27.03.2024
Телеканал NTD

Відродження голограм: їх пропонують використовувати в медицині й безпеці

Відродження голограм: їх пропонують використовувати в медицині й безпеці

Нині голографічна технологія не дуже популярна. Її винайшов угорсько-британський фізик у 40-х роках минулого століття. І..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

Нині голографічна технологія не дуже популярна. Її винайшов угорсько-британський фізик у 40-х роках минулого століття. І тепер на батьківщині цього відкриття голограми намагаються відродити.

Це лабораторія однієї технологічної компанії, яка разом з ученими Будапештського університету технології хоче знайти таким зображенням нове застосування.

Наразі команда намагається зробити голограми чіткішими й кольоровішими. Також зображення роблять об’ємним не лише в горизонтальній площині, а й у вертикальній.

[Імре Лакатош, голова технологічної компанії]:

«Наша місія в медичній галузі — спробувати поєднати голограми з нинішніми технологіями, щоб можна було вивчати зображення».

Це може стати в пригоді й у медичних вишах.

[Андрас Чокай, нейрохірург]:
«На уроці анатомії, наприклад, стане значно легше зрозуміти розташування внутрішніх органів, якщо можна буде побачити їх в об’ємному зображенні. Ми зможемо ліпше розглянути окремі патології чи пухлини».

Компанія також розробила голограми для галузі безпеки. Вони допоможуть, наприклад, краще боротися з контрафактною продукцією та організувати найліпший прикордонний контроль.

Так, можна буде створювати спеціальні голограмні зображення для ідентифікаційних документів, куди можна поміщати закодовані дані про людину.

[Імре Лакатош, голова технологічної компанії]:
«Якби ми мали таке голографічне зображення на паспорті чи посвідченні особи, це практично розв’язало би проблему створення (нелегальних) копій. Це дуже важливо, тому до нас звернулося кілька країн».

Голограми в минулому не були ефективними, бо зображення було нечітким і не передавало потрібних кольорів. Угорська компанія, використовуючи запатентовану лазерну технологію, може накладати тривимірні дані на спеціальну голографічну плівку завтовшки всього 0,024 міліметра.

Інший їхній пристрій може брати голографічний відбиток і швидко його відтворювати.
Коротке посилання на цю сторінку:

Відродження голограм: їх пропонують використовувати в медицині й безпеціУ Німеччині розробили мікроботів, які в майбутньому допоможуть лікувати ракЧи можна забезпечити Землю дешевою сонячною енергією з космосуВосьминоги допомогли у створенні потужних присосківЗа поведінкою тварин під час сонячного затемнення спостерігатимуть науковці СШАСтимулятор для мозку — новий засіб проти депресіїНові протези дають змогу відчувати температуру предметів«Скелет панди»: новий вид незвичайної морської істоти відкрили в ЯпоніїЗнахідка в Помпеях розкриває таємниці будівництва стародавніх римлянВ ОАЕ знайшли золоті монети віком 2000 років

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: