. 100-річний австралієць перебудував 15 автомобілів і далі працює

100-річний автомобілебудівник

Перт, Австралія

Майже 80 років австралієць Кліф Байфілд займається улюбленою справою — перебудовує класичні автомобілі. За ці роки створив 15 унікальних творінь і став місцевою легендою. Зараз йому 100 років, і він, як і раніше, кожен день проводить за роботою.

[Кліф Байфілд, автомобільний майстер]:

«Це змушує мене рухатися вперед: завтра вранці мені треба встати, бо маю роботу, яку треба виконати».

До Другої світової війни Кліф працював у кузовній майстерні. Потім служив у військово-повітряних силах. По війні повернувся до Перта й завершив навчання на майстра кузовних робіт. Невдовзі відкрив автомайстерню. У 50-х роках переробив перший автомобіль.

Кліф перебудовував перегонові й звичайні дорожні автомобілі. Причому спортивні машини брали участь у змаганнях. Майстер сам продумував екстер’єр кузова, варив раму, збирав шасі й навіть шив чохли для сидінь.

[Кліф Байфілд, автомобільний майстер]:

«Мені подобаються результати моєї праці, і сподіваюся, інші їх теж оцінять. Не для слави. Просто хочу, щоб те, що я створив, тішило людей».

Нині авто Кліфа перебувають у приватних колекціях та Автомобільному музеї Західної Австралії.

[Патрік О’Каллаган, куратор Автомобільного музею Західної Австралії]:

«Він працює над автомобілями в маленькій майстерні. Він не має такої розкоші, як велика виробнича база. Просто неймовірно, що він стільки всього досяг».

Недавно Автомобільний музей Західної Австралії влаштував свято з нагоди ювілею майстра. А ось для Кліффа 100 років — лише число. Він надіється ще багато встигнути.

12. У Чилі кози-рятувальники уберігають ліс від пожеж

Кози уберігають ліс

Санта-Хуана, Чилі

Ціла рота кіз висаджується в лісопарку поряд із чилійським містом Санта-Хуана. У цих жуйних важлива місія — зачистити від сухої рослинності всю територію.

[Віктор Фаундес, співвласник лісопарку «Боскес-де-Чакай»]:

«Кози, головним чином, їдять ожину та інші чагарники. А це зменшує кількість сухої рослинності, яка легко спалахне в разі пожежі».

Кози вже врятували лісопарк у лютому цього року, коли в Чилі почалися природні пожежі. Їх спричинила спека й тривала посуха. Стихійне лихо забрало десятки життів. 440 тисяч гектарів землі випалив вогонь. Але ліс «Боскес-де-Чакай» вистояв.

[Росіо Крусес, співвласник лісопарку «Боскес-де-Чакай»]:

«У лютому цього року спалахнули пожежі, що стало перевіркою нашої стратегії. Постраждало лише 10 % лісопарку площею 16 гектарів».

Проєкт «Хороша коза» стартував у 2017 році, коли цій місцевості загрожували лісові пожежі.

[Росіо Крусес, співвласник лісопарку «Боскес-де-Чакай»]:

«Ми почали шукати відповідний метод, який гармоніював би з довкіллям. І ми знайшли його. Це чудова альтернатива гербіцидам, обрізанню та випалу трави».

Перший загін складався з 16 кіз. Нині їх уже 150. Автори проєкту надіються, що цей приклад наслідуватимуть й інші лісопарки та заповідники.

Такий метод захисту лісів від пожеж використовують в Іспанії та Португалії. Поїдаючи суху траву й чагарники, кози також полегшують доступ до дерев. Навіть якщо вони спалахнуть, їх буде легше погасити. До того ж кози удобрюють ґрунт, що зупиняє ерозію.

13. Непальський ветеран без ніг підкорив Еверест і встановив рекорд

Рекорд альпініста на протезах

Непал

Ветеран війни без ніг піднявся на найвищу вершину Землі й став рекордсменом. Непалець Харі Будха Магар — перша людина у світі з ногами, ампутованими вище коліна, який підкорив Еверест.

[Харі Будха Магар, альпініст-рекордсмен]:

«Завершивши сходження на Еверест, я сказав: “Так, ми зробили це!” І я обіймав своїх провідників і плакав, як дитина, бо був щасливим».

43-річний непалець піднявся на Еверест на протезах. Його супроводжувало п’ятеро шерпів. Рекорд підтвердив департамент туризму Непалу.

Магар народився в передгір’ї Гімалаїв. У 99-му році пішов на службу до британської армії. У 2010-му втратив ноги, наступивши на саморобну міну в Афганістані.

Чоловік каже, що багато страждав через свою інвалідність. Підкоривши Еверест, він хоче надихнути людей ніколи не занепадати духом.

[Харі Будха Магар, альпініст-рекордсмен]:

«Я просто фокусуюся на тому, що подобається і що треба зробити. Ось і все. Крок за кроком ми зможемо піднятися на Еверест».

У 2017 році непалець підкорив іншу гімалайську вершину. Її висота — понад 6400 метрів.

14. Українські гончарі не припиняють працювати попри війну

Косівська кераміка

Косів, Україна

У майстерні Сергія Дутки чимало глиняного посуду, який сушиться на стелажах і вже готовий до розпису. Чоловік родом із міста Косів, яке славиться мальованою керамікою. Він гончарює вже 15 років і знається на цьому мистецтві з малих літ.

Посуд, кахлі та обрядові предмети, виготовлені з місцевої сірої глини й розписані зеленими й жовтими кольорами, — відмітна риса косівської кераміки.

Розписувати допомагає дружини Мар’яна.

[Мар’яна Дутка, майстриня з розпису]:

«Тут переважно використовуємо традиційні орнаменти, як-от косівські баранчики. Писанкові мотиви».

Але після того, як у 2022 році в Україні почалася широкомасштабна війна, виготовляти гончарні вироби стало складніше.

[Сергій Дутка, гончар]:

«У часи вимкнень електроенергії, було важко, бо потрібно було переривати випал. Через це виходило багато браку. Довелося пристосовувати процес до вимкнень, але ми впоралися».

Сергій, окрім традиційних косівських виробів, створює і власні.

Після того як Росія анексувала Крим, у його кераміці з’явилася тема війни. Наприклад, у 2018 році він зробив тарілку із певним символічним орнаментом.

[Сергій Дутка, гончар]:

«Цю тарілку я назвав “Вторгнення”. Це наполовину косівська кераміка. Вона символізує вторгнення чогось техногенного, ворожого у світ традиційний, гармонійний — боротьбу таку».

Також майстер організовує благодійні виставки, щоб зібрати гроші для військовиків.

Варто зазначити, що 2019 року косівську кераміку було внесено до Репрезентативного списку ЮНЕСКО нематеріальної культурної спадщини людства.

15. Новий вид гігантського титанозавра вагою 50 тонн відкрили в Аргентині

Новий вид титанозавра

Аргентина

Новий вид гігантського травоїдного титанозавра з довгою шиєю відкрили аргентинські вчені. Він належить до роду чукарозавр із групи завроподових динозаврів. Вид назвали дирипієнтом. Чукарозавр перекладається як «невгамовна рептилія».

Скам’янілі останки знайшли в провінції Ріо-Негро, що на півночі Патагонії. Доісторичний ящір жив під час пізнього крейдового періоду приблизно 95 мільйонів років тому.

Серед знахідок — передні й одна задня кінцівка. Стегнову кістку довелося розділити на три частини. Кожна вийшла вагою 100 кілограмів.

[Матіас Мотта, палеонтолог]:

«Розміри цієї тварини просто вражають. Довжина стегнової кістки, що з’єднує стегно зі стопою — 90 сантиметрів. Це дуже великий динозавр із групи зауроподів».

На основі розміру стегнової кістки, вчені визначили, що ящір був завдовжки 30 метрів і важив 50 тонн. Це один із найбільших динозаврів, будь-коли знайдених у Ріо-Негро. Водночас кінцівки в нього тонші, ніж у титанозаврів інших видів. Тож це був «стрункий» динозавр.

У Патагонії мешкали найбільші у світі рослиноїдні ящери, такі як патаготитани й аргентинозаври. Їх довжина сягала 35 метрів, а вага — 70 і навіть 100 тонн. Науковці досі не з’ясували, чому титанозаври швидко росли, а деякі не припиняли рости все життя.

[Ніколас Чименто, палеонтолог]:

«Аргентина — це рай для палеонтологів, бо ми знайшли вже понад 140 підтверджених наукою видів динозаврів».

Останки чукарозавра планують виставити в музеї.

16. «Приховане століття Китаю»: нова виставка відкривається в Британському музеї Лондона

Виставка речей китайської династії

Лондон, Велика Британія

Ці сувої початку ХІХ століття належать до часів китайської династії Цін.

Тоді під її управлінням була більш як третина людства, тобто коло 400 мільйонів осіб.

У Британському музеї в Лондоні відкрилася виставка «Приховане століття Китаю».

[Джесіка Гаррісон-Голл, голова китайського відділу музею]:

«До цього ніде у світі не було виставки ХІХ століття. Експонували картини, фотографії, але нічого такого масштабу. І це частково пов’язано з насильством того періоду. Тоді сталася низка опіумних воєн, китайсько-японська війна, Боксерське повстання і, зрештою, революція 1911 року, і навіть Тайпінське повстання. Тому вважають, що це не той час, якому слід присвячувати виставки».

Через тогочасні війни загинули мільйони. Один розділ виставки присвячено військовій справі того часу, яка спиралася на елітних спадкових воїнів.

[Джесіка Гаррісон-Голл, голова китайського відділу музею]:

«Тут зображено одного з генералів. Він сидить на великому стільці, який накритий тигровою шкурою. Чорне шовкове взуття стоїть на голові тигра, у якої заплющені очі».

Поруч із ним — форма прапороносця. Деякі з воїнів документували своє життя й подорожі. Наприклад, Ваньян Ліньцін написав тритомник, який надрукували його сини.

З 1796 по 1912 рік правили шість імператорів: троє дорослих і троє дітей. Правління дітей контролювала вдова-імператриця Цисі. Вона була у владі 47 років.

[Джесіка Гаррісон-Голл, голова китайського відділу музею]:

«Вона міняла вбрання коло десяти разів на день. Але саме цей халат особливий, бо його зробили за допомогою європейських фарб, які з’явилися в ХІХ столітті».

До кінця XIX століття середня тривалість життя в Китаї становила коло 40 років. На речах багатих людей можна бачити вплив сучасної, інколи іноземної, техніки.

[Табіш Хан, мистецтвознавець]:

«Ця виставка величезна, і вона справді порушує тему, з якою, гадаю, більшість із нас у західному світі не обізнана. Це пізня Китайська імперія до того, як вона перетворилася на сучасний Китай, який ми зараз бачимо».

Виставка триватиме в Британському музеї до жовтня.

17. Казкам різних народів присвятили фестиваль піщаних скульптур у Данії

Фестиваль піщаних скульптур

Данія

Принцеса й жаба. Казка про них, яку написали брати Грімм, уже понад 200 років розважає дітей усього світу.

А недавно ці персонажі з’явилися на пляжі в Данії. Тут проходить фестиваль піщаних скульптур «Гуннестед». У місті з однойменною назвою проживає лише коло 8000 осіб. Захід, який уперше провели 2012 року, приваблює багато туристів.

[Крістіан Воррер, організатор]:

«Виникла ідея провести захід, який би привабив людей до Гуннестеда. Гавань повільно вмирала, і ми хотіли розвивати туризм, а потім виявили, що скульптури з піску могли б стати гарним способом. Багато хто захотів би сюди навідатись. Першого року до нас приїхало 42 тисячі осіб. Це був успіх».

Тема цього року — казки. Загалом створили понад 20 робіт. Серед них королі, принцеси, велетні та інші.

[Крістіан Воррер, організатор]:

«Добре, що це не лише Ганс Крістіан Андерсен. Було б надто просто зробити багато персонажів із його казок. Тут у нас дуже особливі письменники, казкарі, яких я насправді не знав. Маємо історії з Гренландії, з Японії».

Щороку сюди з’їжджаються найліпші скульптори по піску з Бельгії, Нідерландів, Італії та США. Цього року в заході візьме участь понад десять художників з усього світу. Більшість із них створять по дві скульптури.

[Крістіан Воррер, організатор]:

«Треба вельми добре працювати з об’ємними об’єктами. До того ж із таким матеріалом треба працювати дуже швидко. Він не схожий на бетон чи камінь, над якими можна працювати роками. Працюючи з піском, слід мати навички, інакше він просто розсиплеться».

Американська скульпторка Сью із Сіетла витратила на свій витвір десять днів. А взагалі займається такою творчістю з 18 років.

[Сью Макгрю, учасниця фестивалю]:

«Більшість людей у дитинстві гралися на пляжі й знають пісок давно. Нас тягне до нього природно. А коли вмієш робити дивовижні монументальні скульптури із чогось такого простого, як пісок, це просто чудово».

Скульптори закінчать свої роботи за кілька днів. Водночас їхні витвори мають простояти на пляжі до жовтня. А це означає, що треба використовувати щось міцніше, ніж пісок і вода.

[Сью Макгрю, учасниця фестивалю]:

«Замість пляжного піску ми використовуємо той, що добувають у кар’єрі. Він дуже дрібний, у ньому багато мулу та глини. Ми насипаємо пісок, змішуємо його з водою і пресуємо в ці ящики. Без трамбування це була б купа піску, яку б відносив вітер. По суті, ми створюємо штучний пісковик, і коли він висихає на сонці, то стає твердим як скеля».

Фестиваль піщаних скульптур триватиме до 22 жовтня. Як очікують, його відвідає понад 70 тисяч осіб.

18. Найстаріший собака: пес Бобі дожив до 31 року

Найстаріший собака у світі

Конкейруш, Португалія

Це Бобі — найстаріший собака у світі. Недавно йому виповнився 31 рік. За людськими мірками це 217 років. Бобі живе в португальському селі Конкейруш разом зі господарем Леонелем і чотирма котами.

А ще Бобі — рекордсмен Книги Гіннеса. Торік побив світовий рекорд серед собак-довгожителів. Більш як 80 років він належав австралійській вівчарці з кличкою Блюї. Той помер 1939 року, доживши до 29 років.

Бобі — чистокровний рафейру ду алентежу. Це португальський сторожовий собака. Зазвичай представники цієї породи живуть до 14 років. Але мама Бобі дожила до 18. А сам пес й у свій 31 рік почувається чудово. Так у чому секрет його довголіття?

Леонель уважає, що в натуральній їжі, свободі та в тому, що Бобі оточений любов’ю й турботою.

[Леонель Кошта, господар собаки]:

«Гадаю, їжа — важлива умова, а також те, що його ніколи не садили на ланцюг чи повідець. Він завжди жив на волі. Тут сільська місцевість, і він гуляв лісом, почуваючи свободу, якої б не мав у місті чи квартирі. І також думаю, що любов, яку ми даруємо йому все життя, безумовно, допомогла йому досягти довголіття».

У ветеринара Бобі також є пояснення.

[Сорая Лопіш, ветеринар]:

«У нього немає тривог, він веде нормальне собаче життя. Бобі може проводити час на свіжому повітрі, має щоденне фізичне навантаження, і в нього товариський господар, який не завдає йому клопоту. Також Бобі контактує з іншими тваринами».

Побивши світовий рекорд, Бобі прославився. Його відвідували шанувальники з Канади, США, Італії, Франції та навіть Японії. Але для пса нічого не змінилося. Він просто спокійно собі живе.

[Леонель Кошта, господар собаки]:

«Він, як і раніше, гуляє й добре їсть. Має чудовий апетит. Бобі багато грається з нашими котами, тому я радий. Гадаю, він по-своєму щасливий, а отже, і я теж».
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: