29.11.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 7 по 12 квітня)

Огляд світових подій (з 7 по 12 квітня)

1. Ізраїль убив трьох синів лідера ХАМАСу Загинули сини Ісмаїла Ханії Ізраїль Трьох синів лідера ХАМАСу..

Дата завантаження: 2024-04-29

video

1. Ізраїль убив трьох синів лідера ХАМАСу

Загинули сини Ісмаїла Ханії

Ізраїль

Трьох синів лідера ХАМАСу Ісмаїла Ханії було вбито в результаті ізраїльського авіаудару. Про це повідомило й угруповання, і родина Ханії.

Ізраїль підтвердив факт удару, зазначивши, що сини Хазем, Амір та Мохаммед належали до збройного крила ХАМАСу. У мить загибелі вони їхали автомобілем у районі табору «Аль-Шаті» в Секторі Гази.

За даними ХАМАСу, від удару загинули й онуки Ханії — три дівчинки та хлопчик.

Щодо онуків ізраїльські військовики сказали, що «наразі жодної інформації про це немає».

Ханія зараз живе в Катарі. Будинок його сім’ї було зруйновано внаслідок ізраїльського авіаудару ще в листопаді.

Водночас його вважають доларовим мільярдером, який збив статки на гуманітарній допомозі, що надходить палестинцям. Також він багатів на двадцятивідсотковому податку, який стягують з усіх товарів, які завозять до анклаву з Єгипту.

Цього тижня ХАМАС заявив, що вивчив пропозицію Ізраїлю про припинення вогню, і що та не відповідає жодній з вимог палестинців.

Наступ Ізраїлю в Секторі Гази триває вже сьомий місяць поспіль. Він спустошив анклав. Сотні тисяч його мешканців утекли на південь і живуть біля кордону з Єгиптом.

ХАМАС вимагає, щоб Ізраїль вивів свої війська, припинив усі воєнні дії та дозволив переміщеним палестинцям повернутися додому.

Мета Ізраїлю — повністю знищити угруповання ХАМАС, яке 7 жовтня під час нападу вбило коло 1200 та взяло в заручники приблизно 250 ізраїльтян.

2. Європарламент затвердив нові імміграційні правила Євросоюзу

Нові імміграційні правила ЄС

Брюссель, Бельгія

Європарламент ухвалив оновлені імміграційні правила ЄС. Закон має зменшити кількість нелегалів, які прибувають до країн блоку.

Голова Європарламенту Роберта Мецола сказала, що це історичний день для Європи.

Законопроєкт з одного боку зменшить час оброблення документів та надання притулку тим, хто його потребує, а з другого — збільшить кількість тих, кого депортуватимуть додому. Головна мета — зменшити небажану імміграцію з Близького Сходу та з Африки.

Антиімміграційні та вкрай праві партії розкритикували законопроєкт, заявивши, що він не зможе зупинити імміграцію. Водночас правозахисники назвали його серйозним ударом по правах людини.

Прем’єр-міністр Бельгії Александер де Кро каже, що законопроєкт допоможе країнам, які перебувають на зовнішніх кордонах ЄС і приймають основний тягар імміграційного потоку.

[Александер де Кро, прем’єр-міністр Бельгії]:

«Статус-кво означає, що деякі країни мають труднощі з управлінням міграційними потоками. Ми бачимо, що людям загрожує злочинна діяльність, контрабандисти. Ніхто не міг погодитися зі статус-кво. А це компроміс. Думаю, саме цього від нас і чекають».

Після голосування Польща заявила, що не підтримає схеми розподілу іммігрантів по країнах ЄС.

Тепер європейські держави мають два роки на реалізацію нового закону. Водночас аналітики зазначають, що не варто чекати на серйозні зміни найближчим часом.

3. Американський штат Аризона повернув закон 1864 року, який забороняє аборти майже в усіх випадках

Закон 1864 року

штат Аризона, США

Верховний суд американського штату Аризона відновив дію закону 1864 року, який майже зовсім забороняє аборти, зокрема й у випадку зґвалтування чи інцесту. Винятком є лише вагітність, яка загрожує життю матері.

З 2022 року в штаті діяла ухвала апеляційного суду, згідно з якою лікарів не можна було звинуватити, якщо вони проводили аборт до 15-го тижня вагітності.

Президент-демократ Джо Байден осудив це рішення, назвавши його «результатом радикальної програми республіканських чиновників».

[Карін Жан-П’єр, прессекретар Білого дому]:

«Цей закон штату Аризона, який був ухвалений у 1864 році, понад 150 років тому, не може захистити жінок, навіть якщо їхнє здоров’я перебуває під загрозою або в жахливих випадках зґвалтування чи інцесту. Нині в усій країні діє 21 заборона на аборт у штатах».

Недавно Верховний суд штату Флорида виніс ухвалу, яка з 1 травня робить чинною заборону робити аборти після шостого тижня вагітності. Зараз аборти дозволені до 15-го тижня.

Кандидат у президенти від Республіканської партії Дональд Трамп у понеділок заявив, що доступ до абортів має визначати кожен штат окремо.

[Дональд Трамп, кандидат у президенти США]:

«Це питання вирішуватимуть на рівні штатів шляхом голосування чи ухвалення законів, або, можливо, й того, й іншого».

З 1973 по 2022 рік у США діяло рішення у справі «Роу проти Вейда», яке гарантувало право на аборт. Але у 2022-му Верховний суд США його скасував шістьма голосами проти трьох.

4. Дипломатичний скандал: працівники посольства Мексики залишили Еквадор

Дипломатичний скандал

Мексика ― Еквадор

Між Мексикою та Еквадором спалахнув дипломатичний скандал. Працівники мексиканського посольства покинули країну. Їх відкликали після того, як у диппредставництво увірвалася еквадорська поліція, щоб арештувати ексвіцепрезидента Еквадору Хорхе Гласа.

Минулого тижня Еквадор також оголосив персоною нон грата посла Мексики.

Хорхе Глас ховався в посольстві з грудня, коли видали ордер на його арешт у зв’язку зі звинуваченням у корупції.

Еквадор заявив, що Мексика незаконно надає притулок Гласу, якого двічі засудили за звинуваченням у хабарництві.

У суботу він уже постав перед судом.

Арешт спровокував глобальний осуд Еквадору. Згідно з міжнародним правом, посольство — це суверенна територія країни, яку воно представляє.

Міністр МЗС Мексики Алісія Барсена заявила, що 18 держав Латинської Америки, десять європейських країн та північноамериканські сусіди осудили дії Еквадору в посольстві Мексики.

[Алісія Барсена, міністр закордонних справ Мексики]:

«Такого не було ні в історії Мексики, ні в новітній історії Латинської Америки. Навіть у найгірші часи диктатор Піночет не насмілювався заходити на територію посольства Мексики в Чилі».

У 2017 році Гласа засудили до шести років в’язниці за одержання хабаря від бразильської будівельної фірми в обмін на надання їй державних контрактів.

Йому також висунули окремі звинувачення в хабарництві. Після цього він заявив, що став жертвою політичного переслідування. Уряд Еквадору це звинувачення відкидає.

5. Перше за сім років повне сонячне затемнення побачили жителі Північної Америки

Сонячне затемнення

Від Мексики до Канади

Перше за сім років повне сонячне затемнення змогли спостерігати жителі Північної Америки в понеділок.

Спочатку це явище побачили в Мексиці.

Тисячі людей зібрались у прибережному місті Масатлан — першому великому оглядовому місці на шляху затемнення.

Загалом його могли бачити на ділянці суші завширшки 185 кілометрів від тихоокеанського узбережжя Мексики через Техас та ще 14 інших штатів до східної Канади.

У зоні повного затемнення в США було близько 32 мільйонів людей. І ще багато хто зміг побачити затемнення частково.

Юрби, що зібралися в Арлінгтоні штату Техас, аплодували, коли Місяць повільно затуляв Сонце, зрештою залишивши видимою лише його корону.

У Міллертоні, що в Оклахомі, коли небо потемніло, глядачі почали бити в барабани. А в Індіанаполісі багато хто зібрався на трибунах легендарного перегонового треку «Інді-500».

[житель Міллертона]:

«Це було просто безумство».

У Нью-Йорку глядачі теж були в захваті. Але вони побачили лише часткове затемнення: тут Місяць закрив Сонце лише на 90 %.

А на Ніагарському водоспаді в Онтаріо, що в Канаді, побили світовий рекорд Гіннеса за кількістю людей, одягнених як сонце.

Повне затемнення тривало до 4,5 хвилин залежно від місця огляду. Попереднього разу, у 2017 році, було коло 2 хвилин 40 секунд.

За даними НАСА, повна тривалість сонячного затемнення може змінюватися від 10 секунд до приблизно 7,5 хвилин.

6. Епідемія лихоманки денге може початися в Аргентині

Ризик епідемії

Аргентина

В Аргентині стався спалах лихоманки денге, який може перерости в серйозну епідемію. Цього сезону зареєстрували понад 180 000 випадків зараження, майже 130 пацієнтів померло.

[Леда Гуцці, лікар-інфекціоніст]:

«Зараз коло 25 % лікарень заповнені пацієнтами з лихоманкою денге. Думаю, що наступного року ситуація буде напруженішою. Будуть повторні, а також важчі випадки захворювання».

Учені кажуть, що цього року комарі з’явилися раніше, ніж зазвичай. Причому їхній ареал поширився на регіони, де клімат був прохолоднішим.

[Сільвія Фішер, біолог]:

«Ми знаходимо (комарів) у нових районах на південь від Буенос-Айреса, на південь від провінції Буенос-Айрес та частково в провінції Ріо-Негро, Неукен, Сан-Хуан та Мендоса. Кілька років тому багато де не було комарів».

Медики радять захищатися від комарів за допомогою репелентів. Тож у магазинах та аптеках цей товар швидко закінчився. Його ще можна придбати в інтернеті, але ціни дуже завищені.

[жителька Буенос-Айреса]:

«Щиро кажучи, я хвилююся. Думаю, що ми не готові до ситуації, що склалася. І ніхто не дає нам відповідей. Гадаю, що з приготуванням тягнули роками, бо влада не думала, що якось раз, прийшовши в аптеку по репелент, ми побачимо порожні полиці».

Цього сезону в Південній Америці зареєстрували понад 230 000 заражень лихоманкою денге. Це вп’ятеро більше, ніж торік. Водночас найбільше постраждала Бразилія, Аргентина та Парагвай.

Лихоманка денге, яку також називають костоломною, — це гостре вірусне захворювання. Її симптоми: висока температура, біль у суглобах та м’язах, інтоксикація, збільшення лімфовузлів та висип. Іноді захворювання може перейти у важку форму.

7. Березень 2024 став найспекотнішим в історії

Найспекотніший березень

Європейська служба «Коперник»

Світ пережив найтепліший березень за всю історію спостережень. Це був десятий місяць поспіль, коли встановлювався новий температурний рекорд. Про це повідомила кліматична служба ЄС «Коперник».

Кожен з останніх десяти місяців уважають найспекотнішим за всю історію спостережень, як порівняти з відповідним місяцем у попередні роки.

До того ж 12 останніх місяців стали найспекотнішими з коли-небудь зареєстрованих 12-місячних періодів на планеті. З квітня 2023 року по березень 2024 середня глобальна температура була на 1,58 градуса вищою за середню температуру доіндустріального періоду.

Працівниця служби «Коперник» Саманта Берджесс каже, що довгострокова тенденція з рекордними показниками дуже непокоїть.

[Саманта Берджесс, працівниця служби «Коперник»]:

«Аналіз записів із місяця в місяць справді показує, що наш клімат змінюється, змінюється швидко. Зміна клімату — це не проблема майбутнього. Це проблема, з якою нам доведеться зіткнутися тут і зараз».

2023 рік поки вважають найспекотнішим на планеті з 1850 року. Утім, нинішній рік, схоже, поб’є цей рекорд.

Екстремальні погодні умови завдають шкоди людям та екосистемам. Так, посуха в районі тропічних лісів Амазонки в січні-березні призвела до рекордної кількості лісових пожеж у Венесуелі. Водночас посуха в Південній Африці знищила посіви, через що мільйони людей опинилися на межі голоду.

Морські вчені також попереджають, що в Південній півкулі, імовірно, починається ще одне масове знебарвлення коралів, спричинене потеплінням води. І воно може стати найгіршим в історії планети.

Один із факторів, що сприяє підвищенню температури, це Ель-Ніньйо — феномен нагрівання поверхневих вод у східній частині Тихого океану. Він досяг свого піка в грудні-січні й зараз слабшає, що може допомогти перервати смугу спеки до кінця року.

Наразі ж середня температура поверхні моря у світі тримається на рекордно високому рівні.

8. Чи можна забезпечити Землю дешевою сонячною енергією з космосу

Енергія з космосу

Велика Британія

Британський стартап заявляє, що знайшов надійний спосіб, як цілодобово генерувати дешеву енергію.

Для цього треба встановити сонячні панелі. Але не Землі, а на орбіті.

Вони перетворюватимуть сонячне світло на електроенергію, а потім на мікрохвилі. Далі їх передаватимуть на станцію, підключену до місцевої мережі.

Мартін Солтау — співзасновник компанії — розробника технології.

[Мартін Солтау, співзасновник компанії ― розробника технології]:

«Це надзвичайно ефективна технологія екологічно чистої енергії. І йдеться про величезні супутники високо над Землею, які будуть збирати багато сонячної енергії, перетворювати її на мікрохвилі та передавати на Землю. Таким чином ми зможемо безперервно отримувати мегавати електроенергії вдень і вночі, будь-якої пори року й за будь-якої погоди».

Це зменшена версія супутника «Гаррієр». Вона показує, як керуватимуть мікрохвильовим променем.

Обертаючись, апарат постійно вказує як на Сонце, так і на ціль променя на Землі.

[Мартін Солтау, співзасновник компанії ― розробника технології]:

«”Гаррієр” робить дві речі. Він уперше показує здатність спрямовувати мікрохвильовий промінь на 360 градусів і створювати безперервний і надійний промінь, а по-друге, він показує контроль над системою».

Програма космічної сонячної енергії називається «Касіопея». Її розробники зазначають, що супутник не має рухливих елементів. Це допоможе зменшити його вагу та ціну.

Вартість таких систем порівнюють із нинішньою енергією вітру та сонця. Вони значно дешевші за атомну енергетику.

Головна перевага космічної сонячної енергії — у її продуктивності. Одна панель на орбіті виробляє у 13 разів більше електроенергії, ніж на Землі.

9. Годинник, який може точно йти 45 млн років, показали на виставці в Женеві

Виставка «Годинники та дива ― 2024»

Женева, Швейцарія

Елегантні, розкішні та складні — ці годинники здатні надовго прикувати до себе увагу. Понад 50 компаній показують новинки на виставці «Годинники та дива» у Женеві.

Один швейцарський бренд демонструє ультратонкий годинник із турбійоном. Це пристрій, який частково компенсує земне тяжіння, що збільшує точність ходу механічного годинника. Ціна цього годинника — 720 000 євро.

[Джанфранко Рітшель, незалежний експерт із годинників]:

«Я радий продемонструвати вам найтонший годинник на цій виставці. Це Altiplano Ultimate Concept із турбійоном, завтовшки лише 2 міліметри. Це дивовижна розробка. Це довгі роки праці й величезне досягнення».

Інша компанія, яка зі швейцарського Шаффгаузена, створила найточніший із годинників із фазою Місяця, який будь-коли випускали. Він враховує високосні роки, і за 45 мільйонів років розбіжність із реальним часом становитиме щонайбільше добу. Однак навряд чи хтось зможе це перевірити. Коштує 50 000 євро.

Найскладніший годинник у світі привезла компанія із Женеви. У ньому 63 ускладнення, 2877 компонентів, 245 каменів та 31 стрілка.

[Макс Дішинже, працівник компанії ― розробника найскладнішого годинника]:

«Ці п’ять табличок дають нам інформацію про ускладнення. Перевага такого дисплея в тому, що таблички можна скласти докупи й побачити кількість ускладнень у годиннику».

Попри економічні потрясіння у світі, годинникові компанії процвітають. Водночас клієнтами стають і заможні, і ті, хто має середній дохід.

[Елі Бернгайм, директор компанії ― виробника годинників преміумкласу]:

«Ціновий діапазон, який ми зараз уважаємо дуже важливим на ринку, становить від 1000 до 3000 євро. Стільки споживач готовий заплатити за елегантний та вишуканий годинник. На вироби в цьому ціновому сегменті високий попит».

Виставка «Годинники та дива» триватиме до 15 квітня.

10. Ексклюзивні й дорогі: глобуси, як і раніше, потрібні покупцям

Глобуси, як і раніше, потрібні

Лондон, Велика Британія

У цій майстерні в Лондоні творчість і планета Земля нерозривні. Тут виготовляють глобуси ручної роботи. Коштують вони від 1500 до 100 000 фунтів стерлінгів. Це 1700–115 000 євро.

Відкрилася компанія у 2008 році. А причиною стало те, що її засновник Пітер Беллербі захотів купити батькові на подарунок гарний і водночас якісний глобус. Але не знайшов. Лишалося тільки зробити самому, звісно, за допомогою художників.

Пітер дослідив старовинну техніку виготовлення глобусів. У компанії її вдосконалили й тепер використовують. Спочатку треба розрахувати розмір клинів. Це дуже складно. Клини роблять зі спеціального паперу. На них друкують мапу. Далі сегменти вимочують у воді, а потім акуратно наклеюють.

Наступний етап — нанесення малюнка водостійкими фарбами. Наносять їх у кілька шарів, щоб із роками не зблякли.

[Едді да Сілва, головний спеціаліст]:

«Робити глобус дуже складно. По-перше, його виготовляють вручну, і проблеми створює форма цієї круглої поверхні. Треба вирівняти лінії, наприклад широти, назви країн та інший текст. Це абсолютно новий рівень складності».

Один глобус роблять від кількох місяців до двох років. Усе залежить від побажань замовника. Водночас для різних країн — різні особливості.

[Пітер Беллербі, засновник компанії]:

«В Індії мене можуть посадити у в’язницю на пів року, якщо не зобразити кордон між Індією та Пакистаном, як цього хоче уряд Делі. Ми маємо все робити правильно».

Глобуси замовляють бізнесмени, колекціонери, відомі політики та кінематографісти.

[Джошуа Налл, директор Музею історії науки Віппла]:

«Гадаю, зараз глобуси, можливо, стають дедалі престижнішими предметами. Їх купують для демонстрації, краси. І, звісно, так було завжди. Глобуси завжди створювали так, щоб вони мали престижний вигляд».

У компанії працює близько 20 художників та картографів. За рік виготовляють приблизно 600 глобусів різного розміру та дизайну.

11. Вирощування календули процвітає в Єгипті, попри економічний спад

Вирощування календули

Єгипет

Яскраво-помаранчеві поля в цей час можна побачити в єгипетському місті Ель-Фаюм. Тут починається щорічний сезон збирання квітів календули, які посідають дуже важливе місце в сільському господарстві країни.

Попри економічний спад у Єгипті, календула й далі дорожчає. І це добра новина для фермерів.

[Габер Мохамед, фермер]:

«Календулу вирощувати дорого — квіти вразливі до хвороб і таке інше. Але водночас прибутки збільшилися, бо кілограм свіжих квітів коштує не 2–3 фунти, як раніше, а 6 фунтів. Тобто ціна зросла вдвічі. Вартість добрив і пестицидів зросла, оплата праці зросла, але також зросла й вартість квітів».

Календулу, або нагідки лікарські, місцеві жителі називають місячними квітами, бо ті люблять прохолодний клімат.

Квіти висаджують в осінні місяці, а сезон цвітіння триває з листопада по травень.

Після збирання врожаю пелюстки календули сушать під сонцем. Потім їх використовують у різних галузях: від косметики до фармацевтики й традиційної медицини.

[Шабан Ахмед, фермер]:

«Я виріс, спостерігаючи, як мій дідусь і бабуся, а також їхні дідусі й бабусі вирощували календулу. Це рослина, без якої ми не можемо обійтися. Вона приносить країні тверду валюту та створює робочі місця».

Календулу експортують до різних країн. Основні напрямки — США, Іран та Україна.

12. Йогу внесли до розкладу уроків однієї зі шкіл столиці Косова

Йога в школі

Приштина, Косово

На цьому уроці в одній зі шкіл столиці Косова немає парт та підручників. Дітям потрібні лише килимки. Заняття з йоги внесли до шкільної програми.

Двічі на тиждень діти із 6 по 8 клас приходять на урок до викладача Флакі Баліу. Вона працює тут уже два роки й бачить у школярах великі зміни.

[Флакі Баліу, інструктор з йоги]:

«Моя мета полягала в тому, щоб навчити їх основних речей та зробити їх щасливішими. Я даю їм рекомендації, що вони можуть зробити для свого психічного, емоційного та фізичного здоров’я. У перший рік для них це було дуже нове, вони були не вельми поінформованими. Але згодом вони зрозуміли, чим ми займаємося».

Флакі каже, що спочатку курс був тестовим. Проте за рік діти попросили залишити йогу в розкладі.

[Флакі Баліу, інструктор з йоги]:

«Дітям подобається, бо уроки здебільшого складні. А тут вони не мають ні столів, ні стільців. Вони почуваються тут набагато вільніше».

Діти кажуть, що плавні рухи та пози допомагають їм заспокоїти думки та позбутися стресу.

[Улікс Фетаху, школяр]:

«Йога мені дуже допомагає — вона мене розслаблює. Я спокійний, коли роблю ці вправи. Вона вельми допомагає мені в навчанні».

[Бардха Саліху, школярка]:

«Мені йога дуже подобається. Вона заспокоює. Ми займаємося вже якийсь час, і це нам вельми допомагає. Ми помітили, що коли потім робимо щось інше, то в нас ліпший настрій і ми спокійніші».

Заняття йогою відвідало понад 200 школярів. Курс стартував після пандемії.

[Шпреса Шала, директор школи]:

«Діти кажуть, що під час іспитів завдяки деяким технікам, яких вони навчилися, вони менше нервуються. Особливо завдяки техніці дихання, а також фізичним рухам, бо ми живемо в дуже технологічну епоху».

Програма стала настільки успішною, що її планують запроваджувати й інші школи Косова.

13. Житель Торонто перетворив свій будинок на ексцентричний витвір мистецтва

Незвичайний дизайн

Торонто, Канада

79-річний житель Торонто Альбіну йде повз фасад будинку, який прикрашав своїми руками. Таке незвичайне оформлення — сенс його буття ось уже як 30 років. У 1972-му він разом із дружиною іммігрував із Португалії до Канади. А приблизно через 20 років, працюючи на будівництві, упав з висоти.

Як наслідок, він пошкодив хребет і став інвалідом. У той час хірурги вставили йому в спину дві металеві пластини та шість гвинтів.

Відтоді Альбіну проводить дні вдома, займаючись таким незвичайним оформленням, щоб не померти з нудьги та відволіктися від постійного болю.

[Альбіну Каррейра, житель Торонто]:

«У мене тут усюди в цементі 350 тисяч монет: на цих дверях, з обох сторін. Дуже багато».

Стіни, двері та вікна прикрашені тисячами дерев’яних та металевих деталей, а також винними пробками, іграшками, камінням, мушлями та монетами.

Альбіну каже, що, крім свого хобі, намагається також вести активний спосіб життя.

[Альбіну Каррейра, житель Торонто]:

«Я гуляю щодня, не надто багато, кілометр-два. І в мене все добре. Ще мало сплю. Якщо спиш дуже багато, це погано».

До будинку Альбіна приходять відвідувачі.

[Ленокс, відвідувач]:

«Мені це дуже подобається. Я дивлюся на це й думаю, що це дуже унікальний вид мистецтва».

[Рут Кемунто, сусідка]:

«Цікаво, як він усе робить і лагодить. Щоранку, коли я тут проходжу, він працює під гучну музику».

Коли в будинку не лишилося вільного місця, Альбіну взявся за гараж і машину.

[Альбіну Каррейра, житель Торонто]:

«Мені подобається, як ця жінка махає. Це в ній найцікавіше».

Він каже, що за багато років використав понад 600 000 шурупів, 3000 винних пробок, сотні черепашок та безліч старих іграшок сусідських дітей.

14. Ярмарок колекційних іграшок: як сотні фунтів віддають за «старий пластик»

Колекційні іграшки

Бірмінгем, Велика Британія

Тут є іграшки всіх форм, розмірів та вікових груп. А відвідувачі приходять сюди, щоби витратити серйозні гроші на своє хобі.

Те, що комусь може здатися старим пластиком, для інших — велика цінність на ярмарку колекційних іграшок у британському Бірмінгемі.

Джон Морган — аукціоніст і продавець. У деякі дні він продає на аукціоні до 600 іграшок.

[Джон Морган, продавець іграшок]:

«Іграшки, які я продавав на початку 80-х, тепер не так цікавлять колекціонерів. Ціна на них починає падати. Зате дуже популярні іграшки, якими грались у 80-х та 90-х роках».

Одна із франшиз, яка й далі приносить великі гроші, — «Зоряні війни». Особливо оригінальні фігурки 80-х років. Деякі продають на ярмарку за ціною до 600 фунтів стерлінгів.

[Дейв Гінетт, колекціонер]:

«Ви побачите іграшку, яка була у вас, коли вам було 3–4 роки, і наринуть спогади. І це буде як спусковий гачок. Думаю, саме в цьому велика сила старих іграшок».

Ще одна популярна іграшка — Action Man. Вона зачаровує дітей із 1966 року.

Кріс Малбон — спеціалізується саме на ній. Якось він заплатив 2000 фунтів за Flying Space Adventurer, який уважають «Святим Граалем» для колекціонерів Action Man. Потім продав за 5000 фунтів.

[Кріс Малбон, колекціонер]:

«Action Man фінансово мені дуже допоміг. Я почав їх збирати, коли вони взагалі нічого не коштували».

Стівен Ерп колекціонує Астеріксів. І хоча у Великій Британії вони не такі популярні, як у рідній Франції, йому все ж удалося купити рідкісний експонат для своєї колекції за 110 фунтів.

[Стівен Ерп, колекціонер]:

«Я колекціоную Asterix Play, і цієї речі немає в моїй колекції. Сьогодні я знайшов її тут і дуже задоволений. Уважаю, що ціна дуже розумна».

А що скаже дружина Стівена, коли він прийде додому із ще однією пластиковою іграшкою?

[Стівен Ерп, колекціонер]:

«Моя дружина із цим мириться. Хоча каже, що в мене проблема, що я трохи залежний».

Більшість дилерів на виставці — чоловіки віком від 50 років. Але є і зовсім молоді. Наприклад, 12-річний Міса привіз дивовижну колекцію фігурок Lego.

Торік він відвідав 20 виставок у всій Великій Британії. Цього року в його планах уже 40 таких ярмарків.

Порада юного продавця проста: Lego — безпечніша інвестиція, ніж золото.

[Міса Божич, колекціонер]:

«Ціна зростає щороку. Якщо хочете трохи заробити, просто займіться таким хобі. Якщо збираєш Lego, то завжди матимеш вигоду».

Це найбільший такий ярмарок у Великій Британії.

15. Озеро в Баварії стало фіолетовим через бактерії

Фіолетове озеро

Німеччина

У Баварії, відомій гарними ландшафтами, з’явилася ще одна цікавинка — фіолетове озеро. Це колишній гіпсовий кар’єр поблизу міста Фюссен.

Таке явище — тимчасове. Тому туристи поспішають ним помилуватися. Вода змінила колір через пурпурові бактерії.

[туристка]:

«Це схоже на те, ніби перекинули відро з фіолетовою фарбою».

[туристка]:

«Мені хотілося на це подивитися, бо я не бачила нічого такого. Дивно, на що здатна природа. Бактерії! Я подумала б, що хтось підфарбував воду».

[турист]:

«Це дуже красиво, коли дивишся з різних точок. Наприклад, красиві фіолетові ділянки води, гарне й віддзеркалення. На це варто подивитися».

Пурпурні сірчані бактерії живуть у тих шарах води, де немає кисню, але куди проникає світло. Іноді вони підіймаються ближче до поверхні. Через це вода здається фіолетовою.

[туристка]:

«Багато років тому я читала, що тут таке буває, але ніколи раніше не бачила. Тому, коли про це написали в газеті, ми відразу приїхали. Це феноменально».

До цього кар’єр ставав фіолетовим у 2020 та 21 році.

Місцева влада каже, що бактерії не виділяють токсичних речовин і перебувати поруч безпечно. Купатися ще рано, тож проблем бути не повинно, і досі їх не було. Колір води поступово відновиться. Цей процес можуть прискорити дощі.

16. Сицилійський вулкан Етна приваблює туристів кільцями пари та газу

Етна пускає кільця пари та газу

Ніколозі, Італія

Стратовулкан Етна, що в Італії, почав випускати майже ідеально круглі кільця пари та газу. Таке явище досить рідкісне. Але останніми роками тут воно почастішало. Через цю особливість Етну прозвали Володаркою кілець.

[Джузеппе Барбагалло, гід]:

«Кілька днів тому на південно-східному схилі, що прямо перед нами, утворився новий кратер. Його жерло, з якого виходять кільця пари, ідеально кругле. Таке побачиш не щодня».

Кільця пускають і деякі інші вулкани. Це відбувається через постійне виділення пари та газів. Вони швидко підіймаються вгору і, проходячи через кругле жерло, утворюють такі ж круглі кільця. Спочатку вони чіткі, а потім розчиняються в атмосфері.

Попереднього разу Етна викидала кільця торік у грудні.

Цей стратовулкан розташований на східному узбережжі Сицилії. Висота Етни — понад 3300 метрів, площа — майже 1200 квадратних метрів. Це найбільший активний вулкан Італії. Він у два з половиною рази більший за Везувій.

17. Нове поле тюльпанів приваблює туристів на півдні Англії

Поле тюльпанів

Західний Сассекс, Англія

Сотні туристів приїздять на південь Англії, щоби побачити мальовниче поле тюльпанів. Воно розквітло вперше. Тут понад мільйон квітів.

Ферма «Талліс» розташована біля міста Кролі в графстві Західний Сассекс. Тюльпани тут найрізноманітніших форм і барв.

[Стюарт Бір, власник ферми]:

«Ми побачили, як у США створюють поля тюльпанів, щоб розвивати сільськогосподарський туризм. Ми почали думати, чи є сенс робити це тут, чи це взагалі можливо. Людей найбільше приваблює краєвид і можливість зробити фото, а також побути на природі».

Водночас просто висадити тюльпани власник не міг. Йому довелося вдатися до хитрощів.

[Стюарт Бір, власник ферми]:

«Якби ми використали традиційний метод, то посадили б пів мільйона цибулин тюльпанів у листопаді. Але в нас на фермі зазвичай досить волого, земля мокра, ґрунт не був готовий. Нам порадили посіяти траву, що ми влітку й зробили, а потім посадити в неї цибулини тюльпанів».

Як повідомляють місцеві медіа, на полі можна побачити тюльпани 100 сортів.
Коротке посилання на цю сторінку:

Огляд світових подій (з 7 по 12 квітня)Мігранти в американському штаті Аризона можуть опинитися на вулиці через відсутність фінансуванняЯк і чим годуватимуть спортсменів під час Олімпіади в ПарижіРік після землетрусу: як у Туреччині відновлюють життяСуданці виходять в інтернет через Starlink, оскільки мобільного зв’язку немаєАвстралія дозволила працівникам не відповідати на дзвінки начальства у вихідніУ принцеси Кейт — рак, британці приголомшеніЧерез спеку в столиці Чилі оголосили червоний рівень небезпекиШістьох арештовано й трьох розшукують у справі про найбільше в історії Канади викрадення золотаНемає джерел: через забруднення іракці змушені купувати питну воду

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: