27.05.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 25 лютого по 1 березня)

Огляд світових подій (з 25 лютого по 1 березня)

1. Загибель палестинців біля гуманітарного конвою: Ізраїль заявив, що не завдавав ударів Інцидент біля гуманітарного конвою..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

1. Загибель палестинців біля гуманітарного конвою: Ізраїль заявив, що не завдавав ударів

Інцидент біля гуманітарного конвою

Ізраїль

Ізраїльські армійці заявили, що не завдавали ударів на півночі Сектора Гази, коли, зі слів ХАМАСу, понад 100 палестинців загинуло в очікуванні гуманітарного конвою.

Органи охорони здоров’я Сектора Гази заявляють, що палестинців застрелили ізраїльські сили. Та ЦАГАЛ заперечив кількість загиблих і заявив, що багато хто загинув у тисняві чи під колесами фур із гумдопомогою.

Вантаж прибув із Єгипту й пройшов перевірку на гуманітарному пропускному пункті «Керем-Шалом» в Ізраїлі. Потім його почали розподіляти приватні підрядники.

[Даніель Хагарі, представник ізраїльської армії]:

«Тисячі жителів Гази оточили вантажівки. Почалася велика тиснява, бо дехто намагався забрати гуманітарну допомогу. Унаслідок цього нещасного інциденту десятки людей загинули або травмувалися».

Раніше в четвер один із чиновників ізраїльської армії повідомив, що було два інциденти. Спочатку десятки осіб загинули в тисняві чи попали під колеса, коли намагалися вкрасти допомогу.

Потім після того, як фури рушили з місця, стався другий інцидент, коли деякі люди з натовпу підійшли до військовиків. Ті відчули загрозу й почали стріляти. Скільки людей загинуло, невідомо.

Хагарі додав, що ізраїльські танки, які супроводжували вантажівки, зробили попереджувальні постріли, щоб розігнати натовп. Пізніше вони відступили, коли події почали виходити з-під контролю.

[Даніель Хагарі, представник ізраїльської армії]:

«Жодних ударів по колоні з гуманітарною допомогою ЦАГАЛ не завдавав».

ХАМАС заявляє про 112 загиблих і більш ніж 280 поранених. Десятки людей доправили до лікарні Аль-Шифа, яка зараз функціонує лише частково.

Президент Джо Байден заявив, що інцидент із гумконвоєм може поставити під загрозу переговори про припинення вогню в Секторі Гази, які зараз ведуть у Катарі.

2. Друга найбільша в історії Техасу пожежа знищує будинки

Лісові пожежі

штат Техас, США

[Річард Мюррей, житель Техасу]:

«По суті, ми втратили все. На мені лишилися тільки штани».

Річард Мюррей жив у цьому будинку 50 років. У вівторок увечері поліція сказала йому та його дружині евакуюватися. У той час лісова пожежа наблизилася до їхнього дому, що в містечку Канейдіан. Її вже називають другою найбільшою в історії Техасу.

Коли вони повернулися, то застали згарище.

[Річард Мюррей, житель Техасу]:

«Усе сталося дуже швидко. Я побачив, як почав горіти сусідський будинок. Я зателефонував службі 9-1-1 — приїхали пожежники, але полум’я поширювалося всюди. Коли ми повернулися, тут нічого не лишилося».

Багато евакуйованих розмістилося в церквах та шкільних спортзалах.

[Джеррі Гарра, місцевий житель]:

«Я прикинув, звідки йде дим, і вирішив, що все гаразд. А потім обертаюся — горить через дорогу від мене. Я побіг надвір, обгорів. Намагався вибратися. Я втратив вісім собак та десять качок».

Служба лісового господарства Техасу повідомляє, що з понеділка пожежа випалила понад 200 тисяч гектарів території, просуваючись на схід через кордон Оклахоми.

Кілька вогнищ зафіксували і в інших регіонах на півночі Техасу.

[Шон Дунган, працівник Служби лісового господарства Техасу]:

«У нас надзвичайно сильний вітер, багато сухої рослинності та низька вологість. І ці умови справді створюють ситуацію, коли пожежі можуть поширюватися дуже швидко».

Губернатор Техасу Грег Ебботт оголосив надзвичайну ситуацію у 60 округах.

3. Шлях до НАТО відкрився: Угорщина схвалила членство Швеції

Шлях до НАТО

Угорщина схвалила членство Швеції

Угорщина ратифікувала вступ Швеції до НАТО. Таким чином, зникла остання перешкода для історичного кроку скандинавської країни, яка зберігала нейтралітет під час двох світових та Холодної війни.

Перед голосуванням до парламенту Угорщини звернувся прем’єр-міністр Віктор Орбан.

[Віктор Орбан, прем’єр-міністр Угорщини]:

«Шведсько-угорська військова співпраця та вступ Швеції до НАТО зміцнять безпеку Угорщини».

Стокгольм відмовився від політики неприєднання, щоб зміцнити свій захист. Однак він наразився на опір Анкари та Будапешта.

Анкара не хотіла ратифікувати заяву Швеції, вимагаючи жорсткіших заходів щодо Робітничої партії Курдистану (РПК), яка, з її слів, знайшла прихисток у цій скандинавській країні. У Туреччині РПК вважають терористичним угрупованням. У відповідь Швеція змінила свої закони та пом’якшила правила продажу зброї, і Туреччина погодилася на членство.

Зволікання Угорщини мало менш чіткі причини. Будапешт переважно висловлював невдоволення шведською критикою на адресу уряду прем’єр-міністра Орбана. Якихось конкретних вимог він не висував.

Вступ Швеції та Фінляндії — найзначніше розширення альянсу з 90-х років минулого століття.

[Роберт Дальсьо, аналітик Шведського агентства оборонних досліджень]:

«НАТО отримує серйозного й умілого члена, і це усуває фактор невизначеності в Північній Європі. Останній шматочок пазла стає на своє місце, роблячи позицію НАТО в Скандинавсько-Балтійському регіоні цілісною».

Швеція надасть альянсу такі ресурси, як новітні підводні човни, адаптовані до умов Балтійського моря, та значний парк винищувачів Gripen місцевого виробництва.

До того ж цього року країна збільшить військові витрати. Припускають, що вони досягнуть мінімального порога НАТО — 2 % ВВП.

4. Дональд Трамп обійшов Ніккі Гейлі в її рідному штаті Південна Кароліна

Дональд Трамп знову переміг

штат Південна Кароліна, США

45-й президент США Дональд Трамп у суботу здобув ще одну перемогу на праймериз. Він обійшов свого єдиного суперника — Ніккі Гейлі в її рідному штаті Південна Кароліна, набравши коло 60 % голосів.

[Дональд Трамп, кандидат у президенти США]:

«Дуже дякую. Це справді щось. Це сталося трохи раніше, ніж ми очікували. Це навіть більша перемога, ніж ми прогнозували. Мені повідомили, що ми не тільки здобули вдвічі більше голосів, але й більше, ніж будь-коли в штаті Південна Кароліна. Тож це дуже добре. Це рекорд, помножений на два».

Дональд Трамп із самого спочатку лідирував у перегонах серед республіканських кандидатів. Але Ніккі Гейлі покладала надії на штат, у якому була губернатором.

Попри поразку Гейлі здаватися не збирається. Каже, що не залишить перегони принаймні до березневого «супервівторка», коли обиратимуть республіканських кандидатів у 15 штатах та на одній території США.

[Ніккі Гейлі, кандидат у президенти США]:

«Раніше цього тижня я сказала, що незалежно від того, що станеться в Південній Кароліні, я й далі балотуватимуся на посаду президента. Я жінка слова».

Утім, Дональд Трамп уже веде кампанію так, ніби став офіційним кандидатом у президенти від республіканців. Він зосередив риторику на своєму супернику-демократові Джо Байдені. Зокрема, звинуватив його в політичному переслідуванні.

Якщо Трамп і далі перемагатиме на праймеріз такими ж темпами, то його кандидатуру можуть фактично висунути до середини березня.

Це станеться якраз перед першим судовим процесом у його справі, який має початися 25 березня. 45-го президента звинувачують у фінансових махінаціях.

5. Китай обурений санкціями, запровадженими через війну в Україні

Китай погрожує наслідками
Китай – ЄС – Велика Британія

Пекін критикує Захід у зв’язку з новим раундом санкцій.

У понеділок Міністерство торгівлі КНР засудило США, Євросоюз та Велику Британію, які запровадили обмежувальні заходи щодо китайських компаній, що допомагають Росії у війні в Україні.

Білий дім оприлюднив рішення в п’ятницю. Воно поширюється на 93 фірми. І не лише китайські та російські. До списку також увійшли компанії з Туреччини, Об’єднаних Арабських Еміратів, Киргизстану, Індії та Південної Кореї.

Санкції запроваджено щодо компаній, які допомагають Росії обходити обмеження та отримувати військове спорядження, а також поповнювати боєприпаси.

Аналогічних заходів у середу та четвер вжили країни Східної Європи, а також Велика Британія.

Китай пригрозив торговими санкціями для ЄС та Великої Британії. Проте Вашингтона в заяві він не згадав.

Росія намагається отримати в Китаю кредит і каже, що поки що обидві сторони не змогли домовитися.

Москва зміцнила свої відносини з Пекіном після того, як західні країни запровадили проти неї жорсткі санкції через вторгнення до України.

Так, Європейський союз та країни «Великої сімки» заморозили понад 320 мільярдів доларів активів російського центрального банку.

Росія намагається компенсувати санкції, і водночас упоратись із величезним збільшенням воєнних витрат.

Останній раунд переговорів щодо кредиту між Росією та Китаєм відбувся наприкінці минулого року.

За словами міністра фінансів Росії, поки що жодного рішення не ухвалили.

6. Рекордно низьку народжуваність зафіксували в Японії 2023 року

Рекордно низька народжуваність

Японія

У Японії торік народилося рекордно мало дітей. Такі попередні дані уряду.

Уже восьмий рік поспіль народжуваність у країні зменшується.

Ще один негативний рекорд 2023 року: уперше за 90 років нових сімей було створено менше ніж 500 000. І це теж сприятиме зменшенню населення, адже позашлюбні діти в країні народжуються вкрай рідко.

[Йосімаса Хаясі, головний секретар Кабінету міністрів Японії]:

«Зниження народжуваності — це криза. Упродовж шести років ще можна повернути тенденцію назад. А ось у 30-х роках уже почнеться швидке зменшення чисельності молоді. Я вважаю, що зараз саме час ужити негайних заходів».

Прем’єр-міністр Фуміо Кісіда назвав цю тенденцію найсерйознішою кризою, з якою стикалася країна. Торік у грудні він оголосив про низку заходів щодо підтримки сімей, які народжують дітей.

[жителька Японії]:

«Бабусям і дідусям стає дедалі важче допомагати доглядати дітей. Я думаю, що від початку соціальне середовище заважало жінкам мати багато дітей та працювати».

[житель Японії]:

«Я думаю, що Японія вже давно запізнилася щодо вповільнення зменшення чисельності населення. Якщо ми не змінимо політику та не створимо систему, яка привабить робітників із-за кордону, то розв’язати проблему не зможемо».

За оцінками соціологів, населення Японії, імовірно, зменшиться приблизно на 30 % до 2070 року. Водночас кожні чотири з десяти жителів країни будуть віком 65 і більше років.

7. 2023 року в ЄС попросили притулку 1,14 мільйона осіб

Знову криза з біженцями

Євросоюз

2023 року 1 140 000 людей попросили притулку в Євросоюзі та його країнах-партнерах — Швейцарії і Норвегії. Це найвищий показник із часів міграційної кризи 2015–16 років. Нові дані опублікувало Агентство ЄС із питань притулку.

У Німеччині подали понад 330 тисяч заяв, у Франції — 167 000, в Іспанії — 162 000, в Італії — 136 000. А на Кіпрі на 100 жителів припадає один прохач притулку.

Найбільше заяв подали вихідці із Сирії та Афганістану. Є і нова тенденція. Третьою за величиною групою прохачів притулку стали громадяни Туреччини. У 2023 році вони подали більш як 100 000 заяв. Це на 82 % більше, ніж 2022-го.

Рекордно зросла кількість прохачів притулку з Палестини. Після вторгнення ХАМАСу до Ізраїлю понад 11 000 палестинців подали до ЄС заяви на набуття статусу біженця. Це на дві третини більше, ніж 2022 року. Причому більшість із них поїхали до Греції.

Після кризи 2015–16 років Євросоюз посилив охорону зовнішніх кордонів. Він також уклав угоди з деякими країнами Близького Сходу та Північної Африки, щоб стримати нелегальну міграцію. На якийсь час це подіяло, але після пандемії мігранти знову ринули до Європи.

Торік у грудні в ЄС кардинально переглянули міграційні закони. Там домовилися прискорити процедуру перевіряння нелегалів, відкрити прикордонні центри затримання, а також швидше депортувати тих, кому відмовили в притулку. Також, згідно з новими правилами, країни можуть не приймати біженців, але тоді мають сплачувати компенсацію до фонду ЄС.

8. Фермери біля затоплених полів у Греції скаржаться на погоду та просять допомоги

Досі затоплені

Греція

Фермер Бабіс Євангелінос із моторного човна оглядає територію, яка колись була його фермерським угіддям. Тут, на Фессалійській рівнині, що в центрі Греції, він має невелику ділянку землі з деревами мигдалю. Тепер більша її частина затоплена.

[Бабіс Євангелінос, фермер]:

«Дуже сумно. І гадки не мав, що таке побачу. Ніколи не думав, що для того, щоб оглянути свою землю, доведеться сідати в човен».

Його плантація лежить біля озера Карла серед десятків тисяч гектарів бавовняних полів, мигдальних дерев та пасовищ. Однак усе це торік знищила небувала повінь.

[Бабіс Євангелінос, фермер]:

«Роботу всього життя було знищено, утрачено за три-чотири дні дощу».

Минуло п’ять місяців, а вода досі не зійшла. Водозабірна станція, що мала зупинити повінь, на половину затоплена. А над головами пролітають пелікани та чаплі, яких раніше ця рівнина не цікавила.

[Бабіс Євангелінос, фермер]:

«Деревам, які ви зараз бачите, по 20–30 років. Їх вирощують із тоненької гілочки. Їх садять і щороку доглядають, доки вони ростуть. Коли вони дають плоди, зусилля винагороджуються».

Останнім часом грецькі фермери долучаються до загальноєвропейських страйків. Вони вимагають від уряду підтримки, щоб упоратися з наслідками природних катаклізмів.

Фермери з озера Карла взяли участь у протестах в Афінах. На одному тракторі був плакат із написом: «Ми хочемо повернути наші поля».

Греція постраждала від кількох екстремальних погодних лих. Торік північ країни охопили лісові пожежі. Потім налетів шторм «Даніель» із рекордними за півтора року дощами.

Це поставило під сумнів здатність країни впоратися з дедалі нестабільнішим кліматом.

9. Приватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працює

Модуль працює, але лежить

Перша приватна місія на Місяць

Американський космічний модуль під назвою «Одіссей» працює, але, схоже, лежить на боці. Приватна техаська компанія Intuitive Machines повідомила, що робот має вдосталь запасів енергії і надсилає сигнали на Землю.

«Одіссей» став першим в історії приватним апаратом, який сів на поверхню Місяця. Він спустився в четвер. Потім якийсь час сигналів від нього не надходило. Згодом зафіксували слабкі імпульси.

Тепер, як з’ясувалося, «Одіссей», найімовірніше, зачепився опорою за поверхню Місяця й упав. Є імовірність, що одна з його опор тепер пошкоджена.

Утім, його антени спрямовані в бік Землі, а сонячні батареї заряджаються. Також прилади, необхідні для роботи модуля, спрямовані вгору. Тобто він зможе провести деякі дослідження.

[Джоел Кернс, представник НАСА]:

«Дозвольте мені привітати Intuitive Machines із трьома великими досягненнями. По-перше, це перша успішна м’яка посадка на Місяць американського апарата з 1972 року. По-друге, це перша неурядова комерційна організація, яка фактично вдало приземлилася на поверхню Місяця. І по-третє, точка приземлення розташована на 80 градусах південної широти, що набагато ближче до південного полюса Місяця, ніж було під час попередніх американських місій».

Проблеми «Одіссея» почалися ще перед зниженням. Інженери виявили, що його далекомірні лазери некоректно визначають висоту та швидкість апарата.

Однак на борту ще були резервні експериментальні лазери НАСА. Їх увімкнули, але це не допомогло модулю сісти рівно, оскільки під час зниження в нього був дуже великий крен.

10. На Женевському автосалоні дебютують електричні Renault, BYD та MG

Женевський автосалон повернувся

Швейцарія

Женевський автосалон повернувся після п’ятирічної перерви.

Однією з найпомітніших прем’єр став серійний електричний хетчбек Renault 5. Дизайн у стилі ретро нагадує про його далекого попередника, який зійшов з конвеєра понад пів століття тому.

Нове авто матиме два варіанти акумулятора: із запасом ходу 300 та 400 кілометрів. Для різних модифікацій передбачено три електромотори: потужністю 95, 120 та 150 кінських сил. Ціни стартують від 25 000 євро.

[Крістіан Штайн, працівник компанії Renault]:

«Ми дуже пишаємося схожістю з попереднім автомобілем. Цей хетчбек має не тільки чудовий дизайн, у ньому також є безліч технологій. Ми очікуємо, що він стане автомобілем нового покоління».

Цього року хетчбек з’явиться у Франції та Німеччині, а наступного — у Великій Британії.

На думку експертів, Renault зробила правильний крок, створивши електрокар з оригінальним дизайном. Тепер автомобіль виділяється на тлі електричних кросоверів, які часто схожі як близнюки.

[Марк Тісшоу, редактор автомобільного журналу]:

«Renault абсолютно справедливо вважає дизайн головною відмінністю. І гадаю, це найцікавіший новий електромобіль за тривалий час».

Китайський виробник електромобілів BYD демонструє лінійку моделей для європейського ринку, зокрема кросовер Seal U. Компанія привезла до Женеви й гібридний позашляховик U8 свого люксового бренду Yangwang.

Британський бренд MG демонструє серійний електричний родстер Cyberster. Двомоторна повноприводна версія видає 540 кінських сил. До 100 кілометрів за годину розганяється за 3,2 секунди. Запас ходу — 440 кілометрів. Ще один дебютант цього бренду — гібридний хетчбек MG3.

Румунська компанія Dacia привезла бюджетний електромобіль Spring. Він має двигун потужністю 65 кінських сил. Запас ходу — 300 кілометрів.

[Деніс ле Вот, генеральний директор компанії Dacia]:

«Наші клієнти проїжджають щонайбільше 30 кілометрів на день, бо це авто для поїздок на роботу. На ньому можна їздити до школи, офісу чи супермаркету».

На мотор-шоу також обрали «Автомобіль року» Європи. Ним став електричний кросовер Renault Scenic. На другому місці — BMW 5, на третьому — Peugeot E-3008.

Експерти назвали Женевський автосалон тінню власного минулого. Цього року його проігнорували провідні світові виробники, такі як Mercedes, BMW, Audi, Volkswagen, Toyota та Hyundai.

Захід триватиме до 3 березня. Заплановано 15 світових та європейських прем’єр.

11. Новинки мобільних технологій показали на Mobile World Congress

Світовий конгрес мобільних технологій

Барселона, Іспанія

На виставці Mobile World Congress у Барселоні стартапи показують новітні гаджети.

Німецька компанія пропонує оптичні рішення для окулярів доповненої реальності.

[Френк Каруц, представник німецької технологічної компанії]:

«По суті, наш бізнес — це виробництво розумних окулярів, які люди носять щодня. Отже, ми додаємо до звичайних окулярів віртуальне зображення, яке ніби ширяє в повітрі».

Нідерландська фірма показує, як її розробка створює реалістичні голограми для конференц-залів і готелів.

Пристрій має 86-дюймовий прозорий РК-екран 4K для реалістичної голографічної проєкції натуральної величини. Заекранне світло створює ілюзію 3D-проєкції чи голограми.

За допомогою цієї технології можна показувати виступи та проводити прямі трансляції.

[Джуррієн Споельстра, представник фірми ― розробника голографічних технологій]:

«Як ви знаєте, 90 відсотків спілкування — це мова тіла. А під час групових зустрічей ви бачите лише цю частину. Тож, щоб донести думку, вам бракує дуже великої та важливої частини тіла. Отже, тепер ви можете повноцінно з кимось поговорити, бачачи його в натуральну величину».

А цей аксесуар додає клавіатуру до мобільного телефона із сенсорним екраном.

[Майкл Фішер, співрозробник аксесуара для смартфонів]:

«Ми багато від чого відмовилися, утративши ці кнопки. Віртуальна клавіатура тепер покриває 40 відсотків площі екрана. Тобто, коли ви спілкуєтеся або обмінюєтеся повідомленнями, ви не можете бачити всієї розмови».

Інший нідерландський стартап виводить на ринок найменший у світі спектральний сенсорний модуль NIR для аналізу матеріалів. Запатентована технологія мініатюрних фотонних спектральних чипів забезпечує ту саму точність, що й за лабораторного аналізу. Пристрій допомагає проаналізувати властивості продукту в режимі реального часу. Його вже використовує нідерландська поліція, щоб виявляти заборонені речовини.

Mobile World Congress проходить щороку в лютому.

12. Туніський фермер сіє пшеницю старих сортів, сподіваючись урятувати сільське господарство

Експеримент фермера

Туніс

Відродити вирощування пшениці в Тунісі — таке завдання поставив перед собою фермер Хасан Четуї. 2000 років тому цей регіон уважали житницею Стародавнього Риму. Він давав імперії понад половину всього зерна.

Нині Туніс пшеницю імпортує. Багаторічна посуха висушила водойми, і виростити зернові дуже важко.

Хасан вирішив провести експеримент. Він сіє старі сорти пшениці, які тут використовували сотні років.

[Хасан Четуї, фермер]:

«Це місцеве зерно пшениці під назвою “зінуба”. Воно придатне для їди. Зазвичай таке зерно добре переносить посуху й пристосовується до різної погоди».

Фермер каже, що цей сорт сіяли його пращури. Зерно передав йому батько. Таку пшеницю можна вирощувати щосезону, тобто чотири рази на рік. Це означає, що не доведеться покладатися лише на літній урожай.

Хасан також купив кілька сортів у туніському банку генів насіння. До того ж зібрав зерно старих сортів в інших фермерів, які теж отримали їх у спадок.

[Хасан Четуї, фермер]:

«Моя головна мета — повернути у використання місцеве зерно, якого більше немає ні в магазинах, ні деінде».

Деякі експерти поставилися до експерименту скептично. За їхніми словами, сучасні сорти пшениці дають урожаї набагато більші, ніж старі. Утім, фахівці не заперечують, що в деяких регіонах та за певних умов місцеві сорти ростимуть ліпше.

Хасан із цією думкою згоден і готовий ризикнути.

13. Понад 100 нових видів морських істот виявили в океані біля берегів Чилі

100 нових видів морських мешканців

Чилі

Багатий світ океану відкрив науковцям нові таємниці. Міжнародна група дослідників знайшла понад 100 нових видів морських істот коло берегів Чилі. Поки що це лише припущення, що ґрунтується на вивченні підводних відеозаписів. Підтвердять його під час лабораторних досліджень.

Учені зробили відкриття під час експедиції Тихим океаном. Її організував інститут Schmidt Ocean. Знімав робот на відеокамеру 4К. Він занурювався на глибину до п’яти кілометрів. Зафільмував морських істот, що живуть серед підводних гір біля острова Сала-і-Гомес та архіпелагу Хуан-Фернандес. Так виявили невідомих науці ракоподібних, губок, молюсків та риб.

[Ерін Істон, працівниця Техаського університету]:

«Під час експедиції ми знайшли понад 150 видів, про які раніше не повідомляли в цьому регіоні. Ми вважаємо, що потенційно 100 чи більше видів — нові для науки. Ми бачили великих морських їжаків. Там вони досить великі — діаметром пів метра. Їх там багато. Ми бачили цілий ліс бамбукових коралів, яким, мабуть, тисячі років. Ми бачили багато інших видів коралів, які теж дуже давні».

Учені також склали мапу морського дна площею 53 000 квадратних кілометрів.

[Джіотіка Вірмані, директор інституту Schmidt Ocean]:

«На планеті багато ділянок, які ніхто не бачив і не наносив на мапу. Отже, крім відкриття нових видів, науковці виявили чотири нові підводні гори. Одна з них заввишки три з половиною кілометри. Тож це не дрібниця. Це досить значуща подія. І ця частина світу важлива своїм біорізноманіттям. До того ж це дуже цікавий геологічний регіон. Це місце зустрічі кількох тектонічних плит».

Науковці вважають, що їхні дослідження стануть підставою зробити води біля берегів Чилі охоронюваною зоною. Це дасть змогу вберегти унікальні морські істоти від вимирання.

Експедиції триватимуть. Зараз до острова Сала-і-Гомес знову йде корабель з ученими.

14. Габонський дизайнер перетворює викинутий папір на красиві вази

Вази з відходів

Габон

Ця ваза — чудова дизайнерська робота, водночас її зроблено з відходів. Її автор — габонський художник Едді Майомбо. Він збирає викинутий картон та щільний папір. З них робить предмети інтер’єру.

Дизайнер працює в техніці оригамі. Навчився її ще малим у бразильської черниці.

[Едді Гендрікс Майомбо, дизайнер]:

«Для створення такого чудового твору мистецтва, повністю зробленого з паперу, потрібно було скласти й з’єднати понад 2800 паперових клаптиків — ось таких, як у моїх руках. Такий клаптик треба скласти дев’ять разів».

Едді каже, що монотонне складання паперу та картону його заспокоює.

[Едді Гендрікс Майомбо, дизайнер]:

«Викинутий папір, як і багато іншого, уважають сміттям. Та зараз слово “відходи” часто використовують неправильно. Вторсировина — це ресурси, важливість яких нам наразі важко збагнути. Зараз викидають багато пластику й банок з-під лимонаду, і ті забруднюють природу».

Майстер виставляв свої роботи в Сенегалі та Буркіна-Фасо. Нині його твори можна побачити в Лібревілі — столиці Габону, зокрема в галереї «Ефемер», Французькому інституті Габону, а також у кабінеті прем’єр-міністра країни.

15. Вогняноволосі жінки незвичайної краси: виставка прерафаелітів відкрилася в Італії

Мистецтво прерафаелітів

Форлі, Італія

Виставка «Прерафаеліти. Сучасне Відродження» відкрилася в Італії. Вона містить понад 300 робіт, серед яких картини, скульптури, тканини та ювелірні вироби.

Рух прерафаелітів заснували молоді англійські художники в 1848 році. Тоді вони ще не підозрювали, що їхні роботи виставлять поруч із картинами італійських майстрів, які їх надихнули, зокрема Мікеланджело, Боттічеллі та Тіціана.

Сама назва руху означає, що він наслідував епоху, яка була до Рафаеля.

Відвідувачі зможуть побачити роботи Данте Габріеля Россетті, Едварда Берн-Джонса, Форда Медокса Брауна, Вільяма Морріса, а також Мікеланджело, Боттічеллі, Белліні, Сіньореллі, Фра Анджеліко та багатьох інших.

[Елізабет Преттеджон, куратор виставки]:

«Це вперше, коли твори британських художників-прерафаелітів поєднали з творами італійського Відродження, які надихнули їх на створення творів мистецтва в такій великій кількості».

«Братство прерафаелітів» таємно заснували в Лондоні семеро студентів Королівської академії. Їм набридли жорсткі традиції, які домінували у вікторіанському британському мистецтві. Вони прагнули пожвавити англійський живопис, який, як уважалося, занепадав через надмірно формальні й суворі правила, які встановила Академія.

Зачаровані мистецтвом передрафаелівського періоду, вони виробили свій впізнаваний стиль: вогняноволосі жінки, яскраві кольори та сільська місцевість, промальована в мікроскопічних деталях.

Особливо вони вражали ідеалом жіночої краси. Це були складні, повні суперечностей постаті, що мали велику чуттєву силу й чарівну красу.

[Елізабет Преттеджон, куратор виставки]:

«Вони були з дуже різкими рисами обличчя й часто у вільному одязі, не схожому на модний одяг того періоду. Вони дуже відрізнялися від досить скромних і милих дівчат, які були на попередніх картинах початку XIX століття».

Завершують виставку роботи італійських художників покоління прерафаелітів, які перебували під впливом тих самих англійських художників, яких своєю чергою надихали італійці.

Виставка працюватиме у Форлі в музеї Чивіко до 30 червня.

16. Осінь-зима від Dior: дім моди звернувся до перших образів одягу прет-а-порте

Показ Dior

Париж, Франція

Нову осінньо-зимову колекцію показав дім моди Dior на Тижні моди в Парижі. Креативний директор Марія Грація Кюрі звернулася до джерел модного бренду. Вона черпала натхнення в атмосфері кінця 60-х років та в жіночних пошитих на замовлення зразках того періоду.

Моделі проходять залою в тренчах, розкльошених мініспідницях, довгих сітчастих сукнях, що виблискують вишивкою з бісеру, і жакетах з оздобою. Сумки — найрізноманітніших форм і розмірів, як і взуття, зокрема високі жокейські чоботи.

Кюрі каже, що коли покійний дизайнер Марк Боан перейшов від ретельно продуманих, пошитих на індивідуальне замовлення стилів от-кутюр до моделей готового одягу, то його завданням було створити нові силуети, які жінкам було б легше носити, коли вони виходять у світ.

[Марія Грація Кюрі, креативний директор Dior]:

«Це було нове покоління, менш традиційне за попередні. І воно хотіло міняти одяг частіше й без тривалих примірянь, необхідних для створення образу от-кутюр».

Колекцію назвали «Міс Діор». Цю назву можна було побачити на деяких моделях у вигляді графіки з товстими мазками в стилі 60-х.

[Марія Грація Кюрі, креативний директор Dior]:

«Гадаю, що пан Боан дуже добре зрозумів це нове покоління. І я думаю, що це було дуже важливо для нашого дому моди, бо в 1967 році він запустив цю нову лінію «Міс Діор», і це була справді перша лінія прет-а-порте. Для дому високої моди було дуже незвичайно вийти на нову територію, — територію прет-а-порте. І він у цьому досяг успіху».

Тиждень моди в Парижі триватиме до 5 березня й збере на подіумах найпрестижніші бренди.

17. 40 котів зустрічає гостей у котокав’ярні в Іраку

Котяча кав’ярня

Ербіль, Ірак

Майже 40 котів зустрічає гостей у цій кав’ярні в Ербілі, що на півночі Іраку. Тут можна випити кави та погратися з пухнастиками. Більшість із них раніше були бездомними.

[Ая аль-Махмуд, власниця котокав’ярні]:

«Ми завжди виступаємо за доброту до тварин і турботу про всіх, не лише про котів. Ось ідея нашої кав’ярні. Ми відкрили її, щоб допомагати людям і пробуджувати в них доброту до тварин».

Мохаммед Мустафа тут частий гість. Тримати кота вдома наразі не може. У його сім’ї їх недолюблюють, а в мами й зовсім нав’язлива боязнь котів.

[Мохаммед Мустафа, гість кав’ярні]:

«Я іноді приводжу сюди маму та рідних, щоб вони подивилися на котів і побачили, які добрі до них інші люди. Намагаюся помалу змінити їхнє неприязне ставлення до котів, і колись, можливо, у мене вдома з’явиться така тваринка».

У кав’ярні два зали. В одному живуть коти. А з другого на них можна дивитися через скло. Це дає змогу спостерігати за пухнастиками з боку й поступово до них звикати. Уже кілька клієнтів котокав’ярні подолало страх перед котами.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: