21.02.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 15 по 20 січня)

Огляд світових подій (з 15 по 20 січня)

1. 219 землетрусів: сплеск сейсмічної активності в Сальвадорі зруйнував будинки 219 землетрусів Сальвадор Сплеск сейсмічної активності..

Дата завантаження: 2024-05-21

video

1. 219 землетрусів: сплеск сейсмічної активності в Сальвадорі зруйнував будинки

219 землетрусів
Сальвадор

Сплеск сейсмічної активності в Сальвадорі залишив людей без даху над головою. Менш як за добу тут зафіксували 219 землетрусів.

[місцевий житель]:
«Ми були в коридорі й раптом відчули сильний землетрус. Потім ми вибігли надвір, щоб урятуватися».

За даними влади цієї центральноамериканської країни, пошкоджено 130 житлових будинків. Водночас обійшлося без жертв.

Для постраждалих організували вісім тимчасових притулків.

[місцева жителька]:
«Це було важко. Ми злякалися, але, дякувати Богу, ніхто не загинув, ми всі здорові. Та є матеріальні втрати — наш будинок зруйновано».

[Рене Франсіс Меріно Монрой, міністр оборони Сальвадору]:
«Перша перевірка показала, що більшість будинків не придатні для проживання. Ми вже зробили все потрібне, щоб людям допомогли. Але найголовніше — зберегти їм життя. У Чинамасі організували притулок, куди можна евакуюватися тим, у чиїх будинках небезпечно».

Землетруси також спричинили щонайменше 20 зсувів. У містах департаменту Ауачапан, де був епіцентр, оголосили червоний рівень небезпеки.

Найсильніший підземний поштовх був магнітудою 5,1. Осередок залягав на глибині дев’ять кілометрів у муніципалітеті Сан-Лоренсо.

2. Форум у Давосі проходить без Росії та Китаю

Економічний форум розпочався
Давос, Швейцарія

Всесвітній економічний форум знову зібрав у Давосі світову еліту.

Цьогоріч очікують рекордну кількість учасників. Водночас зустрічі відбуватимуться без делегації з Росії. Не буде також і представників Китаю, бо країна переживає сплеск пандемії COVID. До того ж через падіння фондового ринку у 2022 році найбагатші люди Китаю збідніли на 224 мільярди доларів.

Водночас мільярдерів із країн Перської затоки цього разу буде більше. У регіоні зростають доходи, оскільки пішли вгору ціни на нафту.

Серед головних тем — загроза глобальної рецесії, зміна клімату, а також війна в Україні.

Так, Євросоюз представив масштабну ініціативу з підтримання «зеленої» індустрії. Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн розповіла про плани підтримати екологічно чисте виробництво.

[Урсула фон дер Ляєн, голова Єврокомісії]:
«Ми представимо новий закон про промисловість “Вуглецева нейтральність”».

Це має допомогти блоку конкурувати з подібними програмами в США. Водночас перша леді України Олена Зеленська зазначила, що спочатку треба зупинити війну в нашій країні.

[Олена Зеленська, перша леді України]:
«Як світ хоче досягти кліматичної нейтральності, якщо він навіть не може зупинити спалення міст в Україні?»

Також учасники форуму обговорили можливість глобальної рецесії.

Директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва каже, що глобальне економічне зростання 2023 року, згідно з прогнозами, досягне нижньої межі перед фазою пожвавлення.

Вона також підтвердила прогноз МВФ про вповільнення глобального зростання до 2,7 % цього року з приблизно 3,2 % минулого.

[Крісталіна Георгієва, директор-розпорядник МВФ]:
«Ми очікуємо, що у 2023 році зростання досягне дна, щоби почати процес, у якому ми підемо вгору, а не вниз».

Георгієва сказала, що глобальне зростання підкосила криза вартості життя і процентні ставки, які були на рівні, небаченому десятиліттями.

3. У Мексиці затримали фуру, яка перевозила 250 мігрантів

250 мігрантів у фурі
Мексика

250 нелегальних мігрантів подорожували Мексикою в причепі фури. Це з’ясувалося, коли поліція виявила вантажівку в штаті Чіапас.

Місцева влада привезла мігрантам воду й продукти. Також їм надали медичну та психологічну допомогу й дали можливість отримати юридичну консультацію.

Після цього людей відвезли до центру утримання Національного інституту міграції. Водія фури затримали та передали федеральній владі.

Останнім часом мігранти для перетину кордону з Мексики до США почали використовувати мобільний додаток. Його створила американська влада, щоб полегшити процес подання заяви про надання притулку.

Користувач має внести до програми свої дані та записатися на зустріч до міграційної служби США. Після цього надходить повідомлення про те, де дозволено перетнути кордон.

Багато хто вже перейшов із мексиканського міста Сьюдад-Хуарес до американського штату Техас.

[мігрант із Венесуели]:
«Я намагався потрапити сюди з квітня. Я дуже схвильований і чекаю на можливість перебратися (до США) на законних підставах. Наша мета — потрапити до США».

Однак виявилося, що все не так просто. Місця в черзі на перехід кордону із Сьюдад-Хуареса закінчилися дуже швидко. Програма тепер пропонує інші КПП. Наприклад, венесуельський мігрант Хосе Уерта отримав повідомлення про те, що він може перейти кордон 25 січня в Тіхуані. До неї звідси 1200 кілометрів.

[мігрант із Венесуели]:
«Це складно. Я не маю грошей, і мені доведеться йти пішки».

Тепер захисники прав мігрантів просять владу США збільшити кількість місць у чергах, щоб людям не доводилося подорожувати між прикордонними містами.

4. Майже 60 тисяч: Китай різко збільшив дані про померлих від COVID

60 тисяч померлих
COVID у Китаї

Китай в офіційній статистиці різко збільшив кількість смертей від COVID. Згідно з недавніми даними, відколи в грудні щодо коронавірусу скасували політику «нуль терпимості», від хвороби померло коло 60 тисяч осіб.

Це значний стрибок. Пекін аж так змінив цифри, імовірно, через критику від інших країн. Але експерти зазначають, що дуже може бути, що навіть ці дані вельми занижені.

Чиновник Національного бюро охорони здоров’я КНР повідомив, що з 8 грудня по 12 січня у лікарнях Китаю померло коло 59 900 осіб. З його слів, понад 90 % померлих були віком від 65 років.

Водночас він зазначив, що добова кількість госпіталізацій уже пройшла пік і пішла на спад.

До цього коригування статистики влада місяць повідомляла про щонайбільше п’ять смертей на добу.

Це викликало багато запитань, адже до похоронних бюро Китаю стоять великі черги, а при виході з переповнених лікарень можна бачити стоси мішків для трупів.

Міжнародні експерти галузі охорони здоров’я прогнозують, що глобально цього року через COVID станеться принаймні мільйон смертей. Водночас за ввесь час пандемії Китай повідомив лише про трохи більше ніж 5000 померлих. Це був один із найнижчих показників у світі.

Варто зазначити, що політика «нуль терпимості» передбачала найсуворіші карантини й повсюдну ізоляцію там, де виявляли навіть кількох хворих. Вірусологи кажуть, що через такий підхід у Китаї не виробився колективний імунітет.

5. Річкою в Латвії рухається величезна маса снігу й льоду, що загрожує прорвати дамбу

Дамба під загрозою
Єкабпілс, Латвія

Жителі латвійського міста Єкабпілс готуються до евакуації. Маса льоду й снігу, яка повільно рухається річкою Даугава, може прорвати дамбу.

Влада вже кілька днів попереджає про загрозу. Загалом у місті, що за 120 кілометрів від Риги, проживає коло 21 тисячі осіб.

Мер Єкабпілса каже, що зазвичай річка тут замерзає до весни. Але цієї зими на ній утворилася рухома маса льоду та снігу, яка тисне на дамбу.

[Райвіс Рагаїніс, мер Єкабпілса]:
«Якщо дамбу прорве, я не можу сказати, якої висоти (буде) хвиля: два, три чи чотири метри. Це буде хвиля сніжно-льодової маси, яка змете все на своєму шляху, як бульдозер. Уявіть, що ваш будинок зараз стоїть у цій крижаній масі посеред Даугави. Він не має шансів уціліти».

Рівень води в Даугаві залишається критично високим. Деякі околиці міста вгору за течією вже затоплені, бо не захищені греблею.

Містянам, чиї будинки в зоні ризику, порадили евакуюватися. Для них у місцевій школі відкрили тимчасовий притулок. Тим часом аварійні служби разом з армією зміцнюють дамбу мішками з піском.

[Мартінс Лаува, житель Єкабпілса]:
«Наш дім стоїть за чотири-п’ять будинків від центру міста. Ми в небезпечній зоні. І я не можу не хвилюватися. Я прийшов переконати маму й дідуся перебратися в безпечніше місце».

[Лігіта Павловиця, жителька Єкабпілса]:
«Тут небезпечно. Ця вода з льодом — дуже потужна сила. Людям на цьому боці не пощастило».

[Александрс Волковс, житель Єкабпілса]:
«У минулому столітті зима була взимку, весна була навесні — усі сезони відповідали своїм назвам. Але зараз хіба це зима?»

Латвія стала однією з кількох європейських країн, де на початку січня була надвзвичайно тепла погода. Так, 1 січня там зафіксували температурний рекорд — 11,7 градуса Цельсія.

6. Хорвати скаржаться на підвищення цін після запровадження євро

Ціни зростають після запровадження євро
Загреб, Хорватія

Хорватські споживачі скаржаться на зростання цін. З 1 січня країна перейшла на євро, сподіваючись зміцнити економіку й поліпшити інвестиційний клімат.

Але поки що в людей це викликає лише невдоволення. Продавці на ринках та в магазинах округляють ціни, які раніше були в кунах. Влада обіцяє за це карати. Проте харчі й далі дорожчають.

[житель Загреба]:
«Я відчув зростання цін на харчі з 1 січня. Я люблю попоїсти, але тепер це проблема, бо їжа стала надто дорогою, як порівняти із зарплатами».

[жителька Загреба]:
«Ми всі відчули підвищення цін. Вони зросли на 30 %, якщо не більше. Я купую куряче м’ясо, і воно точно подорожчало, як і овочі».

Хорватія — наймолодший член Європейського Союзу. Цього року вона відсвяткувала одразу дві історичні події: приєднання до Шенгенської зони й запровадження євро.

5 січня уряд розпорядився повернути всі ціни на рівень 31 грудня. Інакше обіцяє штрафувати, скасовувати енергетичні субсидії чи підвищувати податки.

Після двох тижнів посиленого контролю інспектори виявили, що коло 40 % підприємств невиправдано підняли ціни. Їх оштрафували на загальну суму 234 000 євро.

[Ігор Вуйович, голова Асоціації споживачів Хорватії]:
«З 1 січня, коли ми перейшли на євро, ціни пішли вгору. До цього понад два місяці ціни на енергію, нафту, електрику й воду не змінювалися. Ми перейшли на євро й ціни невпинно зростають».

Водночас деякі опозиціонери й аналітики критикують уряд за те, що він запровадив євро в умовах високої інфляції та енергетичної кризи.

7. Науковці вперше підтвердили існування екзопланети

Нова екзопланета
Відкриття НАСА

Астрономи США вперше підтвердили існування екзопланети, тобто планети, яка обертається навколо іншої зірки. Свої висновки дослідники з Лабораторії прикладної фізики Університету Джона Гопкінса оголосили на конференції в Сіетлі. Для відкриття вони використали телескоп нового покоління імені Джеймса Вебба.

Планета під назвою LHS 475 b розташована порівняно близько — усього за 41 світловий рік від нас, у сузір’ї Октанта.

Інфрачервоний спектрограф Вебба зафіксував два проходи планети перед своєю зіркою торік у серпні й вересні.

Науковці кажуть, що це скеляста планета завбільшки як наша. Вона здійснює повний оберт навколо свого сонця всього за два дні. На ній на кілька сотень градусів тепліше, ніж на Землі.

[Джейкоб Ластіг-Ейгер, дослідник]:
«Обсяг заблокованого світла показує нам радіус планети. Він такий самий, як у Землі, плюс-мінус пів відсотка».

Дослідники поки не знають, чи має планета атмосферу. Вони припускають, що вона повністю безповітряна.

[Джейкоб Ластіг-Ейгер, дослідник]:
«Але вона також може мати розріджену атмосферу з вуглекислого газу. Вона може бути дуже тонкою, тому даватиме вельми маленькі спектроскопічні відповіді. Це також може бути щільна атмосфера, що складається з вуглекислого газу, як Венера».

Телескоп імені Джеймса Вебба — наступник «Габбла». Це проєкт НАСА і Європейського космічного агентства вартістю 10 мільярдів доларів. З літа 2022 року він спостерігає за космосом в інфрачервоному діапазоні.

За допомогою телескопа науковці надіються зазирнути майже на 14 мільярдів років у минуле й побачити початкові етапи зародження Всесвіту.

Телескоп перебуває на відстані однієї цілої шести десятих мільйона кілометрів від Землі.

8. Уперше в США надрукують на 3D-принтері двоповерховий будинок

Будинок на 3D-принтері
Г’юстон, США

Цей будинок у передмісті Г’юстона зводять не зовсім звичним способом. Точніше, його друкують на 3D-принтері.

На будівельному майданчику встановлено агрегат вагою 12 тонн. Він монотонно укладає шари бетону. Площа будинку перевищить 370 квадратних метрів.

Проєкт будівлі створила архітектор Леслі Лок. Вона каже, що це буде перший у США двоповерховий будинок, надрукований на 3D-принтері.

За її словами, половину роботи вже зроблено. Збудовано частину другого поверху. Водночас конструкція буде гібридною: частково з бетону й частково з дерева.

[Леслі Лок, архітектор]:
«Будівництво йде значно швидше. Для друку треба лише чотири-п’ять осіб. Уся бригада на місці. Ви можете бачити, що зараз у нас працює п’ятеро людей».

На друк будинку піде 330 годин. Автори проєкту зазначають, що багато чого мусили вчитися з нуля.

[Гікмат Зербе, представник компанії ― учасника проєкту]:
«На традиційному будівництві знаєш правила, знаєш умови та властивості матеріалу. А тут усе нове».

Як очікують, двоповерхова будівля буде готова до другої половини року. Будинок вже придбала родина, яка забажала зберегти анонімність.

Тим часом компанії — учасники проєкту обіцяють надрукувати ще більше таких будівель.

9. Запрацювала перша на Піренейському півострові гібридна електростанція

Гібридна електростанція
Сабугал, Португалія

Це перша на Піренейському півострові гібридна електростанція. Вона розташована приблизно за 300 кілометрів від Лісабона.

Раніше тут працювали лише вітрогенератори, а тепер до них додали 17 тисяч сонячних панелей. Їх розмістили на площі завбільшки як шість футбольних полів. Щороку електростанція вироблятиме 36,5 гігаватів електроенергії. Це дасть змогу забезпечити електрикою 30 тисяч осіб.

[Дуарте Беллу, співробітник компанії ― оператора електростанції]:
«Ми розпочали цей проєкт п’ять років тому. Ми об’єднали дві технології отримання електрики за допомогою відновлюваних джерел енергії. Це дало нам змогу використовувати вже наявну в регіоні інфраструктуру».

У Португалії багато сонця й сильні вітри. Це сприятливі умови переходу на альтернативні джерела енергії. Зараз за їх допомоги виробляється 60 % усієї електроенергії в країні. До 2026 року цей показник має зрости до 80 %.

Нова гібридна електростанція працює вже кілька тижнів.

[Дуарте Беллу, співробітник компанії ― оператора електростанції]:
«Це перше покоління електростанцій, яке поєднує в собі дві технології — вітрову й сонячну. У нас буде друге й третє покоління, якщо ми поєднаємо з цими технологіями гідроенергетику й акумуляторні станції. Тож згодом ми об’єднаємо не лише дві, а й чотири технології».

Ця компанія — оператор гібридної електростанції є одним із найбільших у світі виробником відновлюваної енергії. Вона вже будує на Піренейському півострові ще чотири такі електростанції. Їхня сукупна потужність становитиме 1,6 гігавата. Їх відкриють у цьому десятилітті.

Компанія планує реалізувати аналогічні проєкти і в інших країнах, зокрема в Польщі, Італії, Бразилії та США.

10. Найбільше в Європі родовище рідкісноземельних металів знайшли у Швеції

Нове родовище
Кіруна, Швеція

У Швеції знайшли найбільше в Європі родовище рідкісноземельних металів. Його в районі Кіруни виявила одна державна гірничодобувна компанія. За її оцінками, запаси становлять понад мільйон тонн оксидів рідкісноземельних металів.

[Ян Мострем, голова державної гірничодобувної компанії]:
«Це, безумовно, найбільше родовище рідкісноземельних елементів у Європі, абсолютно необхідне для нашого переходу від двигунів внутрішнього згоряння до електричних».

Рідкісноземельні метали використовують у виробництві вітряних турбін та електромобілів. У Європі вони стають дефіцитом, бо дедалі більше країн переходить на «зелену» енергію.

Зараз у ЄС таких металів узагалі не видобувають, а імпортують. За оцінками Єврокомісії, попит на них у блоці до 2030 року зросте вп’ятеро.

[Ян Мострем, голова державної гірничодобувної компанії]:
«Вартість одного-двох кілограмів цих металів в електричному двигуні не така вже й висока. Але якщо ви їх не маєте, то ви не маєте й усього іншого. Це родовище дасть змогу розпочати внутрішній видобуток цих матеріалів у ЄС».

Найближчими місяцями компанія подасть заяву, щоб отримати ліцензію на розроблення родовища. Водночас фахівці зазначають, що розпочати видобуток і постачання сировини на внутрішній ринок зможуть не раніше, ніж через 10–15 років.

11. Качки замість пестицидів допомагають боротися зі шкідниками на винограднику

Качки-помічники
Стелленбос, ПАР

Зграя білих, чорних та коричневих качок снує серед пагонів винограду в пошуках їжі. Це порода індійський бігун. Армію пернатих найняли на роботу на один із виноградників у ПАР. Вони замінюють пестициди, поїдаючи шкідників.

[Коріус Віссер, директор виноградника]:
«Ми називаємо їх солдатами виноградника. Вони ходять і з’їдають невеликих комах. Нам не треба розпорошувати пестициди».

У зграї приблизно 500 качок. Це особлива порода, представники якої ходять значно швидше за звичайних качок.

[Коріус Віссер, директор виноградника]:
«Вони не чалапають, як звичайні качки, вони ходять. У них пряма постава, а довгі ноги фактично допомагають їм їсти равликів прямо на листі. Вони можуть дістатися листя і з’їсти всіх равликів».

Качок на фермі розводять уже ось як два роки.

[Йодель Шольц, працівник ферми]:
«Це майже як вирощувати своїх дітей, тож мені це дуже подобається».

Ці пернаті охоронці стали настільки популярними, що на ферму почали приїжджати туристи.

[відвідувачка ферми]:
«Дивовижно, як вони поводяться: ходять строєм, як в армії».

[відвідувач ферми]:
«Вони дуже мило ходять один за одним. Я поцікавився, хто з них ватажок. Мені сказали, що кожен уважає себе лідером. Якщо хтось не справляється, його роль бере інший і веде всіх туди, куди треба йти».

Як в армії, качки дотримуються суворого розпорядку дня. Вранці вони вирушають на виноградники, щоб боронити врожай, а ввечері повертаються додому, щоб поповнити сили живильним кормом.

12. Одне з найменших міст Австралії намагається повернути жителів

Вдихнути нове життя
Маунт-Мері, Австралія

Ласкаво просимо до Маунт-Мері з населенням… 36 осіб.

Це крихітне містечко стоїть на колись жвавій залізничній лінії в Південній Австралії. Останній поїзд нею проїхав 1969 року.

[Карен Дрекоу, місцева жителька]:
«Колись давно це місто процвітало».

Через 50 років місцеві жительки Карен та її дочка Тенелле знову повертають людей до Маунт-Мері.

Вони відкрили магазин вживаних речей. Це створило нові можливості для їхніх сусідів.

[Карен Дрекоу, місцева жителька]:
«Сподіваюся, ми зможемо створити щось цікаве, щоб люди приїжджали, щоб усім це подобалося й усі раділи його відкриттю».

Відновлюють і місцевий бар, якому майже 130 років.

Донна Мандерс вирішила переїхати сюди із сім’єю з Мельбурна, коли в неї почалися проблеми зі здоров’ям.

[Донна Мандерс, місцева жителька]:
«Ми шукали місце, де було б спокійно. Осторонь від второваних доріг. Якось я проїжджала тут машиною, і це місце мене привабило».

Багато роботи місцеві жителі виконують безплатно. Для них головне не гроші, а відродження міста.

[Донна Мандерс, місцева жителька]:
«Це місто об’єдналося й відкрило магазин. Вони відремонтували будівлю. Інфраструктура дуже важлива».

[Карен Дрекоу, місцева жителька]:
«Мені хотілося б звести поруч невелику будівлю, бо тут нічого немає. Якийсь цегляний будиночок, щоб можна було вечорами переносити туди одяг. Тоді цей будинок можна було б використовувати для заходів».

Попри те, що тут залишилося менш як 40 осіб, мешканці Маунт-Мері звідси їхати не планують. Вони збираються зробити містечко ще привабливішим для тих, хто хоче жити далеко від мегаполісів.

13. Мистецтво зі скляних уламків: як бізнесмен перетворює відходи на нові вироби

Вази з уламків
Гана

Ці скляні відходи переробляють на предмети інтер’єру. Бізнесмен у невеликому місті Одумасе-Кробо, що на сході Гани, створив бізнес на битому склі.

Майкл Тетте — один із небагатьох сертифікованих склодувів Гани. Він використовує різні відходи: від битих пляшок до вікон. Каже, що переробляє тонни. Інакше б усе це опинилося на звалищі.

[Майкл Тетте, склодув]:
«Ми живемо в країні, де не переробляють скло. Хіба що мої колеги — виробники бісеру, які в промислових масштабах виробляють дрібні намистини. Але промисловість може використати більше скла».

Тетте вчився на склодува в Нідерландах. Він сподівається відродити втрачене мистецтво в Гані.

Свою фабрику він збудував коло десяти років тому. Усе проєктував і закуповував сам, включаючи печі для випалу.

Наразі майстер навчає ремесла своїх родичів, зокрема сина Калеба. Але, каже, що його плани значно ширші.

[Майкл Тетте, склодув]:
«Мій план полягає в тому, щоб побудувати школу склодувів тут, у Гані, бо ми не маємо таких шкіл у Західній Африці й у нашій країні. Це буде ультрасучасна майстерня з виробництва скла для жителів Гани — студентів та учнів середніх шкіл».

Джанет — учениця Тетте. Вона з гордістю називає себе єдиною жінкою-склодувом у Західній Африці.

[Джанет Оффей Теєгага, склодув]:
«Видування скла — це дивовижний процес. За його допомоги ми створюємо вази, склянки, миски й багато іншого».

Це один із магазинів, де продають вироби фабрики. Його власниця сподівається, що зможе зробити внесок у збереження довкілля, бо бите скло небезпечне й розкладається понад тисячу років.

14. Сотні тисяч черепах вилупилися на березі річки в Бразилії

Тисячі вилуплених черепах
Сан-Франсиску-ду-Гуапоре, Бразилія

Сотні тисяч південноамериканських річкових черепах уже вилупилися цього сезону на піщаних берегах річки Гуапоре. Вона тече вздовж кордону Бразилії та Болівії.

[Герман Фореро Медіна, співробітник Товариства охорони дикої природи]:
«Це найважливіше місце у світі для гніздування гігантських американських річкових черепах».

Південноамериканські річкові черепахи — одні з найбільших прісноводних черепах Латинської Америки. Вони виростають до метра й важить 90 кілограмів.

Щороку наприкінці вересня коло 80 тисяч самиць роблять гнізда й відкладають яйця на берегах Гуапоре. У цей час у регіоні скупчується найбільше черепах, ніж будь-де на планеті.

Дитинчата вилуплюються із середини грудня й понині. За місцями гніздування спостерігають працівники Товариства охорони дикої природи. Раніше популяцію американських черепах обчислювали мільйонами. Тепер вона дуже зменшилася.

Екологи охороняють яйця від браконьєрів, а також під час гніздування підраховують дорослих самиць за допомогою дронів і тепловізорів. До цієї роботи вони залучають і колег із Болівії.

[Герман Фореро Медіна, співробітник Товариства охорони дикої природи]:
«Черепахи гніздяться на території двох країн. Тому дуже важливо координувати дії і працювати разом, щоб зберегти цей вид».

Черепахи відіграють важливу роль у природі. Вони переносять насіння, допомагаючи відновлювати рослинність уздовж річок.

Співробітники Товариства охорони дикої природи розробляють стратегію збереження американських черепах. Вони хочуть узяти території, де гніздяться рептилії, під охорону.

15. 120 вінтажних та класичних авто виїхали на дороги Нью-Делі

Ралі раритетних авто
Нью-Делі, Індія

Понад 120 раритетних автомобілів виїхали на дороги Нью-Делі. У столиці Індії проходить щорічне ралі вінтажних та класичних машин.

Найпримітніша з них — пожежна машина Morris 1914 року випуску. Багато десятиліть тому її викупив правитель князівства Гайдарабад. Пізніше раритет подарували Індійським залізницям.

У ралі бере участь Ford 1928 року, Buick Roadmaster 39-го та Austin 33-го. Є і класичні моделі, такі як Ford Mustang та Maserati 3500 GT, випущені в другій половині минулого сторіччя.

Не всі автомобілі, що стартували, своїм ходом доїжджають до фінішу. Техніка часто ламається. Власникам треба вкладати багато праці та грошей, щоб підтримувати машини в нормальному стані.

[учасник ралі]:
«Щороку ми ремонтуємо кузов автомобіля, оновлюємо лакофарбове покриття й упорядковуємо хромовані деталі, шини та двигун. <…> На це йде багато роботи, але це пристрасть, і тому ми це робимо».

Ралі організовує індійська газета The Statesman. Воно проходить із 1964 року. Перерва була в 71-му через війну з Пакистаном, у 73-му через паливну кризу, а також у 2021-му та 22-му через пандемію.

16. Коні й полум’я: як проходить стародавній обряд очищення вогнем в Іспанії

Коні у вогні
Сан-Бартоломе-де-Пінарес, Іспанія

Десятки вершників спрямовують коней прямо у полум’я, а ті сміливо через нього перестрибують. Багаття розклали на вулицях іспанського міста Сан-Бартоломе-де-Пінарес. Так проводять Лас Лумінаріас.

Це старовинний обряд очищення вогнем. Його влаштовують перед Днем святого Антонія. Іспанці вірять, що коні, переплигнувши через багаття, будуть здорові й неушкоджені весь рік.

[помічниця організаторів заходу]:
«Обряд сягає корінням кельтської культури. Цього дня ми розкладаємо багаття в усьому містечку й кидаємо в них мокрий хмиз, тому так багато диму. Свято присвячене святому Антоніо, якого вважають покровителем тварин».

Цього року у заході бере участь сто коней.

[вершниця]:
«Для нас Лас Лумінаріас — більше, ніж веселощі. Коні залишаються з нами на весь рік, і ми вечорами на них катаємося. Тому ми дбаємо про коней. Як бачите, за ними не так вже й погано доглядають».

Перед обрядом хвости та гриви обстригають чи заплітають, щоб ті не зайнялися. Після свята тварин оглядають ветеринари. Постраждалих ще ніколи не було.

17. Фестиваль льоду та снігу повернувся до китайського Харбіна

Фестиваль льодових скульптур
Харбін, Китай

Снігові замки й крижані вежі. До Харбіна повертаються юрби туристів. Після скасування антиковідних обмежень, у Китаї знову проходить фестиваль снігових та льодових скульптур.

Він міжнародний, але нині тут переважно китайці. Сполучення з іншими країнами ще повністю не відновилося. Через це також скасували конкурс на найкращу скульптуру. Але розваг удосталь.

[гостя фестивалю]:
«Тепер політика щодо COVID змінилася, і ми знову насолоджуємося життям».

[гостя фестивалю]:
«Я щаслива, що можу повною мірою насолодитися снігом на півночі Китаю. Холодна погода для мене не проблема, це суцільна радість».

Цього року сніговими та крижаними витворами можна помилуватися з оглядового колеса. Його висота — 120 метрів. Атракціон з’явився недавно. А для охочих покататися на санчатах зробили гірку з 500-метровою трасою.

[гість фестивалю]:
«Світ льоду та снігу — відома туристична принада провінції Хейлунцзян. Я показую своїй дівчині околиці, щоб вона оцінила чудові краєвиди».

Лід для скульптур беруть у річці Сунгарі. Цього року майстри використали понад 100 тисяч кубометрів льоду та 50 тисяч кубометрів снігу. Тематичний парк охоплює 80 гектарів. Усі скульптури з вечора до опівночі підсвічують.

Це 39-й фестиваль льоду та снігу в Харбіні. Він триватиме до лютого чи березня залежно від погоди.

18. Знаменитий будинок Веттіїв у Помпеях відкривається після 20 років реставрації

Будинок Веттіїв знову відкритий
Помпеї, Італія

Ступивши за ці двері, наче переносишся на 2000 років у минуле. Це будинок Веттіїв, який був одним із найбагатших у Помпеях. Перед цим його 20 років реставрували, а тепер знову відкрили для огляду.

Будинок належав двом колишнім рабам Авлу Веттію Конвіві та Авлу Веттію Рестітуту. Здобувши свободу, вони почали торгувати і з часом розбагатіли. Чоловіки купили великий дім з атріумом, збудованим у I столітті нашої ери.

Вони відремонтували та прикрасили його фресками. На багатьох зображено персонажів грецьких міфів. Велика кількість творів мистецтва свідчила про новий соціальний статус колишніх рабів.

[Габріель Цухтрігель, директор археологічного парку «Помпеї»]:
«Під час бенкетів їм доводилося обговорювати ці картини, і вони могли показати, що розуміють їхній зміст».

Фрески створено після 62 року. Їх виконано в четвертому стилі римського стінопису. Його ще називають перспективно-орнаментальним.

[Стефанія Джудіче, реставратор]:
«Цим фрескам особливо пощастило, бо про їхнє збереження дбали від самого початку розкопок будинку. Їх одразу ж покрили захисним шаром, тому більша частина вціліла».

Будинок Веттіїв виявили наприкінці ХІХ століття.

[Аріанна Спіноза, архітектор]:
«Це один зі визначних будинків Помпеїв. І він досконалий не лише через виняткові фрески, але також через його планування та архітектурні рішення».

Реставратори відремонтували підлогу, колони й відновили кольори фресок, які раніше поблякли. Тепер у будівлі працює інноваційна система освітлення, і настінний розпис більше не постраждає.

19. «Чарівно!»: перші концерти Shen Yun у Європі

Європейський тур Shen Yun
Берлін, Німеччина

[Патрік Гіцель, гендиректор компанії з продажу нерухомості]:
«Розмаїття барв. Багато танцю. Незрівнянна динаміка, яку я тут почув. Це справді мене приємно здивувало».

Патрік Гіцель — генеральний директор німецької компанії з продажу нерухомості. Щоб потрапити на концерт, він приїхав із сім’єю з Гамбурга, що майже за 300 кілометрів від Берліна.

[Патрік Гіцель, гендиректор компанії з продажу нерухомості]:
«Це варте того. Це, мушу сказати, досить феєрична вистава. Завжди був, так би мовити, новий радіус дії. Через їхні дуже цікаві історії з’являвся новий колорит».

Shen Yun, колектив виконавського мистецтва з Нью-Йорка, вразив глядачів чудовими танцювальними техніками й музикою світового рівня.

[Гюнтер Вайс, власник німецької мережі супермаркетів Edeka]:
«Сценічні техніки й танці просто приголомшливі. (…) Раніше я займався музикою, багато виступав на сцені, багато бачив. Але ці танцюристи… вони так точно гармоніювали одне з одним — просто фантастично. Це щось дуже, дуже особливе. Я ніколи не бачив такого раніше. Це було дуже, дуже красиво».

Передаючи красу, артисти Shen Yun також мають на меті відродити божественність — суть китайської культури докомуністичних часів.

Пан Вайс відчув, що вистава повернула його в іншу епоху.

[Гюнтер Вайс, власник німецької мережі супермаркетів]:
«Гадаю, що загальною ідеєю було те, що ми маємо більше думати про традиції і віру, ніж про те, що нам кажуть нині».

Паралельно з Європою та Азією Shen Yun гастролює також і в США, зокрема в Техасі, Каліфорнії, Флориді та в багатьох інших штатах.

Новий сезон триватиме до кінця травня.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: