28.05.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 21 по 26 січня)

Огляд світових подій (з 21 по 26 січня)

1. В Улан-Баторі внаслідок вибуху автоцистерни спалахнула багатоповерхівка Вибух автоцистерни й пожежа Улан-Батор, Монголія Рятуватися від..

Дата завантаження: 2024-04-28

video

1. В Улан-Баторі внаслідок вибуху автоцистерни спалахнула багатоповерхівка

Вибух автоцистерни й пожежа

Улан-Батор, Монголія

Рятуватися від вогню мусили жителі тринадцятиповерхового будинку в столиці Монголії. Він спалахнув унаслідок потужного вибуху автоцистерни, яка перевозила 60 тонн зрідженого газу. Загинуло щонайменше шестеро людей, ще 14 постраждало.

[житель Улан-Батора]:

«Я живу на першому поверсі. Коли стався перший вибух, у мене вибило вікна. Ударною хвилею зруйнувало балкон. Вибух був дуже сильним. Я не знав, що сталося з верхніми квартирами. Перш ніж піти, я спробував зачинити вікна на балконі, але вони не зачинялися. Усі віконні рами були понівечені».

Деякі жителі дізналися про пожежу, тільки коли вогонь дістався до їхньої квартири. Їм довелося пробиратися крізь полум’я — вхідні двері вже горіли.

Трагедія сталася о першій годині ночі за місцевим часом. На перехресті вантажівка врізалася в легкове авто, і пролунав вибух. Коли прибули пожежники, автоцистерна знову вибухнула.

[Саїнбуян Амарсайхан, заступник прем’єр-міністра Монголії]:

«Поки пожежники гасили вогонь, стався ще один вибух. Частину вантажівки відкинуло з великою силою, що призвело до загибелі трьох пожежників».

Жителів постраждалого будинку тимчасово розмістили в готелях. У районі пожежі згоріло 30 автомобілів. Вогонь гасило 600 пожежників та 100 одиниць техніки.

2. Бойовики-хусити виганяють з Ємену американців та британців

Американців і британців висилають

Ємен

Бойовики-хусити, які контролюють основну частину Ємену, виганяють американських і британських працівників ООН та гуморганізацій. Їм дали місяць, щоб ті залишити країну. Про це йдеться в документі, який зачитав офіційний представник хуситів.

Як кажуть бойовики, це відповідь на ракетні удари США, Великої Британії та інших держав по їхніх об’єктах.

Нині західні країни проводять у Червоному морі операцію для захисту комерційних суден від нападів хуситів. Вони ще б’ють по цілях у Ємені, щоб знизити здатність цих бойовиків, яких підтримує Іран, порушувати світове судноплавство.

Недавно уряд США також повернув хуситів до списку терористичних угруповань. А представник Білого дому Джон Кірбі сказав, що удари по об’єктах хуситів дали позитивні результати.

Самі бойовики кажуть, що нападають на судна на знак солідарності з палестинцями, яких атакує Ізраїль. Вони повідомили, що вдарили балістичними ракетами по кількох американських військових кораблях в Аденській затоці та Баб-ель-Мандебській протоці.

Як повідомила компанія Maersk, вибухи змусили розвернутися два кораблі її дочірньої компанії, які перевозили американські військові вантажі.

У заяві хусити ще наказали іноземним компаніям не наймати американських чи британських громадян.

Посольство США повідомило, що знає про лист, але не може будь-що заявляти від імені ООН чи гуморганізацій, які працюють у Ємені.

У посольстві Великої Британії кажуть, що його персонал не отримував наказу залишити країну, і що місія контактує з ООН щодо цього питання.

3. Парламент Туреччини схвалив заяву Швеції на вступ до НАТО

Туреччина схвалила заяву

Швеція ― за крок до НАТО

Туреччина проголосувала за вступ Швеції до НАТО. Після 20 місяців затримки парламент країни усунув найбільшу перешкоду на шляху до розширення західного військового альянсу.

Чому ж це забрало так багато часу й що буде далі?

Швеція і Фінляндія подали заяви на вступ до НАТО у 2022 році після вторгнення Росії до України. Але Туреччина була проти, заявивши, що обидві країни захищають угруповання, які Анкара вважає терористичними.

Торік у квітні Анкара схвалила членство Фінляндії. Але, як і Угорщина, змусила Швецію чекати.

Вона закликала Стокгольм посилити свою позицію щодо місцевих членів Робітничої партії Курдистану, яку Європейський Союз та США також уважають терористичним угрупованням.

У відповідь Швеція ухвалила новий закон про боротьбу з тероризмом, який зробив членство в терористичних організаціях незаконним.

До того ж Швеція, Фінляндія, Канада та Нідерланди почали пом’якшувати правила експорту зброї до Туреччини.

Раніше президент Тайїп Ердоган сказав, що його країна схвалить заяву Швеції, якщо Конгрес США затвердить продаж Туреччині винищувачів F-16.

Тепер Угорщина залишається єдиною державою — членом НАТО, яка не схвалила вступу Швеції. Вона обіцяла, що не буде останнім союзником, який ратифікує заяву. Однак її парламент перебуває на канікулах приблизно до середини лютого.

Прем’єр-міністр Віктор Орбан заявив у вівторок, що запросив лідера Швеції відвідати країну та провести переговори.

Заява Швеції на членство ознаменувала історичний відхід від десятиліть військового нейтралітету. Як очікують, її приєднання до блоку посилить обороноздатність НАТО в регіоні Балтійського моря.

4. Дональд Трамп здобув перемогу на перших президентських праймеріз

Перемога в Нью-Гемпширі

США

Дональд Трамп переміг на праймеріз Республіканської партії в одному з ключових штатів США — Нью-Гемпширі. Він набрав майже 55 % голосів. З 22 делегатів його партії в штаті за нього проголосувало 11. За його суперницю Ніккі Гейлі — вісім.

Перемога ще більше зміцнила позиції Трампа в Республіканській партії і наблизила до участі в президентських виборах, на яких його суперником може стати президент-демократ Джо Байден.

[Дональд Трамп, кандидат у президенти США]:

«Ми перемогли в Нью-Гемпширі тричі. І ми перемагаємо тут щоразу. Ми перемогли на праймеріз, а також переможемо на основних виборах. І для мене це дуже особливе та важливе місце. І ще невеличке зауваження для Ніккі: вона не виграє».

Експосол США при ООН Ніккі Гейлі нині стала єдиним суперником Трампа від республіканців у передвиборчих перегонах. Вона заявила своїм прихильникам, що поки що не відмовляється від боротьби.

[Ніккі Гейлі, кандидатка в президенти США]:

«Ці перегони ще далекі від завершення. Є ще десятки штатів».

За законом у праймеріз у північно-східному штаті Нью-Гемпшир можуть брати участь зареєстровані члени Республіканської партії, а також незалежні виборці. Гейлі сподівалася, що значний блок незалежних виборців приведе до її перемоги. Натомість Трамп став першим республіканцем із 1976 року, який дістав значну перевагу як в Айові, де проходили кокуси, так і в Нью-Гемпширі.

Примітно, що праймеріз Демократичної партії пройшли у Нью-Гемпширі без імені Джо Байдена в бюлетенях. Причина в тому, що керівництво партії вирішило змінити традицію та перенести голосування в Нью-Гемпширі на пізніший термін, розпочавши зі штатів із різноманітнішим етнічним населенням, щоб точно забезпечити першу перемогу Байдену. Але Нью-Гемпшир не погодився та призначив свою дату праймеріз. У результаті, Байден узагалі не подав заявки на участь у цьому голосуванні, і штат ніби виключили з первинних виборів демократів.

Наступні республіканські праймеріз заплановано на 24 лютого в Південній Кароліні. Там Ніккі Гейлі народилася й двічі була губернатором.

5. В ООН обговорили переслідування уйгурів, тибетців та практикувальників Фалуньгун у Китаї

Слухання щодо Китаю

Женева, Швейцарія

В ООН пройшли слухання, присвячені ситуації в галузі прав людини в Китайській Народній Республіці. Під час засідання Ради з прав людини учасники заявили, що ув’язнення уйгурів та представників інших меншин у регіоні Сіньцзян і на північному заході Китаю можна розглядати як злочини проти людяності.

Постійні члени ООН запропонували рекомендації, які допоможуть зупинити переслідування уйгурів і тибетців, а також забезпечать у Китаї свободу віросповідання.

Для участі в засіданні зареєструвалася рекордна кількість країн — 160. Кожен представник мав 45 секунд на виступ.

[Леслі Нортон, представниця Канади в ООН]:

«Канада рекомендує, щоб Китай змінив заходи покарання, які застосовують щодо уйгурів, тибетців та інших етнічних меншин, зокрема примусову працю, примусове переселення, примусову стерилізацію та обов’язкове відвідування певних шкіл. <…> А також щоб Китай поклав край усім формам викрадень правозахисників, представників етнічних меншин і практикувальників Фалуньгун».

Представник Чехії закликав Китай припинити переслідувати релігійні групи та духовні течії, а також громадських активістів.

[Вацлав Балек, представник Чехії в ООН]:

«Сюди входять мусульмани-уйгури, тибетські буддисти, а також монголи, яких переслідують під приводом захисту національної безпеки. Також треба скасувати закон про нацбезпеку в Гонконгу, який ігнорує фундаментальні права та свободи людей».

ООН проводить Універсальний періодичний огляд кожної країни приблизно раз на чотири роки. Під час нього експерти оцінюють ситуацію з правами людини.

Перед цим, у понеділок, на спеціальній зустрічі в межах огляду обговорили насильницьке вирізання органів у в’язнів сумління в Китаї. Зокрема, становище прихильників мирної практики медитації та вдосконалення Фалуньгун, яку влада країни репресує ось уже як 25 років. Як показують численні свідчення та звіти, органи вирізають у в’язнів для продажу та отримання прибутку.

Експертами, які дали свідчення на слуханнях, були адвокати з прав людини, професори та медичні працівники.

6. До 12 років каторжних робіт засудили двох підлітків у КНДР за перегляд південнокорейських кліпів

12 років за K-pop

Північна Корея

На цьому відео влада Північної Кореї публічно засуджує двох підлітків до 12 років каторжних робіт за перегляд кліпів K-pop.

Відео опублікував Інститут розвитку Півдня й Півночі, що працює з втікачами з КНДР.

Агентству Reuters не вдалося незалежно перевірити кадри, про які вперше повідомило BBC. Особи студентів приховали з міркувань безпеки.

Чхве Кьон Хі — директор Інституту. Вона втекла з КНДР 2001 року.

[Чхве Кьон Хі, директор Інституту розвитку Півдня й Півночі]:

«Думаю, що це відео, мабуть, змонтували десь у 2022 році. Влада Північної Кореї робить відео, а потім кожна організація всередині країни проводить навчальні лекції. Це зняв інсайдер на мобільний телефон, оскільки мобільні телефони в Північній Кореї зараз також популярні».

З її слів, це свідчить і про те, що в КНДР значно поширена й південнокорейська культура, і що міленіали та покоління Z — найбільший головний біль Кім Чен Ина.

2020 року Північна Корея ухвалила закон про «антиреакційні думки». Відтоді в країні суворо карають усіх, кого впіймали на перегляді розважальних відео з Південної Кореї чи копіюванні стилю мовлення сусідів.

Згідно з відео, двоє 16-річних підлітків дивилися та поширювали заборонені ролики впродовж трьох місяців.

Диктор каже, що вони «спокусилися іноземною культурою… і, як наслідок, зруйнували своє життя».

Технічно Північна й Південна Кореї досі перебувають у стані війни після того, як їхній воєнний конфлікт 50-х років закінчився тимчасовим перемир’ям. Країни розділяє добре укріплена демілітаризована зона.

7. Тисячі індійців прагнуть поїхати працювати до Ізраїлю

Робоча сила для Ізраїлю

Індія

Тисячі чоловіків стоять у черзі в індійському штаті Гар’яна. Вони прагнуть пройти відбір і поїхати на роботу до Ізраїлю. Там через війну, яка триває вже четвертий місяць, забракло робітників.

Каменярі, маляри, електрики, сантехніки та фермери чекають, щоби показати свої навички. Усі вони готові поїхати до зони конфлікту, бо там за рік зможуть заробити вп’ятеро більше, ніж удома.

[робітник]:

«Усе через гроші. Якби ми отримували більше грошей тут, нам не треба було б їхати за кордон і шукати роботу, не треба було б витрачати два-три дні і їхати на співбесіду до іншого міста».

[робітник]:

«В Індії безробіття, і тому люди їдуть із країни. (Репортер: “Але в Ізраїлі йде війна”.) Так, але що вдієш? Тут нам доводиться працювати на порожній шлунок».

За даними ізраїльських медіа, країна хоче залучити коло 70 000 робітників із Китаю, Індії та інших країн. Так Ізраїль хоче стимулювати свій будівельний сектор, який значною мірою був заморожений. Причиною стало те, що після нападу ХАМАСу 7 жовтня тисячам палестинських будівельників перекрили в’їзд до країни.

Торік Ізраїль та Індія підписали угоду, яка дасть змогу 42 тисячам індійських робітників працювати в єврейській державі у сфері будівництва та догляду за хворими.

Нині Індію вважають найгустонаселенішою країною світу. Там живе мільярд 400 мільйонів осіб. Рівень безробіття в містах загалом становить 6,6 %. А серед людей віком до 29 років цей показник сягає 17 %

8. На Марсі виявили величезні поклади підземного льоду

Лід під поверхнею

Марс

Саме тут під поверхнею Марса може бути величезне скупчення льоду. Такий висновок зробили європейські астрономи. Вони вважають, що якщо цей лід розтане, то вода покриє планету двометровим шаром. Цього обсягу вистачило б, щоб заповнити все Червоне море.

Відкриття зробили за допомогою європейського орбітального апарата «Марс-експрес», який прибув до Червоної планети ще 2003 року. Це утворення на поверхні вже вивчали 2007-го. Але було незрозуміло, з чого складаються ці відкладення: з величезних скупчень пилу чи вулканічного попелу.

Тепер, через 15 років, нові дані показують, що насправді це шари льоду, вкриті пилом або попелом завтовшки кілька сотень метрів.

[Колін Вілсон, науковий співробітник проєкту ЄКА]:

«Ми справді виявляємо багато речей, зокрема шаруватий водяний лід. Ці утворення дуже схожі на полярні шапки. Тож це справді дивовижно. Зазвичай не очікуєш побачити полярну крижану шапку на екваторі. На Марсі це так само безглуздо, як було б і на Землі. Але саме про це свідчать дані».

Тепер науковці вважають, що Марс колись мав зовсім інший вигляд, ніж зараз. Він був із льодовиками, озерами та річками.

У 2004 році учені європейської місії «Марс-експрес» підтвердили наявність льоду на Червоній планеті. А у 2015 році НАСА заявило, що на Марсі, схоже, є потоки солоної води.

Науковці вважають, що товщина покладів льоду сягає трьох кілометрів 700 метрів. З їхніх слів, це найбільший обсяг води, який будь-коли знаходили в цій частині Марса.

[Колін Вілсон, науковий співробітник проєкту ЄКА]:

«Ми бачили свідчення наявності великої кількості води на поверхні Марса та в інших місцях. Ми бачили річкові долини, прорізані потоками канали. Але ми довго не могли зрозуміти, куди поділася вода».

Науковці зазначають, що такі поклади — приваблива перспектива майбутніх місій на Червону планету.

Але щоб дістатися глибини приблизно 300 метрів, знадобиться серйозне свердління.

9. Автомобілі з технологією теледрайвінгу з’явилися в США

Автомобілі з теледрайвінгом

Лас-Вегас, США

Уявіть, що ви орендуєте автомобіль, і він сам до вас під’їжджає. Відчиняєте двері — а в салоні пусто. Але автономне водіння тут ні до чого. Це новий сервіс у Лас-Вегасі в США. Надає його одна німецька компанія.

Увесь секрет у тому, що автомобілем керує дистанційно так званий телеводій. У цьому допомагає спеціальний пристрій, що нагадує симулятор. Телеводій має сидіння, кермо, педалі та кілька моніторів. Він не тільки бачить ситуацію на дорозі, а й чує всі звуки, наприклад сигнали інших машин.

[Антонела Роза, телеводій]:

«Водіння саме собою не відрізняється. Це так само, як керувати звичайною машиною».

Щойно оператор доставить автомобіль, можна сідати за кермо та їхати у своїх справах. Потім треба лише здати машину назад телеводію, а він припаркує її або доставить іншому клієнтові. Жодних виснажливих пошуків машини та паркувань, а отже, заощаджено час.

[Калеб Варнер, працівник компанії ― розробника послуги теледрайвінгу]:

«Натискаєш на кнопку, і за кілька хвилин тобі доставлять автомобіль. Це як замовляти в інших мобільних застосунках. Машина приїде без водія, і клієнт сяде в неї і поїде куди захоче. Орендувати можна на кілька хвилин чи годин, або довше. Потім натискаєш кнопку, і телеводій, який сидить тут у кріслі, забирає машину».

Завдяки цьому сервісу економить і компанія. Їй не треба наймати великий штат. Це робить поїздки дешевшими.

Компанію — розробника теледрайвінгу засновано у 2018 році. На розроблення й тестування в неї пішло п’ять років. 2021-го вона залучила фінансування на суму 95 мільйонів доларів. Водночас розробники не планують витісняти безпілотні технології. Теледрайвінг — лише одна із послуг у сфері поїздок.

У Лас-Вегасі новий сервіс наразі працює лише у двох районах.

10. Чому китайський середній клас не може собі дозволити весілля

Чому не створюють сім’ї?

Китай

На цьому заході в Шанхаї всі відвідувачі в масках. Але це не карнавал. Це таке собі побачення наосліп, яке має допомогти самотнім знайти другу половинку.

Вечірку організували в елітному джаз-барі. Серед гостей — представники середнього класу з вищою освітою та заробітком вищим за середній.

Підприємець Віктор Лі — один з учасників. Він сповнений рішучості одружитися. Але, як і багато інших молодих китайців, не впевнений, що зможе собі це дозволити.

[Віктор Лі, учасник вечірки]:

«Нам дуже дорого одружуватися, особливо в такому великому місті, як Шанхай. Наприклад, якщо візьмеш шлюб, то треба десь жити. Потрібен дім. А з погляду фінансів це великий тиск на молодь, зокрема на мене».

Джулія Мен володіє компанією, яка організувала захід зі сватання в масках у Шанхаї.

[Джулія Мен, організаторка вечірки]:

«З огляду на те, що я бачу, люди старші за 35 років просто здаються. Вони відмовляються від ідеї знайти партнера й починають думати, що самотність — теж добре, знаходять баланс. Самотніми не хочуть бути зазвичай люди віком від 30 до 35 років».

Китай зіткнувся з різким падінням народжуваності та швидким старінням населення.

Влада оголосила про всілякі заходи, які мають заохотити створювати сім’ї. Серед них податкові пільги та житлові субсидії, а також виплати за шлюби, у яких нареченій 25 років або менше.

Однак багато заможний китайців уважають за краще лишатися самотніми через економічний спад. Останніми місяцями безробіття серед молоді б’є рекорди. Також відбувається спад внутрішнього попиту.

2022 року в країні зареєстрували рекордно низьку кількість шлюбів.

11. Як нещастя надихнуло мігрантку з Камеруну створити модний бренд у Лівані

Мігрантка створила модний бренд

Бейрут, Ліван

Кенійська мігрантка й хатня робітниця Вероніка Маге ніколи не думала, що стане моделлю в чужій країні. Але тепер вона позує в гарному вбранні перед фотокамерою в Бейруті.

Дівчину найняла Джуффа Віані — мігрантка з Камеруну та засновниця модного бренду. Її вбрання демонструє і Міша Аліс. Вона теж із Камеруну.

Жінки прибули до Лівану, скориставшись системою трудового наймання «кафала». Правозахисники називають її новою формою рабства. За мігрантів відповідає працедавець. Він може забрати паспорт, позбавити відпочинку й узагалі приватного життя.

[Нгемакуе Джуффа Віані, модельєр]:

«Я опинилася в Лівані й стала прибиральницею. Тут зіткнулася з безліччю зловживань. Я пройшла через таке, про що мені важко згадувати».

[Міша Аліс, мігрантка та модель]:

«Немає права на життя, як у всіх інших. Ніби потрапляєш до тюрми, і тобою керують. Життя більше не належить повністю тобі. Але ми часто кажемо: “Якщо потрапив у біду, не нарікай, а просто шукай вихід”».

Джуффа знайшла такий вихід, ставши модельєром. Колись мріяла опановувати цей фах у Парижі, але не вийшло. Допомогли знання, здобуті в юності в Камеруні. Тепер створює різноманітне вбрання з африканських тканин.

[Нгемакуе Джуффа Віані, модельєр]:

«Робота з цією тканиною дає мені змогу бути дотичною до моєї культури та батьківщини, до свят, які проходять у нас в Африці, у Камеруні».

Дизайнерка заснувала бренд «Віані де Марсо» два роки тому. Справи пішли так добре, що вона може наймати інших мігрантів.

[Вероніка Ванійку Маге, мігрантка та модель]:

«Дивовижно бачити щось таке. Особливо коли жінка, яка пережила гноблення та страждання, створила щось значуще, як-от свій бренд. Такі люди виражають себе не тільки за допомогою слів, а й творчості».

Ну а модельєр надіється розповісти свою історію всьому світові й прославити рідну культуру.

12. Найбільша у світі природна ковзанка відкрилась у Канаді

Знаменита ковзанка відкрилася

Оттава, Канада

Найбільша у світі природна льодова ковзанка відкрилася в Оттаві — столиці Канади. Це частина каналу Рідо, що проходить через центр міста.

Протяжність ковзанки — 7,8 кілометра. Багато років вона була найдовшою у світі. 2008-го першість перейшла до ковзанки в канадському місті Вінніпег — її довжина 8,54 кілометра. Але ковзанка в Оттаві ширша, тому вона й далі найбільша у світі. Її площа дорівнює площі 90 олімпійських хокейних полів.

[жителька Оттави]:

«Я дуже хвилююся, бо ще не каталася на ковзанах на каналі. Тож сьогодні особливий день».

Торік ковзанка не працювала, бо зима була м’якою, і канал недостатньо промерз. Її відкривають тільки тоді, коли товщина льоду не менша ніж 30 сантиметрів. Для цього щонайменше десять днів поспіль на вулиці має стояти мороз нижчий за 10 градусів.

Канал Рідо проклали в першій половині XIX століття на випадок вторгнення США. Зараз він сполучає Оттаву та Кінгстон. Його довжина — 202 кілометри. Канал є у списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

Узимку льодова ковзанка стає частиною фестивалю «Вінтерлюдія». Під час свята проходить багато заходів, зокрема конкурси крижаних та снігових скульптур, музичні концерти та льодові вистави, а також масове катання на ковзанах.

13. Медитацію викладають учням старших класів в одній з австралійських шкіл

Медитація для школярів

штат Квінсленд, Австралія

У цій середній школі Таунсвілла, що в австралійському штаті Квінсленд, обідня перерва вже закінчилася, але учні поки що не повертаються до класу.

Щотижня впродовж усього минулого року для школярів проводили так звані заняття з усвідомленості. Вони спрямовані на те, щоб заспокоїти розум у напруженій ситуації.

[Жасмін Гілі-Пеган, викладач]:

«Пригніченість, тривога, цифрова залежність — усе це впливає на добробут нашого наступного покоління».

Програма «Перезавантаження молодості» використовує такі методи, як медитація та глибоке дихання. Вона дає учням інструменти, які допомагають стати психологічно стійкішими.

[Жасмін Гілі-Пеган, викладач]:

«У 75 відсотків людей, які страждають на психічні розлади, процес почався у віці до 25 років. Нині як ніколи важливо, щоб ми брали активну участь у психічному та емоційному здоров’ї нашого наступного покоління».

Учителі помітили, що учні стали уважнішими. Також поліпшилася поведінка.

[Брі Кленсі, учителька]:

«Ми помічаємо, що уроки починаються набагато спокійніше. Школярі взаємодіють одне з одним набагато позитивніше. Це створює в класі спокійнішу атмосферу й дає змогу більше зосередитися на навчанні».

Школярі кажуть, що почуваються краще.

[школяр]:

«Це допомогло мені розслабитися, заспокоїтися й уникнути великого стресу».

[школярка]:

«Я відчуваю менше занепокоєння в тілі та у свідомості».

Це не перша школа в Австралії та у світі, яка застосовує таку методику. Проте фахівці зазначають, що треба зробити більше.

[Таня Дойл, працівниця Університету Джеймса Кука]:

«Практики, які допомагають усунути психологічні травми, дають змогу молоді навчитися саморегуляції та відчути себе у безпеці, дістати підтримку в класі».

14. У вірменському місті Гюмрі ще не перевелися ковалі

Ковальське ремесло

Гюмрі, Вірменія

Гарік Папоян із вірменського міста Гюмрі — коваль у сьомому поколінні. Давнє ремесло опановував з малих літ. І хоча до XX століття у Вірменії ковалів було чимало, але саме в Гюмрі ця майстерність стала унікальною. Знання передаються від покоління до покоління.

[Гарік Папоян, коваль]:

«Якщо це в крові, якщо це подобається, то приходиш (у майстерню), допомагаєш і поступово, дуже повільно цього навчаєшся. Починаєш щось робити, допомагати, і стає приємно, що можеш допомогти батькові. Отак і стаєш ковалем».

У Гюмрі кували ворота, двері, люстри та інші предмети. Багато виробів і зараз прикрашають будівлі міста, завдяки чому місцева архітектура набула власної ідентичності.

У Гюмрі й нині багато ковалів, але Гаріка непокоїть майбутнє ремесла.

[Гарік Папоян, коваль]:

«Якщо хтось має зварювальний апарат чи шліфувальну машину, вони починають створювати щось схоже на те, що роблять ковалі, і називають себе ковалями. Але традиційне ковальство може скоро зникнути. Зараз усі віддають перевагу сучасним інструментам і забувають про старі способи».

На думку фахівців, ковальське ремесло в Гюмрі вирізняється художнім підходом. Навіть величезні вироби здаються витонченими через ажурний візерунок.

[Агасі Тадевосян, фахівець із культурної антропології]:

«Гюмрі став місцем художнього ковальства, а не тільки містом, де зберігають традиції ковальського ремесла».

Водночас Гарік не втрачає надії. Збирається навчати племінника. Каже, що всі чоловіки в їхній родині стають ковалями.

[Гарік Папоян, коваль]:

«Усе залежить від любові. Якщо вона в крові, коли любиш це діло й усе розумієш, це не можна втрачати».

Торік у грудні ковальське ремесло міста Гюмрі внесли до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

15. Конкурс портретного живопису NTD пройшов у Нью-Йорку

Конкурс портретного живопису NTD

Нью-Йорк, США

6-й Міжнародний конкурс портретного живопису NTD пройшов у Нью-Йорку. На виставці фіналістів — 60 нагороджених картин у стилі реалізму. Їх написало близько 50 художників із понад 20 країн.

Завдання конкурсу, який організував міжнародний телеканал NTD, — використати цей вид мистецтва для відродження традиційних цінностей та позитивних ідеалів, таких як праведність, краса та співчуття.

Цікаво, що золотих призерів цього року журі не обрало. А ось срібну нагороду отримав триптих «Милосердя Будди». Його написали три художники з Японії і Тайваню.

[Цай Шаохан, срібний призер]:

«Ці картини дуже великі, і багато персонажів. На початку процесу проєктування, щоби поєднати всі три картини в одну, нам довелося дуже багато планувати. Кожен із нас, напевно, має принаймні 20–30 ескізів до кожної роботи».

Картина Ши Жуцзян із Тайваню під назвою «Вибір совісті в умовах політичних переслідувань» отримала премію «Абсолютний гуманізм». Шість художників також отримали нагороду за визначну техніку, а два художники — премію «Видатна молодь».

Цей портрет дівчинки, на ім’я Вівіан, здобув бронзову нагороду. Його написав Джон Дарлі. Каже, що перед цим він провів час із сім’єю дівчинки в горах.

[Джон Дарлі, бронзовий призер]:

«Я дуже вдячний за те, що NTD влаштовує такий чудовий конкурс, на якому ми всі можемо зібратися разом та насолодитися роботами одне одного. Це фантастичний час».

Також на конкурсі вручили 35 почесних грамот. Одну з них отримав Кен Гошен.

[Кен Гошен, учасник конкурсу]:

«Цей конкурс справді унікальний тим, що в ньому особливу увагу приділяють класичній естетиці та ідеалам істинної та чистої краси».

Шанувальники мистецтва могли безплатно оглянути картини фіналістів у клубі «Салмагунді».

Альбом із цьогорічними роботами випустять невдовзі після завершення конкурсу.

16. 200 дронів показали світлове шоу в нічному небі Мадрида

Шоу дронів

Мадрид, Іспанія

Світловим шоу в нічному небі помилувалися жителі та гості Мадрида. Двісті дронів сформували зображення визначних пам’яток світу, зокрема Тадж-Махалу, Ейфелевої вежі, статуї Свободи, Сіднейського оперного театру, Великого сфінкса в Гізі, а також римського Колізею, статуї Христа-Спасителя та піраміди мая.

Світлове шоу пройшло з нагоди відкриття в Мадриді міжнародної виставки, яка присвячена всьому, що пов’язане з туристичною індустрією. Вона пройде в 44-те.

У заході беруть участь різні країни світу. Кожна займає окремий майданчик. Експоненти ознайомлюють гостей виставки з туристичними визначними місцями своєї країни та місцевим сервісом.

Також на виставці проходять семінари та навчання для працівників туріндустрії.

Виставка триватиме п’ять днів. Організатори очікують, що цього року її відвідає 250 тисяч осіб.

17. Як панди граються на снігу в зоопарку у Бельгії

Панди насолоджуються снігом

Брюжлет, Бельгія

Снігопади в Бельгії комусь завдали клопоту, а для панд-близнюків зоопарку «Пайрі Дайза» це несподівана розвага. Бао Ді та Бао Мей залюбки граються на снігу. У їхньому природному середовищі така погода не рідкість.

Сніг не налякав і тигрів. Білим ведмедям до холоду теж не звикати. А канадські вовки просто насолоджуються морозною погодою. Чудово почуваються й ангорські кози.

У зоопарку — 7500 мешканців. Багато хто зараз уважає за краще залишатися в теплих закритих вольєрах. Але цікавість часом бере верх.

[Клер Гліссан, працівниця зоопарку]:

«Наприклад, саймірі — білячі мавпи. Їм цікаво відкрити для себе цю нову речовину: відчути запах, розглянути колір і, можливо, відчути холод на кінчику носа. Сніг для тварин — це швидкоплинна втіха».

Зоопарк «Пайрі Дайза» розташований на території колишнього абатства. Тож гості можуть милуватися не лише тваринами, а й архітектурою старовинних відновлених будівель.

Синоптики обіцяють, що найближчими днями в Бельгії буде невеликий сніг та утримається мінусова температура.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: