29.01.2024
Телеканал NTD

ПІДСУМКОВИЙ ОГЛЯД СВІТОВИХ ПОДІЙ ЗА 2022 РІК

ПІДСУМКОВИЙ ОГЛЯД СВІТОВИХ ПОДІЙ ЗА 2022 РІК

1. Війна в Україні: 10 місяців протистояння Війна в Україні Події, що ввійдуть в історію Найзначнішою..

Дата завантаження: 2024-04-29

video

1. Війна в Україні: 10 місяців протистояння

Війна в Україні
Події, що ввійдуть в історію

Найзначнішою подією 2022 року стало повномасштабне воєнне вторгнення Росії до України. Тож згадаймо, як усе починалося.

17 лютого президент США Джо Байден заявив, що загроза нападу на Україну «дуже висока». А вже за чотири дні Росія визнала незалежність так званих Донецької та Луганської народних республік.

24 лютого коло четвертої ранку за київським часом Володимир Путін оголосив про старт «спеціальної воєнної операції». Уже за кілька хвилин почалися ракетні удари по всій Україні. Окупанти ввійшли як із самої Росії, так і з Білорусі й тимчасово окупованого Криму.

У відповідь США, Канада, Велика Британія та ЄС запровадили щодо країни-агресора санкції. Також низку російських банків відключили від системи SWIFT. Водночас сотні західних компаній почали виходити з російського ринку.

Разом із тим, світом прокотилися масштабні протести проти війни в Україні.

Шукаючи прихисток, багато українців подалося за кордон. Так, до першого грудня загалом виїхало понад 14 із половиною мільйонів наших співгромадян.

А тим часом на початку березня російські війська захопили Запорізьку АЕС і почали ядерний шантаж. Але станція і дотепер підключена до енергомережі України, і нею керують наші фахівці. До того ж там працює місія МАГАТЕ.

У квітні весь світ облетіли кадри жорстоких убивств мирних жителів у Бучі. За час окупації російські солдати позбавили життя понад чотирьох із половиною сотень мешканців міста. Українська влада назвала це геноцидом. Подібне сталося і в інших населених пунктах, де побували загарбники.

Того ж місяця було створено консультативну групу з питань оборони України «Рамштайн». Її мета — синхронізувати й прискорювати надання військової допомоги нашій країні.

Також у квітні Генасамблея ООН призупинила членство Росії в Раді ООН з прав людини. А вже наступного дня дві російські ракети влучили в Краматорськ — загинули 52 людини.

У червні ракетного удару було завдано по Кременчуку, через що втратило життя понад 20 осіб. А наступного місяця — по центру Вінниці, що призвело до загибелі 24-х людей.

Через повномасштабну війну українські порти були заблокованими аж до 22 липня. Того дня в Стамбулі було підписано зернову угоду.

А восени ЗСУ провели два успішні контрнаступи й майже повністю витіснили ворога за межі Харківської області, а ще звільнили місто Херсон та частину Херсонської і Миколаївської областей.

Водночас наприкінці вересня відбувся великий обмін полоненими. Тоді визволили 215 бійців. Серед них і командирів полку «Азов» та інших підрозділів, які майже три місяці обороняли Маріуполь.

Уранці 10 жовтня Росія атакувала ракетами та безпілотниками понад 20 населених пунктів України, зокрема й Київ. Унаслідок нападу 11 людей загинуло, майже пів сотні дістало поранення. Було завдано значної пошкоди енергетичній інфраструктурі країни.

19 жовтня Європарламент присудив премію Сахарова за свободу думки українському народові та його президентові Володимиру Зеленському.

І насамкінець у другій половині грудня Володимир Зеленський зустрівся у Вашингтоні з Джо Байденом та виступив перед Конгресом. США пообіцяли Україні близько двох мільярдів безпекової допомоги, яка до того ж включатиме протиракетні системи «Патріот».

2. Землетруси, повені та інші катаклізми: огляд 2022 року

Природні катаклізми
Огляд 2022 року

Які природні лиха спіткали світ у 2022 році. Невдало рік розпочався для Тайваню. На початку січня там стався потужний землетрус. На щастя, ніхто не постраждав.

Приблизно тоді ж на північному сході Бразилії почалася велика повінь. Води подекуди було по шию.

На півночі Пакистану сотні туристів через снігопад потрапили в снігову пастку. Загинуло кілька десятків людей.

У середині січня сталося виверження підводного вулкана поблизу Королівства Тонга, що в Тихому океані. Воно спричинило цунамі заввишки до метра, яке дійшло до берегів багатьох країн — від Нової Зеландії та Австралії до Каліфорнії в США. З Тонгою якийсь час не було зв’язку через обрив підводного кабелю. Там постраждали 80 % населення.

Рідкісні снігопади паралізували Афіни, Стамбул та Єрусалим у лютому. А в столиці Еквадору стався великий зсув. Загинули десятки людей.

Понад 80 загиблих, повені, зруйновані будинки й відсутність електроенергії. Такі були наслідки циклону «Батсірай» на Мадагаскарі. А в центрі Колумбії на житлові будинки зійшов зсув. Загинуло щонайменше 14 осіб.

На північному сході Аргентини горів Національний парк Ібера. Вогонь охопив 50 тисяч гектарів.

Європою пронісся буревій «Іленія», що зачепив і Польщу. У Кракові впав будівельний кран й убив двох людей.

Наприкінці лютого на Сицилії знову почала вивергатися Етна — найвищий активний вулкан Європи.

В Австралії через повені евакуювали 40 тисяч осіб. А американським штатом Айова промчала низка торнадо. Постраждали цілі райони. Тим часом тайфун «Мегі» приніс хаос і руйнування на Філіппіни.

У ПАР сталася велика повінь. Тисячі будинків зруйновано, сотні людей зникли безвісти.

У штаті Нью-Мексико США горіли великі території сухих лісів. Цю пожежу назвали найбільшою в історії країни. Крім того, у Каліфорнії лісові пожежі знищили багато дорогих котеджів. Охопило вогняне лихо й Сибір, Урал та Примор’я. Здебільшого горіли заповідники, але вогонь також знищив сотні будинків.

Улітку масштабні лісові пожежі через аномальну спеку охопили весь південь Європи. Ліси горіли в Іспанії, Франції, Хорватії та інших країнах. А в Бангладеш та Індії понад дев’ять мільйонів людей постраждали через зливи. Повені назвали найгіршими за 122 роки.

Сильний землетрус в Афганістані наприкінці червня забрав життя понад 1000 осіб. А в Доломітових Альпах на північному сході Італії зійшов льодовик й убив десятьох людей.

В Ісландії знову почав вивергатися вулкан. А в польській річці загинули тонни риби.

Ураган «Ієн» залишив мільйони кубинців без світла, а ще завдав руйнувань у Флориді, що в США. Також в Індонезії стався землетрус. Загинули сотні осіб.

А на Гавайських островах прокинувся Мауна-Лоа — уперше приблизно за 40 років. Це найбільший вулкан у світі.

3. Європарламент ухвалив резолюцію щодо насильницького вирізання органів у Китаї

Резолюція щодо вирізання органів
Європарламент

Європарламент ухвалив резолюцію, яка стосується насильницького вирізання органів у в’язнів сумління в Китаї. Згідно з документом, така практика в КНР триває й досі. І головними жертвами цих злочинів називають прихильників медитативної практики Фалуньгун.

Один з авторів резолюції Петер ван Дален каже, що система трансплантації органів у Китаї є непрозорою і не відповідає вимогам ВООЗ.

[Петер ван Дален, автор резолюції]:
«Сьогодні ми говоримо про дуже конкретний скандал — вирізання органів у людей, яких посадили у в’язницю за їхню віру. Унаслідок таких дій багато людей гине».

У резолюції ідеться, що, хоч до влади прийшов уже Сі Цзіньпін, ситуація з правами людини в Китаї однаково погіршується.

За даними європарламентарів, щороку у світі проводять 10 тисяч незаконних операцій із трансплантації людських органів, що дає понад мільярд євро прибутку.

Водночас, як зазначено в резолюції, у КНР через традиційні вірування надзвичайно мало людей добровільно жертвує свої органи.

[Марі Арена, авторка резолюції]:
«Також немає прозорості, що не дає змоги перевірити джерело органів. Очевидно, що відбувається таке явне порушення, як насильницьке вирізання органів».

У 1984 році компартія дозволила забирати органи у страчених в’язнів. А у 2015-му Китай заявив, що таку практику припинив. Однак у країні вона, як і раніше, залишається законною.

[Петер ван Дален, автор резолюції]:
«Ми більше не можемо заплющувати очі на те, що відбувається. ЄС та всі країни-члени повинні зробити все можливе, щоб не дати Китаю так порушувати права людини».

Резолюція закликає Китай посилити підзвітність та прозорість системи трансплантації органів, а також карати всіх винних. Водночас, як показують звіти правозахисників, системою вирізання органів у в’язнів сумління в Китаї керують централізовано, і це відбувається у великих масштабах.

4. Огляд стану світової економіки у 2022 році

Огляд за 2022 рік
Світова економіка

Світова економіка у 2022 році все ще долала наслідки пандемії коронавірусу. У багатьох країнах інфляція побила рекорди. Так, у Туреччині вона перевищила 36 %. Це найвищий рівень за 19 років правління президента Тайїпа Ердогана.

Водночас інфляція в США та Німеччині досягла рекордної позначки за попередні 40 років, а у Великій Британії — майже за 30.

На початку 2022 року у світі почав активно поширюватися більш заразний штам — омікрон. Це спричинило глобальну логістичну кризу. У портах десятки контейнеровозів стояли в чергах, щоб розвантажитися. Через це наприкінці січня світові ціни на нафту досягли семирічного максимуму.

Через напад Росії на Україну США, ЄС та їхні союзники наклали на країну-агресора санкції, після чого на світових ринках різко подорожчала нафта. Це спричинило стрибок вартості бензину.

У Європі та інших куточках світу почалася енергетична криза. Ціни на газ та інші енергоносії стали підвищуватися. Одночасно в ЄС почали шукати інших постачальників, а також активніше переходити на відновлювані джерела енергії.

Енергетична криза також супроводжувалася масовим поверненням до викопного палива, зокрема до вугілля.

У квітні курс японської єни впав до 20-річного мінімуму, а Ілон Маск вирішив купити Twitter. Пізніше він придбав його за 44 мільярди доларів.

У травні ціни на бензин у США досягли історичного максимуму, причому на тлі падіння вартості нафти. Причиною називали інфляцію.

Уперше після початку пандемії Всесвітній економічний форум у Давосі пройшов наживо. На ньому МВФ оголосив, що не чекає на рецесію в найбільших економіках світу, але й не може її виключити.

А влітку курс євро впав до найнижчого рівня із грудня 2002 року. Європейська валюта зрівнялася з доларом через побоювання, що криза в енергетичному секторі спричинить у регіоні рецесію.

ЄС офіційно визнав Хорватію 20-м членом зони євро. Водночас восени Європа почала тотально економити електроенергію. У деяких країнах рахунки за електрику зросли на 80 %.

У жовтні ОПЕК+ погодив зменшення видобутку нафти, що призвело до зростання цін. А МВФ спрогнозував, що у 2023 році світова економіка піде на спад.

І наприкінці нагадаємо, що Премію імені Нобеля з економіки у 2022 році присудили за дослідження фінансових криз.

5. Огляд автомобільних новинок 2022 року: чим здивували світ BMW, Volvo та Rolls-Royce

Прем’єри електромобілів і не тільки
Автоіндустрія у 2022 році

Світовий автопром і далі прямує до електричного майбутнього. Машини на батареях були в центрі уваги майже на всіх автосалонах 2022 року. Згадаймо найзначніші прем’єри, зокрема й бензинові. Але спочатку ліричний відступ.

Уже в січні компанія BMW здивувала першим у світі авто, що змінює колір. Технологія така ж, як в електронних книгах.

Незабаром після баварців японські компанії показали свої електричні концепти на автосалоні в Токіо. Найзначніший — спортивне купе Subaru. Його розробляють уже два роки. Силова установка з чотирьох електромоторів видає більш як 1000 кінських сил.

[Ясуо Хіраока, голова відділення Subaru Tecnica International]:
«У світі автоспорту рекомендують обходитися без шкідливих вихлопів. Зараз важливо випускати спортивні автомобілі на синтетичному пальному чи повністю електричні».

На автосалоні в Чикаго в пріоритеті були позашляховики, пікапи та потужні суперкари. Новинки привезли Ford, Chevrolet, Jeep, Toyota, Kia та Hyundai.

А міжнародний автосалон у Нью-Йорку став місцем для електрокарів та гібридів. До електричних технологій вдався й американський бренд Chrysler, що представив концепт Airflow Graphite.

Інша помітна новинка дебютувала в Південній Кореї. Це Ioniq 6 — перший повністю електричний седан Hyundai.

Автотиждень у Монтереї відзначився прем’єрами Bugatti та Lamborghini. Але їхня ера гіперкарів із двигунами внутрішнього згоряння закінчується.

[Стефан Вінкельманн, президент компанії Lamborghini]:
«У 23-му та 24-му роках ми переведемо всю нашу лінійку на гібридні двигуни. Ми обіцяємо клієнтам, що до 25 року скоротимо викиди CO₂ до 50 %. Водночас машини стануть продуктивнішими».

Тим часом культовий Ford Mustang лишається бензиновим. Оновлений спорткар дебютував на автошоу в Детройті. Має два варіанти кузова — купе й кабріолет.

Rolls-Royce восени презентував свій перший електромобіль. Він обіцяє до 2030 року зробити електричним увесь модельний ряд.

Кросовер Avenger став першим повністю електричним авто американської компанії Jeep. Це ще й перший автомобіль, створений для європейців.

Volvo теж до 2030 року перейде на виробництво повністю електричних машин. Флагманом стане кросовер EX90.

І нарешті в листопаді показали «Тойоту пріус» п’ятого покоління. Моделі цьогоріч уже 25 років.

6. Від місяцехода до художника: яких роботів створили 2022 року

Від місяцехода до художника
Роботи 2022 року

Роботи займають дедалі більше місця в житті людей. Вони допомагають на виробництві, у наукових дослідженнях та охороні здоров’я. Згадаймо, яких роботів створили у світі у 2022 році.

Такий космічний ровер збудували німецькі інженери. Перші випробування пройшли на вулкані Етна на Сицилії. Тутешні екстремальні умови схожі на ті, що на Місяці чи Марсі. Апарат працюватиме на інших планетах, а також на Землі, виконуючи завдання в небезпечних місцях.

Цей робот, що схожий на гігантську комаху, до зірок не полетить. У нього й тут чимало справ. Він стежить за здоров’ям рослин у парку в італійській Пізі. Отримані дані надсилає ботанікам. А ця роботизована сова допомагає американським орнітологам вивчати життя рідкісних соколів — дербників.

На Світовому конгресі мобільних технологій у Барселоні показали, як функція периферійних обчислень дає змогу собаці-роботу «Споту» працювати ефективніше. Технологія наближає пристрої до джерел даних чи локальних серверів. І ця близькість зменшує час відгуку.

[Білл Ламбертсон, представник компанії, що запровадила технологію]:
«Ми встановили моделі машинного навчання прямо в “Спота”, у комп’ютерну систему, на якій він працює. Тобто відеозображення й дані обробляються локально, на місці, а не вирушають у хмару».

Італійські розробники створили провідну систему з дистанційним керуванням iCub3. Вона дає людині-оператору змогу віддалено маніпулювати роботом. Так він може ходити, махати руками й повторювати будь-які рухи людини майже синхронно. У майбутньому такого робота, можливо, використовуватимуть під час рятувальних операцій.

Ще в Італії збудували робота-скульптора. Він здатний дивовижно точно копіювати будь-який твір мистецтва. Але довести його до досконалості однаково можуть лише люди.

У Китаї на виставці робототехніки продемонстрували понад 500 новинок — від гуманоїдів до спортивних, промислових і медичних роботів.

Цього робота-художника зі штучним інтелектом створили фахівці британської технологічної компанії та експерти Оксфордського університету. «Аї-Да» може реалістично малювати портрети людей. А якщо з нею поговорити, то вона назве відомих особистостей, які її надихають.

7. Які відкриття і прориви в медицині зробили у 2022 році

Медичні розробки
Огляд 2022 року

Від робота-слимака до раннього тесту на рак. Які нові розробки в галузі медицини створили у 2022 році.

Почнімо зі Швейцарії. Там придумали пристрій, який стимулює нерви й м’язи замість спинного мозку. Він уже допоміг ходити, плавати і їздити на велосипеді трьом пацієнтам із травмами хребта. До цього їхня нижня частина тіла була повністю паралізована.

В Угорщині вигадали, як застосовувати старі добрі голограми в медицині. Ці технології використовуватимуть на уроках анатомії. Вони допоможуть легше зрозуміти розташування внутрішніх органів, а також розглянути якісь патології чи пухлини.

У США група науковців почала брати проби в оленів, лосів, ведмедів та вовків. Їхня мета — дізнатися, які віруси тварин можуть мутувати й передатися людям, як це, мабуть, сталося із SARS-CoV-2.

Британські науковці з Бристольського університету розробили унікальний палець, який вміє відчувати на дотик і навчатися за допомогою штучного інтелекту.

Новий тест на рак допоможе знаходити хворобу на ранній стадії. Науковці США використовують аналіз, який раніше робили, щоб оцінити хід лікування й перевірити, чи не почали ракові клітини повертатися. Тепер такі випробування застосовують на здорових.

А в Австралії вирішили полегшити життя людям, які страждають від ДЦП або захворювання рухових нейронів. Там розробили браслет із датчиками, що вловлюють найдрібніші рухи й вібрації зап’ястя. Так можна передавати команди, наприклад комп’ютеру.

Тим часом у Гонконгу розробляють робота-слимака. За задумом, він має проникати в організм і виконувати якісь завдання, наприклад витягувати з кишківника небезпечні предмети.

У Великій Британії з’ясували, що в людей з ожирінням більший ризик виникнення онкології. Там же розробили також біорозкладний гель зі стовбуровими клітинами, який може кардинально змінити життя людей, що пережили серцевий напад.

А ось так скоро навчатимуться студенти медичних вишів. У цьому їм допоможе віртуальна реальність. Пацієнт і лікарняне ліжко несправжні. Це голограми. Технологію змішаної реальності розробив Кембриджський університет.

І насамкінець про унікальну операцію. У Бразилії розділили трирічних сіамських близнюків, голови яких зрослися. Лікарі працювали 27 години.

8. Які унікальні рекорди встановили у світі у 2022 році

Рекорди у світі
Огляд за 2022 рік

Які рекорди встановили у світі у 2022 році? Почнімо з Німеччини. Там 30-річний Кай Зандмеєр найдовше крутив на талії обруч, стоячи в планці, — 6 хвилин і 34 секунди.

А в США зробили найбільшу у світі рухому ляльку. Дикобраза з двоповерховий будинок створили з нагоди відкриття нового атракціону в зоопарку Сан-Дієго.

У Непалі 17-річний місцевий житель потрапив до Книги Гіннеса як найнижчий підліток. Він трохи вищий за 73 сантиметри й ходить до першого класу.

Найдовший скляний міст відкрили у В’єтнамі. Споруда під назвою «Білий дракон» простяглася на 632 метри. На його поверхні з трьох шарів загартованого скла може одночасно перебувати 450 осіб.

Відомий футболіст «Барселони» та мадридського «Реала» Луїш Фігу та його колеги встановили рекорд з гри у футбол на найбільшій висоті під час параболічного польоту. Рахунок — 2:1.

Тим часом у Парижі приготували цукерку з найгострішим перцем. Її запропонували гостям «Салону шоколаду». Вона містить перець чилі сорту «каролінський жнець».

В Італії продали найбільший білий трюфель. Гриб вагою 700 грамів пішов із молотка за 184 тисячі євро. До речі, покупець із Гонконгу.

А це найважча полуниця. Її вага — 289 грамів. Вона виросла на фермі в Ізраїлі.

Продовжуючи кулінарну тему, перенесімося до Аргентини. Там приготували найбільшу у світі відбивну по-міланськи. Завдовжки вона — 4 метри, завширшки — 3, а важить 926 кілограмів. Цій страві в Аргентині присвячено ціле свято.

І знову Непал. Місцева альпіністка Лакпа Шерпа стала єдиною жінкою, яка підкорила Еверест десять разів.

У Пакистані народилося козеня з найдовшими у світі вухами — 48 сантиметрів, а в Німеччині — найменше поні заввишки всього 50 сантиметрів.

17-річний бельгієць Мак Резерфорд став наймолодшим пілотом-чоловіком, який сам облетів земну кулю. А 60-річний американець Дуейн Гансен побив рекорд Книги Гіннеса, пропливши річкою 61 кілометр у гарбузі.

9. Люди та їхні вчинки, що нас надихали: огляд 2022 року

Дивовижні люди
Огляд 2022 року

Дивовижні якості, учинки та досягнення. Чим люди вражали та надихали одне одного у 2022 році.

Спочатку про доброту. Двоє бразильських підлітків перед чемпіонатом світу з футболу почали збирати для бідних дітей альбоми та наклейки із зображеннями футболістів. Цей спорт у країні дуже популярний, але не кожен може купити собі такий сувенір.

Вони надихнули багатьох земляків надсилати наклейки. Також місцеві футболісти записали про це відеоролики та виклали в Інтернет.

А ця аргентинка теж подбала про інших. Вона створила спеціальний головний убір, який дає змогу зберегти волосся під час хімієтерапії. Вона й сама перемогла рак, а тепер підтримує тих, хто бореться з такою ж недугою.

Мексиканець Хав’єр Сілва хоч і сліпий, але спритно грає у теніс. Усе завдяки брязкальцю в м’ячі. Він доводить, що у світі немає нічого неможливого.

Поважного віку люди теж надихали інших. У Кенії 98-річна бабуся вже шостий рік ходить до школи, а 100-літня жителька Великій Британії працює волонтером у кафе при лікарні. У Таїланді 102-річний спортсмен став найстаршим спринтером країни. Він бігає, стрибає у довжину, а ще метає диски та списи.

Тим часом 6-річна Зара з ОАЕ спритно опановує трюки скейтбордингу.

У США один чоловік ось уже п’ять років ходить мангровими чагарниками Флориди-Кіс і збирає відходи. Він не лише розповідає про проблему сміття, а й надихає на екологічні проєкти.

Японська майстриня робить реалістичні портрети кішок із валяної вовни. Вони виходять наче живі. Шведка Мія Гансон створює репліку знаменитого гобелена з Байє. Оригінал датують кінцем XI століття. Половина копії вже готова.

А індійка зробила найбільший у світі торт у вигляді собору.

10. Туризм відновлюється: популярні напрямки 2022 року

Світ туризму відновився
Найкращі напрямки 2022 року

Після кількох років закритих кордонів і карантинних обмежень, у 2022-му індустрія туризму нарешті почала відновлюватися.

Туристи поїхали на пляжі й гірськолижні курорти.

В Іспанії заборонили курити на міських пляжах Барселони, але відвідувачів це не відлякало. У пікові місяці — липні та серпні — місто було переповнене.

Утім, гостей однаково було десь на 15–20 % менше, ніж 2019 року.

За версією британського журналу Economist, Відень визнано найпридатнішим для життя містом світу. Австрійська столиця відома імперською архітектурою Габсбургів, а також зручною інфраструктурою та транспортом.

У Неаполі знову відкрилися катакомби Сан-Дженнаро. Їхні фрески й мозаїки за час карантину відреставрували.

А в Грузії в червні відкрився 240-метровий скляний міст через каньйон Дашбаші. Посеред нього на висоті 200 метрів над землею зробили ромбоподібне кафе.

Будувати його почали у 2019 році. На все витратили 39 мільйонів доларів.

Сафарі на верблюдах стало популярною розвагою в парках Кенії. Тварини менше шкодять довкіллю, ніж машини, які виділяють вихлопні гази й розривають землю.

[Оле Саной, природозахисник]:
«Екотуризм — це не обман, він реальний. Він наближує природу до нас, а нас — до природи».

У Мексиці туристи знову потягнулися до Острова ляльок. Цю місцевість почали ними прикрашати в середині минулого століття. Тепер сюди приїжджають задля гострих відчуттів. А ще ходять легенди, що тут живуть привиди.

Мис Фріо, що в Бразилії, кораблі колись оминали, щоб не потонути. А тепер це центр елітного туризму з розкішними готелями та пляжними клубами.

А тих, хто переймається зміною клімату, почали приваблювати подорожі до Гренландії. Там можна побачити, як відступають льодовики й тануть айсберги.

[Камілла Брукнер, туристка]:
«Ми вирішили сюди поїхати, бо час не чекає. Треба побачити це, доки воно не зникло».

До пандемії туризм на Гренландію стрімко зростав. Якщо до 2015 року сюди приїжджало приблизно 77 тисяч відвідувачів на рік, то 2019 року їх уже було понад 100 тисяч. Цікаво, що постійно на острові живе коло 56 тисяч осіб.

11. Коштовності у 2022 році: від королівських прикрас до зіркових лотів аукціонів

Від діадем до величезних діамантів
Коштовності, які сяяли у 2022 році

Від королівських прикрас до яскравих аукціонних лотів. У 2022 році на огляд усього світу виставили сотні унікальних коштовностей. До них можна віднести й коронаційну сукню Єлизавети II. Її зшито з натурального шовку й прикрашено перлами, блискітками, кристалами та вишивкою із шовкових ниток.

[Керолайн де Гіто, кураторка виставки]:
«Сукня через вишивку й емблеми Сполученого Королівства та Співдружності передає багато важливих послань. Також це дивовижний зразок британського стилю XX століття».

Це намисто із 28 діамантів, а також сережки Єлизавета II теж надівала в день коронації. А ця діадема в монархині була однією з найулюбленіших. Вона називається «Дівчата Великої Британії та Ірландії».

Один відомий аукціонний дім на честь платинового ювілею Єлизавети II виставив на огляд колекцію королівських та аристократичних діадем. Одна з них — весільна тіара принцеси Діани. У ній виходили заміж усі дочки графа Спенсера.

[Крістіан Споффорт, працівник аукціонного дому]:
«Тіару Спенсерів зроблено приблизно 1767 року. <…> Ми бачимо в ній діаманти старовинного огранювання».

Ще одна зірка виставки — діадема королеви Вікторії. Її дизайн розробив принц Альберт — чоловік монархині.

А ось цей рідкісний діамант під назвою «Рожева зірка Вільямсона» пішов із молотка на аукціоні в Гонконгу. Причому отримали за нього вдвічі більше, ніж сподівалися — майже 60 мільйонів доларів. Камінь важить 11 каратів.

А ось тим, хто не може дозволити собі такі дорогі прикраси, пропонують штучні діаманти. За хімічним складом вони ідентичні натуральним.

[Санкет Патель, голова компанії ― виробника штучних алмазів]:
«Ці діаманти призначені для всіх, хто дуже хоче і сподівається колись купити таку коштовність».

У 2022 році публіка також побачила найменші у світі твори мистецтва на діамантах. Колекція складається із 13 каменів. На кожному зображено серце з унікальним малюнком усередині.

12. Від дружини-крокодила до симулятора ураганів: кумедні та смішні новини 2022 року

Позитивні новини
Огляд 2022 року

Огляд позитивних та смішних новин 2022 року почнемо з дослідження британських учених. Вони довели, що спів птахів справді сприятливо впливає на людей. І щоб ніхто в цьому не засумнівався, з’ясували, скільки тримається ефект від прогулянок на свіжому повітрі — коло восьми годин.

У Данії встановили симулятор ураганів. У ньому можна випробувати свої сили і за невеликого вітерця, і за сильного буревію швидкістю до 130 кілометрів за годину.

А в одному мексиканському містечку одружили мера. Найцікавіше, що його дружина — крокодил. Насправді це традиція: таким чином просять у природи гарного врожаю.

В Іспанії туристам пропонують полоскотати нерви й прогулятися з вовками. Хижаків цей гід розводить 13 років. Каже, що найскладніше це, щоб вовки під час прогулянки не втекли полювати.

У США набирає популярності плавання з хвостом русалки. У країні проводять всілякі фестивалі й конкурси. А ще відкриваються курси, на яких вчать плавати саме в такий спосіб.

Громадська вбиральня з фресками, позолотою та ліпниною. Саме таким дивом заманює туристів непримітне австралійське містечко. Цю споруду називають «Цистернською капелою».

А в Сан-Франциско вигадали, як відвадити від станції метро настирливих голубів. Ні, їх не труять і не відстрілюють. Відганяє їх яструб. Поки він там, голуби станцію оминають.

У Перу одна жінка довго дресирувала свого хаскі, поки не з’ясувалося, що це лисиця. Що щось не так, запідозрили, коли вона почала їсти сусідських морських свинок. Хижачку відправили до заповідника.

А як утішити тих, хто втратив домашнього улюбленця назавжди, вигадали на Філіппінах. Там на одній фабриці виготовляють точні копії тварин.

Тим часом у США обрали найпотворнішого собаку. Ним став пес породи китайська чубата. Господиня його обожнює.

У Чилі маленька дівчинка стала інтернет-зіркою, з’явившись на Геловін в образі Єлизавети II. А в Індії інтернет-сенсацією стало ціле село. Адже багато її мешканців — відеоблогери.

Цей житель Японії також прославився. Щоправда, тим, що нічого не робить за гроші. Він придумав заняття — супроводжувати людей у ресторанах та інших закладах і відповідати на їхні запитання. Виявилося, що на такі послуги в країні є великий попит.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: