01.09.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 19 по 24 лютого)

Огляд світових подій (з 19 по 24 лютого)

1. 16-річний школяр зарізав свою вчительку у Франції Школяр зарізав учительку Сен-Жан-де-Люз, Франція 16-річний школяр напав..

Дата завантаження: 2024-05-01

video

1. 16-річний школяр зарізав свою вчительку у Франції

Школяр зарізав учительку
Сен-Жан-де-Люз, Франція

16-річний школяр напав із ножем на свою вчительку. Інцидент стався на південному заході Франції в середній школі міста Сен-Жан-де-Люз.

Підліток ударив ножем у груди свою вчительку іспанської. 50-річна жінка померла.

Школяра заарештували. Є припущення, що він має психічний розлад. Так, напередодні він нібито чув голоси, які казали йому напасти на свого викладача.

Терористичний мотив поліція поки що не розглядає. Водночас, за словами міністра освіти Франції, інцидент стався в приватній католицькій школі, де раніше не було випадків насильства.

[Пап Ндіає, міністр освіти Франції]:
«Поки що не слід робити поспішних висновків. Цей жахливий випадок стався в тихій школі, у якій до цього не відбувалося нічого примітного, що б стосувалося насильства чи подій, які могли б призвести до такого. Розслідування триває».

За словами свідків, учень під час уроку підвівся, підійшов до дверей, а потім розвернувся й атакував учительку. Інші школярі в паніці втекли.

Сам нападник був спокійним, поговорив з учителем сусіднього класу та погодився віддати зброю.

Більшість шкіл Франції зараз на зимових канікулах. Проте в тих, де заняття тривають, уже провели загальнонаціональну хвилину мовчання.

2. У Бразилії зійшов на узбережжя зсув і завалив будинки

Повені та зсуви
Сан-Себастьян, Бразилія

У Бразилії тривають рятувальні операції через повені та зсуви, до яких призвели зливи. Загинуло щонайменше 46 осіб.

Це штату Сан-Паулу. Ось такий вигляд зараз має прибережна зона міста Сан-Себастьян, у якому загиблих найбільше. Тут зійшов зсув.

[місцева жителька]:
«Я знала багатьох, хто тут жив, — більшість із тих, хто під завалами».

[місцева жителька]:
«Важко й сумно. Ми шукаємо під завалами нашу маму, але точно не знаємо, чи вона там. Важко».

[місцева жителька]:
«Ми з Філіппом і моїм чоловіком Мілтоном урятували кількох людей. Їх привалило, але не дуже, і їх можна було витягти».

Шукати допомагають волонтери. Працюють лопатами та сокирами, а часом і голими руками.

Через негоду потерпає південний схід Бразилії. За останні кілька днів у прибережній зоні штату Сан-Паулу випало понад 600 міліметрів опадів. Такого не було за всю історію спостережень.

2500 осіб мусили залишити свій дім.

Найближчими днями зливи в регіоні триватимуть і далі, а це означає, що можливі нові лиха.

3. Володимир Зеленський: «Розмова з Байденом наближає нашу спільну перемогу»

Візит Байдена до Києва
Київ, Україна

[Джо Байден, президент США]:
«Американці підтримують вас, і світ підтримує вас. Я хочу сказати, що Київ захопив частину мого серця».

З такими словами звернувся до українського народу президент США Джо Байден під час промови в Маріїнському палаці в Києві.

Цей неоголошений візит став символічним жестом солідарності з Україною та українським народом напередодні річниці воєнного вторгнення Росії до нашої країни.

У Києві Джо Байден обговорив із Володимиром Зеленським такі питання, як: ситуація на полі бою, потреби ЗСУ, формула миру, а також оборонна, економічна та міжнародна допомога Україні.

Крім того, Байден оголосив про додаткову оборонну допомогу США обсягом пів мільярда доларів. Вона, зокрема, міститиме снаряди для гаубиць, протитанкові ракети, радари повітряного спостереження та інше озброєння.

Під звуки сигналу повітряної тривоги президенти прогулялися містом, відвідали Михайлівський золотоверхий собор та вшанували пам’ять загиблих українських воїнів.

Також вони відвідали Алею сміливості, на якій напередодні було встановлено пам’ятну дошку з іменем Джо Байдена.

Володимир Зеленський назвав візит президента США «надзвичайно важливим знаком підтримки для всіх українців».

У другій половині дня Джо Байден вирушив до Польщі, де провів переговори з президентом Анджеєм Дудою та іншими союзниками по НАТО.

4. Пхеньян запустив три ракети: Японія звернулася до Ради Безпеки ООН

Пхеньян знову запускає ракети
Японія звернулася до Ради Безпеки ООН

Північна Корея запустила три балістичні ракети в бік Японії. У відповідь японський уряд звернувся до Ради Безпеки ООН із проханням провести екстрене засідання.

Перше випробування відбулося 18 лютого. Пхеньян запустив міжконтинентальну балістичну ракету «Хвасон-15». Вона піднялася на висоту 5700 кілометрів, пролетіла 900 кілометрів і впала в Японське море.

Наступного дня США провели спільні військові навчання з Південною Кореєю та окремо з Японією. А вже 20 лютого КНДР запустила ще дві балістичні ракети. Обидві впали за межами виключної економічної зони Японії.

Північнокорейське телебачення повідомило, що віртуальні цілі було встановлено в Східнокитайському морі на відстані 395 та 337 кілометрів від точок запуску.

Водночас сестра північнокорейського лідера Кім Чен Ина вимагає від американців припинити спільні з Південною Кореєю та Японією військові навчання. Вона також заявила, що частота використання Тихого океану як полігону для запуску ракет залежить від дій США.

Генеральний секретар Кабінету міністрів Японії, своєю чергою, заявив, що запуски Пхеньяна загрожують безпеці всього світу та є абсолютно неприйнятними.

[Хірокадзу Мацуно, генеральний секретар Кабінету міністрів Японії]:
«Цей запуск також порушив відповідні резолюції Ради Безпеки ООН. Японія висловила Північній Кореї рішучий протест і засудила її дії через дипломатичні канали в Пекіні».

Цього року КНДР провела вже три ракетні випробування. За весь минулий рік вона запустила понад 70 ракет.

5. Єврокомісія заборонила встановлювати TikTok на корпоративних телефонах своїх працівників

TikTok заборонили на телефонах
Єврокомісія

Єврокомісія заборонила своїм працівникам установлювати на корпоративні телефони китайську програму TikTok. Єврокомісар з питань внутрішнього ринку заявив, що причиною стало занепокоєння щодо безпеки в мережі.

[Тьєррі Бретон, єврокомісар з питань внутрішнього ринку]:
«Як і багато інших структур влади, Єврокомісія, як ви знаєте, і як було від початку мандата (фон дер Ляєн), дуже серйозно фокусувалася на кібербезпеці, захищаючи наших колег».

Єврокомісія не уточнила, які конкретні випадки, пов’язані з китайською соцмережею коротких відео, стали причиною такого рішення.

[Соня Господінова, речник Єврокомісії]:
«Цей захід має захистити Комісію від загроз у галузі кібербезпеки та дій, які можуть відчинити двері для кібератак на корпоративне середовище Комісії».

TikTok заявив, що рішення Єврокомісії його розчарувало, і що воно «помилкове й спирається на фундаментальні хибні уявлення».

Нагадаємо, цю соцмережу розглядають як шпигунську не лише в Європі. У Конгресі США представники обох партій обговорюють закон, який заборонить роботу TikTok у Сполучених Штатах Америки. Він охопить й інші мобільні застосунки, які контролює комуністична партія Китаю.

6. У Єрусалимі 75 000 ізраїльтян вийшли на протест проти судової реформи

Протести проти судової реформи
Єрусалим, Ізраїль

Десятки тисяч ізраїльтян вийшли на вулиці Єрусалима, протестуючи проти судової реформи. Проєкт підготував уряд прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньягу.

Новий закон дасть керівній коаліції змогу контролювати комітет із призначення суддів у Верховному суді. Також він обмежить повноваження Верховного суду, який наглядає за рішеннями уряду й може скасовувати ухвалені закони. До того ж парламентарі матимуть право скасовувати рішення Верховного суду простою більшістю голосів.

Опозиція заявляє, що судова реформа підірве основи демократії в Ізраїлі.

[протестувальник]:
«Я приєднався до демонстрації, сподіваючись урятувати ізраїльську демократію від драконівських заходів, які хоче запровадити коаліційний уряд. Ці заходи й закони обмежать усі наші основні права людини та громадянські права».

Тим часом автори законопроєкту кажуть, що судова реформа зупинить втручання Верховного суду в політику.

За даними ізраїльських ЗМІ, на протест у Єрусалимі вийшло 75 тисяч осіб. Вони рушили до будівлі парламенту. Дехто намагався не дати пройти туди депутатам із керівної коаліції. Поліція заарештувала вісьмох людей за порушення громадського порядку.

Протести проти судової реформи не вщухають із початку січня. 13 лютого на демонстрацію в Єрусалимі вийшло 100 тисяч осіб. Водночас лікарі та представники деяких інших професій оголосили страйк.

Попри протести, парламент схвалив законопроєкт у першому читанні. «За» проголосувало 63 депутати, «проти» — 47. Друге й третє читання мають відбутися наприкінці березня.

7. Турки ризикують життям, щоб урятувати вцілілі речі

Пошук уцілілих речей
Хатай, Туреччина

Ті, хто вижив після землетрусу в Туреччині, ризикуючи життям, повертаються у свої напівзруйновані будинки. Вони мають останній шанс урятувати хоч щось, щоб розпочати нове життя.

Десятки людей ходять по руїнах, сподіваючись знайти цінності, важливі документи, меблі, побутові прилади та й усе інше, що може ще знадобитися.

Через два тижні після першого масштабного землетрусу в Туреччині й Сирії більшість жителів зруйнованих будинків або виїхала, або розмістилася в наметах тимчасових таборів. Коли ж минулого понеділка сталися нові підземні поштовхи, місцеві ЗМІ повідомили, що щонайменше три людини загинули, коли намагалися знайти свої речі.

[Ясір Байракчі, житель Хатая]:
«Ми поховали наших загиблих родичів. Ми знаємо, що вони спочивають у мирі. Ми не можемо їх повернути. А оскільки ми вижили, то намагаємося знайти все, що вціліло. Ми повинні жити. Іншого виходу немає».

Ця сім’я жила в чотирьох окремих квартирах в одному будинку. Після першого землетрусу вони чули крики родичів, але рятувальники прийшли надто пізно. Зрештою, завали почали розбирати важкою технікою.

[Ясір Байракчі, житель Хатая]:
«Вони нікого не знайшли. Після цього почали працювати екскаватори. Я знав, де застрягла моя сестра. Коли екскаватор пройшов у тому місці, мене ніби розірвало навпіл. Техніка працювала три доби, ми взагалі не спали. Ми чекали, чи дістане техніка тіла неушкодженими або випадково відріже руку чи ногу».

А це все, що лишилося від однієї з лікарень на північному заході Сирії. Заклад не працює. Лікарі кажуть, що землетрус завдав нищівного удару по системі охорони здоров’я. А вона й так через війну працювала з перебоями.

[Ібрагім Зейдан, лікар]:
«Землетрус був найважчою подією, яку ми будь-коли переживали. У нашому відділенні інтенсивної терапії ми втратили все. Ми лікуємо дітей, тому електрика й кисень необхідні. У нас були діти на кисні. Ми не могли їм допомогти, а також не змогли знайти жодного вільного місця, бо лікарні переповнені».

У Сирії внаслідок стихійного лиха загинуло понад 4500 осіб. Понад 8000 травмовано.

У Туреччині втратило життя понад 42 тисячі. Ситуацію погіршив новий землетрус силою 6,4 бала, що стався в понеділок. Епіцентр був коло турецького міста Антак’я. Поштовхи відчувалися в Сирії, Єгипті та Лівані. Потім було ще 90 афтершоків.

Це найсмертоносніше лихо в Туреччини з 1939 року. Тоді в Ерзінджані стався землетрус силою 7,8 бала. Загинуло майже 33 тисячі осіб.

8. До Китаю повернулися ярмарки вакансій

Ярмарки вакансій повернулися
Китай

У Пекіні знову проходять ярмарки вакансій. Тут працівники й представники компаній зустрічаються особисто. Такі заходи дозволили в усій країні після трьох років пандемії.

До цього вони проходили онлайн і були малоефективними. За три роки суворих обмежень безробіття серед молоді в Пекіні зросло до 20 %.

[менеджер із набору персоналу]:
«Ми не зустріли жодного претендента, який вимагав би великої зарплати. Зараз наше основне завдання — знайти на деякі вакансії тих, хто мешкає поблизу. Є багато людей, які втратили роботу через епідемію».

Водночас страх утратити роботу зростає. Якщо рік тому про це непокоїлося коло 40 % офісних працівників, то тепер — понад 47 %.

[житель Пекіна]:
«Насправді мої очікування (щодо зарплати) не такі вже й великі. Я не проситиму надто багато. Якщо буде стабільна робота, цього достатньо».

[жителька Пекіна]:
«Основною проблемою під час епідемії була заборгованість із заробітної плати. Зараз її теж не виплачують, тому я шукаю іншу роботу».

Економісти зазначають, що сектор зайнятості в Китаї цього року має трохи поліпшитися. Щодо різних галузей економіки, то вони відновлюватимуться нерівномірно.

[Брюс Ван, економіст]:
«Ми бачимо, що деякі останні дані показують велике зростання в секторі послуг, якщо порівнювати з виробничим сектором».

Так, у галузях, орієнтованих на споживачів, відновлення йде швидше. Водночас обробна промисловість відстає через падіння зовнішнього попиту. Щодо сектору нерухомості, то він лише почав показувати попередні ознаки стабілізації.

9. Компанію Tesla зобов’язали відкликати 362 000 електромобілів у США

Tesla відкликає 362 000 автомобілів
США

Компанію Tesla зобов’язали відкликати понад 362 тисячі електромобілів у США для оновлення бета-версії програмного забезпечення Full Self-Driving. Воно виконує функцію автопілота. Національне управління безпеки дорожнього руху США заявило, що ПЗ працює неадекватно й може призвести до аварії.

Зокрема, згідно з аналізом регулятора, система автономного водіння дає змогу електромобілям перевищувати швидкість, а також проїжджати перехрестя непередбачуваним чином. Наприклад, автомобіль може й далі їхати, не зупинившись на стоп-лінії, або проїхати прямо зі смуги, призначеної для повороту. Також автопілот дає змогу виїхати на перехрестя на жовтий сигнал світлофора.

Керівництво компанії Tesla не погодилося з твердженнями регуляторного органу, проте вирішило добровільно відкликати автомобілі як запобіжний захід. Воно також заявило, що йому невідомо про якісь аварії, пов’язані з проблемами, які озвучив регулятор.

Багато водіїв електрокарів Tesla поки не знають про відкликання.

[житель Лос-Анджелеса]:
«Я використовую автопілот здебільшого на трасі, і жодних проблем не було. А цю новину чую вперше».

[жителька Лос-Анджелеса]:
«Я не чула про це. Та зрозуміло, що під час запровадження чогось нового будуть і промахи. Тоді виробник забере це і спробує поліпшити. Загалом автопілот — гарна ідея. Виробник просто ще раз попрацює над цим — і технологія стане досконалішою».

Відкличуть авто Model S і Model X, випущені з 2016 по 2023 рік, а також Model 3 2017–2023 років та Model Y 2020–2023 років. Tesla випустить безплатне оновлення ПЗ, яке можна встановити через бездротову мережу.

Водночас Ілон Маск закликав регулятора не називати це оновлення словом «відкликання». Він назвав такий термін застарілим і таким, що не відображає дійсність.

10. У стратосферу на повітряній кулі: японська компанія обіцяє прорив

У стратосферу на повітряній кулі
Японія

Ця повітряна куля, можливо, скоро відправлятиме пасажирів у стратосферу. Одна японська компанія планує скласти конкуренцію гігантам космічного туризму.

[Кейсуке Івая, голова компанії]:
«Ми прагнемо уможливити подорожі до космосу на повітряних кулях. І ми дуже близькі до того, щоб це зробити. Якщо вдасться, то в цій галузі відбудеться демократизація».

Для подорожі не треба буде ні довго готуватися, ні збирати багато грошей на квиток.

[Кейсуке Івая, голова компанії]:
«Ми вважаємо, що в майбутньому ціна може впасти до одного мільйона єн (7400 доларів США). Але для цього треба багато часу, можливо, ще років десять».

Компанія працює над проєктом із 2012 року.

Вона розробляє герметичну двомісну кабіну, яку й підійматиме повітряна куля. Апарат зможе досягти висоти 25 кілометрів. Це приблизно середина стратосфери, звідки видно вигин нашої планети.

І хоч пасажири не потраплять у відкритий космос, вони все ж опиняться вище за висоту, на якій літають реактивні літаки.

Повітряну кулю запускатимуть з острова Хоккайдо. На 25 кілометрів вона підніметься приблизно за дві години. Потім одну годину можна буде милуватися краєвидом і ще годину спускатися на Землю.

Пластикова кабіна має діаметр півтора метра й кілька великих вікон.

Заявки на квитки вже приймають. Їх можна подати до кінця серпня.

Імена перших п’яти пасажирів оголосять у жовтні. А за кілька днів після цього розпочнуться старти. Звісно, якщо погода буде льотною.

11. Традиційні енергоощадні технології марокканських особняків знову на часі

Природна система охолодження
Марокко

Давні особняки Марракеша, або ріяди, мають одну з найліпших систем охолодження у світі. Цей будинок звели п’ять століть тому. Абдессалам купив його у 2000 році. Потім 100 майстрів два роки його реставрували, щоб зберегти його конструкцію.

[Абдессалам Дамуссі, власник будинку]:
«Ми використовуємо матеріали, схожі на спресований ґрунт, як у давні часи. Іноді вони клали дерев’яні дошки. Стіни були метр завтовшки. Їх робили землебитними. Це була система ізоляції, завдяки якій узимку було тепло, а влітку — прохолодно».

Більшість ріядів будували на висоті 50 сантиметрів від землі на кам’яному фундаменті. Дахи робили з балок і покривали вапняком. Конструкція чудово утримувала тепло й забезпечувала відмінну звукоізоляцію.

Високі стелі створювали ілюзію великих кімнат, а дерев’яні подвійні двері не пропускали тепло.

Система пасивного охолодження робила такі особняки ідеальним місцем для життя незалежно від сезону. Але їх доповнювало довкілля. Поряд садили дерева, щоби створити додаткову тінь, а у внутрішньому дворику обов’язково був фонтан, який зволожував повітря.

[Бенджамін, турист із Великої Британії]:
«Що особливо цікаво в ріядах, то це симбіоз історії та ісламської спадщини. До того ж це дуже енергоощадна система. І ця ідея мені дуже подобається. Наприклад, у Лондоні рахунки за світло просто величезні».

Пасивне охолодження рідко можна побачити в сучасних будинках. Але в умовах енергетичної кризи такі характеристики стають популярними.

Так, нові будинки теж намагаються зводити за давніми технологіями. Цей поставили коло Марракеша. Його стіни завтовшки 50 сантиметрів. Стеля вигнута, щоб полегшити потік повітря. Вікна з подвійним склопакетом.

[Карим Ель-Ачак, архітектор]:
«Цей будинок ми не планували робити на 100 % екологічно чистим. Ми все ще використовуємо матеріали, які є на ринку, бо це питання вартості. Але наша мета — пасивне охолодження».

У цих краях клімат різкий, сухий та спекотний. уранці температура повітря може опускатися до 2 градусів Цельсія, а вдень підійматися до 45.

12. Експерти закликали скептично ставитися до всього, що ми бачимо в мережі

Фейки, фішинг, тролінг…
Експерти викрили суть інтернету

Фейкові новини, фішинг і тролінг стають дедалі частішим явищем у мережі. І на це варто звернути увагу, бо чат-боти зі штучним інтелектом, такі як «GPT 3», набирають сили.

Це думка експертів із кібербезпеки. Вони закликають скептичніше ставитися до всього, що ми бачимо в інтернеті.

[Ендрю Патель, експерт із кібербезпеки]:
«Це використовуватимуть і цим зловживатимуть».

Ендрю Патель — дослідник штучного інтелекту однієї фінської компанії, що працює в галузі кібербезпеки. Його команда дослідила, наскільки легко можна створювати образливі чи шкідливі тексти за допомогою штучного інтелекту.

[Ендрю Патель, експерт із кібербезпеки]:
«Коли ми побачили, що “GPT 3” і подібні чат-боти перебувають у вільному доступі, або вдають, що перебувають у вільному доступі, ми подумали, що, мабуть, настав час подивитися, що можна за їх допомоги зробити зловмисного. Таким чином, можна досить легко, вставивши скопійовану інформацію, згенерувати фальшиву новину».

Якщо ж говорити про соціальні мережі, то штучний інтелект може створити багато проблем. Компанія провела експеримент, заснований на челенджі з пральними капсулами, який був популярним у 2018 році. Тоді діти під впливом відеороликів з мережі попри ризик смертельного отруєння наважувалися їсти контейнери з мийним засобом, які схожі на цукерки.

[Ендрю Патель, експерт із кібербезпеки]:
«Ми вирішили відтворити цей челендж. Ми дали чат-боту “GPT 3” завдання запропонувати взяти участь у челенджі, тобто з’їсти капсулу. Потім ми попросили його вдати людей, які це вже зробили, і відповісти на допис із закликом — розповісти про свій досвід. Далі чат-бот відповів на свої ж коментарі, у яких подякував за участь та попросив запропонувати цей виклик друзям».

Експерти кажуть, що в мережі можна сфабрикувати вихідний пост і всі відповіді, які під ним написано. Також можна зробити так, щоб усе здавалося дуже правдоподібним, навіть якщо в челенджі не брала участь жодна людина.

За словами Пателя, з появою штучного інтелекту життєво важливими стануть інструменти для виявлення таких речей, як онлайн-зловживання, домагання і цькування в соціальних мережах.

13. Дівчинка годує котів на руїнах Бородянки

Їдальня для котів
Бородянка, Україна

Одинадцятирічна Вероніка присіла біля руїн свого колишнього дому, простягаючи їжу двом облізлим котам.

Майже рік тому російські снаряди впали на будинок у Бородянці, у якому на 9-му поверсі жила сім’я дівчинки. У той час вони ховалися в підвалі. І до свого помешкання вже повернутися не могли.

Щойно стало безпечно, Вероніка пішла шукати домашнього улюбленця — кота Масика.

[Вероніка Красевич, дівчинка з Бородянки]:
«Я одного разу прийшла сюди шукати свого котика, щоб погодувати, і побачила тут інших котів. Мені стало їх шкода. І я ходжу тепер сюди їх кормити».

Так Вероніка почала дбати про домашніх тварин, які, як і вона, через війну втратили свій дім.

Масика дівчинка все ж знайшла, але той здичавів і повертатися до господарів уже не хотів.

Тепер він один із тих, хто завжди приходить до неї поїсти. Він постійно прибігає, коли вона приходить, а потім ховається у своєму новому домі біля підніжжя зруйнованого житлового будинку.

Війна, яку Росія розпочала рік тому в Україні, знищила цілі міста. Десятки тисяч людей загинули. Мільйони мусили втікати. Ці події зачепили й домашніх тварин, багато з яких залишилися жити на руїнах колись затишних осель.

14. Данський бункер часів Першої холодної війни відкрили для відвідувачів

Бункер відкрили
Данія

Серед данського лісу Ролд Сков розташоване таємне місце, яке приховували понад 50 років.

У Північній Ютландії, за 30 кілометрів на південь від міста Ольборг, замасковано «Реган Вест». Раніше це був надтаємний ядерний бункер, збудований у розпал Першої холодної війни.

[Боділь Франдсен, гід]:
«Після Угорського повстання та Суецької кризи страх перед війною в уряді Данії та в Європі був дуже реальним. Водночас тривало розроблення ядерних та водневих бомб».

«Реган Вест» не був військовим об’єктом. Сюди планували евакуювати найвище політичне керівництво та представників королівської родини в разі ядерної війни.

[Боділь Франдсен, гід]:
«На початку Холодної війни вважали, що протистояння буде триетапним. Перший називали найнебезпечнішим. Як уважали, він триватиме коло тридцяти днів».

Нині бункер уперше відкрили для відвідувачів. За довгим 300-метровим коридором із бетону міститься великий підземний комплекс з операційними, спальнями, кабінетом лікаря, їдальнею та вітальнею.

Бункер розраховано приблизно на 350 осіб. Будувати його почали на початку 60-х, а завершили 1969 року.

Від попільничок до декору у стилі 60-х — майже нічого не змінилося. Причому така розкіш, як простий килимок на підлозі, була доступна лише королівським особам.

[Боділь Франдсен, гід]:
«Тут лишилося майже все. Так неначе Холодна війна закінчилася, і це місце покинули».

Бункер вивели з експлуатації у 2003 році. Тепер він буде музеєм. 90-хвилинні екскурсії розраховані на групи з десяти гостей.

Експозиція містить предмети часів Холодної війни, книги, брошури та артефакти, пов’язані з атомним бомбардуванням Хіросіми 45-го — порцеляну та черепицю, що розплавилися від вибуху.

Десятки тисяч квитків уже продано. Їх розкуповують на місяці наперед.

15. Археологи показали елітний район колишнього міста-держави Чичен-Іца, що в Мексиці

Житловий комплекс у Чичен-Іці
Юкатан, Мексика

Мексиканські археологи показали кілька споруд і скульптурних елементів, знайдених у Чичен-В’єхо. Цей район розташований на території стародавнього міста Чичен-Іца, що на півострові Юкатан.

На думку науковців, ці споруди — частина житлових будівель, у яких мешкали знатні містяни. Комплекс складається з вхідної арки, Будинку равликів, Будинку Місяця та інших будівель. Тут також є споруда у вигляді черепахи.

[Франсіско Перес Руїс, археолог]:
«Це житловий район. У Чічен-Іці донині такого ще не знаходили. <…> Це перший такий комплекс. У ньому жив правитель зі своєю сім’єю».

Найближчим часом Чичен-В’єхо відкриють для відвідувачів.

Чичен-Іца була політичним та культурним центром індіанців мая. Її заснували приблизно 455 року нашої ери. У X столітті місто захопили тольтеки. А в 1178 Чичен-Іцу розгромили об’єднані війська трьох міст-держав — Маяпана, Іцмаля та Ушмаля.

Археологи знайшли в Чичен-Іці храми, стадіони, обсерваторію та природний колодязь — сенот. Розкопки тривають, і науковці сподіваються на нові відкриття.

16. Частину вітражів собору Паризької Богоматері реставрують у Марселі

Вітражі Нотр-Даму реставрують
Марсель, Франція

Тонку і скрупульозну роботу виконують французькі майстри в цьому ательє, що в Марселі. Тут реставрують частину вітражів собору Паризької Богоматері. У 2019 році він постраждав від великої пожежі.

Це ательє працює вже понад 40 років. Його фахівці реставрували вітражі соборів у Марселі, церкви святого Вікентія де Поля в Парижі та інших храмів і будівель у всій Франції.

[Домінік Імбер, директор ательє]:
«Для мене велика честь — зробити внесок у реставрацію собору Паризької Богоматері. <…> Але ми працюємо однаково старанно й з любов’ю незалежно від того, чи це Нотр-Дам, чи якась інша пам’ятка».

Робота майстрів має два етапи. На першому вони в ательє відреставрують 50 квадратних метрів вітражів.

[Флора Юно, реставратор]:
«Дивовижно бачити, як до майстерні прибувають старі й пошкоджені вітражі й повертаються тут до гарного стану. Дарувати їм друге життя дуже приємно».

На другому етапі фахівці приїдуть до Парижа й працюватимуть уже в соборі. Там очистять від пилу й гару 300 квадратних метрів стекол.

Марсельське ательє — одне з дев’яти французьких майстерень, у яких очищують і реставрують вітражі собору Паризької Богоматері.

Під час пожежі 2019 року завалився шпиль і частина даху собору. Також зазнало пошкоджень внутрішнє оздоблення. Водночас більша частина цінних вітражів витримала жар вогню. Однак старовинне скло покрилося гаром і вже не пропускало світло.

Реставрацію собору планують закінчити до 2024 року, коли у Франції мають пройти Олімпійські ігри.

17. Туристи милуються перелітними птахами в заповіднику в Індії

Пташиний заповідник
Бхігван, Індія

На пташиний заповідник щороку перетворюються водно-болотні угіддя індійського міста Бхігван. Тут збираються десятки тисяч перелітних птахів сотень видів. А спостерігати за ними приїжджають з усіх куточків країни.

У Бхігвані зимують фламінго, лелеки, гуси, болотяні луні, качки, чаплі, кулики та багато інших птахів.

[турист]:
«Бувати в цьому пташиному заповіднику завжди приємно. Туристи тут можуть побачити різні види птахів. Особливо приваблюють фламінго. Це чудова подорож».

У заповіднику в Бхігвані птахи починають збиратися в листопаді. Чимало з них летять із Сибіру. Пернаті мігрують через Афганістан та Центральну Азію. У теплих місцях живуть до березня, а потім повертаються додому.

В Індії 65 пташиних заповідників. Особливо багато їх у штатах Тамілнад, Карнатака та Уттар-Прадеш. Заповідник у Бхігвані розташований у штаті Махараштра на злитті річок Джамна та Ганг.

18. Дивовижний потік, що схожий на лаву, можна побачити в парку Йосеміті

Унікальний водоспад
штат Каліфорнія, США

Щороку в лютому всього на кілька тижнів у долині Йосеміті, що в США, відбувається дивовижне природне явище. Воно приваблює до національного парку тисячі відвідувачів.

Водоспад Кінський Хвіст тече на східній стороні Ель-Капітану — найбільшого гранітного моноліту у світі. Коли сонце сідає під певним кутом, вода освітлюється так, що виникає враження, ніби водоспад палає.

Але такий ефект можливий лише за певних умов: небо має бути ясним, а води — вдосталь. Угадати ідеальний час неможливо. Доводиться покладатися на удачу. Співробітники парку радять виділити на спостереження кілька днів.

[Скотт Гедіман, співробітник парку Йосеміті]:
«Пам’ятаю, як був тут кілька років тому. Усе було прекрасно. Але потім буквально за п’ять хвилин до того, як усе мало розпочатися, налетіла хмара й знищила момент. Тож ми завжди рекомендуємо таке: якщо справді хочете це побачити, виділіть більше, ніж один вечір».

Цього разу небо було ясним, але води бракувало. Основний потік роздмухував вітер, перетворюючи його на туман.

[Скотт Гедіман, співробітник парку Йосеміті]:
«Водоспад тече, але сьогодні води не так багато. Явище відбувається щороку із середини до кінця лютого. Сонце розташоване на захід від долини Йосеміті. Коли воно сідає, то віддзеркалюється у воді, і здається, що вона горить, це створює ефект потоку лави».

Оскільки популярність природного явища постійно зростає, кількість відвідувачів парку обмежили. Тепер квитки треба бронювати заздалегідь.

[відвідувачка парку]:
«Ми бачили багато його фотографій, і це настільки вражає, що ми мали це побачити наживо, просто зобов’язані. Я дуже схвильована».

[Челсі Лайман, співробітниця парку Йосеміті]:
«Дехто буквально втрачає дар мови, дехто повертається постійно, щороку, щоб зняти більше фото. Водоспад щороку різний. Насправді він різний щодня».

 
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: