01.05.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 12 по 17 лютого)

Огляд світових подій (з 12 по 17 лютого)

1. У Туреччині під уламками досі знаходять живих людей Порятунок з-під уламків Туреччина 13-річного хлопчика дістають..

Дата завантаження: 2024-05-01

video

1. У Туреччині під уламками досі знаходять живих людей

Порятунок з-під уламків
Туреччина

13-річного хлопчика дістають з-під зруйнованої будівлі в турецькій Антак’ї. Відколи стався землетрус, минуло понад 228 годин, тобто дев’ять із половиною діб.

А на цих кадрах — порятунок матері з дитиною в провінції Хатай. Вони чекали на допомогу стільки ж.

Лікарі кажуть, що люди можуть залишатися живими багато днів навіть без води. Але є багато чинників. Усе залежить від віку та стану здоров’я, а також від травм і вуличної температури. За словами рятувальників, дістати когось живим через п’ять або більше днів після землетрусу — це вже можна вважати дивом.

Хусейн Бербер провів під завалами 187 годин. Коли 6 лютого стався найпотужніший землетрус, 62-річний житель міста Антак’я був у квартирі на першому поверсі 15-поверхового будинку.

Будівля обвалилася, але чоловікові пощастило. Холодильник та комод стримали стіни. У нього залишився простір, а ще стілець і невеликий килим, яким він укривався.

Чоловік каже, що на підлозі знайшов свої ліки для діабетиків і пляшку води.

[Хусейн Бербер, чоловік, що вижив]:
«Я кричав, я кликав. Але ніхто не відгукувався. Я відчув невелике полегшення, коли почув звуки над уламками, але моє горло розпухло, бо я й далі волав».

Хусейн каже, що вже втратив надію. Але згодом почув голоси рятувальників.

[Хусейн Бербер, чоловік, що вижив]:
«Хтось простягнув руку, і вона зустрілася з моєю. Після чого мене витягли».

Загальна кількість загиблих у Туреччині та Сирії перевищує 41 тисячу осіб. Мільйонам потрібна гуманітарна допомога. Багато хто втратив житло, тоді як надворі по-зимовому холодно.

Нині акцент уже змістився на підтримку тих, хто вижив. Рятувальні операції ще проводять, але набагато менше. Завали почали розбирати екскаваторами.

Особливо непокоїть північний захід Сирії. Цей постраждалий регіон контролюють повстанці, і туди допомога доходить із величезними затримками.

2. «Час має важливе значення»: Столтенберг про посилення підтримки України

Зброя для перемоги України
Брюссель, Бельгія

[Єнс Столтенберг, генсек НАТО]:
«Я вітаю нові обіцянки щодо підтримки (України), які висловили країни НАТО, зокрема збільшення важкого озброєння та військовий вишкіл. Це критично важливо. Україна має вікно можливостей, щоб схилити чашу терезів на свою користь, і час має вирішальне значення».

Такими словами розпочав свій виступ генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції у штаб-квартирі Альянсу в Брюсселі.

Там 14–15 лютого проходили зустрічі міністрів оборони держав-членів Альянсу паралельно із засіданням Контактної групи з питань оборони України — так званої групи «Рамштайн».

У середу очільники оборонних відомств країн НАТО погодилися збільшити підтримку України, посилити власні засоби стримування й розробити заходи захисту критично важливої інфраструктури.

За словами Столтенберга, щоб допомогти Україні, країнам НАТО необхідно нарощувати виробництво боєприпасів, зокрема 155-міліметрових артилерійських снарядів.

Також у Брюсселі порушили тему надання Україні винищувачів F-16. Про це натякнув міністр оборони України Олексій Резніков, показавши журналістам носову хустинку із зображенням реактивного літака.

Це підтвердила й міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен.

[Кайса Оллонгрен, міністр оборони Нідерландів]:
«Це правда, що (український уряд) також попросив (винищувачі) F-16. І це те, до чого ми теж ставимося дуже серйозно. Звичайно, це складна система озброєнь, і ми повинні обговорити це з нашими партнерами».

Водночас Столтенберг заявив, що деякі члени Альянсу погодились зробити нові внески до Комплексного пакета допомоги НАТО, який фінансує постачання Україні продовольства, медикаментів, пального, протидронних систем та понтонних мостів.

Також учасники зустрічі погодили нові керівні принципи оборонного планування, які враховуватимуть такі виклики, як повномасштабна війна Росії проти України, тероризм та агресивні дії Китаю.

3. Біля Канарських островів урятували 120 мігрантів, чиї човни сіли на мілину

Човни з мігрантами сіли на мілину
Лос-Крістіанос, Іспанія

Понад 120 мігрантів за один день урятувала берегова охорона Іспанії. Нелегали пливли на трьох човнах з Африки до Канарських островів. Усі три сіли на мілину.

Спочатку виявили човен, на якому було 23 людини, серед них п’ять жінок та чотири дитини. Зі слів мігрантів, вони вирушили з міста Дахла до Західної Сахари. Спочатку на борту було 29 осіб, але шість із них дорогою померли. Це четверо чоловіків та дві жінки. Мігранти викинули їхні тіла в море.

[Лурдес Ернандес, представниця Червоного Хреста]:
«Вони кажуть, що пробули в морі дев’ять днів, і за цей час померло шестеро людей».

У рятувальній операції брали участь два вертольоти й два судна. Мігрантів доставили на острів Тенерифе.

Невдовзі берегова охорона виявила ще два човни, що сіли на мілину. На них було 86 чоловіків та 12 жінок. Усіх доставили до порту на острові Гран-Канарія.

Останніми роками мігранти з Африки, які пливуть до Європи, дедалі частіше обирають небезпечний шлях через Атлантику до Канарських островів. Це тому, що військово-морські сили ЄС добре патрулюють Середземне море й повертають нелегалів до Лівії.

За даними МВС Іспанії, у січні на Канарські острови переправилися 566 мігрантів. А торік — понад 15 тисяч. За статистикою морської рятувальної служби Іспанії, в Атлантичному океані тоне кожен 20-й мігрант.

Тим часом минулого тижня лідери Євросоюзу домовилися посилити охорону кордонів, щоб зупинити потік нелегалів з Африки, Азії та Близького Сходу.

4. Колишнього президента Киргизстану випустили з тюрми

Атамбаєв на свободі
Киргизстан

Експрезидента Киргизстану Алмазбека Атамбаєва випустили з тюрми. Його справу направили на перегляд.

Атамбаєв відбував 11-річний термін за низкою статей. Тепер він збирається їхати за кордон на лікування. Відповідний дозвіл видав Первомайський районний суд столиці.

[Алмазбек Атамбаєв, колишній президент Киргизстану]:
«Правду кажучи, треба терміново лікуватися. Треба терміново летіти на лікування. Але я, як завжди, повернуся. I’ll be back».

Атамбаєв був президентом з 2011 по 17 рік. Вирок йому ухвалили 2020-го. Йому, зокрема, закидали визволення з тюрми кримінального авторитета Азіза Батукаєва. Того посадили на 16 років за організування масових заворушень, захоплення заручників та вбивства.

Утім, експрезидент називає всі звинувачення політичними.

[Алмазбек Атамбаєв, колишній президент Киргизстану]:
«Усі кримінальні справи проти мене вигадані, шиті білими нитками. Час це однаково покаже. Сподіваюся, що розпочалася якась хвиля справедливості».

На перегляд справу подав Верховний суд країни 13 лютого. До цього він двічі змінював своє рішення: 2020-го він скасував усі вироки попередніх інстанцій, потім після клопотання генпрокуратури знову визнав Атамбаєва винним. Через рік він залишив вирок чинним.

66-річного Атамбаєва заарештували у 2019 році. Незадовго до цього він посварився зі своїм наступником Сооронбаєм Жеенбековим, якого через рік скинули внаслідок заворушень.

5. Європарламент підтримав заборону нових бензинових і дизельних авто з 2035 року

Перехід на електрокари з 2035 року
Європарламент схвалив заборону «брудних» авто

Європарламент схвалив заборону на продаж нових бензинових і дизельних автомобілів, починаючи з 2035 року. Це правило стосуватиметься й машин із гібридними двигунами. Також до 2030 року рівень шкідливих викидів нових авто має зменшитися на 55 % проти 2021 року.

За радикальні зміни в автопромисловості проголосувало 340 депутатів, 279 висловилося проти, 21 утримався.

Влада Євросоюзу запропонувала заборонити продаж нових автомобілів зі шкідливими викидами торік у жовтні. Це зробили відповідно до стратегії ЄС, згідно з якою до 2050 року країни блоку мають стати так званими вуглецево-нейтральними. Зараз на автоіндустрію припадає коло 15 % усіх викидів CO₂ в Євросоюзі.

Консервативні депутати Європарламенту виступають проти таких змін в автопромисловості. Насамперед це ставить під загрозу робочі місця. Наприклад, у Німеччині у виробництві автомобілів із двигунами внутрішнього згорання працює 600 тисяч осіб.

Водночас у світі зараз існує дефіцит літію, що необхідний для виробництва електричних батарей. Депутати від правих партій запитують, як влада ЄС планує сповна забезпечити автоіндустрію цим металом.

Також, щоб утілити стратегію в життя, доведеться розвивати інфраструктуру для заряджання електромобілів. При цьому «зелені» активісти та депутати-соціалісти стверджують, що електрокари дешевші в експлуатації. Але цей аргумент втрачає актуальність на тлі енергетичної кризи в ЄС.

Критики вважають, що європейський середній клас не зможе дозволити собі купувати нові автомобілі. Люди просто довго їздитимуть на старих машинах подібно до того, як це відбувається на Кубі.

Остаточно затвердити законопроєкт планують у березні.

6. Human Rights Watch закликає ООН відреагувати на доповідь про переслідування уйгурів у Китаї

Звіт про переслідування уйгурів
HRW звернулася до ООН

ООН має вжити заходів щодо тяжкого становища сотень тисяч уйгурів та інших мусульман у Китаї. Про це заявила виконавчий директор правозахисної організації Human Rights Watch.

Тирана Хассан каже, що Верховний комісар ООН з прав людини Фолькер Тюрк має відреагувати на звіт про придушення уйгурів. Його торік у серпні опублікувала його попередниця Мішель Бачелет за кілька хвилин до закінчення її мандата.

У документі йдеться, що в китайському регіоні Сіньцзян уйгурів репресують і сотні тисяч тримають в ув’язненні.

[Тирана Хассан, виконавчий директор Human Rights Watch]:
«Ми хотіли би бачити, що Тюрк робить кроки для фактичного виконання своїх зобов’язань і готовий підтримувати принципи універсальності Загальної декларації прав людини, якій виповнюється 75 років».

Звіт рекомендує Пекіну вжити заходів для звільнення всіх тих, кого утримують у так званих центрах професійної освіти, тюрмах чи місцях тримання під вартою.

[Тирана Хассан, виконавчий директор Human Rights Watch]:
«У дуже тривожній доповіді УВКБ ООН щодо Сіньцзяну йдеться, що масштабні порушення, які вчиняє китайська влада, можуть бути прирівняними до злочинів проти людяності. Це узгоджується з такими ж висновками, яких Human Rights Watch дійшла під час власного розслідування».

Пекін усі звинувачення відкидає. Він каже, що створив у Сіньцзяні центри профосвіти, щоб забезпечити людей роботою.

Однак правозахисники й численні свідки кажуть, що це фактично справжні в’язниці, де уйгурів змушують відмовлятися від своєї культури й віри та вивчати доктрини комунізму.

У Сіньцзяні живе коло 10 мільйонів уйгурів.

Згідно з доповідями правозахисників, репресій у Китаї зазнають не лише уйгури, а й тибетці, парафіяни домашніх християнських церков, а також прихильники мирної духовної практики Фалуньгун. Останні, за деякими даними, становлять найчисленнішу групу в’язнів сумління у світі.

7. Мохи та ліси: що показали на меблевому ярмарку дизайну в Стокгольмі

Тиждень дизайну
Стокгольм, Швеція

Природа, наша планета та шведські ліси. Усе це надихає одну стокгольмську дизайн-студію, яка створює дивани у вигляді каміння, укритого мохом, і грибоподібні лампи.

Ця студія стала почесним учасником Стокгольмського меблевого ярмарку. Але вона не єдина порушує тему відповідального дизайну.

Ця інсталяція має назву «Зараз або ніколи». Замість меблів тут сировина. І її саме стільки, скільки треба, щоб, спаливши її, отримати кілограм CO₂. Наприклад, 2,1 кілограма ротанга або крихітний шматочок шкіри.

[Крістофер Лундгольм, творець експозиції]:
«Ми починаємо думати інакше. Починаємо замислюватися, які матеріали могли б використовувати та як ми їх використовуємо, які малоефективні, а які дають справді чудовий досвід».

Організатори виставки хочуть наочно показати, що матеріали для оформлення офісів та квартир, мають велике значення. Приміром, ліпше обрати дерево, ніж нержавіючу сталь, і ротангу, а не шкіру.

[Емма Олберс, дизайнерка]:
«Коли я роблю дизайн і працюю з клієнтами, навіть якщо вони думають про екологічність, вони однаково іноді вважають, що зовнішній вигляд трохи важливіший. Натомість я намагаюся сказати, що форма обмежена можливостями планети».

Ще одна експозиція показує, як можна повторно використовувати відходи. Вона називається «Затягнувши петлю». Наприклад, старі джинси перероблено на вішалки.

Організація, яка створила цю експозицію, спочатку допомагала дизайнерам використовувати пластик, що потрапляв до океану, для створення меблів чи модного одягу.

Тепер платформа намагається переробляти відходи до того, як вони опиняться в океані, прямо співпрацюючи з брендами.

Водночас деякі студії прагнуть узагалі відмовитися від будь-яких матеріалів, які не переробляються.

8. Шалене полювання на гелікоптерах: у США відстрілюють диких кабанів

Полювання на кабанів
штат Техас, США

Над полями штату Техас пролітає гелікоптер. Але пасажири не просто оглядають місцевість. Вони полюють на диких кабанів. На південному сході США цей вид майже не має природних ворогів.

Місцева компанія бере коло 3000 доларів за дві години полювання. Зброю використовують дуже різну: від автоматичних карабінів до пістолетів-кулеметів.

[Мітчелл Біркетт, мисливець]:
«Звичайно, дістаєш багато задоволення й можеш стріляти з великих стволів. Але водночас розумієш, що допомагаєш усунути справді велику проблему, яка виникла в Техасі».

Командир екіпажу використовує свій досвід бойового стрільця морської піхоти США. Він каже, коли заряджати, коли стріляти, а коли припиняти. Відкривати вогонь дозволено тільки по диких кабанах та койотах.

[Тейлор Кері, командир екіпажу]:
«У штаті Техас кабанів розвелося до півтора мільйона особин. І їхня чисельність постійно зростає. Розмноження фактично вийшло з-під контролю. Вони здебільшого живуть на сході, півдні та в центрі Техасу. Тож ми, так би мовити, в епіцентрі свинячої проблеми».

Кабанів завезли до Північної Америки сотні років тому. Відтоді вони завдають шкоди сільському господарству. Ці тварини виростають до 180 кілограмів і пересуваються стадами.

[Мікайла Кіллам, зоолог]:
«Більшість наших хижаків просто не можуть конкурувати з ними. У техаських краях єдині, хто може протистояти дорослій дикій свині, це пума та алігатор. Але їх просто замало».

Щодо туш убитих кабанів, то їх не прибирають. Зоологи кажуть, що дикі свині можуть їсти плоть. Також у регіоні достатньо койотів. Тож їхні туші точно не будуть проблемою.

9. Руандієць побудував у своєму селі невелику гідроелектростанціюбираються це довести

Електростанція своїми руками
Кірехе, Руанда

Руандієць Ісраель побудував у своєму селі, що в Східній провінції, гідроелектростанцію. Головна мета — поліпшити життя краян. Адже щойно стемніє, усі справи завмирають.

[Ісраель Хабімана, власник гідроелектростанції]:
«Тут люди тільки недавно почали мати справу з електрикою. Багато хто помер, так її і не побачивши».

Ісраель за фахом електрик. Побудувати гідроелектростанцію вирішив, коли побачив таке устаткування в місті Каронгі.

[Ісраель Хабімана, власник гідроелектростанції]:
«Я не ходив до школи, але це не заважало мені щось робити, навіть якщо було дуже важко. Я часто приходив на мінігідроелектростанцію, не кажучи працівникам, навіщо прийшов. Я просто дивився, як там усе працює, а потім зробив таке саме».

На гідроелектростанції Ісраеля працює 15 осіб. Вони поступово під’єднують до мережі сільські будинки.

Наразі підійшла черга Жаклін. Вона вчителька. Відсутність електрики завжди ускладнювала їй роботу. До того ж діти змушені робити уроки вдень.

[Жаклін Ньїрахірва, жителька Кірехе]:
«Коли нам під’єднають електрику, у моїй сім’ї багато що зміниться. Ми дивитимемося телебачення, діти зможуть робити уроки вечорами. Коли буде світло, у домі навіть стане безпечніше».

Побудувати гідроелектростанцію Ісраелю допомогла Енергетична організація Руанди, яку заснував уряд. Майстра забезпечили обладнанням. Однак йому наразі бракує кабелю, щоб під’єднати все село. Доходи від експлуатації станції невеликі, тому Ісраель чекає на допомогу спонсорів.

Згідно зі статистикою, у Руанді у 2010 році лише 10 % домогосподарств були електрифікованими. 2022-го цей показник збільшився до 75 %.

10. Кубинці потерпають через нестерпно повільний інтернет

Нестерпно повільний інтернет
Гавана, Куба

У кубинців, які й так потерпають через довгі черги за їжею, пальним та ліками, виникла нова проблема — нестерпно повільний інтернет.

Влада країни вперше відкрила доступ до мобільного інтернету лише п’ять років тому. З’єднання ніколи не було швидким. Але останніми місяцями воно сповільнилося до мінімуму. Тепер багато хто обурюється, бо не може ні фільм подивитися, ні подзвонити, ні знайти щось у пошуковій системі.

[жителька Гавани]:
«Інтернет є, але іноді ним неможливо користуватися. Зв’язку просто немає».

[жителька Гавани]:
«Інтернет постійно обривається. Неможливо слухати музику. Програму “Вотсап” доводиться перемикати на режим “Політ”, щоб можна було з’єднатися знову».

Кубинський інтернет уважають найповільнішим у Латинській Америці. Так, фільм завбільшки п’ять гігабайтів у США завантажується приблизно за п’ять хвилин, а на Кубі — за три з половиною години.

Водночас державна телекомунікаційна компанія — монополіст на ринку соціалістичної країни.

[житель Гавани]:
«В інтернеті навіть є багато мемів про те, що на Кубі, щоб вийти в інтернет, треба перевести телефон у режим польоту, вивести його з режиму польоту, потім вимкнути та ввімкнути знову. Ніхто у світі більше так не під’єднується».

Голова державної телекомунікаційної компанії недавно оголосила, що швидкість упала, бо у 2022 році додалося понад мільйон нових користувачів. Це тисне на стару інфраструктуру, яка потребує модернізації.

Варто зазначити, що інтернет на Кубі не зовсім відкритий. Деякі сайти заблоковано, і зайти на них можна лише через VPN. До того ж під час недавніх масових протестів з’єднання було тимчасово обмежено.

США планували прокласти на острів телекомунікаційний кабель. Однак від цих планів відмовилися з міркувань національної безпеки. Утім, кубинська влада обіцяє, що вже до квітня з’єднає острів кабелем із Мартинікою.

11. Рятуючись від домашнього насильства, в Австралії дбають і про своїх улюбленців

«Тварини в кризі»
Австралія

Коли Керрі Герд зрозуміла, що вдома їй загрожує небезпека, вона вирішила втекти. Ставши жертвою домашнього насильства, австралійка хотіла перебратися до притулку, де живуть такі ж, як вона. Але там їй сказали, що улюблену кішку принести не можна.

[Кері Герд, жертва домашнього насильства]:
«Мені довелося б залишитися, бо я б не покинула Принцесу Генрієтту, якби вона не могла б потрапити в безпечне місце».

Допомогла програма «Домашні тварини в кризі», яку заснувало Королівське товариство із запобігання жорстокому поводженню з тваринами і яка працює в більшості штатів Австралії. Завдяки їй кішці знайшла сім’ю, згодну її прихистити.

За останні п’ять років організація допомогла понад 170 сім’ям. Щойно власники вставали на ноги, то забирали своїх улюбленців.

[Ліза Роу, соцпрацівник]:
«Вони кажуть, що відчувають значне полегшення, знаючи, що є така програма. Коли справа доходить до планування втечі, то матимуть на одну проблему менше».

Невелике дослідження показало: щонайменше половина жертв домашнього насильства каже, що їхні тварини теж постраждали. Як наслідок, коло третини власників відкладають утечу, бо побоюються за безпеку своїх тварин.

[Кері Герд, жертва домашнього насильства]:
«Про це важливо подумати, бо ти покидаєш не лише дім, ти також залишаєш тварину. Якщо не впевнена, що вона буде в безпеці, навряд чи тікатимеш».

Пауліна й Бретт у межах програми взяли на виховання двох собак.

[Пауліна Едвардс, учасниця програми допомоги]:
«Приємно усвідомлювати, що допомагаємо не лише домашній тварині, а й тому, хто зіткнувся з домашнім насильством чи проблемами в сім’ї».

Якщо опікунів немає, то тварини живуть у притулку організації. Але здебільшого намагаються прилаштувати в господарів.

[Ліза Роу, соцпрацівник]:
«Середовище розплідника не ідеальне для будь-якої тварини. Програма пропонує їм дім, тому нам просто треба залучити якнайбільше тимчасових опікунів».

Більшу частину витрат, зокрема харчування й ветеринарний догляд, покриває програма. Це ще один стимул простягнути руку допомоги.

12. Частину знаменитого серцеподібного острова виставили на продаж

Острів на продаж
Галешняк, Хорватія

Ідеальний подарунок на День святого Валентина. Але тільки якщо ви маєте додаткові 13 мільйонів євро. На продаж виставили частину так званого Острова Любові, що в Хорватії. Він унікальний тим, що має форму серця.

Галешняк омиває Адріатичне море. Острів дуже популярний у любителів зробити ефектне фото.

На острові немає ні готелів, ні вілл, ні ресторанів. Але це не заважає багатьом знаменитостям щоліта відвідувати Галешняк на яхтах. Тепер частину острова пропонують потенційним покупцям під забудову.

[Сільвестро Кардум, представник власника ділянки землі]:
«Бейонсе відсвяткувала свій 39-й день народження на острові, і вона буває тут щороку по кілька днів чи навіть тижнів. Майкл Джордан був тут торік, а також Джефф Безос. У цьому районі не бракує знаменитостей».

Виторг від продажу інвестують у розвиток інших курортів Хорватії.

[Сільвестро Кардум, представник власника ділянки землі]:
«Острів має площу 142 тисячі квадратних метрів. На продаж виставили трохи більше ніж 40 тисяч квадратних метрів. Ціна — 13 мільйонів євро».

Острів має і давню історію. У 2019 році археологи знайшли тут сліди людського житла віком 7000 років.

13. Крісло-мішок замість піжами: японці придумали новий спосіб розслабитися

Крісло-мішок замість піжами
Токіо, Японія

Цей універмаг у Токіо лише щойно відкрився, а покупець уже лежить на підлозі.

[Руюдзі Баба, покупець]:
«Посередині воно трохи важче. Але однаково весело».

Це крісло-мішок, яке можна надіти на себе. На початку місяця воно стало хітом у японських соцмережах.

Його винахідник Сього Такікава каже, що головна ідея — дати людям змогу розслабитися.

[Сього Такікава, винахідник крісла-мішка]:
«Це подушка, яка дасть змогу відпочити коли завгодно та де завгодно. Ви можете надіти її та розслабитись у своїй вітальні або в багатьох інших місцях».

Пандемія COVID-19 змусила багатьох японців залишатися вдома. Можливо, саме проведений в ізоляції час надихнув людей на такі кумедні вироби.

[Сього Такікава, винахідник крісла-мішка]:
«Під час пандемії люди більше були вдома. У нас виникла ідея, як заповнити час, який мали проводити в помешканні, веселощами та відпочинком».

У такому мішку можна ходити, сидіти, лежати та навіть працювати. Ця покупниця зазначає, що на тлі енергетичної кризи таке крісло також може зігріти в холодну пору року.

[Юу Мацудзакі, покупниця]:
«А воно легше, ніж я очікувала. До того ж тепле. Думаю, якщо його надіти взимку, то почуватимешся в теплі та затишку».

Крісло-мішок випускають трьох розмірів: дитячий, середній та великий. Коштує воно коло 120 доларів.

14. Північнокорейську холодну локшину ненмьон додали до списку ЮНЕСКО

Страву додали до списку ЮНЕСКО
Північна Корея

Це ненмьон — страва північнокорейської кухні, яка так сподобалася президенту Південної Кореї, що він постійно її нахвалював. Кім Чен Ин пригостив цією холодною гречаною локшиною Мун Чже Іна п’ять років тому, коли вони вперше зустрілися. А недавно її додали до списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО.

Приготування гречаної локшини потребує великої майстерності. Вона має бути ніжною. Подають у м’ясному бульйоні й по-особливому оформляють. Спочатку наливають трохи бульйону, потім викладають локшину. Зверху додають кімчі, нарізані шматочки м’яса, скибочки груш чи огірків, а потім варене яйце. Далі знову наливають бульйон. Подають у латунному посуді.

Ненмьон також називають ренмьоном. Згідно з історичними записами, цю страву їли ще в XIV столітті. Спочатку вона була дуже популярною у Пхеньяні. Потім її полюбили на всьому Корейському півострові.

[Пак Хьон Мі, працівниця ресторану]:
«Пхеньянський ренмьон давно відомий як наша національна страва. Вона людям дуже подобається й стала популярною».

Спочатку локшина завжди була довгою. Це символізувало довголіття. Зараз її розрізають за бажанням клієнта.

Утім, ненмьон не можна назвати повсякденною стравою північнокорейців. Їдять її переважно на свята. Харчів тут бракує вже багато десятиліть. До того ж вони дорогі. Тож ненмьон у КНДР — страва особлива, навіть розкіш.

15. Філіппінська наречена пішла під вінець із букетом із цибулі

Весільний букет із цибулин
Філіппіни

Ця філіппінська наречена мала б цілком звичайний вигляд, якби не букет. Якщо придивитися, можна помітити, що він із цибулі.

Схожі й у подружок нареченої.

Відмовитися від квітів пара вирішила на тлі небувалого у Філіппінах зростання цін на цибулю. Вона зараз дорожча за курятину й свинину.

Букет здивував не лише 150 гостей весілля, а й став хітом соцмереж. До речі, він нелегкий — коло п’яти кілограмів.

[Ейпріл Ліка Беррей-Нобіс, жителька Філіппін]:
«За чотири дні до весілля ми змінили плани. Ми вирішили використати цибулю, щоб після церемонії її було в нас вдосталь. Квіти один раз виставиш — і викинеш. Чому б не бути трохи практичнішим?»

Цибуля на Філіппінах коштує понад 13 доларів за кілограм. Тож весілля для місцевих мало дорогий і багатий вигляд.

[Ейпріл Ліка Беррей-Нобіс, жителька Філіппін]:
«Ми не очікували такої раптової онлайн-слави».

[Ервін Нобіс, житель Філіппін]:
«Не думали, що відео стане вірусним. Ми просто хотіли, щоб наше весілля було унікальним і незабутнім».

За даними міністерства сільського господарства країни, зараз цибуля на Філіппінах усемеро дорожча, ніж була торік у червні. У цьому влада звинувачує спекулянтів та негоду.

Але продавці на ринках кажуть, що не винні в нестачі.

Влада вже розпорядилася завезти до країни понад 20 тисяч тонн цибулі. Як очікують, ціни на неї впадуть до 2–3 доларів за кілограм. До того ж скоро в країні зберуть новий урожай.

16. Гігантські ляльки й сатира: карнавал у В’яреджо відзначає 150-річчя

Карнавалові у В’яреджо 150 років
Італія

Гігантські ляльки пливуть над кварталами італійського міста. Цього року знаменитий карнавал у В’яреджо святкує 150-річчя.

Висота деяких фігур сягає 20 метрів. Платформи з ляльками важать до 40 тонн. В останній день карнавалу журі обере найкращий витвір.

Ляльок тут роблять цілий рік. Ще до завершення заходу в майстернях уже готуються до наступного. Для цього відведено великі ангари на узбережжі Лігурійського моря.

Фігури роблять із пап’є-маше й металевих механічних конструкцій. Над ними трудяться теслярі, інженери, ковалі й художники. Зазвичай ляльки — це карикатури на політиків чи інших відомих осіб. Деякі вироби присвячують важливим подіям чи проблемам.

Карнавал тут уважають народним святом, до якого залучені і ті, хто виступає, і глядачі.

[Алессандро Серв’єрі, учасник карнавалу]:
«Ви маєте поринути в карнавальний настрій, беручи участь у виступі (якогось гурту), інакше будете надто відірваними від того, що відбувається. Треба поринути в карнавальну казку».

[Летиція Лігуорі, учасниця карнавалу]:
«Як і щоразу, очікую, що ляльки проілюструють деякі торішні події. Так можна зменшити їхній поганий вплив чи підштовхнути людей про них подумати, щоб карнавал був не лише веселощами».

Карнавал у В’яреджо проводять із 1873 року. Він другий за значущістю в Італії після Венеційського. Зазвичай його відвідує до 500 тисяч осіб. Виняток був під час пандемії.

[Франческо Делле Мура, учасник карнавалу]:
«Надіюся, що наступні паради теж розважатимуть, створюватимуть атмосферу свята для всіх учасників і глядачів та всіх об’єднуватимуть, передаючи важливі послання про минуле, сьогодення й майбутнє».

Карнавал триватиме до 25 лютого. Окрім мальовничих процесій, тут відбудуться бали-маскаради та інші розважальні заходи.

17. 50 скульптур та рельєфів Донателло показали на виставці в Лондоні

Виставка скульптур Донателло
Лондон, Велика Британія

Мармурова статуя Давида з головою Голіафа біля ніг зустрічає гостей нової виставки в Музеї Вікторії та Альберта в Лондоні. Це рання робота майстра епохи Відродження Донателло. Він створив її у віці приблизно 20 років.

У музеї виставили одразу 50 робіт Донателло. У Великій Британії це вперше.

Скульптор народився у Флоренції в 1386 році. Працював із мармуром, бронзою, вапняком, деревом та золотом.

[Пета Моттюр, кураторка музею]:
«Особливість Донателло в тому, що він зумів поєднати різні стилі — ті, що сформувалися недавно, і ті, які вже вважали класикою. Так він виробив свій особливий підхід до створення скульптур».

Роботи Донателло переважно належать до релігійної тематики. Він створив скульптури святих, а також Ісуса та Діви Марії. Водночас зображував їх більш олюдненими, ніж це робили інші художники того часу.

[Елеонора Дреш, головний редактор культурологічного видання]:
«Одна скульптура мене особливо зворушила — це Мадонна з немовлям. <…> Видно, що вона його обожнює, але в погляді є щось дуже людське. І, як на мене, у цьому геніальність Донателло. Здається, що ця Мадонна могла би бути вами, а ця дитина могла би бути вашою».

На думку експертів, Донателло глибоко розумів психіку та почуття людей. І це проявлялося в його роботах. Стиль флорентійського майстра також намагалися повторити сучасники.

[Пета Моттюр, кураторка музею]:
«Вплив Донателло був величезним. Він був майстром скульптури. І не лише його сучасники та учні, а й майстри інших поколінь, такі як Мікеланджело, озиралися на його роботи та в нього вчилися».

Сучасники описували Донателло як сильну особистість. Водночас він був скромним і не надавав значення славі та грошам. Гонорари зберігав у майстерні, і його учні могли вільно користуватися цими грішми.

На виставці показано й скульптури та картини учнів Донателло, а також художників і скульпторів, які черпали натхнення в його роботах. Загалом тут 130 експонатів. Багато з них надали музеї Флоренції і Берліна.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: