28.02.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 4 по 9 лютого)

Огляд світових подій (з 4 по 9 лютого)

1. Сотні людей уважають зниклими безвісти після пожеж у Чилі Після пожеж Ачупальяс, Чилі Сотні людей,..

Дата завантаження: 2024-04-28

video

1. Сотні людей уважають зниклими безвісти після пожеж у Чилі

Після пожеж

Ачупальяс, Чилі

Сотні людей, як і раніше, уважають зниклими безвісти внаслідок лісових пожеж у центральній частині Чилі. Підтверджено загибель 131 особи. Проте впізнали лише кілька тіл. Багато хто намагається знайти своїх родичів.

Тим, хто вижив, також доводиться охороняти вціліле майно від мародерів.

Ірма стежить за будинком свого сина, який зараз у лікарні.

[Ірма Домінгес, погорілиця]:

«Я більше не плачу. Я охороняю власність, інакше хтось прийде й усе розкраде. <…> Це дім мого сина. Він зараз у лікарні — травмувався, коли намагався врятувати з вогню батька. На жаль, не зміг. Його батько помер там, у хаті. Усе це дуже жахливо. Немає жодної допомоги. Це найстрашніше: нам ніхто не допоміг, пожежники не приїхали, у нас нічого не лишилося. Це була страшна катастрофа».

Марселі хтось пожертвував матрац. Вона поклала його в єдиній уцілілій частині своєї оселі — у курнику.

[Марсела Басаєс, погорілиця]:

«Я все життя пропрацювала на ринку, із 17 років. Почала будувати дім. <…> Й ось чим усе скінчилося. Це те, що лишилося від усіх моїх старань. Я сподіваюся отримати якусь допомогу, щоб відновити щось, щоби було де переночувати».

Президент відвідав постраждалий район та оголосив про заходи допомоги сім’ям. Серед них дозвіл тимчасово не сплачувати за комунальні послуги, виділення коштів на відбудову та поліпшення умов відпустки через хворобу.

Ці лісові пожежі стали найстрашнішим стихійним лихом у Чилі після землетрусу та цунамі 2010 року, унаслідок яких загинуло понад 500 людей. Швидкість поширення вогню та його смертоносність були небувалими.

Науковці кажуть, що до незвично спекотної погоди призвів природний феномен Ель-Ніньйо.

2. Нетаньягу відхилив пропозицію ХАМАСу вивести війська із Сектора Гази

Нетаньягу відхилив пропозицію

Ізраїль

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу відхилив пропозицію ХАМАСу вивести війська з анклаву.

Він заявив, що повна перемога в Секторі Гази вже близько, і що успіх — це питання не років чи десятиліть, а місяців.

[Біньямін Нетаньягу, прем’єр-міністр Ізраїлю]:

«Я хотів би ще раз наголосити, що не існує іншого рішення, крім повної перемоги. Якщо ХАМАС виживе в Секторі Гази, то буде лише питанням часу, коли станеться наступна різанина й коли вісь зла Ірану та його довірених осіб знову почне свою кампанію вбивств та агресії».

ХАМАС запропонував припинити вогонь на чотири з половиною місяці, протягом яких бойовики звільнять решту ізраїльських заручників, а також передадуть тіла померлих.

Натомість ХАМАС вимагав від Ізраїлю вивести війська із Сектора Гази. Після чого сторони мали б підписати угоду про перемир’я.

Але Ізраїль неодноразово казав, що згоден лише на тимчасове припинення вогню. Він категорично відмовляється залишити анклав під контролем ХАМАСу.

Уперше про пропозицію бойовиків повідомило агентство Рейтер. Вона стала відповіддю на більш ранню пропозицію американських та ізраїльських розвідок, яку передали угрупованню через катарських і єгипетських посередників.

Останніми днями докладають активних дипломатичних зусиль, щоб домогтися припинення вогню. Так, держсекретар США Ентоні Блінкен недавно зустрівся з прем’єр-міністром Біньяміном Нетаньягу.

Водночас один із високопосадовців ХАМАСу зазначив, що планує відправити представників до Каїру, щоби продовжити переговори про припинення вогню, посередниками в яких виступлять Єгипет і Катар.

Ізраїль розпочав воєнну операцію в Секторі Гази після того, як 7 жовтня бойовики ХАМАСу вбили приблизно 1200 ізраїльтян.

Паузу зробили поки що лише один раз. Семиденне припинення вогню дало змогу повернути до Ізраїлю понад 100 заручників. Натомість Ізраїль віддав багато палестинців, які відбували покарання в ізраїльських в’язницях.

3. В Україні новий головнокомандувач

Кадрові зміни в ЗСУ

Україна

8 лютого президент Володимир Зеленський звільнив Валерія Залужного з посади головнокомандувача Збройних сил України. Замість нього призначив генерал-полковника Олександра Сирського, який відомий успішною обороною Києва та контрнаступом на Харківщині.

У своїй вечірній промові Зеленський пояснив причини звільнення, заявивши, що українській армії потрібні зміни.

[Володимир Зеленський, президент України]:

«Відсьогодні до керування Збройними Силами України приступає нова управлінська команда. Я хочу, щоб бачення війни було єдиним і в наших воїнів у Роботиному чи Авдіївці, і в Генеральному штабі та на Ставці».

Зеленський зауважив, що зараз є «відчуття стагнації» на південних напрямках фронту та складнощі в боях на Донеччині. Це вплинуло на загальний настрій українців.

За словами Зеленського, він відверто поговорив із Залужним про необхідність «термінових змін» в армії.

Валерій Залужний — кадровий військовий із понад 20-річною військовою кар’єрою. Він обіймав посаду головнокомандувача ЗСУ з 2021 року.

Речник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що в США немає занепокоєння щодо стабільності в Україні через відставку Залужного та що саме президент Зеленський може вирішувати, хто буде в керівництві військової сфери в Україні.

Водночас видання The Economist пише, що звільнення Валерія Залужного може мати непередбачувані наслідки для України та безпосередньо президента Володимира Зеленського.

4. Албанія незабаром почне приймати мігрантів у межах угоди з Італією

Італія надішле мігрантів

Шенджин, Албанія

Албанський порт Шенджин прийматиме нелегальних мігрантів, яких відправить Італія. Парламент Албанії вже готовий ратифікувати угоду, укладену з італійським урядом наприкінці минулого року.

Кілька днів тому Конституційний суд Албанії ухвалив, що угода не порушує законів країни. Європейська комісія, своєю чергою, заявила, що ця схема узгоджується із законодавством ЄС.

Після ратифікації Албанія стане першою європейською країною, яка не входить до ЄС і погодилася приймати мігрантів із Євросоюзу.

Жителі Албанії поставилися до цього з розумінням.

[Ар’ян Бастрі, житель Шенджина]:

«Ми (албанці) теж колись емігрували. Нас приймала Італія та Греція — наші сусідні країни. Ми емігрували, бо були вимушені. Скрізь у світі є бідні люди, і вони емігрують у пошуках кращого життя».

[Мхілл Марку, житель Шенджина]:

«Я вітаю цю угоду, бо вважаю, що за добро треба платити добром. Мої діти виросли в Італії. У мене їх четверо: троє синів і дочка. Вони живуть у Ріміні. Італія їх виростила».

У межах угоди Італія побудує два центри приймання нелегальних мігрантів — у Шенджині та Гядері. Працюватимуть там італійці. Згідно з угодою в Албанії одночасно може перебувати щонайбільше 3000 мігрантів. Італійська влада розраховує, що в майбутньому центри щороку прийматимуть 36 000 мігрантів.

До Албанії відправлятимуть мігрантів з Африки, Азії та Близького Сходу. Серед них не буде неповнолітніх, вагітних жінок та людей з інвалідністю. У центрах мігранти чекатимуть на рішення міграційної служби.

Угоду уклали на п’ять років. Уряд Італії має надію, що цей захід змусить мігрантів замислитись, перш ніж прямувати до Євросоюзу.

5. Американський штат Аризона розглядає законопроєкт проти насильницького вирізання органів у Китаї

Зупинити вирізання органів

Законопроєкт в Аризоні

Законодавці американського штату Аризона просувають законопроєкт, який має протидіяти примусовому вирізанню органів у Китаї. За даними правозахисників, органи вирізають без згоди жертви й часто, коли вона ще жива, а потім продають для пересадження, зокрема американцям.

2018 року міжнародний трибунал у Лондоні виніс рішення за аналогічними звинуваченнями.

[сер Джеффрі Найс, голова Міжнародного трибуналу щодо Китаю]:

«Не викликає сумнівів, що насильницьке вирізання органів відбувалося в значних масштабах. І що цим управляла влада чи схвалені нею організації та приватні особи».

Якщо законопроєкт в Аризоні ухвалять, то він обмежить фінансову підтримку жителям штату, які їдуть для пересадження органів до низки країн, зокрема до Китаю.

Мета документа — не допустити, щоб американці несвідомо брали участь у цих злочинах.

Як порівняти з іншими країнами, у Китаї час очікування донорського органа часто дуже короткий.

Так, у 2022 році пошук серця пацієнту в місті Ухань тривав чотири дні, а у 2020-му був випадок, коли лікарі дали китаянці чотири серця на вибір лише за десять днів. 2005 року після телефонного дзвінка китайського високопосадовця до лікарні йому дали дві печінки на вибір протягом доби.

У США та інших країнах серця зазвичай чекають коло року. Зараз понад 100 000 американців перебувають у Національному списку очікування трансплантації.

У Китаї тривалий час не було системи добровільного донорства органів. Водночас на початку 2000-х років він став головним напрямком трансплантаційного туризму.

Інші країни вже багато років запитують Пекін, звідки беруться органи.

Є свідчення, що їх вирізають у численних в’язнів сумління.

[Кріс Сміт, конгресмен]:

«Групи, у яких масово вирізають органи, це уйгури, які потерпають від геноциду, а також прихильники Фалуньгун. Вони мирно практикують медитацію та вправи, тому мають винятково міцне здоров’я, що робить їхні органи дуже привабливими».

Уйгури — мусульманська етнічна меншина, яка живе в китайському регіоні Сіньцзян.

А Фалуньгун, також відомий як Фалунь Дафа, це мирна медитативна практика вдосконалення. Зараз вона поширена в усьому світі. Раніше нею масово займалися і в Китаї. Комуністична влада КНР почала переслідувати прихильників Фалуньгун у 1999 році, коли їх стало близько ста мільйонів. Як повідомляють, довільні арешти за духовні переконання й досі відбуваються в усій країні.

6. На АЕС «Фукусіма-1» стався витік радіоактивної води

Витік радіоактивної води

Японія

Витік радіоактивної води стався на АЕС «Фукусіма-1» у Японії. Рідина витекла з пристрою очищення забрудненої води. Про це повідомила компанія-оператор, додавши, що довкілля за межами станції не постраждало.

За її оцінками, витекло до 5,5 тонн радіоактивної води. Як з’ясувалося, 10 із 16 вентилів на водоочисному устаткуванні залишилися відкритими під час робіт із технічного обслуговування. Тоді очисну установку промивали прісною водою.

Радіоактивність забрудненої води становить 22 мільярди бекерелів. Це в 14 мільйонів разів перевищує норму — півтори тисячі бекерелів.

Водночас компанія-оператор заявила, що вода з високим вмістом цезію і стронцію в океан не потрапила, а пішла в землю.

Згодом цей ґрунт треба буде зрізати й утилізувати, щоб запобігти подальшому забрудненню.

Нагадаємо, аварію на АЕС «Фукусіма-1» спровокував потужний землетрус та цунамі у 2011 році. Вона стала наймасштабнішою ядерною катастрофою у світі з часів вибуху на Чорнобильській АЕС 38 років тому.

7. Австралію «вразив» смертний вирок для австралійського блогера в Китаї

Смертна кара блогеру

Китай ― Австралія

Австралію «вразило» рішення пекінського суду засудити австралійського письменника Яна Хенцзюня до смертної кари із відстрочкою на два роки. Про це заявила міністр МЗС країни Пенні Вонг.

[Пенні Вонг, міністр закордонних справ Австралії]:

«Як перший крок я доручила своєму секретареві викликати посла Китаю в Австралії, щоб висловити наше заперечення. Зазначу, що доктор Ян та його сім’я після багатьох років невизначеності вкрай пригнічені. Мої думки, думки прем’єр-міністра і, гадаю, думки всіх австралійців із ними».

Продемократичний блогер Ян — громадянин Австралії, що народився в Китаї. До арешту в аеропорту Гуанчжоу у 2019 році, він працював у Нью-Йорку. Його звинуватили в шпигунстві на користь країни, яку публічно не назвали. Подробиці справи досі невідомі.

Судовий процес над Яном пройшов таємно в травні 2021 року. Сам блогер заперечує, що працював шпигуном на користь Австралії чи США.

[Пенні Вонг, міністр закордонних справ Австралії]:

«Доктора Яна утримують під вартою із січня 2019 року за звинуваченням у підриві національної безпеки. Його вирок неодноразово відкладали після закритого суду 27 травня 2021 року. Австралійський уряд щоразу виступав на захист доктора Яна, послідовно закликаючи Китай дотримуватись основних стандартів правосуддя».

До затримання Ян писав про політику Китаю і США та створив серію шпигунських романів.

8. Спалах лихоманки денге може перешкодити карнавалу в Ріо-де-Жанейро

Режим НС через лихоманку денге

Ріо-де-Жанейро, Бразилія

У Ріо-де-Жанейро за кілька днів до карнавалу оголосили надзвичайну ситуацію через спалах гарячки денге. Цього року в Бразилії зафіксували 260 тисяч випадків зараження. 29 осіб із підтвердженим діагнозом померло. Ще 173 випадки смерті розслідують.

Карнавал поки що не скасовували. Він має пройти з 9 по 14 лютого та привабити десятки тисяч туристів. Зараз вулиці обробляють інсектицидами. Людям роздадуть репеленти.

Крім того, у Ріо-де-Жанейро планують відкрити десять медцентрів для пацієнтів із денге. Чотири вже працює.

[Даніель Соранс, голова управління охорони здоров’я Ріо-де-Жанейро]:

«Ми хочемо значно зменшити кількість госпіталізованих пацієнтів і досягти нульового рівня смертності від лихоманки денге».

Спалахи гарячки денге відбуваються що три-п’ять років. Зазвичай улітку. У Бразилії з грудня по лютий жарко й волого. Це створює ідеальні умови для розмноження комарів — розносників вірусу.

Хвороба супроводжується лихоманкою, інтоксикацією, болем у м’язах та суглобах, збільшенням лімфовузлів та висипом.

[Вільма Марія, пацієнтка]:

«Я відчуваю біль уже чотири дні. У мене сильний біль у тілі та очах. Я навіть не можу підвести голову, бо здається, що зомлію. Людям із такими симптомами треба негайно їхати до лікарні, щоб не трапилося чогось ще гіршого».

За класичної форми хвороба минає за тиждень, за геморагічної — виникають ускладнення, і пацієнт може померти.

Режим НС оголосили і в штаті Акрі, Мінас-Жерайс, Гояс та у Федеральному окрузі, у якому столиця Бразилії.

9. Як накладні вії з КНДР наповнюють магазини світу

Вії з КНДР

Як Пекін допомагає Пхеньяну

Більшість китайських накладних вій, можливо, надходить не з Китаю. Як показало розслідування Рейтер, цей товар масово виробляють у Північній Кореї.

За словами експертів, китайські фірми імпортують заготованки з КНДР. Потім їх доопрацьовують і пакують.

Після цього вії експортують із Китаю на Захід, до Японії та Південної Кореї, але вже з маркованням «зроблено в Китаї».

Ця система дає Кім Чен Ину можливість обійти міжнародні санкції, забезпечуючи надходження життєво важливої іноземної валюти.

Це китайське місто Пінду, також відоме як «світова столиця вій». І, як показує статистика, 80 % місцевих фабрик закуповують сировину та напівфабрикати в Північній Кореї.

[Ван Тінтін, власниця фабрики]:

«Якість північнокорейської продукції набагато ліпша, ніж наша. Але доставляння надто повільне».

Північну Корею вважають великим експортером товарів із волосся, таких як бороди, перуки та накладні вії. Під час пандемії COVID експорт упав. Але потім знову повернувся до колишнього рівня. У 2023 році його обсяг сягнув 167 мільйонів доларів.

З 2006 року Рада Безпеки ООН намагається за допомогою санкцій зупинити програму Пхеньяна зі створення ядерної зброї. Через обмеження КНДР стало складніше продавати вугілля, текстиль та нафту. Але прямої заборони на товари з волосся немає.

Бізнесмен із Сеула Джонні Лі імпортує вії, які, за його словами, виробляють у Північній Кореї та упаковують у Китаї.

[Джонні Лі, бізнесмен]:

«Північнокорейські робітники просто намагаються там заробити на життя. Гроші, які вони отримують, можуть піти на розроблення ракет, але тільки якщо бізнес вестимуть у великих масштабах».

За оцінками Держдепартаменту США та міжнародних експертів, влада Північної Кореї вилучає до 90 % доходів, які отримують її громадяни із-за кордону. Більшість населення країни живе в злиднях.

10. Найбільший у Європі «надрукований» будинок здали в оренду

«Надрукований» будинок

Гайдельберг, Німеччина

Найбільшу в Європі будівлю, надруковану на 3D-принтері, після певних технічних проблем нарешті здали в експлуатацію. Незвичайний будинок звели в Гайдельберзі, що на півдні Німеччини. На урочистій церемонії передають орендарю символічний ключ.

У будівлі завдовжки 55 метрів, завширшки 11 та заввишки 9 розміститься комп’ютерний центр. Друкувати будинок почали десять місяців тому.

[Ганс-Йорг Краус, директор будівельної компанії]:

«Ми планували надрукувати будівлю за 140 годин, але на будмайданчику іноді трапляються затримки. У результаті вийшло 170 годин, а якщо додати перерви, виходить, що пішло на тиждень більше».

Фундамент і дах будівлі робили традиційним способом. Стіни друкували на 3D-принтері. За процесом стежило лише двоє людей. На такому будівництві багато робітників не треба.

Проблеми почалися, коли стіни були готові.

[Ганс-Йорг Краус, директор будівельної компанії]:

«Наприклад, будівля має форму хвилі. З’єднання з дахом стало повністю новим завданням. Нам довелося шукати рішення, і на це пішли тижні».

Ще одна проблема стосувалася дверей. Вони призначені для встановлення у будівлях зі звичайними бетонними стінами. А тут матеріал іншого типу. Фахівці мізкували над цим кілька тижнів, перш ніж знайшли рішення.

Голова компанії каже, що учасники проєкту розуміли, що проблеми будуть. Але наперед ніхто не продумав, як їх уникнути.

Нині компанія готується до нового проєкту. Хоче збудувати будинок утричі більший за цей. Деталі поки не розкриває, бо партнером стане державна установа.

11. Знаменитий рибний ринок у Токіо приваблює відвідувачів ресторанами та СПА-центром

СПА-комплекс на ринку

Токіо, Японія

Новий ресторанний СПА-комплекс відкрився в самому серці токійського ринку «Тойосу». Він має зробити знамените місце продажу морепродуктів ще більш жвавим.

Комплекс містить близько 70 ресторанів. У багатьох пропонують свіжі морепродукти, які надходять безпосередньо із сусіднього ринку.

А тематичний комплекс гарячих джерел та СПА-центр сподівається щороку приймати 2,6 мільйона відвідувачів.

Спочатку об’єкт планували відкрити у 2018 році одночасно з переїздом рибного ринку з центру Токіо. Однак процес відклали через пандемію та інші проблеми.

«Тойосу» прийшов на зміну знаменитому ринку «Цукідзі». Тут чистіше, і ліпші умови праці. Приміром, усередині є кондиціонер. Але бракує шуму й метушні попереднього ринку, бо туристів до гуртової будівлі не пускають.

Письменник та історик Кеко Фукуті документує історію рибного ринку. Вона нетерпляче чекає можливості покуштувати унікальний бургер із тунцем, інгредієнти якого надходять безпосередньо від продавця з ринку.

[Кеко Фукуті, відвідувачка ринку]:

«Це мекка суші, але тут є ще один унікальний ресторан, де гуртовики продають гамбургери з тунця. Мені це цікаво».

Перенести ринок планували ще 2016 року. Але тривалий час відкладали через побоювання, що прибережні води та земля тут забруднені шкідливими речовинами. Потім уряд Токіо погодив очищення території з відкачуванням ґрунтових вод.

Тепер рибу й морепродукти, які сюди надходять, також перевіряють на безпеку і якість.

[Ясухіро Ямадзакі, гуртовий продавець]:

«Я вважаю, що риба з Фукусіми найбезпечніша, бо ми перевіряємо всю рибу, яка звідти: від маленької до великої, одну за одною. Ми уважно її розглядаємо».

Продавці надіються, що ресторанний СПА-центр привабить на ринок більше відвідувачів.

12. Як голодні калани допомагають урятувати берегову лінію американського штату Каліфорнія

Калани-рятівники

штат Каліфорнія, США

Повернення каланів і їхній апетит допомагають урятувати частину болотистої екосистеми штату Каліфорнія, США.

Морські видри їдять постійно. Й одна з їхніх улюблених закусок — болотяні краби, які риють нори й вигризають коріння болотної трави, яка утримує мул.

[Браян Сілліман, морський біолог]:

«Береги боліт падають у струмки брилами кілька футів у діаметрі. Вони руйнуються через нори».

Дослідження показало, що коли в приливне гирло біля Монтерея повернули каланів, які їдять крабів, це сповільнило ерозію боліт.

[Браян Сілліман, морський біолог]:

«Поїдаючи болотних крабів та знижуючи їх чисельність, вони зменшили ерозію цих боліт. Береги струмків перестали обвалюватися».

Упродовж багатьох років у цій місцевості калани не водилися. Їх винищили ще в XIX столітті через їхнє хутро. Раніше вони жили на територіях від Аляски до Каліфорнії, а також у Росії та Японії. Якоїсь миті лишилося тільки 2000 тварин цього виду. Здебільшого на Алясці.

Відновити колишній ареал каланів допомогла заборона на полювання та зусилля щодо відновлення середовища проживання. Перших представників виду тут помітили 1984 року. Також популяцію збільшила програма розведення цих тварин.

Ще одна користь каланів — вони сприяють відновленню морських водоростей. Ці хижаки їдять морських їжаків, які харчуються водоростями.

А збережені водно-болотні угіддя, гирла річок та болота допомагають запобігти ерозії берегових ліній і діють як поглиначі CO₂.

13. Північномакедонець тримає вдома 600 папуг, і їх стає дедалі більше

600 папуг удома

Струмиця, Північна Македонія

Ванко Георгієв із Північної Македонії не перший, хто тримає птахів. Але він може похвалитися тим, що під його опікою живе 600 пернатих.

Чоловік має хвилястих папужок і какаду. Виділив їм місце на верхньому поверсі свого дому в Струмиці. Загальна площа пташиного житла — 100 квадратних метрів.

Ванко полюбив папуг після того, як його племінники переїхали. Раніше про птахів дбали вони.

[Ванко Георгієв, власник птахів]:

«Я забрав папуг у племінників. І оскільки вони дуже їх любили, вирішив залишити всіх собі».

Відтоді минуло 20 років. Папуги не лише чудово живуть, а й розмножуються.

[Ванко Георгієв, власник птахів]:

«Я завжди знаю, коли вилупляться пташенята. Знаю точно все: скільки буде пташенят і коли вони з’являться на світ. Для мене велика радість, що є пташенята, і я можу за ними доглядати».

Уранці Ванко відразу йде до пернатих. Щоб їх нагодувати й прибирати в приміщенні, іде дві години.

[Ванко Георгієв, власник птахів]:

«Це справжнє задоволення. Я почуваюся дуже добре. Часто не можу дочекатися, коли прокинуся і їх побачу, дізнаюся, як у них справи».

Ще годину своїм підопічним Ванко приділяє вдень. Теж годує і прибирає. Для нього це щоденний розпорядок.

Хвилясті папужки в середньому живуть 10–15 років. Це в домашніх умовах. У дикій природі — набагато менше. Какаду доживають до 60–80 років.

14. Найбільший у світі круїзний лайнер «Ікона морів» уперше вирушив у плавання з пасажирами

«Ікона морів» вирушила в круїз

Махауаль, Мексика

Найбільший у світі круїзний лайнер «Ікона морів» здійснює перший рейс із пасажирами островами Карибського моря. Зараз судно пришвартувалося в Махауалі, що в мексиканському штаті Кінтана-Роо.

На лайнері з 20 палубами поміщається 7600 пасажирів та екіпаж із 2350 осіб. Його довжина — 365 метрів. У розпорядженні пасажирів басейни, водні гірки та аквапарк.

[Джаспріт Каур, туристка з Лос-Анджелеса]:

«Враження від подорожі на лайнері чудові. Їжа, обслуговування, інтер’єр — усе чудово. Це перевершило наші очікування. Дуже приємно».

Під час зупинки пасажири можуть прогулятися прибережним селищем. Тут їх уже зустрічають маріачі та вуличні танцюристи.

[Тіту Монтейру, працівник порту]:

«Це честь для Махауаля, для порту та для всіх нас, хто працює тут, у Коста-Маї. Почесно вперше приймати його в Мексиці. Атмосфера чудова, люди щасливі. Вони дуже раді побачити “Ікону морів”».

Пізніше лайнер вирушить на острів Косумель.

Корабель збудували для однієї американської круїзної компанії. У перший рейс він вирушив із Маямі, що в США, 27 січня.

15. Художник розмальовує стовпи електропередачі в австралійському містечку

Картини на стовпах

Лусінда, Австралія

Щоранку австралієць Девід Роу зупиняє машину на узбіччі й дістає пензель та фарби. Прибережне містечко Лусінда стало для нього художньою майстернею. Чоловік розписує стовпи електропередачі.

[Девід Роу, художник]:

«Дуже приємно приїжджати сюди рано-вранці й малювати. Це приємно, і ніхто не вказує, що робити. Я не маю начальника. Це чудово».

У Лусінді трохи більш як 500 жителів. Картинних галерей немає. Але місто з розписаними стовпами й саме стало схожим на музей.

[Девід Роу, художник]:

«Виходиш надвір і ніби потрапляєш у Лувр. Ходиш серед цих стовпів і милуєшся. Не зовсім Лувр, але все ж. Це не менш важливо».

Хоча таке заняття Девіду до душі, але насправді це таки робота. Художника найняла міська влада. Він розмалював ці стовпи 20 років тому. А тепер його попросили оновити фарби.

[Джейн Петерсен, секретар Асоціації прогресу]:

«Деякі картини ледь помітні. Дивишся на них, і вони просто жахливі, розумієте? Вигляд дуже сумний».

Картини присвячені Лусінді, його мешканцям і їхньому життю, а ще важливим для містечка подіям. Приміром, циклону «Ясі», який налетів на штат Квінсленд у 2011 році.

А це місцевий рибалка. Він недавно помер. Для його дружини ця картина — спосіб зберегти спогади.

[жителька Лусінди]:

«Якщо подбати про картину, то вона й через 20 років матиме такий самий вигляд. Гадаю, це чудово».

У цій роботі є ще одна особливість. У Девіда не завжди виходить малювати безперервно.

[Девід Роу, художник]:

«Кумедно, я малюю, і раптом підходить бабуся й вирішує розповісти мені про всі свої проблеми».

У такій ситуації Девід просто каже, що любить усіх у цьому містечку й називає його прекрасним.

16. Музичні годинники із Забороненого міста, що в Пекіні, показали на виставці в Лондоні

Виставка китайських годинників

Лондон, Велика Британія

Нова виставка в Лондоні показує музичні годинники із Забороненого міста, що в Пекіні. Китайські імператори називали їх «дзвонами, що дзвенять самі собою». Уперше таку назву їм дав Кансі, який правив із 1662 по 1722 рік. Він захопився ними, відколи європейські місіонери привезли їх до Китаю як подарунки.

Невдовзі в Забороненому місті — палацовому комплексі в Пекіні — зібрали цілу колекцію.

Гарно оздоблені годинники мають рухомі частини й відтворюють музику. Часто на них є фігури слонів і людей у тюрбанах. Так майстри уявляли Китай.

[Джейн Десборо, куратор виставки]:

«У багатьох випадках вони відображають романтичний погляд на Схід, бо творці самі просто не були в Китаї. Проте імператори любили ці годинники й збирали їх сотнями».

У XVIII столітті годинниковий механізм був провідною технологією, і щоб його виготовити, треба була точна майстерність. Годинникарі відшліфували свій талант і почали створювати складні механізми.

А Гонконзький музей науки створив для відвідувачів виставки ці інтерактивні годинникові механізми.

Пружини й шестерні урухомлюють різні елементи.

[Джейн Десборо, куратор виставки]:

«Загалом їх чотири. Один показує, як урухомлюється годинниковий механізм. Інший — як відтворюється музика. Ще один показує водяні брижі, а останній — як купол може відкриватися й закриватися».

Заводні годинники були дорогими й рідкісними в Китаї, тому їх мали лише ті, хто належав до найвищого стану.

Регіональні чиновники в надії здобути прихильність імператора купували годинники у Великій Британії і передавали як дар у Заборонене місто.

[Табіш Хан, мистецтвознавець]:

«Приємно бачити так багато гарних хитромудрих об’єктів, багато з яких у Великій Британії виставлено вперше. Це не лише сторінка історії торгівлі між Великою Британією та Китаєм, а й ілюстрація того, як британські годинникарі уявляли собі Китай».

Виставка працюватиме в Музеї науки в Лондоні до 2 червня.

17. Екзотичному Мадагаскару присвятили фестиваль орхідей у Садах К’ю в Лондоні

Фестиваль орхідей у садах К’ю

Лондон, Велика Британія

Екзотичний світ Мадагаскару перенесли до Лондона. У Садах К’ю гостей зустрічають яскраві квіткові композиції та скульптури з природних матеріалів. Цього року фестиваль орхідей присвятили далекому острову, береги якого омиває Індійський океан.

На оформлення експозицій пішло 5000 квіток.

[Софі Шилліто, працівниця ботанічного саду]:

«Орхідеї дуже красиві. Їх видно позаду мене. І, крім того, орхідеї бувають дуже рідкісними. Для фестивалю ми привозимо такі екземпляри з нашого розсадника, до якого відвідувачі не можуть зайти. Тож вони дістали можливість побачити дуже ніжні, дуже цікаві квіти».

Готуватися до фестивалю починають за рік. Спочатку все продумують і планують, а в січні стають до роботи.

[Солен Декіре, працівниця ботанічного саду]:

«Ми повертаємося після Різдва, трохи відпочиваємо, а потім кажемо: “Поїхали”. Називаємо це не перегонами, а марафоном. Ми маємо три тижні на інтенсивну роботу».

Оформляти виставку допомагало 50 волонтерів. Разом із фахівцями вони створили скульптури екзотичних тварин. Зокрема, вимерлого гігантського птаха воромбе. А це клумба у вигляді хамелеона. З нею довелося пововтузитися.

[Солен Декіре, працівниця ботанічного саду]:

«Спочатку ми думали, чи зможемо це зробити з рослин. Хамелеони дуже яскраві. У них багато зеленого кольору, і барви зрештою можуть бути неяскравими. Але, гадаю, у нас вийшло».

Деякі вчені називають Мадагаскар «восьмим континентом». Острів вирізняється багатим біорізноманіттям. Водночас 90 % усіх видів флори та фауни унікальні. Там також багато орхідей. Відома вже 1000 видів.

Ось уже як 38 років мадагаскарські орхідеї вивчають працівники Садів К’ю. Нині на острові працює 40 дослідників. Їм присвятили одну експозицію. Її оформили у вигляді польового табору науковців.

У садах К’ю орхідеї вирощують із кінця XVIII століття. У колекції 8000 рослин 1300 видів. Тут зберігається й найбільший у світі гербарій орхідей із 400 000 екземплярів.

Фестиваль у ботсаду проходить у 28-ме. Він триватиме до 3 березня.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: