29.12.2024
Телеканал NTD

Огляд світових подій (з 23 по 28 січня)

Огляд світових подій (з 23 по 28 січня)

1. Польща збудує мур на кордоні з Білоруссю Прикордонний мур Польща Польща будує мур на кордоні..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

1. Польща збудує мур на кордоні з Білоруссю

Прикордонний мур
Польща

Польща будує мур на кордоні з Білоруссю. Він протягнеться на майже 200 кілометрів. Це підтвердили в прикордонній службі.

Також після численних скарг екологів в огорожі вирішили зробити дірки.

[Анна Михальська, представниця польської прикордонної служби]:
«На всій цій смузі завдовжки 186 кілометрів буде 22 п’ятиметрових отвори для тварин. Їх розмістять не навмання — ми керуватимемося міграційними звичками тварин. Це не ми так вирішили — нам сказали їх зробити».

Прикордонники запевняють, що ніхто зайвий крізь ці проходи не проникне.

[Анна Михальська, представниця польської прикордонної служби]:
«Ці ворота замикатимуть. Коли вони будуть відчиненими, ми пильно за ними стежитимемо».

Нагадаємо, торік тисячі африканських і близькосхідних мігрантів намагалися перетнути кордон Білорусі з Польщею, щоби потрапити до Євросоюзу. Польський парламент схвалив будівництво муру в жовтні. Як очікують, на це піде 400 мільйонів доларів.

2. 18-річний студент розстріляв людей у Німеччині

Стрілянина в університеті
Гайдельберг, Німеччина

Самотній стрілець. Так називає поліція молодика, який у понеділок зчинив стрілянину в одному з німецьких університетів.

То був студент біологічного факультету, який не мав кримінального минулого. Він поранив чотирьох, а потім застрелився. Одна з потерпілих згодом померла в лікарні.

[Зигфрід Кольмар, голова поліції Мангейма]:
«18-річний зловмисник увійшов до лекційної зали, озброєний двома рушницями: двоствольною і багатозарядною. Він вистрілив кілька разів. Поки ми знайшли три кулі. Він поранив чотирьох. Одну жінку дуже важко — коло 16-ї години надійшла інформація, що вона померла. Троє дістали легші поранення в ногу, спину та обличчя».

Поліція каже, що студент придбав зброю за кордоном. Де саме — не повідомляє, щоб не зашкодити слідству.

Будинок парубка в Мангеймі вже обшукали. Його мотиви ще слід з’ясувати.

Відомо, що із собою він мав коло 100 боєприпасів. Однак чому він зупинився й вирішив вчинити самогубство, поки незрозуміло.

Правила володіння зброєю у Німеччині — одні з найсуворіших у Європі. Так, отримати ліцензію до 25 років можна лише за згоди психолога. Подібна стрілянина в університетах країни буває вкрай рідко.

3. У Стамбулі намело кучугури, яких не бачили багато років

Після снігопаду
Стамбул, Туреччина

Найбільше місто Туреччини Стамбул замело снігом. Такого тут не бачили багато років.

На дорогах — транспортний колапс.

Влада Стамбула на кілька годин заборонила мешканцям виїжджати на приватних автомобілях. Громадський транспорт також став. Працює снігоприбиральна техніка.

Водночас багато хто вийшов насолодитися погодою. Навіть просто полежати в снігу для турків — екзотика. Поспішають зробити фото, доки не розтануло.

А ось в аеропорту Стамбула — найбільшому в Європі — було не до сміху. Тут через негоду застрягли сотні пасажирів. Декому довелося ночувати просто на підлозі.

[пасажир]:
«Ми застрягли тут відучора. Були проблеми з багажем, квитками та їжею. Закликаємо владу розв’язати проблему. Ми спали на підлозі, це було жахливо.

[пасажир]:
«Ми тут понад добу. Мали вилетіти до Парижа, але немає жодної інформації. Аеропорт нічого нам не каже. Наші рейси якимось чином перенесли на завтра, тобто вже на сьогодні».

Як повідомляє влада, зараз польоти відновлюються.

Загалом у Туреччині через снігопади у скрутному становищі опинилося майже 5000 осіб. Тисячі людей довелося розміщувати в тимчасових притулках.

4. Подорожувати зі щепленням у ЄС стане простіше

Подорожі в ЄС
Міністри рекомендують спростити правила

Вакцинованим проти коронавірусу стане простіше подорожувати в ЄС. Міністри блоку рекомендували послабити правила для тих, хто має сертифікат. Тепер обмежувати пересування треба на основі ситуації конкретної людини, а не регіонів чи країн.

[Клеман Бон, міністр європейських справ Франції]:
«Сьогодні ми ухвалили переглянуті рекомендації щодо подорожей територією Євросоюзу. Як уже робить багато держав, ми фокусуватимемося на кожній людині окремо — вакцинована вона чи ні, а не на епідеміологічній ситуації конкретної країни чи регіону ЄС. Щодо невакцинованих обмеження мають бути суворішими».

Нині сертифікати в ЄС можна активувати, не лише вакцинувавшись, але й перехворівши на COVID або зробивши ПЛР-тест. Водночас правила в кожній країні різні.

Так, Франція, Бельгія та Ірландія не обмежують в’їзд для вакцинованих із країн блоку. Водночас інші держави, серед яких Італія, навпаки, обмежують.

Рекомендації не обов’язкові до виконання. Вони ще дають країнам змогу у виняткових ситуаціях запроваджувати додаткові заходи.

[Клеман Бон, міністр європейських справ Франції]:
«Вони містять деякі винятки для екстрених випадків, коли ситуація в країні чи регіоні надзвичайно погана».

Нові правила діятимуть із 1 лютого.

5. Спортсменів попросили бути обачними на Олімпіаді в Пекіні

Спортсменів закликали не висловлюватися
Останнє китайське попередження

На майбутній Олімпіаді в Пекіні спортсменам доведеться утриматися від висловлювань, які можуть не сподобатися китайській владі. Місцевий оргкомітет Ігор попередив іноземних учасників, що їм не варто порушувати питання прав людини. Будь-яка поведінка, яка не відповідає китайським правилам, призведе до відсторонення спортсменів від змагань.

Розділ другий статті 50-ї правил Міжнародного олімпійського комітету забороняє атлетам проводити політичні чи релігійні акції протесту на спортивних об’єктах Ігор. До того ж китайська практика придушення дисидентів показує ставлення місцевої влади до таких акцій.

Правозахисники побоюються, що активістів з-поміж спортсменів просто не буде кому захистити.

[Роб Келер, директор Міжнародної організації захисту спортсменів]:
«Розділ 2 статті 50 каже, що треба дотримуватися законів конкретної країни. Ми знаємо про ситуацію у сфері свободи самовираження в Китаї. Тож спортсменам навряд чи нададуть якийсь захист».

[Яцю Ван, працівниця Human Rights Watch]:
«Китайські закони дуже розмиті. Якщо ви висловлюєтеся, то вас можуть звинуватити в поширенні чуток, порушенні правил громадської безпеки, провокації насильства. Тобто вашу критику можуть розцінити як злочин».

Комуністичну владу Китаю давно звинувачують у порушенні прав релігійних та етнічних меншин. Численні звіти й розслідування показують, що в КНР переслідують мусульманську народність — уйгурів, а також тибетців, парафіян домашніх християнських церков та прихильників медитативної практики Фалуньгун.

Останнім часом багато хто говорить про трудові табори у Сіньцзян-Уйгурському автономному районі. Але політолог Андерс Корр зазначає, що Фалуньгун зазнає ще жорстокіших репресій.

[Андерс Корр, політолог]:
«Нам слід думати не лише про геноцид щодо уйгурів, а, безумовно, ще й про геноцид щодо Фалуньгун. Імовірно, це потрійний геноцид, бо ще є тибетці».

Про репресії в Китаї ще раз недавно нагадав американський професійний баскетболіст турецького походження Енес Кантер Фрідом. Він сказав, що хоче влітку відвідати Китай.

[Енес Кантер Фрідом, баскетболіст]:
«Однак під час цієї поїздки чи покаже нам влада, як вона знищує тіла після того, як виріже з них органи (на продаж), чи ж нам покажуть лише пропаганду?»

Нагадаємо, Олімпіада в Пекіні стартує 4 лютого.

6. Без самоізоляції: експерт — про скасування карантинних заходів у Великій Британії

Без самоізоляції
Що думають медики

Відколи з’явився новий штам — омікрон багато країн поспішили посилити карантинні правила. Але не Велика Британія. Тут уряд оголосив, що скасовує обов’язкову вакцинацію і маски в громадських місцях. Людям тепер радять повертатися до офісів.

Ба більше, уже навесні в країні, найімовірніше, скасують обов’язкову самоізоляцію для хворих на COVID. Зараз у Великій Британії цей термін становить п’ять днів.

[Джуліан Тан, вірусолог]:
«Цей вірус м’якший, він підлаштовується під людей: стає заразнішим, однак спричиняє легші форми захворювання. Треба ще перевірити, чи спричиняє він довгострокові ускладнення, як альфа- й дельта-варіанти, такі як полізапальні системні розлади. Та загалом, гадаю, зараз ситуація ліпша, ніж із попередніми штамами».

Лікарі кажуть, що спад кількості заражень може бути пов’язаним із тим, що люди, які хворіють безсимптомно, не роблять тестів.

[Джуліан Тан, вірусолог]:
«Оскільки тести на COVID у лікарнях роблять усім, ви отримуєте людей із позитивними результатами, які насправді зверталися з іншого приводу, і в яких COVID є відносно безсимптомним».

У Великій Британії ще точаться дискусії, чи слід ставитися до COVID як до будь-якого іншого вірусного захворювання, наприклад грипу.

[Джуліан Тан, вірусолог]:
«Якщо порівнювати грип та COVID, то кількість госпіталізацій на 100 тисяч осіб приблизно однакова. Дані свідчать, що в реанімації у 2018-му та 19-му роках із грипом потрапляло приблизно стільки ж людей, скільки зараз з омікроном».

Розглядати COVID-19 як звичайне захворювання хоче не тільки Велика Британія. Так, протикоронавірусні правила почали послаблювати Іспанія і Португалія. Франція знову відкрила свої кордони.

ВООЗ уважає, що штам омікрон зараз у світі переважає.

7. Літальний автомобіль сертифікували в Словаччині

Літальний автомобіль сертифікували
Словаччина

У небі над словацькою столицею літальний автомобіль гордо розправляє свої крила. Його оснащено двигуном потужністю 160 кінських сил, пропелером та балістичним парашутом.

Цей автомобіль уже провів понад 70 годин випробувальних польотів, здійснив 200 зльотів та приземлень і вміє виконувати круті віражі на 45 градусів.

Тепер компанія-розробник каже, що має сертифікат льотної придатності Словацького транспортного управління, який свідчить про відповідність стандартам Європейського агентства з авіаційної безпеки.

Це ще на крок наблизило до реальності польоти на автомобілях.

[Антон Заяць, співзасновник компанії-розробника]:
«Раніше автомобілі були символом свободи. Але тепер усі розуміють, що ми втратили цю свободу, бо застрягли в заторах. Наша мета — повернути свободу тим, хто має ліцензію пілота й уміє водити машину. Можна злетіти й подолати тисячу кілометрів».

Повний бак, а це 28 літрів пального, дає змогу пролетіти 500 кілометрів.

Розробники авто впевнені, що в майбутньому воно коштуватиме 600–700 тисяч доларів.

[Антон Заяць, співзасновник компанії-розробника]:
«Інфраструктура для літаків уже є. У самих лише США — 25 тисяч аеропортів. У Європі є мережа невеликих повітряних гаваней. Одна розміщена за десять кілометрів від мого дому. Я постійно літаю Європою. Хотів би мати власний літальний автомобіль. Тоді не довелося б чекати на таксі чи проходити через переповнені термінали».

Компанія вже працює над новим прототипом. Його дальність польоту становитиме тисячу кілометрів, а найбільша швидкість — 300 кілометрів за годину.

8. Один із найбільших у світі коралових рифів знайшли в Тихому океані

Гігантський кораловий риф
Тихий океан

Це один із найбільших коралових рифів, що ростуть на глибині понад 30 метрів. Нещодавно його виявили в Тихому океані. Він простягається на три кілометри.

Зазвичай корали розмножуються на мілководді. Цей же розвивається на глибині від 35 до 70 метрів. Водночас на нього, схоже, не вплинула ні діяльність людей, ні зміна клімату. На вигляд він цілком здоровий, без ознак знебарвлення.

[Летиція Ебуїн, дослідниця]:
«Немає жодних ознак хвороби чи відмирання. Це означає, що на нього не вплинула діяльність людей, знебарвлення чи забруднення».

Корали знайшли біля берегів Французької Полінезії місцеві дайвери. Це було звичайне занурення. Уже наприкінці минулого року вони увійшли до складу дослідницької групи, щоб задокументувати знахідку.

Дійшли висновку, що риф не постраждав, бо росте на глибині. Але небезпека для нього все ж існує.

[Марк Ікін, дослідник]:
«Він зазнаватиме не лише звичайних загроз, а й деяких інших. Наприклад, він менш різноманітний, ніж мілководні рифи, складається з інших видів коралів та риб».

На дослідження рифу під водою загалом пішло коло 200 годин. Фотографувати риф, вимірювати й брати зразки було особливо складно на великій глибині.

Як показують дослідження, за останні 10 років у світі загинуло 14 % коралових рифів. Це сталося через різні чинники, зокрема через потепління Світового океану, що призводить до знебарвлення.

Учені сподіваються, що дослідження недавно виявленого рифу допоможе зрозуміти, наскільки глибоководні корали стійкі до зміни клімату й впливу людей.

9. Chanel відкрив новий комплекс ательє, зібравши під одним дахом 600 майстрів

Нове ательє Chanel
Париж, Франція

Це нове ательє Chanel, що на півночі від Парижа. Тут працюють майстри приблизно десятка партнерів цього дому моди. Вони створюють аксесуари, взуття, вишивку та інші вироби ручної роботи. І не лише для Chanel, але й для інших домів високої моди й заможних клієнтів.

Площа комплексу — 25 тисяч квадратних метрів. Світло проникає крізь скляні стіни.

Тут працює коло 600 осіб. Серед них майстри з Maison Massaro. Ця копання створює взуття з 1894 року. Дім Chanel придбав її 2002-го. Але співпрацювати вони почали ще у 50-х роках.

[Жан-Етьєн Праш, директор майстерень Maison Massaro]:
«Це культові босоніжки із закритим носком, які Габріель Шанель створила у 50-х роках. Майстерня Massaro зробила для них еластичний ремінець, щоб їх легше було знімати й надівати. А раніше там була застібка. Носик — чорного кольору. Він візуально зменшує стопу й робить образ елегантнішим і легшим».

Працівники нового офісу кажуть, що тепер їм легше звертатися до майстрів іншого профілю, бо вони всі зібралися в одному місці.

[Жулі Доберсет, працівниця майстерні]:
«У нас з’явилося це чудове місце, де багато світла. Ми маємо величезні ательє з усіма новими технологіями. Тож для нас це справді чудово. Гадаю, що у Франції немає іншого такого комплексу».

А ця компанія створює вигадливі вишивки для провідних домів моди. Її художній директор у захваті від нового простору.

[Юбер Баррер, художній директор Maison Lesage]:
«Це справді незвичайна перевага для творчості, натхнення, творення. Виник шанс запропонувати цю нагоду всім дизайнерам».

На офіційному відкритті комплексу побував президент Франції Емманюель Макрон.

10. Команда китайських пенсіонерів-хокеїстів сама облаштовує собі ковзанки

Пенсіонери на льоду
Аньшань, Китай

Це хокейне поле — результат праці коло 10 жителів міста Аньшань, що на півночі Китаю. Усім їм від 50 до 60 років, і всі дуже люблять хокей.

Команда облаштувала власне поле просто неба. Спочатку доставили всі необхідні матеріали, потім довго очищали поверхню, а потім за допомогою помп залили воду. Решту зробила погода. Тут стоять 20-градусні морози.

[Чу Цецюань, суддя й колишній гравець]:
«Цю ковзанку створили наші шанувальники хокею. Вони вклали сили та гроші. Хтось дав будматеріали, дошки. Ці люди мають таке хобі. Усі тут аматори».

В Аньшані немає міських хокейних ковзанок. Саме тому команда покладається на ставки й озера в міських парках.

Тільки-но ковзанка готова, гравці надівають захист і вирушають на поле.

[Гао Тао, хокеїст]:
«Тут світліше, ніж у залі. Свіже повітря. Криті приміщення трохи гнітять».

[Чу Цецюань, суддя й колишній гравець]:
«Нашим учасникам здебільшого близько 60-ти років. Це переважно пенсіонери».

У Китаї немає професійної хокейної ліги. І цим видом спорту в країні майже не цікавляться. Це робить команду аматорів ще унікальнішою.

[Чу Цецюань, суддя й колишній гравець]:
«Хотілося б, щоби зимові види спорту розвивалися. Головна проблема в тому, що немає потрібної атмосфери, щоби грати в нашій країні. Глядачів мало, не так, як в Американській національній хокейній лізі».

Утім, на Олімпіаду в Пекіні Китай виставляє свою команду. Дива від неї не чекають. Міжнародна федерація затвердила її лише після тривалих роздумів щодо її кваліфікації.

11. Новий рекорд: наростили найдовші накладні нігті у світі

Найдовші нігті
Бровари, Україна

Накладні нігті завдовжки 2 метри кожен. У Броварах встановили новий рекорд. На такий незвичайний манікюр пішло пів кілограма спеціального гелю та три години безперервної роботи.

[Лана Вєтрова, представник Національного реєстру рекордів України]:
«Сьогодні ми фіксуємо: сумарна довжина всіх нарощених нігтів — 995 сантиметрів».

Ідея встановити рекорд спала на думку майстрові манікюру, яка має 18 років стажу. Готувалася ґрунтовно.

[Вікторія Бондаренко, майстер манікюру]:
«Спочатку переглядала відео тих, хто вже це робив. Я проаналізувала, як вони це робили, чи використовували якісь каркаси, щоб ці нігті не зламалися. Адже за умовами потрібно зробити такі нігті, які не зламаються».

Узяти участь у рекорді запропонували відомій блогерці Лілії.

[Лілія Слюсар, блогерка]:
«Це буде дуже класний контент у мій блог. Тому чому б і ні».

Вікторія працює вже понад три години, а Ліля тим часом веде пряму трансляцію. На неї зібралося більш як 15 тисяч глядачів. Що ж краса, а скоріше популярність, потребує жертв.

[Лілія Слюсар, блогерка]:
«Чесно, було дуже важко спочатку. Я вже дві години сиджу і я вже не можу. Коли ти сидиш на звичайному манікюрі, ти хоч якось рухаєшся. А тут я просто сиджу й узагалі не рухаюся».

Нігті прикрасили 10 тисяч страз. Накладати їх було найскладнішим етапом процесу.

[Вікторія Бондаренко, майстер манікюру]:
«Вони з’їжджають, вони сповзають, їх потрібно викладати, фіксувати, і це забрало найбільше часу».

Фоловери Лілії завчасно попросили її виконати кілька завдань. Серед них почистити картоплю, підняти з підлоги монетку, з’їсти паличками суші та написати ручкою своє ім’я.

Схоже, дівчина проходить усі випробування, але заплести кіску вже не вийшло.

Експерти Національного реєстру рекордів України кажуть, що претендуватимуть на світовий рекорд Гіннеса, оскільки офіційно довших нігтів ще ніхто не зафіксував.

Нинішній світовий рекорд — накладні нігті завдовжки 121 сантиметр.

12. Затонулий давньоримський курорт знову розкопуватимуть

Затоплене стародавнє місто
Байї, Італія

Проплисти над вулицями давньоримського курорту й помилуватися 2000-літньою мозаїкою. Таке на вигляд тепер місто Байї, що пішло під воду Неаполітанської затоки в III столітті нашої ери.

Сьогодні тут живуть екзотичні рибки й плавають водорості, а 2000 років тому цей курорт приймав найвідоміших жителів Римської імперії: правителів, сенаторів та багатих римлян.

Байї славилися лікувальними термальними джерелами. Та не лише це приваблювало давньоримську знать. Жителі регіону Кампанія розводили худобу, ловили рибу, вирощували устриць та робили чудові вина.

[Фабіо Пагано, директор музею Флегрейських полів]:
«Згідно з давніми джерелами, курорт мав недолік. Його називали місцем розорення. Люди приїжджали сюди з добрими намірами — полікуватися на термальних джерелах, але потім переходили на те, що давало їм більше задоволення».

Давньоримські філософи називали Байї місцем дозвілля. Тут будували вілли знамениті полководці й імператори, зокрема і Юлій Цезар. Знать постійно влаштовувала банкети й розважалася.

Але в III столітті вулиці й будинки почали занурюватися під воду. Це повторилося й у VII столітті. Деякі будівлі опинилися на глибині дев’ять метрів. На поверхні лишилися будівлі, що стояли на схилі пагорба. Курорт затонув через повільні коливання земної кори. Вони виникають там, де є вулкани.

У 69-му році минулого століття в прибережних водах випадково знайшли статуї. У 80-х роках провели археологічні розкопки, але підводні руїни мають ще багато таємниць. Тож дослідники знову беруться до роботи.

[Енріко Галлоккіо, співробітник музею Флегрейських полів]:
«Ми почнемо з великого фонтана діаметром п’ять метрів. Уже зрозуміло, який він цінний. У стінах є ніші зі скляною мозаїкою. На них зображені тварини, зокрема качине полювання. Зараз фонтан частково вкриває пісок. Ось ми й будемо його розкопувати».

Знайдені артефакти передають до археологічного музею Флегрейських полів. Водночас зі статуй роблять копії і встановлюють їх під водою. Так дайверам буде цікавіше плавати над руїнами стародавнього курорту. Щороку сюди приїжджають 15 тисяч охочих до підводних пригод.

13. Мистецтво створення палестинської вишивки внесли до списку ЮНЕСКО

Палестинська вишивка
Майстерність внесли до списку ЮНЕСКО

Кожен стібок — як літера в слові, а весь візерунок — послання. У Палестині вишивку здавна вважали своєрідною мовою.

Недавно створення палестинської вишивки внесли до списку культурної спадщини ЮНЕСКО.

Це мистецтво передавалося від матері доньці. Німа Ассі теж навчалася в мами. І зараз, у 67 років, так само вміло прикрашає одяг візерунками й орнаментами.

[Німа Ассі, вишивальниця]:
«Я заробляла вишиванням і на ці гроші утримувала сім’ю. Тепер живу сама, і мені, як і раніше, вистачає заробітку».

У давнину вишивкою прикрашали вовняний, лляний і бавовняний одяг. За візерунками можна було визначити соціальний статус людини й те, звідки вона родом.

[Маха Сака, засновниця Центру палестинської спадщини]:
«Яффа славиться своїми апельсиновими садами й кипарисами. Тому палестинки на традиційному одязі вишивали апельсинові квіти серед кипарисів».

У Беер-Шеві сукню нареченої прикрашали червоним геометричним орнаментом. Вдови носили вбрання із синьою вишивкою.

[Маха Сака, засновниця Центру палестинської спадщини]:
«Якщо вдова хотіла вийти заміж, то додавала у вишивку кілька яскравих візерунків, наприклад у вигляді дитини. Це означало, що вона хоче вийти заміж і мати дітей».

Наразі традиційним вишиванням захоплюється багато палестинських жінок. Для одних це просто хобі, а для інших — можливість заробити.

14. Мрії в мініатюрі: як болівійці добиваються виконання бажань

Ярмарок бажань
Ла-Пас, Болівія

Матеріальний ескіз мрії. Саме так можна назвати ці мініатюрні вироби на ярмарку бажань «Аласитас» у Ла-Пасі. Болівійці впевнені, що купивши крихітний будинок чи мішок грошей, вони роблять перший крок до здійснення мети.

[жителька Ла-Паса]:
«Я купила цей будинок, бо нам треба більше житло. Також придбала мініатюрні банкноти, тож ніколи не буду без роботи. Маю бізнес і хочу, щоб він розвивався. На це потрібні гроші. Я також мрію про міцне здоров’я. Через пандемію ми вже не тримаємося за матеріальне».

Цього року тут найбільший попит має довідка про негативний ПЛР-тест і сертифікат вакцинації.

[продавчиня]:
«Люди зараз дуже побожні. Вони вже просять не будинків, а здоров’я, бо багато хто помер від COVID».

Купивши мрію в мініатюрі, люди вішають її на фігурку божества Екеко або кладуть з нею поруч і чекають здійснення бажань.

Свято Аласитас зародилося серед народів плато Альтиплано в Андах багато століть тому. Екеко індіанці аймара вважають богом родючості, достатку та радості.

15. Краєвид нічного Толедо визнали найкрасивішим у світі

Наймальовничіший нічний краєвид
Толедо, Іспанія

Краєвид нічного Толедо — найкрасивіший у світі. Так вважає Японське агентсво з туризму. Толедо — іспанське середньовічне місто з лабіринтами вузьких брукованих вулиць і низкою пам’яток архітектури.

Ось такий захопливий краєвид відкривається з оглядового майданчика. А вночі ця картина стає просто чарівною. Нещодавно тут змінилося міське освітлення. Замість звичайних ламп тепер світлодіодні.

[житель Толедо]:
«Тепер це трохи нагадує картину Ель Греко “Краєвид Толедо”. Мені завжди подобалося це місто — панорама дуже гарна. Коли дивишся на неї здалеку, відчуваєш спокій».

Визначні пам’ятки тепер прикрашає художнє підсвічування. Воно додає особливого шарму Толедському алькасару та замку Сан-Сервандо, а ще кафедральному собору Святої Марії і францисканському монастирю Сан-Хуан-де-лос-Реєс.

[житель Толедо]:
«Кажу так не тому, що тут живу, але це один із найкрасивіших краєвидів у світі».

Перші історичні згадки про Толедо датовано 192 роком до нашої ери. Місто відоме своїми церквами й монастирями. Тут також збереглися руїни римського амфітеатру. Толедо додано до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

16. Нову колекцію Dior показали на Тижні моди в Парижі

Нова колекція Dior
Париж, Франція

Чорно-біла палітра, приглушений сірий і майже жодних прикрас. Нова колекція Dior Haute Couture весна-літо 2022 року досить мінімалістична. Дефіле проходить у межах Тижня високої моди в Парижі.

На подіум виходять моделі в строгих піджаках, сукнях вільного крою і туфлях на низьких підборах.

У колекції домінує вбрання з філігранною вишивкою, яка більше схожа на сяйне мереживо. Це повністю ручна робота. Над нею працювали 380 майстрів.

Креативний директор дому моди каже, що на колекцію її надихнув романтизм і тендітність. Вона також хоче просувати нове покоління майстрів-ремісників.

[Марія Грація К’юрі, креативний директор Дому моди Dior]:
«Гадаю, бути брендом моди сьогодні для Dior означає підтримувати здібних людей у всьому світі й підтримувати саме життя. Бо під час пандемії є ризик усе втратити».

На Тижні моди також покажуть свої колекції Дім моди Chanel та італійські бренди Fendi та Valentino.

17. Рідкісні слоненята-близнюки народилися в Кенії

Слоненята-близнюки
Самбуру, Кенія

Рідкісна подія в заповіднику «Самбуру» в Кенії. Африканська слониха народила одразу двох дитинчат. Їм ще немає і тижня. Сім’ю зняли на відео гіди національного парку.

Маму звуть Бора. Їй 16 років. Її та малят охороняє слон Дауд. Але чи він — батько, невідомо.

У заповіднику вже майже 30 років про цих тварин дбає благодійна організація «Урятуйте слонів». За цей час її співробітники лише вдруге фіксують народження близнюків. До цього такий випадок був у 2006 році. На жаль, обидва слоненяти незабаром померли.

Фахівці пояснюють це тим, що в матері не вистачає молока на двох дитинчат. Тож за цими новонародженими ще деякий час спостерігатимуть.

Слони приносять дитинчат приблизно раз на чотири роки. Вагітність триває 22 місяці.

У заповіднику «Самбуру» мешкає 900 слонів. А в усій Кенії їх понад 30 тисяч. Влада країни активно протидіє браконьєрству, тому цих тварин стає дедалі більше.

Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: