01.09.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 19 по 24 березня )

Огляд світових подій (з 19 по 24 березня )

1. Землетрус в Афганістані відчували ще у вісьмох країнах Відлуння землетрусу Лахор, Пакистан Це кадри з..

Дата завантаження: 2024-05-01

video

1. Землетрус в Афганістані відчували ще у вісьмох країнах

Відлуння землетрусу
Лахор, Пакистан

Це кадри з пакистанського міста Лахор, і на них видно, як трясеться будівля. Люди вибігають на вулиці.

Землетрус силою 6,5 бала стався увечері 21 березня. Його епіцентр був у сусідньому Афганістані. Осередок залягав на глибині 190 кілометрів у горах Гіндукуш.

За даними Європейського середземноморського сейсмологічного центру, підземні поштовхи відчувалися на території завширшки тисячу кілометрів. Вони зачепили 285 мільйонів осіб у Пакистані, Індії, Узбекистані, Таджикистані, Казахстані, Киргизстані, Афганістані, Туркменістані та Китаї.

В Афганістані повідомляють про трьох загиблих. Серед них — 13-річна дівчинка з округу Сват, на яку обвалилася стіна. 150 людей постраждало. Лікарні Свату оголосили надзвичайний стан.

Ще двоє загиблих — у провінції Лагман, що в східній частині країни.

2. Вогонь і далі палає на вулицях Парижа

Протести проти реформи
Париж, Франція

Вогонь і далі палає на вулицях Парижа. Уже понад тиждень протестувальники влаштовують заворушення та погроми не лише в столиці, а й в інших містах Франції. Вони вимагають скасувати підвищення пенсійного віку з 62 до 64 років.

Недавно законопроєкт ухвалили в обхід парламенту. Це спричинило ще більше обурення.

Страйки призвели до того, що було скасовано сотні залізничних та авіарейсів. Не виходять працювати представники багатьох професій, зокрема вчителі.

Загалом у Парижі протести проходять мирно. Але невеликі групи протестувальників б’ють вітрини, псують вуличні меблі та вступають у сутички з поліцією.

У Нанті, що на заході Франції, поліція застосувала сльозогінний газ.

А в Нормандії, яка на півночі країни, робітники блокують постачання пального із заводів однієї з найбільших нафтогазових компаній світу.

[Алексіс Антоніолі, представник нафтогазової компанії]:
«Для нас попередня пенсійна реформа, яка була 10–12 років тому, уже була неприйнятною. Ми хочемо, щоб пенсійний вік становив 60 років, а для тих, хто працює у важких умовах, — 55».

Міністр внутрішніх справ повідомив, що в усій країні дістало травми понад 120 поліціянтів. Коло 80 протестувальників арештовано.

Виступи проти пенсійної реформи почались у Франції ще в січні. Але після того, як уряд провів зміни без голосування в парламенті, заворушення стали запеклішими.

Водночас Макрон після тижневого мовчання нарешті заявив, що твердо стоятиме на своєму. Він обіцяє, що закон набуде чинності до кінця року.

Профспілки ж закликали вийти на вулиці у вихідні, а 28 березня влаштувати загальнонаціональний страйк. Водночас саме цього дня британський король Карл III має вирушити потягом із Парижа до Бордо.

3. «Я справді почуваю великий гнів»: прем’єр-міністр Японії відвідав Бучу

Візит японського лідера
Київ, Україна

У вівторок, 21 березня, прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда під час неоголошеного візиту до України відвідав місто Бучу. Відколи рік тому російські війська вбили там понад 400 мирних жителів, воно стало синонімом жорстокості, яку росіяни проявляють під час війни.

Кісіда поклав вінок біля церкви й ушанував хвилиною мовчання пам’ять загиблих.

[Фуміо Кісіда, прем’єр-міністр Японії]:
«Світ був приголомшений, побачивши рік тому вбитих невинних мирних жителів Бучі. <> Коли я сьогодні ступаю по землі Бучі, я справді відчуваю великий гнів за всі жорстокі вчинки. <> Я хотів би висловити щирі співчуття усім жертвам і пораненим від імені громадян Японії».

Також прем’єр-міністр Японії зустрівся в Києві з президентом України Володимиром Зеленським. На спільній пресконференції з Кісідою Зеленський заявив, що прийняв запрошення японського лідера приєднатися онлайн до майбутнього саміту G7, який проходитиме в травні в рідному місті прем’єра — Хіросімі.

Слід зазначити, що прем’єр-міністр Японії був єдиним лідером країн «Великої сімки» (G7), який не відвідав Україну, відколи почалося широкомасштабне російське вторгнення. Проте Токіо постійно висловлювало Україні підтримку та долучилося до санкцій проти Росії.

4. ООН проводить Конференцію з водних ресурсів — першу майже за півстоліття

Конференція ООН із водних ресурсів
Нью-Йорк, США

ООН організувала першу з 1977 року Конференцію з водних ресурсів. Її мета — знайти вихід із водної кризи на планеті, зокрема, забезпечити доступ до чистої питної води для всіх людей та дбайливе ставлення до цього ресурсу. Конференція проходить у Нью-Йорку.

За даними ООН, чверть населення земної кулі користується небезпечною питною водою, а половина людства живе в антисанітарних умовах. Водночас потреба у воді щороку збільшується, бо населення планети зростає.

Генеральний секретар ООН закликав уряди всіх країн розробляти та запроваджувати плани щодо збереження водних ресурсів. Він також пропонує розвивати міжнародну співпрацю в цьому питанні.

Міністр довкілля Італії виклав на конференції свої плани. У країні вже виділили понад чотири мільярди євро для боротьби з водною кризою та розпочали кілька проєктів. Також Італія допомагатиме країнам, що розвиваються.

[Джильберто Пікетто Фратін, міністр довкілля Італії]:
«Торік наше міністерство довкілля виділило 69 мільйонів євро на проєкти в галузі міжнародного співробітництва. Ми схвалили більш як 50 таких проєктів, приділяючи головну увагу регіонові Сахель, країнам Африки на південь від Сахари, Середземноморському регіонові та малим державам, що розвиваються».

Кілька тижнів тому Італія підписала з Ефіопією угоду, згідно з якою виділить цій країні понад 30 мільйонів євро. Гроші підуть на поліпшення управління водними та земельними ресурсами та створення робочих місць.

Водночас Генсек ООН закликає країни оновлювати інфраструктуру водопостачання та очисних споруд, а також запроваджувати нові методи перероблення та збереження води. Також він заявив, що міжнародні фінансові організації повинні надавати підтримку тим країнам, які не мають грошей на поліпшення роботи систем водопостачання та санітарії.

За підсумками конференції ухвалять «Порядок денний дій щодо води», у межах якого країни візьмуть на себе зобов’язання вживати заходів для збереження водних ресурсів.

5. TikTok потрапив під обмеження й у Новій Зеландії

TikTok заборонять
Нова Зеландія

Нова Зеландія приєднається до тих західних країн, які заборонили держслужбовцям мати на електронних пристроях «Тікток» (TikTok). Про це уряд заявив 17 березня. Причиною стали ті ж проблеми з безпекою, що виникають через китайську соцмережу.

Заборона встановлювати застосунок на будь-які гаджети, які мають доступ до внутрішньої парламентської мережі, стане чинною наприкінці березня. Таке рішення ухвалили після консультацій з експертами з кібербезпеки та обговорень з урядами інших країн.

Є побоювання, що влада КНР може отримати доступ до місцеперебування й контактних даних користувачів через «Байтденс» (ByteDance) — китайську материнську компанію «Тікток».

Сам же прем’єр Нової Зеландії зазначив, що цього застосунку на свій службовий телефон ніколи не ставив.

[Кріс Гіпкінс, прем’єр-міністр Нової Зеландії]:
«Ні, я не такий просунутий та сучасний. Добре, дякую всім».

Днем раніше «Тікток» заборонили мати на телефонах держслужбовцям Великої Британії.

До цього Центр кібербезпеки Сполученого Королівства проводив ретельну перевірку. Там дійшли висновку, що на службових гаджетах мають бути лише застосунки із затвердженого списку.

[Олівер Доуден, міністр канцелярії кабміну Великої Британії]:
«З огляду на особливий ризик, пов’язаний із державними пристроями, які можуть містити конфіденційну інформацію, розумно буде обмежити використання певних застосунків. Особливо коли йдеться про застосунки, у яких можна отримувати доступ до великого обсягу даних».

Заборона не поширюється на приватні пристрої. Також зроблять виняток для гаджетів, на яких програма буде потрібною з операційних причин.

Нагадаємо, китайський мобільний застосунок «Тікток» уже заборонили на електронних пристроях урядовців у США, Канаді, Бельгії та Єврокомісії.

6. Пекін накрили піщані бурі

Піщані бурі
Пекін, Китай

Великі піщані бурі накрили кілька провінцій Китаю, зокрема столицю. У Пекіні дуже погіршилася видимість, а будівлі й дороги вкрило товстим шаром пилу.

У місті, де живе понад 21 мільйон осіб, випустили жовте попередження про небезпеку. Такі ж зробили й у низці провінцій, зокрема в Шаньсі, Хебеї, Хейлунцзяні, Ляоніні, Хенані та Цзянсу.

Водіїв закликали їздити обережно. Водночас перехожі кажуть, що попри бурі, запах пилу в метро й пісок на одязі вони мусять і далі вести звичайне життя.

[жителька Пекіна]:
«У метро пахне пилом. Коли виходжу назовні, він не дуже відчувається. Якщо ж їхати велосипедом, то трохи холодно. Ось і все».

[житель Пекіна]:
«Коли сьогодні вийшов надвір, то побачив, що повітря брудне, всюди пил. На вигляд це серйозно. Але коли вирушаю кудись, то зазвичай їду на метро, тож наслідки піщаної бурі мене не дуже зачіпають. Мабуть, найнеприємніше те, що на тіло осідає більше пилу».

Індекс якості повітря в Пекіні становить коло 500 мікрограмів на кубічний метр. Як уважають, це небезпечно для здоров’я.

Піщані бурі в районі Пекіна нерідко бувають в березні та квітні через близькість пустелі Гобі. Цьому сприяє і масштабне вирубування лісів у всьому північному Китаї.

7. Швейцарський банк UBS погодився купити проблемний Credit Suisse

Credit Suisse купують
Швейцарія

Швейцарська влада розробила план порятунку проблемного банку Credit Suisse. Про це вона оголосила в неділю. Його купить швейцарський банк-конкурент UBS. Сума угоди становитиме понад три мільярди доларів. Також UBS візьме на себе борги Credit Suisse обсягом до 5,4 мільярда доларів.

[Кольм Келлегер, голова UBS]:
«Ми погодили умови підтримання зі швейцарськими регуляторними органами. Вони забезпечать успішну інтеграцію на користь Швейцарії і захистять наших акціонерів».

Credit Suisse існує 167 років. Він один із найбільших у світі. Проте його становище похитнулося після того, як минулого тижня стався крах двох американських банків — Silicon Valley Bank та Signature Bank.

Угоду вже схвалили голови інших центральних банків, оскільки вони прагнуть уникнути подальших потрясінь на ринку.

[Карін Келлер-Зуттер, міністр фінансів Швейцарії]:
«Це не порятунок. Це комерційне рішення».

Міністр фінансів Швейцарії каже, що угода відверне крах Credit Suisse, який міг би позначитися на світових фінансових ринках.

[Карін Келлер-Зуттер, міністр фінансів Швейцарії]:
«Банкрутство Credit Suisse завдало б величезної побічної шкоди швейцарському фінансовому ринкові. Воно також могло б зачепити UBS та інші банки, і не лише у Швейцарії».

Щонайменше ще два великі банки в ЄС уже розглядають можливість подібних сценаріїв у банківському секторі.

Від Європейського центробанку очікують рішучіших дій. Він, своєю чергою, обіцяє за потреби підтримати банки єврозони кредитами.

8. Пакистанський Лахор визнали містом із найбруднішим повітрям у світі

Найбрудніше повітря
Лахор, Пакистан

Пакистанське місто Лахор посіло перше місце у світі за рівнем забрудненості повітря у 2022 році. Рейтинг склав відомий швейцарський виробник очищувачів повітря. У його списку Лахор піднявся на більш як 10 позицій.

Компанія, яка підготувала звіт, аналізує рівень якості повітря на основі концентрації шкідливих частинок в атмосфері, відомих як PM 2,5. Її щорічний огляд використовують дослідні й державні організації.

Якість повітря в Лахорі погіршилася майже до 98 мікрограмів на кубічний метр. 2021 року концентрація шкідливих частинок становила коло 85 мікрограмів.

На другому місці китайське місто Хотан. Там вміст шкідливих частинок у повітрі досяг 94 мікрограмів на кубічний метр.

Наступні два міста в рейтингу — індійське Бхіваді, що в околиці Делі, та сам Нью-Делі.

Водночас Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує максимальну концентрацію PM 2,5 на рівні 5 мікрограмів на кубічний метр.

Серед країн перше місце у світі за забрудненістю повітря посів Чад, що в Центральній Африці. Він випередив Бангладеш.

У Центральній та Південній Азії лідирують Індія та Пакистан. Там майже 60 % населення живе в районах, де концентрація шкідливих часток принаймні всемеро перевищує рекомендовану ВООЗ.

У документі зазначається, що кожна десята людина у світі живе в районі, де забруднення повітря загрожує здоров’ю.

Рейтинг підготували, використавши дані понад 30 тисяч моніторів якості повітря. Їх встановлено в 130 країнах та регіонах.

9. Човен-прибиральник очищає море поруч із пляжами Балі

Човен-прибиральник
о. Балі, Індонезія

Цей незвичайний човен щойно спустили на воду біля пляжів індонезійського острова Балі. Відтепер він очищатиме прибережні води від сміття. Проєкт започаткував француз Іван Бурньон, який захоплюється вітрильним спортом.

Років десять тому чоловік приїхав на Балі відпочити, але був неприємно здивований.

[Іван Бурньон, засновник проєкту]:
«Я відкрив для себе цей прекрасний острів, але мене розчарувало пластикове сміття. Я пообіцяв знайти спосіб, як зібрати пластик, і повернутися».

Бурньон із командою працювали над проєктом із 2016 року. Результатом стало судно, яке може збирати з поверхні води тверде сміття, харчові відходи та навіть нафту.

[Іван Бурньон, засновник проєкту]:
«Це перший човен, але маємо надію, що прибуде ще кілька. Це треба острову Балі та всій Індонезії. І я впевнений, що цей човен на Балі стане найкращим прикладом для інших країн».

Проблема забруднення природи пластиком в Індонезії дуже гостра. Ця країна посідає друге місце після Китаю за обсягом пластикових відходів, що потрапляють у моря.

[турист із Тайваню]:
«Гадаю, ми мусимо припинити викидати сміття в море, менше використовувати пластикові пакети й менше випускати пластикові вироби».

[житель Балі]:
«Я серфер, і мені заважає сміття на пляжі й особливо у воді. Біля берега чимало пластикових відходів. Вони забруднюють воду, і це непокоїть нас, серферів, і тих, хто там плаває».

Човен призначений для роботи в спокійних водах: у портових зонах, озерах, мангрових заростях, на річках і каналах, а ще в морі, але не далі, ніж за десять кілометрів від узбережжя.

Автор проєкту має намір використати 2000 таких човнів у різних регіонах світу.

10. Данець заснував вертикальну ферму й збирає 30 урожаїв за рік

Вертикальна ферма
Тоструп, Данія

7000 квадратних метрів простору й 14 поверхів грядок. На цьому колишньому складі, що в передмісті Копенгагена, розташувалася вертикальна ферма. З’явилася вона три роки тому. Але ефективною стала не одразу.

[Андерс Ріманн, голова компанії ― власника ферми]:
«За останні три роки нам стало зрозуміло, що вирощувати рослини в таких умовах значно складніше, ніж ми очікували».

Майже два роки працівники ферми експериментували, щоби підвищити врожайність. Зрештою зрозуміли, які рослини треба садити разом, а які якнайдалі одна від одної.

[Андерс Ріманн, голова компанії ― власника ферми]:
«Так можна досягти балансу. Наприклад, у воді буде правильна концентрація РН. Ми й не думали, що зробимо таке відкриття».

Нині на фермі вирощують латук, капусту, чебрець та іншу зелень. Урожай деяких видів салату збирають 30 разів на рік.

Засновник вертикальної ферми раніше працював бізнес-аналітиком. Нову галузь обрав невипадково. Чоловік хоче перевірити, чи допоможе аеропоніка й гідропоніка звільнити більше території для дерев.

Так, у 2020 році у світі під сільське господарство використали приблизно п’ять мільярдів гектарів землі. Це 38 % усієї поверхні суші.

[Андерс Ріманн, голова компанії ― власника ферми]:
«Гадаю, вертикальні ферми дадуть змогу виробляти значно більше харчів в оптимізованих умовах у містах».

Компанія має намір розширюватися. Упродовж трьох років вона відкриє філії в Німеччині, Швеції та Норвегії.

11. Ресторан у Швеції пропонує страви з продуктів нетоварного вигляду

Їжа з харчів нетоварного вигляду
Мальме, Швеція

Ресторан у шведському місті Мальме пропонує страви, виготовлені лише з харчів, які зазвичай просто викидають. Так хочуть показати скільки хороших продуктів опиняється на звалищі.

Співвласники Еллінор та Ерік звільнилися з ресторану, який має зірку Мішлен, щоб у травні 2018 року відкрити свій заклад під назвою Spill. Шведською це означає «відходи».

Меню тут планують уранці того ж дня. Усе залежить від набору доставлених продуктів.

[Ерік Андерссон Молін, співвласник ресторану]:
«Гадаю, що одна з причин, чому склади постачальників переповнені, а продукти однаково викидають — це непрезентабельний вигляд їжі, а ще термін придатності».

Із 7-ї ранку команда кухарів приймає та сортує інгредієнти. Саме вона вирішує, що безпечно використовувати, а що ні. У багатьох продуктів, зокрема м’яса чи овочів, термін придатності ось-ось закінчиться. А деякі просто мають візуальні дефекти.

[Ерік Андерссон Молін, співвласник ресторану]:
«Ми не рятуємо світ, абсолютно ні. Ми допомагаємо постачальникам не марнувати харчові відходи. Якщо ми цього не зробимо, то їх викинуть».

Партнери планують цього року відкрити в Мальме ще один ресторан із такою ж концепцією.

[Еллінор Ліндблом Молін, співвласниця ресторану]:
«Хотілося б, щоб викидати їжу було не так просто, як зараз, щоб це теж було невигідно. Однак ми не політики й не знаємо, як це втілити в життя, тому просто подаємо такий приклад».

Ця концепція виявилася популярною серед відвідувачів.

[Софія Сундбом, відвідувачка]:
«Їсти харчові відходи — дуже гарна ідея. Я приходжу сюди принаймні раз на тиждень. Тут їм м’ясо вже не з таким важким серцем, бо знаю, що, мабуть, його й так би викинули».

За підрахунками Євростату, у 2020 році в ЄС утворилося майже 57 мільйонів тонн харчових відходів. Це 127 кілограмів на одного жителя. Як припускають, на смітнику опинилося коло 10 % харчів, доступних споживачам.

12. Грузинський курорт увійшов до списку найкращих туристичних сіл світу

Гірськолижна перлина
Местія, Грузія

Шанувальники лижного спорту насолоджуються схилами гори Тетнульд, що в Грузії. Це курорт Местія, який розташований на висоті півтора кілометра над рівнем моря. Тут сніг лежить майже цілий рік.

Хтось приїжджає сюди заради пейзажів, а хтось шукає можливості випробувати себе на необлаштованих трасах.

[Катерина Чагелішвілі, відпочивальниця]:
«Краєвиди, які звідси відкриваються, — один із головних стимулів у житті. Це одне з місць, де людина почувається дуже щасливою».

Утім, Местія пропонує не лише гірськолижний відпочинок. Цей регіон також славиться своїми культурними пам’ятками.

Тут у пейзажі домінують сванські вежі. Їх почали зводити ще у VIII столітті. Використовували як аварійний вихід із будинку, якщо зійде лавина, а ще як фортецю під час набігів.

Наймолодшу вежу датують XVIII століттям. Але навіть зараз місцеві жителі використовують їх як комори.

[Маквала Гурчіані, місцева жителька]:
«Нам цілий рік є, що робити. Тут є, на що подивитися, і дуже цікаво як за гарної, так і за поганої погоди».

Серед інших пам’яток Местії та околиць — двоповерхова церква у Лахамі з фресками IX століття та музей етнографії з безліччю історичних артефактів.

Водночас Грузії допомагає Австрійське агентство розвитку разом з іншими організаціями ЄС.

[Александер Карнер, голова Австрійського агентства розвитку]:
«Це дивовижний туристичний напрямок, але він має стати привабливим і для іноземців. Тому Австрія разом із ЄС та Швейцарією надають допомогу. Ми просуваємо й розвиваємо туристичний сегмент».

Всесвітня туристична організація ООН недавно визнала Местію одним із найкращих туристичних сіл 2022 року. Загалом до списку потрапило 32 села 18 країн.

13. Клуб бігунів із 500 осіб утворився в австралійському Гобарті

Клуб бігунів
Гобарт, Австралія

Сотні бігунів щотижня збираються тут, на околиці австралійського Гобарта. Їм повідомляють новий маршрут і всі стартують. Учасники пробіжки — члени місцевого клубу бігунів. Понад два роки тому його заснував медик Енді Гоєн.

Спочатку австралієць просто покликав колег на пробіжку після роботи.

[Енді Гоєн, засновник клубу бігунів]:
«Брало участь осіб вісім — переважно працівники лікарні».

До бігунів почали долучатися й інші жителі Гобарта. Нині в клубі 500 членів.

[член клубу бігунів]:
«Тут ніхто нікого не засуджує. Кожен біжить у своєму темпі».

[член клубу бігунів]:
«Дуже приємно, коли є група людей, з якими можна побалакати й трохи потренуватися».

[член клубу бігунів]:
«Я знайомлюся тут із приємними щирими людьми».

Для Мег клуб став рятівним кругом.

[Мег Сколієр, член клубу бігунів]:
«У мене були важкі часи. Одна з причин, через яку я стала приходити, це позитивний вплив бігу на психологічний стан. Навіть просте спілкування з людьми значно поліпшує життя».

Цілі когось обігнати бігуни не мають.

[Енді Гоєн, засновник клубу бігунів]:
«Усі стартують одночасно, потім усі разом повертають назад й одночасно фінішують. Ніхто не відстає».

Бігуни зустрічаються за будь-якої погоди раз на тиждень. А деякі настільки захопилися бігом, що беруть участь у марафонах.

14. Найщасливішою країною у світі знову стала Фінляндія

Найщасливіша країна світу
Доповідь ООН

Фінляндія знову очолила список найщасливіших країн світу. Це місце їй присуджують шостий рік поспіль. Дослідження проводить підрозділ ООН. На його основі щорічно виходить Всесвітня доповідь про щастя.

До уваги беруть шість чинників: це ВВП на душу населення, соціальна підтримка, очікувана тривалість життя, свобода громадян, щедрість та рівень корупції.

Згідно зі звітом, більшість людей на планеті, як і раніше, почуваються щасливими. Пандемія, енергетична криза, висока інфляція та війна в Україні цього не змінили.

До першої десятки щасливих країн також увійшла Данія, Ісландія, Ізраїль, Нідерланди, Швеція, Норвегія, Швейцарія, Люксембург та Нова Зеландія. Єдиною новою країною в першій двадцятці стала Литва.

Найнещасливішими визнали Афганістан та Ліван. Також наприкінці списку — Індія та Єгипет.

Уперше Всесвітня доповідь про щастя вийшла у 2012 році. Ініціатива спрямована на пошук шляхів стабільного розвитку країн світу.

15. Сотні людей зустріли світанок серед руїн Теотіуакана

День весняного рівнодення
Теотіуакан, Мексика

Зарядитися енергією на весь рік. Цій традиції вже тисячі років. У день весняного рівнодення сотні туристів і корінних мексиканців підіймають руки до сонця. Цей ритуал проводять серед руїн Теотіуакана. Давнє місто розташоване за півсотні кілометрів від Мехіко.

[туристка з Колумбії]:
«Це неймовірно. Важко уявити, як усе це могли збудувати тисячі років тому. Приїхати сюди й доторкнутися до історії нашого світу — це чудово. Тут я сповнилася радістю».

[житель Мексики]:
«Ми приїхали, щоб зарядитися енергією. Для мене, як для мексиканця, головне — згадати нашу культуру й предків, і особливо — енергетику Теотіуакана, Чичен-Іци та інших історичних місць, залишених нам предками».

Весняне рівнодення відбувається приблизно 19–21 березня. Здавна люди вважали, що цього дня в Північній півкулі планети настає весна.

Багато корінних жителів зустрічають світанок у Теотіуакані в білому одязі. Деякі приносять амулети, щоб зарядити їх позитивною енергією.

16. Як британські гончарі створюють сувеніри до коронації Чарльза ІІІ

Сувеніри на честь коронації
Велика Британія

Британські гончарі продовжують багатовікову традицію — вони виробляють десятки тисяч пам’ятних кухлів, тарілок і чайників із нагоди коронації. Цього разу Чарльза III.

Чарльз стане першим британським монархом, коронованим через сім десятиліть після рекордного правління його матері королеви Єлизавети ІІ.

З цієї нагоди робітники однієї відомої керамічної фабрики, що в центрі Англії, уже виготовляють сувеніри ручної роботи.

Першого дня продажів до рук покупців пішло понад 1500 нових кухлів «Король Чарльз III». Тобто вони стали другим товаром, який ця компанія продає найшвидше.

[Стів Бістон, керівник виробництва]:
«Ми робимо чимало всіляких виробів. Півпінтовий кухоль — найпопулярніший сувенір. Також є невелика тарілка для кухля, чайник, підставка для торта. Ще робимо корону».

Тут давно є традиція виготовляти сувеніри на честь знаменних монарших подій, таких як народження, весілля та ювілеї. Вона зародилася ще за часів тезки нинішнього монарха — Чарльза II.

До речі, цю фабрику відвідував сам майбутній король. Чарльз приїжджав сюди у 2010 році. Через п’ять років тут побувала і його невістка — Кейт, принцеса Уельська.

Нагадаємо, коронація Чарльза ІІІ відбудеться 6 травня. План церемонії називається «Операція “Золоте яблуко”». До організаційного комітету входять провідні представники аристократії та інші високопосадовці.

Чарльз III замінить на престолі свою матір Єлизавету ІІ, яка пробула на троні 73 роки. Вона померла у віці 96 років.

17. Пудинг із танцями: 80-річний японець та його кафе прославилися в соцмережах

Пудинг приваблює туристів
Токіо, Японія

Спритні рухи рук та своєрідний танець. Цей ритуал прославив японця Сідзуо Морі та його кафе чи не в усіх соцмережах світу. Ось уже пів століття він так розкладає десерт у вази, приваблюючи клієнтів.

Його кафе в Токіо роками відвідують туристи. Цей потік припинився лише під час пандемії, а тепер вони повертаються.

80-річний Морі подає 50 десертів за день. Це карамельний пудинг. У Японії його називають «пурин».

[турист із Гонконгу]:
«Просто дивовижно. Мені дуже сподобалося. Ми в Гонконгу часто їмо пудинг. Але, гадаю, тут десерт інший. Він ніжніший і не дуже солодкий».

Про популярність у соцмережах літній японець дізнався від клієнтів. Він навіть не має смартфона.

[Сідзуо Морі, власник кафе]:
«Така кількість публікацій зі мною в соцмережах мене дуже здивувала».

У кафе постійно черги. Але скуштувати пудинг вдається не всім.

[турист з ОАЕ]:
«Я великий шанувальник карамельного пудингу й привів сюди друга. Та я вкрай розчарований, бо пудинг закінчився, а ще немає і другої години дня. Звісно, це просто означає, що тут чудово працюють, а соціальні мережі насправді допомагають дрібному бізнесові в Японії».

Під час пандемії кафе було скрутно. Клієнтів поменшало, а продукти подорожчали. Але Морі намагався не підвищувати цін, навіть зазнаючи збитків.

[Сідзуо Морі, власник кафе]:
«Я щасливий (що клієнтів побільшало), але про дещо жалкую. Мені шкода, коли люди повертаються додому, не скуштувавши пудингу. Мені від цього трохи тяжко на серці».

Кафе працює з 1971 року. Крім туристів, сюди часто заходять офісні працівники, щоб перекусити чи випити кави.

18. Казахи відзначають стародавнє свято Навруз, зустрічаючи весну й новий рік

Казахи святкують Навруз
Алмати, Казахстан

Національні костюми, народні забави й барвистий парад. В Алмати відзначають Навруз. Він знаменує прихід весни й початок Нового року за сонячним календарем в іранських і деяких тюркських народів.

У Казахстані це свято символізує родючість, дружбу й кохання.

[Марал Анарбек, жителька Алмати]:
«Навруз — це Новий рік, це початок життя. Усе розквітає. Навколо краса, весна. Усе прокидається: і кохання, і життя, і почуття».

У святкові дні казахи готують традиційні страви: бешбармак, курт, жент, чак-чак, науриз-коже, а також баурсаки — пончики з прісного чи дріжджового тіста.

[Анастасія Дорошина, жителька Алмати]:
«Ми шукаємо, де на вулиці поїсти баурсаки. Нам треба відчути саме це: на вулиці попити науриз-коже, на вулиці поїсти баурсаки. Бо, мабуть, саме це створює (святкову) атмосферу».

Науриз-коже — це молочний суп із різними інгредієнтами.

[Куаниш Рахімбекова, жителька Алмати]:
«Це науриз-коже. Сюди кладуть сім продуктів. Сім продуктів — це символ добробуту, достатку. Сім — це символ достатку».

Крім молока, у суп додають м’ясо, масло, пшоно, рис та кукурудзу. Можна приготувати страву й з іншими продуктами — головне, щоб їх було сім. Під час застілля заведено їсти науриз-коже й бажати одне одному достатку.

Навруз відзначали ще за часів династії Ахеменідів — понад 2500 років тому. Нині свято припадає на день весняного рівнодення. У Казахстані Навруз святкують три дні.

19. Сакура зацвітає у Великій Британії після довгої зими

Сакура зацвітає
графство Суррей, Велика Британія

Сакура зацвітає в саду Візлі, що в англійському графстві Суррей. Зазвичай у другій половині березня парк уже всипаний квітами, та цього разу весна трохи забарилася. Зимові холоди не хотіли йти й кілька разів поверталися. Але зараз стає тепліше, і скоро вишневі дерева огорнуть хмари рожевих квітів.

[Лі Гант, представник садівничого товариства]:
«Весна здавна асоціюється з оновленням і відродженням. І я почуваюся щасливішим, бо знаю, що попереду ще багато яскравих подій, і настануть довгі теплі літні дні, які зараз здаються далекими, але не такі вже вони й далекі».

Сад Візлі наприкінці XIX століття заклав бізнесмен і садівник Джордж Фергюсон Вілсон. Спочатку він був експериментальним й охоплював лише 24 гектари. Нині він учетверо більший.

Тут зібрано колекцію рослин, яку вважають однією з найбільших у світі. Вона містить 30 тисяч видів і сортів.

Візлі — другий за відвідуваністю платний парк Великої Британії після Садів К’ю. За рік він приймає понад мільйон гостей.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: