26.01.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 6 по 10 лютого)

Огляд світових подій (з 6 по 10 лютого)

1. Автобус із пасажирами зірвався у прірву в Перу ДТП у горах Перу Жахлива аварія в..

Дата завантаження: 2024-04-26

video

1. Автобус із пасажирами зірвався у прірву в Перу

ДТП у горах
Перу

Жахлива аварія в Андах на північному заході Перу. Автобус далекого прямування зірвався у прірву з висоти близько 100 метрів і кілька разів перекинувся.

Загинуло щонайменше 20 осіб. Ще 33 дістали тілесні ушкодження.

Інцидент стався у провінції Патас.

[Омар Іпаррагірре, голова провінції Патас]:
«Ми підтримуємо провінцію Патас за допомогою медичних ресурсів та зусиль місцевої поліції. Постраждалих везуть до лікарні в Таябамбі».

Автобус прямував з Таябамби до Трухільйо.

Чому водій утратив керування, наразі невідомо. У компанії-перевізнику впевнені, що винен стан місцевих автошляхів.

[співробітниця транспортної компанії]:
«Уже давно дороги в горах у дуже поганому стані. Це була не механічна проблема й не проблема з водієм».

Нагадаємо, торік у серпні в Перу сталося два схожих ДТП із різницею в кілька днів. В одному загинуло 16 осіб, в другому — 29.

2. На Мадагаскарі різко зросла кількість загиблих від циклону «Батсірай»

Жертв циклону більше
Мадагаскар

На Мадагаскарі значно зросла кількість жертв циклону «Батсірай», який налетів на острів минулих вихідних. Загиблих уже 80. Раніше повідомляли про 29.

Дані змінюються відповідно до надходження інформації з регіонів, що дуже постраждали.

Як повідомляють, 60 осіб загинуло в районі Іконго. Влада каже, що багато хто потонув або опинився під завалами будинків. Кількість загиблих може зрости.

Це вже другий циклон, який ударив по Мадагаскару за два тижні. Від першого — «Ани» — постраждала інша частина острова. Загинуло 55 осіб, 130 тисяч мусили евакуюватися.

Південь Мадагаскару й так потерпає від нестачі продовольства через велику посуху. За даними Всесвітньої продовольчої програми, «Батсірай» ще більше погіршив ситуацію, знищивши врожай за два тижні до того, як його мали зібрати.

[Раскуаліна Дісіріо, голова відділення ВПП на Мадагаскарі]:
«Знищено урожай рису. Це основний урожай малагасійців. І це сильний удар по їхній продовольчій безпеці. На відновлення піде 3–6 місяців, якщо ми терміново щось не зробимо і їм не допоможемо».

Через «Батсірай» 91 тисяча осіб утратила житло. Їхні будинки частково чи повністю зруйновано.

3. Найжвавіший переїзд між Канадою та США частково перекрили далекобійники

Перекрили прикордонний міст
Протест далекобійників триває

Міст Амбассадор — найбільш завантажена ділянка кордону між США та Канадою. І його частково заблоковано: кілька смуг перекрили далекобійники.

Вони протестують проти антиковідних обмежень прем’єра Джастіна Трюдо. Недавно ухвалені правила зобов’язують їх робити щеплення проти COVID, або щоразу, в’їжджаючи до Канади зі США, сидіти на карантині.

Далекобійники перекрили й центр столиці Канади. Кажуть, що їхня акція безстрокова й триватиме, поки заходи не скасують.

А прем’єр, який нещодавно, підхопивши коронавірус, сидів в ізоляції, узяв участь у гарячих дебатах у парламенті. Там якраз обговорювали протест. Трюдо, який дотримується ліберальних політичних поглядів, сказав, що на поступки йти не збирається.

[Джастін Трюдо, прем’єр-міністр Канади]:
«Ми й надалі підтримуватимемо не лише жителів Оттави, на яких дуже вплинув протест, а й усіх людей у ??країні, зокрема працьовитих далекобійників, які через протест застрягли на кордоні. Я закликаю Консервативну партію бути послідовною, а також закликаю зупинити протести».

Консерватори, навпаки, закликали скасувати обмежувальні заходи.

[Кендіс Берген, лідер Консервативної партії]:
«Консерватори вважають, що жити із COVID — це означає відкриття, скасування обов’язкових правил. Гадаю, деякі ліберали теж так уважають. То чи буде прем’єр-міністр керуватися наукою? Чи скасує він локдауни, щоб Канада знову стала по-справжньому сильною та вільною?»

Варто зазначити, що протест з антиковідного переріс в антиурядовий. Далекобійники також закликають Трюдо піти у відставку. Влада ж, так би мовити, поступово перекриває водіям кисень. Так, нещодавно вона змусила платформу GoFundMe закрити сторінку збору коштів для протестувальників. Там, до речі, зібрали понад 10 мільйонів канадських доларів.

Також поліція Оттави обіцяє штрафувати всіх, хто постачатиме водіям бензин. Вона також вилучила тисячі літрів пального з бензовоза, який приїхав підтримати протести.

Варто зазначити, що сотні протестувальників прибули цілими сім’ями, разом із дітьми.

4. Джо Байден пригрозив Росії зупинити проєкт «Північний потік — 2»

Заява Байдена
Вашингтон, США

Президент США Джо Байден оголосив, що газопровід «Північний потік — 2» не буде введено в експлуатацію, якщо Росія вторгнеться на територію України. Про це він заявив після зустрічі у Вашингтоні з канцлером Німеччини Олафом Шольцом.

Обидва лідери сказали, що газопровід до Німеччини з Росії через Балтійське море стане важелем тиску, щоб запобігти війні в Європі.

[Джо Байден, президент США]:
«Якщо Росія вторгнеться, якщо танки чи війська знову перетнуть кордон України, то не буде жодного “Північного потоку — 2”. Ми покладемо йому край».

Шольц сказав, що Сполучені Штати Америки й Німеччина мають однакову позицію щодо України, Росії та санкцій. Водночас він прямо не підтвердив, що проєкт газопроводу вартістю 11 мільярдів доларів може бути припинено.

[Олаф Шольц, канцлер Німеччини]:
«Ми будемо одностайними. Ми діятимемо разом. І зробимо необхідні кроки».

І Байден, і Шольц наголосили, що хотіли б розв’язати питання шляхом дипломатії. Країни Заходу звинувачують Росію в тому, що вона стягнула до українського кордону 100 тисяч солдатів і військову техніку й найближчими тижнями чи навіть днями може почати напад. Москва всі звинувачення відкидає. Водночас Росія та Білорусь проводять військові навчання біля кордону з Україною.

ЄС також провів переговори зі США щодо безпечного постачання газу до ЄС. Зараз 40 % його обсягу надходять до країн блоку з Росії. Брюссель має намір диверсифікувати джерела.

5. ЄС інвестує €45 млрд у мікрочипи

€45 млрд на мікрочипи
Європейський Союз

Європейська комісія спростить фінансування заводів із виробництва напівпровідників. Так ЄС простимулює виготовлення мікрочипів та зменшить залежність від постачання зі США та Азії.

[Урсула фон дер Ляєн, голова Єврокомісії]:
«Пандемія оголила вразливість мереж постачання мікрочипів. Ви всі знаєте, що глобальна нестача мікрочипів уповільнила наше відновлення. Ми побачили, що всі лінії виробництва зупинилися — наприклад, авто — тоді як попит зростав».

Зі слів голови Єврокомісії, буде ухвалено акт, згідно з яким до 2030 року до 30-ти мільярдів євро, які вже виділено на програму, додадуть ще 15 мільярдів. Тобто фонд становитиме 45 мільярдів євро.

[Урсула фон дер Ляєн, голова Єврокомісії]:
«У Європейському акті про мікрочипи ми об’єднуємо інвестиції, нормативно-правову базу та необхідне стратегічне партнерство, щоб зробити Європу лідером на цьому так важливому ринку».

ЄС також спростить правила надання субсидій заводам інноваційних технологій. Акт ще передбачатиме важелі тиску на компанії, яких за часів кризи зможуть змушувати постачати основні мікрочипи.

Перш ніж стати законом, акт мають затвердити національні уряди та Європарламент.

Варто зазначити, що один великий американський виробник мікрочипів уже планує відкрити в ЄС свій мегазавод.

6. Китай не виконує торговельної угоди — США уривається терпець

США незадоволені
Китай не виконує обіцянок

США закликали Китай виконати свою обіцянку придбати американські товари на 200 мільярдів доларів.

Купівлі мали відбутися у 2020 та 2021 роках згідно з угодою, яку підписав 45-й президент США Дональд Трамп.

Чиновники кажуть, що Вашингтону уривається терпець. З їхніх слів, Пекін за останні місяці ніяк не показав, що планує виправити ситуацію із закупівлями, хоч мав виконати свої зобов’язання ще до кінця минулого року.

[Кетрін Тай, торговий представник США]:
«Китай узяв на себе зобов’язання. І це ті зобов’язання, які дуже чекали наші компанії та працівники в певних секторах. Тепер треба зрозуміти, у якому напрямі розвиватимуться наші відносини».

У міністерстві закордонних справ Китаю відповіли, що сторони мають разом залагоджувати конфлікти. Але нічого конкретного не сказали.

[Чжао Ліцзюань, представник МЗС КНР]:
«Суть китайсько-американських торговельно-економічних відносин — це взаємна вигода та інтерес. У торговельній війні не буде переможців».

За угодою Китай мав збільшити закупівлю американських фермерських та промислових товарів, а ще імпорт у галузі енергетики та послуг.

7. Паралізовані змогли ходити завдяки новому стимулятору

Паралізовані змогли ходити
Нова технологія у Швейцарії

Три пацієнти, чия нижня частина тіла після травми спинного мозку була повністю паралізованою, змогли ходити, їздити на велосипеді та плавати за допомогою пристрою для стимуляції нервів. Технологію розробили у Швейцарії.

У дослідженні беруть участь пацієнти з травмами грудного відділу хребта, які ті дістали за період від року до дев’яти років до початку лікування.

Водночас вони змогли зробити свої перші кроки впродовж години після того, як нейрохірурги імплантували прототипи пристрою для стимуляції нервів.

Складніші види діяльності, зокрема ходьбу, їзду на велосипеді та плавання, пацієнти опанували приблизно за шість місяців після операції.

Апарати керуються дистанційно за допомогою програмного забезпечення з вбудованим штучним інтелектом.

[Грегуар Куртін, дослідник]:
«Це набагато точніша технологія. Вона дала нам змогу працювати з людьми з найтяжчою формою ушкодження спинного мозку, повним ушкодженням спинного мозку, відсутністю чутливості, відсутністю рухів. І все ж таки за допомогою цієї технології вони змогли робити самостійні кроки надворі, за межами лабораторії».

У разі травми спинний мозок не може відновитися. Однак саме він стимулює нервові клітини та активує потрібні м’язи. Дослідники кажуть, що тепер замість нього цю функцію виконує новий пристрій.

[Жоселін Блох, нейрохірург]:
«Спочатку все не так просто. Потрібне якесь вагове навантаження, їм треба зрозуміти, що відбувається. Але вони можуть одразу використовувати свої ноги й ходити. У процесі тренувань їхні м’язи міцнішають, а рухи стають плавнішими».

Компанія планує розширити дослідження. У них візьмуть участь від 70 до 100 пацієнтів. Здебільшого зі США. Потім вона збирається почати серійне виробництво цих стимуляторів.

8. Антарктичні бактерії можуть допомогти позбутися пластикових відходів

Бактерії допоможуть Антарктиді
станція Карліні, Антарктида

Аргентинські вчені використовують мікроорганізми, які живуть в Антарктиді, для усунення паливних забруднень на білому континенті. Можливо, так можна буде позбуватися й пластику.

Крихітні мікроби перетворилися на природну систему очищення. Вони переробляють відходи дизельного пального, яке є джерелом електроенергії й тепла для дослідницьких баз в Антарктиді.

[Лукас Руберто, біохімік]:
«Ми використовуємо потенціал місцевих мікроорганізмів — бактерій і грибків, що є в антарктичному ґрунті, навіть коли він забруднений. Ми змушуємо ці мікроорганізми харчуватися вуглеводнями. Те, що для нас є забруднювачем, для них може бути їжею».

Дослідження проводять на базі Карліні.

Мікроорганізми й рослини використовують улітку. Вони усувають 60–80 % забруднення.

Тепер команда почала досліджувати, як мікроби можуть допомогти очищувати від пластикових відходів в інших місцях. І пальне, і пластик — полімери, молекули яких складаються з довгих ланцюжків, здебільшого з вуглецю та водню.

[Наталі Бернар, біохімік]:
«Якщо ми підтвердимо, що вони розкладають пластик, на наступному етапі треба буде зрозуміти, як вони це роблять, щоб у довгостроковій перспективі знайти спосіб, як створити біотехнологічний процес для низькотемпературного розкладання полімеру».

Дослідники збирають зразки пластику з антарктичних морів та вивчають, чи поїдають його мікроорганізми.

Континент захищений Мадридським протоколом 1961 року, за яким він має зберігатися в первозданному вигляді.

9. Американський бізнес переходить на 4-денний робочий тиждень

Чотири дні роботи
США

Одна американська компанія, яка створює програмне забезпечення й програми для фітнесу, майже два роки тому перейшла на чотириденний робочий тиждень.

Сара Рей, яка працює там керівником відділу розвитку бізнесу, каже, що більше не має занепокоєння, яке раніше відчувала в неділю.

[Сара Рей, керівник відділу розвитку бізнесу]:
«У вихідні дійсно виходить відновити сили. Один день я присвячую справам. І ще кілька днів — сім’ї та відпочинку, без стресу від роботи по дому, що нависла над головою. І ці три дні справді допомагають збалансувати кількість часу й енергії, які я вкладаю в роботу вподовж чотирьох днів, що залишаються».

А інша компанія, що працює в галузі електронної комерції, перейшла на чотириденний робочий тиждень торік у жовтні.

Дженніфер Крісті, HR-директор, каже, що за місяць продуктивність компанії різко зросла.

Однак на дзвінки клієнтів відповідають і в п’ятницю. Просто в частини команди третій вихідний — це понеділок.

[Дженніфер Крісті, директор з управління персоналом]:
«Мета не в тому, щоб скоротити п’ять днів до чотирьох. Головне — змінити модель роботи. Слід зосередитися на найважливіших речах і прибрати те, що просто забирає час і через що ми марнуємо енергію».

Працівники кажуть, що завдяки трьом вихідним вони стали працювати енергійніше.

[Сара Янг, працівниця]:
«Повертаючись у понеділок, безперечно почуваюся значно свіжішою. Насправді різниця між двома та трьома вихідними днями для мене досить значна. Триденні вихідні більше нагадують перезавантаження».

Конгресмени штату Каліфорнія вже запропонували, щоб співробітники місцевих компаній працювали щонайбільше 32 години на тиждень.

Деякі бізнесмени кажуть, що це може зашкодити їхнім компаніям, особливо у сфері послуг.

Варто зазначити, що експериментують із чотириденним робочим тижнем і в ЄС. Щоправда, там теж використовують коронавірусні фонди відновлення, щоб компенсувати компаніям фінансові втрати.

10. Кенієць виготовляє товари з риб’ячої шкіри

Заробити на риб’ячих шкірках
Кісуму, Кенія

Ці жінки цілими днями очищають риб’ячі шкіри. Вони живуть біля озера Вікторія в місті Кісуму, що на заході Кенії. Тут працюють сім рибних заводів, які щорічно викидають 150 тисяч тонн відходів.

[Ньютон Овіно, засновник компанії, що робить речі з риб’ячої шкіри]:
«Ці відходи спричиняють багато екологічних проблем, зокрема евтрофікацію, тобто через них вода в озері починає цвісти».

Бізнесмен Ньютон Овіно вирішив відкрити підприємство з виготовлення виробів із риб’ячої шкіри, щоб у довкілля попадало менше відходів. За тиждень його одинадцять працівників переробляють 15 тонн шкірок. До того ж кенієць дає заробити 80-м жінкам, купуючи в них сировину.

[Селін, продавчиня риб’ячої шкіри]:
«Ми обробляємо ці риб’ячі шкірки й продаємо їх тим, хто робить взуття, ремені та сумки. Я це роблю вже 20 років. Це дуже допомогло мені, бо дає змогу забезпечувати дітей і платити за їхнє навчання».

Власник компанії за фахом хімік. Для дублення та фарбування шкіри використовує нешкідливі речовини.

[Ньютон Овіно, засновник компанії, що робить речі з риб’ячої шкіри]:
«Наша технологія дублення заснована на “зеленій” хімії. Ми використовуємо екстракти місцевих рослин. У цьому багато плюсів. Це безпечно для людей та довкілля».

З риб’ячої шкіри роблять взуття, ремені, сумки й гаманці. Її комбінують і з іншими матеріалами.

[Леонард Окуму, кравець]:
«У цій сумці більше риб’ячої шкіри, і є вставка зі штучної шкіри. Усередині лежить гаманець. Його також зшили з риб’ячих шкірок».

Компанія працює вже 12 років. Вона експортує продукцію до Канади, США, Данії, Ефіопії, ПАР та інших країн.

11. В Австралії аптекар піклується про людей поважного віку

Аптекар для душі
Шалтай-Ду, Австралія

Марг Роулі 91 рік. Вона живе на півночі Австралії в місті Шалтай-Ду й любить малювати та веселитися. Але найбільше чекає розмов із місцевим аптекарем.

[Марг Роулі, жителька Шалтай-Ду]:
«Я його просто люблю. Разом нам дуже весело. Ми теревенимо про все на світі».

Дзунг Тран виріс у цьому містечку. Вивчився на фармацевта й міг би працювати в мегаполісі. Проте обрав лишитися тут, щоб лікувати душі місцевих пенсіонерів.

[Дзунг Тран, аптекар]:
«Просто в Шалтай-Ду ми дуже згуртовані. Усі один одного знають».

Два роки тому Марг утратила чоловіка. Мусила переїхати до дочки й лишити друзів на півдні Австралії. Тут через депресію жінка стала швидко слабшати.

[Марг Роулі, жителька Шалтай-Ду]:
«У (Південній Австралії) я була зайнята: танцювала, рухалася, навчала робити листівки. А приїхавши сюди, що я роблю? Нічого».

Лікар виписав жінці антидепресанти. Так вона й познайомилася з аптекарем. Він став для неї найліпшим другом.

[Вів Гассон, дочка жінки поважного віку]:
«Вона просто світиться. Гадаю, саме тому вона так прагне побачитися з аптекарем. Це допомагає їй підбадьоритися й відчути себе ліпше».

Недавнє дослідження канадських учених довело, що розмови й усілякі цікаві заняття лікують депресію в людей поважного віку ліпше, ніж просто ліки.

[Дзунг Тран, аптекар]:
«Треба влаштовувати різні ігри, проводити ярмарки чи ще щось. Так ці старенькі зможуть зібратися разом, познайомитися й навіть подружитися».

12. Незвичайний рекорд встановив ІТ-фахівець із Німеччини

Обруч у планці
Рекорд Гіннеса

Це рекордсмен із Німеччини — 30-річний ІТ-фахівець Кай Зандмаєр. Він найдовше крутив обруч на талії, стоячи у планці. І робив це 6 хвилин та 34 секунди.

[Кай Зандмаєр, рекордсмен]:
«Найскладніше — це планка. Обруч я майже не помічаю, кручу його з малих літ».

Ідея потрапити до Книги Гіннеса виникла, коли Кай побачив у соцмережі ролик із попереднім рекордсменом.

Спочатку друзі й рідні не сприймали задум серйозно. Проте чоловік почав щодня інтенсивно тренуватися до й після роботи. Зрештою рекорд вдалося майже подвоїти.

Найбільшою проблемою стали правила Книги рекордів. Щоб його досягнення зарахували, треба було зняти його з різних ракурсів, мати двох свідків, а також записати все в громадському місці. У цьому випадку це був спортзал школи.

На випадок, якщо рекорд із планкою встановити не вдасться, Кай вигадав інший: крутити обруч й одночасно відтискатися.

[Кай Зандмаєр, рекордсмен]:
«Оскільки такого рекорду поки немає, мабуть, достатньо буде й десяти відтискань. Але насправді найбільшою проблемою для мене виявилася вся ця бюрократія».

13. Єлизавета ІІ відсвяткувала 70 років перебування на престолі

70 років на троні
Королева відсвяткувала ювілей

Королева Єлизавета II підходить до торта, що підготували з нагоди платинового ювілею. Вона пробула на британському престолі 70 років. І таким чином подолала рубіж, який не вдавалося пройти жодному з її попередників за останню тисячу років.

Їй повідомляють, що торт перевернули написом до журналістів, щоб тим було зручніше прочитати.

[Єлизавета II, королева Великої Британії]:
«А, щоб їм було ліпше видно? Мені однаково, я не проти. Гадаю, що зможу прочитати й перевернутий напис».

95-річна Єлизавета фактично стала королевою 6 лютого 1952 року після смерті батька короля Георга VI. Того дня вона перебувала в Кенії з міжнародним візитом.

Попри похилий вік монархиня й далі виконує свої офіційні обов’язки. Проте з жовтня минулого року вона мало з’являється на публіці. Тоді вона провела ніч у лікарні. Чому — невідомо. Однак відтоді лікарі рекомендують їй більше відпочивати.

На найближчий час заплановано скромні заходи. А пишні урочистості проведуть на початку літа. Вони будуть присвячені її коронації, що відбулася 2 червня 1953 року.

Тим часом Єлизавета II оголосила, що хоче, щоб дружина принца Чарльза Камілла дістала титул королева-консорт, коли її чоловік стане королем. Про це вона повідомила в письмовій заяві з нагоди 70-річного ювілею. За її словами, причиною такого рішення стала лояльність та прихильність британців. У листі вона висловила надію, що Чарльз і Камілла матимуть таку ж підтримку.

«Я щиро бажаю, щоб, коли прийде час, Камілла була відома як королева-консорт, оскільки вона й далі несе свою вірну службу».

Чарльз та Камілла одружилися у 2005 році у Віндзорі. Вони сказали, що зворушені словами Її Величності.

Камілла, давнє кохання Чарльза, зараз має титул герцогиня Корнуольська. Раніше її вважали аутсайдеркою королівської сім’ї. Проте заява королеви показує, що вона змогла влитися до монаршого двору. Сьогодні вона разом із Чарльзом регулярно представляє королівську сім’ю на офіційних заходах.

14. На сірому пагорбі в Лімі намалювали гігантську картину

Картина на пагорбі
Ліма, Перу

Пагорб Сан-Крістобаль у Лімі став веселково барвистим. Частиною гігантської картини стали міські нетрі. Колись інки вважали цей пагорб священним, а зараз це найбідніший район столиці.

Перуанські художники вирішили додати барв у повсякденне життя й почали масштабний проєкт під назвою «Веселка». За малярські пензлі й валики взялися й місцеві жителі. Стали яскравими не лише стіни будинків, а й сходи, навіть каміння на пагорбі. А ось великі картини намалювали самі художники. На всю роботу пішло дев’ять місяців.

[Карла Маган, художниця]:
«Тут майже 1000 розфарбованих домів. Вони займають понад 300 тисяч квадратних метрів».

Художники зобразили сцени зі звичайного життя. Також черпали натхнення в культурі андських народів.

[Даніель Манріке, художник]:
«Для мене, як для художника-монументаліста, велика радість створити таку чудову картину. Особливо тому, що я малював у районі, де виріс. Я зробив його барвистим».

На пагорбі Сан-Крістобаль останні десятиліття селилися люди, які перебралися до Ліми з різних куточків Перу. Усі ці роки їхні будинки стояли непофарбованими. Влада міста вирішила відремонтувати фасади будівель як мінімум десяти тисяч мешканців. Так з’явився проєкт «Веселка». Його фінансувала не лише адміністрація, а й приватна малярська компанія.

Гігантську картину на пагорбі видно з різних районів Ліми.

15. Притулок у Болівії рятує андських ведмедів та інших звірів

Притулок для тварин
Болівія

Андський ведмідь став прообразом ведмежати Паддінгтона з пригодницького фільму. А кіногерой, своєю чергою, надихає фундаторів цього притулку для тварин рятувати диких звірів у Болівії.

[Вікі Оссіо, засновниця притулку]:
«Хоча у фільмі (“Пригоди Паддінгтона”) показали рудо-коричневого ведмедя, але в Перу живуть лише андські ведмеді (з чорним хутром). У Болівії їх називають ведмедями хукумарі, а в інших місцях — очковим ведмедем».

Саме з андського ведмедя й почалася історія притулку. 15 років тому в нелегальних торговців забрали майже осліплого від побиття ведмедя з кличкою Арума. Вікі та її чоловік прихистили тварину. Вони перетворили свою ділянку землі, що за 80 кілометрів від Ла-Паса, на маленький заповідник.

Зараз тут підростає ще двоє врятовані ведмежати. Доглядати за ними та іншими підопічними допомагають волонтери.

[Ноелія Чалькон, волонтерка]:
«Це маля, коли його привезли, було ледь живим через недоїдання й жорстоке поводження. Воно дуже страждало. А зараз одужує й підростає».

У притулку також живуть мавпи, папуги та інші підопічні. Майже всіх цих звірів та птахів забрали в нелегальних торговців тваринами. Під час пандемії мешканців притулку побільшало. За 15 років тут урятували 900 тварин.

16. 5000 орхідей прикрасили лондонську оранжерею

5000 орхідей у Садах К’ю
Лондон, Велика Британія

Ця квіткова композиція в Королівських ботанічних садах К’ю, що в Лондоні, уособлює схід сонця в Коста-Риці. Центральноамериканська країна стала натхненням для нового фестивалю орхідей у британській столиці. Тут можна побачити 5000 квіток.

[Альберто Трінко, працівник Садів К’ю]:
«Такому люди завжди раді. Особливо тому, що ця виставка відкривається наприкінці зими, коли на вулиці ще похмуро, ідуть дощі, холодно й квіти в садах ще сплять».

Планувати фестиваль починають за рік. А на створення експозиції іде майже місяць. У цей час в Оранжереї принцеси Уельської працює понад десяток садівників. Крім того, щодня допомагає не менш як десять волонтерів.

Флористи також створили фігури тварин Коста-Рики. Матеріали використали природні. Наприклад, черепахи — з бересту. А цей птах виду квезал – із листя. Стародавні мая та ацтеки вважали його священним.

У Садах К’ю росте 1600 видів орхідей. Але в природі їх значно більше.

[Майкл Фей, науковий співробітник Садів К’ю]:
«У світі існує коло 28 тисяч видів орхідей. Охоронний статус надали 2000 видів, і більш як половина з них перебуває під загрозою зникнення».

Орхідеї є на всіх континентах, крім Антарктиди. Переважно в тропіках. Вони можуть виростати від кількох міліметрів до 35 метрів завдовжки. Більша їх частина росте на деревах. Інші — на землі та скелях.

Працівники Садів К’ю співпрацюють із колегами з Коста-Рики, щоб допомогти їм зберегти в природі найуразливіші види орхідей.

Виставка в Оранжереї принцеси Уельської працюватиме до початку березня.

17. Найбільший у Європі фестиваль світла проходить у Копенгагені

Фестиваль світла
Копенгаген, Данія

Різнобарвні вогні та щебетання птахів. Ця світлова інсталяція символізує міфічну птаху фенікс. Її створили французькі дизайнери. Композиція засяяла на фестивалі світла в Копенгагені.

[Франсуа Горіо, дизайнер]:
«Ми зробили цю інсталяцію під час пандемії, тому мріємо про подорожі світом, польоти й природу».

А цю роботу створено з 5000 шматочків пластику, знайдених у природі. Їх очистили й зібрали разом у формі кулі заввишки понад три з половиною метри. Фігура символізує сонце.

Загалом дизайнери з різних країн створили 50 світлових інсталяцій, що робить фестиваль найбільшим у Європі. Конструкції встановили здебільшого вздовж набережної і на велосипедних мостах.

[житель Копенгагена]:
«Це зворушує серце й відкриває розум. Стаєш оптимістичнішим, бо зима й два роки (пандемії) ніби закінчуються, усе відкривається, і це світло нам допомагає».

Фестиваль світла триватиме три тижні. Торік його відвідало півмільйона гостей. Цього разу чекають, що їх буде більше, бо в Данії скасували карантинні обмеження.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: