20.01.2024
Телеканал NTD

Науковці: квітень став найспекотнішим за всю історію спостережень

Науковці: квітень став найспекотнішим за всю історію спостережень

Це філіппінські школярі. Вони намагаються слухати урок в умовах нестерпної спеки. У такому ж становищі цього..

Дата завантаження: 2024-05-20

video

Це філіппінські школярі. Вони намагаються слухати урок в умовах нестерпної спеки. У такому ж становищі цього квітня були й школярі в Камбоджі. В обох країнах тимчасово скасували уроки. Аномальна спека була й у багатьох інших азійських країнах.

Загалом у всьому світі цьогорічний квітень став найспекотнішим за всю історію спостережень. Про це в щомісячній доповіді повідомляє європейська кліматична служба «Коперник». До того ж температура б’є рекорди 11-й місяць поспіль.

[Жюльєн Ніколя, кліматолог]:

«Це одна з найтриваліших серій глобальних температурних рекордів, які ми спостерігаємо в останні десятиліття».

Середня глобальна температура повітря у квітні цього року становила 15,03 градуса Цельсія. Це на 0,14 градуса вище за попередній рекорд, який був у 2016 році. А весь останній рік середня температура у світі перевищувала показник доіндустріального періоду на 1,61 градуса.

Такому потеплінню сприяв погодний феномен Ель-Ніньйо. Через нього нагріваються поверхневі води Тихого океану й тепло виділяється в атмосферу.

[Жюльєн Ніколя, кліматолог]:

«Дивно, що, попри закінчення явища Ель-Ніньйо, температура поверхні Світового океану поки що висока. В останні місяці ми спостерігали всі ці рекорди, і, думаю, багато науковців замислювалося, чи можуть статися зміни в кліматичній системі. Це одне із запитань, яке зараз не дає спокою кліматологам, які намагаються збагнути, чи повністю ми розуміємо кліматичну систему, чи щось змінилося».

Утім, у другому півріччі на зміну Ель-Ніньйо має прийти протилежне погодне явище — Ла-Нінья. Воно охолодить воду в Атлантиці, унаслідок чого має знизитись і температура повітря у світі.
Коротке посилання на цю сторінку:

Науковці: квітень став найспекотнішим за всю історію спостереженьЩе одне літо без світла: єгиптяни готуються до нових відключеньТисячі лікарів у Південній Кореї звільняються на знак протестуЧасті землетруси тримають у страху жителів столиці МексикиПеребіжчики з КНДР розповіли свої історії на засіданні ООНООН: п’ять країн допоможуть Гаїті в боротьбі з озброєними бандамиДубайський стартап робить столове приладдя з пшеничної соломиНирки — у центрі нової кризи в НепаліНезвичайну кількість мертвих кайр знаходять на узбережжі ФранціїПрофесори-медики Південної Кореї масово звільняються, щоби підтримати стажистів

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: