01.10.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 26 по 31 березня )

Огляд світових подій (з 26 по 31 березня )

1. П'ятьох людей арештували у справі загибелі 39 мігрантів у Мексиці Загибель мігрантів Мексика За загибель..

Дата завантаження: 2024-05-01

video

1. П’ятьох людей арештували у справі загибелі 39 мігрантів у Мексиці

Загибель мігрантів
Мексика

За загибель 39 мігрантів у Сьюдад-Хуаресі, можливо, несуть відповідальність вісім осіб. Про це повідомила міністр безпеки Мексики. Серед підозрюваних працівник державної міграційної служби, два федеральні агенти та п’ять охоронців із приватної компанії.

Інцидент стався в міграційному центрі утримання під вартою, де перебувало 68 вихідців із країн Центральної та Південної Америки. На думку влади, вони влаштували протест через депортацію, і кілька людей підпалило матраци.

Водночас камера відеоспостереження зняла, що пожежа починалася в присутності охоронців. Але ті, не випустивши мігрантів, швидко вийшли із приміщення. Поки що невідомо, чи були в тих людей ключі. Також незрозуміло, чому мігрантів так і не спробували випустити. Водночас усіх жінок, які були в іншій камері, успішно евакуювали.

Унаслідок пожежі загинуло 39 мігрантів, більшість із них — гватемальці. Ще 28 осіб серйозно постраждали від отруєння димом.

[Роза Ісела Родрігес Веласкес, міністр безпеки Мексики]:
«Одна з цілей розслідування полягає в тому, щоб з’ясувати, чому не було вжито заходів безпеки громадян. Ще треба дізнатися, чому ніхто не врятував людей і не відчинив дверей».

Усіх підозрюваних допитали в прокуратурі. П’ятеро осіб арештували, висунуто підозру ще одному фігуранту справи. Усіх їх звинувачують у вбивстві та завданні тілесних ушкоджень.

[Крус Перес Кельяр, мер Сьюдад-Хуареса]:
«Це серйозна проблема. І ця трагедія сталася в міграційному центрі, який не підпорядковується владі міста. Зараз деякі намагаються на те, що сталося, заплющити очі. Але, як каже президент країни, безкарності бути не повинно».

Останнім часом на кордоні Мексики скупчується багато мігрантів, які хочуть потрапити до США. Тимчасові притулки переповнені, багато людей живе просто на вулиці. Мексиканці скаржаться, що втомилися від мігрантів. Ті блокують прикордонні переходи, а також випрошують у місцевих жителів гроші.

2. Судову реформу в Ізраїлі відклали через бурхливі протести

Реформу відклали
Ізраїль

На тлі протестів в Ізраїлі прем’єр-міністр Біньямін Нетаньягу взяв паузу. Він відклав ухвалення рішення щодо спірної судової реформи до наступного місяця. До того часу шукатиме компроміс.

Небувалих масштабів та інтенсивності протести могли перерости в ще більше насильство, а також ставили під загрозу існування коаліції Нетаньягу.

У телезверненні прем’єр сказав, що намагався уникнути громадянської війни.

Опозиційні партії заявили, що прагнутимуть досягти угоди з урядом. Експрем’єр Яїр Лапід зазначив, що опозиції потрібно переконатися, що Нетаньягу не блефує.

Водночас міністр юстиції Ярів Левін, який відповідає за реформу, сказав, що, як член керівної партії, ухвалить будь-яке рішення прем’єра.

Люди тижнями виходили на вулиці, протестуючи проти реформи. Згідно з нею, законодавці дістають змогу призначати суддів, а сам Верховний суд утрачає право скасовувати рішення уряду.

Нетаньягу каже, що реформа має врівноважити повноваження гілок влади. Він також обіцяє, що громадянські права не постраждають.

Недавно він звільнив міністра оборони, бо той був проти реформи. Як наслідок, протести спалахнули з новою силою. Також через страйк припинилися польоти в Аеропорту імені Бен-Гуріона.

Рішення прем’єра про відтермінування дістало міжнародне схвалення.

[Карін Жан-П’єр, прессекретар Білого дому]:
«Ми вітаємо цю заяву. Це можливість забезпечити додатковий час і місце для компромісу. Компроміс — це якраз те, до чого ми закликали».

Ця криза — одна з найбільших у політичній історії Ізраїлю.

3. У США ухвалили закон, який каратиме за участь у насильницькому вирізанні органів

Покарання за вирізання органів
Вашингтон, США

У США ухвалили перший в історії закон, який передбачає покарання за примусове вирізання органів у в’язнів сумління. Документ став відповіддю на численні свідчення того, що таку практику в Китаї запроваджено на державному рівні.

Палата представників ухвалила законопроєкт переважною більшістю голосів — 413 проти двох.

Документ назвали «Законом про припинення насильницького вирізання органів». Він передбачає покарання для всіх, хто причетний до таких злочинів, — штраф від 250 тисяч до мільйона доларів та до 20 років в’язниці.

Також Державний департамент тепер може анулювати паспорти осіб, які засуджені за торгівлю органами.

Головний автор законопроєкту — республіканський сенатор Кріс Сміт.

[Кріс Сміт, головний автор законопроєкту]:
«Це просто неймовірна жорстокість. Страшно уявити, що 28-річних молодих людей арештовують лише за те, що вони займаються Фалуньгун, чи вони уйгури, чи представники іншої групи, яку переслідують, і що їх везуть до лікарень, розрізають їхні тіла й вирізають по 2–3 органи для китайської компартії. Це небачена жорстокість».

Комуністичну партію Китаю вже майже 20 років звинувачують у широкомасштабному насильницькому вирізанні органів у в’язнів сумління. За даними свідків та правозахисників, під ножем переважно опиняються прихильники духовно-оздоровчого методу Фалуньгун.

Влада КНР почала переслідувати практикувальників Фалуньгун наприкінці 90-х, коли з’ясувалося, що їхня чисельність перевищила кількість членів компартії.

Також жертвами вирізання органів стає велика кількість уйгурів — членів корінного народу автономного району Сіньцзян.

Правозахисники називають закон величезним кроком уперед і зазначають, що він допоможе регулювати медичний туризм до Китаю. Зокрема тому, що його дія поширюється й на пацієнтів, які їздять на пересадження органів до інших країн.

Законопроєкт також зобов’язує складати щорічний звіт про практику вирізання органів в інших країнах.

4. В Індії стався спалах COVID-19

Сплеск захворюваності на COVID-19
Індія

Сплеск захворюваності на COVID спостерігається останніми тижнями в Індії. За словами лікарів, перед цим було кілька днів аномальної спеки, яку змінили дощі. Так виникло сприятливе середовище для поширення вірусу.

27-го березня в країні виявили майже 870 випадків зараження. Найбільше хворих у штатах Гуджарат, Махараштра та Керала. Але до лікарні потрапляють не всі. У більшості хвороба протікає безсимптомно.

[Нірадж Кумар Гупта, пульмонолог]:
«Зараз у заражених коронавірусом здебільшого немає симптомів. Також деякі випадки інфікування ми виявляємо випадково. Наприклад, до нас надійшла пацієнтка без симптомів “ковіду”. У неї інші проблеми зі здоров’ям, і вона знепритомніла. Її готували до штучної вентиляції легень та виявили COVID».

Зараз зростає захворюваність і на грип. На ринках Нью-Делі знову вживають санітарних заходів.

[Нагар Ом Датт Шарма, керівник ринку]:
«Ми оголошуємо на ринку прохання до покупців надівати маски. Саме так ми стримали поширення таких штамів, як омікрон».

На думку експертів, про запобіжні заходи забувати не можна.

[Паллаві, декан Державного медичного коледжу Гранта]:
«Важливо бути напоготові, бо SARS-CoV-2 дуже заразний. R0 — індекс репродукції — показує, наскільки легко інфікована людина може розповсюджувати вірус. І якщо цей показник високий і не вжито адекватних заходів захисту, то один випадок зараження за місяць може призвести до 100 тисяч випадків».

Індія на другому місці у світі після США за кількістю заражень коронавірусом. Загалом у країні виявили 44 мільйони 700 тисяч випадків. Померло пів мільйона людей.

5. «Боюся втратити будинок»: місто в Бразилії живе в постійному страху перед зсувами

Небезпека зсувів
Бурітікупу, Бразилія

Жителі північного сходу Бразилії бояться за своє життя. Унаслідок злив у регіоні почастішали зсуви й розширюються яри.

Це містечко Бурітікупу штату Мараньян. Люди бояться, що якоїсь миті їхні будинки з’їдуть схилами разом із землею.

[жителька Бурітікупу]:
«Ці розломи почали розширюватись. Люди бояться. Я й так була хвора, а тепер додалася депресія і тривожність. Щоразу, коли ми чуємо, як щось обвалюється, ми лякаємося. Іноді звук такий гучний, що тремтять шибки».

Утворені зсувами ями коло міст уже сягають 70 метрів завглибшки та 500 метрів завширшки.

[Крус, голова місцевої громади]:
«Ми переїхали до цього житлового комплексу 2016-го, а 2017-го почали з’являтися рови. Я став знімати їх на відео, щоби показати всім, що вони розповзаються по всій нашій громаді. Згодом ця ерозія разом зі зливами поширилась на весь штат Мараньян, і вона постійно збільшується».

Але їхати нікуди.

[жителька Бурітікупу]:
«Боюсь, що найгірше станеться тоді, коли я спатиму, як ми бачили в інших містах. Я також боюся втратити будинок й не отримати інший. Я вчасно сплачую всі рахунки».

Десять днів тому в передмісті Бурітікупу вже рятували десятки людей за допомогою гелікоптерів. Від зсувів постраждало п’ять сіл.

6. Албанія намагається втримати свою молодь, яка переїжджає до Великої Британії

Зберегти молодь
Албанія

Вулиці албанського міста Байрам-Куррі часто тихі й пустельні. Молоді тут майже немає. Вона масово їде за кордон шукати ліпшого життя, переважно до Великої Британії.

Багато хто здійснює небезпечну подорож через Ла-Манш на невеликих човнах. І кількість таких людей різко зросла. Якщо 2020-го року їх було лише 50, то торік — уже 12 тисяч. Найчастіше це молоді самотні чоловіки.

[Моніка Мулай, мати мігранта, який виїхав до Великої Британії]:
«Ми постійно намагалися задовольняти його повсякденні потреби. Забезпечували книжками, одягом, їжею та іншим. Але він однаково був незадоволений. Ми не схвалювали його рішення. Це було дуже важко прийняти, але ми не могли цьому протистояти».

Велика Британія приваблює албанців ліпшою економікою і більшими зарплатами, ніж у сусідніх з Албанією країнах, таких як Греція чи Італія.

Багато албанців також їдуть до родичів. Так, у Бірмінгемі проживає багато іммігрантів з албанського міста Кукес, що на кордоні з Косовом.

[Абедін Керна, заступник мера Байрам-Куррі]:
«Низька заробітна плата, труднощі зі створенням сім’ї з нормальними, комфортними умовами життя й високі витрати спонукають молодь виїжджати».

Водночас дуже мало албанців офіційно звертаються по візу. Зазвичай вони платять контрабандистам від 5 до 20 тисяч євро за незаконний перетин Ла-Маншу.

Північно-східна частина Албанії відома своєю природною красою. Тут збирають лікарські рослини, а ще вручну тчуть килими. Є робота в меріях, школах та лікарнях, а також у кафе та ресторанах. Однак цього замало.

Власник мотелю в Кукесі каже, що вже два роки намагається знайти офіціантів.

[Петріт Леші, власник мотелю]:
«Я не звинувачую 25-річних молодих людей у тому, що вони їдуть, бо тут дуже низькі зарплати. Того, що пропонують у нашій країні, недостатньо для нормального життя».

Нині тут намагаються створити додаткові робочі місця, щоб спонукати молодь залишатися. Так, один британський проєкт підтримує малий та середній бізнес у галузі туризму й сільського господарства, а також готує до відкриття школу професій.

Молоді сім’ї, які відкривають малий бізнес, на три роки звільняють від податків. А подружнім парам, що повертаються з Великої Британії, дають 5000 євро.

До того ж десять компаній в Ірландії наймуть 10 молодих албанців для віддаленої роботи. Спочатку їх навчать, а потім забезпечать постійним заробітком.

7. Таємниці супутників Юпітера хочуть розгадати під час нової місії

Таємниці супутників Юпітера
Європейське космічне агентство

Цей космічний апарат незабаром вирушить у подорож тривалістю сім років та подолає понад 884 мільйони кілометрів. Його мета — пролетіти повз Юпітер та його вкриті льодом супутники.

Юпітер — масивний газовий гігант. Це найбільша планета в нашій Сонячній системі.

Дослідницька станція «JUICE» досягне орбіти планети приблизно 2031 року. Потім вона розгорне десять гігантських сонячних панелей та інструменти з датчиками.

Її метою буде не сам Юпітер, а його супутники: Каллісто, Європа та Ганімед. А головне завдання — дослідити можливість появи навколо газових гігантів придатних для життя світів.

Найбільше часу «JUICE» проведе на орбіті Ганімеда. Цей супутник науковців цікавить найбільше.

[Мішель Догерті, астроном]:
«Ганімед важливий, бо ми гадаємо, що внутрішня структура Ганімеда — це абсолютно новий клас тіл, відомий як водний світ».

Один із датчиків вимірюватиме магнітне поле Юпітера, яке в тисячі разів сильніше за земне. Воно захищає планету від сонячних вітрів. Його вивчення допоможе дізнатися подробиці й про інші газові гіганти, що за межами Сонячної системи.

[Керолайн Гарпер, астроном]:
«”JUICE” не призначений для пошуку життя на крижаному супутникові. Але якщо ми збираємося ще десь у Сонячній системі знайти життя, найімовірніше, воно буде під льодом, в океані під льодом».

Науковці сподіваються зрозуміти, яка глибина океану Ганімеда, яка там щільність і вміст солі. Також вони хочуть з’ясувати товщину крижаної кірки.

Їхнє завдання — з’ясувати, чи повністю планета вкрита океаном, і чи контактує він із мантією, що в глибині супутника.

[Мішель Догерті, астроном]:
«Вуглець, азот, метан — це умови для утворення бактерій. Отже, ми знаємо, що в глибинах океанів Землі є гідротермальні джерела, у яких є органічний матеріал і бактерії. Те саме може бути й на Ганімеді».

Апарат стартує 13-го квітня з космодрому «Куру», що у Французькій Гвіані.

8. Найбільшу велосипедну виставку Скандинавії організували в Данії

Виставка велосипедів
Копенгаген, Данія

Тест-драйв прямо на спеціалізованій виставці в Копенгагені. Данці ознайомлюються з новими моделями електровелосипедів. Цей транспорт у Данії дедалі популярніший. Зараз чверть усіх велосипедів, що продають у країні, — електричні.

[Крістіан Ріттер, організатор виставки]:
«Цей сегмент зростає найшвидше, і вже давно. Данська федерація велосипедного спорту стверджує, що за кілька років молодь замість скутерів їздитиме на електровелосипедах».

На думку експертів, уже за десять років електричні велосипеди обиратиме половина покупців.

Компанія з міста Оденсе демонструє широкий асортимент продукції, зокрема й байки з електромотором. Вони становлять понад 40 % її загального обсягу продажу.

[Мартін Петерсен, працівник велокомпанії з міста Оденсе]:
«У великих містах авто перетворюються на тягар, бо важко знайти місце для паркування. Люди хочуть волі. Хочуть для зручності їздити на велосипедах. Вони мають свій графік. Вони не залежать від поїздів та автобусів».

На виставці також є спортивні й вінтажні велосипеди. Ось такі, наприклад, роблять у Швеції. У Данії вони дуже популярні. Зазвичай у карго-байках возять дітей. Але тепер такий транспорт купують і компанії, які надають послуги з доставляння товарів.

Данці — нація велосипедистів. У країні багато велодоріжок, є швидкісні магістралі. Особливо добре розвинена ця інфраструктура у великих містах. За статистикою, у середньому кожен данець проїжджає велосипедом півтора кілометра на день. Цьому видові транспорту тут навіть присвячують поезію. Почути її можна й на виставці в Копенгагені.

[Расмус Рід, поет]:
«Більшість данців їздять на велосипеді з малих літ. Звісно, у сільській місцевості все дещо інакше. Але велосипед завжди поряд — із самого дитинства. Це заклало в нас культуру їзди на велосипеді».

У дводенній виставці в Копенгагені взяло участь понад 200 компаній із різних країн.

9. 3D-принтер, який друкує прямо всередині тіла людини, допоможе видаляти ракові пухлини

3D-принтер усередині тіла
Австралія

Цей рухливий хоботок — насправді високотехнологічний принтер, який зможе друкувати всередині людського тіла. Його розробили в Австралії, в Університеті Нового Південного Уельсу.

Для 3D-друку використовують біоматеріал. Так можна відновлювати пошкоджені органи чи судини. Водночас застосовують живі клітини.

Зараз біоматеріали виробляють за межами тіла. Потім під час операції їх поміщають усередину. Цей пристрій усуне всі ризики й дасть змогу видаляти ракові пухлини ефективніше.

[Тхань Ньодо, керівник лабораторії медичної робототехніки]:
«Ми розробили новий тип м’якого 3D-принтера, який може доставляти багатошарові біоматеріали всередину людського тіла. Цю технологію можна також використовувати як ендоскопічний прилад, який допоможе видаляти ракові пухлини всередині тіла, наприклад у товстій кишці чи шлунку».

Розробник зазначає, що наразі немає доступної технології, яка могла б здійснювати 3D-друк усередині тіла. Деякі пристрої дають змогу працювати на поверхні шкіри. Але їх роблять із твердих матеріалів. Вони недостатньо гнучкі, щоб їх можна було поміщати всередину.

І навіть якщо надрукувати біоматеріал, то є низка небезпек.

[Тхань Ньодо, керівник лабораторії медичної робототехніки]:
«Треба розрізати тіло, потім зробити імплантацію. Але є великий ризик зараження та втрати крові».

Завдяки цьому пристрою можна буде не лише видалити пухлину, але й надрукувати біоматеріал, щоб прискорити процес одужання.

[Тхань Ньодо, керівник лабораторії медичної робототехніки]:
«М’які роботи дуже добре підходять для роботи з людським тілом, бо вони здебільшого виготовлені із силіконового еластомеру й тому під час взаємодії з організмом вони безпечні. Тобто їх можна помістити в будь-яку ділянку всередині людського тіла».

Найменший прототип — діаметром коло 11–13 міліметрів. Приблизно як комерційний ендоскоп. Але його можна буде зробити ще меншим.

Як очікують, такі пристрої почнуть випускати за 5–7 років.

10. Баланс між акулами й туристами намагаються зберегти на тайському пляжі

Акули чи туристи?
Зберегти тендітний баланс

Майже чотири роки мальовничий тайський пляж у бухті Мая-Бей був закритий для туристів.

Влада наклала заборону у 2018 році, щоб зменшити вплив напливу відвідувачів. Потім настала пандемія.

За час ізоляції пошкоджені корали відновилися, а морське життя знову стало процвітати. Тепер сюди повернулася велика кількість чорноперих рифових акул.

З 2022 року для підрахунку акул, спостереження за районами їхнього полювання та місцями розмноження зоозахисники використовують камери та дрони. Раз на місяць команда вирушає на острів і шість днів збирає дані.

Утім, у січні 2022 року під тиском туроператорів бухту знову відкрили для відвідування.

[Метаві Чуангчароєнді, менеджер проєкту спостереження за акулами]:
«Найбільше акул за день ми нарахували в листопаді 2021 року — 161 особину. У листопаді 22-го ми знову за допомогою дронів підрахувати акул. Їх було лише 20–40 особин щодня».

Пандемія відходить у минуле. Відвідувачі повертаються, а туристична індустрія Таїланду прагне надолужити згаяний час.

На Мая-Беї намагаються тримати тендітний баланс між туризмом і захистом довкілля.

Хоча відсутність туристів на пляжах добре вплинула на природу, річний прибуток від відвідувачів упав майже вдвічі.

Зараз туристів сюди пускають. Але не більше ніж 375 осіб на годину. Людям також не дозволяють купатися. Зайти у воду можна не глибше, ніж по коліна. За цим уважно стежать.

[туристка з Литви]:
«Якщо людей не контролюватимуть, тут знову все знищать. Я підтримую те, що вони закрили пляж для купання. Так можна врятувати природу».

[Петч Манопавітр, радник з управління морським парком]:
«Бухту Мая-Бей можна перетворити на природний заповідник для акул. Гадаю, це буде нова туристична схема, з якої буде зиск».

Човни, що доставляють туристів на острів, теж швартуються з іншого боку, щоб не пошкодити коралових рифів.

11. Пишні весілля в Угорщині влаштовують дедалі рідше

Пишні весілля проводять рідше
Будапешт, Угорщина

Стрімке зростання інфляції заважає угорським парам проводити пишні весілля та й узагалі змушує відкласти створення сім’ї. На початку 2023 року кількість весіль впала до дев’ятирічного мінімуму.

Останніми роками умови для молодят у країні були вельми сприятливими. Це спричинило весільний бум. Угорщина була на першому місці в ЄС за кількістю шлюбів на душу населення. 2020 року було майже 7 весіль на 1000 осіб.

Проте ситуація кардинально змінюється. Наразі очікують, що середній показник інфляції перевищить 16 %. Це найбільше в ЄС. У країні дорожчає все: харчі, електроенергія та послуги. Також зростає і середній бюджет на весілля.

Кінга й Шандор спочатку відклали весілля через пандемію. Тепер кажуть, що на захід потрібно витратити майже вчетверо більше грошей, ніж вони планували у 2020 році.

[Кінга Урбан-Сабо, наречена]:
«Гадаю, що все значно подорожчало. Ми кілька разів збільшували бюджет. Кажуть, що весілля буває лише раз, тому ми виділяємо більше й урізаємо витрати на інші речі. Треба йти на компроміси, але це важко».

Організатори кажуть, що приголомшені витратами майбутні молодята навіть не відповідають на прайс-листи, надіслані електронною поштою.

[Бенце Дер, тамада]:
«Багато пар кажуть, що постали перед труднощами. Зі мною проблем немає, але в багатьох ресторанах кажуть, що поки не приймають бронювання, бо ціни постійно змінюються».

А ця пара відмовилася від пишної урочистості. Витрати на сукню й фотографа лягли на родичів.

[Тімея Сабо, наречена]:
«Ми домовилися, що весілля буде в Будапешті. Але лише церемонія. Від ресторану відмовилися. Ми зберемо родичів, а потім просто поїдемо веселитися з друзями. Не можемо собі дозволити витратити більше ніж 3900 євро».

За попередніми даними, у січні кількість весіль в Угорщині впала до 1230. Це найнижчий показник із січня 2014 року.

12. Науковці: собаки й коти необхідні людям поважного віку

Стареньким потрібні коти й собаки
Сідней, Австралія

89-річний австралієць Баррі Бріттон не уявляє свого життя без собаки Моллі. Він уже два роки живе в будинку для людей похилого віку в Сіднеї. Дружина померла, і собака стала для нього ще важливішою.

[Баррі Бріттон, мешканець будинку для людей похилого віку]:
«Собака дарує любов постійно. І навіть якщо її лаєш, вона однаково тебе любить. І я не хотів би жити тут без неї».

Цьому чоловікові, можна сказати, пощастило. У більшості будинків для людей похилого віку Австралії мати домашніх тварин не можна. Люди мусять розлучатися з улюбленцями, до яких вони вже прикипіли душею. На думку вчених це погано.

[Джанетт Янг, працівниця Університету Південної Австралії]:
«Це додає горя людям, які й так переживають сумні часи. І не лише збільшує горе, а й забирає ресурс, який міг би бути корисним».

На думку дослідників, людям похилого віку просто необхідні домашні тварини. Коти й собаки скрашують самотність, допомагають здолати депресію і тривогу. Це означає, що й ліків треба менше. А відповідальність за вихованця — додатковий мотив підтримувати звичний спосіб життя.

[Кеті Вебстер, жителька будинку для людей похилого віку]:
«Це обов’язок. Собака прокидається й дає знати, що йому потрібно на прогулянку. Тому ми маємо встати. І це добре для нас, бо мусимо вставати й робити те, що маємо».

Звісно, не всі жителі цього будинку для людей похилого віку тримають тварин, але вони охоче гладять собак сусідів. Водночас працівники закладу стежать за гігієною, щоб не допустити поширення інфекцій. До того ж для власників тварин є правила.

[Квентін Вебстер, мешканець будинку для людей похилого віку]:
«Гадаю, правила тут дуже лояльні, але керівництво контролює поведінку домашніх тварин. Якщо є скарги, їх не ігнорують».

Зараз одна з авторів дослідження Джанетт Янг ініціює також проєкт розміщення в будинках для людей похилого віку котів.

13. Понад $35 млн планують отримати на аукціоні за діамант «Вічний рожевий»

Рідкісний рожевий діамант
Нью-Йорк, США

Найяскравіша зірка серед подібних. Цей сліпучий діамант дістав романтичну назву «Вічний рожевий». Його виставлять на аукціон у Нью-Йорку.

[Френк Еверетт, працівник аукціонного дому]:
«Фантазійний, яскравий, пурпурово-рожевий діамант вагою 10,57 карата. Це найрідкісніший, найнасиченіший колір, який я будь-коли бачив».

Діамант створено з алмаза під назвою «Вічний рожевий колір». Його знайшли на руднику «Дамшаа» в Ботсвані у 2019 році. Камінь важив майже 24 карати. Через пів року йому надали огранювання кушон.

[Френк Еверетт, працівник аукціонного дому]:
«Фіолетовий відтінок робить діамант ще рожевішим. Насиченість така, що навіть не видно жодних світлих чи темних плям. Це не що інше, як бездоганне рожеве сяйво від центру й аж до країв цього каменя з чудовим огранюванням».

Діамант піде з молотка в Нью-Йорку 8 червня. Аукціоністи розраховують отримати 35 мільйонів доларів. А, можливо, його продадуть дорожче за діамант «Рожева зірка Вільямсона», який побив рекорд ціни за карат. На аукціоні торік за нього вторгували майже 58 мільйонів доларів.

[Александер Еблен, працівник аукціонного дому]:
«Ті, хто вивчав камінь “Вічний рожевий”, а також “Рожеву зірку Вільямсона”, абсолютно впевнені, що “Вічний рожевий” стане найціннішим рожевим діамантом, який будь-коли продали на аукціоні».

Перед торгами діамант вирушить до Гонконгу на виставку, присвячену 50-річчю роботи аукціонного дому в Азії.

14. Гігантські шоколадні великодні яйця показали на виставці в Брюсселі

Виставка шоколадних яєць
Брюссель, Бельгія

Двадцять найліпших бельгійських шоколатьє показали колекцію унікальних великодніх творінь. Тут і інкрустоване дорогоцінним камінням яйце Фаберже, і статуя моаї з острова Пасхи.

Яйця заввишки 50–60 сантиметрів — усі їстівні, але їх не продають. Вони стоять на гідних художнього музею постаментах у розкішному брюссельському готелі.

Тут можна не лише подивитися на самі творіння, а й познайомитися з майстрами-шоколатьє.

Британцю Майклу Льюїсу-Андерсону знадобився лише день, щоб із 45 кілограмів шоколаду створити своє королівське синє яйце в стилі Фаберже.

[Майкл Льюїс-Андерсон, шоколатьє]:
«Насправді воно досить важке. Страшнувато було його транспортувати. Наприклад, коли воно підстрибувало, то не хотілося, щоб відбувся ефект Пізанської вежі, щоб воно розвалилося в Брюсселі».

А відомий шоколатьє Фредерік Блондель створив яйце всередині яйця й прикрасив усе це мапами світу. Його надихнула тема клімату.

[Фредерік Блондель, шоколатьє]:
«Ми хотіли уявити світ. Гадаю, що нині це важливий факт з огляду на все, що відбувається. Ми маємо подбати про наш світ».

[Марк Дюкобу, організатор виставки]:
«Ми хотіли зібрати разом шоколатьє і кондитерів. На цей перший захід запросили 20 із них. Ці люди захоплені мистецтвом й діляться своїм досвідом».

Виставка триватиме в готелі до Великодня.

15. Воскова статуя короля Чарльза III з’явилася в музеї Гревен у Парижі

Воскова фігура Чарльза III
Париж, Франція

Воскова постать Чарльза III поповнила колекцію музею Гревен, що в Парижі. Це певною мірою компенсує те, що сам король скасував візит до Франції, де тривають протести проти пенсійної реформи.

Британського монарха зобразили в кілті зі спораном — сумкою-гаманцем, а також із ножем скінду, який є частиною шотландського національного костюма.

[Рішар Дюкло, творець воскової фігури Чарльза III]:
«Короля часто бачать у кілті. Гадаю, йому подобається його носити. Я не питав його особисто, але впевнений, що це так. Інакше він би його не носив. Ми відтворили це вбрання, бо воно романтичніше й символічніше, ніж просто костюм».

Фігуру Чарльза III створили за фотографіями з інтернету. Монарха вирішили зобразити літнім. Тепер статуя стоїть недалеко від воскової фігури Єлизавети II.

Королева померла торік у вересні. Після цього принц Чарльз став королем Чарльзом III. Коронацію заплановано на 6-те травня.

Музей воскових фігур працює в Парижі з 1882 року. Його створили за прикладом Музею мадам Тюссо.

16. Теля-смайлик народилося в Австралії

Теля-смайлик
Австралія

Теля з унікальним забарвленням дуже швидко стало зіркою австралійського півдня. У нього на боці намалювався смайлик чорного кольору.

Тварину голштинсько-фризької породи назвали Хеппі, що в перекладі з англійської означає «щасливий».

Його власники Баррі й Меган вирішили продати одномісячне теля організації, яка проводить сільськогосподарські виставки.

[Карен Морам, робітниця ферми]:
«О, Хеппі дуже популярний. Його люблять усі учні, які в нас бувають. Усі хочуть побачити Хеппі. Вони приїжджають, а він стоїть перед ними. І всі можуть побачити усміхнене обличчя».

[школярі]:
«Нам подобається Хеппі».

Теля-смайлик стане талісманом організації. Як припускають, воно житиме у виставковому центрі в штаті Вікторія.

А заплатили за нього 10 тисяч австралійських доларів — це коло шести тисяч шестисот доларів США. Усі гроші підуть на благодійність.

17. Уперше з початку пандемії: японці вишли на пікнік, щоб помилуватися квітом сакури

Сакура квітує
Токіо, Японія

Спів пташок і рожевий серпанок. Японці сповна насолоджуються цвітінням сакури. Адже в парку «Уено», що в Токіо, уперше з початку пандемії зняли заборону на пікніки. Сюди поспішають і місцеві жителі, і туристи.

Багато хто займає місця під деревами, щоб насолодитися цвітінням японської вишні. Традицію милуватися сакурою в Японії називають ханамі. Це задоволення триватиме лише сім-десять днів — потім квіт опаде. Тому японці квапляться до парку. Приходять на пікнік із друзями й рідними. Навіть офісні працівники цими днями виходять подихати свіжим повітрям і помилуватися природою.

[жителька Токіо]:
«Відчуваю, як наше життя нарешті повертається в нормальне річище. Тож я по-справжньому щаслива й маю чудовий настрій».

[туристка з Австралії]:
«Ми вперше в Японії. Нам дуже подобається атмосфера й культура. І чудово те, що ми в останній день (нашої поїздки) можемо побачити цвітіння сакури й відчути цю атмосферу».

Цього року в Токіо весна тепла, тож сакура зацвіла на дев’ять днів раніше, ніж зазвичай.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: