21.11.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 29 січня по 3 лютого)

Огляд світових подій (з 29 січня по 3 лютого)

1. Пожежа в багатоповерхівці в Індії: щонайменше 14 загиблих Пожежа в багатоповерхівці Дханбад, Індія Щонайменше 14..

Дата завантаження: 2024-05-21

video

1. Пожежа в багатоповерхівці в Індії: щонайменше 14 загиблих

Пожежа в багатоповерхівці
Дханбад, Індія

Щонайменше 14 людей загинуло в Індії внаслідок пожежі в житловій багатоповерховій будівлі. Це десять жінок, троє дітей та один чоловік. Більшість задихнулася димом.

Трагедія сталася в місті Дханбад, другому за кількістю населення в штаті Джаркханд. Він розташований на сході країни.

Як повідомляють, у квартирі, де почалася пожежа, готувалися до весілля. Загоряння сталося близько шостої години вечора на третьому поверсі. Можливо, причиною стала олійна лампа, але це ще має підтвердити слідство.

[потерпіла]:
«Ми побачили, як дим проникає до кімнати. Чоловік моєї сестри сказав нам тікати, бо почалася пожежа. Ми спробували спуститися вниз сходами, але почали задихатися через дим. Ми були на четвертому поверсі. Нас було четверо. Потім я схопила свою дитину й кинулася на лоджію. Усі побігли туди. Приїхала поліція й нас урятувала».

Пожежу гасили чотири години.

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді висловив співчуття родичам загиблих та пообіцяв виплатити їм по 200 тисяч рупій, це коло двох із половиною тисяч доларів.

У Дханбаді це вже друга смертоносна пожежа за останні чотири дні. Перша була в приватному будинку для людей похилого віку. Тоді загинуло п’ятеро людей.

2. ЄС обіцяє додаткові санкції проти Росії та нову грошову допомогу Україні

Нові санкції і допомога
ЄС ― Україна

Європейський Союз запровадить 10-й пакет санкцій проти Росії в річницю її повномасштабного вторгнення до України. Про це у четвер заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на спільній пресконференції з Володимиром Зеленським у Києві.

[Урсула фон дер Ляєн, голова Єврокомісії]:
«До роковин початку повномасштабного наступу ми повинні мати 10-й пакет санкцій».

Також, за її словами, ЄС спільно з партнерами з «Великої сімки» готує нову граничну ціну на нафту з Росії.

Водночас президент України Володимир Зеленський вважає, що одне з найважливіших загальноєвропейських завдань щодо санкційної політики проти Росії — це зменшити здатність РФ обходити вже запроваджені обмеження.

[Володимир Зеленський, президент України]:
«Зараз ми бачимо, що санкційний темп Європи трішки уповільнився. Держава-терорист, навпаки, збільшує темп адаптації до санкцій. І варто фце виправити».

Україна наполягає на внесенні до 10 пакета санкцій обмежень щодо російської індустрії з виробництва ракет та безпілотників, банківської системи та ядерної галузі, зокрема проти корпорації «Росатом».

Зазначимо, що разом із фон дер Ляєн до української столиці також прибули керівники ЄС із питань зовнішньої політики, міграції, сільського господарства, економіки та юстиції. Вони провели низку переговорів, зокрема щодо збільшення постачання зброї та грошей для України, а також розширення доступу українських товарів на ринок ЄС.

3. Ізраїль завдав удару у відповідь по Сектору Гази

Удари у відповідь
Ізраїль ― Сектор Гази

Ізраїль завдав удару по Сектору Гази в ніч із середи на четвер. Зі слів військовиків, метою були заводи радикального ісламістського угруповання ХАМАС, на яких виробляли озброєння. Про жертв інформації немає.

Ця операція стала відповіддю на ракетний удар із Сектору Гази по території Ізраїлю, що відбувся 1 лютого. Тоді було випущено дві ракети. Їх збили ізраїльські сили ППО.

Ні ХАМАС, ні інші угруповання не взяли на себе відповідальність за обстріл.

Ситуація в регіоні загострилася в січні після двох нападів палестинців на мирних громадян Ізраїлю. Під час одного з них бойовик почав стріляти по відвідувачах синагоги в Східному Єрусалимі. Загинуло семеро людей.

Перед тим ізраїльські армійці провели рейд у таборі для біженців «Дженін». Тоді під час перестрілки вони вбили десятьох палестинських бойовиків.

Ізраїль майже щодня проводить рейди на Західному березі річки Йордан після серії торішніх кривавих нападів палестинців.

Водночас держсекретар США Ентоні Блінкен під час візиту до Єрусалима закликав до деескалації конфлікту.

[Ентоні Блінкен, держсекретар США]:
«Відновлення спокою — наше першочергове завдання. Але в більш довгостроковій перспективі ми маємо зробити більше, ніж просто зменшити напруженість».

Блінкен також відвідав палестинського президента Махмуда Аббаса й запевнив його, що США, як і раніше, підтримують переговори на основі формули «дві держави для двох народів».

4. Відставний генерал НАТО святкує перемогу на виборах у Чехії

Вибори Президента
Чехія

Президентом Чехії обрали Петра Павела. Це 61-річний відставний генерал НАТО. Він набрав понад 58 % голосів. А його головний опонент — мільярдер й у минулому прем’єр-міністр Андрей Бабіш — коло 42 %.

Явка на виборах становила 70 %.

Попередник Павела — Мілош Земан — обіймав посаду два терміни. Він зміцнював зв’язки з Китаєм та Росією.

Жителі Праги задоволені новим обранням.

[жителька Праги]:
«Гадаю, що це маяк надії для всіх. Ми всі схвильовані та святкуємо. Ми схрещуємо пальці за нашого нового президента, і він нам дуже подобається».

[житель Праги]:
«Я задоволений, бо через тривалий час ми матимемо президента, на якого зможемо покластися і який гідно нас представлятиме».

Бабіш працював у зовнішній торгівлі. За комуністів, як припускають, був інформатором таємної поліції, але він це заперечує. Павел же, починаючи з 80-х років, будував військову кар’єру, зокрема у галузі розвідки.

[жителька Праги]:
«Я трохи непокоїлася, що є багато людей, які справді довіряють пану Бабішу та його простій риториці. Виявилося, що це не так. Але хвилює те, що через 30–35 років ми, як і раніше, обираємо між двома комуністами, хоч і колишніми».

Інавгурацію нового президента запланували на 9 березня.

5. США скасують режим надзвичайної ситуації, запроваджений у зв’язку з COVID

Режим надзвичайної ситуації скасують
Вашингтон, США

З 11 травня в США скасують режим надзвичайної ситуації, запроваджений у зв’язку з COVID-19. Про це оголосила Адміністрація президента Джо Байдена. Це станеться майже через три роки після того, як запровадили цей радикальний захід.

Режим НС оголосив у 2020 році ще Дональд Трамп. Байден неодноразово його продовжував. Білий дім оголосив, що цього разу продовжує режим НС востаннє.

Водночас в офісі президента зазначили, що від мандатів на вакцинацію проти COVID для постачальників медичних послуг поки що не відмовлятимуться.

Тим часом Вашингтон оголосив, що Китай надавав неправдиву статистику щодо коронавірусу. Представник Білого дому з питань нацбезпеки Джон Кірбі заявив про це під час брифінгу.

[Джон Кірбі, представник Білого дому]:
«Ми закликаємо Китай нічого не приховувати з того, що відбувається в їхній країни».

Торік на початку грудня Китай раптово скасував свою сувору політику щодо ковіду, яка діяла три роки. Як наслідок, у країні різко зросла кількість заражень.

Влада також несподівано різко збільшила офіційну кількість померлих від вірусу до 60 тисяч. Деякі експерти вважають, що ці дані дуже занижені.

6. Два роки потому: держпереворот у М’янмі перевернув життя тисяч людей

Два роки після перевороту
М’янма

Ай Чан пройшов шлях від робітника фабрики до протестувальника, а потім бійця руху опору. Він, як і тисячі інших жителів М’янми, виступив проти військового перевороту, який стався два роки тому.

Коли обраний уряд Аун Сан Су Чжі усунули від влади, Ай Чан вийшов на протести, а потім узяв до рук зброю. У боях втратив ногу. Досі вчиться ходити з протезом.

[Ай Чан, житель М’янми]:
«Я був щасливим, коли ми перемогли (на виборах), але це тривало недовго. У день перевороту я взяв зранку телефон, але інтернету не було. Я подумав, що просто скінчилися гроші. Коли зайшов до кафе, то мені сказали, що стався переворот. Я не міг збагнути чому. Пізніше я приєднався до протестів».

Озброєні люди не змогли протистояти добре екіпірованій армії. Як наслідок, коло мільйона 200 тисяч громадян мусило залишити свій дім. Ще понад 70 тисяч виїхало до інших країн. Таку статистику наводить ООН.

Армія М’янми повідомляє, що проводить законну кампанію пошуку терористів. Проте ООН називає її дії злочинами проти людяності.

Військова влада до серпня обіцяє провести вибори. Багато хто ставиться до цього скептично.

[Ай Чан, житель М’янми]:
«Не думаю, що їх можна провести. Ми вже одного разу обрали уряд. Тож нема потреби знову проводити вибори».

Переворот також змінив життя Хань Лей. Вона виходила на протести й навіть висловилася на цю тему, коли брала участь у міжнародному конкурсі краси в Таїланді. Це призвело до звинувачень, і вона втекла до Канади.

[Хань Лей, громадянка М’янми]:
«Я живу в іншій країні, культура якої інакша. Треба починати спочатку».

Але, з її слів, тут вона може розповідати більшій кількості людей про ситуацію вдома.

За оцінками міжнародних організацій, у самому лише 2022 році в М’янмі внаслідок збройних сутичок загинуло коло 19 тисяч осіб.

7. У Болівії виявили спалахи пташиного грипу на птахофабриці та фермі

Спалах пташиного грипу
Болівія

Болівія повідомила про два спалахи високопатогенного пташиного грипу H5. Один осередок поширення виявили на птахофабриці в місті Сакаба провінції Чапаре. Там тримали 35 тисяч курей.

Другий спалах стався в місті Кільяколло, що в тій самій провінції. Там вірус уразив птахів невеликої приватної ферми, де було коло 200 качок, гусей та курей.

В обох містах посилили епідеміологічний нагляд. У Сакабі оголосили надзвичайну ситуацію.

[Хав’єр Суарес, голова Нацслужби з питань здоров’я тварин]:
«Національна служба з питань здоров’я тварин розробила план дій на випадок надзвичайних ситуацій, щоб пом’якшити наслідки цієї хвороби та стримати її поширення».

Міністр сільського господарства Болівії повідомив, що в Сакабі та Кільяколло було знищено та поховано 160 тисяч птахів. З його слів, спалах стримали, і хвороба не поширилася на інші регіони.

Спалах пташиного грипу серед свійських птахів також зареєстрували в інших латиноамериканських країнах, таких як Еквадор, Колумбія та Мексика.

Пташиний грип — особливо небезпечна хвороба, яка здатна завдати великої матеріальної шкоди. Цей вірус уражає органи дихання й травлення птахів. Залежно від штаму помирає від десяти до 100 % хворих особин. До того ж деякі варіанти вірусу можуть уражати до трьох видів птахів одночасно.

Найбільш небезпечну форму пташиного грипу викликає штам H5N1. ВООЗ уважає, що якщо він мутує і почне передаватися від людини до людини, то може спричинити пандемію.

8. До Землі наблизилася зелена комета

Зелена комета
Лондон, Велика Британія

Уперше за 50 тисяч років до Землі наблизилася так звана зелена комета із жовтим хвостом.

Попереднього разу земляни могли її бачити в період неандертальців.

Небесне тіло наблизилося до нашої планети на відстань 42 мільйони кілометрів. Водночас науковці впевнені, що воно повернеться лише через мільйони років.

Комету торік у березні виявили за допомогою телескопа приватної обсерваторії в Сан-Дієго. А під час максимального наближення її можна було бачити в Північній півкулі й неозброєним оком.

Упізнати її можна за незвичайним зеленим свіченням.

[Джейк Фостер, астроном Гринвіцької обсерваторії]:
«Вона зелена, бо її поверхня покрита молекулами, відомими як двоатомний вуглець, що розщеплюється під впливом сонячного ультрафіолетового випромінювання. Коли він розщеплюється, то вивільняє енергію у вигляді світла певного кольору».

Комета обертається навколо Сонця. 1 лютого вона пройшла повз Землю й вирушила в бік Марса. З Червоною планетою вона має зрівнятися до 10 лютого.

З Південної півкулі зелену комету можна буде побачити в телескоп лише з березня.

9. Samsung представила новые смартфоны с 200-мегапиксельной камерой

Нові моделі Galaxy
Презентація Samsung

Новий Samsung S23 Ultra показує, на що здатна його камера.

Це остання модель у серії Galaxy S23. Корейський технологічний гігант обладнав її 200-мегапіксельною камерою. Каже, що навіть в умовах поганої освітленості знімки будуть яскравими та чіткими.

Водночас за допомогою функції «астрофото» можна буде зробити точну фотографію Чумацького шляху.

Ultra — одна із трьох нових моделей, представлених Samsung. До лінійки також увійшли Galaxy S23 та S23 Plus.

Усі три пристрої створено на основі провідної мобільної платформи Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, яку використовують у смартфонах Galaxy. Вона відкриває нові можливості, зокрема на основі штучного інтелекту.

[Джеймс Кітто, представник Samsung у Великій Британії]:
«Можна редагувати відео на ходу, можна створювати відео з роздільною здатністю 8K».

Усі три моделі доступні для попереднього замовлення до 16 лютого.

Попри економічний спад у багатьох країнах і мляві продажі мобільних телефонів у всьому світі торік, Samsung уважає, що клієнти розщедряться на новий пристрій.

[Джеймс Кітто, представник Samsung у Великій Британії]:
«Тепер ми живемо у світі без офісу, де можна по-справжньому працювати, грати, взаємодіяти та спілкуватися з будь-якого місця. Ми можемо бути творцями контенту й геймерами, і в нас може бути мобільний офіс прямо в кишені. Тому людям потрібні фантастичні технології».

Усі три смартфони будуть чотирьох кольорів: фантомно-чорного, зеленого, кремового та лавандового. Коштуватимуть від 1000 до 2000 доларів за модель S23 Ultra з одним терабайтом пам’яті.

Компанія Samsung також показала свої останні ноутбуки, зокрема Galaxy Book 3 Pro та Galaxy Book 3 Pro 360 із шарнірним кріпленням, яке дає змогу скласти клавіатуру й перетворити ноутбук на планшет.

10. У Японії встановлюють торгові автомати з китовим м’ясом

Торгові автомати з китовим м’ясом
Йокогама, Японія

Сашимі, стейки та консерви. У цих торгових автоматах у Йокогамі продають китове м’ясо. Їх щойно встановила японська китобійна компанія. Так вона хоче підвищити попит на продукцію.

Китобійний промисел у Японії зародився ще у XII столітті. А після Другої світової війни половина м’яса, яку вживали в країні, була китовою.

[покупець]:
«Коли їм китове м’ясо, згадую дитинство. Тоді за кордоном їли яловичину, але багато японців виросло на китовому м’ясі».

Нині традицію майже забуто. У 80-х роках минулого століття Міжнародна китобійна комісія наклала мораторій на комерційний вилов китів. Японія неохоче підкорилася, але заборону не раз порушувала. А п’ять років тому вона вийшла з Міжнародної китобійної комісії та у 2019 році відновила промисел.

Проти японських китобійних компаній часто виступають екологи, тому торгові автомати встановлюють лише в невеликих продуктових магазинах.

[Хідекі Токоро, президент китобійної компанії]:
«Великі супермаркети не мають справи з китовим м’ясом, бо їх переслідують групи, які виступають проти китобійного промислу. <…> Але є багато людей, які хочуть купити таке м’ясо, але не можуть».

Продукція в торгових автоматах коштує від 1000 до 3000 єн. Це від восьми до 23-х доларів США.

Минулого місяця такі автомати з’явилися в Токіо, а в лютому їх встановлять в Осаці. Компанія планує за п’ять років встановити автомати з китовим м’ясом у ста магазинах у всій Японії.

У 2021 році японці купили в магазинах один мільйон 270 тисяч тонн яловичини, понад два з половиною мільйони тонн курятини та всього 1000 тонн китового м’яса. Тоді як на піку розвитку китобійного промислу в 60-х роках минулого століття в країні щороку з’їдали понад 230 тисяч тонн китового м’яса.

11. 8000 км десятьма країнами: француженка влаштувала велопробіг на захист ґрунту

Велопробіг на захист ґрунту
Коїмбатур, Індія

8000 кілометрів проїхала велосипедом француженка Наталі Массе, щоб нагадати людям про важливість збереження здорового ґрунту. Нині її зустрічають у Коїмбатурі, що на півдні Індії.

Наталі розпочала велопробіг торік 21 червня. Цього дня завершилася подорож індійського йога Садхгуру. Раніше він започаткував глобальний рух «Урятуємо ґрунт», у межах якого проїхав мотоциклом 27-ма країнами. Поїздка тривала три місяці.

Французька велосипедистка підхопила естафету.

[Наталі Массе, велосипедистка]:
«У нас проблеми й неприємності, оскільки немає гармонії з природою, немає турботи про ґрунт. Це мене вразило».

Наталі перетнула Францію, Італію, Словенію, Хорватію, Сербію, Болгарію та Туреччину. Хотіла проїхати через Іран та Пакистан, але не наважилася через нестабільну політичну ситуацію в цих країнах. Сирія теж відпала.

[Наталі Массе, велосипедистка]:
«Я полетіла літаком з Анкари до Дубая, а звідти поїхала велосипедом до Маската (столиці Оману). Там сіла на літак до Мумбая. Я перетнула десять країн».

Дорогою француженка заїжджала на ферми, де вирощують сільгоспкультури без пестицидів та хімічних добрив. Також відвідувала школи, коледжі та університети і спілкувалася з учнями та студентами.

У Коїмбатурі велосипедистка завітала в центр йоги, який відкрив індієць Садхгуру.

[жителька Коїмбатура]:
«Ми всі зібралися в центрі йоги, щоби привітати велосипедистку. Бачити, як вона прибуває, було дуже зворушливо».

Фахівці кажуть, що через ерозію ґрунту понад третина орних земель світу вже деградувала. Причина в сильних вітрах та рясних дощах, використанні техніки та хімічних речовин, а також у розростанні міст.

12. Принесений до офісу торт так само шкодить колегам, як і пасивне куріння

Хто приніс торт?
Як офісні частування впливають на дієту

Колеги зібралися біля торта в одній із рекрутингових компаній Ноттінгема.

[працівниця компанії]:
«Знаєте, якщо хтось не хоче їсти торт, він може цього не робити. Якщо не хочеш чогось робити, ти не зобов’язаний».

Тож чи змушують солодкі офісні частування робити нездоровий вибір під час роботи?

Голова Агентства харчових стандартів Великої Британії професор Сюзан Джебб уважає, що так. На її думку, торти в офісі слід розглядати так само, як пасивне куріння.

Сюзан каже, що якби ніхто не приніс до офісу торта, то вона його б і не їла. Водночас будь-хто за власним бажанням може сам купити собі солодке. Так само як і піти в бар для курців.

Дієтологи зазначають, що в офісному середовищі не всі вважають чемною відмову від частування.

[Лоу Волкер, дієтолог]:
«Здається, що можна просто сказати: “Ні, дякую. Я не їстиму”. На жаль, багатьом людям важко відмовитися. Вони розгублені, але саме це і сприяє кризі ожиріння».

Порушив цю проблему навіть прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак. Так, наближені до нього люди зазначали, що він «дуже небайдужий до шматочка торта».

13. Як малювання й музика допомагають в’язням у пакистанській тюрмі

Мистецтво у в’язниці
Карачі, Пакистан

Упродовж десяти років Мухаммад Іджаз навчався малювати, а тепер викладає і сам.

Нове захоплення виникло в чоловіка в центральній в’язниці пакистанського міста Карачі, де він відбуває 25-річний термін за викрадення людини задля викупу.

Каже, що мистецтво допомогло йому і фінансово, і духовно.

[Мухаммад Іджаз, в’язень]:
«Те, що ми малюємо, продають на виставках. Грошима, які ми тут заробляємо, ми підтримуємо сім’ї, а також оплачуємо свої витрати. Нещодавно деякі наші праці виставили в Ісламабаді. Щось уже продали».

Зі слів Мухаммада, малювання допомагає виразити емоції, а ще впоратися зі стресом від життя у в’язниці.

[Мухаммад Іджаз, в’язень]:
«Коли малюю, то поринаю в спокій. Кольори передають почуття радості та смутку. Через картини виражаю різні настрої. Ця картина, яку я щойно закінчив, передає щастя та смуток, які виникають під час подорожі».

Долучатися до мистецтва корисно всім, але, як кажуть психологи, для в’язнів це особливо важливо.

[Аша Бедар, психолог]:
«Багато в’язнів, які нині перебувають у тюрмі, походять із малозабезпечених сімей. Вони виросли в дуже жорстокому середовищі. Тож за цим завжди стоять історії. Гадаю, дуже важливо залікувати деякі душевні травми за допомогою мистецтва».

Утім, у цій тюремній школі навчають не лише малювання. Тутешні в’язні ще викладають музику й вишивання.

Аднан Куреші потрапив до тюрми у 25 років. Нині йому 40. Він працює вчителем музики. Каже, що це також допомагає в’язням дати вихід емоціям.

[Аднан Куреші, в’язень]:
«Ті дві-чотири години, які в’язні проводять тут, у класі, змушують їх забути про неприємності, пов’язані із судовими процесами. Тож це нас змінило. Коли ми тут, на уроці, ми думаємо лише про музику».

Водночас в’язні поки що не можуть скоротити свій термін, відвідуючи художню школу. Куреші вважає, що це слід змінити.

Сьогодні у тюрмі перебуває коло 6000 в’язнів. І понад півтори тисячі з них відвідують школу мистецтв.

14. 1000 сміливців узяла участь у зимовому запливі Дунаєм

Заплив у холодному Дунаї
Нойбург, Німеччина

Жарти, сміх і веселощі. Учасники зимового запливу Дунаєм немов і не відчувають холоду. А температура тут — лише три з половиною градуси. Утім, на плавцях утеплені гідрокостюми.

Традиційний заплив, який схожий на шоу на воді, проходить у німецькому Нойбурзі. Цього року в ньому бере участь понад тисяча сміливців із Німеччини, Франції та Чехії. А на березі їх вітають сотні глядачів.

Плавці подолали чотири кілометри дистанції. На фініші всіх чекає гарячий суп.

[Сільвія Раймер, учасниця запливу]:
«Просто чудово. Вода не холодна, а приємна. Важкувато було звикнути до течії, але загалом усе гаразд».

[Франц Весснер, учасник запливу]:
«Я беру участь уже в 45-те. Це щороку приголомшливо й дивовижно. Просто сьогодні нам довелося пливти трохи довше».

Уперше заплив Дунаєм відбувся в 69-му році минулого століття. Його організували, щоб перевірити готовність місцевої служби з порятунку на воді. Так і виникла традиція. Перерва була лише під час пандемії.

15. Нова виставка розповідає про дивовижних мексиканських аксолотлів

Виставка мексиканських аксолотлів
Мехіко, Мексика

Виставка, присвячена мексиканським аксолотлям, відкрилася в зоопарку «Чапультепек» у Мехіко. Вона розповідає історію цих земноводних, які перебувають під загрозою зникнення.

Загалом аксолотлями називають личинок деяких видів земноводних із ряду хвостатих. Вони досягають статевої зрілості й стають здатними до розмноження, не набуваючи дорослої форми.

Водночас вони можуть регенерувати втрачені кінцівки й пошкоджені тканини тіла.

Крім того, учені зафіксували їхню здатність дихати як легенями, так і зябрами, а також поглинати кисень через шкіру, що робить їх особливо вразливим перед забрудненою водою.

[Фернандо Гуаль, голова відділу фауни в зоопарку]:
«Є лише кілька тварин, які можуть регенерувати шкіру, м’язи, кістки, кровоносні судини, нерви, серце, мозок. Це привернуло увагу людей, і ці механізми вивчили, бо колись ми зможемо застосувати ці геномні методи щодо людей».

Мексиканські аксолотлі живуть лише в Мексиці. Їхня чисельність зменшується через утрату їхнього природного середовища.

[відвідувач зоопарку]:
«Насправді я дуже схвильований тим, що можу побачити, як вони їдять, як живуть, і просто які вони».

[відвідувачка зоопарку]:
«Для мене це чудова можливість дізнатися про мексиканських аксолотлів. Особливо зважаючи на те, що їм загрожує зникнення».

Найбільш відомі — мексиканські аксолотлі, які мешкають у стародавніх ацтекських каналах, що в районі Мехіко Сошимілко. Однак у країні ще є 16 інших видів аксолотлів.

Водночас колись їхня чисельність була величезною. Проте через розростання міст та забруднення води аксолотлі майже вимерли.

Попри це, на Сошимілко, як і раніше, припадає майже 11 % біорізноманіття Мексики, серед якого 370 видів земноводних. За цим показником район посідає п’яте місце у світі.

Примітно, що аксолотлів можна перетворити на дорослих земноводних. При цьому в них зникнуть зовнішні зябра, зміниться забарвлення та форма тіла. Перетворення відбудеться, якщо аксолотлів переселити в сухе і прохолодне середовище чи за умов домашнього розведення знизити рівень води.

16. Недоторкані гробниці віком 4300 років знайшли в Єгипті

Гробниці віком 4300 років
Саккара, Єгипет

Гробниці, які не чіпали 4300 років, виявили в Саккарі, що за 25 кілометрів від столиці Єгипту. Їх знайшли біля піраміди Джосера.

[Захі Хавасс, археолог]:
«Ми виявили дві гробниці. Одна епохи фараона Уніса — останнього правителя V династії (Стародавнього царства). Другу датуємо епохою фараона Теті — першого у VI династії».

В одній гробниці на глибині 15 метрів знайшли вапняковий саркофаг із мумією. Останки належать людині, на ім’я Гекашепес.

[Захі Хавасс, археолог]:
«В одній гробниці ми знайшли мумію людини, вкриту золотими пластинами. Крім того, (ми виявили) 14 статуй».

Знайдені статуї лежали в різних гробницях. У першій поховано священнослужителя Хнумджедефу, який також перевіряв чиновників. Гробниця прикрашена розписом зі сценами повсякденного життя і належить до V династії. В іншій знайшов спочинок хранитель таємниць і помічник великого правителя палацу.

У Саккарі розташований некрополь Мемфіса — столиці Стародавнього царства. Загалом тут одинадцять царських пірамід. У них здебільшого поховані фараони VI династії, але є також і I та II династій. А центральне місце належить гробниці Джосера — фараона ІІІ династії.

Також недавно єгипетські археологи виявили десятки поховань епохи Нового царства в Долині царів у Луксорі. Гробницям понад 3500 років.

Наразі вчені шукають другу піраміду фараона Хуні. Припускають, що він звів її на острові Елефантіна на річці Ніл.

17. Стародавні прикраси та старовинне вбрання показали в музеї в Марокко

Музей одягу та прикрас
Рабат, Марокко

Це намисто — найдавніша відома прикраса у світі. Йому майже 150 тисяч років. Його знайшли у 2019 році в печері Бізмун у Марокко. Тепер зберігають у Національному музеї одягу та прикрас у Рабаті, який недавно відкрили після двох років реставрації.

[Фатіма Захра Хліфі, кураторка музею]:
«У музеї виставлено різні вироби тонкої роботи, серед яких не лише прикраси, а й одяг та ювелірні вироби для чоловіків. Експозиція складається із п’яти частин».

Експонати передають історію ювелірних виробів, а також розвитку інструментів, які використовували для їх виготовлення. Тут ще висталено національні марокканські костюми — жіночі й чоловічі. Є вбрання міських та сільських жителів.

Окрема експозиція присвячена головним уборам. Також є зали зі зброєю, музичними інструментами, килимами та літературними творами.

[гість музею]:
«Тут добре представлено мистецтво марокканських ремісників, особливо багато прикрас та вбрання. Це хороший музей для тих, хто хоче дізнатися про марокканську культуру».

Загалом у музеї 8000 предметів. 350 експонатів подарував король Марокко Мохаммед VI. Він пожертвував їх з особистої колекції.

Будівля музею теж має історичну цінність. У XVII – XVIII століттях у ній була князівська резиденція. На початку XX століття тут почали проводити виставки. Два роки тому будівлю закрили на реставрацію. Після ремонту й повторного відкриття музей щодня відвідує понад одинадцять тисяч осіб.

18. Трирічного хлопчика прийняли в товариство людей із найвищим IQ

4-річний вундеркінд
Портісгед, Велика Британія

Це британський вундеркінд Тедді Гоббс. Йому чотири роки. А коли було три, він став наймолодшим членом товариства «Менса», до якого входять люди з високим коефіцієнтом інтелекту.

Уже у два роки малюк сам навчився читати. Також він рахує до 100 сімома мовами, зокрема й китайською.

[Бет Гоббс, мама вундеркінда]:
«У дворічному віці він навчився рахувати до 100 англійською. І я просто подумала: кожна дитина має особливості. Хтось розвивається трохи швидше в одному, а хтось — в іншому. І ми подумали, що це його коник, що це чудово, але на цьому кінець».

Але Тедді й далі дивував батьків. Під час локдауну йому дозволили дивитися мультфільми по телебаченню. Але хлопчик сказав, що його цікавлять лише освітні програми. Він також обирає для читання складні літературні твори.

Утім, малюк знаходить час і на дитячі ігри, і на ліплення з пластиліну.

Товариство «Менса» засновано 1946 року. До нього входить понад 120 тисяч людей зі 100 країн. Приймають тих, у кого стандартні тести на IQ ліпші, ніж у 98 % людей, які їх пройшли.

19. Маленькі пінгвінятка радують відвідувачів зоопарку в Мексиці

Поповнення в зграї пінгвінів
Гвадалахара, Мексика

Шість пташенят пінгвінів Аделі радують відвідувачів зоопарку Гвадалахари в Мексиці.

Вони народилися одразу після того, як їх ще в яйцях доставили літаком із Сан-Дієго для забезпечення генетичної різноманітності особин у зоопарку.

Загалом транспортували 12 яєць. Вилупилася половина пташенят.

[Луїс Сото, директор зоопарку]:
«Ми перевозили яйця в інкубаторах. Постійно контролювали їхню температуру й вологість. Упродовж усього шляху за ними спостерігали спеціалісти. Ми намагалися зробити все максимально швидко й безпечно».

Зоопарк Гвадалахари — один із небагатьох на континенті, який розводить цей антарктичний вид.

[Луїс Сото, директор зоопарку]:
«Ми єдина установа в нашому регіоні, яка піклується про цей вид. Є лише дві установи в США, які працюють із цим видом».

На відміну від інших видів пінгвінів, ці живуть у найпівденнішій частині Антарктиди. Тому відтворити потрібні їм умови складно.

[Луїс Сото, директор зоопарку]:
«Тут, у зоопарку Гвадалахари, нам вдалося створити ці умови. Вони живуть за температури нуль градусів Цельсія в повністю контрольованому середовищі. Маємо машину, яка щодня виробляє півтори тонни снігу».

Пінгвіни Аделі живуть і розмножуються на узбережжі Антарктиди й на невеликих островах з оголеними скелями. Вони виростають до 70 сантиметрів і важать від трьох до шести кілограмів.

У Червоному списку Міжнародного союзу охорони природи вони в категорії, яка викликає найменше занепокоєння.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: