20.10.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 5 по 10 травня)

Огляд світових подій (з 5 по 10 травня)

1. Уперше за п’ять років: Сі Цзіньпін приїхав до Європи Візит Сі Цзіньпіна до Європи Франція..

Дата завантаження: 2024-05-20

video

1. Уперше за п’ять років: Сі Цзіньпін приїхав до Європи

Візит Сі Цзіньпіна до Європи

Франція ― Сербія ― Угорщина

Голова КНР Сі Цзіньпін уперше за п’ять років відвідує Європу. У Парижі він зустрівся з очільницею Єврокомісії та президентом Франції.

Макрон та Урсула фон дер Ляєн намагалися тиснути на Сі Цзіньпіна, щоб він забезпечив збалансованішу торгівлю з ЄС та використав свій вплив на Росію, щоб припинити війну в Україні.

Візит Сі проходить на тлі загострення торговельного напруження між сторонами. Євросоюз веде розслідування стосовно кількох китайських компаній щодо недобросовісної конкуренції.

[Урсула фон дер Ляєн, голова Європейської комісії]:

«Європа не може змиритись із практикою деформації ринку, яка може зруйнувати нашу промисловість. Якщо це шкодить нашій безпеці та робить нас уразливими, це не вигідно Європі. Ось чому ми діємо».

Єврокомісія також хотіла б, щоб Китай відмовився від військової підтримки Росії.

[Урсула фон дер Ляєн, голова Європейської комісії]:

«Ми обговорили зобов’язання Китаю не постачати Росії летальне обладнання. Необхідно докласти більше зусиль, щоб обмежити постачання до Росії товарів подвійного призначення, що потрапляють на поле бою».

Недавно посол США в НАТО заявив, що Пекін продавав Москві технології безпілотників та компоненти для пороху.

За останні два роки обсяг торгівлі між Китаєм та Росією зріс на 64 відсотки, тобто на 240 мільярдів доларів.

Другою зупинкою Сі Цзіньпіна в європейському турне стала Сербія. Голова КНР хоче зміцнити зв’язки з цією країною, яка має намір вступити до Європейського Союзу.

Президент Сербії сказав Сі, що коли справа доходить до співпраці з Китаєм, то (цитата) «жодних лімітів не існує».

Китай — найбільше джерело іноземних інвестицій у Сербію. Він керує шахтами та заводами в усій країні, а також надав мільярдні кредити на будівництво доріг, мостів та інших об’єктів.

Країна відіграє ключову роль у китайській ініціативі «Один пояс, один шлях» у Європі.

Цей проєкт посилює вплив Пекіна в усьому світі шляхом інвестицій в економіку.

Критики кажуть, що це своєрідний китайський «троянський кінь», який відчиняє Пекіну вікно до Європи.

Завершив тур Європою Сі Цзіньпін в Угорщині, де зустрівся з президентом та прем’єр-міністром країни. Зі слів міністра закордонних справ Угорщини, як наслідок, між державами було підписано 18 угод.

Варто зазначити, що Угорщина за час керівництва Орбана стала важливим торговельним та інвестиційним партнером Китаю. На відміну від деяких інших країн ЄС, які, навпаки, прагнуть зменшити залежність від другої за величиною економіки світу.

2. Ізраїль заявив, що не закінчив із «Хезболлою» і що «літо буде спекотним»

Погроза «Хезболлі»

Ізраїль ― Ліван

Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант каже, що місію з протистояння ліванській «Хезболлі» на півночі Ізраїлю ще не завершено. За його словами, армія доб’ється безпечного повернення евакуйованих жителів до своїх домівок.

[Йоав Галант, міністр оборони Ізраїлю]:

«Ми маємо дуже важкі вогневі механізми, і якщо буде потреба та привід, ми їх обов’язково використаємо. Ви дуже добре зарекомендували себе, тепер ми маємо готуватися до продовження. Це літо буде спекотним».

Бойові дії в прикордонному регіоні тривають сім місяців паралельно з війною в Секторі Гази. Вони змусили десятки тисяч людей з обох боків кордону залишити свій дім. Цього тижня сталася ескалація. Ізраїль завдав авіаударів по півдню Лівану, а «Хезболла» заявила, що запустила дрони-камікадзе та потужні ракети по ізраїльських об’єктах.

Переміщення близько 60 000 жителів північного Ізраїлю спровокувало всередині країни заклики до рішучіших воєнних дій проти «Хезболли». По інший бік кордону з Ліваном свій дім залишило приблизно 90 000 осіб.

Джерела в Лівані повідомляють, що з жовтня через ізраїльські удари загинуло понад 250 членів «Хезболли» та 75 мирних жителів. В Ізраїлі загинуло коло 20 людей, серед них солдати та мирні жителі.

А це порожні коридори лікарні в місті Рафах, що на півдні Сектора Гази. Ізраїльська армія почала наступ на цей населений пункт, куди раніше від бойових дій утекло понад мільйон жителів анклаву.

Близько 200 пацієнтів цієї лікарні мусили евакуюватися на захід міста після попереджувального дзвінка військовиків. Медзаклад припинив надавати послуги.

[Мухаммад Закут, палестинський лікар]:

«Більшість пацієнтів, які перебувають у критичному стані, помирають у польових шпиталях, помирають у кувейтських та інших польових шпиталях».

Ізраїль наказав мирним жителям Рафаха прямувати до «розширеної гуманітарної зони» в Аль-Мавасі, що приблизно за 20 кілометрів від міста. ХАМАС заявляє, що бореться з ізраїльськими силами на сході Рафаха.

Водночас низка країн та ООН попереджають, що повномасштабний наступ на місто призведе до гуманітарної катастрофи. Так, адміністрація Джо Байдена минулого тижня тимчасово припинила постачати зброю до Ізраїлю. Це перша така затримка, відколи США пообіцяли країні свою «залізну» підтримку після нападу ХАМАСу, який стався 7 жовтня.

3. Студенти в США й далі будують табори на території вишів, попри ризик бути відрахованими

Протести студентів

США

Сотні пропалестинських демонстрантів знову поставили намети в Массачусетському технологічному інституті й знесли загородження, яке поставила поліція.

Минулого тижня вони переважно залишили територію цього вишу, що в передмісті Бостона. Це сталося після того, як адміністрація пригрозила їм негайним відрахуванням.

Тоді ректор інституту заявила, що з огляду на останні події вона змушена вжити заходів і покласти край ситуації, яка порушувала роботу кампусу більш як два тижні.

А біля Колумбійського університету, що в Нью-Йорку, зібралися проізраїльські демонстранти. Вони кажуть, що зазнають переслідувань, залякувань та насильства на тлі пропалестинських виступів у десятках американських університетів.

У цьому ж виші через двотижневі пропалестинські протести вже скасували головну випускну церемонію, яка зазвичай збирає понад 50 тисяч гостей. Водночас цей університет Ліги плюща заявив, що проведе локальні заходи.

Адміністрація пояснила, що шукала альтернативне місце проведення, але не знайшла. Багатьох ця новина дуже засмутила.

[Тейлор Джонсон, студент]:

«Гадаю, це дуже сумно, і, щиро кажучи, я дуже злий. Коли я закінчував школу, мій випускний теж скасували через COVID. Це наступна віха в моєму житті, але я знову не можу її відсвяткувати. Тож це справді дуже засмучує».

Протести в Колумбійському університеті привернули увагу всієї країни та спровокували аналогічні заворушення в десятках вишів США. Студенти ставлять табори в кампусах, виступаючи проти війни в Секторі Гази та вимагаючи, щоб заклади вищої освіти припинили співпрацювати з компаніями, які підтримують війну.

Водночас, коли протести набирали обертів, деякі університети, зокрема Колумбійський, викликали поліцію, щоб розігнати та арештувати протестувальників. Зараз у всій країні затримали понад 2000 демонстрантів.

Випускний нині скасовують не лише в Колумбійському, а й у багатьох інших вишах.

4. Китайський винищувач мало не збив австралійський військовий гелікоптер

Небезпечний маневр

Австралія ― Китай

Прем’єр-міністр Австралії розкритикував Китай за небезпечний маневр китайського винищувача біля австралійського військового гелікоптера над Жовтим морем.

Зі слів прем’єра, літак J-10 випустив освітлювальні ракети над гелікоптером MH60R Seahawk і за кілька сотень метрів перед ним. Вертоліт здійснював регулярний політ у межах операції забезпечення дотримання санкцій щодо КНДР.

[Ентоні Албаніз, прем’єр-міністр Австралії]:

«Ми зробили дуже переконливі заяви Китаю на всіх рівнях про цей інцидент, який ми вважаємо непрофесійним і неприйнятним. Сили оборони Австралії і далі виконують свою роботу».

Вертоліт злетів з есмінця «Гобарт». Він уник зіткнення завдяки маневруванню. Інакше б це могло мати серйозні наслідки як для літального апарата, так і для екіпажу.

Це не перший такий інцидент. Повідомляють, що аналогічний випадок в регіоні стався кілька місяців тому. До того ж китайський катер завдав шкоди кільком австралійським дайверам, використовуючи радіолокатор. Однак Китай цього не визнав.

Австралія бере участь у місіях із забезпечення дотримання санкцій щодо Північної Кореї в регіоні з 2018 року.

5. Напади на німецьких політиків напередодні виборів почастішали

Напади на політиків

Німеччина

Берлінський сенатор Франциска Гіффай — жертва недавнього нападу на німецьких політиків, які напередодні виборів стали відбуватися дедалі частіше.

Ексбургомістра Берліна ненадовго госпіталізували після того, як у вівторок чоловік ударив її по голові в бібліотеці.

[Франциска Гіффай, берлінський сенатор]:

«Це непокоїть. І мене також приголомшує і засмучує те, що останнім часом ми бачимо дедалі більше таких нападів; що на людей нападають через їхню політичну діяльність, через їхню позицію та погляди. І це стосується багатьох людей».

74-річного нападника затримали. Поліція повідомила, що раніше він уже вчиняв злочини на ґрунті ненависті й був замішаний в інших інцидентах. Також припускають, що він має проблеми з психічним здоров’ям.

Канцлер Олаф Шольц у соцмережах описав напад як «боягузливий».

Інцидент збігся з екстреною нарадою міністрів німецьких земель. Вони закликали посилити поліційний захист політиків, бо кількість словесних та фізичних нападів різко зросла напередодні європейських та місцевих виборів.

Урядові дані показують, що їх кількість у країні подвоїлася після виборів до Європейського парламенту у 2019 році.

Того ж дня, коли стався напад на Гіффай, схожий інцидент трапився і в Дрездені. Поліція затримала двох людей, які штовхали члена Партії зелених і плювали в нього, коли той розклеював агітаційні плакати. Раніше їх помічали за викрикуванням нацистських привітань у громадських місцях.

А кілька днів тому члена соціал-демократів Матіаса Екке побили ногами. Також під час розклеювання плакатів. Йому знадобилася операція.

У соціальних мережах він написав (цитата): «…це стосується не лише мене, а й усіх, хто займається політикою. Ніхто в умовах демократії не має боятися висловлювати свою думку».

Дехто покладає провину за сплеск насильства на вкрай праву партію «Альтернатива для Німеччини», яка цього року може вийти в лідери. Однак члени цієї політичної сили кажуть, що самі часто зазнають нападів.

Міністр внутрішніх справ Німеччини заявила, що розгляне можливість посилення покарань за напади на політиків.

6. Життя на мосту: як бразильці рятуються від повеней

Порятунок від повеней

Порту-Алегрі, Бразилія

Надземний пішохідний перехід став притулком для кількох десятків бразильців, які втратили житло через велику повінь. Це місто Порту-Алегрі, столиця південного штату Ріу-Гранді-ду-Сул.

Деякі, перш ніж дістатися сюди, намагалися сховатися в інших місцях, але не вдалося.

[Адріана Фретіас, потерпіла від повені]:

«Я схопила дітей, і ми побігли на стадіон. Ну, спочатку ми пішли до сусіда, щоб дізнатися, чи він пустить нас, бо думали, що вода туди не дістанеться, але вона дісталася. Потім ми вирушили на стадіон».

Адріана сумно дивиться на затоплені вулиці, де люди пересуваються на човнах. Будинок її сім’ї зруйнований. Урятувати вдалося лише кілька речей.

[Адріана Фретіас, потерпіла від повені]:

«Непокоюся. Нелегко все втратити — плиту, їжу, шкільне приладдя. Ми все втратили».

Життя на мосту теж не можна назвати спокійним.

[Адріана Фретіас, потерпіла від повені]:

«Я не сплю всю ніч, бо міст гойдається. Його постійно розгойдує через вантажівки, що проїжджають повз, і я боюся, що він впаде. Також боюся, що сюди дійде вода».

Водночас, за даними влади, підтверджена кількість загиблих унаслідок цих повеней у штаті досягла 100. І вона, найімовірніше, зросте, бо понад 120 людей ще вважають зниклими безвісти.

Свій дім мусили залишити 163 тисячі людей.

Вийшли з берегів річки, і затоплено цілі міста. Зруйновано дороги та мости.

Також жертвами стало багато домашніх тварин і худоби. На цих кадрах кінь рятується на даху затопленого хліва.

Волонтери намагаються не залишати тварин у біді. На верхньому поверсі цієї затопленої будівлі в пастці опинилося близько 20 собак.

[Едуарду, волонтер-рятівник]:

«Там багато тварин. Я заліз усередину, але там великий собака, і він намагається захистити інших. Він мене вкусив. Начебто всі собаки там у нормальному стані».

Прогнози синоптиків поки що невтішні. Вони попереджають, що найближчими днями повені можуть посилитися.

7. Науковці: квітень став найспекотнішим за всю історію спостережень

Найспекотніший квітень

Температура б’є рекорди

Це філіппінські школярі. Вони намагаються слухати урок в умовах нестерпної спеки. У такому ж становищі цього квітня були й школярі в Камбоджі. В обох країнах тимчасово скасували уроки. Аномальна спека була й у багатьох інших азійських країнах.

Загалом у всьому світі цьогорічний квітень став найспекотнішим за всю історію спостережень. Про це в щомісячній доповіді повідомляє європейська кліматична служба «Коперник». До того ж температура б’є рекорди 11-й місяць поспіль.

[Жюльєн Ніколя, кліматолог]:

«Це одна з найтриваліших серій глобальних температурних рекордів, які ми спостерігаємо в останні десятиліття».

Середня глобальна температура повітря у квітні цього року становила 15,03 градуса Цельсія. Це на 0,14 градуса вище за попередній рекорд, який був у 2016 році. А весь останній рік середня температура у світі перевищувала показник доіндустріального періоду на 1,61 градуса.

Такому потеплінню сприяв погодний феномен Ель-Ніньйо. Через нього нагріваються поверхневі води Тихого океану й тепло виділяється в атмосферу.

[Жюльєн Ніколя, кліматолог]:

«Дивно, що, попри закінчення явища Ель-Ніньйо, температура поверхні Світового океану поки що висока. В останні місяці ми спостерігали всі ці рекорди, і, думаю, багато науковців замислювалося, чи можуть статися зміни в кліматичній системі. Це одне із запитань, яке зараз не дає спокою кліматологам, які намагаються збагнути, чи повністю ми розуміємо кліматичну систему, чи щось змінилося».

Утім, у другому півріччі на зміну Ель-Ніньйо має прийти протилежне погодне явище — Ла-Нінья. Воно охолодить воду в Атлантиці, унаслідок чого має знизитись і температура повітря у світі.

8. Нова лінійка iPad від Apple: чип M4 та екран OLED

Нові iPad від Apple

США

Компанія Apple показала перші нові iPad з 2022 року.

[Тім Кук, директор Apple]:

«Це найважливіший день для iPad з моменту його появи».

Новий iPad Pro випускають у двох розмірах: 11-дюймовий та 13-дюймовий. Джон Тернус з Apple каже, що той завтовшки всього 5,1 міліметра.

[Джон Тернус, представник Apple]:

«Різниця вражає. Новий iPad Pro навіть тонший за iPod Nano, що робить його найтоншим продуктом Apple за всю історію».

Інженери вперше оснастили iPad Pro OLED-дисплеєм. Вони кажуть, що він буде яскравішим і насиченішим, ніж в інших моделей.

[Джон Тернус, представник Apple]:

«Усе, що ви бачитимете на цьому дисплеї, матиме дивовижний вигляд. Ми називаємо його Ultra Retina XDR. Він буде в обох моделях».

В iPad Pro поставили новий чип M4. Це модернізація чипа M2, який використовували в попередній моделі, і M3, що стоїть на найсучасніших ноутбуках Apple.

[Джон Тернус, представник Apple]:

«Новий Pro перейшов з M2 на M4, щоб забезпечити напрочуд тонкий дизайн і революційний дисплей, водночас забезпечивши величезний стрибок у продуктивності».

Нарешті компанія також оголосила про оновлення популярного Apple Pencil, що працює з iPad, який вони назвали Apple Pencil Pro.

Зазначимо, що недавно Apple повідомила про найбільш різке квартальне падіння продажу «айфонів» з початку пандемії. Попереднього разу спад був з липня по вересень 2020 року. Тоді його спричинило закриття заводів через епідемію, через що нову модель випустили пізніше.

9. У Великій Британії вуличні шафи переробляють на зарядні станції для електромобілів

Станції заряджання для електромобілів

Гаддінгтон, Велика Британія

Нове застосування вуличних шаф для обладнання знайшла британська телекомунікаційна компанія. Їх перетворять на станції заряджання електромобілів.

[Джесс Кайт, працівниця компанії]:

«Ми переходимо на оптоволокно, і шафи нам більше не потрібні. Змінити їхнє призначення — це гарна можливість дістати користь».

Кілька нових станцій вже почали тестувати в Гаддінгтоні в Шотландії. До кінця травня місцеві жителі можуть заряджати електромобілі безплатно.

[Крейг Вайт, житель Гаддінгтона]:

«Електромобіль — це джерело занепокоєння для водія, бо думаєш про запас ходу й не знаєш, чи вистачить заряду на дорогу назад. Тож що більше зарядних станцій, то краще».

Вуличні шафи в першу чергу переобладнають там, де бракує інфраструктури для заряджання електричних авто.

[Фіона Гіслоп, міністр транспорту Шотландії]:

«Зарядні станції для електромобілів можна знайти в центрі міст. Тому в передмісті вони потрібніші. Людям не доведеться кудись їхати, щоби зарядити автомобіль».

Невдовзі у Великій Британії переобладнають ще 600 вуличних шаф. Інформацію про доступність, ціни та швидкість заряджання можна дістати в спеціальному застосунку. Він також дає змогу керувати процесом заряджання.

Переш ніж розпочати проєкт, телекомунікаційна компанія провела опитування й з’ясувала, що 38 % британських водіїв уже купили б електромобіль, якби не проблеми із заряджанням.

Нині у Великій Британії працює майже 54 000 електрозаправних станцій. Уряд планує до 2030 року збільшити цю кількість до 300 тисяч.

10. Як угорці повертаються до сільського життя

Повернутися в село

Угорщина

28-річний Ласло живе на своїй невеликій фермі на сході Угорщини. Переїхав сюди з дружиною Синтією три роки тому. Тут народилася його донька.

Сім’я тримає коней, свиней та курей. А частину своєї землі площею чотири з половиною гектари здає в оренду під випас.

Сім’я не використовує пестицидів, тримає тварин на вільному вигулі і якнайменше перекопує землю, щоб зберегти структуру та вологість родючого ґрунту. Ласло й Синтія кажуть, що більшу частину урожаю і живності використовують для своїх потреб. Те, що залишається, обмінюють на інші продукти.

[Ласло Кеменчей, фермер]:

«Цього м’яса вистачає приблизно на два місяці. Іноді ми його коптимо, іноді заморожуємо, а іноді ріжемо свиню, щоби зробити ковбасу. Тож приблизно п’ятьох таких свиней одній сім’ї вистачає на цілий рік».

Хоча точних даних про те, скільки сімей ведуть такий спосіб життя в Угорщині, немає, неофіційні цифри кажуть, що ця тенденція зростає.

Деякі хочуть знизити вартість життя, тоді як інші намагаються стати ближчими до природи.

[Синтія Мнієр, фермер]:

«Ми можемо виробляти їжу для себе впродовж усього року, а ще для рідних та друзів, і ми навіть виробляємо продукти для обміну. І ми використовуємо їх усілякими способами».

Акос та його дружина Габі старші. Обом приблизно по 50 років. Чотири роки тому продали свій бізнес у галузі інформаційних технологій та сонячних панелей, щоб жити вільнішим життям на фермі на заході Угорщини.

Акос вірить у невеликі самодостатні громади.

[Акос Варга, фермер]:

«Ми думали, що досягли того, чого хотіли, і запитували себе, чи справді це щастя. Але не могли відповісти на це ствердно. Ми прагнули бути ближчими до природи».

Утім, поки що обидві сім’ї не відмовляються від інтернету. Вони також купують газ для опалення та користуються електрикою. Але воду беруть із колодязя. Сподіваються також встановити сонячні панелі та вітряні турбіни, щоб стати ще більш самодостатніми.

Водночас гроші їм, як і раніше, потрібні. Їх витрачають на одяг, предмети першої потреби, а також молоко, цукор та інші харчі.

[Ласло Кеменчей, фермер]:

«Ми не хочемо змінювати світ чи ставати якимись супергероями. Ми просто хочемо виробляти більшу частину того, що нам потрібно, власноручно».

11. Відкрита тюрма: як в’язнів Чехії повертають у суспільство

Відкриті в’язниці

Чехія

За високою стіною з колючого дроту міститься унікальна в’язниця відкритого типу. Вона розташована в передмісті Праги, біля звичайної виправної установи.

Озброєної охорони тут немає: в’язням дозволено вільно залишати камери та пересуватися територією для виконання своїх повсякденних обов’язків.

Вони також можуть доглядати за невеликим садом, вирощувати овочі та тримати домашніх тварин.

[Гана Прокопова, директор відкритої в’язниці]:

«Одна з головних цілей відкритої тюрми — знизити кількість рецидивів, а також забезпечити для в’язнів плавний перехід до життя на волі».

Програма діє вже шість із половиною років, починаючи з листопада 2017-го. Установа розрахована на 32 в’язнів.

Надихнули на програму такі ж установи в Норвегії, Фінляндії та Німеччині.

Сюди приймають тих, кому лишилося сидіти від шести до 18 місяців.

Мирославу, який доглядає за невеликим садом, лишився менш як рік. До цього він був у звичайній тюрмі.

[Мирослав Горачек, в’язень]:

«Вони працюють із нами, щоб ми могли стати кращими. У секції “Б” ти просто відбуваєш термін і виходиш на волю. А тут вони намагаються зробити тебе кращим, перш ніж ти підеш».

В’язень Давид Гейні відповідає за годування кроликів.

[Давид Гейні, в’язень]:

«Приємно, коли тобі дають змогу про когось дбати. Це приготування до життя на волі, особливо, якщо у вас є домашні тварини».

Тут розводять лам, павичів та курей. Також в’язні дресирують собак-поводирів для сліпих.

[Вкастиміл Круліс, в’язень]:

«Це велика відповідальність, яку я поділяю з моїм колегою. Ми дбаємо про собак. Годуємо їх, навчаємо команд. Вони вже виконують команди “сидіти”, “лежати” та “дай лапу”».

Ця відкрита в’язниця — єдина така в Чехії. Через неї вже пройшло близько 300 в’язнів. Більшість із них успішно інтегрувалися в суспільство.

Зазначимо, що кількість рецидивів у Чехії вважають однією з більших у Європейському Союзі.

12. Австралійські шахтарі роблять асани, щоб позбутися стресу

Йога для шахтарів

Квінсленд, Австралія

Шахтар Шейн Батлер готується до чергового робочого дня в одному з віддалених районів австралійського штату Квінсленд. Попереду 12-годинна робоча зміна під землею.

Він працює по сім днів що два тижні. Каже, що може витримати таку роботу завдяки своєму хобі.

[Шейн Батлер, шахтар]:

«Я трохи через це нервувався. Але коли почав, то відчув радість і тепер без цього не можу».

42-річний Шейн страждав від занепокоєння. Але п’ять років тому спробував йогу.

[Шейн Батлер, шахтар]:

«Треба знайти баланс у житті, устигати бути батьком, заробляти, постійно докладати зусиль».

Відтоді Шейн настільки полюбив йогу, що сам став інструктором. Тепер намагається залучити до занять більше шахтарів.

[Рената Карлсон, шахтар]:

«Розповідайте про це на роботі, старайтеся й надихайте інших».

[Базза Роджерс, шахтар]:

«Ми багато сміялися, коли сюди прийшли. Тут була добра, приємна атмосфера».

[Джей Браянт, шахтар]:

«Я не дуже підготовлений і гнучкий, але мені дуже хочеться над цим працювати».

В Австралії рівень самогубств серед працівників гірничодобувної та будівельної галузей на 80 відсотків вищий, ніж серед решти населення. Будь-які спроби поліпшити психічне здоров’я працівників вітають.

Це саме те, за що виступає Тоні, створюючи місця відпочинку для чоловіків, після того, як сам зіткнувся з проблемами психічного здоров’я.

[Тоні Тохолке, волонтер]:

«Якщо ви страждаєте від чогось, зверніться по допомогу й не соромтеся, нічого соромитися. Це те саме, що застуда. Просто зробіть це».

[Шейн Батлер, шахтар]:

«Більшість про це мовчить. Але в результаті вони розслабляються, усміхаються, і можна сказати, що в них щось змінилося».

13. Вісім унікальних годинників Міхаеля Шумахера виставлять на аукціон

Годинник Шумахера піде з молотка

Нью-Йорк, США

Вісім унікальних годинників легенди «Формули-1» Міхаеля Шумахера виставлять на торги. Серед них два іменні годинники.

[Ремі Гільємен, працівник аукціонного будинку]:

«Наручний годинник Audemars Piguet створили спеціально для Міхаеля Шумахера. Такого більше не робили. Нема двох однакових моделей. Те ж саме й з Vagabondage. Його теж зробили на честь Шумахера. Він не був призначений для серійного виробництва».

Один годинник подарували Шумахеру, коли він вшосте став чемпіоном світу. Інший створили на честь його сьомої перемоги на турнірі. Замовив годинник спортивний директор команди «Феррарі» Жан Тодт.

Найдорожчим лотом стане іменний годинник Vagabondage.

[Ремі Гільємен, працівник аукціонного будинку]:

«Його вартість оцінюють у 1–2 мільйони доларів за стартової ціни в один мільйон. Важко передбачити, скільки коштуватиме вся колекція».

Аукціоністи мають намір отримати за колекцію приблизно чотири мільйони доларів. Нею вже зацікавилися покупці зі США, Азії, Європи та Близького Сходу.

Аукціон відбудеться 13 травня у Женеві. А поки що годинники виставлено на огляд в Нью-Йорку. До цього їх показували в Лос-Анджелесі, Гонконгу та Дубаї.

14. В Азербайджані вперше провели Національний фестиваль килимів

Фестиваль килимів

Баку, Азербайджан

Вулиці в центрі Баку вистелили килимами. В Азербайджані вперше проводять Національний фестиваль килимів. Тут організували виставки та майстер-класи. За процесом виготовлення можна спостерігати прямо на вулиці. Майстрині приїхали з різних регіонів країни.

[Судабі Оруджова, ткаля]:

«Ми представляємо Агдам. Цього ремесла нас навчили бабусі. Зараз в Агдамі є центр килимарства, де навчається молоде покоління. Я опановувала це ремесло з малих літ».

Мистецтво килимарства досягло розквіту в Азербайджані в Середні віки. На фестивалі демонструють найвідоміші місцеві школи — бакинську, гянджинську, ширванську, карабаську та інші.

[Ульвія Абдуллаєва, працівниця заповідника «Ічері-шехер»]:

«Мета цього заходу — зберегти традиційне азербайджанське килимарство. Створення килимів — це мистецтво й традиція. Килимарство — це одна з найважливіших професій в Азербайджані».

Килимарство — одне з найдавніших ремесел в Азербайджані. Після розквіту цього мистецтва в Середні віки азербайджанські килими стали відомі і в Азії, і в Європі. У 2010 році традиційне килимарство Азербайджану додали в список нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

15. У Болівії ламам, альпакам та вікуньям присвятили фестиваль

Фестиваль верблюдових

Ла-Пас, Болівія

Лами, альпаки та вікуньї — головні на цьому фестивалі в Ла-Пасі. Його проводять на честь тварин із родини верблюдових, які досі відіграють важливу роль у житті людей. Свято влаштували, бо цей рік ООН проголосила Міжнародним роком верблюдових.

У Болівії живе два мільйони лам та понад мільйон альпак, вікуній та гуанако.

[Сільвія Мамані, глава Федерації підприємниць]:

«Пряжа з вовни вікуньї настільки тонка, що має попит у всьому світі. Її дуже цінують. Таку пряжу роблять у Чилі, Болівії, Аргентині, Перу та Еквадорі».

Понад 80 000 сімей у Болівії живуть коштом розведення верблюдових.

[учасник фестивалю]:

«Ми тримаємо верблюдових для виробництва харчів та пряжі. М’ясо їмо, а з пряжі робимо одяг».

За даними ООН, верблюдові — основне джерело доходу для мільйонів сімей, які живуть у 90 країнах. Ці тварини дають людям молоко, м’ясо та вовну. До того ж вони важлива частина культури та соціального устрою багатьох громад у різних куточках світу.

16. Met Gala — 2024: квіти, блиск і химерні форми

Met Gala ― 2024

Нью-Йорк, США

Головний редактор Vogue Анна Вінтур відкриває килимову доріжку Met Gala — 2024 у вбранні від Loewe. Саме так зірки світу кіно, музики й телебачення відзначають початок виставки моди в Метрополітен-музеї.

Цьогорічна тема — «Сплячі красуні: пробудження моди», а для дрес-коду вигадали слоган «Сад часу». Це дало гостям «червоної доріжки» простір для фантазії та творчості.

Акторка Зендея вийшла на «червону доріжку» аж двічі. Спочатку позувала в синій сукні, прикрашеній гронами винограду. Потім повернулася в чорній сукні від Givenchy та великому капелюсі від Alexander McQueen з квітами.

Акторка Дженніфер Лопес була в сукні з двох з половиною мільйонів намистин стеклярусу від Schiaparelli. А Кріс Гемсворт — у світлому костюмі від Tom Ford.

Кім Кардаш’ян вразила металевою корсетною сукнею Maison Margiela із максимально затягнутою талією. Її сестри теж були дуже елегантними: Кайлі Дженнер одягла сукню від Oscar de la Renta, а Кендал — чорно-коричневу сукню від Givenchy.

Співачка Тайла приголомшила всіх, одягнувши сукню з піску від Balmain, а акторка Гвендолін Крісті створила ефектний образ у сукні Margiela.

Не обійшлось і без інцидентів. Пропалестинські студенти-протестувальники спробували підійти прямо до килимової доріжки. Кількох із них затримала поліція.

Met Gala — це благодійний вечір, на який з’їжджаються світові зірки та відомі дизайнери. Дрес-код щороку інший. Під нього підлаштовуються всі гості.

А виставка, якій і присвячено бал, цього разу охоплює 400-річну історію моди, починаючи з XVII століття й до недавніх придбань музею від таких дизайнерів, як Філіп Лім, Коннор Ів та Стелла Маккартні.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: