29.12.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 8 по 13 січня)

Огляд світових подій (з 8 по 13 січня)

1. Польща передасть Україні танки, а Литва — системи ППО та зенітні установки Саміт Люблінського трикутника..

Дата завантаження: 2024-04-29

video

1. Польща передасть Україні танки, а Литва — системи ППО та зенітні установки

Саміт Люблінського трикутника
Львів, Україна

Президент України Зеленський у середу, 11 січня, прийняв у Львові президента Польщі Анджея Дуду та президента Литви Гітанаса Науседу.

Зустріч відбулася в палаці Потоцьких. На ній три лідери обговорили стратегічне партнерство між країнами. Також Варшава й Вільнюс зобов’язалися й далі допомагати Києву протистояти російській агресії.

У результаті президенти Люблінського трикутника підписали спільну декларацію. Вона передбачає, зокрема, подальші тристоронні консультації для зміцнення безпеки України.

Після зустрічі президент Польщі Анджей Дуда висловив сподівання, що польські танки разом із танками інших країн скоро поїдуть до України.

[Анджей Дуда, президент Польщі]:
«Нещодавно ми справді ухвалили рішення надати таку підтримку Україні від Польщі. Роту танків Leopard-2 буде передано в межах коаліції».

Водночас Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що в новому пакеті військової допомоги від Литви українська армія отримає зенітні установки з боєприпасами та системи ППО.

Президент України Володимир Зеленський привітав ці рішення.

[Володимир Зеленський, президент України]:
«Від імені всіх українців дякую всім полякам і всім литовцям за готовність бути разом із нами до нашої перемоги».

Варто зазначити, що про візит Зеленського та двох іноземних гостей анонсовано не було з міркувань безпеки.

2. Японія та Італія домовилися зміцнювати співпрацю

Зміцнення відносин
Італія ― Японія

Італія та Японія зміцнюють співпрацю. Про це домовилася прем’єр-міністр Італії Джорджа Мелоні та її японський колега Фуміо Кісіда на зустрічі в Римі. Країни налагодять тіснішу співпрацю в низці галузей, зокрема в економіці, торгівлі та обороні.

Серед сфер підвищеного інтересу Кісіда назвав дипломатію, інвестиції, залізниці та кінематограф.

[Фуміо Кісіда, прем’єр-міністр Японії]:
«Нині наші країни — стратегічні партнери. У майбутньому я хочу ще більше зміцнити двосторонню співпрацю та взаємодію в різних питаннях міжнародного порядку денного».

У понеділок лідер Японії розпочав турне ключовими західними країнами-партнерами. Раніше він оголосив, що планує провести найбільше нарощування військової могутності країни з часів Другої світової війни.

Минулого місяця Японія, Італія та Велика Британія оголосили про створення Глобальної програми бойової авіації. До 2035 року в її межах розроблять реактивний літак наступного покоління, який об’єднає британський проєкт Tempest з японською програмою FX.

[Джорджа Мелоні, прем’єр-міністр Італії]:
«Це програма, спрямована на розроблення літака шостого покоління, яка, вочевидь, вплине на виробничий сектор».

У травні Японія прийматиме саміт «Великої сімки». На ньому, як очікують, Токіо зосередить увагу на безпеці в Індо-Тихоокеанському регіоні.

3. У Бразилії заарештовано близько 200 протестувальників, які влаштували погроми в урядових будівлях

Арешти протестувальників
Бразиліа, Бразилія

Бразильська поліція заарештувала щонайменше 200 осіб, які влаштували заворушення в урядових будівлях. Про це заявив міністр юстиції Флавіу Діну. Усі затримані перебувають у поліційних відділках.

За словами Діно, з понеділка військова поліція розпочинає охорону всіх будівель федерального уряду.

Масові протести організували прихильники колишнього президента Жаїра Болсонару. Вони невдоволені результатами жовтневих виборів. На них переміг лівий кандидат Луїс Інасіо Лула да Сілва. Інавгурація відбулася 1 січня.

8 січня протестувальники увірвалися до будівель Верховного суду, Конгресу та резиденції президента та влаштували там погроми. Поліція змогла повернути контроль над приміщеннями лише через кілька годин.

Луїс Інасіо Лула да Сілва став президентом уже втретє. Його попередник Болсонару виїхав із Бразилії. Водночас він заявив, що не підтримує агресивних дій своїх прихильників, і що протести мають проходити мирно.

4. Рада Безпеки ООН затвердила доставляння гумдопомоги до Сирії через турецький КПП

Резолюцію затвердили
Рада Безпеки ООН

Рада Безпеки ООН одноголосно ухвалила доставляння гуманітарної допомоги з Туреччини приблизно чотирьом мільйонам людей, що на північному заході Сирії.

Дозвіл Ради був необхідний, бо сирійська влада не дала згоди на проведення гуманітарної операції. З 2014 року в її межах доставляють харчі, ліки та намети до районів Сирії, які контролює опозиція.

Минулого разу за таку місію РБ ООН голосувала в липні. Тоді знадобилося три раунди. Зрештою доставляння гумдопомоги продовжили за два дні після завершення дії попередньої операції.

Цього разу місію продовжили ще на шість місяців. Текст резолюції підготувала Ірландія та Норвегія.

Представники США, Великої Британії та Франції підкреслили, що коли Радбез ООН наступного разу розглядатиме питання продовження операції, термін потрібно буде збільшити мінімум до року.

[Лінда Томас-Грінфілд, посол США в ООН]:
«Торік у липні Рада не змогла продовжити цей мандат рівно на 12 місяців. Як наслідок, гуманітарним працівникам стало важче й дорожче закуповувати товари, наймати людей та планувати проєкти відновлення».

Спочатку у 2013 році РБ ООН підтримала доставляння допомоги до контрольованих опозицією районів через Ірак, Йорданію та два КПП у Туреччині. Проте пізніше під тиском Росії та Китаю кількість переходів зменшили до одного контрольно-пропускного пункту на сирійсько-турецькому кордоні.

5. Варіант коронавірусу «кракен» поширюється в США та Великій Британії

«Кракен» поширюється
ВООЗ стурбована

У деяких аеропортах на східному узбережжі США відновили тестування на COVID. Причиною став новий варіант коронавірусу, який офіційно називається XBB.1.5, а неофіційно деякі ЗМІ охрестили його «кракеном».

За даними ВООЗ, його виявили приблизно у 30 країнах. Особливо багато заражень на східному узбережжі США, а також у Великій Британії.

Експерти зазначають, що наразі це найзаразніший з усіх підваріантів коронавірусу.

Так, перед Новим роком у Великій Британії тижнева кількість людей, що заразилися коронавірусом, стала найвищою, починаючи з літа.

[Марія ван Керкове, представниця ВООЗ]:
«Причиною цього є мутації, які сталися в цьому варіанті омікрону. Це дає змогу вірусу прикріплюватися до клітини й легко розмножуватися».

Штам омікрон виявили у 2021 році. Відтоді з нього утворилося багато інших підваріантів.

[Венді Барклай, вірусолог]:
«Схоже, що в США, а також у Великій Британії варіант XBB.1.5 поширюється швидше, ніж інші підваріанти. Можна сказати, що він виграв перегони».

У ВООЗ уважають, що «кракен» не небезпечніший за інші версії омікрону. Водночас вакцина проти нього діє не дуже ефективно.

[Венді Барклай, вірусолог]:
«Вакцини більше не захищають від зараження. Це означає, що антитіла, які в нас виробляє вакцина, уже малоефективно нейтралізують віруси».

У результаті заражається більше людей, і це справді непокоїть ВООЗ та експертів галузі охорони здоров’я.

Водночас західні країни вважають, що китайська влада мало ділиться інформацією про недавній спалах, особливо про потенційну появу нових варіантів. На думку вірусологів, у міру відкриття Китаю зростає і ймовірність того, що звідти почнуть поширюватися нові штами коронавірусу.

6. 2022 рік став другим найспекотнішим у Європі

Другий найспекотніший рік
Погода в Європі

Великі пожежі, висохлі річки й неврожай…

2022 став для Європи другим найспекотнішим роком за всю історію спостережень. Першим був попередній — 2021-й.

Такі дані наводять європейські вчені, які ведуть спостереження із середини минулого століття.

[Фрея Вамборг, кліматолог]:
«Особливо літо. Воно стало найспекотнішим за досить великий проміжок часу. Було кілька теплових хвиль, під час яких, наприклад, у Великій Британії вперше зафіксували плюс 40 градусів. Для країни це рекорд».

Ще одна проблема — посуха. Торішню засуху вже назвали найсильнішою в Європі за 500 років.

[Фрея Вамборг, кліматолог]:
«Великі райони південної і центральної Європи охопила посуха».

Спека й посушлива погода спровокували великі пожежі в різних країнах — від Іспанії до Словенії.

До того ж інтенсивні теплові хвилі стали причиною більш ніж 20 тисяч так званих надмірних смертей у Франції, Німеччині, Іспанії та Великій Британії.

І загалом мова не лише про Європу. За даними вчених, 2022 рік став п’ятим найспекотнішим роком для всього світу із середини XIX століття.

[Фрея Вамборг, кліматолог]:
«Особливо слід зазначити, що останні вісім років були найтеплішими за історію спостережень».

Як кажуть учені, зараз планета на 1,2 градуса гарячіша, ніж у доіндустріальний період.

7. Каліфорнія оговтується після повені

Після повені
Фелтон, США

Жителів містечка Фелтон, що в горах центральної Каліфорнії, чекає велике прибирання. Ось такі вулиці після повені, яку спричинила недавня низка великих штормів.

Містечко стоїть за годину їзди від Сан-Франциско. Повінь почалася рано-вранці. Вийшла з берегів місцева річка Сан-Лоренсо. Тепер велика вода відступила, залишивши по собі товстий шар багна.

[Камілла Шафер, жителька Фелтона]:
«Напередодні нового року рівень річки був на позначці понад шість метрів, але вода й далі підіймалася, і це було страшно. Наш будинок стоїть міцно. Нам пощастило, що ми на пагорбі. Сусідам пощастило менше».

А ця жителька розповідає, що вночі було тихо — чутно було лише шум дощу. Але о 4-й ранку вона прокинулася від вигуків шерифа. Він їздив вулицями й закликав людей евакуюватися.

[Меліса Фолей, жителька Фелтона]:
«Це найбільша повінь з усіх, що ми тут бачили. Особливо в низині. Ми на пагорбі. Бачити, що вода перевищує рівень голови, це божевілля якесь».

Загалом евакуюватися порекомендували понад 40 тисячам жителів коло десяти округів Каліфорнії.

[Камілла Шафер, жителька Фелтона]:
«Завжди шокує, коли бачиш осілі речі. І ми починаємо розпитувати, чиї це стільці. І з’ясовується, що вони належать комусь з іншого кінця міста. Багато прибирання, і це погано. Мене засмутило, що в нас зламало паркан, бо ми поставили його п’ять років тому після іншої повені. Щоб його відремонтувати, доведеться брати відпустку».

Нинішні зливи і снігопади в гірських районах Каліфорнії — результат «атмосферної річки», що прибула з тропічної частини Тихого океану. Загалом на регіон після Різдва вже обрушилося шість сильних штормів.

8. У Франції хочуть підвищити пенсійний вік на 2 роки

Пенсійний вік підвищать
Париж, Франція

У Франції планують підвищити пенсійний вік із 62 до 64 років. Про це оголосила прем’єр-міністр країни Елізабет Борн. За її словами, це дасть змогу зберегти пенсійну систему Франції в умовах, коли кількість пенсіонерів постійно зростає.

Реформа розрахована на вісім років. Тобто щороку пенсійний вік підвищуватиметься на три місяці й досягне 64 років 2030-го. Водночас із 2027 року повну пенсію матимуть змогу отримувати лише ті, хто відпрацював 43 роки. Інші можуть розраховувати на 100-відсоткові виплати, вийшовши на пенсію в 67 років.

Виходити на пенсію раніше ніж у 64 роки зможуть пожежники й поліціянти. А також ті, хто працює з раннього віку і вже набрав необхідний стаж.

До того ж влада хоче вже цього року проіндексувати пенсії приблизно двох мільйонів осіб. Щомісячні виплати підвищать до 1200 євро. Це 85 % мінімальної зарплати.

[Елізабет Борн, прем’єр-міністр Франції]:
«Наш проєкт фінансуватиме лише пенсійну систему. Ще раз повторю, кожен цент, кожен внесок піде на фінансування пенсійної системи й більше нікуди. Крім того, ми не підвищуватимемо податків і вимагатимемо збільшення мінімальної зарплати, бо прагнемо досягти повної зайнятості».

Провести пенсійну реформу — давня обіцянка Емманюеля Макрона. У перший президентський термін він не зміг її виконати через пандемію.

Тепер треба, щоб за проєкт проголосував парламент, у якому Макрон не має більшості. Проти реформи вже пообіцяли виступити представники ультралівої та ультраправої партій. Проте уряд може ухвалити закон і без голосування.

Тим часом профспілки висловилися проти пенсійної реформи й уже планують організовувати протести та страйки.

9. Автомобілі завтрашнього дня: караоке в салоні й цифровий помічник

Автомобілі завтрашнього дня
Лас-Вегас, США

Перший електричний пікап під брендом RAM збудував північноамериканський підрозділ Stellantis. Концепт-кар дебютував на виставці CES у Лас-Вегасі. Технічні характеристики розкрили поки що лише частково.

Пікап має 800-вольтову акумуляторну батарею, повний привід із двома електромоторами й регульовану пневмопідвіску. Дзеркала заднього огляду надруковані на 3D-принтері й оснащені цифровими камерами. У продаж автомобіль надійде 2024 року.

Компанія Stellantis також показала концептуальний електрокар Peugeot Inception із футуристичною зовнішністю. BMW привезла на виставку електричний прототип i Vision Dee, який за задумом має стати інтелектуальним супутником водія. А японські компанії Sony й Honda спільно збудували електричний концепт під брендом Afeela.

Виробники витрачають багато сил та грошей на створення концепт-карів. Це дає змогу показати, у якому напрямі хоче рухатися компанія.

[Тім Стівенс, автомобільний експерт]:
«Як мінімум концепт-кари — це свідчення того, що компанії почуваються впевнено, ринок розвивається добре і що виробники заробляють гроші, бо створювати прототипи дуже дорого».

Електромобілі дедалі більше завойовують ринок Європи. Але в США з усіх проданих торік машин лише 6 % були електричними. Одна з перешкод — недостатньо розвинена інфраструктура заряджання.

Але цей концепт на сонячних батареях не залежить від зарядних станцій. Його збудувала нідерландська компанія Squad Mobility. Він призначений для міських подорожей. Запас ходу — 30 кілометрів. Енергію впродовж дня виробляють сонячні панелі.

На думку деяких фахівців, автомобілі завтрашнього дня мають не лише возити пасажирів, а й розважати їх. Компанія Singing Machine створила програму, з якою можна співати караоке прямо в машині.

10. Від «розумного» унітаза до подушки, що дихає, — новинки на CES

Новинки CES
Лас-Вегас, США

«Розумні» пристрої вже давно увійшли до нашого життя. Але на виставці CES у Лас-Вегасі цього року це поняття дуже розширили.

Ось, приміром, перший «розумний» унітаз. Французька компанія обладнала його датчиком, який прямо на місці робить аналіз сечі.

Він перевіряє одразу кілька показників, а потім відправляє інформацію на спеціальний застосунок, доповнюючи її порадами.

[Елізабет Колеон, представниця компанії-розробника]:
«Він може відстежувати вітамін С, ваш водний баланс, а також кислотно-лужний баланс, який може свідчити про те, що ви їсте занадто багато овочів чи білків».

А цей дитячий візочок сам їздить за власником. Німецький стартап обладнав його безліччю датчиків і штучним інтелектом.

Вони попереджають батьків про потенційні небезпеки, такі як автомобілі, велосипеди та самокати. А якщо ви захочете відпочити, то візок сам поколисає малюка. Ще в ньому є генератор білого шуму, тому жодні сторонні звуки не порушать сон немовляти.

[Енн Гангер, представниця компанії-розробника]:
«Я вивчила ринок колясок і була дуже здивована, що немає нічого, що мало б хоч якийсь рівень автоматизації чи моторизації».

Ця подушка дихає заради вашого спокійного сну. Токійська компанія вирішила, що рівномірні рухи пристрою певною мірою умиротворятимуть будь-яку людину.

[Хіроко Сато, представниця компанії-розробника]:
«Є кілька режимів. Деякі передбачають повільні рухи, деякі — швидші. Ваше тіло природно з ними синхронізується. Не треба думати, як правильно дихати. Ваше тіло саме це зробить».

Цей пристрій призначений для просторового відеозв’язку. Тобто співрозмовника не просто видно на екрані. Він здається тривимірним.

Для цього потрібні стандартні вебкамери комп’ютера чи смартфона. Розробники вважають, що розробка ідеально підійде для ділових конференцій.

А цей робот точно знадобиться вдома. Його створили для тих, хто лише обдумує, чи завести домашню тварину, і хоче зрозуміти, чи впорається з доглядом.

Кожен роботизований собака має власний характер, а ще колір очей і хвоста. Але власник зможе про все дізнатися після ввімкнення. Робот може вас лизати, а ще гратися зі своєю улюбленою магнітною іграшкою.

11. В Англії наприкінці 2023 року заборонять одноразовий пластиковий посуд

Одноразовий пластик заборонять
Велика Британія

Наприкінці року в Англії заборонять одноразовий пластиковий посуд, зокрема контейнери для їжі, тарілки, стаканчики та столове приладдя. Такі заходи вже діють в Уельсі та Шотландії.

Власникам закладів громадського харчування рекомендують переходити на посуд із біорозкладних матеріалів. Але нешкідливий для природи посуд дорогий. Його використання може коштувати сектору 90 мільйонів фунтів стерлінгів на рік. Це 100 мільйонів євро.

[Гасан Бече, керівник кав’ярні]:
«Якщо збільшимо витрати, це завдасть нам збитку. Гадаю, багато хто після цього закриється».

В Англії щороку використовують близько мільярда одноразових пластикових тарілок і понад чотири мільярди одиниць столового приладдя. І лише 10 % цього обсягу переробляють.

[Ендрю Кук, представник Асоціації торгівлі рибою]:
«Мене найбільше непокоїть доступність такого посуду. Також немає єдиної думки щодо перероблення відходів. Тому місцева влада має вирішити, що споживачам робити з пластиковим посудом після використання».

У 2020 році влада Великої Британії заборонила виробництво трубочок для коктейлів та ватних паличок із пластмаси.

12. Залізниця мая: робочі місця чи загроза природі

Будівництво загрожує природі
Юкатан, Мексика

Віддалені джунглі на півдні Мексики практично не змінилися з часів давніх мая.

Але тепер науковці та активісти-екологи кажуть, що дикій природі й стародавнім системам печер під джунглями півострова Юкатан загрожує зникнення.

Це пов’язано з новим державним залізничним проєктом під назвою «Трен Мая». Його мета — створити транспортну розв’язку в бідних районах півострова.

Залізнична лінія завдовжки майже півтори тисячі кілометрів має сполучити туристичне місто Канкун із стародавніми храмами мая Чичен-Іца й Паленке.

Але експерти попереджають, що дорога порушить маршрути міграції диких тварин, а також тендітні екосистеми.

[Ісмаель Лара, гід]:
«Ці тварини мусять мігрувати до інших місць, щонайперше щоб знайти воду. Потяг розділить джунглі й перекриє цим тваринам шлях до води».

Президент Андрес Мануель Лопес Обрадор пообіцяв завершити залізничний маршрут до кінця 2023 року. На проєкт виділили 20 мільярдів доларів.

Агентство з туризму Мексики обіцяє, що до 2030 року залізниця створить до 715 тисяч нових робочих місць.

[місцевий житель]:
«Це амбітний проєкт. Він підтримає інфраструктуру й туризм — наше основне джерело доходу. Тож це допоможе нам досягти прогресу».

Потяг проїжджатиме над системою тисяч підземних печер, які мільйони років формувалися у м’якій вапняковій породі під впливом води.

У стародавніх печерах також зробили багато археологічних відкриттів. У них знайшли людські скам’янілості й артефакти мая. Серед них каное віком понад тисячу років.

13. Безплатну їжу доставляють фургоном до маленьких містечок Австралії

Харчі для бідних
Гобарт, Австралія

Ці заморожені й упаковані харчі завантажують у фургон, щоб доставити у віддалені райони поблизу австралійського міста Гобарт.

Уся їжа безплатна. Її доставляють у межах гуманітарної програми всім, хто її потребує. Останнім часом попит на таку допомогу різко зріс.

[Еван Гіггс, представник Hobart City Mission]:
«Якщо ми можемо забезпечити їх їжею на один-два дні, то це вже чимало».

Лі Вуллі прийшла сюди, щоби взяти трохи їжі для своєї дочки.

[Лі Вуллі, жителька Австралії]:
«Вона помітила, що за чотири-п’ять тижнів її витрати на продукти зросли майже на 150 доларів».

Hobart City Mission раз на тиждень доставляє їжу до міст Сорелл і Г’юонвілль.

[Стівен Беттаглен, волонтер]:
«Доставляти її до міст-супутників важливо, бо не кожен може потрапити до Гобарта».

[Лі Вуллі, жителька Австралії]:
«Щойно їх бачать, за рогом одразу вишиковується черга».

Дослідження свідчать, що в обох містах зростає орендна плата за житло. Так, у Сореллі 40 % орендарів кажуть, що рахунки перевищують їхні прибутки.

Програма з доставляння їжі наразі розрахована на шість місяців. Якщо на неї буде попит, її розширять і на інші невеликі містечка, що поблизу Гобарта.

Водночас Hobart City Mission також намагається залучити інші благодійні організації. Разом вони сподіваються змінити ситуацію на краще.

14. Молоді африканці надихають однолітків купувати секонд-генд

Нове життя старого одягу
Аккра, Гана

Двоє молодих жителів Гани вирішили дати відсіч індустрії швидкої моди. Вони надихають однолітків купувати вживаний одяг і взуття. Прінс та Джеймс відкрили магазин на ринку в столиці й назвали його «Святом вінтажу». Покупців уже багато.

[співвласник магазину]:
«Ми просто хочемо надихнути всіх дбайливо ставитися до старих речей, тому більше не називаємо вживані товари другорядними. Ми хочемо показати людям, що придбання вінтажних речей зменшує обсяг відходів».

Щотижня до Гани із західних країн та Китаю надходить 15 мільйонів одиниць вживаного одягу та взуття. Більшість проходить через речовий ринок «Кантаманто», що в Гані, — один із найбільших в Африці. Але все ж майже половина того, що привозять, потрапляє на звалища.

[співвласник магазину]:
«Якщо ви носите такий одяг і не купуєте новий, то допомагаєте довкіллю, бо не треба витрачати сировину на виробництво нового одягу».

Власники магазину кілька разів на тиждень переглядають гори одягу, щоб знайти в них хороші й цікаві речі.

15. Як дров’яна піч рятує бізнес французького пекаря

Хліб у дров’яній печі
Шаллан, Франція

Ця пекарня вже 23 роки приваблює незрівнянним ароматом свіжого хліба у французькому місті Шаллан. І другої такої тут немає. Власник пекарні Франк Бурго пече булочки, багети та інші вироби лише в дров’яній печі. Роблячи такий вибір, він і гадки не мав, що колись це врятує його бізнес.

[Франк Бурго, пекар]:
«Ми обрали цей спосіб приготування хліба, бо він традиційний. Це повністю відрізняється від методу, коли використовують електричну піч. Ми хочемо повернутися до джерел і пекти найкращий хліб».

Наразі Європа потерпає від енергетичної кризи. Багато колег Франка на межі фінансового краху, бо електроенергія дуже подорожчала. Але в пекаря із Шаллана все інакше.

[Франк Бурго, пекар]:
«За цей рік дрова подорожчали щонайбільше на 5 %. З електроенергією взагалі не порівняти. І дров’яна піч працюватиме, навіть якщо відключать світло».

Утім, складнощі однаково є.

[Франк Бурго, пекар]:
«Яйця коштують майже вдвічі дорожче, олія подорожчала на 50 %, ціни на борошно теж зросли — на 15–20 %».

У Франції працює 33 тисячі пекарів. Уряд уже надає їм певну підтримку. А в майбутньому планує переглянути контракти на постачання електроенергії. Водночас враховуватимуть конкретну ситуацію кожного пекаря. Це має допомогти зберегти бізнес за умов кризи.

16. Найважчі летючі птахи Європи вперше за 150 років повернулися до Великої Британії

Дрохви повернулися в дику природу
Вілтшир, Велика Британія

На рівнини Великої Британії вперше за півтора століття повернулися найважчі летючі птахи Європи. Ці пернаті належать до виду дрохва. Самці можуть важити до 22 кілограмів. Самки вдвічі легші.

Колись у графстві Вілтшир, що на півдні Англії, було безліч дрохв. Цього птаха зображено на прапорі й гербі графства.

Але дрохв завжди вважали «княжою» дичиною, і на них часто полювали. У першій половині XIX століття в Євразії пернаті опинилися на межі вимирання, а у Великій Британії і зовсім зникли. Окрім надмірного полювання, позначився й розвиток сільського господарства: розорювання степів та полів, а ще використання хімікатів.

Понад 20 років тому британський еколог Дейв Вотерс і команда волонтерів почали розводити дрохв. Вони отримували яйця з інших країн, поміщали їх в інкубатор і вирощували вилуплених пташенят.

Нині у Вілтширі живе коло ста птахів.

[Дейв Вотерс, еколог]:
«Це дивовижна історія успіху. Більшість цих птахів народилися у Вілтширі й вирощені батьками. Тобто це справжні дикі дрохви. І я дуже радий це бачити».

Дрохви під загрозою зникнення у всій Євразії. Цих птахів занесено до міжнародної Червоної книги й до Червоних книг усіх країн, де вони мешкають. Над порятунком виду працюють уже понад сто років. Програми розведення є в Німеччині та Угорщині.

У графстві Вілтшир торік виявили рекордну в регіоні кількість кладок. Фахівці вважають, що тепер популяція стабільно збільшуватиметься.

17. Лос-Анджелес перетворюється на світовий центр велнесу

Здоров’я в тренді
Лос-Анджелес, США

У цьому районі Лос-Анджелеса вкладають величезні гроші в індустрію здоров’я та краси.

Експерти кажуть, що велнес — це світовий ринок з оборотом завбільшки півтора трильйона доларів. І він щороку зростає на 5–10 %.

Поняття велнес містить фізичні вправи, здорове харчування, косметологічний догляд, правильний сон і загальне піклування про здоров’я.

Лікарі кажуть, що пандемія різко змінила пріоритети. Коло половини споживачів у США сьогодні кажуть, що здоров’я — їхня головна щоденна турбота.

Водночас вони зазначають, що фітнес-тренувань уже не достатньо, щоби підтримувати форму. Оздоровлення має бути всебічним.

[Глорія Чанс, психолог]:
«Наразі дуже важливі індивідуальні програми харчування, а також прогулянки на вулиці».

У Каліфорнії велнес завжди був у пріоритеті. Нещодавно тут відкрилося ціле мінімісто, присвячене оздоровленню. Тут усі 28 закладів і кафе покликані забезпечувати ту чи іншу форму релаксації. Мета — об’єднати оздоровлення з можливістю гуляти, ходити ресторанами й по покупки.

[Бен Беслі, архітектор]:
«Це може бути місце, куди люди приходять, спілкуються одне з одним та природою. Тут тихо й прохолодно».

Ще один тренд у сфері велнесу — багатопрофільні медичні центри. Тут намагаються зробити оздоровлення універсальним поняттям.

[Кай Белвіл, співробітник медичного центру]:
«Ми — центр оптимізації здоров’я та довголіття. Ми спеціалізуємося на біоіндивідуальності».

[Джеффрі Еглер, лікар]:
«Люди усвідомлюють той факт, що вони нездорові, і їм потрібні засоби оздоровлення».

Експерти зазначають, що психічне здоров’я не менш важливе. На їхню думку, про нього треба дбати так само активно, як і виконувати велнес-процедурами.

18. Нігерійці полюбили японську мультиплікацію

Фестиваль аніме
Лагос, Нігерія

Сотні нігерійців зібралися на фестивалі аніме в Лагосі. Останніми роками в цій африканській країні з’являється дедалі більше шанувальників японської мультиплікації. Цей фестиваль — єдиний такий захід у Нігерії. Він проходить вдруге.

[Лаура Аджаї, співорганізаторка]:
«Гадаю, нігерійців цікавить жанр аніме, бо їм подобається все нове. Аніме — зовсім інша культура. Вона унікальна для Нігерії, тому нігерійці її любитимуть. В аніме щороку з’являється щось нове, і це привертає нашу увагу».

Тутешні шанувальники аніме здебільшого виросли на серіалах про ніндзя-підлітка Наруто, робота Вольтрона й мандрівного Кенсіна.

[шанувальник аніме]:
«Я люблю аніме, бо там все, як у житті. Аніме є для всіх і про все. Якщо вам подобається спорт чи фільми жахів, чи бойовики, чи романтика, чи казки, то можна знайти аніме на ці теми. Треба лише пошукати».

Жанр аніме, на відміну від дитячих мультфільмів, орієнтований на підліткову й дорослу аудиторію. Персонажі й тло промальовані в характерній манері. Зазвичай аніме видають у формі телевізійних серіалів і фільмів.

Організатори фестивалю в Лагосі хочуть популяризувати аніме серед нігерійців і надіються в майбутньому проводити ще масштабніші заходи.

19. 125 повітряних зміїв злетіли над Ахмадабадом в Індії

Фестиваль повітряних зміїв
Ахмадабад, Індія

Морські істоти, веселі смайлики й хижі птахи. Десятки повітряних зміїв різних форм і розмірів ширяють у небі над Ахмадабадом в індійському штаті Гуджарат. Тут проходить міжнародний фестиваль. У ньому беруть участь 125 команд із 68 країн.

[учасник із ПАР]:
«Цей фестиваль — один із найбільших у світі. Тут я зустрічаюся з друзями з багатьох країн і можу показати свого повітряного змія безлічі глядачів».

[учасниця з Грузії]:
«Це один із найкращих фестивалів у світі. Ми знаємо це, бо беремо участь у різних заходах. Можливо, в Індії більше радості, веселощів та барв».

Фестиваль повітряних зміїв проходить перед святом Макара-санкранті, яке присвячене індуїстському богу Сонця. Цьому божеству підносять перші плоди зібраного врожаю. Під час свята також заведено обмиватися в Ганзі та інших річках.

До цього додалася ще одна традиція — запускати повітряних зміїв. У багатьох містах Гуджарату проводять змагання. До них готуються кілька місяців.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: