01.03.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 9 по 14 квітня )

Огляд світових подій (з 9 по 14 квітня )

1. Працівник банку під час прямої трансляції вбив чотирьох колег Масова стрілянина в банку Луїсвілл, США..

Дата завантаження: 2024-05-01

video

1. Працівник банку під час прямої трансляції вбив чотирьох колег

Масова стрілянина в банку
Луїсвілл, США

Працівник банку, озброєний гвинтівкою, застрелив чотирьох колег і поранив ще дев’ятьох людей у своєму офісі в центрі Луїсвілла, штат Кентуккі. Водночас свою розправу він транслював у прямому ефірі.

Сам нападник також помер на місці внаслідок вогнепального поранення. Поки незрозуміло, застрелила його поліція чи він наклав на себе руки.

Поліція вже ідентифікувала стрільця. Це 23-річний Коннор Стерджен. Його взяли працювати на повний робочий день торік.

Стрілянину він учинив о 8:30 ранку. Поліція прибула на місце вже за кілька хвилин.

Серед загиблих троє чоловіків та одна жінка. Їм від 40 до 64 років.

Губернатор Кентуккі Енді Бешир зі сльозами на очах сказав, що знав деяких жертв, зокрема старшого віцепрезидента банку.

[Енді Бешир, губернатор штату Кентуккі]:
«Він був одним із моїх найближчих друзів. Допоміг мені побудувати юридичну кар’єру, допоміг мені стати губернатором, давав поради, як бути добрим батьком. Він був із тих, з ким можна було говорити про все на світі. І ми рідко говорили про роботу. Він був неймовірним другом».

Дев’ятьох поранених доправили до лікарні при Університеті Луїсвілла. Серед них двоє поліціянтів. Одного поранено в голову — він перебуває у критичному стані.

Ще двоє постраждалих також у тяжкому стані.

Як свідчать соцмережі, з 2018-го по 20-й рік нападник працював у банку як стажист. У 2022 році став штатним співробітником.

Масові розстріли в США стали звичайним явищем. За статистикою, цього року в країні сталося 146 подібних інцидентів, у кожному з яких було вбито щонайменше чотирьох людей.

2. Північна Корея запустила балістичну ракету, яка впала у Японському морі

Новий запуск ракети
КНДР

Північна Корея в четвер запустила балістичну ракету в напрямку Японського моря. Після цього в Японії на північному острові Хоккайдо пролунала сирена оповіщення про необхідність пройти в укриття.

За даними міністерства оборони Японії, запуск було здійснено о 7:22 ранку за місцевим часом. Принаймні одна міжконтинентальна ракета під великим кутом полетіла у східному напрямку й, подолавши близько 1000 кілометрів, упала у воду.

Пізніше японський уряд скасував розпорядження про евакуацію.

Спочатку міністр оборони оголосив, що система екстреного оповіщення помилково показала, що ракета впаде біля острова. Однак прем’єр-міністр країни заявив, що попередження було доречним. За його словами, північнокорейська ракета зникла з радарів Японії одразу після виявлення. Подальший аналіз показав, що можливості її приземлення на території Японії немає.

[Хірокадзу Мацуно, головний секретар Кабінету міністрів Японії]:
«Попередження випустили з міркувань пріоритетності безпеки наших громадян. Згодом підтвердили, що можливість падіння ракети на територію нашої країни виключена. Водночас, зважаючи на роль системи попередження, думаю, що рішення оголосити тривогу було правильним».

Запуск стався за кілька днів після того, як північнокорейський лідер Кім Чен Ин пообіцяв посилити ядерний арсенал «практичнішими й наступальними» засобами.

Попереднього разу Північна Корея проводила випробування 16 березня. Тоді вона запустила балістичну ракету «Хвасон-17».

3. Арештовано підозрюваного в розповсюдженні таємних документів Пентагону

Арештовано підозрюваного
Массачусетс, США

У США заарештували людину, яка, імовірно, пов’язана з недавнім витоком величезної кількості таємних документів Пентагону. Це 21-річний працівник військової бази Джек Тейшейра. Він служив у розвідувальному підрозділі ВПС Нацгвардії в Массачусетсі.

Цю інформацію підтвердив генеральний прокурор США Меррік Гарланд.

[Меррік Гарланд, генеральний прокурор США]:
«Агенти ФБР затримали Тейшейру сьогодні вдень без інцидентів. Спочатку він постане перед Окружним судом США в окрузі Массачусетс».

Раніше американські ЗМІ писали, що таємними файлами ділився в онлайн-чаті молодий працівник військової бази. Пізніше повідомили, що його вдалось ідентифікувати.

На сторінках американських видань зазначається, що Тейшейра керував невеликою ігровою онлайн-групою, у якій було коло 30 юнаків і підлітків. Вони об’єдналися на ґрунті любові до зброї та відеоігор.

Водночас поки невідомо, яким чином молодик отримував таємні документи, і як стався витік.

Уперше документація з грифом «Таємно» почала з’являтися в мережі наприкінці лютого — на початку березня. У ній, зокрема, розкриваються військові можливості США, їхніх противників та союзників, а також інформація щодо війни в Україні.

4. Протести проти пенсійної реформи у Франції активізувалися перед рішенням Конституційної ради

Протести тривають
Париж, Франція

Сутички між протестувальниками й поліцією спалахнули на площі Бастилії в Парижі. Це 12-й день безперервного загальнонаціонального страйку проти пенсійної реформи. Її без голосування в парламенті ухвалив президент Емманюель Макрон, підвищивши пенсійний вік із 62 до 64 років.

[протестувальниця]:
«Насильство зросло після застосування статті конституції 49.3, яка не передбачає парламентського голосування. Багато хто відчув себе обдуреним і зрозумів, що уряд не піде на поступки. Тому вирішили оголосити страйк».

Спецпідрозділи застосували щодо демонстрантів сльозогінний газ. Кількох людей арештовано.

Профспілки активізували протести, бо Конституційна рада країни незабаром має дати висновок про правомірність законопроєкту. Якщо рішення буде позитивним, уряд матиме право офіційно оприлюднити закон і почати його застосувати.

[протестувальник]:
«Конституційна рада має сказати, що основний закон використали не за призначенням, тож треба щось вирішувати. Ми вийшли на вулиці, щоб це сказати».

Водночас уряд сподівається, що рішення Конституційної ради зрештою покладе край протестам.

Останніми тижнями акції невдоволення стали менш масовими. Нині на вулиці виходять невеликі групи людей. Раніше учасників було понад мільйон.

Утім, профспілки обіцяють не припиняти протести, хай там що.

5. Зливи в Бразилії: у 53-х містах запровадили режим надзвичайного стану

Рясні дощі
штат Мараньян, Бразилія

Повені почалися в штаті Мараньян, що на півночі Бразилії. Це один із найбідніших штатів країни. Лихо спричинили зливи. У 53-х містах оголосили надзвичайний стан.

[Джексон Дантас, торговець]:
«Ми мусили покинути магазин. Ми все втратили».

[місцева жителька]:
«Збиток великий, але довелося вибиратися».

Уже повідомляють про дефіцит харчів у районах, які відрізало від решти світу. Також на заправках немає газу.

[Хоао-Паулу Медейрос, торговець]:
«Нам, торговцям, дуже складно дістати товар. І вже є ризик нестачі їжі, бо ми ізольовані».

Переміщуються човнами.

[човняр]:
«Робимо майже 20 поїздок за день».

За даними влади, повені зачепили 36 тисяч людей. 8000 вимушено евакуювалися. Дехто втратив свій дім.

Постраждалий регіон відвідав президент Бразилії. Він побував в евакуаційному центрі.

[Луїс Інасіу Лула да Сілва, президент Бразилії]:
«Я знаю, через що проходять ці люди, залишаючи будинки, меблі. Іноді немає часу нічого забрати, і люди втрачають усе, що мають: холодильник, плиту, ліжко, матрац… Нам треба з цього здобути урок. Треба переконати цих людей, що новий дім не можна ставити в місці, яке вже затоплювало, і не можна зводити будинки там, де будуть повені».

Від повеней ще потерпає штат Сеара. Починаючи з березня, у Мараньяні внаслідок злив загинуло вже шестеро осіб.

6. В Ірані встановлюють камери для відстежування жінок без хіджаба

Камери для стеження за жінками
Іран

В Ірані в громадських місцях та на дорогах встановлюють відеокамери, щоб відстежувати жінок без хіджаба. Спостерігати почнуть із 15 квітня.

Після смерті 22-річної Махси Аміні дедалі більше іранських жінок почали з’являтися в громадських місцях із непокритою головою.

Торік у вересні Махсу затримала поліція моралі, імовірно, за порушення правил носіння хіджаба. Незабаром вона опинилася в лікарні, де за два дні померла. Влада заявила, що в Махси стався серцевий напад і крововилив у мозок. Батьки вважають, що їхню дочку дуже побили.

Смерть дівчини спричинила протести в усій країні. Вони стали найсмертоноснішими з 2019 року.

Тепер влада хоче зламати опір жінок, які не дотримуються так званого ісламського дрес-коду. Тим, кого зафіксують камери, спочатку надсилатимуть текстові повідомлення з попередженням про наслідки.

[Ахмад-Реза Радан, начальник поліції Ірану]:
«Провідні технології та обладнання допоможуть встановити особу. Далі буде попередження. Потім для розв’язання проблеми цю людину передадуть до рук судової влади, надавши відповідні документи».

Жінок-водіїв без хіджаба також спочатку попередять. За повторного порушення конфіскують автомобіль, а також віддадуть справу до суду. До того ж покарання загрожує і жінкам, які не носять хіджаб під час роботи. Причому через це можуть навіть закрити підприємство.

[жителька Ірану]:
«Сподіваюся, це рішення (щодо хіджабів) заспокоїть народ, а не спричинить нове збурення, особливо серед жінок».

[жителька Ірану]:
«Є важливіші проблеми (крім хіджаба), такі як умови життя та економічна нестабільність. Гадаю, це важливіше за хіджаби».

В Ірані з 1979 року діє закон про обов’язкове носіння хіджаба. Після смерті Махси Аміні протестувальники вимагали його скасувати. Вони також виступають проти насильства над жінками.

7. Французький фермер не може стримати сліз після протесту екоактивістів

Бракує води
Франція

Емманюель Вільнев — фермер, який живе на заході Франції — зі сльозами на очах розповідає про запеклі протести екоактивістів, які вразили його самого та його бізнес.

Захисники екології пошкодили його сільськогосподарське обладнання й намагалися потрапити на територію, де будують водний резервуар.

Мініводосховище має допомогти фермерам упоратися з небувалою посухою. Проте опоненти кажуть, що це захоплення води на користь кількох ферм, тоді як зміна клімату загрожує водній безпеці загалом.

[Емманюель Вільнев, фермер]:
«Я знаю, що там була Ліга захисту прав людини, яка стежила за тим, як поводяться правоохоронці. Але ця ліга не дуже переймалася тим, що постраждали ми. Дуже боляче бачити, як люди приходять руйнувати твою техніку, виправдовуючи це тим, що так і має бути. Так не повинно бути. Такі проблеми слід розв’язувати за столом переговорів, а не знищувати чуже обладнання. Я що, піду руйнувати будинок сусіда, якщо з ним не згоден?»

Нестача води — гаряча тема у Франції, яка є великим виробником сільгосппродукції у Європейському Союзі. Минуле літо визнали найпосушливішим за всю історію спостережень. Мало опадів було й узимку.

Прихильники водосховища кажуть, що воно дасть змогу збирати надлишки води в прохолодніші й вологіші місяці, а також знизити навантаження на іригаційну систему влітку.

[Емманюель Вільнев, фермер]:
«Якщо ми не зможемо забезпечити полив, то не зберемо врожай, бо в цьому регіоні влітку земля висихає. Нам абсолютно необхідне це зрошення, хоч би яким помірним воно було, щоб принаймні дати рослинам змогу дійти до кінця свого вегетаційного циклу».

Унаслідок сутичок між екоактивістами й поліцією, які сталися на заході Франції, десятки людей постраждали. Дехто перебуває в критичному стані.

8. Китай перестане бути найгустонаселенішою країною вже наприкінці квітня

Населення зменшується
Індія обжене Китай

Уже наприкінці квітня Китай перестане бути найгустонаселенішою країною світу. Як прогнозує ООН, його обжене Індія.

За офіційними даними, торік населення КНР зменшилося на 850 тисяч осіб — до мільярда 400 мільйонів. Це найбільший спад із часів голоду 1961 року. Рівень народжуваності торік становив 6,77 народжень на 1000 осіб. Це найнижчий показник за історію спостережень.

У Китаї зареєстровано й найвищий рівень смертності з 1974 року: 7,37 смертей на 1000 осіб.

Експерти ООН прогнозують, що до 2050 року населення Китаю скоротиться на 109 мільйонів. За прогнозами 2019-го було втричі менше.

Економісти побоюються, що це сповільнить зростання економіки та збільшить держборг.

Демографічний спад пояснюють політикою комуністичної влади «одна сім’я — одна дитина». Вона діяла з 1980 по 2015 рік. Також зростають витрати на утримання й освіту дітей. Через це багато китайців відмовляється мати потомство.

Ще одного удару завдали дуже жорсткі протикоронавірусні заходи, яких три роки вживали в країні.

І хоч у 2021-му влада почала надавати житлові субсидії і податкові пільги в разі народження дитини та збільшила декретну відпустку, експерти мають сумніви, що це допоможе.

Кількість онлайн-запитів у китайській пошуковій системі на дитячі коляски торік впала на 17 %, а на дитячі пляшечки — на понад третину. Водночас будинки для людей похилого віку шукали у вісім разів більше, ніж роком раніше.

В Індії картина протилежна. У 2022 році на 15 % зросли запити на пошук дитячих пляшечок, а дитячі ліжечка шукали майже вп’ятеро частіше.

9. Яким буде перший будинок на Марсі показало НАСА

Марсіанський будинок
Г’юстон, США

Приблизно такий вигляд матиме житло людей на Марсі. Будівлю надрукували на 3D-принтері в Космічному центрі НАСА у Г’юстоні.

Тут чотири спальні, дві ванні кімнати, робоча зона, що сполучається з лабораторією, тренажерний зал, медпункт та відкритий піщаний майданчик, який імітує поверхню Червоної планети.

На Марс астронавтів планують відправити в 30-х роках. Перед цим НАСА на рік оселить команду тут і перевірить, як люди переноситимуть тривале перебування в ізоляції на чужій планеті.

[Грейс Дуглас, працівниця НАСА]:
«Ми зрозуміємо, як усі обмеження позначаться на здоров’ї і працездатності астронавтів через рік».

Одним з обмежень буде нестача води. Також астронавтам доведеться самим вирощувати овочі, такі як листовий салат чи помідори.

Але під час експерименту головну увагу приділятимуть психічному здоров’ю.

[Сьюзен Белл, працівниця НАСА]:
«Окрім ізоляції, обмеження свободи й величезної відстані до Землі, проблемою буде і взаємодія один з одним. Коли перебуваєш у невеликому житловому просторі з трьома іншими людьми, згодом починаєш від них втомлюватися».

Команда з чотирьох астронавтів пробуде на базі рік. Експеримент почнуть цього літа.

Тим часом НАСА вже обмірковує, як можна доставити на Червону планету 3D-принтери, щоб друкувати таке житло майбутніх марсіан.

10. Роботаксі прагнуть захопити ринок послуг у США

Майбутнє роботизованих таксі
Сан-Франциско, США

Поїздки на таксі без водія, можливо, незабаром стануть цілодобовою послугою в Сан-Франциско. Офіційного дозволу на це домагаються дві компанії — Cruise і Waymo.

Наразі роботаксі Cruise можна викликати в нічний час у районах Сан-Франциско, де слабкий рух транспорту. Waymo охоплює більшу частину міста. Водночас безпілотні машини обох компаній час від часу створюють на дорогах проблеми.

Наприклад, тут таксі, коли пасажири вийшли, не поїхало й зібрало за собою чергу. Виявилося, що погано зачинили задні двері. Автомобіль рушив з місця, лише коли це виправили.

Також безпілотні таксі різко гальмують і різко зупиняються. З автомобілями Cruise таке трапилося понад 90 разів за пів року.

[Ніко Ларко, директор центру Urbanism Next]:
«Несподівані зупинки — серйозна проблема. Це свідчить про те, що безпілотні машини наразі не зовсім пристосовані для поїздок у надзвичайно складних умовах».

До того ж роботаксі можуть висаджувати пасажирів на автобусних зупинках, заважаючи громадському транспорту. Також вони не розпізнають небезпечні зони, обгороджені стрічкою. В одному випадку безпілотник наїхав на електричні дроти, складені на землі. В іншому — завадив гасити пожежу, наїхавши на шланги. Ще були випадки, коли машини екстрених служб затримувалися через пробки, створені роботизованими таксі.

Тим часом представники компаній кажуть, що проблеми поступово усувають.

[Кайл Фогт, директор компанії Cruise]:
«З часом налагодимо роботу програмного забезпечення, і їздити буде приємно. Ми підвищуємо безпеку й покращуємо плавність маневрів».

[Сасват Паніграхі, працівник компанії Waymo]:
«Ми серйозно ставимося до ситуації на дорогах, приділяючи першочергову увагу безпеці довкілля та водіїв. Для цього ми вжили безліч активних та пасивних заходів і далі все ретельно тестуємо».

Компанія Cruise також подала заявку на тестування роботаксі в усій Каліфорнії. А Waymo вже надає свої послуги в тестовому режимі в Лос-Анджелесі.

Представники цих компаній уважають, що поїздки на безпілотних таксі безпечніші, ніж на традиційних. До того ж утримання такого таксопарку буде дешевшим, бо не треба наймати водіїв. Але чи стануть дешевшими послуги — невідомо.

11. Киргизька дизайнерка створює гарні вироби зі швейних відходів і рятує природу

Рукоділля проти смогу
Бішкек, Киргизстан

Ось такі яскраві клаптики тканини допомагають захищати природу. Киргизька дизайнерка Чолпон Аламанова рятує відходи швейного виробництва від звалища. І проблема не лише в тому, що звалище розростається. Воно ще й горить, а дим відносить на Бішкек, який і так уважають одним із найзабрудненіших міст світу.

Швейна промисловість у Киргизстані доволі велика.

[Чолпон Аламанова, дизайнерка]:
«Великий запит на новий одяг. Кількість цехів у Киргизстані зростає, і пропорційно до цього зростає і кількість відходів, які щодня викидають тоннами, і викидають відходи саме текстилю».

Дизайнерка та її помічниці виготовляють усілякі вироби в техніці клаптикового шиття «курак». Цьому ремеслу вже понад 2000 років. Майстрині шиють ковдри, одяг та аксесуари. Причому орнамент і кольори мають певне значення.

[Чолпон Аламанова, дизайнерка]:
«Синій колір зараз дуже актуальний. Адже це колір нашого неба, яке ми нині дуже рідко бачимо через смог. І коли бачиш блакитне небо, то просто радієш: отже, смогу немає».

У швейній майстерні працює 80 жінок віком від 25 до 79 років. За кілька місяців вони переробили 300 кілограмів тканини.

[Чолпон Аламанова, дизайнерка]:
«Кожна річ, яку ми з учнями робимо (крім того, що в ній закладено те, що ми відроджуємо наше традиційне мистецтво), дає дуже приємне відчуття того, що хоч трохи, але ми зробили Киргизстан чистішим».

У березні роботи Чолпон та її учениць демонстрували на художній виставці в Казахстані. Ці вироби надихнули місцевих майстринь. Одна з них планує розпочати такий самий проєкт у своїй країні.

12. Рідкісні черепахи колонізують Середземне море

Логергеди в Середземному морі
Іспанія

На заході Середземного моря стає більше рідкісних довгоголових морських черепах або логергедів. Так, улітку 2020 року на пляжах Франції, Італії, Іспанії і Тунісу біологи знайшли понад 80 черепаших гнізд. Тоді як з 90-го по 2012 рік їх було не більше ніж три за сезон.

Раніше логергеди здебільшого відкладали яйця на березі Флориди, Кабо-Верде, Оману, Мозамбіку та Західної Австралії. А тепер, на думку вчених, почали колонізувати Середземне море.

[Ана Лірія, голова організації ADS Biodiversidad]:
«Однією з головних причин може бути зміна клімату. Стають теплішими райони, куди раніше черепахи ніколи не припливали, бо ті не годилися для гніздування».

Експерти не відкидають й іншої причини.

[Ана Лірія, голова організації ADS Biodiversidad]:
«Не можна забувати ще про один дуже важливий аспект. Річ у тім, що в різних місцях гніздування впродовж 20, 40, 50 або навіть 70 років діяла програма захисту черепах. Тож популяція зростала. А якщо черепах стає більше, то вони займають більше територій».

Фахівці також зазначають, що робити однозначні висновки зарано. Логергеди живуть від 80 до 100 років, тож спостерігати за ними треба довго.

Тим часом на Канарських островах працюють центри реабілітації морських черепах. Рептилій часто знаходять хворими чи пораненими. Згодом вилікуваних випускають у море, а деяких назавжди лишають під наглядом.

[Ана Лірія, голова організації ADS Biodiversidad]:
«У цьому випадку черепаха не зможе повернутися в море, бо вона з одного боку не має кінцівок. Вона не зможе балансувати у воді, тож не зможе й плавати».

Логергеди виростають завдовжки до 95 сантиметрів і важать від 80 до 200 кілограмів. Вони живуть у водах Індійського, Тихого та Атлантичного океанів. Для гніздування переважно повертаються на пляжі, на яких народилися.

13. Кулінарний символ Грузії: як і з чим їдять хінкалі

Приготувати хінкалі
Тбілісі, Грузія

Кажуть, що приїхати до Грузії і не покуштувати хінкалі — це справжній злочин. Адже вони вже давно стали кулінарним символом цієї країни.

Їх подають у ресторанах і, звісно, готують удома. Гостям країни важливо знати, як правильно вживати цю страву. По-перше, хінкалі їдять руками. По-друге, приправляти їх можна лише перцем. Жодних соусів чи майонезу.

Але приїхавши до Грузії, хінкалі можна не просто скуштувати, а й приготувати самостійно. Такі курси стали хітом серед мандрівників.

У столиці Тбілісі лікар на пенсії Ірина проводить уроки кулінарії прямо у своїй вітальні.

[Ірина Джандієрі, кулінарний інструктор]:
«Традиційні міські хінкалі. Отже, ми в м’ясо нарізатимемо цибулю, часник, зелень петрушки й кінзу».

Начинку роблять із суміші яловичого та свинячого фаршу, трав та спецій. Потім хінкалі варять і подають гарячими.

Водночас велике значення має кількість складок. Їх має бути щонайменше 18. Заведено вважати, що так хвостик швидше остигає. За нього зручніше братися. Також прийнято його не з’їдати, а лишати на тарілці. За ними можна визначити, скільки хінкалі вже з’їли.

[Крістін Мамасахлісі, покупниця]:
«Кожного тижня ми влаштовуємо в сім’ї день хінкалі. Насправді в кожному домі готують свої. Ця страва — чудова нагода зустрітися з друзями й родичами. Тут усе обертається довкола хінкалі. Це не просто страва — це невіддільна частина грузинської культури й ідентичності».

Точне походження страви ніхто не знає. Відомо лише, що їх готують у містах та селах усієї країни століттями. І в різних регіонах досі сперечаються про те, хто їх винайшов і хто робить їх найкраще.

Сучасні версії мають безліч варіантів начинки, таких як грузинський сир сулугуні, гриба й картопля.

[Крістін Мамасахлісі, покупниця]:
«Річ у тім, що хінкалі готувати просто, але складно зробити їх красивими. Треба, щоб вони були певного розміру, мали певну кількість складок. Та головне, звісно, смак».

14. Карети для Чарльза III: у Великій Британії готуються до коронації

Карети для коронації Чарльза III
Лондон, Велика Британія

Ось у такій кареті Чарльз III із дружиною вирушать на коронацію. Цей екіпаж створили до діамантового ювілею Єлизавети II. Уперше королева скористалася ним у 2014 році, коли їхала на відкриття парламенту.

Унікальність карети в тому, що для її оздоблення використали дерево з історичних будівель.

[Саллі Гудсер, кураторка королівської колекції]:
«Усередині є деревина із замку Балморал, палацу Осборн-хаус, що на острові Вайт, Голірудського палацу, який в Единбурзі, та з інших місць, пов’язаних із британською та світовою історією».

Дах карети прикрашає позолочена корона з деревини лінійного корабля Victory, на якому смертельно поранили адмірала Нельсона. Довжина екіпажа — п’ять із половиною метрів, висота — майже три з половиною, вага — коло трьох тонн. Його обладнано електричними склопідіймачами, підігрівом та гідравлічними стабілізаторами. Запрягають у карету три пари коней.

А ця золота карета — найдорожчий і найзнаменитіший екіпаж британських монархів. У ній Чарльз III із дружиною повертатимуться з коронації.

[Саллі Гудсер, кураторка королівської колекції]:
«Це другий за віком екіпаж у країні, який досі на ходу. Його збудували в 1762 році, тож він один із найстаріших екіпажів, які ще використовують у світі. Дуже небагато монархій зберегли карети, якими можна їздити й зараз».

Золоту карету використовували для кожної коронації із часів Вільгельма IV, який зійшов на престол у 1830 році.

[Саллі Гудсер, кураторка королівської колекції]:
«Карета величезна. Це видно зараз, коли я стою з нею поряд. Її висота — майже чотири метри, довжина — понад сім. Вона важить чотири тонни. Тому карета може їхати лише в темпі прогулянки, що додає величі королівській процесії».

Карету прикрашають позолочені скульптури з дерева. Вони символізують імперську владу та її могутність. Троє ангелів на даху, які тримають корону, символізують союз Англії, Ірландії та Шотландії.

В екіпаж запряжуть вісім коней. Ними керуватимуть чотири форейтори й дев’ять піших конюхів. Карету супроводжуватимуть лакеї та гвардійці.

Чарльза III коронують 6 травня.

15. Біблійні сюжети втілили в піску на висоті 3800 метрів у Болівії

Піщані скульптури до Великодня
Оруро, Болівія

Піщані скульптури на висоті 3800 метрів створили майстри з різних країн. Щороку вони збираються разом у болівійському місті Оруро, щоб відзначити Великдень. З нагоди свята втілюють у піску біблійні сюжети.

[Алехандро Науель, скульптор з Аргентини]:
«Ми створюємо сцену воскресіння Лазаря. Це потужне послання людям, які оступилися. Завжди є можливість відродження й оновлення, коли можна перебудуватися, почати рухатися вперед і продовжити життєвий шлях».

У роботі беруть участь професійні скульптори, а також викладачі та студенти. Майстри кажуть, що пісок тут хороший.

[Хуан Чалько Чура, скульптор із Перу]:
«Піщані скульптури зазвичай роблять на пляжах, на висоті рівня моря. Але створювати їх на піску можна за будь-яких умов».

Фестиваль піщаних скульптур, присвячених Великодню, проводять в Оруро майже два десятиліття. Помилуватися творами мистецтва приїжджають тисячі туристів.

16. Ніжний гігант: німецькі кролі стають популярними домашніми тваринами

Гігантські кролі
Велика Британія

Цього кролика звуть Джексон, і він домашній улюбленець та компаньйон фізіотерапевта Мері Маккей.

Різени або, як їх ще називають, німецькі гіганти можуть сягати 15 кілограмів завважки. Це одна з найбільших порід кролів у світі.

Мері любить обійматися з Джексоном, але не може тримати його на руках надто довго.

[Мері Маккей, власниця кролика]:
«Він важить майже 11 кілограмів. Навіть більшість собак не такі важкі. Це вага невеликого спанієля. Гладиш його, так само як собаку. Він точно не з тих маленьких кроликів, які ось-ось зламаються».

Цю породу спочатку розводили в Європі заради м’яса, але у Великій Британії так кролі стають дедалі популярнішими домашніми тваринами.

Попри великий розмір вони дуже спокійні й найбільше люблять відпочивати на дивані зі своїм господарем.

[Мері Маккей, власниця кролика]:
«Він ніжний гігант. Дуже ніжний гігант».

Джексон навіть має власну кімнату. У ній багато м’яких іграшок і тепле солом’яне ліжко для сну.

Кроликів навряд чи можна назвати особливо розумними тваринами. Але Джексону вдалося вивчити кілька команд, зокрема «лежати», «встати» та «ні». Щоправда, виконує їх через раз.

Головна незручність — це шерсть. Кроликів доводиться постійно вичісувати.

[Мері Маккей, власниця кролика]:
«З ними значно більше роботи, ніж можна собі уявити. Я гадки не мала, скільки в них випадає шерсті, хоча линяють вони двічі на рік. Під час линяння можна зробити цілу подушку».

Лі Скіпп — один із найуспішніших кролівників, які розводять різенів у Великій Британії. Вона здобула багато трофеїв на виставках у всій країні.

[Лі Скіпп, кролівниця]:
«Вони такі спокійні та слухняні. Більше схожі на собак, ніж на кролів. Він цілком щасливий, коли сидить на дивані. Просто чудова компанія».

Однак Лі каже, що цю породу розводити непросто. Через велику вагу кролиць маленьке потомство перебуває в постійній небезпеці. Але результат вартий усіх зусиль.

17. Мільйон тюльпанів квітнуть на фермі в Нью-Джерсі

Тюльпани квітнуть
штат Нью-Джерсі, США

Яскравими барвами зустрічає це тюльпанове поле, що в американському штаті Нью-Джерсі. Сезон цвітіння в самому розпалі. Сюди приїжджають погуляти просто неба і, звісно ж, зібрати букет. Квітка коштує долар.

Тут висаджено мільйон тюльпанів 150 сортів. Поле займає 60 гектарів. Тут можна відпочивати цілий день. Плата за вхід — від 12 до 16 доларів.

Ця ферма з’явилася тут у 2017 році. Землю купила сім’я вихідців із Нідерландів. Їхні предки почали вирощувати тюльпани сто років тому. У 60-х роках минулого століття фермери іммігрували до США. Вони заснували компанію, яка постачає тюльпани у квіткові магазини всього Східного узбережжя.

Цьогоріч сезон цвітіння почався 30 березня. Зазвичай він триває місяць, але цього разу, можливо, закінчиться за три тижні. А все через надто теплу для квітня погоду.

Заведено вважати, що спочатку тюльпани росли в горах на півночі Ірану й на гірських системах Паміро-Алай і Тянь-Шань. За 10–15 мільйонів років квіти поширилися до Іспанії і Марокко на заході, до Забайкалля на сході й до Синайського півострова на півдні. Приблизно в XI столітті тюльпани почали культивувати.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: