26.02.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 9 по 13 січня)

Огляд світових подій (з 9 по 13 січня)

1. Потяг зійшов із рейок в Індії, є загиблі Аварія поїзда Західна Бенгалія, Індія Смертоносна аварія..

Дата завантаження: 2024-04-25

video

1. Потяг зійшов із рейок в Індії, є загиблі

Аварія поїзда
Західна Бенгалія, Індія

Смертоносна аварія на залізниці Східної Індії.

[пасажир]:
«Раптом стався сильний ривок, і вагон перекинувся».

Дванадцять вагонів пасажирського поїзда зійшли з рейок, три з них перекинулися.

[Ашул Гупта, директор залізниці]:
«Дев’ять людей загинуло, 36 постраждало. За даними лікарень, десять людей постраждало серйозно та 26 дістало легкі травми».

[пасажир]:
«Я був у поїзді. Я спав. Рука зламана. Тепер уже не дуже болить».

Поїзд їхав із Раджастхану до Асаму. Аварія сталася біля Західної Бенгалії. Причину поки що з’ясовують.

На місці працюють рятувальники.

[Д. П. Сінгх, голова поліції]:
«Рятувальну операцію майже завершено. Ми бачили у двох вагонах затиснених пасажирів. Ми не зможемо витягти їх без допомоги кранів. Національні сили реагування на стихійні лиха над цим працюють. Це забере якийсь час».

Аварії на залізниці в Індії трапляються часто. Залізнична мережа країни дуже розвинена, але стара. Щодня обслуговує приблизно 23 мільйони пасажирів.

Одна з найбільших аварій сталася шість років тому в штаті Уттар-Прадеш. Тоді зійшло з рейок 14 вагонів і загинуло 127 осіб.

2. Північна Корея запустила другу за тиждень ракету

Новий запуск
Північна Корея

У вівторок Північна Корея, як припускають, випробувала ще одну балістичну ракету — другу менш ніж за тиждень. Схоже, голова КНДР має намір виконати обіцянку, яку дав у новорічній промові — посилити військову міць.

Чиновники Південної Кореї та Японії заявили, що такі запуски дедалі більше дестабілізують ситуацію в регіоні.

[Фуміо Кісіда, прем’єр-міністр Японії]:
«Північна Корея нещодавно вже запускала балістичні ракети. І Рада Безпеки ООН уже обговорювала, як на це відповісти. Дуже прикро, що за таких обставин Північна Корея і далі запускає ракети».

Міністерство оборони Південної Кореї заявило, що запуск зафіксувала південнокорейська та американська розвідслужби.

[Пу Сон Чхан, речник міністерства оборони Південної Кореї]:
«Зараз розвідки Південної Кореї та США проводять ретельний аналіз, щоб зібрати більше інформації».

Резолюції Ради безпеки забороняють Північній Кореї випробовувати балістичні та ядерні ракети, а також накладають санкції у зв’язку з цими програмами.

[Лінда Томас-Грінфілд, постпред США в ООН]:
«КНДР і далі створює зброю масового знищення та балістичні ракети, що загрожує міжнародному миру та безпеці. І нещодавній запуск балістичної ракети свідчить про намір КНДР розширити свій незаконний потенціал озброєнь».

Переговори між Пхеньяном і Вашингтоном поки зайшли в глухий кут. Північнокорейська влада заявила, що відкрита до переговорів, але США мають відмовитися від своєї так званої ворожої політики, яка передбачає санкції та військові випробування.

3. Аргентина на кілька годин стала найспекотнішим місцем планети

Рекордна спека
Аргентина

Де зараз найспекотніше на планеті? Можливо, в Аргентині. Тут стоїть історична жара. Показники термометрів перевищують 40 градусів Цельсія, у деяких регіонах доходять до 45 градусів.

[Лукас Берренгуа, метеоролог]:
«У нас спека, яка має незвичайні характеристики. Показники температур ще проаналізують. Але вони, як і тривалість спеки, можуть встановити історичні рекорди Аргентини».

Електромережі не справляються з підвищеним навантаженням, тож у країні вже почалися перебої з електропостачанням. Так, світло вимкнули у столиці Буенос-Айресі та його околицях. Без електроенергії залишилися сотні тисяч людей.

[аргентинець]:
«Удома було як у духовці. Тому я відвів дітей до бабусі купатися в басейні».

[аргентинка]:
«Я народилася тут і бачила, як температура з роками мінялася. До такої ми не звикли. Цей низький тиск мене просто вбиває, не можу його терпіти. П’ю воду літрами й роблю, що в моїх силах. До того ж іще немає електрики. Не знаю що робити».

Гаряче сухе повітря приносить природний феномен Ла-Нінья. Кілька годин тут фіксували найвищу температуру у світі — навіть вищу, ніж у деяких регіонах Австралії, де в той час була ніч.

[Орасіо Родрігес Ларрета, мер Буенос-Айреса]:
«Цими днями потрібно бути обережнішими. Насамперед треба пити багато води, носити легкий одяг яскравих кольорів. Слід намагатися не бути на сонці з 10-ї ранку до 5-ї вечора — у цей час найспекотніше. І вдень треба уникати фізичних навантажень».

Останніми роками в Аргентині було дуже багато лісових пожеж, а рівень води в головній річці Парана впав до рекордного мінімуму за останні 80 років.

4. У Мексиці – рекорд із добової захворюваності на коронавірус

Рекорд із добових випадків COVID
Мексика

Новий рекорд із добової кількості нових хворих на COVID зафіксували в Мексиці. 12-го січня виявили 44 тисячі інфікованих. Попередній сумний рекорд був напередодні, коли зареєстрували понад 33 тисячі заражених.

Наразі, за офіційними даними, у Мексиці найчастіше виявляють штам омікрон. Останні кілька тижнів до лікарень надходить більше пацієнтів із COVID. Проте госпіталізованих однаково на 85 % менше, ніж на піку епідемії на початку минулого року.

У Мехіко також ситуація стабільна.

[Клаудія Шейнбаум, мер Мехіко]:
«Лікарні не переповнені. Ліжок достатньо на випадок, якщо пацієнтів побільшає. Люди мають це знати. Наразі госпіталізовано 800 осіб. І вони не в тяжкому стані, як бувало раніше».

У столиці стали активніше тестувати на коронавірус. За день роблять по 30 тисяч ПЛР-тестів. Влада попереджає, що омікрон заразніший за інші штами.

[житель Мехіко]:
«Треба думати про інших людей, які мають дітей, про матерів. Ми можемо їх заразити, якщо не дотримуватимемося правил».

[жителька Мехіко]:
«У нас пандемія, але нам треба працювати. Думаю, треба дотримуватися санітарних правил. Поки треба носити маски та добре мити руки. Якщо так робитимемо, то зупинимо епідемію».

У Мексиці за весь час пандемії виявили понад чотири мільйони випадків захворювання на COVID. Померло понад 300 тисяч осіб.

5. ООН роздає замерзлим афганцям ковдри

Допомогти утеплитися
провінція Герат, Афганістан

ООН допомагає афганським сім’ям на сході країни, де організовані табори для внутрішніх переселенців. Тут живуть сім’ї, які втекли зі своїх домівок після приходу до влади угруповання «Талібан».

Узимку жити в наметах стало значно складніше. Людям роздають ковдри та інші речі, які допоможуть утеплитися. Насамперед підтримують уразливі групи населення, тобто дітей, вагітних жінок, інвалідів, матерів-одиначок та інших.

Раніше президент США Джо Байден сказав, що планує виділити додаткові 300 мільйонів доларів на гуманітарну допомогу для Афганістану. Загалом обсяг допомоги, яку Вашингтон надасть із жовтня, перевищить 780 мільйонів.

США також відправлять до Афганістану мільйон додаткових доз вакцин проти коронавірусу. Це плюс до трьох мільйонів, які вже доставили.

Тим часом ООН у вівторок закликала виділити країні майже 4,5 мільярда доларів на гуманітарну допомогу. Це найбільша сума, яку організація будь-коли збирала для окремої держави.

На пресконференції заступник Генсекретаря ООН Мартін Гріфінс сказав журналістам, що вирішується доля країни й регіону загалом.

[Мартін Гріфінс, заступник Генерального секретаря ООН]:
«Гуманітарні агенції можуть працювати в Афганістані лише в тому разі, якщо в економіці є готівка, яку можна використовувати для виплачування зарплат, покриття витрат, закупівлі пального й так далі. Брак ліквідності — це гуманітарна проблема, а не економічна».

За даними ООН, майже 23 мільйони афганців, а це більш як половина населення країни, страждають від недоїдання. З них коло дев’ятьом мільйонам, коли прийдуть холоди, загрожує голод.

Економічна криза в Афганістані посилилася, відколи торік у серпні до влади повернулися таліби. Вони скинули підтримуваний Заходом уряд. Перед тим США вивели із країни свої війська.

6. Нещеплений Джокович виграв суд в Австралії і зможе грати на Відкритому чемпіонаті

Джоковича виправдав суд
Нещеплений тенісист на волі

Австралійський суд відпустив першу ракетку світу Новака Джоковича із карантинного готелю для мігрантів. Туди його помістили, бо він не був щеплений проти коронавірусу.

Суддя Ентоні Келлі розпорядився, щоб тенісиста звільнили впродовж 30 хвилин. Також йому повернули паспорт та інші документи. Це означає, що його візу відновлять, і він зможе взяти участь у Відкритому чемпіонаті Австралії і поборотися за рекордний 21-й Великий шлем.

Келлі раніше розкритикував тривалий допит, якому піддали Джоковича одразу в аеропорту. Він також сказав, що анулювання візи серба не мало підстав.

Зі слів судді, Джоковичу, відколи повідомили про заборону в’їзду до країни, не дали достатньо часу, щоб поговорити з організаторами й адвокатами.

Водночас адвокати федерального уряду заявили суду, що міністр імміграції Австралії залишає за собою право скористатися своїми повноваженнями, щоб знову анулювати візу тенісиста.

Вони підтвердили, що це позбавить Джоковича права на в’їзд до країни на три роки.

Тим часом шанувальники тенісиста в Австралії святкують перемогу.

[шанувальниця Новака Джоковича]:
«Джокович доб’ється перемоги, щоб уся країна ним пишалася».

Радіють і в столиці Сербії.

[житель Белграда]:
«Це один із найліпших тенісистів світу. Він зробив стільки добрих справ, він не винний. Гадаю, рішення правильне».

[жителька Белграда]:
«Це все була політика. Хоча спочатку мені теж не подобалося, що він не зробив щеплення, тому так сталося. Та зрештою це виявилося політичним питанням».

Джокович приїхав до Австралії з довідкою, що звільнений від вакцинації. Але австралійські чиновники сказали, що документи не довели обґрунтованості звільнення, і що віза, яку він отримав, цього не допускає.

7. Новинки CES: «перекладач» дитячого плачу й «розумні» шахи

Новинки CES
Лас-Вегас, США

Виставка CES у Лас-Вегасі показала багато нових гаджетів. Так, цей розробник стверджує, що навчився розшифровувати дитячий плач. Пристрій може визначати, що викликає в дитини дискомфорт.

[Кісуне Ан, представник компанії-розробника]:
«Наш винахід — своєрідний тренер сну, обладнаний штучним інтелектом. Батьки дізнаються, що їм робити з дитиною, щоб укласти її раніше».

А це розумний нашийник, який стежить за станом здоров’я собаки.

[Девід Ерхан, представник компанії-розробника]:
«Це аналог Apple Watch для собак. Функції майже такі самі. І це дає змогу запобігти серйозним проблемам на ранній стадії. Наприклад, у США кожен п’ятий собака, а це коло 20 мільйонів особин, страждає від проблем із серцем».

І, звісно, експерти не могли не відзначити, як вільно можна було гуляти цього року між стендами. Багато великих компаній вирішили не приїжджати, а лише підготували онлайн-презентації.

[Ніколь Скотт, експерт у галузі технологій]:
«CES — це зазвичай натовп та хаос. Але цього року це простір і свобода. Тут можна вільно гуляти. Зовсім не те, до чого ми звикли. Також вражає кількість пустих стендів».

І завдяки такому спокою багато хто міг насолодитися неспішною грою в шахи. Звісно, теж високотехнологічними. Так, клітини загоряються червоним, синім і зеленим, показуючи погані, середні та вдалі ходи.

[Адам Руш, представник компанії-розробника]:
«Коли гравець торкається фігури, то бачить зелені, сині й червоні клітинки. Зелені — це вдалі ходи, сині — нормальні, а червоні — небажані. Так можна робити правильний вибір. Якщо ви постійно когось обігруєте, то в суперника з’явиться можливість уникати невдалих рішень. Це зробить гру захопливішою».

Було багато й інших новинок. Так, LG показала цілу систему гаджетів — від очисників повітря й обігрівачів до бездротових моніторів на колесах. Hyundai говорила про метавсесвіт, де віртуальна реальність доповнює інтернет та мобільність. Sony показала прототип свого нового електромобіля. Samsung свого авто в запасі не мала, зате її пульт для телевізора тепер може заряджатися не лише від сонячних панелей, але й через Wi-Fi.

8. «Велика зелена стіна»: як від пустелі відгороджуються деревами

«Велика зелена стіна»
Мавританія

Ось так захищаються від наступу пустелі. Африканські країни об’єдналися в проєкті під назвою «Велика зелена стіна». Мета дуже амбітна – висадити дерева на тонкій лінії суші завдовжки понад вісім тисяч кілометрів. Це буде бар’єр, який простягнеться від сходу до заходу континенту й зупинить піски.

Проєкт розпочався у 2007 році. Наразі до нього приєдналося понад 20 країн, розташованих на південь від Сахари. Зелений пояс мають завершити до 2030 року.

Утім, природа не хоче поступатися. Через посуху й підвищення температури мільйони посаджених дерев засохли.

Це Мавританія. Тут добре розуміють важливість проєкту, адже будинки людей подекуди зникають під піщаними дюнами.

Жителі цього села кажуть, що дощів тут не було коло трьох років. А щоби посадити пальмові дерева, потрібна система іригації.

[місцевий житель]:
«З 2018 року дощ став дуже рідкісним явищем, і відтоді в пальмових гаях використовують помпи».

Збезлісення – велика проблема для Мавританії. Дерева тут вирубують заради деревини.

Утім, тут застосовують і сучасні технології. Наприклад, будують розумні системи колодязів і труб, які працюють на сонячній енергії.

Слід зазначити, що проєкт «Велика зелена стіна» виконали лише на 4 %. На 96 %, що залишилися, треба приблизно 43 мільярди доларів. За ці кошти дерева мають висадити на 100 мільйонах гектарів території.

9. Пересувний барбершоп дає чоловікам душевну відраду

Перукар-психолог
Канберра, Австралія

Пересувна цирульня австралійця Сема вже готова рушити в дорогу. Але це не просто барбершоп. З кожним новим клієнтом чоловік обговорює психологічні проблеми та нагальні складнощі.

[Сем Доудолл, власник барбершопу]:
«Моє завдання — показати людям, як допомогти один одному. Я не можу допомогти всім сам».

Сем планує проїхати всією країною. Під час подорожі він спрямовуватиме всіх чоловіків, яким потрібна психологічна допомога, до відповідних фахівців.

[Сем Доудолл, власник барбершопу]:
«Ми народилися з ідеєю, що всередині нас є своєрідні два полюси: від щастя до агресії. Я навчаю хлопців, як виявляти ці почуття, як із ними працювати, як це переживати й відпускати».

Клієнти кажуть, що їм цього бракувало.

[Брент Броснан, клієнт барбершопу]:
«Турбота про психічне здоров’я — те, що треба робити постійно, до кінця життя. Так само як ми постійно стрижемо волосся. Домогтися ідеального стану неможливо, треба знову й знову над цим працювати».

Сем приїхав до Канберри рік тому дбати про свого хворого батька. Тут він ближче познайомився зі своїми зведеними братами. Вони й допомогли із цим проєктом. Він розтягнувся на десять місяців.

[Аксель Скотт, зведений брат Сема]:
«Якби ми все зробили за два місяці, то не змогли б зміцнити наші стосунки. Кожен має проблеми, але ми з ними працюємо».

Брати кажуть, що сучасним чоловікам катастрофічно не вистачає середовища, де можна поговорити й вилити душу.

[Елі Скотт, зведений брат Сема]:
«Я працюю в будівельній галузі Канберри. І багато про що поговорити складно. Коли я приходжу постригтися, мені тут комфортно, і я можу поспілкуватися. Мені це дуже важливо».

10. Блакитні озера Афганістану залишилися без туристів

Туристів немає
Баміан, Афганістан

Засніжені гори й блакитні озера. Ці місця розташовані в центрі Афганістану й зазвичай приваблюють тисячі туристів.

[Сайєд Реза, місцевий гід]:
«Банді-Амір — це туристичне місце. Тут чудові озера із чистою водою. Людям подобається проводити тут час. Це єдиний національний парк Афганістану. Тут тихо й безпечно».

Але тепер тут безлюдно. Останнім ударом став прихід до влади «Талібану». Але й до цього ситуація була невтішною.

[Сайєд Реза, місцевий гід]:
«У селі Банді-Амір мешкає 70–80 сімей. І їхнє життя повністю залежить від туризму. Якщо є туристи, їхні доходи хороші, якщо немає, то й грошей теж немає. Останні два роки доходи були поганими через коронавірус, а цього року після зміни влади туристів не стало».

Цей регіон зробили національним парком у 2009 році. Відтоді село поблизу озера процвітало.

[Сайєд Реза, місцевий гід]:
«Було дуже добре, взимку були лижні програми й конкуренція. І в зимовий і весняний сезон приїжджало багато туристів. Але відколи прийшов “Талібан”, останні чотири місяці в Банді-Амірі туристів ми не бачили».

Банді-Амір — це ланцюжок із шести гірських озер, розташованих на висоті коло 3000 метрів. Це одне з найпопулярніших туристичних місць Афганістану. Але яка доля чекає на цю гірську перлину, невідомо.

11. На Балі в океан випустили 33 рідкісні черепахи, врятовані від браконьєрів

Урятованих черепах випустили в океан
о. Балі, Індонезія

Цих рідкісних зелених черепах урятували від браконьєрів індонезійські військові моряки. Тепер 33 морські рептилії повертаються до океану. Їх випускають на острові Балі.

[турист з Австралії]:
«Це чудова ідея — ліпше охороняти природу. Військові зловили браконьєрів і врятували черепах, яких ось-ось випустять».

Черепах вилучили під час спецоперації ще в грудні. Їх відвезли до місцевого центру реабілітації. Також рептилії були ще й доказом злочину.

Індонезія вже давно стала центром міжнародної торгівлі морськими черепахами. Браконьєри продають цих рептилій до Малайзії, В’єтнаму та Китаю. Покарання за такі дії — до п’яти років ув’язнення.

[Ахмаді Пурвоно, військовослужбовець ВМФ Індонезії]:
«Ми звільняємо черепах, бо не можемо їх довго тримати як доказ. Це небезпечно для їхнього життя. Сподіваюся, на волі їм буде добре, і вони знову розмножуватимуться».

Зелені черепахи також гинуть через велику кількість пластику в океані. Вони приймають поліетиленові пакети за медуз та з’їдають їх, після чого повільно вмирають. До того ж цих рептилій та їхні яйця досі вживають у їжу.

[жителька Індонезії]:
«Це рідкісні тварини, їх треба зберегти. Не вбивайте їх і не полюйте на них. Іноді я зустрічаю людей, які їдять їхнє м’ясо, бо вважають його смачним. Але це рідкісні тварини, які під охороною, тому захищаймо разом цих черепах».

Моряки теж закликають острів’ян охороняти пляжі, де рептилії відкладають яйця.

Зелені черепахи живуть у тропічних та субтропічних районах Світового океану. Вони виростають до півтора метра завдовжки й важать до 200 кілограмів. Деякі особини можуть сягати двох метрів і важити півтони.

12. Кріотерапія і крапельниця світлом: як дорого відновитися після свят

Новинки індустрії краси
Лондон, Велика Британія

Новорічні свята добігають кінця. І тепер багато хто замислюється, як відновити форму. Варіантів чимало. Лікарі кажуть, що найекономніший — це стежити за дієтою і виконувати фізичні вправи.

А якщо маєте гроші на щось екстравагантніше, то вибір просто величезний. Наприклад, у цьому салоні краси в Лондоні вам запропонують кріотерапію і насичення киснем під тиском. І все це в поєднанні з тренуваннями.

У цій кріокамері температура опускається до мінус 110 градусів Цельсія. Персонал салону показує, як усе працює. Спочатку 30 секунд у буферній зоні, де лише мінус 60. Потім три хвилини за мінус 110-ти.

[Джон Аттард, керівник салону краси]:
«Якщо коротко, то це допомагає відновитися, зменшуючи запалення, а ще поліпшує кровообіг».

Також процедура посилює вироблення колагену й сприяє втраті жиру та покращенню метаболізму.

Ще одна процедура — киснева камера з підвищеним тиском.

[Джон Аттард, керівник салону краси]:
«Тиск усередині — 1,3 бара. Це як на глибині три метри. Вміст кисню підвищений, й організм через високий тиск ліпше його поглинає».

Щоправда, такі дуже швидкі процедури зовсім не дешеві. Річний абонемент коштує шість тисяч доларів і вище.

В одному відомому готелі Лондона також пропонують розкішне відновлення. Тут зібрали всілякі технології: зі спорту, медицини та навіть досвіду НАСА.

Одна з процедур — крапельниця різним світлом: червоним, зеленим, синім, жовтим та ультрафіолетовим. Від кожного — свій ефект. Та загалом вважається, що його поглинають кров’яні тільця, і це сприяє збагаченню тіла киснем і навіть позбавляє депресії.

[Сара Джейн Макосленд, керівник клініки регенерації]:
«Лікуємо також внутрішньовенним лазерним випромінюванням. Ви, мабуть, чули про вітамінні крапельниці. Принцип такий же, але у вену потрапляє кольорове світло».

А ще тут є вакуумна сауна.

[Сара Джейн Макосленд, керівник клініки регенерації]:
«Нижня частина тіла опиняється у вакуумі. Це стимулює лімфодренаж і детоксикацію. Також ви крутите педалі, що сприяє спаленню жиру. А світлодіоди стимулюють вироблення колагену в ногах».

Тут річний абонемент коштує від 5 до 40 тисяч доларів.

13. Пес 13 годин зігрівав пораненого господаря в горах Хорватії

Пес зігрівав пораненого господаря
Хорватія

13 годин зігрівав пораненого господаря аляскинський маламут із кличкою Норд. Турист вирішив підкорити вершину гірського масиву Велебит, що тягнеться вздовж узбережжя Адріатичного моря в Хорватії.

Чоловік та його пес піднялися на висоту 1700 метрів, а потім зірвалися й прокотилися вниз схилом 150 метрів. Собака не постраждав, а ось турист дуже пошкодив ногу.

Норд зігрівав господаря до приходу рятувальників.

[Грга Бркич, турист]:
«Вони виконали грандіозну роботу, і я дуже їм вдячний. Дісталися дуже швидко».

Рятувальники добиралися до туриста дев’ять годин. Операцію ускладнював глибокий сніг, лід та зламані дерева.

[Даріо, рятувальник]:
«Ми працювали в дуже важкодоступній місцевості. Покладатися довелося лише на себе».

Урятованого туриста передали медикам.

[Маріо, рятувальник]:
«Ми задоволені. Усі так почуваємося, бо виконали завдання».

Пізніше рятувальна служба опублікувала у соцмережі фотографію туриста та його вірного друга. У підписі говориться, що дружба між людиною і собакою безмежна.

14. В Ізраїлі навчили водіння акваріумну рибку

Рибка-водій
Беер-Шева, Ізраїль

Екзотична рибка керує акваріумом на колесах — видовище досить дивне, але все ж реальне. Цього рибку навчили ізраїльські науковці.

Вони встановили акваріум на керований візок, обладнали конструкцію камерою, датчиками та лідаром. А ще комп’ютером, який обробляє отриману інформацію і спрямовує візок у той бік, куди пливе рибка. Лідар захищає акваріум від зіткнення зі стіною.

[Охад Бен-Шахар, науковець]:
«Ми вчили рибу розуміти, що їй потрібно дістатися тієї чи іншої зримої цілі. У нашому випадку ми закріпили на стіні рожеву дошку. Риба мала зрозуміти, що їй треба рухатися саме до цієї цілі».

Коли рибка діставалася цілі, її нагороджували кормом. За кілька днів вона вже розуміла, що треба рухатися до рожевої дошки. Водночас вона дедалі ліпше вибудовувала маршрут і досягала мети щораз швидше.

[Охад Бен-Шахар, науковець]:
«Висновок такий, що на суші риба орієнтується так само добре, як і в рідному середовищі. Тому вибудований нею маршрут дуже нагадує її навігаційні рішення у воді».

Завдяки експерименту науковці дійшли висновку, що кожна жива істота, незалежно від розумових здібностей, може навчитися добре орієнтуватися в незнайомому середовищі й найкоротшим шляхом добиратися до потрібної цілі.

15. Сицилія повернула Греції мармурові барельєфи Парфенону

Барельєфи повернули
Італія – Греція

Новий фрагмент знаменитих мармурів Парфенону повернувся до Греції. Його передав один із сицилійських музеїв. Скульптури забрали з античного храму ще коло 200 років тому.

[Ніколаос Стамполідіс, директор Музею Акрополя]:
«Це чудово, що наші сицилійські й італійські друзі вирішили повернути це туди, де воно було народжене».

Але це не остання частинка пазла. Десятиліттями Греція добивається того, щоб подібний фрагмент повернув і Британський музей. Його вивіз граф Елгін у 1816 році. Лондон на це не погоджується, бо вивезення цінностей схвалила влада Османської імперії, яка в той час контролювала територію Греції.

[Катерина Греко, директор Музею Антоніно Салінаса]:
«Ми, Сицилія, хочемо повернути фрагмент Парфенону Греції. Ми нічого не намагаємося сказати іншим музеям, просто сподіваємось, що цей перший крок Сицилії надихне їх на такі вчинки».

Мармури — це барельєфи, які колись оздоблювали Парфенон. На них зображено бій греків із кентаврами.

Прем’єр-міністр Греції сподівається, що рішення Сицилії надихне й британську сторону. Він планує порушити це питання під час зустрічі з колегою з Туманного Альбіону.

[Кіріакос Міцотакіс, прем’єр-міністр Греції]:
«Це відкриває шлях і для переговорів між грецьким урядом та Британським музеєм, щоб знайти взаємовигідне рішення».

Утім, Сицилія поки теж повністю не повернула свою частину барельєфа. За договором вона позичила її на чотири роки з можливістю продовження терміну. Наразі тривають переговори щодо того, щоб передання стало остаточним.

16. У Празькому зоопарку вперше оселився вомбат

Вомбат дебютує в зоопарку
Прага, Чехія

Це вомбат із кличкою Купер. Він новий мешканець Празького зоопарку й перший вомбат у його стінах. Таке звірятко тут чекали кілька років. Воно прибуло кілька тижнів тому з Німеччини.

[Давид Вала, доглядач]:
«У Купера щойно закінчився карантин. Тепер він живе й у закритому, й у відкритому вольєрі. Купер досліджує новий простір, а також риє нори — так роблять усі вомбати. Купер успадкував від своєї мами дуже доброзичливий характер».

Те, що Купер почав копати нори — гарна ознака. Отже, адаптувався до нового житла. Тепер йому підшукуватимуть пару.

[Ярослав Сімек, заступник директора зоопарку]:
«Він не буде самотнім, у нього обов’язково буде супутниця. Поки ми не знаємо, коли це станеться. Але ми хочемо взяти самичку з Австралії».

Вомбати — травоїдні сумчасті. Вони риють під землею справжні тунельні системи, які можуть тягнутися на 20 метрів і йти в глибину до трьох із половиною метрів. Ці тварини живуть в Австралії.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: