01.12.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 26 лютого по 3 березня)

Огляд світових подій (з 26 лютого по 3 березня)

1. У Греції зіткнулися два потяги — загинуло понад 30 людей Зіткнення двох поїздів Лариса, Греція..

Дата завантаження: 2024-05-01

video

1. У Греції зіткнулися два потяги — загинуло понад 30 людей

Зіткнення двох поїздів
Лариса, Греція

Пожежники та рятувальники обстежують понівечені частини двох поїздів, які зіткнулися в Греції пізно ввечері у вівторок. Унаслідок аварії загинуло щонайменше 32 особи, ще 85 постраждало.

Це найбільш смертоносна аварія в Греції за останні десятиліття.

Міжміський пасажирський поїзд прямував з Афін на північ у Салоніки. На великій швидкості він врізався у вантажний потяг, що стояв неподалік міста Лариса.

Після зіткнення в кількох вагонах почалася пожежа, багато людей зазнали опіків.

Як повідомляють місцеві ЗМІ, у поїзді було коло 350 пасажирів. Приблизно 250 із них безпечно евакуювали автобусами в Салоніки.

[Стергіон Міненіс, пасажир]:
«Ми почули гучний вибух. Це були десять жахливих секунд. Ми переверталися у вагоні, доки не впали на бік. Потім почалася паніка. Скрізь звисали кабелі, одразу спалахнув вогонь. Він палав праворуч і ліворуч. Люди кричали. Вони опинилися в пастці. Нам довелося стрибати з двометрової висоти. А внизу були залізні уламки».

Причини зіткнення поки що невідомі. Триває слідство.

Схожа смертоносна аварія вже була в Греції 1972 року. Тоді 19 людей загинули, коли два потяги зіткнулися лоб у лоб у передмісті Лариси.

Залізниця Греції старіє і потребує модернізації. Водночас у низці місць досі не встановили автоматичної сигнальної системи.

2. У Туреччині знову стався землетрус

Знову землетрус
Туреччина

На південному сході Туреччини 27 лютого стався ще один землетрус. Влада країни повідомляє про одного загиблого та 110 постраждалих. Обвалилося ще 29 будівель.

На цьому відео — одна з них. Це місто Малатья.

На місці п’яти будинків, що обвалилися, тривають рятувальні операції.

Цей останній афтершок був силою 5,6 бала. Його осередок залягав на глибині 6 кілометрів. Він струсив регіон через три тижні після сильного землетрусу, через який загинули десятки тисяч людей у Сирії та Туреччині.

Загалом за три тижні було чотири землетруси та 45 афтершоків магнітудою від 5 до 6. Такі дані наводить турецька влада.

Станом на неділю в Туреччині землетруси забрали 44 374 людські життя. Разом із сусідньою Сирією загальна кількість загиблих перевищила 50 тисяч.

У Туреччині обвалилося або серйозно пошкоджено понад 160 тисяч будинків. У них було 520 тисяч квартир.

Це найбільше природне лихо в сучасній історії країни.

3. «День дестабілізації»: протести проти судової реформи в Ізраїлі стають жорстокішими

Протести проти реформи
Тель-Авів, Ізраїль

Сотні протестувальників у Тель-Авіві вступили в сутичку з поліцією біля одного із салонів краси. У ньому тоді була дружина прем’єр-міністра Ізраїлю Сара Нетаньягу. Вхід до закладу заблокували громадяни, які невдоволені судовою реформою.

Поліції знадобилося кілька годин, щоб визволити дружину прем’єра. Зрештою вона змогла вийти на вулицю та поїхати на машині.

У середу, після кількох тижнів демонстрацій, протестувальники оголосили так званий «день дестабілізації». Поліція застосувала шумові гранати, щоб розпорошити в місті запеклі протести. Таких у країні не бачили вже багато років. Також десятки людей заарештували.

Судова реформа дасть коаліції прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньягу вирішальний вплив під час вибору суддів та обмежить можливості Верховного суду скасовувати закони чи ухвалювати рішення щодо виконавчої влади.

Сам прем’єр зазначає, що зміни відновлять баланс між гілками влади та простимулюють приватний бізнес.

Нетаньягу сформував уряд два місяці тому. Своїм партнерам по коаліції він пообіцяв переглянути судову систему та закріпити контроль Ізраїлю над Західним берегом річки Йордан.

У парламенті комітет кнесету з питань конституції, правосуддя та права попередньо схвалив положення реформи. Проте голосування бойкотували опозиційні законодавці.

4. Велика Британія і ЄС домовилися про торгівлю в Північній Ірландії

Договір щодо Північної Ірландії
Велика Британія ― ЄС

Британський прем’єр-міністр уклав нову угоду з ЄС щодо торгівлі в Північній Ірландії. Вона увійшла до договору про «брекзит» і стала новим розділом у відносинах між Лондоном і Брюсселем.

Стоячи у Віндзорському замку біля очільниці Єврокомісії, Ріші Сунак сказав, що сторони домовилися усунути будь-які кордони між Північною Ірландією та рештою Великої Британії.

[Ріші Сунак, прем’єр-міністр Великої Британії]:
«Сьогоднішня угода забезпечує безперебійну торгівлю на всій території Сполученого Королівства, захищає місце Північної Ірландії в нашому союзі й гарантує суверенітет народу Північної Ірландії».

У центрі суперечки був Північноірландський протокол. Нова угода врегулює рух товарів між Ірландією, яка в ЄС, та британською Північною Ірландією. Вона дасть змогу налагодити безперешкодну торгівлю без кордонів в Ірландському морі.

[Урсула фон дер Ляєн, голова Єврокомісії]:
«Ця нова угода дасть нам змогу розпочати новий розділ. Він забезпечує довгострокові рішення, які, як ми впевнені, працюватимуть для всіх людей та підприємств Північної Ірландії».

Північноірландський протокол — це доповнення до договору про «брекзит» від 2020 року.

Він має не допустити появу жорсткого кордону на острові Ірландія з відповідним контролем. Інакше є загроза відновлення північноірландського конфлікту, який тривав кілька десятиліть.

5. Пасажири бунтують в аеропортах Колумбії через скасування рейсів

Пасажири бунтують в аеропортах Колумбії через скасування рейсів

У Колумбії сотні пасажирів застрягли в аеропортах через місцевий лоукостер. Через фінансові труднощі він скасував усі свої рейси й оголосив, що збирається злитися з іншими авіакомпаніями.

Пасажири застрягли в аеропортах
Колумбія

Сотні пасажирів застрягли в аеропортах у всій Колумбії, бо місцевий лоукостер призупинив польоти й припинив продавати квитки.

Уже почалися заворушення. Люди на знак протесту блокують проходи в терміналах.

[пасажир]:
«Нічого, абсолютно нічого. Авіакомпанія не реагує, міністерство транспорту теж. Звісно, пасажири створюють проблеми, але якщо цього не робити, то хто ж відгукнеться?»

Міністр транспорту Колумбії Гільєрмо Реєс сказав, що пасажирів доставляють інші компанії. Але допомогли не всім.

[пасажир]:
«Лоукостер нас не повідомив. Застрягло коло 100 пасажирів. Квиток до Ліми іншої авіакомпанії коштує 1500 доларів. Це занадто дорого».

Лоукостер каже, що має фінансові труднощі. Тепер вона чекає від уряду дозволу на злиття з іншим колумбійським авіаперевізником.

[Хорхе Уркіхо, поліціянт]:
«Поліція має забезпечувати громадський порядок і гарантувати права та свободи людей, які вирушають у подорож, і які мають інші рейси. У цьому випадку ми супроводжуємо людей, що застрягли в аеропорту, і намагаємось максимально їм допомогти».

Фінансові труднощі в лоукостера виникли через пандемію, зростання цін на пальне у 2022 році та падіння колумбійського песо.

6. На Кубі вже понад тиждень палає велика лісова пожежа

Лісові пожежі
Куба

На Кубі вже понад тиждень палає велика лісова пожежа. З нею борються пожежники й сили оборони Куби. Залучено літаки й вертольоти.

Горять ліси в східній частині острова. Вогонь охопив коло 900 гектарів території.

[жителька міста Маярі]:
«Усе сталося раптово. Вітер сильний, і полум’я роздмухується».

[Луїс Анхель Макарено, заступник голови Служби цивільної оборони Куби]:
«Завдання складне, бо гірські ліси складні за своєю географічною структурою. Працюємо в таких умовах».

Вогонь уже завдав значних збитків плантаціям, зокрема знищив урожай кави.

Загалом у самому лише січні на Кубі зафіксували 80 лісових пожеж. Для цього регіону це незвично багато.

7. Науковці побачили галактики, які виникли на світанку зародження Всесвіту

Нові галактики
Відкриття астрономів

Ці піксельні точки світла — мабуть, цілі галактики. Їх виявили астрономи за допомогою телескопа імені Джеймса Вебба.

Науковці вважають, що такий вигляд галактики мали приблизно через 600 мільйонів років після імовірного Великого вибуху. На їхню думку, ранній Усесвіт міг мати скупчення зірок, які породили більші галактики.

Розмір і вік знахідок учених приголомшив.

[Іво Лаббе, астроном]:
«Ми бачимо ці галактики майже одразу після Великого вибуху. Усього через 600 мільйонів років. Це може здатися великою кількістю. Але нашому Всесвіту вже 13,8 мільярда років. Тож це був усесвіт-немовля, яке виросло лише на 5 % свого віку».

Кожна із шести галактик важить у мільярди разів більше, ніж наше Сонце.

В одній із них сумарна вага всіх її зірок, можливо, у 100 мільярдів разів більша, ніж у Сонця.

З цього роблять висновок, що може існувати раніше невідомий шлях надзвичайно швидкого й ефективного формування галактик.

Астрономи кажуть, що спочатку не могли повірити в побачене. Вони не припускали, що такі зрілі галактики існували так рано.

[Іво Лаббе, астроном]:
«На відміну від Чумацького шляху, який є спіралеподібною галактикою з грандіозним дизайном, яку ви бачили на фотографіях, з красивими спіральними рукавами, ця галактика в 30 разів менша. Усі ці зірки зібрані на крихітній ділянці простору. Уявіть людину вагою 100 кілограмів, але на зріст усього шість сантиметрів».

На відміну від телескопа «Габбл», більший і потужніший «Джеймс Вебб» може дивитися крізь хмари пилу за допомогою свого інфрачервоного зору й відкривати раніше невидимі галактики.

Науковці сподіваються, що зрештою зможуть побачити зірки, які утворилися відразу після появи Всесвіту.

8. У Лондоні показали ретроавтомобілі, перероблені на електрокари

У Лондоні показали ретроавтомобілі, перероблені на електрокари

На одному автосалоні ретроавтомобілів у Лондоні показали десятки класичних автомобілів. Водночас деякі переобладнано на електрокари.

Ретроавто перетворюють на електрокари
Лондон, Велика Британія

Цей «остін-гілі» (Austin-Healey) був культовим англійським спорткаром 50-х — 60-х років. Ось повертається ключ запалення, але де ж породисте гарчання шестициліндрового двигуна потужністю 102 кінські сили? Відповідь на це запитання дали на автосалоні ретроавтомобілів у Лондоні.

Одна лондонська компанія демонструє класичні «остін-гілі», перероблені на електрокари. Ретроавто оснащують електричними двигунами «Ніссан» потужністю 130 кінських сил, замінюють задні барабанні гальма на дискові, обладнують обігрів сидінь, а ще встановлюють сучасну стереосистему.

[Даррен Салліван Вінс, працівник лондонської автомобільної компанії]:
«Перетворити автомобіль на електричний — добра ідея. Є технології, які дають змогу зробити це ефективно, тобто створити електрокар із великим запасом ходу. Але чи зробили б це в той час? Можливо, якщо технології були б такими ж хорошими».

«Остін-гілі» на електротязі коштує від 140 до 170 тисяч євро залежно від початкового стану машини.

Інша британська компанія пішла ще далі. Вона пропонує готові комплекти для переобладнання класичних авто на електромобілі. Як приклад тут демонструють перероблене «порше-911» та «лендровер».

[Стів Драммонд, директор британської автомобільної компанії]:
«Молодь часто мріє купити класику, але не має навичок або часу, щоб підтримувати машину в робочому стані. Але якщо вона електрична, то просто повертаєш ключ і рушаєш».

Перетворити бензиновий автомобіль на електричний доволі складно. Тому деякі колекціонери обирають простіші машини. Наприклад, як цей кумедний триколісний спорткар «бонд-баг» (Bond Bug). Його випускали із 70-го по 74-й рік.

Тим часом власники вінтажних авто сподіваються, що попри сучасні тенденції їхні машини не потраплять під заборону через бензинові силові агрегати.

9. Канада заблокувала TikTok на пристроях держслужбовців із міркувань безпеки

TikTok заборонили
Онтаріо, Канада

Канада заблокувала мобільний застосунок китайської соцмережі «Тікток» на державних пристроях, заявивши, що він створює аж надто великий ризик для конфіденційності й безпеки.

Як повідомили в міністерстві фінансів, уряд також працює над тим, щоб федеральні службовці в майбутньому не могли завантажувати цей застосунок. У заяві відомства зазначено, що методи збору даних тіктоку забезпечують значний доступ до телефона.

Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо каже, що це рішення може спонукати жителів Канади «замислитися про безпеку своїх даних».

[Джастін Трюдо, прем’єр-міністр Канади]:
«Ми ухвалюємо рішення, що для державних службовців, для державного обладнання ліпше не мати доступу до тіктоку через занепокоєння щодо безпеки».

Тікток заявив, що розчарований рішенням Канади.

Водночас федеральні регулятори Канади ще проводять спільне розслідування щодо застосунку, який належить китайській фірмі «Байтденс» (ByteDance). Вони побоюються, що платформа збирає, використовує і розкриває особисту інформацію користувачів.

Відносини між Оттавою і Пекіном останніми роками були напруженими. Зокрема Оттава звинувачувала Китай у тому, що той намагався вплинути на канадські вибори й веде шпигунську діяльність у повітрі й на морі.

Пекін ці звинувачення відкидає й називає їх спекуляцією і наклепом.

Нагадаємо, що в США теж заборонили тікток на пристроях держслужбовців. Білий дім дав місяць на видалення застосунку.

10. Винахідник першого мобільного телефона в майбутнє дивиться оптимістично, але є і застереження

Винахідник мобільного телефона
Барселона, Іспанія

Цей телефон вагою понад кілограм заведено вважати першим у світі. З нього Мартін Купер — людина, якій приписують винахід першого бездротового апарата, — зробив перший у світі дзвінок. Це було 1973 року.

Після цього знадобилося коло десятиліття, щоб вивести на ринок комерційну версію пристрою.

[Мартін Купер, винахідник мобільного телефона]:
«Спочатку, 50 років тому, коли я задумав стільниковий телефон, ми створили його і зробили перший телефонний дзвінок. Я знав, що колись мобільний телефон буде в кожного».

94-річний Купер узяв участь у найбільшій у світі виставці бездротових технологій, що проходила в іспанській Барселоні. Там йому вручили нагороду. Він сподівається, що мобільні пристрої і далі удосконалюватимуть, і що вони здійснять революцію в галузі освіти й охорони здоров’я.

[Мартін Купер, винахідник мобільного телефона]:
«Я вважаю, що ми тільки починаємо».

На думку винахідника, телефони можуть перетворитися на сенсори, які вимірюватимуть показники здоров’я. А батареї будуть здатними заряджатися енергією, яку виробляє організм.

Водночас Купер визнав, що мобільні технології мають і темну сторону. Вони наражають на небезпеку персональні дані. Також у дітей виникає залежність від соціальних мереж та інтернету, а шкідливий контент стає доступнішим.

[Мартін Купер, винахідник мобільного телефона]:
«У нас більше немає конфіденційності. Наш уряд має розв’язати це питання й захистити дані».

Щодо себе винахідник каже, що в смартфоні лише перевіряє електронну пошту й шукає інформацію в інтернеті.

[Мартін Купер, винахідник мобільного телефона]:
«Є багато речей, яких я ще не навчився».

11. Британські компанії почали переходити на чотириденний робочий тиждень

Чотириденний робочий тиждень
Велика Британія

Чотири робочі дні замість п’яти — така нова реальність у цій лондонській компанії. Королівське біологічне товариство стало частиною найбільшої у світі пілотної програми з випробування чотириденного робочого тижня. Вона завершилася два місяці тому.

Проєкт виявився настільки успішним, що скорочений робочий тиждень вирішили зберегти 92 % компаній, які брали участь в експерименті.

Загалом учасників було коло 60. З них 56 зберегли чотириденний тиждень, зокрема 18 зробили правило постійним.

[Марк Даунс, голова Королівського біологічного товариства]:
«Ми бачимо, що в період випробувань лікарняні брали рідше. Раніше відпустку через хворобу в середньому брали на 4–5 днів за рік. Наразі показник становить менш як два дні. Це суттєва різниця».

За чотириденного робочого тижня працівники йдуть додому пізніше, ніж зазвичай, оскільки кількість робочих годин у тижні залишилася тією ж.

[Тесса Гібсон, працівниця]:
«Дводенні вихідні можуть бути досить хаотичними. Дуже добре мати додатковий день відпочинку. Можна зустрітися з друзями й родичами в ті дні, коли вони також вільні. Також є вихідний під час робочого тижня, коли можна доробити, що не встигла, чи просто присвятити час собі».

Дослідження показало, що відсоток звільнень зменшився наполовину. Водночас 90 % працівників сказали, що хочуть зберегти чотириденний робочий тиждень, а 55 % зазначили, що їхня продуктивність підвищилася.

До того ж рівень вигоряння працівників знизився на 70 %, а рівень стресу — на 40 %.

Утім, не всі підтримують такий графік.

[Джей Річардс, співзасновник маркетингової компанії]:
«Гадаю, що чотириденний робочий тиждень загалом звучить добре, але на практиці скільки компаній зможуть підтримувати добробут працівників, якщо вони відмовляються від звичайного п’ятиденного тижня і втискають його в чотири дні?»

Дослідження тривало з червня минулого року. У ньому взяло участь 2900 працівників таких галузей, як фінансові послуги, інформаційні технології, маркетинг та готельний бізнес.

12. У Беніні бізнесмен винайшов заміну деревно-вугільним брикетам

Вугільні брикети з рослинних відходів
Тогба, Бенін

Ці вугільні брикети схожі на деревні, але насправді це не так. Бенінський підприємець Роланд Аджові винайшов нову технологію виробництва.

[Роланд Аджові, підприємець]:
«Я бачу багато вантажівок із деревним вугіллям. Тож подумав: “Чому нас просять боротися з вирубуванням лісів, але до наших міст і далі привозять так багато деревного вугілля?”»

Це спонукало Роланда провести дослідження і знайти інший метод виготовлення вугілля. Замість деревини бізнесмен використовує кукурудзяне лушпиння, шкірку маніоку, кокосову шкаралупу та інші відходи. Їх збирають, сортують і сушать. Потім усе спалюють, а з попелу роблять вугільні брикети.

[Роланд Аджові, підприємець]:
«Це втричі екологічніше за деревне вугілля, бо наші брикети мають високу теплопровідність, і їжа готується дуже швидко. А попелом потім можна удобрювати ґрунт».

Понад 60 % деревного вугілля у світі роблять в Африці, де ліси й так зникають. У Беніні деревне вугілля — друге основне паливо для побуту, і попит на нього зростає. Роланд надіється, що його проєкт допоможе зберегти ліси.

13. Магазин без продавців — новий тренд у Данії

Магазин без продавців
Увельсе, Данія

Жителям цього данського села стало значно простіше купувати молоко та інші харчі.

Понад два роки тому в Увельсе, що приблизно за 30 кілометрів від Копенгагена, закрилася єдина крамниця. Відтоді в селі не було жодного продуктового магазину.

Це означало, що приблизно тисяча місцевих жителів мусила їздити машиною щонайменше за сім кілометрів до найближчого міста, щоби просто купити хліба.

Тепер це в минулому. У центрі села відкрився маленький супермаркет. Усередині — коло 600 видів товарів, зокрема свіжі продукти, такі як фрукти та хліб.

Особливість магазину в тому, що він без продавців.

[Міхаель Нільсен, місцевий фермер]:
«Ми вирішили відкрити тут тимчасову крамницю в морському контейнері. Ми хочемо утримати людей у селі, тому вони можуть скуповуватися тут».

Коло 200 із 500 домогосподарств Увельсе мають частку в проєкті.

[Боділь Йордан, місцева жителька]:
«Я можу купувати тут — не треба їхати далеко в магазин. Це значно легше. Це добре для села, добре для нашої згуртованості, і можна поговорити з односельцями».

[Бйорн Багге, місцевий житель]:
«Усе концентрується у великих містах. У селах немає продуктових магазинів. Це проблема. Це означає, що невеликі села зникнуть, бо ніхто не захоче в них жити».

Проблема справді не унікальна. У всій Данії через інфляцію масово закриваються магазини. Ідеться про невеликі населені пункти, де живе менш як 40 тисяч осіб. Вони вже втратили п’яту частину супермаркетів.

Такі магазини самообслуговування можуть стати виходом. Доступ до магазину покупець дістає, просканувавши смартфоном QR-код, а потім ввівши свій цифровий ідентифікаційний номер.

За всіма діями покупців стежать десять камер. Наприкінці треба сплатити за покупки на касі самообслуговування.

А тим, хто не має смартфона, можна використовувати спеціальні брелоки з чипом.

Зараз у Данії працює 16 таких магазинів. Як очікують, до кінця року їх буде від 50 до 100.

14. 12 урятованих ламантинів випустили в дику природу США

Ламантинів випустили на волю
штат Флорида, США

Фахівці несуть урятованого ламантина до води в парку Блу-Спрінгс, що в штаті Флорида, США. До нього тут уже випустили на волю одинадцять таких самих морських ссавців. Їх знаходили з 2019 по 2021 рік. Багато з них тоді ще були дитинчатами.

Урятованих ламантинів виходжують у реабілітаційних центрах при океанаріумах та зоопарках. Дитинчат вирощують, поки вони не важитимуть 270 кілограмів. Маса дорослого самця — майже пів тонни.

[Моніка Росс, фахівець із питань ламантинів]:
«Ці малята — сироти. Їм треба вчитися бути ламантинами. Вони мають уміти шукати їжу й прісну воду. Їм треба вміти спілкуватися. <…> І це дивовижно, як швидко ці тварини навчаються».

Ламантинам знадобилася допомога, бо наприкінці 2020 року вони залишилися майже без їжі. Уздовж узбережжя Флориди загинула чи не вся морська трава. Причина — у забрудненні води. Ламантини почали гинути з голоду. 2021-го померли 1100 особин, а 2022-го — 800.

Ламантини розмножуються повільно, тому важливо рятувати кожну тварину. Після реабілітації ламантинів випускають із прикріпленими GPS-трекерами.

[Сара Ваппс, фахівець із питань ламантинів]:
«Так ми зможемо спостерігати за ними цілий рік, бачити, як ті адаптуються в природному середовищі».

У Флориді живе коло 8000 ламантинів. У холодні дні вони припливають до парку Блу-Спрінгс. Тут є притока річки Сент-Джонс. Температура води в ній навіть узимку не опускається нижче за 23 градуси.

Американські ламантини не мають природних ворогів, тому не вміють захищатися. Ці тварини безпечні й легко звикають до людей.

15. «Борщ тече в наших венах»: українську ідентичність відроджують через їжу

Борщ ― це Україна
Відродження ідентичності

Україна щодня виборює свою свободу як на полі бою, так і в галузі культури, зокрема відроджуючи кулінарні традиції.

Так, шеф-кухар Євген Клопотенко вже багато років вивчає та популяризує давні рецепти. Таким чином він допомагає краянам глибше усвідомити свою національну ідентичність і більше цінувати надбання українського народу.

[Євген Клопотенко, шеф-кухар]:
«Змінилося те, що значно більше людей почали розуміти, що вони — українці. <…> Багато людей починають говорити українською, їсти українську їжу, починають відкривати для себе українські традиції. І ця війна, це величезне вторгнення, просто збільшило те, що я робив раніше».

У своєму ресторані Клопотенко розповідає, якою була українська кухня до радянської влади. А ще заохочує скуштувати страви, які приготував за традиційними рецептами і яким надав нової форми. Наприклад, запечений пастернак із копченою сметаною чи гречаний хліб із присмаком ромашки.

Водночас Євгену вдалося офіційно зафіксувати самобутність української кухні на міжнародному рівні. Він разом із громадською організацією «Інститут культури України» домігся того, що торік у липні ЮНЕСКО визнала борщ нематеріальною частиною саме української культурної спадщини.

[Марина Соботюк, співзасновниця ГО «Інститут культури України»]:
«Чому саме борщ? Тому що у світі почали помічати, що на український борщ пишуть “російський суп”. І це обурювало весь світ, бо туристи, які сюди приїжджали, розуміли, що це наша страва, що борщ тече в наших венах».

Відродження та популяризування українських кулінарних традицій також допомагає розвинути туризм, а ще формує імідж України, як країни з унікальною, самобутньою культурою.

16. «Вогняний забіг» улаштували під час фестивалю світла в Копенгагені

Пробіг з ілюмінацією
Копенгаген, Данія

Цей забіг можна назвати вогняним. 2000 данців прикрасили себе різноколірними гірляндами й пробіглися нічним Копенгагеном. Його визначні будівлі й мости й так уже освітлені інсталяціями, а завдяки бігунам данська столиця просто засяяла.

[учасник забігу]:
«Пробігтися в холодний лютий Копенгагеном, прикрашеним усіма цими творами мистецтва й вогнями, — це просто фантастика».

Кожному учасникові заходу видали чотириметрову гірлянду на батарейках. Дистанція забігу — вісім кілометрів. Маршрут проходить повз 21 світлову інсталяцію. Загалом їх у місті — 55.

[учасниця забігу]:
«Це дуже гарно. Ми милувалися інсталяціями. Усі зупинялися й фотографувалися».

Забіг відбувся у межах щорічного фестивалю світла. Його проводять у Копенгагені ушосте. Фестиваль триває 23 дні. У цей час, щойно стемніє, у місті запалюють світлові інсталяції. Їх створюють дизайнери з різних країн. Під час свята данську столицю відвідують десятки тисяч туристів.

17. Витончені квіти зі сміття: француз перетворює відходи на мистецтво

Квіти з відходів
Париж, Франція

Хай вас не обманює краса цієї витонченої квітки. Її створила зовсім не природа, а французький художник Вільям Амор. Причому зі сміття.

Майстер збирає на вулицях Парижа пластмасові пляшки, поліетиленові пакети й навіть консервні бляшанки. Вдома все миє і стерилізує. Потім перетворює на прекрасні квіти.

[Вільям Амор, художник]:
«Для мене цей матеріал подібний до золота чи шовку — такий же цінний».

Художник любить квіти змалку, а створювати їх власноруч почав у 2015 році. Перед цим 15 років розробляв складну техніку свого мистецтва, яке можна порівняти з ювелірним.

[Вільям Амор, художник]:
«Кожна квітка зроблена з викинутого пластику — матеріалу, який я знайшов, очистив і надав форми. Тут ми бачимо прикрасу, зроблену зі звичайного сміття».

Робота потребує скрупульозності й великого терпіння. Наприклад, на створення гофрованої пелюстки маку майстер витрачає пів години.

Вільям каже, що він не має якихось схем чи ескізів. Беручись за чергове творіння, він просто дає волю фантазії, а вона безмежна.

Художник також співпрацює з деякими люксовими брендами. Він навіть виставляв свої роботи у Великому палаці в Парижі. Це престижний культурний та виставковий центр.

18. «Дзвін для короля»: з нагоди коронації Чарльза III шукають нових дзвонарів

«Дзвін для короля»
Іпсвіч, Велика Британія

Масовим передзвоном планують віншувати Карла III під час коронації у Великій Британії. Однак попри те що до заходу лишилося менш як три місяці, дзвонарів досі недостатньо.

Загалом їх у країні 30 чи 40 тисяч, але багато хто вже постарів. Центральна рада церковних дзвонарів закликає британців опанувати нову майстерність.

[Аманда Річмонд, інструкторка]:
«Ми хочемо, щоб у кожній церкві були дзвонарі, і всі вони калатали в дзвони на честь коронації».

Зацікавленість цим фахом зросла перед святкуванням платинового ювілею правління Єлизавети II. Багато дзвонарів було й під час похорону британської монархині.

Зараз на заклик кампанії «Дзвін для короля» відгукуються як новаки, так і досвідчені дзвонарі, які вже залишили цю роботу.

[Янус ван Гелверт, дзвонар]:
“(Король) багато робить для захисту природи. І я теж захисник довкілля, тому вирішив повернутися до цієї роботи і дзвонити під час коронації».

[Фіона Сміт, дзвонар-новачок]:
«Я в захваті від цього. <…> Знаєте, така можливість випадає раз у житті».

Учитися приходять навіть школярі. Інструктори кажуть, що ця праця не важка. Опановувати майстерність можна вже з одинадцяти років.

[Фрея, дзвонар-новачок]:
«Я порадила б молоді по-справжньому цим захопитися. Це приємне заняття й можна дуже швидко знайти багато друзів».

Організатори кампанії наводять різні аргументи на користь професії дзвонаря. Ця робота не потребує великої фізичної сили, але допомагає зміцнити м’язи рук, ніг та преса живота, розвиває координацію та спритність, а також поліпшує роботу серцево-судинної системи.

19. Милуватися каліфорнійськими маками тепер доведеться з висоти пташиного польоту

Каліфорнійський мак зацвітає
Лейк-Елсінор, США

Немов яскраву помаранчеву шаль накинули на схили пагорбів у каньйоні Вокер, що в США. Коло озера Елсінор зацвітає знаменитий каліфорнійський мак. Щороку це явище приваблює сюди тисячі туристів, але цього разу правила змінилися.

Влада міста Лейк-Елсінор на час цвітіння закрила доступ до цього місця. Щоправда, помилуватися ним однаково можна. Перший спосіб — переглянути відеотрансляцію через інтернет. Другий — покататися над квітучими пагорбами на зіплайні.

[туристка]:
«Це дивовижно, просто чудово. Коли закрито стежки, залишається можливість побувати тут і на власні очі побачити квіти, але водночас їх не витоптувати».

Доступ до маків закрили через інцидент, що стався 2019 року. Тоді тут було феноменальне суперцвітіння. Туристи фотографувалися й викладали світлини в соцмережах. Як наслідок, сюди почало приїжджати дедалі більше людей. Містечко Лейк-Елсінор просто не витримувало напливу. Але найбільше постраждали маки.

[Наташа Джонсон, мер Лейк-Елсінора]:
«Ми не чекаємо, що цвітіння маку буде таким, як у 2019 році. І частково це наслідки того, що тоді було багато людей. Вони ходили там, де заборонено, обираючи найкраще тло для фотографій».

Каліфорнійський мак важливий для екосистеми.

[Раян Родрігес, рейнджер]:
«Якщо маки ростуть, то розпускаються й інші місцеві квіти. Усі разом вони витісняють непритаманні цій місцевості рослини. Так зникає конкуренція, і тутешні квіти й трави добре ростуть. Це корисно комахам».

Зараз влада Лейк-Елсінора готує дрон із відеокамерами. Він літатиме вздовж стежок і зніматиме квітучі маки. Це також можна буде побачити онлайн.

По-науковому золотистий мак називається ешольцією каліфорнійською. Це ім’я він отримав на честь ботаніка Йоганна Ешшольца. А 1903 року квітка стала офіційним символом Каліфорнії.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: