13.01.2024
Телеканал NTD

Таємницю смерті Бетховена розкрили завдяки ДНК-дослідженню

Таємницю смерті Бетховена розкрили завдяки ДНК-дослідженню

Науковці розгадали загадку Таємниця хвороби Бетховена Ім'я Людвіга ван Бетховена відоме кожному. Його 9-та симфонія часто..

Дата завантаження: 2024-05-13

video

Науковці розгадали загадку
Таємниця хвороби Бетховена

Ім’я Людвіга ван Бетховена відоме кожному. Його 9-та симфонія часто звучить на урочистих державних заходах у всьому світі. А 5-та симфонія — це, можливо, один із найбільш упізнаваних музичних творів.

Але відомий німецький композитор не лише своєю музикою, але й своїм поганим здоров’ям.

Тепер науковцям, можливо, вдалося дізнатися, що стало причиною смерті Бетховена, який помер у віці 56 років.

Вони добули ДНК із пасма його волосся, яке зберігалося в музеї міста Бонн.

Давно відомо, що композитор десятиліттями мав проблеми з травленням. У віці 28 років у нього розвинулася глухота, яка досягла максимуму в 48 років. Він також страждав від жовтяниці, кишкових кольок, анорексії та подагри.

Точної причини глухоти та проблем зі шлунком науковці поки що не знайшли. Проте виявили ознаки зараження Бетховена гепатитом В за кілька місяців до його смерті.

Стан композитора також погіршило надмірне вживання алкоголю. Науковці вважають, що його вбило поєднання кількох чинників.

[Трістан Бегг, дослідник]:
«Він мав хворобу печінки. Вона розвинулася приблизно за шість-сім років до його смерті. Уперше вона проявилася в 1821 році, коли в нього два місяці була жовтяниця. Потім узимку 1824 року. Він писав, що в нього часом текла кров із носа. А навесні 25-го зазначав, що харкав кров’ю. Усе це вказує на цироз печінки».

Дослідження також призвело до несподіваного відкриття. Науковці перевірили ДНК живих членів генеалогічного дерева Бетховена й виявили, що Y-хромосоми цих родичів не збігаються з хромосомами композитора.

Це свідчить, що в сім’ї Бетховена по батьківській лінії народилася як мінімум одна позашлюбна дитина.
Коротке посилання на цю сторінку:

Таємницю смерті Бетховена розкрили завдяки ДНК-дослідженнюЯк «суперличинки» допоможе розв’язати проблему перероблення пластикуНові протези дають змогу відчувати температуру предметівНа виставці в Токіо показали, яким може стати життя у 2050 роціНовий тривожний рекорд: температура океану в лютому досягла абсолютного максимумуУ США тестують робота, який ходитиме по перетнутій місцевості Місяця та МарсаПриватний місячний модуль «Одіссей» лежить на боці, але працюєВ Австралії створили глину, яка допомагає зупинити цвітіння водиДо нас летить одна з найяскравіших відомих кометЯрмарок роботів проходить у данському місті Оденсе

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: