Більшу частину кашмірського шафрану вирощують у крихітному містечку Пампор. Робота копітка. А ще потребує ідеальних погодних умов: спекотного літа й холодної та вологої зими. До того ж час збору дуже короткий: лише два тижні з кінця жовтня до середини листопада.
Утім, фермери кажуть, що зміна клімату порушує цей цикл.
[Мохаммад Шафі, фермер]:
«Урожаю поступово стає дедалі менше. Раніше на шістдесятьох сотках можна було виростити кілограм шафрану. Нині лише 300 грамів».
Через потепління клімату в регіоні тануть льодовики. Це заважає вести сільське господарство традиційним чином.
[Назір Ахмед Ганай, агроном]:
«Цей шафран вимагає зрошення й вологи на дуже критичних етапах у серпні, вересні та жовтні. Але багато років ці місяці були дуже посушливими».
Щоб розв’язати проблему, крокуси почали вирощувати в приміщенні. Перші результати обнадійливі — обсяги виробництва навіть зросли.
[Абдул Маджид Вані, фермер]:
«Спочатку через брак досвіду були деякі труднощі. Але згодом ми навчилися».
З тисяч квіток крокусу отримують лише кілька грамів шафрану. Щоб мати кілограм спеції, потрібно зібрати понад 150 тисяч квіток.
У всьому світі шафран використовують у різних продуктах: від їжі й ліків до косметики.
Майже 90 % світового обсягу спеції вирощують в Ірані. Утім, експерти вважають найкращим саме кашмірський шафран, адже він має насиченіший колір і смак.
Коротке посилання на цю сторінку: