24.01.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 16 по 20 січня)

Огляд світових подій (з 16 по 20 січня)

1. Смертельна тиснява в Ліберії: 29 загиблих Смертельна тиснява Монровія, Ліберія Щонайменше 29 осіб, зокрема одинадцять..

Дата завантаження: 2024-04-23

video

1. Смертельна тиснява в Ліберії: 29 загиблих

Смертельна тиснява
Монровія, Ліберія

Щонайменше 29 осіб, зокрема одинадцять дітей та вагітна жінка, загинули у смертельній тисняві в Ліберії. Трагедія сталася під час богослужіння в церкві в Монровії.

За словами очевидців, тиснява почалася, коли група бандитів спробувала пограбувати вірян. Злочинці мали холодну зброю. Налякані люди побігли, дехто почав падати, і їх затоптали.

[Саламарту Голліс, постраждала]:
«Ми зі сестрою підійшли до воріт і побачили багато людей. Вони штовхалися, падали, протискалися. Я сказала сестрі: “Повернімося”. Але ми не змогли».

Жінка пам’ятає, як упала на землю і по ній почали ходити. Потім знепритомніла. Отямилася вже в лікарні.

Деякі постраждалі в дуже тяжкому стані. Лікарі кажуть, що загиблих може стати більше. Біля лікарні зібралися люди, котрі хочуть дізнатися про долю родичів.

[брат постраждалої]:
«Я хочу побачити сестру. Хочу, щоби мені її показали. Якщо побачу її живою, тоді повірю, що з нею все гаразд».

Поліція подію поки ніяк не коментує. Каже, що веде розслідування.

У Ліберії діють вуличні банди. Їхні члени, озброївшись вогнепальною зброєю та мачете, часто грабують людей.

Президент країни оголосив триденну жалобу за загиблими.

2. Бруд, руйнування та попіл: свіжі кадри з потерпілого від вулкана Королівства Тонга

Свіжі кадри катастрофи
Королівство Тонга

Дороги в попелі, уламки та бруд. Такий вигляд мають вулиці найбільшого острова Королівства Тонга. Свіжі кадри показують масштаб лиха. Минулого тижня тут сталося виверження підводного вулкана Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай. І донедавна зв’язок з острівною державою було втрачено.

Оцінити точні збитки, як і раніше, складно. Відомо, що троє людей загинуло. Також виверження спричинило цунамі, яке вдарило по архіпелагу та завдало великих руйнувань. Висота хвиль подекуди сягала двох метрів.

Королівство Тонга — це 177 островів, переважно безлюдних. Після виверження усі 105 тисяч його мешканців залишалися без телефонного зв’язку та інтернету. Наразі комунікації частково відновили.

Ця жінка працює журналісткою. Розповідає, як справи у столиці та найбільшому місті Тонги — Нукуалофі.

[Маріан Купу, місцева журналістка]:
«Зараз усі в Нукуалофі взялися за прибирання попелу. З дахів, дерев, офісних будівель, автомобілів — звідусіль. Найбільше турбуємося про чисту питну воду. У наші два баки потрапив вулканічний попіл».

Австралія, Нова Зеландія та інші країни відправляють до королівства гуманітарну допомогу. Її везуть вантажні літаки та кораблі. Серед іншого, на острови доставляють воду та обладнання для опріснення морської води.

Під час виверження хмара попелу піднялася на висоту майже 40 кілометрів і розтяглася на 260 кілометрів. Коли вона досягла головного острова архіпелагу, що за 60 кілометрів від вулкана, то перетворила день на ніч. Було чутно вибухи. З неба падало дрібне каміння та попіл.

Два найближчих до вулкана безлюдних острови було майже повністю знищено. Один втратив 70 % своєї площі, другий — приблизно половину.

3. Новим головою Європарламенту обрали політика з Мальти

Обрано голову Європарламенту
Страсбург, Франція

Новим головою Європейського парламенту стала мальтійська політикиня Роберта Мецола. Голосування відбулось у французькому Страсбурзі. Мецола перемогла двох інших кандидатів-жінок, набравши 458 із 616 голосів. Другий тур не потрібен.

Новий спікер належить до Націоналістичної партії Мальти, яка входить до правоцентристської Європейської народної партії.

43-річна Мецола стала наймолодшим головою Європарламенту та першою жінкою-спікером за останні 20 років. Вона змінила на цій посаді соціаліста Давида Сассолі, який помер минулого тижня. Йому було 65 років.

З 11 січня Мецола виконувала обов’язки голови, а тепер залишиться на цій посаді на два з половиною роки.

[Роберта Мецола, голова Європарламенту]:
«Дякую вам, дорогі члени Європарламенту. Для мене честь, що ви покладаєте на мене таку відповідальність. Я обіцяю робити все можливе, щоб працювати для цього парламенту та на благо всіх громадян ЄС».

Європейський парламент представляє 450 мільйонів громадян ЄС і називає себе серцем європейської демократії. Цей законодавчий та представницький орган безпосередньо обирають громадяни Євросоюзу.

Європарламент розділяє законодавчі функції із Радою ЄС, а також спільно з нею визначає бюджетну політику Євросоюзу. Також він контролює діяльність Європейської комісії.

4. Англія скасувала COVID-сертифікати й маски

Найвільніша в Європі
Англія скасувала протиковідні правила

Британський прем’єр оголошує, що Англія відкривається. Тут скасовують суворі карантинні правила.

[Борис Джонсон, прем’єр-міністр Великої Британії]:
«В Англії ми скасовуємо обов’язкові COVID-сертифікати».

Велика Британія була першою країною світу, яка обмежила міжнародні подорожі через штам омікрон. У грудні уряд знову порадив людям працювати з дому, носити маски й пред’являти COVID-сертифікати. Однак в Англії тепер обмеження знімають.

[Борис Джонсон, прем’єр-міністр Великої Британії]:
«Відтепер уряд більше не просить людей працювати з дому, і тепер люди можуть вільно обговорювати зі своїми роботодавцями умови повернення до офісу. Також уряд більше не вимагатиме обов’язкового носіння масок».

Міністр охорони здоров’я країни каже, що послаблення стали можливими завдяки успішній програмі протидії вірусу.

[Саджид Джавід, міністр охорони здоров’я Великої Британії]:
«Додаткові щеплення в нас зробило найбільше громадян серед країн Європи. Ми створили найбільшу програму тестування й закупили найбільше противірусних препаратів у Європі. Сьогодні ми йдемо ще далі».

Попри те, що кількість нових випадків зараження через омікрон у Великій Британії зросла до рекордного рівня, смертей і госпіталізацій не побільшало.

Прем’єр каже, що країна зможе нормально сусідити з вірусом. Він також зазначає, що найближчим часом може переглянути правило обов’язкової самоізоляції для тих, у кого виявили COVID.

Слід зазначити, що Шотландія, Уельс і Північна Ірландія впроваджували власні антиковідні правила. Вони суворіші, ніж в Англії. Але останніми днями їх теж послаблюють.

5. В Індії запровадили комендантську годину на тлі спалаху COVID

Новий спалах COVID
Індія

Комендантська година й порожні готелі. В Індії посилюють антиковідні заходи на тлі поширення штаму омікрон. У багатьох містах обмежено свободу пересування у вихідні. На дорогах — перевірки.

[Удія Суріян, співробітник поліції Мадурая]:
«Ми пропускаємо тих, хто їде до лікарні. Також дозволено їхати на весілля, але має бути запрошення».

Пересуватися між містами та штатами також можуть ті, хто щойно прибув літаком чи поїздом. Але потрібно показувати квитки.

У деяких штатах учнів перевели на онлайн-навчання. Заборонено збиратися групами чисельністю понад 25 осіб. Магазини з другорядними товарами вихідними закриті. Заповнюваність ресторанів і готелів не має перевищувати 25 %.

Власники готелів нарікають на збитки.

[Судгаршан, власник готелю]:
«Наш готельний бізнес уже й так постраждав через три локдауни. Ми зазнаємо збитків, тому просимо владу змінити правила комендантської години у вихідні й дозволити нам працювати з 50-відсотковою заповнюваністю».

А це Дармсала. Зазвичай тут багато туристів, але не тепер. Навіть місцеві жителі менше виходять надвір, бо бояться заразитися коронавірусом.

[Ашвіні Бгамба, голова Асоціації готельного бізнесу й туризму]:
«У наших готелях скасували майже всю броню на наступний місяць. Якщо невдовзі ситуація не поліпшиться, то, як і минулого сезону, у бізнесі буде спад».

В Індії чисельність нових хворих на COVID зростає з кінця грудня. Ось уже як кілька днів виявляють понад 250 тисяч заражених за добу. Але смертей не побільшало.

За весь час пандемії в країні виявили 37 мільйонів заражень. Померло 480 тисяч осіб.

6. У Гонконгу умертвлять більш як 2000 хом’яків

Хом’яків умертвлять
Гонконг, КНР

У Гонконгу закриваються всі магазини, де продають хом’яків. Також у місті вбили коло 2000 цих гризунів, бо вони можуть бути переносниками коронавірусу.

[Люн Сіуфай, голова департаменту сільського господарства Гонконгу]:
«Загалом було досліджено 78 хом’яків, шиншил та кроликів. Одинадцять з усіх зразків показали попередню позитивну реакцію. Це все були хом’яки».

Поки ввесь світ намагається навчитися з коронавірусом співіснувати, Пекін заявляє, що веде щодо SARS-CoV-2 політику абсолютної нетерпимості.

Поки що офіційно не підтвердили, що тварини можуть стати розносниками коронавірусу серед людей. Але хом’яків Гонконгу це, схоже, не врятує.

[Люн Сіуфай, голова департаменту сільського господарства Гонконгу]:
«Ми протестуємо тварин на наявність ковіду, а потім гуманно їх умертвимо. Усе це треба для громадської безпеки та здоров’я людей».

Гонконг — не перше місце, де тварин умертвляють через пандемію. Так, торік у вересні в китайському Харбіні приспали трьох котів.

А в Данії забили всі 17 мільйонів норок після того, як вірус передався від однієї з них людині.

7. Електричні концепт-кари показали на Токійському автосалоні

Токійський автосалон
Японія

Концепт-кари японських виробників продемонстрували на автосалоні в Токіо. На їхньому тлі виділяється спортивне купе компанії Subaru. Розробляють гіперкар уже два роки. Силова установка складається із чотирьох електромоторів, які в сумі видають більш як 1000 кінських сил.

[Ясуо Хіраока, голова відділення Subaru Tecnica International]:
«У світі автоспорту настійно рекомендують обходитися без шкідливих вихлопів. Зараз важливо випускати спортивні автомобілі на синтетичному пальному чи повністю електричні».

Lexus показав зразок двомісного квадроцикла для відпочинку на природі. Його силовий агрегат працює на водневому пальному.

Honda привезла на автосалон сімейний мінівен Step WGN шостого покоління. У лінійці буде й модель із гібридною силовою установкою.

На виставці дебютує одразу сім концепт-карів Mitsubishi. Серед них й електричний кей-кар. Зовні його дизайн нагадує кросовер. Новинка надійде в продаж навесні цього року.

Виставку присвячено автоспорту й заводському тюнінгу. У ній беруть участь тільки японські виробники.

8. «Цибуля без сліз» з’явиться в магазинах Великої Британії

«Цибуля без сліз»
Велика Британія

24 роки селекції та п’ять мільйонів доларів. Результат – «цибуля без сліз». Так називають цей новий для Європи сорт сільськогосподарської рослини. Незабаром його почнуть продавати в британських супермаркетах.

[Роберт Олдершоу, директор сільськогосподарської компанії]:
«Шкірка в неї світліша й більше лущиться, а британська цибуля – темно-коричневого кольору. Однак розмір, форма і все інше – як у звичайної цибулі».

Щоб створити такий овоч, фахівці виводили гібриди негострих сортів цибулі аж поки досягли мети.

[Роберт Олдершоу, директор сільськогосподарської компанії]:
«Вона майже не гостра як порівняти зі звичайною цибулею. У ній значно менше природних сполук, які спричиняють сльози».

Чим довше така цибуля лежить, тим менше сліз спричиняє. Тому в продаж надійде торішній урожай, зібраний в Іспанії.

Пакунок із трьох цибулин коштує півтора фунта стерлінгів – це коло 50 гривень. Утричі дорожче, ніж звичайна. Платити готові не всі.

[Кеті Брайсон, кулінарний блогер]:
«Платити втричі більше лише для того, щоб не плакати — для мене це зайве. Мій бюджет обмежений. Цибуля вважається дешевим продуктом. Якби мені треба було нарізати багато цибулі, то, мабуть, і купила б. Але в таких випадках я купую вже нарізану й заморожену цибулю».

За словами постачальників, на ціну впливають транспортні витрати й невелика врожайність нового гібрида. Також треба окупити селекцію. До речі, у США таку цибулю продають уже чотири роки.

9. Австралієць у 72 роки відкрив свою молочну ферму

Молочна справа
Квінсленд, Австралія

Стен Джонстон — нетиповий австралійський пенсіонер. У 72 роки він став фермером.

[Стен Джонстон, фермер]:
«Це гарний спосіб життя, бо я можу й далі працювати. І можу щось робити на цій фермі ще 10–15 років».

35 років тому Стен уже вів молочне господарство. Тоді в усій країні було майже 22 тисячі молокозаводів. Наразі їх менш як 5000. І щороку сотні й далі закриваються.

Нещодавно до Стена долучився і його син Вейд. Каже, що йому подобається, бо можна більше часу проводити із сім’єю.

[Вейд Джонстон, фермер]:
«Доводиться щодня старанно працювати. Проте я хочу мати таку роботу, щоб майже постійно бути з ріднею».

Молочна галузь Австралії має багато проблем. Це і посуха, і зростання цін. Але останнім часом австралійці стали більше цінувати фермерські товари. Багато підприємств знову процвітають.

[Чарльз Макелгон, працівник держоргану з розвитку молочної галузі]:
«Окремі виробники, окремі компанії справді отримують вигоду від цього й намагаються забезпечити продукцією австралійських споживачів, які дійсно хочуть, щоб австралійська молочна промисловість досягла успіху».

А ця сім’я не просто хоче заробити, а вкладає душу у свою справу.

[Вейд Джонстон, фермер]:
«Я просто зосереджений на своїй крихітній фермі в моєму маленькому світі й намагаюся зробити все максимально продуктивним, а також чистим та корисним».

10. Гострі камені й безсонні ночі: як тренуються майбутні елітні військовики Тайваню

Тренування спецпризначенців
Тайвань

У Юйвей, волаючи від болю, повзе «Дорогою в небеса». Так називають довгу смугу з гострого каміння — останнє випробування на виснажливих 10-тижневих курсах.

Подолавши останній біль завдовжки 100 метрів, цей курсант увійшов до елітних спецвійськ Тайваню під назвою «Морська розвідка й патрулювання».

[У Юйвей, випускник курсів]:
«Перші три дні дуже виснажливі. Але потім стає легше, бо тіло звикає. Та однаково без сили волі й цілеспрямованості не впоратися».

На початку курсу був 31 боєць. До кінця дійшло 15. Завершує навчання так званий «пекельний тиждень».

[У Юйвей, випускник курсів]:
«Найскладніше — це керувати часом, бо на відпочинок взагалі нічого не залишається. Може, бути 15 хвилин, щоб сходити в туалет і попити води, і вже починається наступне завдання».

На сон часу майже не лишається. Багато хто не витримує фізичного й психічного навантаження, і непритомніє. Приводять їх до тями холодною водою зі шланга.

[Ся Бочжунь, учасник курсів]:
«На третій і четвертий день (“пекельного тижня”), коли прокинувся від свистків, я подумав, що не можу підвестися від втоми, але зараз усе почнеться заново. Однак постійно нагадував собі, що маю зустрітися зі сім’єю на “Дорозі в небеса”. Я давно не бачив рідних. Це мене мотивувало».

У разі війни з КНР ці бійці робитимуть нічні вилазки на човнах, досліджуючи позиції ворога й здійснюючи невеликі напади. Для цього треба витривалість та чудова фізична підготовка.

[Чжень Шоулінь, інструктор]:
«Ми такі суворі, бо потрібно тренувати їхню силу волі. Наш підрозділ спеціальний, тому під час війни нам треба мати сильнішу волю й розвиненіші фізичні здатності, ніж іншим підрозділам».

Багато часу курсанти проводять у морі чи басейні — вчаться надовго затримувати дихання, плавати в повному екіпіруванні та займати позиції на березі з моря. Іноді за добу вдається поспати лише п’ять хвилин.

[Чжень Шоулінь, інструктор]:
«Якщо вони витримають, то зможуть рухатися далі, якщо ні — їх відсторонять».

Усі курсанти — добровольці. Тобто їх ніхто не примушує проходити через всі ці страждання. Що ж їх мотивує?

[У Юйвей, випускник курсів]:
«Я не боюся смерті, бо люблю Тайвань. Я без вагань віддам за нього життя».

11. «М-Спорт», «Хонда» й «Тойота» показали свої боліди для Чемпіонату світу з ралі

Ралі-кари сезону 2022 року
Зальцбург, Австрія

Команди Чемпіонату світу з ралі «М-Спорт», «Хонда» й «Тойота» продемонстрували свої автомобілі для майбутнього сезону. Цього року діє новий технічний регламент.

Тепер ралі-кари оснащено гібридною силовою установкою з електродвигуном потужністю 100 кВт і двигуном внутрішнього згоряння об’ємом 1,6 літра. Обидва в сумі видають до 500 кінських сил. Водночас ДВЗ працює на екологічно чистому пальному.

[Мохаммед бін Сулаєм, президент Міжнародної автомобільної федерації]:
«Спочатку співпрацювати з виробниками було непросто. Вони казали, що електрифікація автомобілів не розв’яже всіх проблем. Але гібрид, що працює на екологічно чистому пальному, це шлях».

Президент Міжнародної автомобільної федерації вважає, що технічні зміни додадуть складнощів усім командам, пілотам та змаганням загалом. Утім, автоперегонники готові до випробувань.

[Тьєррі Невіл, автоперегонник]:
«Ми нетерпляче чекаємо. Ніхто не знає, де виникнуть труднощі. Тому є хвилювання, відчуття невідомості, і попереду на нас чекають усілякі проблеми й випробування».

[Елфін Еванс, автоперегонник]:
«Усе це, як і раніше, здається дуже новим, тому всі ми хвилюємося, бо не знаємо, як виступимо, як зможемо керувати оснащеним інакше автомобілем і як змусимо цей новий агрегат працювати якнайліпше».

Чемпіонат світу з ралі пройде в 50-е. Він стартує цього тижня в Монте-Карло, а завершиться в листопаді в Японії. Загалом заплановано 13 перегонів на чотирьох континентах.

12. Стародавній обряд: 100 коней стрибнули через багаття в Іспанії

Очищення вогнем
Сан-Бартоломе-де-Пінарес, Іспанія

Цокіт копит і яскраве полум’я багаття. Десятки вершників женуть своїх коней через вогонь. Так, в іспанському містечку Сан-Бартоломе-де-Пінарес проходить свято Лас Люмінаріас.

[жителька Сан-Бартоломе-де-Пінареса]:
«Для нас це особлива, чарівна ніч. Вона чарівна для всіх, а для нас, місцевих жителів, тим паче, бо це традиція».

Цього разу через багаття стрибнули 100 коней. Обряд звичний, як їм, так і вершникам.

[Герман Мартін, вершник]:
«Я їжджу верхи із 7 років. Пропустив лише раз, коли служив в армії».

[Альберто Мартін, вершник]:
«Для мене це найособливіший день року. Ми змалку живемо думками про нього. Подивіться — у мене сльози на очах».

Торік святкування скасували через карантинні обмеження. Але цього разу все як зазвичай.

Свято проходить напередодні Дня святого Антонія — покровителя тварин. Стрибок через вогонь це ритуал очищення. Місцеві жителі вірять, що після нього кінь буде здоровим і неушкодженим увесь рік.

[житель Сан-Бартоломе-де-Пінареса]:
«Цьому звичаю тисяча років. Щоб тварини не захворіли, священники благословляли їх вогнем. Коні стрибали й очищалися».

Перед обрядом хвости та гриви коней обстригають або заплітають, щоб не спалахнули. Після фестивалю тварин оглядають ветеринари. Постраждалих не було жодного разу.

13. ЮНЕСКО рятує майстерність будувати човни вікінгів

Човни вікінгів зберігають
ЮНЕСКО поповнила список

Ці данські студенти веслують на дерев’яному човні, який має багату історію. Нордичні племена тисячу років тому будували дуже схожі судна.

Мистецтво їх вироблення живе й досі. Але майстрів дедалі менше. Саме тому нещодавно ЮНЕСКО внесла цю традицію до свого списку нематеріальної спадщини. Заявку спільно подали Данія, Фінляндія, Ісландія, Норвегія та Швеція.

Якщо конкретніше, то до списку потрапив спосіб створення клінкерів, тобто суден з обшивкою край на край. Як їх робили за часів вікінгів, можна побачити у данському музеї, що за 30 кілометрів від Копенгагена. Тут є колекція з п’яти дерев’яних суден XI століття.

[Тріона Соренсен, куратор музею]:
«Коли будуєш край на край, то корпус виходить досить рухливим, та водночас напрочуд міцним. Тобто вони виробляли такі судна, яких у цій частині світу в той час не бачили».

Раніше на таких човнах рибалили, а також перевозили всілякі речі, товари та людей. Сьогодні їх використовують під час святкових регат і спортивних заходів.

[Тріона Соренсен, куратор музею]:
«Якби не було цих човнів, то не було б й ери вікінгів. Це безперечно. Вони ніколи не вийшли б за межі Скандинавії, а залишилися б на території сучасних Данії, Швеції та Норвегії. Ці судна дали їм змогу розширити обрії».

У минулому майстерності будівництва клінкерів починали навчатися ще замолоду. Це тривало коло десяти років.

[Сорен Нільсен, директор майстерні з виробництва човнів]:
«Сьогодні клінкерних суден не так багато. Ми бачимо, що майстерність їх створення, знання того, як на них ходити, а також як будувати невеликі рибальські судна поступово зникають».

У Данії лишилося коло 20 майстрів, які вміють робити клінкери. У всій Європі — щонайбільше двісті. Є надія, що статус ЮНЕСКО допоможе відродити майстерність, що зникає.

[Сорен Нільсен, директор майстерні з виробництва човнів]:
«Ви не зможете знайти в книгах, як будувати ці човни. Якщо хочете стати хорошим майстром, потрібно побудувати багато човнів. Ось так просто».

14. Італія відзначає День піци

День піци
Рим, Італія

Для піцейоло Рима цей тиждень видався дуже жвавим. 17 січня святкують Всесвітній день піци. І всі прагнуть скуштувати одну з найзнаменитіших страв Італії.

Цього дня також ушановують святого Антоніо-Абате. Його вважають покровителем пекарів, зокрема й тих, які готують піцу.

Традиція приготування цієї страви потрапила до списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО у 2017 році. Згідно з визначенням, вона включає замішування тіста, надання йому форми за допомогою обертових рухів, а також випікання піци в печі на дровах.

У ЮНЕСКО зафіксовано, що піцу вперше почали готувати в Неаполі, де живе коло 3000 піцейоло.

А шеф-кухар Франческо Фйоре працює в центрі Рима. Тут спеціалізуються на римській піці. Її тісто тонке й хрумке. А в неаполітанської, навпаки — товсте й пухке.

Каже, що найпоширеніша піца — це «Маргарита». У ній є соус із томатів, а ще моцарела та базилік. Але часто замовляють таке, до чого італійці не звикли.

[Франческо Фйоре, піцейоло в Римі]:
«Ананасова піца — це піца, яку ми робимо нечасто, бо її просять переважно американські туристи. Це відома гавайська піца з начинкою з “Маргарити”. Коли її дістають із печі, додають також шматочки ананаса й шинку. Я ніколи її не куштував».

Багато відвідувачів із подивом виявляють, що потрапили на свято.

[Глорія Монтавес, туристка з Іспанії]:
«Ми приїхали до Італії, і насправді я і гадки не мала, що сьогодні День піци. Ми з друзями вирішили замовити тут у Римі смачну піцу. Мені подобається така їжа, бо є багато її видів».

[Антонелла Мелоні, відвідувачка]:
«Сьогодні Всесвітній день піци. Ми цього не знали, але в нас була чудова туристична прогулянка Римом, яка закінчилася піцою із цибулею і тунцем. Потім знову погуляємо, щоби все переварити».

Згідно з легендою, піцу «Маргариту» назвали так на честь королеви Маргарити Савойської. А її начинка — це кольори італійського прапора.

15. На каналах Амстердама роздавали безплатні тюльпани

Сезон тюльпанів розпочався
Амстердам, Нідерланди

Човен у вузькому каналі з букетами тюльпанів на борту. Що може бути більш голландським, ніж це?

Судно пливе каналами Амстердама. З нього перехожим безплатно роздають букети.

Так тут відзначають Національний день тюльпана й початок сезону вирощування цих яскравих квітів — головної статті експорту нідерландських фермерів.

Зазвичай організатори щороку оформляють гарні клумби напроти королівського палацу на площі Дам. Але цього разу подумали, що вони так спричинять скупчення людей, що небажано під час пандемії.

[Арджан Сміт, голова фонду – популяризатора тюльпанів]:
«Тюльпани — дуже популярні квіти, бо вони бувають найрізноманітніших відтінків. Вони також не дуже дорогі. Їх можна купити за 3–5 євро, і водночас щотижня на столі буде новий букет».

Роздавати квіти допомагає відомий нідерландський комік Андре ван Дейн. Він має роздати тисячі букетів за допомогою сачка.

[жителька Амстердама]:
«Я часто купую тюльпани. На ринку вони всюди цілий рік. Мені подобається, що вони щороку роблять це на початку сезону тюльпанів. Просто заряджаєшся щастям, коли бачиш чудові квіти».

А виробники тюльпанів надіються, що їхні квіти відвоюють велику частку ринку Європи. Особливо з огляду на те, що американським та африканським продавцям троянд стало складніше привозити свою продукцію до інших країн через підвищення транспортних витрат.

[Арджан Сміт, голова фонду – популяризатора тюльпанів]:
«Вантажні літаки дуже дорогі. Ось чому на європейський ринок прибуває мало квітів. А ми вирощуємо багато тюльпанів. Продаємо їх у Німеччині, Бельгії, Франції».

У п’ятницю влада Нідерландів послабила протиковідні обмеження. Запрацювали магазини з товарами не першої потреби, університети, спортклуби та перукарні. Проте бари, ресторани, музеї і театри досі закриті.

16. Гігантські тигри й стрибок у майбутнє: світлове шоу на берегах Темзи

Світлове шоу на електростанції
Лондон, Велика Британія

Вхід до історичної лондонської електростанції «Баттерсі» охороняє червоний тигр, який неначе зроблений з паперу. У Лондоні на березі Темзи почався фестиваль світла.

Ця інсталяція змушує відвідувачів порухатися в холодну погоду. Фігура глядача перетворюється на піксельне зображення з 1200 квадратиків, яке під час наближення до нього збільшується, а під час віддалення, навпаки, зменшується.

[Карлін Фієр, представниця електростанції]:
«Це інтерактивний експонат, з яким можна зробити фото. Дітям та сім’ям буде цікаво».

Вугільна ТЕС «Баттерсі» працювала з 30-х до 80-х років минулого століття. На піку виробництва давала Лондонові п’яту частину необхідної електроенергії. Так, завдяки їй вогні горіли в будівлі парламенту та в Букінгемському палаці.

Однак зараз вона вже не працює.

[Карлін Фієр, представниця електростанції]:
«Фестиваль світла ідеально поєднується з найтемнішими місяцями року. Чудовий привід побути на свіжому повітрі, розім’яти ноги, підняти настрій та розважитися темними вечорами».

А ця інсталяція називається «Біжи далі». Її створив італійський художник Анджело Бонелло.

[Анджело Бонелло, автор інсталяції]:
«Я дуже здивувався тому, наскільки вона поєднується з електростанцією “Баттерсі”. Ця станція більше не забруднює повітря. Вона оновилася. Тепер це місце, де можна проводити час і зустрічатися з людьми. Тобто це стрибок у майбутнє».

Фестиваль світла в «Баттерсі» проходить уже другий рік. Загалом заплановано шість шоу. Завершаться заходи наприкінці лютого.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: