27.10.2024
Телеканал NTD

Ексміністра Казахстану засудили до 24 років позбавлення волі за вбивство дружини

Ексміністра Казахстану засудили до 24 років позбавлення волі за вбивство дружини

Ексміністра економіки Казахстану Куандика Бішимбаєва засудили до 24 років позбавлення волі за вбивство дружини Салтнат Нукенової...

Дата завантаження: 2024-07-27

video

Ексміністра економіки Казахстану Куандика Бішимбаєва засудили до 24 років позбавлення волі за вбивство дружини Салтнат Нукенової. Судовий процес тривав сім тижнів. Його транслювали в прямому ефірі.

Бішимбаєв забив дружину до смерті торік 9 листопада. Перед цим подружжя посварилося. Злочин стався в ресторані, який належить Бахитжану Байжанову — родичеві Бішимбаєва. Той теж опинився на лаві підсудних, бо намагався знищити запис відеокамер, щоб приховати докази. Він також не повідомив про те, що сталося, у поліцію. Байжанова засудили до чотирьох років ув’язнення.

У ході судового процесу Бішимбаєв заперечував провину. Він стверджував, що дружина була п’яна й упала, дуже вдарившись головою. Проте експертиза це спростувала. Бішимбаєв довго бив дружину по життєво важливих органах, зокрема по голові. Жінка померла від черепно-мозкової травми. У неї було безліч синців та саден, а також численні внутрішні крововиливи. Зі слів судмедекспертів, у загиблої передсмертна агонія тривала багато годин.

Родичі вбитої вимагали для Бішимбаєва довічного ув’язнення. Суд засудив його до 24 років, визнавши винним за двома статтями: «Знущання» та «Вбивство з особливою жорстокістю».

Брат Нукенової каже, що родина чекала на такий вирок. Він влаштовує рідних загиблої, бо 44-річний Бішимбаєв вийде на волю лише в 68 років, що близько до довічного ув’язнення.

Справа Бішимбаєва набула широкого розголосу. Родичі Нукенової через кілька днів після її вбивства запустили онлайн-петицію, яка закликала владу ухвалити «Закон Салтанат». Вони вимагали захистити жінок від домашнього насильства. Петиція зібрала понад 150 тисяч підписів.

За даними ООН, у Казахстані від домашнього насильства щороку помирає 400 жінок. Водночас багато випадків лишаються незареєстрованими. Але покарання за домашнє насильство над жінками було незначним. Винних штрафували та засуджували до незначних тюремних термінів.

У квітні цього року парламент Казахстану схвалив закон, який посилює покарання за домашнє насильство.
Коротке посилання на цю сторінку:

Ексміністра Казахстану засудили до 24 років позбавлення волі за вбивство дружиниКитай: переробити мільйони тонн текстильних відходівІзраїль знищив одного з найвищих командирів «Хезболли»Сутички в Парижі після другого туру виборів, на якому перемагають ліві силиКНР проводить військові навчання навколо ТайванюІзраїльські танки просунулися до центру РафахаЇжу класу люкс хочуть адаптувати для космосуЩе одне літо без світла: єгиптяни готуються до нових відключеньБайден розкритикував рішення Верховного суду про імунітет Дональда ТрампаЛісова пожежа наближається до канадського міста, де залягають поклади нафтовмісних пісків

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: