21.08.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 22 по 27 січня)

Огляд світових подій (з 22 по 27 січня)

1. Напади з мачете та ножем в Іспанії та Німеччині: троє загиблих Напади з мачете та..

Дата завантаження: 2024-05-21

video

1. Напади з мачете та ножем в Іспанії та Німеччині: троє загиблих

Напади з мачете та ножем
Іспанія та Німеччина

Одна людина загинула й кілька дістало поранення після того, як чоловік напав із мачете на священників та парафіян двох церков в Іспанії. Це сталося в місті Альхесірас.

Нападник — 25-річний марокканець Ясін Канджа. Спочатку він зайшов до церкви Сан-Ісідро й почав сперечатися з парафіянами про необхідність сповідувати іслам. Незабаром він пішов і повернувся з мачете. Потім він поранив священнику шию. Стан потерпілого оцінюють як важкий.

Далі марокканець вирушив до церкви Ла-Пальма, що неподалік. Там він теж став погрожувати людям мачете. Коли священник попросив його піти, він убив його. Водночас поранив ще трьох людей, які намагалися його зупинити.

Нападник кинувся втікати, однак його заарештувала поліція. Мотиви поки не відомі.

Тим часом у Німеччині чоловік напав із ножем на пасажирів регіонального поїзда. Як наслідок, загинуло двоє, сімох поранено.

Інцидент стався в поїзді, який прямував з Кіля до Гамбурга в землі Шлезвіг-Гольштейн.

Рух поїздів на лінії зупинили. Нападника затримали на вокзалі. Він теж дістав поранення. Його особу поки не розкривають. Відомо лише, що йому від 20 до 30 років.

Мотиви цього нападу поки теж не відомі.

2. Десятки тисяч ізраїльтян протестують проти судової реформи Нетаньягу

Проти судової реформи
Тель-Авів, Ізраїль

Ізраїльтяни вийшли на протест проти планів прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньягу провести судову реформу. Зокрема, він хоче урізати повноваження Верховного суду й дістати контроль за відбором суддів.

За словами протестувальників, це буде ударом по демократії. Влада ж уважає, що реформи необхідні, щоб припинити зловживання суддів-активістів.

За підрахунками правоохоронців, на акцію протесту в Тель-Авіві вийшло понад 110 тисяч осіб. Організатори кажуть, що зібралося до 150 тисяч. Протести були і в інших містах.

[Аміт Меломад, протестувальниця]:
«Я протестую, бо на кін поставлено демократію в Ізраїлі. Я студентка юридичного факультету, і коли почула про реформу в правовій системі, мене це приголомшило».

Новий уряд Нетаньягу склав присягу наприкінці грудня. До цього беззмінний лідер країни півтора року був в опозиції. Він представив один із найбільш правих кабмінів, до якого увійшли представники націоналістичної релігійної коаліції.

Відповідно до судової реформи, повноваження Верховного суду будуть обмежені щодо законів уряду. Тобто більшість у парламенті зможе ухвалювати рішення, навіть якщо суд уважатиме, що ті суперечать конституції.

Перші протести проти реформи розпочалися 7 січня. Тоді на мітинги в усій країні вийшло коло 30 тисяч осіб. А через тиждень — уже 80 тисяч.

3. У Новій Зеландії обрали нового прем’єра

Призначено прем’єр-міністра
Нова Зеландія

Лідера Лейбористської партії Кріса Гіпкінса призначають новим прем’єр-міністром Нової Зеландії. Колишній голова уряду Джасінда Ардерн минулого тижня зненацька подала у відставку, заявивши, що «втомилася».

У результаті на її місце обрали 44-річного Гіпкінса, який до цього обіймав посаду міністра з протидії пандемії COVID-19.

Церемонією керує генерал-губернатор Нової Зеландії Сінді Кіро, яку заведено вважати офіційним представником монарха.

[Сінді Кіро, генерал-губернатор Нової Зеландії]:
«Прем’єр-міністре, віцепрем’єре, мої найщиріші вітання вам обом».

[Кріс Гіпкінс, прем’єр-міністр Нової Зеландії]:
«Це найбільший привілей та відповідальність у моєму житті. Я сповнений енергії і натхнений майбутніми викликами. Віцепрем’єр і я дуже серйозно ставимося до цих призначень. Як прем’єр-міністр я усвідомлюю важливість своєї ролі».

Водночас віцепрем’єром стала Кармел Сепулоні. Вона перша представниця корінних новозеландських народів, яка обійняла цю посаду.

[Кармел Сепулоні, віцепрем’єр-міністр Нової Зеландії]:
«Прем’єр-міністре, вітаю із заслуженим призначенням. Дякую за довіру, яку ви виявили мені. Дякую, що вшанували мене, мою сім’ю та нашу тихоокеанську спільноту цим призначенням».

Гіпкінс поки відмовляється коментувати свою майбутню політику. Про неї він повідомить на найближчому засіданні кабміну.

Водночас Джасінда Ардерн востаннє залишила парламент як прем’єр-міністр країни. Перед будівлею вишикувалися ті, хто хотів із нею попрощатися.

Коли її у віці 37 років обрали прем’єром, вона стала наймолодшою жінкою у світі, яка обійняла посаду голови уряду.

Під час своєї служби вона народила дитину. Тепер каже, що триматиметься далеко від великої політики й присвятить увесь свій час сім’ї.

4. У Німеччині висунули звинувачення п’ятьом людям, які планували повалити владу

Прокуратура висунула звинувачення
Німеччина

У Німеччині висунули звинувачення в держзраді п’ятьом підозрюваним у підготовці державного перевороту. Вони під вартою з минулого року. На думку прокуратури, у середині січня 2022-го вони створили терористичне об’єднання «рейхсбюргерів» і готувалися захопити владу, щоб повернути систему правління зразка Німецької імперії.

Водночас члени угруповання усвідомлювали, що муситимуть вдаватися до насильства та вбивств. Згідно з обвинуваченням, спочатку вони хотіли створити в країні умови, подібні до громадянської війни.

Чотирьох підозрюваних чоловіків арештували торік у квітні. П’яту — жінку, яку вважають лідеркою угруповання, — у жовтні. А в грудні, провівши масштабну операцію проти «рейхсбюргерів», затримали 25 осіб.

Водночас служба внутрішньої розвідки Німеччини вважає, що до руху належить коло 21 тисячі осіб. З них близько 5 % — ультраправі екстремісти, заради мети готові вдатися до насильства.

Угруповання поділялося на дві гілки: військову та адміністративну.

За інформацією прокуратури, план складався із трьох етапів. Спочатку заколотники хотіли відключити в усій країні електроенергію, потім викрасти міністра охорони здоров’я Карла Лаутербаха. Ці обставини збиралися використати для створення в Берліні «установчих зборів» і повалення уряду.

Одним із лідерів угруповання був Генріх XIII Ройс — нащадок 700-річного шляхетського роду.

5. Убивства людей заради органів — «допомога з оздоровлення» китайським чиновникам

«Замінено багато органів»
Неоднозначний некролог

«Протягом багатьох років він боровся з хворобами. Йому замінили чимало органів… Він якось пожартував, що багато частин (його тіла) вже йому не належать…»

Це було сказано в некролозі, написаному офіційним представником Комуністичної партії Китаю на спомин про Гао Чжань-сяна — колишнього заступника міністра культури, який недавно помер від ковіду.

Цікаво, що про його смерть повідомили аж через місяць, не згадавши про причину смерті.

Китайська інтернет-цензура негайно видалила це повідомлення.

Але некролог уже встиг спричинити хвилю обурення в китайських соцмережах.

[користувачка соцмереж]:
«Давно було чутно про те, що [чиновники] замінюють свої органи та кров. Але на чиї?»

У Китаї багатьом відомо, що високопосадовці користуються значними привілеями.

Але це вперше, коли чиновник компартії Китаю зміг пересадити собі зразу кілька органів, тоді як сфера трансплантології в КНР викликає чимало запитань.

Аналітик із питань Китаю Тан Цзінюань називає трансплантацію органів «допомогою з оздоровлення» для високопосадовців компартії.

[Тан Цзінюань, аналітик із питань Китаю]:
«Простий підрахунок. Скільки загалом чиновників у системі КПК, які вищі за рівень міністра, включно з тими, хто вже на пенсії? Отже, якщо така велика кількість людей може в такий спосіб лікуватися, ще й не раз, тоді неминуче виникає запитання: звідки береться така велика кількість органів»

Він додає, що якби система КПК не мала великого прихованого резерву живих людських органів, то чиновники просто не могли б користуватися такими так званими пільгами.

[Хен Хе, аналітик із питань Китаю]:
«Насправді це питання для КПК табу, особливо якщо йдеться про органи, пересаджені високопосадовцям. Коли у 2006 році вперше стало відомо про примусове вирізання органів у практикувальників Фалуньгун, було порушено питання щодо зловживань режиму в галузі трансплантології».

Протягом десятиліть Китай звинувачують у примусовому вирізанні органів у своїх громадян.

Жертв убивають, а їхні органи пересаджують, що дає мільярди доларів доходу.

[Глінн Гілкріз, доктор медичних наук]:
«У Китаї щороку роблять від 60 до 100 тисяч трансплантацій і вони про це не звітують. І знову ж таки, я думаю, що це не просто проблема етики. Це проблема незадовільної медицини».

Китай, який відстав у цій галузі, наразі другий за кількістю трансплантації у світі після США. Однак у ньому немає добре поставленої системи донорства та розподілу органів.

У рішенні Міжнародного трибуналу щодо Китаю, який відбувся 2020 року в Лондоні, сказано що, влада КНР убиває в’язнів сумління — здебільшого практикувальників Фалуньгун — і в промислових масштабах продає їхні органи. Через небувалу популярність цієї духовно-оздоровчої практики китайська влада почала переслідувати її прихильників.

[Глінн Гілкріз, доктор медичних наук]:
«По суті, людей убивають на замовлення. Отже, якщо хтось будь-де переніс кілька трансплантацій за останні 20 років і дожив до 90 років, то цілком імовірно, що ця особа одержала органи в наслідок замовного вбивства невинних людей».

Довголіття високопосадовців компартії вже давно викликає в Китаї зацікавленість.

Але через поширення в КНР ковіду воно, схоже, досягло своєї межі, навіть попри багаторазові трансплантації.

[Глінн Гілкріз, доктор медичних наук]:
«До 28 % пацієнтів, яким пересадили якийсь орган і які потрапили до лікарні, помирають від ковіду або від вірусного захворювання».

У повідомленні Американської легеневої асоціації йдеться, що люди, імунна система яких ослаблена, мають вищий ризик важкого перебігу ковіду, навіть якщо вони вакциновані.

Тих, хто приймає імунодепресанти для запобігання відторгненню трансплантата, уважають особами з ослабленим імунітетом.

6. В Україні виготовляють підземні укриття для передової

Комфорт на передовій
Україна

Україна обладнала свої прифронтові окопи спеціальними підземними укриттями. Вони забезпечують військовослужбовцям додатковий захист і комфорт.

[військовослужбовець НГУ з позивним «Даллас»]:
«Перевага такої конструкції в тому, що особовий склад перебуває в безпеці, оскільки в разі артилерійського обстрілу з цією металевою бочкою нічого не трапиться».

Укриття обладнано шістьма ліжками, дров’яною піччю з димарем та полицею для зброї та боєприпасів.

Конструкцію розробила одна українська металургійна компанія в співпраці зі Збройними силами України.

За словами начальника операційного відділу підприємства, ця захисна споруда здатна витримати влучання 152-міліметрового артилерійського снаряда.

Компанія стверджує, що вже виготовила та доставила на передову близько 90 укриттів, а також здатна виробляти 30–50 одиниць щомісяця.

7. У Хорватії замело снігом місто Делнице

Замело снігом
Делнице, Хорватія

Це місто Делнице в Хорватії, і його буквально завалило снігом. Люди насилу пробираються через кучугури.

Місцеві жителі кажуть, що такого ще не бачили.

[місцевий житель]:
«Сам сніг нас не здивував, але здивувала його кількість, що випала за ці два-три дні. Таке вже було у 2018-му, але зараз його значно більше. І його не прибрати, бо нікуди. Сам собою сніг — не проблема. Хай би куди пішов, скрізь кучугури понад два метри заввишки».

[місцева жителька]:
«Вхідні двері так замело, що я ледве їх відчинила. А загалом я люблю сніг».

Делнице розташоване неподалік від кордону зі Словенією, далеко від узбережжя Адріатичного моря.

Метеорологічне агентство Хорватії випустило для регіону попередження про небезпечну зміну погодних умов. Через замети й ожеледицю на дорогах може бути порушено рух транспорту.

8. У Великій Британії зареєстрували 200 зниклих безвісти мігрантів-дітей

Зниклі діти-мігранти
Велика Британія

Мігранти-діти у Великій Британії масово зникають із поля зору державних структур. І більшість із них — з Албанії. Про це заявив міністр імміграції країни, виступаючи перед парламентом.

За його словами, через брак місць у міграційних центрах шукачів притулку нерідко розміщують у готелях, зокрема й дітей та підлітків, які без супроводу дорослих.

[Роберт Дженрік, міністр імміграції Великої Британії]:
«Ми не маємо повноважень затримувати дітей, які шукають притулку й не мають супроводу. Ми знаємо, що деякі з них зникають безвісти».

За словами Роберта Дженріка, наразі налічується 200 мігрантів-дітей, місцеперебування яких невідоме.

Водночас використання готелів як місце розміщення критикують. Опоненти вважають, що безпеку дітей там гарантувати неможливо.

[Роберт Дженрік, міністр імміграції Великої Британії]:
«Оскільки на невеликих човнах прибуває дедалі більше людей, це суттєво навантажило систему притулків. Ми не мали іншого виходу, як тимчасово використовувати спеціалізовані готелі, щоб надати деяким неповнолітнім без супроводу дорослих дах над головою».

За останні два роки кількість людей, які прибувають до Англії через Ла-Манш, подвоїлася. Тепер це одна з головних проблем, що стоїть перед керівною Консервативною партією.

[Роберт Дженрік, міністр імміграції Великої Британії]:
«Серед дітей, які зникли безвісти, 88 % — громадяни Албанії. Решта 12 % — з Афганістану, Єгипту, Індії, В’єтнаму, Туреччини та Пакистану».

У 2022 році до Великої Британії через Ла-Манш перебралося понад 45 тисяч нелегальних мігрантів.

Водночас торік у грудні Верховний суд Великої Британії визнав законним урядовий план, який передбачає депортацію до Руанди шукачів притулку, які прибули незаконно.

9. Зростання цін змушує єгиптян економити на м’ясі

На межі голоду
Каїр, Єгипет

У ліпші часи родина Ом Мохамед їздила у відпустку на курорти Червоного моря. Тепер 61-річна жінка, щоб вижити, змушена прибирати з раціону м’ясо, а її чоловік зранку вистоює довгі черги, щоб отримати соціальний хліб.

Останніми місяцями стрімке зростання інфляції підкосило купівельну спроможність багатьох єгиптян. Так, дочка цієї жінки мусила продавати свої прикраси, щоб сплатити за шкільне навчання дітей.

[Ом Мохамед, жителька Каїра]:
«Ми не маємо нормальної каналізаційної системи й чистої води. Іноді відкриваю кран, а вода з нього тхне каналізацією. Але щодня купувати воду в пляшках не можемо. У нас не лишилося середнього класу. Є лише вищий та люди, які виживають».

З лютого попереднього року в країні збільшився дефіцит іноземної валюти, бо закордонні інвестори вивели понад 20 мільярдів доларів. Відновлення туризму сповільнилося, а ціни на основний імпорт різко зросли.

Курс єгипетського фунта з березня знизився майже на 50 %, а загальна річна інфляція перевищила 20 %. Це найвищий показник за п’ять років.

Водночас споживачі зазначають, що ціни зросли значно більше, зокрема на основні харчі, які деякі магазини почали нормувати.

У Єгипті живе 104 мільйони осіб. За офіційними даними, у 2020 році коло третини населення жило в злиднях. Тепер, як уважають, цей відсоток ще вищий.

У місцевих благодійних організаціях кажуть, що ті люди, які раніше робили пожертвування, тепер самі звертаються по допомогу.

[Хайтам ель-Табей, працівник благодійної організації]:
«Упродовж останніх трьох місяців по допомогу звернулося вдвічі більше, ніж за аналогічний період торік. Усі ці люди мають джерело доходу, але його стає замало, щоб підтримувати життя».

Уряд Єгипту субсидує хліб для понад 70 мільйонів громадян. Однак недавно його також стали продавати за собівартістю і тим, хто не має субсидійних карток.

10. Угорці їдуть заправляти свої автомобілі за кордон

Угорці купують пальне за кордоном
Угорщина ― Словаччина ― Румунія

Угорцям вийшла рогом політика контролю цін на пальне, яку понад рік проводила влада. Тепер багато хто їздить заправлятися до Словаччини.

Уряд Угорщини відпустив ціни в грудні й тоді ж підвищив податки на пальне. Воно одразу подорожчало.

[водій з Угорщини]:
«Нам треба лише переїхати міст — і ми тут. Тож ми приїжджатимемо сюди частіше».

[водій з Угорщини]:
«Сумно, що в Угорщині пальне дорожче, і з цим нічого не роблять».

На іншому кінці країни їздять заправлятися до Румунії.

Прем’єр-міністр Віктор Орбан заморозив ціни на пальне в листопаді 2021 року. Бензин став коштувати 1,23 євро. Це було приблизно на євро дешевше, ніж у середньому в ЄС, тож у прикордонному місті Естергом почали масово заправлятися словаки. Тоді Орбан підвищив ціни на пальне для іноземців на 70 %. Це розгнівило Єврокомісію.

Водночас через штучне заниження цін деякі компанії перестали імпортувати пальне. До того ж багато дрібних фірм розорилося. Як наслідок, ринок пального постраждав і виник дефіцит.

[Тамаш Плетшер, аналітик]:
«Ці 13 місяців обмеження цін повністю дестабілізували в Угорщині вільний ринок пального. Наразі країна повертається до колишніх правил, але ринок уже не той, що раніше. Гадаю, знадобляться роки, щоби він повернувся до того стану, у якому був до цінових обмежень».

Відпустивши ціни, угорська влада підвищила акцизний збір на пальне й обклала додатковими податками на прибуток найбільшу в країні нафтогазову компанію.

11. Тонни сміття: місто в Європі перетворюється на «регіональне звалище»

Сміття на річці
Вишеград, Боснія і Герцеговина

Драматичні кадри з Боснії і Герцеговини. Це пластикове сміття, яке скупчилося за бар’єром на водосховищі Вишеградсько-Єзеро. Воно розташоване на річці Дрина.

[Деян Фуртула, активіст-природозахисник]:
«Наше місто стоїть у верхній частині водосховища, і позаду нас — бар’єр, який утримує сміття. Воно пливе за течією з верхів’я річки Дрина, а також частково з річки Лім. Цій проблемі у Вишеграді вже двадцять років, і це серйозна екологічна катастрофа».

Останніми днями в Боснії і Герцеговині, а також у сусідній Чорногорії ішли рясні дощі. Тому стільки сміття.

[Деян Фуртула, активіст-природозахисник]:
«Рівень води у Дрині піднявся. Це спричинило приплив відходів до нашого району. <…> Крім пластику, тут є ще предмети побуту, зокрема холодильники та плити. Тут плаває буквально все, що можна придумати. Особливо важко прибирати дерева».

Місцеві екологічні активісти роками б’ють на сполох, але така картина повторюється знову й знову.

[Деян Фуртула, активіст-природозахисник]:
«Вишеград фактично перетворюється на регіональне звалище».

12. Боснійська ферма отримує електроенергію з гною та органічних відходів

Електрика з органіки
Калесія, Боснія

Ця ферма — одна з перших у Боснії, на якій гній та органічні відходи перетворюють на електроенергію. Така ідея виникла в керівництва ще десять років тому. Але процес запустили лише торік у вересні.

Спочатку в спеціальних установках отримують біогаз. Для цього використовують коров’ячий гній, курячий послід, кукурудзяний силос та іншу органіку.

[Саїд Карич, керівник ферми]:
«Ви бачите тут біореактори. Біогазова установка призначена для виробництва електроенергії з відновлюваних джерел. Цей процес складається з кількох етапів. Маємо змішувальну яму, біореактори, мішалки, сховище для біогазу та установки для вироблення електроенергії».

За годину система виробляє стільки електрики, скільки одне домогосподарство споживає за місяць. Поки це лише 60 % потужності установки. Невдовзі її введуть в експлуатацію повністю.

[Мірсад Турсунович, керівник проєкту]:
«Ми стоїмо в диспетчерській, де можна спостерігати за всім процесом і ним керувати. Це і моніторинг, і регулювання дозування в біореакторі, і активація мішалок, а ще запускання помп та управління іншим обладнанням».

Отриману електроенергію використовують для різних виробничих процесів.

[Саїд Карич, керівник ферми]:
«Уся надлишкова енергія іде на опалення будівель ферми. Також ми хочемо зробити теплиці, для обігріву яких теж використовуватимемо надлишки».

Ферма розкинулася на площі 800 гектарів і розрахована на 2000 голів великої рогатої худоби. Господарство отримує субсидії від уряду й деяких компаній із виробництва молочних продуктів.

13. Ламантини Флориди вимирають на очах

Ламантини вимирають
Флорида, США

Ламантини Флориди дуже швидко вимирають. Ці підводні ссавці, яких ще називають «морськими коровами», зникають через настачу їжі, зокрема особливих водоростей, які є їхнім основним кормом.

Лише торік померла тисяча ламантинів. Водночас популяція у Флориді налічує 6–7 тисяч особин.

[Джеймс Пауелл, біолог і дослідник]:
«Це тривожний сигнал. Тисячі ламантинів припливали до регіону в пошуках їжі. Але її там не було. Вони голодували й у результаті вмирали від голоду та інших проблем».

У Флориді ламантинів охороняють, а ось їхнє середовище — ні. Їм загрожує не лише голод. Вони також потерпають від забруднення морської води, їх ранять човнові гвинти, а ще вони помирають унаслідок «червоних припливів» — отруйного цвітіння водоростей.

Водночас у західній частині Флориди їхнє становище дещо ліпше. Там менше людей та човнів. До того ж активісти відновлюють прибережні екосистеми й вирощують морську траву.

[Джесіка Майльєс, біолог]:
«Ми засіяли коло 32 гектарів. І цей проєкт виявився настільки успішним, що ці 32 гектари розширилися більш ніж на 100 гектарів».

Ламантини виростають до чотирьох метрів завдовжки. Важать до 1600 кілограмів. Вони травоїдні й виживають майже на самій лише морській траві. Їх також можна годувати листям салату. Вони живуть як у солоній, так і в прісній воді, тож заходять до річок, заток та бухт.

Ламантини слухняні, не бояться людей і розмножуються дуже повільно — одне теля раз на 2–2,5 роки.

Водорості зникають насамперед через забруднення води стоками добрив, а також відходів життєдіяльності людей і тварин. Крім того, їх знищують і якорі, які човни й катери волочать морським дном.

14. У Гватемалі знайшли майже 1000 поселень стародавніх мая й велику мережу доріг

Знайдено поселення мая
Ель-Мірадор, Гватемала

Майже тисячу давніх поселень мая серед непрохідних джунглів знайшли на півночі Гватемали. Учені провели дослідження з повітря за допомогою лідарів. Цей прилад дає змогу виміряти відстань шляхом випромінювання світла та сформувати тривимірне зображення простору.

Дослідження охопило величезну територію довкола руїн стародавнього міста Ель-Мірадор. Перші споруди тут з’явилися на межі IV – III століть до нашої ери.

Знайдені поселення було засновано з 1000 року до нашої ери до 350 року нашої ери. У стародавніх містах та селах залишилися руїни пірамід та інших будівель, а також спортивних майданчиків.

[Хосуе Гарсія, археолог]:
«Ці поселення були частиною великої спільноти й брали участь у соціально-політичному розвитку, бо були пов’язаними з іншими містами регіону».

Примітно, що всі ці поселення сполучалися мережею доріг, загальна протяжність яких — 177 кілометрів. До того ж стародавні мая збудували багато водних споруд, зокрема греблі, водосховища та зрошувальні канали.

[Джозефіна Томпсон, дослідниця]:
«Тепер ми знаємо точні координати (об’єктів) і можемо планувати розкопки в певних районах, а потім здобувати знання, які дуже важливі для вчених. У нашій команді є археологи, ботаніки, біологи та геологи».

Науковці припускали, що понад 2000 років тому поселення мая були розрізненими. Але відкриття показує, що система суспільства давніх індіанців була складнішою і нагадувала єдину державу.

15. В Італії дві сестри святкують 100-й день народження

Сестри-близнючки святкують 100-річчя
Анцано-ді-Пулья, Італія

Італійські сестри-близнючки Франческа й Марія Ріккарді святкують 100-й день народження. А на двох їм виповнилося аж 200 років. Саме таке число написали на святковому торті.

Сестри живуть в італійському містечку Анцано-ді-Пулья. Привітати їх прийшли десятки родичів.

[Франческа Ріккарді, довгожителька]:
«Маємо 50 онуків».

[репортер]:
«50 онуків?»

[Франческа Ріккарді, довгожителька]:
«Так, 50 онуків».

[репортер]:
«Чи думали ви, що доживете до таких років?»

[Франческа Ріккарді, довгожителька]:
«Я так не думала».

Серед гостей — мер містечка. Він теж онук сестер-довгожительок.

Обидві бабусі все життя провели в Анцано-ді-Пульї. Воно було нелегким: вони багато працювали на полях, а також були вишивальницями. Сестри вважають те, що вони змогли дожити до такого похилого віку, Божим даром.

16. Шоу гігантських світлових інсталяцій знову проходить на електростанції «Баттерсі» в Лондоні

Шоу світла «Баттерсі»
Лондон, Велика Британія

У будівлі, де колись була електростанція «Баттерсі», що освітлювала Лондон, тепер проходить фестиваль світла.

Історична будова, яку, до речі, вважають найбільшою цегляною будівлею в Європі, відкрилася 2022 року після десятилітньої реконструкції.

Тепер це громадський простір із магазинами, кафе та офісами.

Зустрічає гостей інсталяція під назвою «Вічний захід сонця». 140 неонових трубок різного кольору створюють ефект постапокаліптичного заходу сонця.

Світлові твори демонструють художники з усього світу. Серед них гігантська сяйна пробка для ванни. Вона має змусити глядачів задуматися про надмірне споживання води.

[Кейт Бутман-Меєр, організаторка світлового шоу]:
«Це наш третій фестиваль світла. І він більший, кращий і яскравіший, ніж ті, що були. Ми маємо вісім захопливих інсталяцій як за межами електростанції, так і — уперше — усередині електростанції».

Ось, приміром, неонові постаті дорослих і дітей. За задумом нідерландсько-палестинської художниці Али Мінаві, це сім’я біженців.

У Великій Британії січень — найдовший, найхолодніший і найтемніший місяць. Організатори хочуть своїм шоу додати столиці трохи світла та радості.

[Кейт Бутман-Меєр, організаторка світлового шоу]:
«Це дуже важливо, щоб скрасити ці холодні зимові вечори й по-справжньому розслабити людей, щоб вони побачили щось красиве там, де зазвичай може бути трохи похмуро й холодно».

Чотири з восьми інсталяцій дебютують у Великій Британії, а дві в Лондоні ніколи не бачили.

Ця з одягом, розвішаним на мотузках, називається «Сусідство». Так, її автор Сергій Кім хотів показати багатонаціональний характер британської столиці.

Це гігантський слінкі. А це центральна інсталяція — синій Місяць від нідерландських художників. Гігантську надувну кулю розмалювали вручну. Площа зображення — коло 113 квадратних метрів. Творці називають його одним із найбільших таких малюнків у світі.

Електростанція «Баттерсі» працювала з 30-х до 80-х років минулого століття. Вона виробляла п’яту частину всієї необхідної електроенергії Лондона й забезпечувала світлом деякі визначні пам’ятки, зокрема й Вежу Єлизавети.

17. Чому Китай зустрів Новий рік Кролика, а В’єтнам — Кота

Як зустрічають Новий рік Кота
Ханой, В’єтнам

Настав Новий рік за місячним календарем. Китай, Японія та інші країни Східної Азії святкують його дуже пишно. Згідно з китайським зодіаком, настав рік чорного водяного Кролика. Утім, це подвійний знак. Можна також використовувати символ Кота чи Зайця.

Тепер мешканці різних азійських країн мають вибір. Десь використали образ кролика, а у В’єтнамі більше шанують котів. Тут розведення кролів поширене мало. До того ж котів уважають захисниками врожаю від гризунів, вони відганяють злих духів та привертають удачу.

[жителька Ханоя]:
«Кожна країна має свої переваги та своїх фаворитів. І коти, і кролики — добрі, прудкі й розумні тварини. У Китаї обрали кролика, а В’єтнам віддає перевагу котові».

У всьому Ханої з’явилися фігурки котів. А у вуличних ятках продають безліч котячих брелоків та сувенірів.

[житель Ханоя]:
«Гадаю, що кіт гідніший, бо кролик занадто м’який. Він не має такої сили, як кіт. Я теж народився в рік кота й дуже цим пишаюся».

[жителька Ханоя]:
«Якщо говорити про символізм, то кіт здається величнішим, адже він має ауру маленького тигра».

[житель Ханоя]:
«На відміну від таких країн, як Японія, Китай та Південна Корея, В’єтнам обрав кота. Уже багато років в’єтнамці дуже люблять котів. Вони століттями з’являлися на традиційних картинах».

Тим часом котокав’ярні надіються, що цього року справи підуть ліпше.

[власниця котокав’ярні]:
«Сподіваюся, що цього року світова економіка швидко відновиться, і пандемія не повернеться».

Китайський гороскоп складається із 12 символів. Водночас змінюється також стихія та колір тварин. Попередній був роком блакитного водяного Тигра.

18. В Амстердамі роздали 200 000 квітів із нагоди «Дня тюльпанів»

Національний день тюльпанів
Амстердам, Нідерланди

200 тисяч квітів безплатно роздали в Амстердамі. Так у столиці Нідерландів відзначили «День тюльпанів». Ще вранці на Музейній площі з’явилися ряди з тюльпанами різних сортів. Пів дня ними милувалися, а потім квіти почали роздавати гостям свята.

Кожному охочому дозволили взяти 20 тюльпанів разом із цибулиною. Тепер треба лише посадити їх на своїй клумбі.

[гостя свята]:
«Дуже мило. Таке буває не щодня».

[гість свята]:
«Це унікально. Зазвичай ідеш до флориста й платиш 30 євро або якусь іншу суму. А зараз можна просто взяти й забрати ці квіти».

Тимчасовий сад відвідало приблизно 18 тисяч осіб. Квіти розібрали менш ніж за три години.

У Нідерландах «День тюльпанів» відзначають наприкінці січня. Після свята в країні починається сезон тюльпанів. Квіти в Амстердамі роздають із 2012 року. Перерва була лише у 21-му і 22-му роках через пандемію.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: