27.09.2024
Телеканал NTD

Таємничі кулясті камені приваблюють туристів до лісу в Боснії і Герцеговині

Таємничі кулясті камені приваблюють туристів до лісу в Боснії і Герцеговині

Боснієць Неджад Іканович знає цей ліс змалку. Чоловік 30 років був прикордонником і часто їздив у..

Дата завантаження: 2024-07-27

video

Боснієць Неджад Іканович знає цей ліс змалку. Чоловік 30 років був прикордонником і часто їздив у відрядження. Але завжди знаходив час, щоб прогулятися улюбленими місцями. Частина лісу належить його сім’ї. А розташований він біля села Граб у центрі країни.

Унікальність лісу в його незвичайних каменях кулястої форми.

[Неджад Іканович, керівник парку «Кам’яні сфери»]:

«Це особливе місце. Тут малими ми гралися. Кожен обирав свій сферичний камінь, і нас завжди до них тягнуло. Ми були в захваті від них через незвичайну сферичну форму, бо вони відрізняються від інших каменів».

У 2006 році чоловік почав викладати фотографії лісу в соцмережах і зауважив, що користувачі часто ними діляться. Незабаром до боснійця почали приїжджати журналісти та блогери. А ще за десять років Неджад запропонував сусідам, які володіють іншими ділянками лісу, створити громадський парк. Так виникло туристичне місце під назвою «Кам’яні сфери».

Чоловік розчистив доріжки, збудував альтанки та зробив лавки, щоб гостям було зручно. Сюди приїжджають із різних країн.

[Неджад Іканович, керівник парку «Кам’яні сфери»]:

«Іноземці часто медитують біля кам’яних сфер, а місцеві жителі приїжджають погуляти та пофотографувати, провести тут час, бо ми також маємо дитячий ігровий майданчик. Навіть якби тут не було цього каміння, природа однаково прекрасна, тому людям тут добре».

Загалом у лісі 21 кам’яна сфера. 11 із них не пошкоджені часом.

[туристка з Фінляндії]:

«Ліс заспокоює. Тут відчуваєш легкість, бо ліс схожий на казкову країну, де енергія іде і від дерев, і від води, і, звичайно, від каміння. Тож це дивовижне поєднання».

[турист із Нідерландів]:

«Для мене насамперед важлива природа, бо тут дуже гарно. Ми з Нідерландів, де всюди рівнини. Ми не маємо водоспадів і сферичного каміння. А ще тут дуже тихо та спокійно».

У 2007 році геологи дослідили це каміння і з’ясували, що це карбонатні конкреції, тобто мінеральні утворення з внутрішньою радіально-волокнистою будовою.

Щороку до парку приїздять сотні мандрівників. Вхід вільний.
Коротке посилання на цю сторінку:

Таємничі кулясті камені приваблюють туристів до лісу в Боснії і ГерцеговиніМіжнародний день бджіл: як вивчають цих комах із часів ГалілеяВеличезний бункер короля Югославії перетворили на музейКоролівські сукні та лист Рінго Старра: стартують аукціонні «Класичні тижні»Дизайнер переробляє політичні банери на сумки-шопери65 років: еволюція БарбіПриродна краса та історія Албанії приваблюють до країни дедалі більше туристівПавич, коала та дракон: виставку квітів в індійському штаті Тамілнад присвятили дикій природіМалюнок для обкладинки першої книги про Гаррі Поттера продали за рекордний $1,9 млнУ Болгарії з розмахом проводять фестиваль троянд

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: