29.01.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 1 по 6 січня)

Огляд світових подій (з 1 по 6 січня)

1. Каліфорнію затопило після злив, які принесла «атмосферна річка» Зливи спричинили повінь штат Каліфорнія, США Розмиті..

Дата завантаження: 2024-04-29

video

1. Каліфорнію затопило після злив, які принесла «атмосферна річка»

Зливи спричинили повінь
штат Каліфорнія, США

Розмиті дороги, зсуви й річки, що вийшли з берегів. Північна Каліфорнія постраждала від великої повені. Її спричинив феномен, відомий як «атмосферна річка». Це довга й вузька смуга водяної пари, яка формується над океаном і пливе небом.

«Атмосферна річка» принесла на північ Каліфорнії зливи. Напередодні Нового року в центрі Сан-Франциско випало майже 14 сантиметрів опадів, що побило рекорд 94-го року.

Потік води руйнував дороги та змивав машини. У сільській місцевості біля Сакраменто прорвало дамбу. Людей сповістили про потребу евакуюватися. Щонайменше одна людина загинула. Її знайшли в затопленому авто. У цьому районі також тимчасово пропало світло. Без електрики залишилося 150 тисяч осіб.

Наразі повінь у Північній Каліфорнії відступає. Люди шукають свої автомобілі.

Девід Оліверас їхав додому 1 січня, не знаючи масштабів лиха.

[Девід Оліверас, житель Каліфорнії]:
«Наш пікап раптом утратив зчеплення з дорогою та поплив. На щастя, він сів на мілину. Не знаю, що там було внизу, але через це ми лишилися над водою. Ми години дві сиділи на даху машини, а потім нас урятували».

Водночас Національна метеорологічна служба США попереджає, що цього тижня будуть нові рясні дощі.

Термін «атмосферна річка» запровадили на початку 90-х років науковці Массачусетського технологічного університету. Зазвичай ці потоки водяної пари розтягуються на кілька тисяч кілометрів завдовжки та кілька сотень кілометрів завширшки. Вони можуть нести більше води, ніж найбільша річка на землі — Амазонка.

2. Болгарія дістала доступ до газотранспортної системи Туреччини

Газовий договір
Туреччина ― Болгарія

Болгарія дістала доступ до терміналів зрідженого газу та газотранспортної системи Туреччини. Угоду підписали в Софії болгарська держкомпанія «Булгаргаз» та турецька «Боташ». Енергоносій імпортуватимуть через приймальні термінали в Туреччині.

[Фатіх Дьонмез, міністр енергетики Туреччини]:
«Термін дії цього контракту — 13 років. У цей період можна буде постачати півтора мільярда кубометрів газу на рік. Ця угода підвищить надійність постачання газу до Болгарії, а також до Європи».

Угода розв’яже проблему відсутності в Болгарії необхідної інфраструктури для розвантаження зрідженого газу.

[Росен Христов, міністр енергетики Болгарії]:
«Завдяки цьому договорові ми забезпечимо можливість купувати газ у всіх світових виробників та вивантажувати його в Туреччині, що найліпше підходить для Болгарії з погляду логістики».

Після цього енергоносій газотранспортною мережею компанії «Боташ» доставлятимуть до Болгарії.

До квітня 2022 року Софія повністю залежала від російського газу. Однак потім, наслідуючи ЄС, вона відмовилася розраховуватися за нього в рублях. Після цього імпорт із Росії припинився.

3. Уперше за 100 років у нижній палаті Конгресу США спікера не обрали з шести спроб

Не можуть обрати спікера
США

У палаті представників Конгресу США другий день поспіль не можуть обрати спікера. Більшість мають республіканці, тобто противники президента-демократа Джо Байдена. На посаду спікера вони висунули Кевіна Маккарті.

Проте одна фракція республіканців відмовляється його підтримати.

У середу зробили четверту, п’яту та шосту спробу обрати кандидата. Частина республіканців, попри заклик експрезидент Дональда Трампа, голосувала за вперше обраного конгресмена Байрона Дональдса.

У нижній палаті Конгресу в республіканців зараз 222 крісел. Для перемоги Маккарті треба щонайменше 218 голосів.

Попереднього разу палата представників не змогла обрати спікера в першому турі аж у 1923 році, тобто 100 років тому. Тоді голосувати довелося дев’ять разів.

Цього разу вибори проводитимуть доти, доки спікера не оберуть. Тільки після цього палата зможе привести до присяги новообраних членів та почати ухвалювати закони.

Скільки для цього знадобиться турів голосування та часу, поки невідомо. Наприклад, 1923 року на це пішло кілька днів.

Маккарті, представник Каліфорнії, очолює республіканців у нижній палаті з 2019 року. Він також керував зусиллями однопартійців для завоювання контролю над палатою на проміжних виборах 2022 року.

Опозиційній фракції Республіканської партії Маккарті не подобається з низки причин. Зокрема від нього вимагають поступок, включаючи спрощення процедури імпічменту спікера.

4. «Катаргейт»: Європарламент розпочав процедуру позбавлення імунітету ще двох депутатів

«Катаргейт»
Брюссель, Бельгія

Європарламент розпочав процедуру позбавлення імунітету двох своїх членів. Офіційно їхніх імен не назвали. Але джерела, близькі до розслідування, повідомляють, що це бельгієць Марк Тарабелла та італієць Андреа Коццоліно.

Голова Європарламенту Роберта Мецола написала в соцмережах: «Безкарності не буде. Жодної».

Зняти з них депутатську недоторканність хочуть у межах розслідування корупційного скандалу довкола чемпіонату з футболу в Катарі.

У справі вже заарештовано кількох євродепутатів. Серед них — заступник голови Європарламенту грекиня Єва Кайлі. У грудні її позбавили повноважень. Її звинувачують в участі у злочинній організації, відмиванні грошей та в корупції.

Припускають, що Кайлі брала хабарі від уряду Катару за те, щоб сформувати в очах керівництва ЄС позитивний його образ і добитися того, щоб цій країні дали право провести футбольний чемпіонат.

Як повідомляють, у брюссельській квартирі Кайлі виявили сумки, у яких було 150 тисяч євро. Сама колишня депутатка стверджує, що вона про них не знала, і що це нібито гроші її супутника Франческа Джорджі, якого теж затримали.

Під варту взято й батька підозрюваної. У нього знайшли валізу, у якій було 750 тисяч євро.

У межах розслідування провели вже коло 20 обшуків, зокрема й у будівлі Європарламенту.

Тим часом наприкінці грудня суд подовжив попереднє ув’язнення Кайлі ще на місяць.

5. Дедалі більше країн запроваджують обмеження для мандрівників із Китаю через спалах COVID-19

Знову маски й тести
Світ реагує на спалах COVID у Китаї

Дедалі більше країн запроваджують або обговорюють обмежувальні заходи для мандрівників з Китаю через масштабний спалах COVID-19 у цій країні. Відколи в КНР послабили заходи, там різко зросла кількість хворих і померлих.

Про обмеження вже оголосили США, Франція, Південна Корея та Велика Британія. Японія теж заявила, що посилить заходи для відвідувачів із Китаю і вимагатиме негативні тести на COVID до та після прибуття.

Також 4 січня зустрілися представники органів охорони здоров’я ЄС. Вони висунули низку пропозицій. Зокрема рекомендували, щоб усі пасажири на рейсах із Китаю були в масках.

[Тім Макфі, представник Єврокомісії]:
«Заходи також включать моніторинг стічних вод у літаках, геномний нагляд в аеропортах та підвищену пильність ЄС щодо тестування та вакцинації. Ми також пропонуємо обговорення необхідності попередньо тестувати пасажирів із Китаю перед вильотом».

Деякі заходи вже запроваджують. Так, в аеропорту Мілана почали тестувати пасажирів, які прибувають із Пекіна та Шанхая.

Проте міністерство закордонних справ Китаю осудило такі обмеження, назвавши їх дискримінаційними.

Минулого тижня Європейський центр профілактики та контролю захворювань повідомив, що поки не рекомендує вживати заходів щодо мандрівників із Китаю. Згідно з його заявою, штами, які зараз циркулюють у Китаї, уже були в Євросоюзі, і громадяни ЄС мають високий рівень вакцинації.

6. Хорватія увійшла до Шенгенської зони й запровадила євро

Країна ввійшла до Шенгенської зони
Хорватія

Хорватія приєдналася до Шенгенської угоди й скасувала контроль на кордоні з країнами ЄС. Тепер хорвати серед 420 мільйонів осіб, які можуть пересуватися 27 європейськими країнами без візи й закордонного паспорта.

Але це поки не стосується перевірень на внутрішніх повітряних кордонах. Їх скасують 26 березня.

[Давор Божинович, голова МВС Хорватії]:
«Ми відчинили двері до Європи без кордонів. Сьогодні ми святкуємо новий день, Новий рік й оновлення Європи після приєднання Хорватії до Шенгену. Більше немає кордонів, які надто довго стояли між нами й нашими сусідами».

На переході «Брегана» прибрали старі вивіски й повісили нову зі словами «вільний проїзд».

[водій]:
«Для мене це дуже важливо, бо я професійний водій і вже багато років їжджу через цей КПП до Словенії та інших країн. Доводилося довго чекати й хвилюватися, а тепер усе змінилося. Тепер буде значно ліпше».

Шенгенську угоду уклали в 1985 році. Вона почала діяти через десять років. Тоді до Шенгенської зони входило сім країн. Нині їх уже 27.

Хорватія також переходить із куни на євро. Наразі валютний союз ЄС об’єднує 20 країн. Перш ніж Хорватія змогла приєднатися до єврозони, їй довелося виконати кілька економічних умов.

На думку хорватської влади, запровадження євро зміцнить економіку країни й захистить її від криз і зовнішніх потрясінь.

Хорватія проголосила незалежність від Югославії в 1991 році. Потім спалахнула війна, яка тривала до 95-го року. Попри величезні збитки від воєнного конфлікту, економіка Хорватії зростає.

У 2013 році країна вступила до Європейського Союзу.

7. 60 років із дня вбивства Кеннеді — наймолодшого президента в історії США

60 років із дня вбивства Кеннеді
США

У 2023 році виповниться 60 років із дня вбивства Джона Кеннеді — наймолодшого президента США.

Він народився 1917 року в Массачусетсі в одній із найвідоміших американських політичних родин.

Його дід був мером Бостона, а батько — бізнес-магнатом, який став послом США в Лондоні.

Джек, як звали молодого Джона, був другим сином у великій католицькій сім’ї Кеннеді. Загалом його мати мала дев’ятьох дітей.

Коли батько був у британській столиці, тоді молодий Кеннеді вперше по-справжньому й відчув смак політики. У 1939 році він узяв на себе обов’язки помічника в офісі свого батька. Йому тоді було лише 22.

Він вчився в Гарварді. Під час Другої світової служив на флоті у Тихому океані. А в 1953-му одружився, і тоді ж його обрали до сенату.

Невдовзі про нього заговорили як про кандидата на вищу посаду. У президентських перегонах 61-го Кеннеді переміг Річарда Ніксона й став наймолодшим чоловіком, який будь-коли обіймав посаду президента. Йому було 43 роки.

Перед ним стояли величезні виклики холодної війни, що могла перерости в ядерну.

Усередині США теж було неспокійно. У 60-х роках вирував рух за громадянські права. Знаменитий Марш на Вашингтон 1963 року вилився в закони, що забороняли сегрегацію в громадських місцях, а ще надавали афроамериканцям рівні права з іншими громадянами на виборах.

Джон Кеннеді загинув у листопаді 1963 року. Його застрелили, коли він із дружиною проїжджав у кортежі вулицями Далласа.

Його вбивцею вважають Лі Гарві Освальда. Але перед судом він так і не постав, бо до того його застрелив власник нічного клубу Джек Рубі. Тож таємницю вбивства Кеннеді так і не розкрили.

По смерті Кеннеді також почали з’являтися чутки про можливі його романи. Зокрема з голлівудською зіркою Мерилін Монро.

8. Від годівниць для птахів до кошиків для сміття: нові пристрої зі штучним інтелектом показали на CES

Новинки CES
Лас-Вегас, США

Технологічні гіганти та стартапи привезли свої новинки на найбільшу у світі виставку побутової електроніки CES, яка проходить у Лас-Вегасі. Цього року багато хто впроваджує в розробки штучний інтелект.

Так, одна американська компанія створила інтелектуальну годівницю для птахів. Вона повідомляє про пернатих відвідувачів і навіть робить фото. Система розпізнає понад тисячу видів птахів.

[Кайл Баззард, представник компанії ― розробника годівниці]:
«Це радує. Можна взаємодіяти з дикою природою на задньому дворі. У цьому додатку можна знайти всі види птахів. Він також дасть змогу зібрати величезний обсяг даних, корисних для охорони видів».

Компанія з Нідерландів створила «розумний» кошик для сміття зі штучним інтелектом, який допомагає ресторанам зменшити кількість харчових відходів. Перш ніж кухарі щось викинуть, інтелектуальний пристрій усе сканує, щоб розпізнати та зареєструвати компоненти.

[Олаф ван дер Він, представник компанії ― розробника кошика]:
«Ми обладнали сміттєвий бак вагами та камерою. Щоразу, коли щось викидають, треба це засканувати. За ці пів секунди ми побачимо тип і кількість їжі, яку викидають, а також час і регіон утилізації. Ресторани можуть побачити, де з’являється багато харчових відходів, і вирішити, як зменшити цей обсяг».

Японська компанія привезла інтелектуальний пристрій, який допомагає орієнтуватись у просторі. Його носять на шиї. Він вібрує та подає звукові сигнали, за допомогою яких можна швидко знайти потрібне місце.

[Таканао Сімакура, представник компанії ― розробника пристрою]:
«Коли використовують звичайну програму, то дивляться на мапи та смартфони, тому не бачать нічого навколо. Це може призвести до нещасних випадків. Також легко можна заблукати. А цей пристрій допомагає прийти до потрібного місця, не думаючи про маршрут».

Ще одна японська компанія представляє програму для айфона, яка допомагає гравцям у гольф удосконалити свою техніку. Так, вона вимірює відстань, швидкість м’яча, а також кут удару.

А французький стартап демонструє спеціальні ролики. Вони прискорюють ходьбу до 11 кілометрів за годину. Працюють від літій-іонних батарей, яких вистачає приблизно на чотири кілометри.

[Гійом де Бреван, представник компанії ― розробника роликів]:
«Це пристрій, завдяки якому ви зможете ходити вдвічі швидше».

CES працюватиме в Лас-Вегасі до 8 січня. Очікують, що виставку відвідає понад сто тисяч гостей.

9. В Австралії намагаються отримувати електроенергію за допомогою «зеленого» водню

Електроенергія із «зеленого» водню
Денем, Австралія

Австралієць Джоел Фамлонга має суперечливі почуття до свого прибережного містечка Денема. А все через погоду.

[Джоел Фамлонга, житель Денема]:
«Погідного дня тут багатолюдно. А коли вітряно, усі розбігаються».

Денем стоїть на півострові Перон, що в Західній Австралії. Тут багато сонця, і часто дуже вітряно. Саме тому містечко обрали для експерименту.

Державна енергетична компанія розмістила в Денемі установку з виробництва так званого «зеленого» водню. Тобто його отримуватимуть, використовуючи енергію сонячної електростанції.

На цьому водні працюватиме паливний елемент, який, своєю чергою, також вироблятиме електроенергію. Його вистачить майже на половину будинків Денема.

[Джоел Фамлонга, житель Денема]:
«Містяни не надто багато про це думають. Але в кожному разі добре, що влада запроваджує такі проєкти в таких маленьких містечках, як наше».

Використання «зеленого» водню допоможе зменшити обсяг шкідливих викидів до атмосфери.

[Аланна Мактірнан, міністр водневої промисловості]:
«Ми імпортуємо до штату Західна Австралія 6,7 мільярда літрів дизельного пального щороку. Уявіть, скільки вуглецю потрапляє до атмосфери й наскільки тут складна логістика».

На експериментальний проєкт потратять п’ять мільйонів 350 тисяч доларів США. Навіть якщо він буде успішним, використання «зеленого» водню лишиться під питанням. Отримувати його в екологічний спосіб украй дорого.

Утім, влада сподівається, що згодом завдяки таким експериментам технології подешевшають. Тоді, можливо, «зелений» водень стане майбутнім енергетики.

10. Кладовище кораблів у затоці Гуанабара може спричинити екологічну катастрофу

Кораблі-примари
Ріо-де-Жанейро, Бразилія

Покрите іржею суховантажне судно 1994 року «Сан-Луїс» стоїть на якорі в затоці Гуанабара в Ріо-де-Жанейро більш як шість років. Воно врізалося в найдовший міст у Латинській Америці. ВМС кажуть, що проводять розслідування. Водночас місцеві активісти стурбовані.

[Сержіу Рікарду, голова Baia Viva]:
«”Сан-Луїс” залишається в порту Ріо, і всередині 50 тонн пального. Це корабель із високою корозією, він небезпечний і може спричинити екологічну катастрофу».

Це один із десятків кораблів, покинутих іржавіти в знаменитій, але вкрай забрудненій затоці. Колись тут були мангрові чагарники й буяло морське життя. Наразі площа мангрів значно скоротилася. Також почали зменшуватися популяції черепах, дельфінів і морських коників.

[Хосе Карлуш Сілва, колишній рибалка]:
«Ці кораблі старі, і їх не використовують, тож власники кидають їх тут. Це злочин».

[Фернанду Пінту, колишній рибалка]:
«Я ловив рибу. Раніше міг швидко наловити 100 кілограмів. Тепер, щоб виловити 50 кілограмів, треба тиждень чи місяць».

Кладовище кораблів також стало смугою перешкод для судноплавства.

[Сержіу Рікарду, голова Baia Viva]:
«Це призводить до щорічних економічних втрат розміром коло 9,5 мільярдів доларів США».

Після краху «Сан-Луїса» влада Ріо звернула увагу на проблему й пообіцяла прибрати звалище. Але наразі напівзруйновані кораблі й далі розвалюються й зникають у каламутній воді під пластиковим сміттям.

11. Ферми морських водоростей допомагають кенійкам добре заробляти

Ферма морських водоростей
Кенія

Раніше цих кенійських жінок годували чоловіки-рибалки, а тепер вони самі стали опорою в сім’ї. Рибний промисел більше не дає великих доходів, і жінки почали вирощувати морські водорості.

А все почалося ще 20 років тому з досліджень Кенійського інституту морського й рибного господарства. Фахівці вирішили з’ясувати, як вирощування водоростей підходить для комерції. Вони також знайшли біля прибережних сіл найкращі ділянки для цього виду діяльності.

Так, у 2012 році коло села Кібуюні з’явилися перші ферми морських водоростей. Здебільшого тут працюють жінки.

[Рая Джума, фермерка]:
«Це моє єдине джерело прибутку. Ця робота допомагає мені вижити. Я можу сама себе прогодувати й одягнути. У моїх дітей немає батька, тому я єдина опора сім’ї».

Фермери розводять кілька видів водоростей, які швидко ростуть. Збирати їх можна кожні 45 днів. Водночас водорості стійкі до дощу чи засухи.

[Фатума Мохаммед, фермерка]:
«Ми не можемо вести звичайне сільське господарство, бо дикі тварини, такі як мавпи й кабани, постійно вдираються на наші ферми. Вони за день можуть знищити врожай на ділянці площею 40 соток».

Наразі водорості вирощує 300 фермерів. З них 200 жінок, 70 чоловіків та 30 молодих людей, що закінчили середню школу.

Продукція іде до країн Південної Африки, а також до США та Китаю. Раніше тонну водоростей продавали приблизно за 100 доларів. З цього року ціна зросла майже втричі.

Сушені водорості використовують у косметичній та фармацевтичній промисловості. З них також роблять добрива для ґрунту. Крім того, самі фермери виготовляють на основі водоростей мило, шампунь і гелі для душу.

12. Як світ зустрів 2023 рік

Як зустріли 2023 рік
Огляд

Серед перших Новий 2023 зустрічають жителі Нової Зеландії. Шоу феєрверків із 328-метрового Sky Tower в Окленді повернулося. Торік його не проводили через коронавірус. Світлова вистава тривала п’ять хвилин. На неї витратили 500 кілограмів піротехніки.

Жителі Гонконгу також були серед перших, хто увійшов у 2023-й. Мультимедійне світлове шоу пройшло над гаванню Вікторія. У місті це було найбільше святкування з 2019 року.

Тайвань відкрив 2023-й ефектним феєрверком зі знаменитого хмарочоса Тайбей 101. У п’ятихвилинному шоу використовували лазери та феєрверки.

Масові святкування відбулись і в материковому Китаї, оскільки там послабили коронавірусні обмеження. Опівночі десятки тисяч людей відпустили повітряні кулі в небо в Ухані, звідки почав поширюватися SARS-CoV-2.

Бангкок зустрів Новий рік над Храмом світанку. Захід, який організувало Управління туризму Таїланду, супроводжувався п’ятихвилинним шоу феєрверків. Цього року країна сподівається повернути собі ту кількість мандрівників, яка була до пандемії.

У Дубаю цього року нічне небо осяяло традиційне піротехнічне шоу з найвищого хмарочоса світу. Потім масштабний феєрверк запустили в сусідньому еміраті Рас-ель-Хайма.

Це Париж. Тут салют традиційно над Тріумфальною аркою. На Єлисейських полях зібралися тисячі глядачів.

[жителька Парижа]:
«Бажаю миру, — миру для всіх. І доступніших цін на товари. Жити нині дорого та боляче, особливо дорого на заправках».

У Берліні традиційний феєрверк над Бранденбурзькою брамою скасували. Але це не зупинило місцевих жителів, й опівночі салюти було видно з усіх боків.

У Лондоні вперше після тривалої реставрації Нового року над Темзою бив Біг-Бен. Святкування супроводжувалося салютом.

У Бразилії на пляжі Копакабана теж розважали масштабним піротехнічним шоу.

Нарешті, у Нью-Йорку опівночі знаменитим флагштоком спустилася Новорічна куля. 2023 зустріли традиційними поцілунками на Таймс-сквер.

13. Індійський Кашмір приваблює туристів «ремісничим сафарі»

«Ремісниче сафарі»
Срінагар, Індія

На знамените озеро Дал, що в індійському Кашмірі, повертається дедалі більше туристів. І тепер для них створили новий маршрут під назвою «Ремісниче сафарі». Він проходить вузькими вуличками Срінагара, де розташовані майстерні й магазинчики індійських умільців.

Наприклад, тут тчуть пашміну — елітний кашемір найвищої якості. Індієць Гулам присвятив цьому ремеслу 20 років, але заробляє мало — п’ять доларів за день.

[Гулам Набі, ремісник]:
«Хоча ми докладаємо багато зусиль і старанно працюємо, але не отримуємо належного. Величезний прибуток іде до посередників».

Понад 250 тисяч людей у Кашмірі заробляють на життя ремеслами, і всі вони в такій ситуації. Крім проблем із посередниками, торгівлі заважають дешеві товари з Ірану й Китаю. До того ж фабричні вироби часто видають за ручну роботу.

Влада Кашміру хоче виправити цю ситуацію за допомогою нового проєкту.

[Мехмуд Шах, голова місцевої асоціації ремісників]:
«Ми намагаємося прямо зв’язати майстрів із покупцями. І немає ліпшого способу, ніж “ремісниче сафарі”. Люди приходять до майстерень і бачать, як народжуються ремісничі вироби. Іноді покупці навіть не підозрюють, наскільки це складна праця».

Новий туристичний маршрут рекламують через соціальні мережі. Сардар раніше був діджеєм, а тепер став блогером і бере участь у проєкті «Ремісниче сафарі».

[Сардар Насір Хан, блогер]:
«Мій найновіший відеоролик із майстерні з виготовлення шалей набрав понад 300 тисяч переглядів. Люди мене запитують, де цей ремісник, що ще робить і як його знайти».

Кашмір відомий гарними килимами, меблями і прикрасами з деревини волоського горіха, мідним посудом та іншими виробами ручної роботи. Недавно Срінагар увійшов до «Мережі творчих міст» ЮНЕСКО. Місцеві майстри надіються, що цей статус допоможе зберегти їхні ремесла для майбутніх поколінь.

14. Знайдені бронзові статуї І та ІІ століть до н. е. допоможуть переписати історію

Знахідка з бронзи
Італія

Ці добре збережені бронзові статуї знайшли в листопаді в басейні давнього тосканського гарячого джерела.

Археологи вважають, що це лише початок. Сподіваються знайти більше. За їхніми словами, знайдене поблизу Сієни допоможе переписати історію Рима І та ІІ століть до нашої ери. Це був перехід від етруської цивілізації до Римської імперії.

Учені називають статуї однією з найзначніших знахідок у Середземномор’ї. Серед них повнорозмірні фігури божеств, таких як Гігеї та Аполлона, а також статуї, що зображують людей у молитві та жриць.

З грязі витягли й п’ять тисяч золотих, срібних і бронзових монет.

Центральний басейн був десять метрів завдовжки й чотири завглибшки. Його наповнювала джерельна вода температурою 42 градуси Цельсія. Археологи вважають, що люди занурювалися в нього з надією зцілитися.

[Еммануель Маріотті, начальник розкопок]:
«Завдяки воді й відсутності тут кисню ці знахідки чудово збереглися. Але справжня важливість цього відкриття в тому, як ці об’єкти взаємопов’язані. Вони відкривають дуже широку й багату історію».

Понад 2000 років статуї приховував шар води та грязі. Тепер над ними працюють реставратори.

[Еммануель Маріотті, начальник розкопок]:
«Це було важливе місце зцілення та спокою, куди люди приходили молитися й лікуватися. Воно також дає нам багато інформації про релігійні ритуали й використання термальних вод як джерела зцілення».

Розкопки в цьому районі розпочалися у 2019 році. Святилище знайшли через два роки. Водночас робота була непростою. Через підземні джерела археологи постійно мусили використовувати помпи.

Після реставрації всі бронзові статуї виставлять у музеї, який планують відкрити за найближчі два роки.

15. Кенійський художник створює картини з яєчної шкаралупи

Мистецтво зі шкаралупи
Найробі, Кенія

Цей митець із кенійської столиці вирішив не лише творити, а й позбавляти своє місто від сміття. 22-річний Міка Обанда створює чудові мозаїки із яєчної шкаралупи, яку збирає на звалищах, у продавців, а також у готелях.

Він шкаралупу сушить, розфарбовує різними кольорами, потім надає їй потрібної форми. Останній етап — приклеїти всі шматочки на полотно.

Міка надихається повсякденним життям Найробі. Особливо любить зображати жінок, зокрема свою матір.

[Міка Обанда, художник]:
«Я намагаюся показати різні миті її життя: коли вона була люблячою і дбайливою, а також коли багато працювала, щоб оплачувати моє навчання, а також мого брата й сестри».

Міка каже, що його роботи досить популярні. Спочатку більшість гадає, що основа його картин — пластик чи папір. Мало кому спадає на думку, що це шкаралупа.

Свій перший витвір Міка продав за 28 доларів. Тепер його роботи коштують від 50 до 800. Багато його клієнтів — з Європи та США.

У творчості кенійцю допомогла заснована у 2010 році організація «Мукуру». Вона підтримує молодь, яка страждає від депресії, залежностей чи злиднів.

Разом із Мікою працює Адам Масава. Він художник-самоук, який малює на старих картонних коробках і залізних покрівельних листах.

[Адам Масава, художник]:
«Монета має дві сторони, але зазвичай показують погану. А я підкидаю її, щоб показати, що в міських нетрях є і мирні та працьовиті люди».

Масава вже їздив зі своїми роботами на виставки до Німеччини, Нідерландів та США. Там його твори мистецтва продавалися за ціною від 150 до 15 тисяч доларів.

16. Український цирковий фестиваль пройшов у Будапешті

Цирковий фестиваль
Будапешт, Угорщина

Цього тижня молоді акробати з циркових шкіл України вражали своєю майстерністю публіку в Будапешті. Тут відбувся Український молодіжний цирковий фестиваль.

Після місяців тренувань на Батьківщині українські діти віком від 6 до 17 років дали понад 30 виступів у Будапештському столичному цирку разом із конкурсантами з Угорщини, Швейцарії, Мексики та Італії.

[Петер Фекете, директор Будапештського цирку]:
«Оскільки ці діти з ранку до вечора тренуються в укриттях при свічках, має бути місце, де вони зможуть проявити свій талант і вміння. Ми повинні дати їм віру в те, що це варто робити, що цього варто навчатися, тому ми на два дні припинили наші регулярні програми й передаємо ключі від цирку нашим українським друзям».

13-річна артистка цирку Марія Кравченко готувалася до фестивалю в неопалюваних протибомбових укриттях міста Дніпра.

[Марія Кравченко, артистка цирку з Дніпра]:
«Я почуваю себе спокійніше. Мені тут набагато легше тренуватися й виступати, бо я не чую повітряних тривог, немає вибухів. Тут набагато тихіше. Я дуже рада, що в мене є можливість, хоч кілька днів побути в місці, де немає вибухів та тривог».

Міжнародний фестиваль-конкурс естрадно-циркового мистецтва «Яскрава Арена Дніпра» було засновано у 2010 році. До широкомасштабної війни його щорічно проводили в грудні в Дніпровському державному цирку.

З часу заснування у фестивалі взяло участь більш як тисяча юних артистів з усієї України, а також Литви, Угорщини, Німеччини, Молдови, Польщі та інших країн.

Переможці регулярно беруть участь у міжнародних фестивалях у Франції, Іспанії та Італії.

17. Йога з цуценятами стає дедалі популярнішою у Великій Британії

Йога з цуценятами
Манчестер, Велика Британія

У цьому залі в Манчестері проходять заняття з йоги. Але тут правильно виконати асани не так уже й легко, бо скрізь бігають цуценята американського буллі. Їм лише шість тижнів, і милі тваринки легко приковують до себе увагу.

Утім, саме вони зірки цього тренування. Організатори вирішили поєднати йогу із зоотерапією.

[Тайлер Вітворт, тренерка]:
«Важко зосередитися, бо ці цуценята дуже милі. Не можна не дивитися на них. До того ж вони кусаються й забираються на людей. Але це чудове випробування, під час якого вчишся свідомо щось робити. А загалом це весела гра».

Ліверпуль — перше британське місто, де захопилися йогою з цуценятами. Незабаром вона стала популярною в Манчестері, Лідсі, Бірмінгемі та інших місцях.

[учасниця занять]:
«Мені до вподоби йога, але ми прийшли сюди через цуценят. Дуже добре, коли тренуєшся, але зазвичай я цього не роблю, а щенята — це стимул».

[учасниця занять]:
«Відчула тепло всередині. Ці цуценята дуже милі, і я по-справжньому зарядилася енергією».

Цуценят для занять йогою дають в оренду собаківники. Для них це також вигідно, бо малюки звикають до людей.

[Логу Пріст, співзасновниця компанії ― організатора йоги з цуценятами]:
«Йога з цуценятами корисна й самим щенятам, бо вони навчаться взаємодіяти з людьми до того, як потраплять до нового господаря».

Тренування коштує 36 доларів. Триває годину й 15 хвилин. Починається знайомством із щенятами. Після заняття лишається час для селфі. Багато хто дізнається про незвичайну йогу із соцмереж.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: