01.05.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 2 по 7 квітня )

Огляд світових подій (з 2 по 7 квітня )

1. Пасажирський поїзд у Нідерландах врізався в будівельний кран Аварія поїзда Нідерланди Одна людина загинула й..

Дата завантаження: 2024-05-01

video

1. Пасажирський поїзд у Нідерландах врізався в будівельний кран

Аварія поїзда
Нідерланди

Одна людина загинула й десятки постраждали внаслідок аварії пасажирського поїзда в Нідерландах. Повідомляють, що він врізався в будівельний кран, що стояв на залізничних коліях.

Після зіткнення один вагон врізався в землю, інший перекинувся на бік, а ще в одному почалася пожежа. Загалом у поїзді було близько 50 людей.

Багато постраждалих серйозно травмовані. 19-х доставили до лікарні.

Аварія сталася приблизно о пів на четверту ранку в районі міста Ворсхотен. Поїзд їхав із Гааги до Лейдена.

Причини аварії з’ясовують.

[працівниця рятувальної служби]:
«Ми поки що не знаємо, що сталося. Трапилася аварія. На коліях лежать якісь будівельні матеріали. Також пошкоджено вантажний потяг. Але найбільше постраждав пасажирський потяг. Близько 19 осіб дістало травми. Їх доставили до лікарні. Ще 20-м допомогу надають на місці. Рух поїздів сьогодні буде дуже обмежений».

Наразі місцева влада намагається з’ясувати, як кран та будівельні матеріали опинилися на залізничних коліях.

2. Момент: перехоплення ракет, що летіли із Сектора Гази на Ізраїль

Нові ракети
Сектор Гази ― Ізраїль

Ракети, випущені із Сектора Гази, перехоплює ізраїльська система ППО «Залізний купол». Так міста Ізраїлю обстрілювали в п’ятницю рано-вранці. Це була нова партія із 44-х ракет. Частину було спрямовано в море. Частина могла приземлитися на суші. Про руйнування чи людські жертви інформації поки немає.

Тієї ж ночі авіація Ізраїлю завдала ударів по Сектору Гази, а також по півдню Лівану. Армія повідомляє, що вразила цілі терористичного угруповання «ХАМАС», зокрема тунелі та заводи з виробництва зброї.

Це стало відповіддю на ракетний обстріл із ліванської території — найбільший із 2006 року. По Ізраїлю випустили понад 30 ракет. 25 перехопив «Залізний купол». Водночас служба швидкої допомоги повідомила, що один чоловік дістав легкі осколкові поранення.

Відповідальність за обстріл не взяло жодне угруповання. Але ізраїльські військовики вважають, що це справа рук «ХАМАСу».

Прем’єр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу сказав, що внутрішні протести в країні не завадять людям об’єднатися проти загроз.

[Біньямін Нетаньягу, прем’єр-міністр Ізраїлю]:
«Щодо агресії проти нас на інших фронтах, то ми завдамо удару нашим ворогам, і вони заплатять за кожен акт агресії».

ООН засудила ракетний обстріл Ізраїлю з боку Лівану. Вона також закликала сторони проявляти максимальну стриманість.

[Стефан Дюжаррік, представник ООН]:
«Ми закликаємо підтримувати зв’язок із нашими миротворцями та уникати будь-яких односторонніх дій, які можуть призвести до ескалації ситуації».

Напруженість у регіоні зросла, коли десятки палестинців вступили в сутички з ізраїльською поліцією біля мечеті Аль-Акса в Єрусалимі. 5 квітня правоохоронці провели рейд на Храмовій горі, оскільки надійшли повідомлення, що група людей із фальшфеєрами, палицями та камінням замкнулася в мечеті.

Як наслідок, було затримано коло 350 палестинців. Вони стверджують, що замкнулися в мечеті, бо єврейські віряни нібито збиралися принести в жертву козеня на Храмовій горі під час єврейського свята Песах. Цього року він збігся зі священним для мусульман місяцем Рамадан.

3. Президент Тайваню зустрілася зі спікером Конгресу США

Історичний візит
Каліфорнія, США

Історична зустріч у Каліфорнії. Президента Тайваню Цай Інвень приймає спікер палати представників Конгресу США Кевін Маккарті. Це найвищий американський політик, який із 1979 року офіційно зустрічається з лідером Тайваню на території США. І зробив він це, попри погрози КНР.

Китай називає Тайвань своєю бунтівною провінцією. Останнім часом він не раз давав зрозуміти, що може спробувати захопити частково визнану демократичну державу силою.

Цай Інвень обговорила з Маккарті взаємну підтримку. Вона процитувала Рейгана, який казав, що «для збереження миру треба бути сильними».

[Цай Інвень, президент Тайваню]:
«Присутність і непохитна підтримка законодавців переконують народ Тайваню в тому, що ми не ізольовані. І ми не самотні. Однак не таємниця, що нині мир, який ми підтримували, та демократія, над створенням якої ми наполегливо працювали, стикаються з небувалими проблемами».

[Кевін Маккарті, спікер палати представників Конгресу США]:
«Я вірю, що наш зв’язок зараз міцніший, ніж будь-коли в моєму житті. Ми виконаємо свої зобов’язання й підтвердимо прихильність до наших спільних цінностей, які об’єднують усіх американців».

Торік Китай провів коло Тайваню військові навчання. Так він відповів на візит ексспікера палати представників Ненсі Пелосі до Тайбея. Цього разу під час візиту Цай до США китайські авіаносці наблизилися до південно-східного берега Тайваню.

До зупинки в США президент Тайваню відвідала в Південній Америці дві країни-союзниці. Це Беліз та Гватемала. До цього Гондурас розірвав з островом дипломатичні зв’язки й установив відносити з КНР.

4. Дональду Трампу висунули звинувачення — він назвав себе жертвою

Трампу висунули звинувачення
США

45-й президент США Дональд Трамп 4-го квітня не визнав себе винним у кримінальному злочині. Звинувачення висунула нью-йоркська прокуратура. Повернувшись до своєї резиденції, що у Флориді, він виступив перед прихильниками.

[Дональд Трамп, 45-й президент США]:
«Я ніколи не думав, що таке може статися в Америці. Я ніколи не думав, що це може статися. Єдиний злочин, який я вчинив, — безстрашно захищав наш народ від тих, хто прагне його знищити».

Обвинувальний висновок із 34-х пунктів підготував прокурор Елвін Брегг. У ньому Трампа звинувачують у фальшуванні ділових документів. Кожен пункт обвинувачення — кримінальний злочин, який передбачає позбавлення волі терміном від одного до п’яти років.

Звинувачення пов’язані з виплатою 130 тисяч доларів, яку провів колишній адвокат Трампа Майкл Коен акторці фільмів для дорослих Стормі Деніелс. Це нібито була плата за те, щоб вона не оприлюднила інформацію про роман, який нібито з нею мав Трамп. Сам 45-й президент роман заперечує.

Платіж було здійснено за кілька тижнів до президентських виборів 2016-го року. Прокуратура Нью-Йорка стверджує, що Трамп сказав Коену заплатити Деніелс, а потім незаконно замаскував цю виплату під щомісячний аванс за юридичні послуги. Це вважається порушенням законів штату та федеральних законів про вибори.

У своєму виступі Трамп ще раз заявив про свою невинуватість, а також зазначив, що прокурор сфабрикував справу, тому має звільнитися.

[Дональд Трамп, 45-й президент США]:
«Цю фальшиву справу порушили лише, щоб завадити майбутнім виборам 2024-го року, і її слід негайно закрити. Негайно».

Республіканці та прихильники Трампа кажуть, що судову систему країни використовують як зброю проти політичних опонентів. Сам президент каже, що справа Брегга та ще кілька інших кримінальних та цивільних розслідувань щодо нього — це «масове втручання у вибори небачених масштабів».

Раніше Трамп добровільно прибув до офісу Брегга. Свої акції протесту біля зали суду на Мангеттені одночасно провели як прихильники, так і противники 45-го президента.

5. Австралія заборонила TikTok на гаджетах федеральних службовців

TikTok заборонили
Канберра, Австралія

Австралія з 4 квітня заборонила федеральним службовцям мати застосунок TikTok на своїх пристроях.

Канберра долучилася до чималого списку західних країн, які вжили таких самих заходів щодо цієї китайської платформи коротких відео.

Є побоювання, що КНР може використати пекінську компанію, яка належить ByteDance, щоб збирати дані користувачів для своїх політичних цілей, підриваючи кібербезпеку Заходу.

[Кеті Галлахер, міністр фінансів Австралії]:
«Ми завжди ясно говоримо людям, що вони мають знати про ризики, пов’язані з конкретними застосунками, соціальними мережами тощо. На вебсайтах уряду про це є багато інформації. Але ми ухвалили рішення про заборону для урядових пристроїв на основі рекомендацій від служб безпеки».

Китай — найбільший торговий партнер Австралії. Заборона може погіршити відносини між цими країнами, які трохи поліпшилися, відколи торік у травні крісло прем’єра зайняв лейборист Ентоні Албаніз.

Нині всі члени розвідувального альянсу «П’ять очей» наклали заборону на TikTok. Це США, Австралія, Канада, Велика Британія та Нова Зеландія. Таке правило також ухвалили у Франції, Бельгії та Єврокомісії.

6. Колумбійці відмовляються евакуюватися попри загрозу виверження вулкана

Загроза виверження вулкана
Манісалес, Колумбія

Колумбійці, які мешкають поруч із вулканом Невадо-дель-Руїс, опинилися в небезпеці. Тут значно зросла сейсмічна активність. Минулого тижня в регіоні оголосили помаранчевий рівень загрози.

Уряд розпорядився евакуювати людей, які мешкають у радіусі 15 кілометрів від вулкана. 1985 року його невелике виверження забрало життя 25 тисяч осіб. Люди це пам’ятають, але відмовляються їхати.

Біля вулкана розвинене сільське господарство. Тут розводять худобу, вирощують кукурудзу, картоплю, цукрову тростину й каву.

[жителька департаменту Кальдас]:
«Чиновники сказали, що нам треба евакуюватися, але ми не поїдемо. На мою думку, — я кажу за себе, але впевнена, що інші мешканці села зі мною згодні, — (влада) не зможе змусити нас евакуюватися, бо ми не покинемо будинки, худобу та врожай».

Невадо-дель-Руїс активний два мільйони років. Його навіть невеликі виверження дуже небезпечні, бо на вершині лежать льодовики й можуть виникнути лахари — грязьові вулканічні потоки. Саме лахар майже повністю знищив місто Армеро у 85-му році.

Зараз у зоні ризику живе пів мільйона осіб, з них 100 тисяч перебувають у найнебезпечнішому районі.

[Луїс Фернандо Веласко, в. о. голови рятувальної служби Колумбії]:
«Ми наполягатимемо (на евакуації). Ми не можемо забирати людей силоміць, але можемо попросити їх передати дітей соціальним службам. Маємо законні способи, як створити безпечні умови для дітей».

Влада обіцяє розмістити людей у тимчасових притулках або видати субсидії на оренду житла.

Невадо-дель-Руїс — найвищий активний вулкан Андійського вулканічного поясу.

7. Новонароджену диво-дівчинку повернули мамі через два місяці після землетрусу в Туреччині

Чудове возз’єднання
Адана, Туреччина

Майже через два місяці після землетрусу в Туреччині цю врятовану з-під завалів дитину готують до зустрічі з її мамою.

Увесь цей час маля жило під ім’ям Гізем, що з турецької перекладається як «загадка». Але згодом завдяки ДНК-тесту вдалося знайти її сім’ю. Мати дівчинки лежить у лікарні міста Адана.

Дитя везуть на довгоочікувану зустріч з Анкари в президентському літаку.

Невелика подорож на автомобілі. На руках її тримає міністр у справах сім’ї і соціальних послуг Туреччини Дер’я Яник.

Й ось дівчинку вже несуть у палату до її матері. З’ясувалося, що дитину звуть Вєтін. Вона опинилася в руках своєї мами Ясемін Бегдаш через 54 дні після лиха.

[Дер’я Яник, міністр у справах сім’ї і соцпослуг Туреччини]:
«Наші зусилля з пошуку сімей знайдених дітей включали й маленьку Гізем. 15 березня, коли її мама проходила лікування в міській лікарні, ми зрозуміли, що може бути збіг ДНК. Після цього ми визначили, що її мати — Ясемін, і почали необхідний процес».

Нині дитині три з половиною місяці. Коли її діставали з-під завалів будівлі провінції Хатай, вона була дуже крихітною. Під уламками провела коло п’яти днів, причому серйозних проблем зі здоров’ям у неї не виявили.

Батько та двоє братів дівчинки внаслідок землетрусу загинули.

Загалом лихо в Туреччині та Сирії забрало життя понад 56 тисяч осіб.

8. Іспанія готує першу приватну багаторазову ракету, зібрану в Європі

Перша європейська багаторазова ракета
Іспанія

«Мюра-1» дедалі ближче до старту.

Це суборбітальна мініракета завдовжки 12,5 метра, яка здатна нести до 100 кілограмів вантажу.

Її назвали на честь відомої породи биків. Дуже актуально з огляду на те, що будують її в Іспанії.

Якщо тести дадуть потрібний результат, то літальний апарат стартує вже за кілька тижнів.

Це буде перша приватна багаторазова ракета, виготовлена в Європі.

[Рауль Верду, представник компанії ― розробника «Мюра-1»]:
«Ми розробляємо всі підсистеми, усі частини цієї ракети. І ми плануємо запустити нашу першу ракету звідси. Тож це буде неймовірний успіх для Європи».

Компанію, яка розробила «Мюра-1», заснували у 2011 році. Її штаб-квартира розташована на сході Іспанії. А перший запуск у космос здійснять з аерокосмічної бази міноборони в Уельві. Її іноді називають іспанським мисом Канаверал.

[Есек’єль Санчес, виконавчий директор компанії ― розробника «Мюра-1»]:
«У світі є лише дев’ять країн, здатних запускати апарати до космосу з комерційною метою. Ми сподіваємося зробити Іспанію десятою країною, яка приєднається до списку й почне надавати такі послуги європейським компаніям».

«Мюра-1» — це перший крок на шляху до розроблення ракети «Мюра-5». Компанія планує вже у 2024 році почати виконувати комерційні польоти для операторів малих супутників. Водночас вантажність ракети збільшиться до 500 кілограмів, а довжина — до 32 метрів. Запускатимуть її вже з Французької Гвіани.

Іспанська компанія сподівається досягати орбіт, яких оператори не завжди дістаються.

9. Науковці: рослини «кричать» від болю та спраги

Рослини видають звуки
Тель-Авів, Ізраїль

Ось такі звуки, на думку науковців, видає пшениця. А ось так звучить «голос» винограду. Дослідники вважають, що так трави, квіти й дерева повідомляють про свої негаразди, наприклад про біль чи спрагу.

Люди не чують «голосу» рослин, але його можна зафіксувати за допомогою високочутливих мікрофонів.

[Єгуда Анікстер, ботанік]:
«Це ультразвук, тож люди його не чують. Ми записали різні звуки, змінили частоту, щоб людські вуха почули, і так показали, на що схожі голоси рослин. Ось, наприклад, звучання томату. А це запис голосу винограду».

Учені Тель-Авівського університету проводили дослідження шість років. Вивчали поведінку томатів, пшениці, винограду та кактусів.

[Лайла Хадані, біолог]:
«Ми використовували переважно два методи: не поливали рослини й зрізали їхні частини ножицями. В обох випадках рослини видають звуки. Якщо припинити їх поливати, вони починають видавати звук, і приблизно другого дня його сила сягає максимуму».

Дослідники кажуть, що ультразвукові коливання рослин реєстрували й раніше, але не фіксували те, що вони передаються повітрям. І хоча люди не чують цих звуків, але їх уловлюють комахи й деякі тварини, такі як кажани.

Тепер перед науковцями постало питання: чи звуки, які видають рослини, це побічний продукт фізіологічних процесів, чи це спосіб спілкування з довкіллям. Наступний експеримент допоможе дізнатися, чи здатні рослини за допомогою звуків відлякувати шкідників.

10. Робот-акула «поїдає» сміття на річках Лондона

Робот-акула «поїдає» сміття
Лондон, Велика Британія

Ось такий робот-акула з’явився в Лондоні. Цей невеликий апарат здатний багато на що. За день може зібрати пів тонни сміття, або ж, наприклад, 22 700 пластикових пляшок.

Робота-прибиральника створив британець Річард Гардіман. Ідею почерпнув у Кейптауні. Там побачив, як два чоловіки на човні збирали сміття сіткою. Подумав, що це можна робити ефективніше — за допомогою роботизованого човна.

Аквадрон створено за подобою китової акули. Вона живиться планктоном, відціджуючи його за допомогою зябрових дуг.

Винахідник створив кілька прототипів. Перші були нікудишніми, але згодом він досяг успіху. Інженер зібрав дві моделі: на дистанційному керуванні й безпілотну.

[Річард Гардіман, винахідник]:
«Можна піти зайнятися своїми справами, а потім повернутися. Човен уже наповниться. Сміття можна буде вийняти й знову спустити апарат на воду».

Робот має електричний двигун та акумулятор. Одного зарядження вистачає на шість годин роботи. Аквадрон плаває зі швидкістю три кілометри за годину. Він має механізм підрулювання. Також є опція захисту від зіткнень з іншими об’єктами. Човном можна керувати на відстані до трьох кілометрів. До того ж апарат оснащено різними датчиками.

[Річард Гардіман, винахідник]:
«Робот визначає ступінь прозорості й солоності води, її температуру, а також вимірює глибину водойми. Наші клієнти хочуть знати не лише про те, що на поверхні. Їм треба знати якість води».

Довжина апарата — трохи більше як півтора метра, ширина — коло метра, висота — 52 сантиметри. Важить 72 кілограми. Коштує 22 з половиною тисяч євро. Аквадрон також можна взяти в оренду за 1130 євро на місяць.

11. У підземні бункери албанського міста Кукес водитимуть туристів

Тунелі під містом
Кукес, Албанія

Ласкаво просимо до підземелля албанського міста Кукес. Це ціла мережа тунелів, що формує справжнє місто. Укриття збудували комуністичні лідери, побоюючись вторгнення з Югославії. Тепер ці тунелі хочуть перетворити на туристичний об’єкт.

Місцева влада має намір їх відновити, щоб показувати гостям, як планували розміщувати людей на строк до пів року.

[Гаджі Ценай, військовик у відставці]:
«Їх треба зберегти. Але на це потрібні гроші. Особисто я хотів би, щоб вони завжди були готовими до використання. Хто знає».

Підземелля в Кукесі було найбільшим оборонним укріпленням в Албанії. Воно йде вглиб на 30 метрів, це сім поверхів. Усі стіни бетонні, завтовшки пів метра. Усередині могло поміститися до 30 тисяч цивільних.

[Букурош Онузі, керівник музейного проєкту]:
«Підземне місто почали будувати в 70-х роках, а закінчили у 91–92-му. Працювали 22 роки. Там 5–7 кілометрів тунельних відгалужень, що охоплюють усе місто».

У вентильованих залах розмістили пекарню, школу, лікарню, пологовий будинок, прокуратуру, поліцію та радіостанцію. Також там була друкарня й тир.

Наразі для туристів відкрили лише підземний центр командування, що на околиці міста.

[Букурош Онузі, керівник музейного проєкту]:
«Ми бачимо велику зацікавленість. Особливо іноземців, які не жили за комуністів, а також молоді, яка також нічого про це не знає і не жила за комуністів».

У 1949-му році комуністичний диктатор Енвер Ходжа розірвав зв’язки з Югославією, у 61-му — з СРСР, а в 78-му — з Китаєм. Він посварився з усіма лідерами, не приставши на їхні умови.

Після цього він почав створювати тунелі в усій країні. У столиці збудували лише два бункери. Вони були призначені для комуністичного керівництва. А загалом у всій Албанії викопали коло 175 тисяч бункерів.

12. «Світ не хоче війни»: камбоджієць виготовляє прикраси з посланням

Прикраси з гільз
Пномпень, Камбоджа

У невеликій майстерні в камбоджійській столиці ювелір Тоун Чанта плавить купи гільз. З них він збирається зробити прикраси.

Майстер перетворює символи війни на щось прекрасне на згадку про батька. Той загинув під час громадянської війни, яка розпочалася, коли в 70-х роках минулого століття до влади прийшов режим червоних кхмерів.

[Тоун Чанта, ювелір]:
«Як камбоджієць я став жертвою війни, утратив родичів. Тепер світ також перебуває в стані війни. Я створюю ці вироби, щоб показати, що світ не хоче війни. Ми всі хочемо миру. Це також допомагає створювати робочі місця».

У хід ідуть гільзи від набоїв до автомата Калашникова й M-16, зібрані на стрільбищах. Їх плавлять і заливають у форми. Потім із них роблять прикраси.

Майстер каже, що ювелірні вироби з гільз нічим не відрізняються від прикрас з інших матеріалів, таких як золото чи срібло. Можна виготовляти браслети й намиста будь-якої форми та дизайну.

[Тоун Чанта, ювелір]:
«Під час війни нам доводилося тікати від куль, і ми постійно жили в страху. Ми могли загинути будь-якої миті. Я перетворюю ці гільзи на коштовності, щоб вони стали символом миру».

За тиждень у майстерні переробляють коло п’яти кілограмів гільз. З них роблять приблизно 20 прикрас щодня.

[покупниця]:
«Мені подобаються каблучки та браслети, бо всі вони виготовлені вручну. Вони абсолютно унікальні. Їх також можна передавати майбутнім поколінням».

Фірмовий дизайн — квітка румдуол. Її вважають символом Камбоджі.

[покупниця]:
«Мені подобаються вироби у формі кхмерського символу, який невіддільний від Камбоджі. Я купила кілька прикрас, щоб носити їх чи прикрашати дім».

Твори майстра популярні й за кордоном. У середньому вони коштують від 5 до 20 доларів.

13. Двоє учнів на всю школу: у Японії закриваються середні навчальні заклади

Два учні на всю школу
Теней, Японія

Двоє підлітків виходять зі шкільного автобуса й прямують на уроки. Але ці 15-річні діти не зустрінуть юрбу однокласників та друзів. Річ у тім, що вони — єдині учні середньої школи віддаленого японського села Теней.

Навесні вони стануть випускниками. Після цього школа, яка працювала 76 років, назавжди зачинить свої двері. Причина в тому, що нових учнів найближчим часом не буде.

[Аоі Хосі, учениця]:
«Коли я дізналася від директора, що школу закривають, стало сумно. Дуже шкода закривати школу, яка має таку довгу історію».

Щороку в Японії закривають коло 450 шкіл. А за період з 2002 по 2020 рік роботу припинило коло 9000 середніх навчальних закладів. Через це до віддалених регіонів стало ще важче привабити молодь.

[Масумі Сато, мати школярки]:
«Я непокоюся, що люди не розглядатимуть це місце як хороше для сімейного життя, адже тут немає середньої школи».

Рівень народжуваності в Японії падає швидше, ніж передбачали. Тому й шкіл закривають дедалі більше.

Для села Теней, що приваблює гірськолижними трасами й гарячими джерелами, закриття школи — це ще один удар, адже знайти працівників на курорти стає дедалі важче.

Прем’єр-міністр Японії пообіцяв ужити заходів, які підвищать народжуваність. Зокрема, він збільшить пов’язані з дітьми та освітою видатки. Але раніше такі дії не мали великого успіху.

У Тенеї лише коло 10 % жителів не досягли 18-річного віку. У 50-тих роках, на піку розвитку, у селі було понад 10 000 мешканців. Зараз лишилася тільки половина.

Фотографії кожного випускного класу висять біля входу до школи. Перші були чорно-білими, потім з’явилися кольорові. За 2022-й світлин немає, бо випускників не було. А фото цих двох школярів навряд чи вже встигнуть повісити.

14. 95-річна індійка здобула 3 золоті медалі на чемпіонаті світу з легкої атлетики

95-річна спортсменка
Нью-Делі, Індія

Бій барабанів і гірлянди з квітів. Так в аеропорту Нью-Делі зустрічають 95-річну спортсменку, яка повернулася з трьома золотими медалями.

Бхагвані Деві Дагар виступала на чемпіонаті світу з легкої атлетики в приміщенні в польському місті Торунь. У змаганнях брали участь спортсмени поважного віку. Індійська атлетка перемогла в трьох дисциплінах: метання диска, штовхання ядра та біг на 60 метрів.

Загалом бабуся має 18 медалей.

[Бхагвані Деві Дагар, спортсменка]:
«Я планую більше виступати, їздити до інших країн і здобувати медалі, щоб Індія мною пишалася».

Торік спортсменка виступала на чемпіонаті у Фінляндії. Там виборола одну золоту та дві бронзові медалі.

[Вікаш Сінгх Дагар, онук спортсменки]:
«Цього разу бабуся виборола лише золото. Це те, чим пишаюся я, моя родина та вся країна».

Бхагвані живе на півночі Індії в штаті Гар’яна.

15. Мозаїки з морських черепашок уже 1000 років виготовляють у єгипетському селі

Мозаїка із черепашок
Сакієт аль-Манкаді, Єгипет

Спритні пальці й дерев’яна паличка — ось і всі інструменти цих єгипетських майстрів. За їх допомоги вони викладають мозаїку з дрібних деталей, що виготовлені з морських черепашок. Цьому ремеслу вже тисяча років.

Такі мозаїчні прикраси створюють лише в селі Сакієт аль-Манкаді, що в провінції Мінуфія. Загалом тут 40 майстерень.

[Карим Саїд, майстер]:
«Треба багато терпіння, щоб створити мозаїку. Робота може тривати годину, а може й день чи місяць».

Черепашки для мозаїки привозять з усього світу, зокрема з Австралії, Оману та Японії. Спочатку матеріал обробляють.

[Ахмед Алі, майстер]:
«Я вже професіонал. Вирізаю деталі з черепашок різних форм і розмірів».

Мозаїкою оздоблюють меблі, шахівниці та скриньки. Дерево для виробів привозять із міста Дум’ят.

[Саїд Аммар, майстер]:
«Ми використовуємо черепашки скрізь — від спалень і їдалень до мечетей і кафедр».

Майстри хочуть, щоб їхню роботу більше цінувала місцева влада та уряд Єгипту.

[Саїд Аммар, майстер]:
«Це ремесло вважають скарбом нашої провінції. У Єгипті не знайдеш нічого подібного. Це є тільки тут, у нашому селі».

Вироби, оздоблені мозаїкою, продають на ринках Каїра. Майстри також виконують замовлення для іноземних клієнтів.

16. Сальвадорців б’ють батогами перед Великоднем

Плата за гріхи
Техістепеке, Сальвадор

Дістати батогів і покаятися в гріхах. За цим сюди приїжджають із різних міст Сальвадору. Так у Техістепеці щороку готуються до Великодня.

Після ранкової служби надвір вибігають тальчигіни. Це актори в червоних костюмах, які грають роль диявола. Вони б’ють людей батогами, щоб ті очистилися від гріхів. Ніхто не скаржиться, а дехто сам охоче підставляється під удари.

[туристка з Бельгії]:
«Дуже приємно бачити всіх людей разом і насолоджуватися цією традицією. І вся ця процедура дуже кумедна».

Утім, звичай має і глибший зміст.

[Ксав’є Сальгеро, тальчигін]:
«Це нагадування про те, що Ісус провів 40 днів у пустелі, де його спокушав сатана. Тобто це символізує боротьбу добра зі злом і те, що Ісус завжди перемагає сатану».

Цього року християни західного обряду відзначатимуть Великдень 9-го квітня. Свято присвячене воскресінню Ісуса Христа. Щоразу дату вираховують за місячно-сонячним календарем.

17. У Швеції дошкільнят навчають просто в лісі

«Лісова школа» для малюків
Ганден, Швеція

Цим маленьким туристам лише по три рочки. Вони приходять у ліс на уроки. Ось уже півтора місяця діти дізнаються про вогонь, і частина навчання проходить просто неба біля шведського міста Ганден.

Діти беруть участь у програмі під назвою «Лісова школа». На природі вони використовують усі п’ять органів чуття. На думку вчителів, це значно ефективніше, ніж заняття в класі.

[Емма Вікінг, учителька]:
«Так легше зрозуміти, що таке вогонь, як його розпалити, що для цього треба. (Ми пояснюємо), що без кисню вогонь погасне».

Дітям показують, як нарубати трісок і як правильно їх розкласти. Потім учителька розпалює багаття й готує похідну страву. Цього разу млинці. Кожному дістається по одному, а останній ділять на всіх. Так дітей учать рахувати.

[Емма Вікінг, учителька]:
«Дітей простіше навчати наочно. Тому я рахую дітей, а потім ділю млинець».

Заняття в лісі допомагають дітям стати самостійнішими. Ще вони вчаться піклуватися не лише про себе, а й про інших.

[Емма Вікінг, учителька]:
«Їм корисно навчитися поводитися зі своїми речами. Вони пишаються, що можуть нести рюкзак, можуть його відкрити й дістати пляшку з водою, якщо хочуть пити. Також вони можуть зрозуміти, коли їм холодно чи жарко, коли треба зняти рукавиці».

На думку експертів, заняття на природі підвищують концентрацію уваги.

[Андерс Щепанський, працівник Лінчепінзького університету]:
«Рівень кортизолу знижується, рівень серотоніну підвищується. Кортизол — це гормон стресу. І якщо опинитися серед зелені чи біля води, рівень стресу знизиться, а концентрація уваги зросте, і зосередитися буде легше».

«Лісові школи» відкрилися у Швеції понад 35 років тому. Зараз програма діє у 200 навчальних закладах країни. У ній беруть участь діти віком від двох до семи років. У негоду вчаться в приміщенні.

18. Тигри, сурикати й мавпи полювали на великодні яйця в Лондонському зоопарку

Великодні частування
Лондон, Велика Британія

Цей весняний день для білячих мавп Лондонського зоопарку почався з полювання. Стрибаючи по гілках, вони патрають великодні яйця. Усередині — святкове частування.

[Деніел Сіммондс, працівник Лондонського зоологічного товариства]:
«На жаль, білячі мавпи не побачать там шоколаду. Ми, звісно, не даємо шоколад тваринам, але картонні яйця наповнені іншими, більш відповідними, частуваннями, такими як горошок та кукурудза. І мавпам це подобається».

Сурикати теж серед щасливців, які заздалегідь отримали подарунки на Великдень. Картонні яйця також без шоколаду. Ці звірята переважно їдять комах.

[Деніел Сіммондс, працівник Лондонського зоологічного товариства]:
«У великодніх яйцях є частування, яке особисто я не хотів би отримати. Це цвіркуни. Але якщо ви сурикат, то для вас це справжня насолода. Тож їм сподобалося».

Щоправда, цвіркуни не чекали на місці, тому сурикатам довелося трохи пополювати. Але для них це лише додаткова розвага.

А в цьому вольєрі підростають дитинчата суматранського тигра — Кріспін та Зак. Їм по дев’ять місяців. Це перший Великдень у їхньому житті. З нагоди свята їм теж подарували яйця. Але пусті. Зате від подарунка йде аромат.

[Деніел Сіммондс, працівник Лондонського зоологічного товариства]:
«Тигри, як і коти, люблять запахи. Домашні коти люблять котячу м’яту. А тиграм до вподоби аромат кориці чи навіть парфумів. Сьогодні в них кориця. Причому їм подобається не лише вдихати її аромат, а й гратися з яйцями».

Доглядачі зоопарку кажуть, що нинішній березень у Лондоні був найбільш дощовим за останні 40 років. Тепер настала справжня весна. Гарна погода — привід порадувати мешканців зоопарку оригінальними частуваннями. А це, своєю чергою, дає більше позитивних вражень відвідувачам.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: