16.12.2024
Телеканал NTD

Як найстаріший трибунал Європи розв’язує водні суперечки

Як найстаріший трибунал Європи розв'язує водні суперечки

Щочетверга опівдні десятки місцевих жителів і туристів збираються біля собору Валенсії в Іспанії, щоби побачити унікальну..

Дата завантаження: 2024-05-16

video

Щочетверга опівдні десятки місцевих жителів і туристів збираються біля собору Валенсії в Іспанії, щоби побачити унікальну місцеву традицію.

Коли калатає дзвін, члени одного з найстаріших у світі трибуналів збираються в коло біля Апостольських воріт собору, щоби провести щотижневу публічну аудієнцію.

Вони вислуховують скарги й залагоджують суперечки між фермерами Ла-Плана-де-Валенсії — родючого регіону, що оточує місто. У ньому вирощують найкращі сорти фруктів та овочів Іспанії.

Голова трибуналу із символом влади в руці викликає всіх охочих. Присутні можуть мати різні проблеми: хтось звинувачує інших фермерів у викраданні води, а в когось проблеми з подачею води з річки Турія.

Сьогодні ніхто скаржитися не прийшов. Тож члени трибуналу підписують книгу протоколів і прямують до приміщення. Це найстаріша судова установа в Європі.

[Хосе Альфонсо Сорія Гарсія, голова трибуналу]:
«Трибунал заснували більш як тисячу років тому за часів Кордовського халіфату, коли правив емір Абд ар-Рахман III. Можливо, це не трибунал, яким ми його знаємо нині. Але це був суд, у якому обговорювали проблеми, що виникали у власників зрошувальних каналів».

У 2009 році ЮНЕСКО внесла Водний трибунал до списку нематеріальної культурної спадщини людства.

[турист із Німеччини]:
«Дуже вражає. Він ухвалює рішення щодо суперечок навколо води. І він офіційно визнаний судовим органом Іспанії».

Завдання трибуналу — стежити, щоб усі фермери отримували пропорційну кількість води. Йому коло 1000 років. А ось історія деяких зрошувальних каналів триває ще з часів римлян, які заснували місто в II столітті нашої ери.
Коротке посилання на цю сторінку:

Як найстаріший трибунал Європи розв’язує водні суперечкиСтолиця Колумбії та 11 муніципалітетів починають нормувати водуЯк Австралія перетворила морських шкідників на джерело цінної ікриКовбаса з єнотів — новий делікатес у НімеччиніСтаре місто в Дубровнику хочуть повернути місцевим жителямНемає джерел: через забруднення іракці змушені купувати питну водуНауковці: квітень став найспекотнішим за всю історію спостереженьГабонський дизайнер перетворює викинутий папір на красиві вазиЯку країну визнали найщасливішоюВикинутому в пустелі Атакама одягу дають друге життя

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: