22.05.2024
Телеканал NTD

Рекордні $50 млн хочуть уторгувати за найбільш ранню єврейську Біблію

Рекордні $50 млн хочуть уторгувати за найбільш ранню єврейську Біблію

Це найдавніша й найповніша єврейська Біблія у світі. Скоро вона може стати найдорожчим історичним текстом, будь-коли..

Дата завантаження: 2024-05-22

video

Це найдавніша й найповніша єврейська Біблія у світі. Скоро вона може стати найдорожчим історичним текстом, будь-коли проданим з молотка. Танах, як її ще називають, виставлять на торги в Нью-Йорку 16 травня. Оцінна вартість — 30–50 мільйонів доларів.

1929 року цю Книгу придбав колекціонер Давид Соломон Сассун. Її почали називати за його ім’ям — Кодекс Сассуна. У ньому є всі 24 книги Танаха. Бракує лише 12 сторінок.

Недавно радіовуглецевий аналіз показав, що єврейську Біблію написано або наприкінці IX століття, або на початку X. Отже, вона старша за два інші рукописи з єврейським священним писанням, які відомі як Кодекс Алеппо й Ленінградський Кодекс.

Кодекс Сассуна написано масоретським текстом із системою оголосів, яка допомагає правильно вимовляти слова.

Аукціоністи вважають, що зможуть продати лот за рекордну ціну. Останніми роками інтерес до історичних документів, книг та рукописів великий.

[Шарон Ліберман Мінц, працівниця аукціонного дому]:
«Наприклад, на нашому аукціоні продали (перше видання) конституції США за 43 мільйони доларів. Безумовно, Танах не менш важливий».

Кодекс Сассуна виставляли на огляд лише раз — у Британському музеї у 80-х роках. Тепер це станеться знову. Наступного тижня Книгу виставлять у Лондоні, потім вона вирушить до Тель-Авіва, Далласа та Лос-Анджелеса. У травні експонат повернеться до Нью-Йорка.
Коротке посилання на цю сторінку:

Рекордні $50 млн хочуть уторгувати за найбільш ранню єврейську БібліюСтаровинне іспанське ательє створює одяг та аксесуари для кіноіндустрії всього світуУнікальну колекцію монет данського магната, нарешті, можуть продатиУперше за 450 років вісім частин вівтаря епохи Відродження зібрали докупиКам’яний Атлант знову височить у Долині храмів на СициліїМіжнародний день бджіл: як вивчають цих комах із часів ГалілеяФранцузький острів Мон-Сен-Мішель знову став недоступнимМісто з казки «Тисяча й одна ніч» запрошує на фестиваль у СШАТаємничі кулясті камені приваблюють туристів до лісу в Боснії і ГерцеговиніНародну музику шоро в Бразилії визнали культурною спадщиною

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: