27.08.2024
Телеканал NTD

Старе місто в Дубровнику хочуть повернути місцевим жителям

Старе місто в Дубровнику хочуть повернути місцевим жителям

Старе місто в хорватському Дубровнику славиться палацами епохи Відродження та церквами в стилі бароко. Розташоване на..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Старе місто в хорватському Дубровнику славиться палацами епохи Відродження та церквами в стилі бароко. Розташоване на скелястому березі Адріатичного моря, воно щороку приваблює мільйони туристів.

Іноземні гості приносять значний дохід економіці, але погіршують життя містян. На початку 90-х у Старому місті жило приблизно 5000 осіб. Зараз — 1200. Причина в дорогій оренді квартир. Ціни підвищилися через туристів.

[Мато Франкович, мер Дубровника]:

«Молодь тут зовсім зникне, переїде до інших районів, бо жити в Старому Дубровнику буде неможливо».

Міська влада вирішила виправити ситуацію і повернути людей. Адміністрація вже почала скуповувати квартири. Їх пропонуватимуть молодим сім’ям в оренду на десять років. Крім того, місто заборонить здавати на короткий термін житло в багатоквартирних будинках.

У квітні міська рада також ухвалить постанову, згідно з якою перестануть видавати нові дозволи на оренду у Старому місті та на прилеглих вулицях.

Мер Дубровника пояснює, що ці заходи — частина зобов’язань перед ЮНЕСКО. Адже Старе місто в списку Світової спадщини.

Але в місцевих агентствах нерухомості не погоджуються з такими планами.

[Ведран Міович, працівник агентства нерухомості]:

«Гадаю, нема потреби забороняти здавати в оренду квартири або обмежувати кількість таких об’єктів».

У місцевих агентствах нерухомості вважають, що їхній бізнес буде кориснішим місту, ніж великі готелі іноземних компаній.

Думки місцевих жителів розділилися. Одні підтримують мера. Інші кажуть, що такі заборони безглузді й просто відвертають увагу від глибших причин проблеми.
Коротке посилання на цю сторінку:

Старе місто в Дубровнику хочуть повернути місцевим жителям100-річний олімпійський чемпіон Франції готується нести смолоскип Ігор 2024 рокуКонфіскованій зброї знайшли мирне застосування в ПеруЯк у популярному туристичному місті Таїланду справляються з мавпячим свавіллямВірмени протестують проти передання Азербайджану чотирьох сілТисячі лікарів у Південній Кореї звільняються на знак протестуЯк голодні калани допомагають урятувати берегову лінію американського штату КаліфорніяМігранти в американському штаті Аризона можуть опинитися на вулиці через відсутність фінансуванняУ Словенії завершили земляні роботи в новому тунелі, який веде до АвстріїУ Гонконгу запроваджують заборону на одноразовий пластиковий посуд

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: