01.05.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 5 по 10 лютого)

Огляд світових подій (з 5 по 10 лютого)

1. Тіла померлих лежать прямо на вулицях у турецькій провінції Хатай Урятувати тих, хто вижив Землетруси..

Дата завантаження: 2024-05-01

video

1. Тіла померлих лежать прямо на вулицях у турецькій провінції Хатай

Урятувати тих, хто вижив
Землетруси в Туреччині та Сирії

Родичі оплакують померлих прямо на вулицях турецької провінції Хатай. Тіла людей ніхто не прибирає, бо зараз головне — знайти тих, хто вижив.

Під завалами після землетрусів у Туреччині та Сирії можуть перебувати ще тисячі людей. І рятувальники розпочали змагання з часом. Особливо з огляду на те, що температура повітря в регіоні опустилася до нуля.

На цих кадрах порятунок дитини в сирійському місті Джандаріс. Тут вдалося знайти та врятувати ще двох дітей. Понад 2600 людей у Сирії загинуло, а тисячі дістали поранення.

У Туреччині кількість загиблих перевищує 8500. Близько 50 тисяч мають тілесні ушкодження.

Жителі Хатаю діляться один з одним шоломами, молотками, залізними прутами та мотузками, щоб піднімати уламки та самостійно рятувати тих, хто вижив. Допомоги багато хто так і не дочекався.

Батьки цього чоловіка, як і раніше, під завалами. Він каже, що вже втомився плакати.

[Халіл Генкоглу, місцевий житель]:
«Ми вибираємося самотужки. Урятованих відправляємо до лікарень. Хоронимо людей власним коштом. Усе дуже складно. Таке з нами вперше».

Інший місцевий житель утратив батьків. Але ще сподівається врятувати свого двоюрідного брата.

[Абдулкадир Доган, місцевий житель]:
«Ми хочемо врятувати наших дружин, родичів та друзів, які опинилися під уламками. Ми намагаємося разом із ними хапатися за соломинку. Але без рятувальників дуже складно. Мій двоюрідний брат під завалами, а я нічого не можу вдіяти».

У районі землетрусу в Туреччині оголошено режим надзвичайного стану на три місяці. Там працюють тисячі рятувальників, і їх кількість постійно збільшується. Однак масштаб руйнувань настільки великий, що людей і техніки поки що не вистачає.

Президент Тайїп Ердоган сказав, що 70 країн запропонували допомогу в пошуково-рятувальних операціях, і що Туреччина планує відкрити готелі в Анталії, щоб тимчасово розмістити людей, які постраждали від землетрусів.

2. Зсув у Перу — щонайменше 16 загиблих

Зійшов зсув
Секоча, Перу

Президент Перу Діна Болуарте оглядає з повітря район на півдні країни, де нещодавно зійшов смертоносний зсув. Він забрав життя щонайменше 16 осіб. Серед загиблих — троє дітей. Ще двох людей уважають зниклими безвісти.

[Діна Болуарте, президент Перу]:
«Гумдопомога прибуває, але сьогодні ми пролетіли над зоною лиха, щоби побачити масштаб руйнувань, особливо в районах гірничих робіт».

Зсув зійшов у регіоні Арекіпа, поблизу міста Секоча, що розташоване на березі річки. До лиха призвели рясні дощі.

Зруйновано щонайменше десять будинків. Ще 310 пошкоджені й теж можуть завалитися. Жителі постраждалих кварталів намагаються знайти вцілілі речі.

[потерпіла]:
«Зсув узявся з нізвідки, і ми були у відчаї. Ми навіть не змогли взяти ковдри. Ми, кричачи, утікали, схопивши дітей».

Гуманітарну допомогу до постраждалого району надсилають повітрям, оскільки зсув зруйнував дороги.

3. Зеленський просить у Європи «крила для свободи»

Візит Зеленського до Європи
Лондон, Велика Британія

[Володимир Зеленський, президент України]:
«Перемога України змінить світ. І це будуть зміни, яких світ давно потребував».

Такими словами Володимир Зеленський розпочав свій виступ перед британськими законодавцями у Вестмінстер-холі в Лондоні.

У середу, 8 лютого, він розпочав турне європейськими країнами, щоб отримати більше допомоги для перемоги України у війні з Росією.

Під час виступу в парламенті він закликав Британію та інші країни дати Україні сучасні літаки, які він назвав «крилами для свободи».

[Володимир Зеленський, президент України]:
«Ми робимо все можливе й неможливе, щоб світ забезпечив нас сучасними літаками, щоб розширити можливості та захистити пілотів, які нас боронитимуть».

Також Володимир Зеленський зустрівся з прем’єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком. Разом вони відвідали британську військову базу, де навчаються українські військовики.

Незадовго до прибуття Зеленського офіс Сунака оголосив про плани розширити програму вишколу українських військовиків і включити до неї навчання пілотів на найновіших винищувачах НАТО.

Як уважають експерти, це рішення стане великим кроком у військовій підтримці Заходу й може спонукати інші країни надати Україні літаки та далекобійну зброю.

Володимир Зеленський подякував британцям за підтримку України.

[Володимир Зеленський, президент України]:
«З перших секунд і хвилин повномасштабної війни Велика Британія простягнула руку допомоги, коли світ ще не зрозумів, як реагувати. Борисе, ти об’єднав інших, коли це здавалося абсолютно, абсолютно неможливим. Дякую!»

Зазначимо, що Лондон був першим пунктом візиту президента України до Європи. Наступним став Париж, де він зустрівся з лідерами Франції та Німеччини. Також Зеленський візьме участь у саміті Європейського Союзу в Брюсселі.

4. США, Великобританія та Австралія провели спільні повітряні навчання

Повітряні навчання
США, Велика Британія та Австралія

США, Велика Британія та Австралія провели спільні повітряні навчання над пустелею Невада та за її межами. Вони мали змоделювати бойові дії проти китайських винищувачів та засобів протиповітряної оборони.

Навчання Red Flag щорічно проводять на авіабазі ВПС США «Нелліс» у штаті Невада. Відпрацьовують усілякі сценарії ведення повітряної війни. Зазвичай вони тривають два-три тижні.

Цього разу вони збіглися з інцидентом, коли над США літала китайська повітряна куля — шпигун. Її біля узбережжя Південної Кароліни збив саме винищувач. Уламки зібрали для вивчення. Водночас Пекін повідомив, що це була всього лише куля для розвідування погоди, і що її занесло вітром випадково.

[Джаред Гатчінсон, командир навчально-бойової ескадрильї]:
«Ми не завжди реагуємо на якісь недавні чи політичні події. Ми просто навчаємося, щоби бути готовими до загроз. Ми вважаємо, що якщо ми готові до нападу Китаю, то ми готові до всього».

Одна з цілей вишколу — відпрацювати завдання з подолання величезних відстаней. Це США, Великій Британії та Австралії доведеться робити в разі бойових дій у Тихому океані.

Цей екіпаж Королівських ВПС служить своєрідною заправною станцією в небі. Він забезпечує винищувачі пальним.

[Джон Лайл, пілот британських ВПС]:
«Ця місія імітує необхідні дії, до яких треба буде вдатися в районі вторгнення ворожої країни. Наша роль — допомогти силам ефективно просунутися до окупованого району та націлитись на ключові об’єкти, щоб ми могли послабити можливості противника».

Окрім літаків-заправників, на навчаннях Велика Британія використовувала винищувачі «Єврофайтер тайфун». А Австралія — Боїнг EA-18 «Гроулер».

Останніми роками Пентагон висловлював стурбованість щодо тиску Пекіна на Тайвань. Це демократичний острів, який Китай називає своєю бунтівною провінцією.

За даними ЦРУ, Пекін готується до вторгнення на Тайвань, яке може статися не пізніше ніж 2027 року.

5. У ЄС запровадять нові заходи, щоб стримати потік нелегальних мігрантів

Євросоюз посилить охорону кордонів
Посилення міграційної політики в ЄС

Лідери Євросоюзу домовилися посилити охорону кордонів, щоб зупинити потік нелегальних мігрантів з Африки, Азії та Близького Сходу. Про це повідомила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

[Урсула фон дер Ляєн, голова Єврокомісії]:
«Ми зосередимося на двох прикордонних пілотних проєктах. Інакше кажучи, ми створимо мобільну та стаціонарну інфраструктуру: від автомобілів до відеокамер, від сторожових веж до електронних систем спостереження».

Водночас лідери деяких країн блоку пропонують, щоб Євросоюз фінансував будівництво мурів та огорож на зовнішніх кордонах. Однак про це поки не йдеться.

У ЄС також хочуть посилити боротьбу з нелегальними перевізниками людей і зробити міграційні закони жорсткішими. Зокрема, європейські лідери домовилися, що рішення про депортацію нелегального мігранта, ухвалене в будь-якій країні, діятиме в усіх державах Євросоюзу.

[Урсула фон дер Ляєн, голова Єврокомісії]:
«Таким чином, якщо людина переїжджає до іншої країни ЄС, владі не доведеться знову проводити ту саму процедуру».

Міграція стала вкрай чутливою темою для ЄС у 2015 році, коли понад мільйон людей, переважно сирійців, перетнули Середземне море та потрапили до Європи. Між лідерами країн Євросоюзу одразу виникла затята суперечка щодо того, хто має приймати та забезпечувати шукачів кращого життя. Пізніше в ЄС ужили заходів, щоб стримати нелегальну міграцію.

Під час пандемії потік мігрантів значно зменшився, але торік знову зріс. Так, кордони ЄС перетнуло понад 330 тисяч осіб. Це на 64 % більше, ніж позаторік.

Утім, у Євросоюзі хочуть зберегти можливість легальної міграції. На думку голів європейських країн, це має розв’язати проблему дефіциту робочої сили.

6. Жителька США просить урятувати родичів, яких переслідують у Китаї за духовні переконання

За ґрати через духовні переконання
Санта-Моніка, США

Жителька Південної Каліфорнії Шучжи Кан не на жарт схвильована. Вона має родичів у Китаї, і від двох із них уже давно не отримувала звісток.

[Шучжи Кан, практикувальниця Фалунь Дафа]:
«З початку листопада до середини грудня я телефонувала сестрі з племінником, але автовідповідач постійно казав, що їх немає вдома. Я дуже непокоїлася, чи з ними все гаразд».

60-річна сестра Кан жила зі своїм сином на півночі Китаю в місті Гуцзяо.

Як потім з’ясувалося, їх арештували. Згідно з повідомленням, яке надіслала поліція, їх звинувачують у порушенні закону через практикування Фалунь Дафа.

Фалунь Дафа — це духовна практика, яка відома також як Фалуньгун. Вона містить медитативні вправи й навчає, як підвищувати моральність за принципами правди, доброти й терпіння.

Популярність Фалуньгун дедалі більше зростала, і це лякало компартію Китаю. Тож у липні 1999 року тих, хто практикував цю систему самовдосконалення, влада КНР почала переслідувати. Репресії тривають і понині.

Відомо, що арештованих родичів Кан доставили до різних місць тимчасового тримання 31 жовтня. Поліція також наклала арешт на квартиру та вилучила частину майна, зокрема автомобіль, комп’ютер і принтер.

[Шучжи Кан, практикувальниця Фалунь Дафа]:
«Ця новина мене приголомшила, моє серце розривалося. Я не могла стримати сліз. Мою сестру й племінника арештували, бо вони практикують Фалуньгун».

Відвідувати, а також передавати арештованим одяг чи якісь інші речі заборонили.

[Шучжи Кан, практикувальниця Фалунь Дафа]:
«Коли моя родина дізналася, що сестру й племінника викрали, це їх дуже пригнітило. Їм щодня це болить. Мій 94-річний батько в розпачі. Йому потрібна моя сестра й племінник, щоб вони про нього піклувалися».

Кан звернулася по допомогу до місцевих депутатів.

За даними minghui.org, офіційного сайту Фалунь Дафа, від репресій загинуло майже 5000 практикувальників.

Як уважають, насправді загиблих більше, однак через жорстку цензуру, що існує в Китаї, усіх зареєструвати немає змоги.

7. У невеликому німецькому селі хочуть розмістити 400 біженців

Мігранти біля тихого села
Упаль, Німеччина

Жителі села Упаль, що на півночі Німеччини, незадоволені планами розмістити сотні прохачів притулку, здебільшого сирійських та афганських, біля їхніх будинків.

Місцева влада планує створити на околиці села, де живе 500 осіб, контейнерний табір на 400 біженців.

Це багатьох стурбувало. Тут мешкає коло 150 людей поважного віку, зокрема жінок. Вони кажуть, що тепер боятимуться виходити вечорами. Місцеві жителі також уважають, що молоді мігранти не знатимуть, чим себе зайняти.

[місцева жителька]:
«500 молодиків у селі, де немає жодної інфраструктури. Що вони тут робитимуть? Це сонне село. Я сама вісім років тому обрала це місце, бо це гарний тихий район, але без інфраструктури».

Але мешканцям села повідомили про плани будувати міграційний табір уже за фактом. Це спричинило загальне обурення.

[Тіно Шоманн, голова адміністрації округу]:
«Я завжди заздалегідь інформував жителів та долучав їх до обговорення питань. На жаль, цього разу це було неможливо».

За даними міністерства внутрішніх справ Німеччини, торік у країні понад 244 тисячі осіб подали заяву на здобуття статусу біженця. Це майже на третину більше, ніж позаторік.

Частково це пояснюють погіршенням економічних та політичних умов у деяких транзитних країнах, таких як Туреччина, Туніс та Лівія.

Німеччина регулює розподіл біженців відповідно до кількості жителів та податкових надходжень у певних регіонах. Проте з вересня минулого року Асоціація німецьких міст неодноразово зверталася до федеральної адміністрації по додаткову фінансову підтримку.

8. Як працює нова сонячна електростанція в горах у Швейцарії

Сонячна електростанція в горах
кантон Гларус, Швейцарія

Сніг, озеро та гори. Тут, у кантоні Гларус, розміщена найдовша дамба Швейцарії. А вздовж стіни розташувалися сонячні панелі. Їх тут майже 5000.

Ця сонячна електростанція щороку може виробляти 3,3 мільйона кіловат-годин. Цього вистачить для 700 будинків.

[Жанетт Шранц, прессекретар швейцарської енергетичної компанії]:
«Ця станція особливо важлива, бо взимку виробляє багато електроенергії. Вона розміщена вище за хмари, що якраз підходить для сонячних панелей».

Електростанція розташована на висоті 2300 метрів над рівнем моря. Тут рідко буває хмарно, а взимку ще й допомагає сніг — він відбиває сонячні промені. До того ж панелі найліпше працюють за низької температури.

Цю сонячну електростанцію збудували торік згідно з проєктом AlpinSolar. За наступні сім років у цих горах планують звести ще 4200 таких конструкцій.

[Жанетт Шранц, прессекретар швейцарської енергетичної компанії]:
«Сонячна енергія в енергобалансі Швейцарії відіграє дедалі більшу роль. Це також важливий проєкт для нашої компанії. Ми хочемо до 2030 року досягти виробництва 1,2 гігавата (сонячної енергії)».

Уряд Швейцарії має намір поступово відмовлятися від ядерної енергетики, тож закликає розвивати альтернативну.

Торік, щоб прискорити ліцензування нових сонячних електростанцій, змінили енергетичні закони країни.

9. Науковці: озеленення міст зменшить смертність від літньої спеки

Смерть від спеки
Дерева можуть урятувати життя

Смертність від літньої спеки може зменшитися на третину, якщо великі міста стануть зеленішими. Такого висновку дійшли науковці у своєму новому дослідженні.

Вони вивчили статистичні дані 93 європейських міст. З’ясувалося, що загалом лише 15 % міського простору займають дерева. Через це в мегаполісах температура повітря на півтора-два градуси вища, ніж у сільській місцевості. Причина — в асфальті, що дуже нагрівається, а також у транспорті, якого стало надто багато.

Дослідники вважають, що, збільшивши площу міських насаджень до 30 %, можна знизити літню температуру та врятувати чимало життів.

У Барселоні, що в Іспанії, колись були м’якими й зими, й літа. Та за кілька десятиліть усе змінилося. Так, торік улітку в місті зафіксували 120 надто теплих ночей, коли температура перевищувала 20 градусів Цельсія. Водночас 2022-й став найспекотнішим роком в Іспанії за всю історію спостережень.

У Барселоні росте приблизно 250 тисяч дерев. Вони займають 25 % міської території. Влада планує озеленити ще 5 % міста.

[Колома Рулл, член міської ради Барселони]:
«Річ не лише у відсотковому співвідношенні, а й в якості зелених насаджень. Нам треба дерева з великими й міцними кронами, треба різні види дерев. Ми вже йдемо до цієї мети й обов’язково озеленимо 30 % міста. Але головне — досягти цього з найбільшою користю для екосистеми».

Утім, фахівці мають розв’язати чимало проблем.

[Марк Ньювенгейсен, голова ініціативи в галузі міського планування]:
«У такому місті, як Барселона, де все щільно забудовано, буде важко знайти місце, щоб посадити дерева. Для цього знадобляться якісь кардинальні зміни. Наприклад, десь прибрати асфальтне покриття».

Десять років тому в Барселоні почали будувати підземну автомобільну розв’язку замість тієї, яку зробили на поверхні ще в 70-х роках. Коли її закінчать, зверху посадять парк, який стане найбільшим у місті. Ще один парк з’явиться вздовж старої залізниці.

У своєму дослідженні науковці зазначають, що в озеленених містах люди мають ліпше здоров’я. Вони рідше страждають від серцево-судинних захворювань і деменції. Також у дітей та літніх людей покращуються когнітивні функції.

10. Рим назвали найкращим гастрономічним напрямком 2023 року

Найкраща гастрономічна столиця
Рим, Італія

«Побачити Рим і померти», але перед цим обов’язково скуштувати знамениту римську кухню. Ось так тепер має звучати знаменита фраза, адже столицю Італії визнали найкращим гастрономічним напрямком 2023 року.

У Старому місті Рима постійно повно туристів. Саме тому тут можна знайти страви на будь-який смак.

[Леон Лакс, турист зі США]:
«Іноді ми сприймаємо як належне те, що в меню вибір страв дуже різноманітний. Тут є морепродукти, м’ясо, вегетаріанські страви, паста, піца — дуже гарний вибір».

[Мітчелл Гарретт Стуксбері, турист зі США]:
«Я би сказав, що місцева їжа — одна з найкращих, яку я куштував у Європі».

Кулінарні критики кажуть, що римські ресторани пропонують страви на будь-який гаманець.

[Елеонора Коцелла, авторка гастрономічної колонки]:
«Тут можна знайти все: від траторій і винних та коктейльних барів до висококласних ресторанів».

Рейтинг склала онлайн-платформа туристичних відгуків Tripadvisor. Вона проаналізувала всі оцінки мандрівників за 2022 рік. З’ясувалося, що кухня в Римі найкраща. Далі в рейтингу йде грецький Крит і в’єтнамський Ханой. Водночас на четвертому та восьмому місцях розташувалися італійські Флоренція та Неаполь, а на п’ятому — Париж.

Зайняти найвищий рядок рейтингу Риму дали змогу два фактори.

[Фабриціо Орландо, представник Tripadvisor]:
«Перший — це багато ресторанів із місцевою кухнею, що завжди подобається мандрівникам. Другий чинник — безліч різних типів ресторанів: від крихітної остерії в популярному районі до тризіркових мішленівських ресторанів».

Утім, онлайн-відгукам довіряють не всі. Власник продуктового магазину в центрі Рима, де продають висококласну рикоту й пармезан, уважає, що рецензії часто бувають поверховими й не відповідають дійсності.

[Джузеппе Ансуїні, власник продуктового магазину]:
«Кожен може дуже швидко написати відгук, навіть не скуштувавши продукти».

За даними італійської асоціації ресторанів, 2021 року італійська харчова промисловість заробила 33 мільярди євро.

11. Камбоджієць збудував будинок-літак, надихаючись мріями про польоти

Будинок-літак
провінція Сіємреап, Камбоджа

Камбоджієць Чрач Пов підіймається трапом літака, але не для подорожі. Просто це такий його дім.

Чоловік 30 років пропрацював на будівництві, а потім, надихаючись мріями про польоти, вклав усі заощадження в дім-літак. Він побудував його за кілька кілометрів від міста Сіємреап.

Висота дому — шість метрів, довжина — 20, а ширина — чотири. Він бетонний. Усередині дві спальні та дві ванні кімнати.

[Чрач Пов, власник будинку-літака]:
«Я дуже щасливий жити в будинку-літаку, бо він схожий на справжній літак. Хоча він і не літає, але я можу жити в літаку».

Камбоджієць почав будівництво в березні 2020 року. На це пішло 20 тисяч доларів. Грошей уже немає, але проєкт ще не завершено.

[місцева жителька]:
«Будинок чудовий. Як сусідка я пишаюся його власником, оскільки він зумів виконати грандіозну роботу».

Чоловік пускає всередину туристів. З камбоджійців за огляд бере 50 центів США, а з іноземців — долар. Закордонних гостей тут удосталь, адже неподалік стоїть храмовий комплекс Ангкор-Ват.

[відвідувачка]:
«Раніше я ніколи не бачила будинку-літака та, власне, і не літала справжнім літаком. Тому я рада його побачити. Зроблено дуже добре. Сюди пускають як дітей, так і дорослих».

Сам власник будинку теж ніколи не був пасажиром літака, але він про це мріє. А поки що сподівається заробити гроші й закінчити будівництво. Також планує відкрити поряд кав’ярню.

13. Крути педалі та вчись: парти-велотренажери з’явились у школах Мексики

Парта-велотренажер
Сан-Ніколас-де-лос-Гарса, Мексика

Ось такі парти-велотренажери з’явились у школі мексиканського міста Сан-Ніколас-де-лос-Гарса. Учні виконують завдання та одночасно крутять педалі, спалюючи калорії. Уроки тепер проходять веселіше.

[школярка]:
«Фізична активність також допомагає нам зосередитись на навчанні. Це чудово».

Подібні парти-велотренажери є і в інших країнах, зокрема в Канаді. Але в Мексиці довелося створювати власні.

[Мігель Ортіс, підприємець]:
«Побачивши канадські парти, ми зрозуміли, що для Мексики це дуже дорого. Ми вирішили розробити прототип із прийнятною ціною, щоб його могли купувати в Мексиці. Продукт повністю відрізняється від канадського, але ідею ми взяли в канадців».

Парта-тренажер мексиканського виробництва коштує 2700 песо або 142 долари США. Це вп’ятеро дешевше за канадську.

У Мексиці третина населення страждає від надмірної ваги. Це найвищий показник у Північній та Південній Америці. У дитинстві та юності в багатьох мексиканців нормальна комплекція, але з віком люди набирають зайві кілограми.

Приміром, лише 8 % маленьких дітей страждають від ожиріння. Але в дітей віком від 5 до 11 років цей показник збільшується майже у два з половиною рази. А під час пандемії юні мексиканці погладшали ще більше.

[Санхуаніта Гарсія, директор школи]:
«Коли відновилися очні заняття, ми побачили, що хлопчики стали менш спокійними, а також у багатьох збільшилася вага. Також у школярів погіршилася увага. Новий проєкт допомагає нам позбутися цих проблем».

Поки що парти-велотренажери є лише у двох кабінетах. Поступово їх поставлять у всіх. Їх у школі понад 20.

13. У Португалії живе найстаріший собака у світі

Найстаріший пес
Португалія

Коли 30 років тому в крихітному селі в центрі Португалії народився цей собака, Ліонелю Кошті було лише вісім років. Він і не підозрював, що його улюбленця Бобі одного разу визнають найстарішим собакою у світі.

Коли Бобі, чистокровний рафейру-ду-алентежу, торік відсвяткував своє 30-річчя, Кошта знав, що той побив майже сторічний рекорд. Так, у 1939 році помер австралійський вівчарський собака, якому було 29 років і п’ять місяців.

Ліонель зв’язався з Книгою рекордів Гіннеса, подав усі документи, і через рік Бобі офіційно назвали найстарішим собакою в історії.

4-го лютого Бобі було 30 років та 269 днів.

[Ліонель Кошта, господар Бобі]:
«Почуваємо гордість. Багато хто казав нам із мамою, що в нас не вийде. Але ми знали вік Бобі й були впевнені, що обстеження лише підтвердять те, що нам відомо».

У середньому собаки цієї породи живуть 12–14 років. Кошта пояснює довголіття свого пса низкою чинників.

[Ліонель Кошта, господар Бобі]:
«Життя на природі в сільській місцевості, без сумніву, один із трьох основних чинників, що пояснюють довголіття Бобі».

Відіграло роль і те, що Бобі ніколи не давали сухого собачого корму. Лише людську їжу.

[Ліонель Кошта, господар Бобі]:
«Він ніколи не сидів на прив’язі й не жив у клітці. Відчуття свободи — теж важливий чинник. А ще ми всі його дуже любимо».

Хоча Бобі й тепер обожнює прогулянки, вік бере своє: собака менш активний, шерсть рідішає, зір погіршився, і йому потрібно більше відпочивати, ніж раніше.

Ліонель сподівається, що Бобі проживе ще багато років, і вдячний за те, що собака прославив його невелике село на весь світ.

14. Статую імператора знайшли під час ремонту в Римі

Знайшли мармурову статую
Рим, Італія

Мармурову статую знайшли в Римі під час ремонту дощової каналізації коло Аппієвої дороги. Бульдозер викопував сторічні труби, і раптом із-під землі з’явилася голова скульптури. Археолог, який спостерігав за процесом, негайно зупинив роботу.

[Франческа Романа Паолілло, археолог]:
«Одразу стало зрозуміло, що статуя зображує людину, одягнену як Геркулес».

Статуя була пошкодженою. На ній витесано шкуру лева, яку носив Геркулес.

Фахівці вважають, що в образі Геркулеса зображено римського імператора Деція Траяна. Про це свідчать зморшки на лобі статуї. Зі зморщеним чолом цей правитель також зображений на мармуровому бюсті, що зберігається в Капітолійських музеях Рима.

[Франческа Романа Паолілло, археолог]:
«Оскільки персонаж зображений як напівбог, то прообраз треба шукати серед найважливіших осіб римської держави. Ми виявили деякі подібності з обличчям імператора Деція Траяна, який правив із 249 по 251 рік нашої ери».

Децій відомий тим, що першим у Стародавньому Римі влаштував систематичне гоніння християн. Тоді було закатовано до смерті багато єпископів та їхніх учнів.

Імператор мріяв повернути Римській державі колишню міць, але правив менш як два роки. Він загинув у бою з готами й став першим римським імператором, який поліг на війні із зовнішнім ворогом.

Утім, археологи ще мають підтвердити правильність свого припущення. Вони також визначать вік статуї та місце її створення. На думку науковців, скульптуру закопали в землю на початку минулого століття, коли ще не було археологічного контролю.

Реставратори відновлять мармурову скульптуру, після чого виставлять на огляд.

15. Мистецтво створення гітар: сімейний бізнес у четвертому поколінні

Майстри з виготовлення гітар
Мадрид, Іспанія

Студія Маріано Конде в Мадриді — це четверте покоління майстрів. Вона працює, починаючи з 1915 року. Батько та син роблять класичні гітари ручної роботи на замовлення. Їх вартість може сягати 42 тисяч євро.

Добувати звуки з дерев’яних дощок — їхня пристрасть. І вони знають, як персоналізувати кожен інструмент.

[Маріано Конде, виробник гітар]:
«Ми адаптуємо гітару до тактильних відчуттів людини. Для цього ми вибираємо матеріали, вимірюємо ладові поріжки, довжину струн. Для когось ліпше підходить одна струна, а для когось — інша».

Син майстра офіційно працює у студії 14 років. Але каже, що й раніше був поруч.

[Маріано Конде-молодший, виробник гітар]:
«Починаєш із мітли — підмітаєш майстерню. Потроху дозволяють робити якісь деталі, корпуси, грифи, просту склейку. І згодом доходиш до того, що можеш зробити інструмент самостійно».

У виробництві використовують такі самі інструменти й методи, як і в 1915 році. Найважливішою в добуванні бажаного звуку є деревина. Її сушать від 30 до 50 років.

За рік тут роблять лише коло 35 гітар. Здебільшого для колекціонерів та професійних гітаристів. Замовлення надходять із Японії, США, Франції. Клієнтами студії були Леонард Коен, Ед Ширан, Річард Гір та Пако де Лусія.

[Антоніо Санчес, виконавець фламенко]:
«Гітари Маріано полегшують роботу. Скажімо, коли беру до рук цю гітару, то можу виразити все, що захочу».

Перш ніж відправити гітару замовникові, її передають іншим не менш важливим майстрам — лакувальникам. Це ще один невеликий бізнес, яким керують батько та син. Таких ремісників в Іспанії лишилися одиниці.

Серед найвідоміших клієнтів студії — The Rolling Stones, Девід Рассел та Розалія.

Маріано Паредес-старший почав працювати понад 30 років тому. Його головним завданням було знайти найкращий лак для кожного типу гітари. Сохне покриття в середньому близько двох місяців.

У сучасних швидших методах лакування використовують ґрунтовку й шелак, що додає зайвої товщини.

А тут, щоб найліпше заповнити пори деревини, уважають за краще використовувати технологію 1800 року. Це суміш смоли, розчиненої в спирті, та подрібненої вулканічної породи.

[Маріано Паредес-молодший, лакувальник гітар]:
«Коли клієнти бачать свій інструмент забарвленим, із прекрасним лаком, як дзеркало, вони почувають незабутні емоції. Це найпрекрасніше в нашій роботі».

16. Камерун став натхненням фестивалю орхідей у Садах К’ю в Лондоні

Фестиваль орхідей
Лондон, Велика Британія

Хижий цар звірів із гривою з квітів. Флористи та садівники завершують роботу над фігурою лева в Королівських ботанічних садах К’ю в Лондоні.

Величезна скульптура стала центральним елементом щорічного фестивалю орхідей.

Планувати захід почали ще минулого літа. А останні три тижні п’ять садівників К’ю та майже 1000 волонтерів установлювали барвисті експозиції.

Так для прикрашення оранжереї принцеси Уельської використали тисячі орхідей, доставлених із Нідерландів.

[Солен Декіре, працівниця ботанічного саду]:
«На фестиваль орхідей привезли 6200 рослин. З них 3200 — орхідеї. Переважно це орхідеї фаленопсис та цимбідіуми. Їх вирощували багато років».

Цього року тема фестивалю — Камерун. Уперше джерелом натхнення цього заходу стала африканська країна. Не дивно, що багато фігур нагадують про камерунську фауну й зображують бегемотів, жирафів та крокодилів.

Але колорит Африки глибший, ніж просто тварини.

[Солен Декіре, працівниця ботанічного саду]:
«Ми надихалися місцевою фауною та флорою Камеруну, а також їхньою величезною різноманітністю громад. У Камеруні живе понад 250 різних громад. І вони створюють чудові вишивки бісером».

Поряд із квітковими композиціями влаштували й фотовиставку. Ці знімки зробили в одному з камерунських сіл.

[Крістін Аєн, кураторка виставки]:
«Це дуже маленьке село. І фотографії зробили в тому ж районі, де науковці Садів К’ю проводили дослідження».

У колекції орхідей Садів К’ю — близько 1300 видів. Але це лише мала частина всієї різноманітності цих квітів. У світі їхніх видів понад 25 тисяч.

Водночас дикі орхідеї перебувають під загрозою, зокрема й у Камеруні. Найбільше їм шкодить забруднення довкілля та знищення лісів.

Це вже 27-й фестиваль орхідей у Ботанічних садах К’ю. Він триватиме до 5 березня.

Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: