21.05.2024
Телеканал NTD

Від вишивання до видування скла: дві єгипетські організації рятують ремесла

Від вишивання до видування скла: дві єгипетські організації рятують ремесла

Відродження традиційних єгипетських ремесел. Саме про це дбає Ранія Седдік у невеликому офісі в центрі Каїра...

Дата завантаження: 2024-05-21

video

Відродження традиційних єгипетських ремесел. Саме про це дбає Ранія Седдік у невеликому офісі в центрі Каїра. Звідси вона управляє двома взаємозалежними організаціями.

Перша з них виникла у 2008 році. Вона виконує роботу з маркетингу й продажу єгипетських виробів ручної роботи в країні та за її межами.

Через вісім років Седдік заснувала й другу, назвала її Karama. Вона опікується новим покоління майстрів і забезпечує виживання традиційних ремесел.

[Ранія Седдік, засновниця організації Karama]:
«Основна мета — забезпечити передання навичок від попереднього покоління майстрів наступному. Це не відбувається автоматично, як раніше. Тепер молодь воліє водити тук-туки і вважає це прибутковішим».

Серед ремесел, які просуває Седдік — видування виробів зі скла, традиційне вишивання, столярство, гончарство, інкрустування, виготовлення гобеленів, а також меблів із пальм.

Жінка каже, що чимало цих ремесел виникли в різних районах Єгипту багато століть тому. Однак у XX столітті вони занепали через промислову революцію, яка насичила світові ринки дешевшою продукцією машинного виробництва.

[Ранія Седдік, засновниця організації Karama]:
«Ці ремесла перетворилися на нішеві, які виробляють розкішні й дорогі речі. Це нормально. Але проблема в тому, що коли ці речі стали занадто дорогими й доступними лише небагатьом людям, вони перетворилися на товари, орієнтовані на туристів».

Ваель Ханафі — тесляр, що працює в старому районі Каїра. Він один із партнерів організацій.

[Ваель Ханафі, тесляр]:
«Ремісник може цього тижня мати роботу, але наступного вже не мати. Також треба багато часу, щоб продати те, що він зробив. Найчастіше він просто складує свої товари».

З часу заснування Karama провела десятки майстер-класів із різних традиційних ремесел, приділяючи особливу увагу техніці інкрустування.
Коротке посилання на цю сторінку:

Від вишивання до видування скла: дві єгипетські організації рятують ремеслаЛюди в Токіо поспішають помилуватися цвітінням сакури напередодні дощівНародну музику шоро в Бразилії визнали культурною спадщиноюКам’яний Атлант знову височить у Долині храмів на СициліїВигадливе та дивовижне керамічне мистецтво показали в ЛондоніФранцузький острів Мон-Сен-Мішель знову став недоступнимВсесвітній День Фалунь Дафа відзначили парадами та іншими мальовничими заходамиЗаповзятливі австралійці створюють приватні парки для вигулу собакПавич, коала та дракон: виставку квітів в індійському штаті Тамілнад присвятили дикій природіУ Болівії ламам, альпакам та вікуньям присвятили фестиваль

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: