28.06.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 10 по 15 березня)

Огляд світових подій (з 10 по 15 березня)

1. В Індонезії через повені та зсуви гинуть люди Повені та зсуви Західна Суматра, Індонезія Щонайменше..

Дата завантаження: 2024-04-28

video

1. В Індонезії через повені та зсуви гинуть люди

Повені та зсуви

Західна Суматра, Індонезія

Щонайменше 19 людей загинуло в Індонезії внаслідок повеней та зсувів, спричинених кількома днями злив. Ще сімох людей уважають зниклими безвісти.

Лихо сталося в провінції Західна Суматра. Від негоди потерпає її столиця Паданг та ще вісім регіонів. Особливо південна прибережна зона.

[Абдул Малік, керівник рятувальників]:

«Об’єднана команда рятувальників розширила роботу на 14 постраждалих районів».

Пошкоджено близько 700 житлових будинків, а також десятки мостів, школи та сільськогосподарські угіддя.

У рятувальних роботах бере участь 150 осіб. Їм перешкоджає те, що деякі дороги заблокували зсуви.

Понад 70 тисяч жителів мусило евакуюватися. Спеціальних тимчасових притулків не обладнали, тому люди розміщуються в довколишніх мечетях. Їм надають їжу, воду та ліки. Щойно вода відступить, вони одразу ж повернутися додому.

Однак прогнози синоптиків невтішні — попереду ще кілька днів злив. Очікують нових повеней та зсувів. Сезон дощів в Індонезії почався в січні.

2. Дострокові вибори в Португалії: соціалісти вперше з 2015 року втратили більшість

Перемогли праві

Лісабон, Португалія

На дострокових виборах у Португалії перемогу здобув консервативний правоцентристський Демократичний альянс на чолі з Луїшем Монтенегру. Водночас Соціалістична партія Педру Нуну Сантуша, яка була у владі з 2015 року, утратила абсолютну більшість.

За підрахунками, Демократичний альянс набрав 29,49 % голосів виборців. Соціалістична партія має 28,66 %.

Третє місце посіла права популістська партія «Досить». Її очолює колишній спортивний коментатор Андре Вентура. На попередніх виборах вона набрала 7 % голосів, а на цих — 18 %. Але дві найбільші партії раніше заявляли, що коаліції з нею не створюватимуть.

Луїш Монтенегру, виступаючи перед прихильниками, висловив надію, що соціалісти та партія «Досить» не сформують коаліції проти нього.

[Луїш Монтенегру, голова Демократичного альянсу]:

«Щоб забезпечити в країні стабільність і верховенство закону, ми маємо апелювати до почуття відповідальності кожного, хто займе місце в парламенті, представляючи португальський народ».

Як очікують експерти, сформувати коаліційний уряд у країні буде непросто. Це може призвести до нових дострокових виборів.

Цьогорічні вибори президент призначив торік після відставки прем’єр-міністра країни Антоніу Кошти. Той залишив посаду на тлі корупційного скандалу.

3. Ізраїль обіцяє, що гумдопомога не дістанеться ХАМАСу

Доставляння гумдопомоги

Ізраїль

Допомога, що надходить морем, дістанеться палестинському цивільному населенню в Секторі Гази, а не ХАМАСу. Про це заявив міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант.

[Йоав Галант, міністр оборони Ізраїлю]:

«Гуманітарне питання, яке невдовзі буде на порядку денному у зв’язку з очікуваним прибуттям суден, — головна тема в межах забезпечення постачання цивільному населенню, а не ХАМАСу. Такі дії послаблюють ХАМАС і посилюють нас».

У вівторок судно з двома сотнями тонн гумдопомоги для Сектора Гази вийшло з Кіпру. Це пілотний проєкт відкриття морського коридору для доставляння вантажів цивільному населенню анклаву.

Як повідомляють гуманітарні агенції, після п’яти місяців війни сотні тисяч палестинців перебувають на межі голоду. Так, ООН попереджає, що принаймні 576 000 осіб, тобто чверть населення анклаву, гостро потребує продовольства.

Американські військовики заявили, що гуманітарну допомогу везе також і їхній корабель.

Тоді як постачати вантажі сушею майже припинили, увагу зосередили на альтернативних маршрутах, зокрема на доставлянні морем і повітрям.

На цих кадрах кілька літаків скидають піддони з гуманітарною допомогою на півночі Гази.

Експерти кажуть, що такий вид доставляння менш ефективний, бо майже неможливо гарантувати, що вантажі розподілять серед тих, хто найбільше їх потребує.

Суходолом гумдопомогу майже не привозять, бо озброєні угруповання палестинців нападають на машини й намагаються їх пограбувати.

4. Конгрес США ухвалив закон, який може заборонити тікток

Тікток заборонять?

США

Палата представників США ухвалила законопроєкт, який дає близько шести місяців китайській компанії ByteDance, яка володіє тіктоком, на те, щоб вона продала американські активи своєї соцмережі. Платформою для коротких відео користується приблизно 170 мільйонів американців. Якщо компанія-власник відмовиться від продажу, то на території США соцмережу заборонять.

За законопроєкт проголосувало 352 законодавці, проти — 65.

[Майк Галлахер, конгресмен від Республіканської партії]:

«Тікток становить загрозу нашій національній безпеці, бо він належить компанії ByteDance. А вона виконує вказівки Комуністичної партії Китаю. Ми знаємо це, бо про це каже саме керівництво ByteDance і цього вимагає китайське законодавство».

[Раджа Крішнамурті, конгресмен від Демократичної партії]:

«Тікток заявив, що його дані недоступні владі Китаю та ByteDance. Але це брехня. Співробітники з Китаю регулярно отримують доступ до цих даних. Навіть без відома працівників Тіктоку США».

Торік держслужбовцям США наказали видалити тікток з усіх комп’ютерів і телефонів, якими вони користуються. Водночас у законопроєкті було сказано, що це правило поширюється на будь-які застосунки компанії ByteDance.

Таку заборону також запровадили уряди Канади та ще кількох країн. Вони побоюються, що Тікток пов’язаний із владою КНР і може передавати їй дані користувачів.

У Вашингтоні зростає занепокоєння щодо високотехнологічного шпигунства КНР: від під’єднаних до мережі електромобілів до сучасних чипів штучного інтелекту й навіть китайських кранів в американських портах.

Утім, у сенаті доля законопроєкту про заборону тіктоку поки що неясна. Там більшість голосів мають демократи. А вони виступають за інший підхід до регулювання іноземних застосунків, які становлять загрозу національній безпеці.

5. У Гонконгу оприлюднили жорсткішу версію закону про нацбезпеку

Нова версія закону

Гонконг, КНР

Влада Гонконгу в п’ятницю опублікувала проєкт нового закону про національну безпеку. На думку деяких юристів, документ розширює перелік того, що можна вважати підбурюванням до заколоту та розголошенням державної таємниці, і збільшує покарання за ці та деякі інші дії.

Законопроєкт, який доповнили новими пунктами про державну зраду, шпигунство та зовнішнє втручання, дуже занепокоїв іноземних дипломатів і бізнесменів. Вони побоюються, що це може ще більше підірвати свободу у фінансовому центрі, де під керівництвом компартії вже посилили боротьбу з інакодумством.

Через раніше ухвалений закон про нацбезпеку багатьох продемократичних політиків та активістів надовго запроторили до тюрми. Деякі втекли за кордон.

Законопроєкт передбачає тривалі терміни, аж до довічного ув’язнення, за державну зраду, повстання та диверсію. Також 20 років за шпигунство та 10 років за злочини, пов’язані з розголошенням державних таємниць і підбурюванням до заколоту.

Водночас, як кажуть експерти, визначення порушень дуже розмиті. Це дає змогу звинуватити практично будь-кого.

Як очікують, закон ухвалять до середини квітня.

І хоч у Гонконгу формально діє демократична система управління, законодавчий орган міста контролюють пропекінські депутати.

Раніше острів був британською колонією, але з 1997 року, коли його передали під управління Пекіна, тут постійно обмежують права та свободи жителів.

Раніше гонконжці масово виходили на протести, якщо не погоджувалися з рішеннями влади. До того ж у парламенті більшість становило продемократичне крило.

Однак після ухвалення жорсткого закону про нацбезпеку, який Пекін запровадив односторонньо 2020 року, ситуація з правами людини різко погіршилася. Так, за участь у протесті можна надовго потрапити до в’язниці.

6. У Німеччині роздратовані пасажири звинувачують профспілку машиністів у шантажі

Страйки на залізниці

Німеччина

Страйки на залізниці в Німеччині тривають. 11 березня на роботу не вийшли машиністи вантажних поїздів. За добу почався страйк у секторі пасажирських перевезень. Пасажири обурені й звинувачують профспілку в шантажі.

[Наталія Гартманн, пасажирка]:

«Якби всі оголошували страйки й шантажували підприємства, як це робить профспілка машиністів, це було б дуже неприємно».

Найбільший залізничний оператор Німеччини раніше подав до суду, щоб скасувати страйки, які запланувала профспілка машиністів поїздів GDL. Але суд позов відхилив. Компанія-оператор рішення оскаржуватиме.

Профспілка оголосила про шостий раунд страйків усього за 22 години до початку.

[Ахім Штаус, представник залізничної компанії-оператора]:

«Цей страйк абсолютно неадекватний. Попередили про нього запізно. А страйк машиністів вантажних поїздів зовсім необґрунтований. Ви вимагали скоротити робочий тиждень із 38 до 35 годин. Якщо вам запропонували серед інших заходів скоротити його до 36 годин, то хіба можна після цього паралізувати всю країну?»

Страйкують і працівники найбільшого німецького авіаоператора. Бортпровідники вимагають підвищити зарплату на 15 %. Компанія заявила, що страйк вплине на приблизно 120 000 пасажирів.

Минулого тижня цей авіаперевізник повідомив, що його операційні збитки в першому кварталі зростуть. Причина у страйках, які зводять нанівець прибуток від більшого пасажиропотоку.

7. Всесвітня продовольча програма ООН закликає рішуче відреагувати на гуманітарну кризу в Гаїті

Гуманітарна криза

Гаїті

Гаїті потребує рішучої відповіді на гуманітарну кризу. Так заявив регіональний представник Всесвітньої продовольчої програми Жан-Мартін Бауер. Він поспілкувався із журналістами, які зібралися в штаб-квартирі ООН.

Зі слів Бауера, почалися серйозні перебої з постачанням товарів до столиці Порт-о-Пренс.

[Жан-Мартін Бауер, працівник ВПП ООН]:

«Озброєні угруповання контролюють основні дороги до Порт-о-Пренса. Минулого тижня через обстріл постраждав порт, і він досі не працює. Це означає, що не можна потрапити до Порт-о-Пренса ні дорогою, ні морем. Повітряне сполучення з Порт-о-Пренсом теж перервано. Воно заблоковане в усій країні».

Ціни на харчі зростають, а доходи знижуються. До того ж багато хто мусив тікати з дому через діяльність банд.

[Жан-Мартін Бауер, працівник ВПП ООН]:

«Ми бачимо, що переселенців стає більше. За перші вихідні березня свій дім залишило 15 000 осіб, і загальна кількість переселенців на Гаїті перевищила 360 000».

США заявили, що виділять 100 мільйонів доларів для багатонаціональної місії, яка має відновити лад у Гаїті. Ще 33 мільйони обіцяють витратити на гумдопомогу гаїтянам. Але грошей поки що немає. З ООН кошти також не надходили.

[Жан-Мартін Бауер, працівник ВПП ООН]:

«Для гуманітарних програм на Гаїті бракує фінансів. ООН отримує на гуманітарну допомогу для Гаїті лише 2 % необхідної суми. І я не обмовився».

Бауер каже, що 200 тисяч дітей у країні на межі голоду. Люди продають речі, щоб купити їжу. Водночас багато хто харчується дешевшими продуктами, ніж раніше. Бауер закликає убезпечити гаїтян, бо однією з причин гуманітарної кризи став розгул бандитизму.

Водночас Кенія припинила готуватися до місії в Гаїті, хоч напередодні голова МВС заявив про готовність відправити тисячу поліціянтів. Річ у тім, що прем’єр-міністр Гаїті оголосив, що йде у відставку. І тепер Кенія чекає, коли буде сформовано перехідну президентську раду, з якою зможе співпрацювати її поліційний контингент.

8. Нацгвардія допоможе стримати зростання злочинності в метро Нью-Йорка

Нацгвардія в метро

Нью-Йорк, США

Нацгвардія почала патрулювати вокзали та станції метро Нью-Йорка. Губернатор штату Кетлін Гокул відправила на допомогу міській поліції 750 солдатів. До них приєднається ще 250 поліціянтів штату Нью-Йорк. Так Гокул хоче стримати розгул злочинності.

За останні два місяці в метро вбили трьох осіб і поранили одного працівника метрополітену. Також стаються крадіжки, пограбування, бійки та інші злодіяння.

[Кетлін Гокул, губернатор штату Нью-Йорк]:

«Кожного, хто хоче вчинити шкоду чи посіяти страх у нашому метро, буде спіймано. Ясно й просто».

Хоча кількість злочинів у метро в лютому знизилася на 15 %, як порівняти з тим самим місяцем торік, пасажири однаково налякані недавніми вбивствами.

[Кетлін Гокул, губернатор штату Нью-Йорк]:

«Цьому треба покласти край. Це мінімум, який можна зробити для жителів Нью-Йорка. І ми не зупинимося ні перед чим, щоб убезпечити тих, хто щоразу з хвилюванням проходить через турнікети».

Нацгвардійці не мають повноважень затримувати порушників чи підозрюваних. Вони з поліцією оглядають сумки пасажирів. У метро не можна проносити зброю.

Жителі Нью-Йорка по-різному реагують на військовиків.

[жителька Нью-Йорка]:

«Не думаю, що національній гвардії обов’язково треба бути в метро. <…> Там є поліція. Цього достатньо».

[жителька Нью-Йорка]:

«Гадаю, це убезпечить від деяких поганих подій. Я, безумовно, помітила зростання злочинності в метро. Навіть я — працівниця поліції Нью-Йорка — не впевнена у своїй безпеці».

Губернатор також планує виділити 20 мільйонів доларів на підтримання безпеки в метро. Також вона пропонує, щоб суд на три роки забороняв користуватися громадським транспортом тим, хто вчинив злочини в метро, на залізниці чи в автобусах.

9. Новий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимуму

Океан теплішає

«Коперник» повідомив про сумний рекорд

У лютому середня глобальна температура поверхні океану досягла рекордно високого рівня, перевищивши 21 градус Цельсія. Про це повідомила кліматична служба ЄС «Коперник».

Попередній рекорд було встановлено в серпні 2023 року. Тоді середня температура поверхні океану становила 20,98 градуса.

Водночас статистику ведуть із 1979 року.

[Карло Буонтемпо, голова кліматичної служби «Коперник»]:

«Це найвищий показник за будь-який місяць у наших записах. Навіть вищий за температуру серпня 2023 року».

Тривожний морський рекорд було зафіксовано під час найжаркішого лютого за всю історію спостережень. Водночас другий місяць зими теплішає дев’ятий рік поспіль.

[Карло Буонтемпо, голова кліматичної служби «Коперник»]:

«Лютий 2024-го був найтеплішим лютим за всю історію спостережень у світі: середня температура становила 13,54 градуса. Це на 81 соту градуса вище за середнє значення для лютого з 1991 по 2020 рік».

Минулого тижня морські біологи попередили, що в Південній півкулі, ймовірно, починається четверте глобальне масове знебарвлення коралів. І воно може стати найбільшим в історії планети.

Корали знебарвлюються під впливом теплового стресу, витісняючи яскраві корисні водорості, що живуть у їхніх тканинах. Як наслідок, лишається тільки блідий скелет, який уразливий перед хворобами й не може отримати поживні речовини.

Це може призвести до руйнування крихких рифових екосистем. У результаті берегові лінії стануть незахищеними від ерозії. Також постраждає рибальство.

Екстремально високі температури пояснюють кліматичним феноменом Ель-Ніньйо. Це потепління поверхневих вод у східній частині Тихого океану, що впливає на погодні умови на всій планеті.

10. За поведінкою тварин під час сонячного затемнення спостерігатимуть науковці США

Дослідження під час сонячного затемнення

США

Як повне сонячне затемнення діє на птахів і тварин? Це хочуть з’ясувати американські біологи. Вони планують спостерігати за мешканцями зоопарку у Форт-Верті, що в Техасі. 8 квітня жителі цього штату першими в США побачать це рідкісне астрономічне явище.

Учені вже спостерігали за тваринами в Північній Кароліні під час сонячного затемнення 2017 року. Деякі мешканці зоопарку поводилися незвичайно. Приміром, комодський дракон зазвичай майже не рухається. А коли сонце зникло, він почав бігати. Жирафи-самці теж виявили занепокоєння. Фламінго скупчилися навколо пташенят. А мавпи вирішили, що пора спати.

[Адам Гартстоун-Роуз, професор біології]:

«Деякі тварини поводилися так, ніби настав вечір, і почали виконувати звичайні вечірні справи. Горили проводять день на вулиці, а на ніч їх пускають до закритого вольєра. Там вони вечеряють і лягають спати. А тут посеред дня вся родина горил підійшла до вольєра, ніби настає ніч».

Сіаманги співали незвичайних пісень.

[Адам Гартстоун-Роуз, професор біології]:

«Ці сіаманги — дивні маленькі істоти, схожі на гібонів — почали видавати звуки, яких ми ніколи раніше не чули. Ми з’ясували, що це значно відрізнялося від тих звуків, які вони зазвичай видають».

Біологи спостерігатимуть за тими ж видами, що й у 2017 році. Потім порівняють їхню поведінку з мешканцями зоопарку, що в Північній Кароліні.

Зоопарки в штатах Індіана, Арканзас та Огайо запрошують своїх гостей провести таке ж дослідження.

Місяць затулить сонце 8 квітня на 4 хвилини 28 секунд. Це побачать у Мексиці, США та Канаді. Часткові фази буде видно в Гренландії, Ісландії, Ірландії, Шотландії, Вельсі та на Піренейському півострові.

11. Як «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластику

«Суперличинки» поспішають на допомогу

Сінгапур

Чи можуть ці личинки жука чорнотілки допомогти розв’язати проблему пластикових відходів? Саме на це надіються дослідники із Сінгапурського технологічного університету.

Вони вже знають, що біоми кишківника цих істот розщеплюють відходи на молекулярному рівні і їх можна змінити, щоб розкладати пластик ще ефективніше.

Тепер вони хочуть з’ясувати, як цей природний механізм можна використовувати в промислових масштабах.

[Лю Інань, дослідник]:

«Головний герой цього дослідження — личинка, яку в Сінгапурі можна купити практично де завгодно. Ми купили “суперличинку” в місцевому зоомагазині».

Попередні дослідження показали, що поживні личинки чорнотілки мають у кишківнику бактерії, які розщеплюють звичайний пластик.

Але використовувати їх у переробленні пластику недоцільно, бо вони швидко стають жуками.

Ось чому вчені Сінгапурського центру інженерних наук хочуть знайти спосіб, як штучно виводити цих мікробів, які живуть у кишківнику личинок і пожирають пластик.

Пластикові відходи — одна з головних екологічних проблем у Південно-Східній Азії. Азійсько-Тихоокеанський регіон продукує понад 50 % світових пластикових відходів. За прогнозами, 2030 року їх обсяг становитиме від 2,3 до 6,4 мільйона тонн.

Експерти вважають, що єдиний спосіб стимулювати компанії та країни інвестувати в перероблення — це перетворювати пластик на матеріали, які можуть дати прибуток. І, як припускають, личинки чорнотілок можуть у цьому допомогти.

Учені намагаються досягти того, щоб із переробленого ними пластику можна було добувати молекули, придатні для створення інших матеріалів.

12. Стамбул: як собаки-терапевти допомагають в аеропорту

Собаки-терапевти в аеропорту

Стамбул, Туреччина

Ви опинилися в аеропорту Стамбула, вам затримали рейс, і вас це дратує? Чи просто боїтеся літати? Тепер дехто може вам допомогти.

Це собаки-терапевти. Вони ходять аеропортом у жилетах із написом «Погладь мене».

[Анастасія, пасажирка]:

«Мене це заспокоює. Я люблю тварин. Це дуже добре. Це допомагає людям у всьому аеропорту, чудова ідея!»

[Абдулкадір Деміртас, менеджер по роботі з клієнтами]:

«Подорож може спричинити стрес, тож ми розробили цей проєкт. Згідно з дослідженнями, взаємодія з тваринами знижує рівень стресу та тривожності».

Кінолог-зоопсихолог Мурат ходить із собакою, на ймення Кукі.

Коли пес лягає на спину й показує живіт, це ознака особливої довіри до людей. Саме такими мають бути собаки-терапевти. Спочатку їх ретельно відбирали, а потім навчали близько року.

[Мурат Ченгіз Коча, кінолог-зоопсихолог]:

«Собака має добре ладнати з людьми, бути спокійним і не реагувати на звуки».

Новий проєкт у Стамбульському аеропорту працює вже місяць. І зважаючи на позитивні відгуки пасажирів, кількість собак планують збільшити.

13. «20 днів у Маріуполі»: фільм українського режисера отримав «Оскара»

Хто отримав «Оскара»

Лос-Анджелес, США

Стрічку українського режисера Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі» було визнано найкращим повнометражним документальним фільмом цього року.

Це перший для України «Оскар» та перший фільм, створений на лінії фронту за всю історію кінонагороди.

Одразу сім премій «Оскар», зокрема престижний приз за найкращий фільм, здобув «Оппенгеймер».

Ірландський актор Кілліан Мерфі отримав статуетку в номінації «Найкраща чоловіча роль» за образ американського фізика-теоретика Роберта Оппенгеймера, який у роки Другої світової війни розробляв перші зразки ядерної зброї.

Режисер «Оппенгеймера» Крістофер Нолан отримав «Оскара» за найліпшу режисерську роботу.

Емму Стоун назвали найкращою акторкою за роль жінки, яка воскресла з мертвих, у похмурій комедії «Бідні-нещасні». У Стоун це вже друга премія «Оскар». 2016-го нагороду їй дали за найкращу жіночу роль у мюзиклі «Ла-Ла Ленд».

У номінації «Найкраща акторка другого плану» «Оскара» дали Давайн Джой Рендольф, яка зіграла в комедійно-драматичному фільмі «Покинуті».

А найкращим актором другого плану став Роберт Дауні-молодший, який зіграв у «Оппенгеймері».

Найкращим анімаційним фільмом став «Хлопчик і птах» Хаяо Міядзакі.

А за найкращі візуальні ефекти нагородили фільм «Годзілла: Мінус один».

Приз за найкращий монтаж теж здобув «Оппенгеймер».

14. Перегони в стилі Дикого Заходу: змагання з кінного скіджорингу пройшли в США

Кінний скіджоринг

Ледвілл, США

Тут перехоплює дух у всіх: у лижників, вершників та глядачів. У давньому містечку Ледвілл, що на заході США, проходять екстремальні змагання з кінного скіджорингу. Завдання вершника — мчати щодуху, а лижника — триматися на ногах і долати перешкоди.

Нік Буррі — лижник. На трасу вийшов, попри травму плеча.

[Нік Буррі, лижник]:

«Це чистий адреналін, тому я це роблю. Люблю лижі, люблю кататися у горах. Цих змагань чекаю з нетерпінням. Це адреналін. А крім того, тут взаємодіють дві різні групи людей — вершники та лижники. Зазвичай вони не зустрічаються, але зараз ми добре працюємо разом і добре проводимо час».

Саванна Маккарті — вершниця. У змаганнях бере участь із 13 років і вже дев’ять разів вигравала в Ледвіллі. Її називають королевою Гаррісон-авеню, але перед стартом у неї і нині від страху завмирає серце.

[Саванна Маккарті, вершниця]:

«Летиш зі швидкістю близько 60 кілометрів за годину, і вітер б’є в обличчя. Усе німіє. А потім долітаєш до фінішної лінії і сподіваєшся, що лижник ще там — за конем. Потім робиш усе, що можеш, щоб його зупинити».

Ледвілл — найбільш високогірне місто США. Воно розташоване на висоті понад 3000 метрів над рівнем моря. Змагання з кінного скіджорингу тут проводять із 1949 року — уже в 76-те. Уболівати за учасників приїжджають з усієї країни.

[Нік Буррі, лижник]:

«Глядачів багато, бо Ледвілл — своєрідний дідусь усіх перегонів. І глядачі приїздять звідусіль. <…> Вони хочуть побачити якесь дійство на Дикому Заході. Усі схвильовані, насолоджуються видовищем і просто живуть цим моментом, перебуваючи так близько до того, що відбувається, наскільки це можливо».

Скіджоринг — молодий вид спорту. Він буває не лише кінним, а й із собаками, і з мототранспортом.

Змагалися зі скіджорингу були на зимовій Олімпіаді в Санкт-Моріці 1928 року.

15. Без інтернету та зв’язку: на Балі відзначили День тиші

День тиші

Балі, Індонезія

На пляжі острова Балі зібралися люди, щоб узяти участь у церемонії очищення.

Це початок шестиденного свята — балійського Нового року за давнім індуїстським календарем Сака. Під час цієї церемонії віряни здійснюють ритуали для символічного очищення.

Одягнені в біле, вони несуть паланкіни з ідолами та символами божеств. На сході сонця проводять ритуали, занурюють ноги в океан і залишають підношення на пляжі.

А ніч перед Новим роком відзначають гамірними процесіями за участю гігантських фігур, що символізують злих духів. Їх спалюють під час ритуального очищення.

Раніше це були міфічні істоти. Сьогодні серед них також є символічні зображення зла в сучасному світі.

Інший ритуал очищення полягає в тому, що люди натирають одне одного багном із мангрового лісу. Теж задля очищення.

Потім настає День тиші, відомий як Ньєпі. Його проводять щороку в березні наступного дня після молодого місяця. Починається він о 6-й ранку.

Усесвітньо відомі пляжі острова та всі його громадські місця порожніють. На вулицях можна зустріти лише спеціальні патрулі, які стежать за дотриманням тиші.

Телефонні компанії відключать мобільний інтернет. Більшість жителів острова — а це понад чотири мільйони осіб — залишаються вдома, зачинивши вікна та погасивши світло.

Це день роздумів і часу на самоті. Туристів просять залишатися в готелях, а теле- та радіопередачі не транслюються.

Останніми роками деяких туристів навіть арештовували за те, що вони бродили популярним пляжем Кута під час Дня тиші.

16. В ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 років

Знайдено стародавні монети

Умм-ель-Кайвайн, ОАЕ

Монети віком 2000 років знайшли в археологічному комплексі «Телль-Абрак», що за 50 кілометрів від Дубая. У розкопках беруть участь італійські археологи. Вони кажуть, що золоті монети тут виявили вперше.

[Мікеле Деллі Еспості, археолог]:

«Ці монети були в обігу в I столітті нашої ери. Це імітація монет, викарбуваних у Римській Галлії, точніше, у Леоні, в епоху правління імператора Тіберія. Їх карбували в період між 17 та 31 роком нашої ери».

Крім монет, археологи знайшли рештки будинків, зведених у I столітті до нашої ери, руїни храму, дві статуї та напис арамейською мовою.

[Мікеле Деллі Еспості, археолог]:

«Статуї схожі на стародавні скульптури, знайдені в Сирії, у південній Месопотамії, у таких відомих містах, як Пальміра й Хатра».

Комплекс «Телль-Абрак» розташований між містами Шарджа та Умм-ель-Кайвайн. Це одна з найважливіших археологічних пам’яток ОАЕ. Заведено вважати, що люди поселилися тут 4500 років тому.

Нині в Умм-ель-Кайвайні готують нову виставку. На ній покажуть артефакти, створені в різні історичні епохи.

17. Виставки, присвячені кактусам та квітковому дизайну, відкрилися в музеї Іва Сен-Лорана в Марракеші

Кактуси та квітковий дизайн

Марракеш, Марокко

Кактуси стали головними героями нової виставки в Музеї Іва Сен-Лорана в Марракеші — історичній столиці Марокко. У світі відомі 1700 видів цих колючих рослин. У місцевому парку «Мажорель», що належав Іву Сен-Лорану, також велика колекція кактусів — понад 60 видів.

Сукуленти вражають здатністю виживати в найпосушливіших регіонах. Арабською кактус називається «сабар», що означає стійкість і терпіння.

Крім живих рослин, на виставці є засушені. Це старовинні екземпляри пахіцереуса, зібрані в Мексиці наприкінці XIX або на початку XX століття.

Кактуси, попри зовнішню простоту, нерідко надихали художників. Дехто писав картини соком цих рослин.

[Марк Жансон, ботанік і куратор виставки]:

«На цій виставці є різноманітні роботи, виконані в різні часи, починаючи з XVIII століття й закінчуючи сьогоденням. Картини створили художники з Європи та Марокко».

Мета виставки — показати зв’язок мистецтва та природи.

Ця ідея простежується й на іншій виставці, яка одночасно проходить у сусідніх залах. Вона називається «Квіти Іва Сен-Лорана». Експонати надав партнерський музей із Парижа.

[Алексіс Сорнін, директор Музею Іва Сен-Лорана в Марракеші]:

«Деякі квіткові мотиви впізнавані. Вони виконані у вигляді аплікацій, вишивки чи принтів. Троянду, лілію та інші квіти публіка впізнає, а деякі важче впізнати чи не можна впізнати зовсім, бо це плід уяви дизайнера та наших партнерів».

На виставці показано 40 нарядів, а також прикраси. Можна побачити ескізи модних дизайнерів. Експозиція містить також вірші, присвячені квітам. Так гості виставки можуть провести паралель між модою та поезією.

[туристка з Франції]:

«Вірші, у яких за всіх часів оспівували природу і які асоціюються з цією виставкою, просто чудові. Дуже приємно прочитати рядки віршів, а потім розглядати вбрання та вишивку».

Виставка «Кактус» триватиме по 7 липня, а «Квіти Іва Сен-Лорана» — по 5 січня наступного року.

18. У Таїланді бенкетом відзначають День слона

День слона

Аюттхая, Таїланд

Банкет для слонів влаштували в тайському місті Аюттхая. Тварин пригощають фруктами та овочами. А буддійські ченці проводять традиційні церемонії. Так, у Таїланді відзначають національний День слона.

На святкування привели 70 тварин. Годувати їх допомагають волонтери — місцеві та іноземні.

[волонтерка]:

«Я щаслива й дуже задоволена, що беру участь у заході в Аюттхаї, присвяченому Дню слона. Слони дуже важливі для тайського народу».

У Таїланді живе 3800 одомашнених слонів. Багато з них мешкає у заповідниках.

[Іттіпан Кхарвламаї, керівник розплідника слонів]:

«Ми повинні пояснити (людям), що ці слони не можуть жити в дикій природі, бо виросли в неволі. Вони мають чисту питну воду, їжу, друзів — нас, людей».

День слона святкують у Таїланді з 1998 року. Ініціаторами стали захисники природи. Так вони нагадують тайцям, що слони відіграють важливу роль у їхньому житті, тому їх треба активніше захищати від браконьєрів та жорстокого поводження.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: