27.06.2024
Телеканал NTD

Різдвяний огляд світових подій 2021 року

Різдвяний огляд світових подій 2021 року

1. Ялинка з пляшечок з-під вакцин та підводний Санта — світ до свят готовий Ялинки й..

Дата завантаження: 2024-04-27

video

1. Ялинка з пляшечок з-під вакцин та підводний Санта — світ до свят готовий

Ялинки й вогники
Світ готується до свят

Місто Віфлеєм відкрило святковий сезон. Тут засвітили різдвяну ялинку. Щорічний захід відвідали тисячі гостей, адже тут, як заведено вважати, народився Ісус.

А ось на батьківщині Санта-Клауса — у фінській Лапландії — через пандемію туристів катастрофічно бракує. Їх поменшало на 80 %. Деякі підприємства цього сезону взагалі вирішили не відкриватися, зокрема й тематичний парк Санти.

Не дивно, що тепер багато країн світу до чого тільки не вдаються, аби привабити мандрівників. Це акваріум у Берліні. Тут серед скатів та акул плаває Санта-дайвер. Він розважає відвідувачів, а мешканців усередині пригощає смаколиками.

У Хорватії різдвяний сезон у повному розпалі. Оскільки масштаби різдвяних ярмарків у Загребі на дві третини скоротили, влада вирішила додати більше вогнів. Тепер у парках усе мерехтить.

У Ватикані відкрили щорічну виставку вертепів. Їх тут понад 120. Зроблені з різних матеріалів й в різних стилях. Один створили в старому автобусі, інший зроблено з годинників. Вертепи приїхали з Італії та 15 інших країн, зокрема з Німеччини, Перу, Індонезії та США.

Тут же на площі Святого Петра з’явилася восьмитонна ялинка заввишки 28 метрів. Щоб її прикрасити, волонтери зробили понад 600 іграшок. 550 — з переробленого пластику й коло 100 — з дерева.

Вертеп, що біля ялинки, приїхав із Перу. Усі фігури в традиційних перуанських костюмах. А в хліві не вівці та корови, а перуанські тварини, зокрема лами.

А це один із найбільших центрів вакцинації в столиці Румунії. Тут з’явилася ялинка із порожніх пляшечок з-під вакцин. Загалом їх 19 тисяч. Збирали кілька місяців.

В італійському місті Губбіо спорудили найбільше у світі різдвяне дерево з ліхтариків. Завдовжки воно 750 метрів, завширшки — 450. На нього пішло вісім з половиною кілометрів дроту.

Римську ялинку осяюють тисячі різноколірних лампочок. Якщо точніше, то їх — 300 тисяч. А ще на ній коло 800 кульок.

2. Ялинкові іграшки з цього містечка популярні в усьому світі

Ялинкові прикраси
Тлальпухауа, Мексика

Невелике мексиканське місто зі світовою славою. Тут живуть професійні склодуви, чиї різдвяні іграшки знають у багатьох країнах.

Більшу частину виробленого експортують за кордон, зокрема до США, Канади, Японії, Малайзії та Європи.

Чим же унікальні ці роботи? Майстри кажуть, що основну увагу приділяють якості. Це підтверджують і покупці.

[Консуело Еррера, туристка]:
«Гадаю, що це справжнє мистецтво, і що роботи майстрів із Мічоакана просто чудові».

Усе почалося в 60-і роки минулого століття. Місцевий житель Хоакін Муньйос Орта повернувся з Чикаго, де навчився виготовляти прикраси на фабриці з виробництва штучних різдвяних ялинок.

Він заснував майстерню. Вона постійно розширювалась і надихала інших жителів міста виготовляти прикраси.

Раніше тут добували золото й срібло. Але зсув 1937 року поховав третину міста, через що більшість гірничодобувних підприємств припинила роботу.

Ялинкова промисловість стала порятунком. Щороку ремісники виготовляють мільйони іграшок.

[Хосе Луїс Муньйос, виробник ялинкових прикрас]:
«Понад 2000 людей працюють безпосередньо на Різдво, і більш як 5000 залежать від різдвяної економіки. Ось чому ми такі креативні й створили таку індустрію».

Майстри виготовляють не лише кулі, а також скляні квіти, фрукти й овочі, а ще пташок та дзвіночки.

3. Різдвяний вертеп — один із найбільших у Європі — зробили в Угорщині

Різдвяний вертеп
Вирш, Угорщина

Найбільший у країні й серед найбільших у Європі. Жителі угорського села Вирш разом зводять у місцевій церкві різдвяний вертеп. Це давня традиція.

Спершу будують дерев’яний каркас. Потім на ньому виростають зелені пагорби й долини. У центрі розташована печера з немовлям Ісусом та його батьками. Поблизу пастухи пасуть отару, поруч навіть горить багаття.

[Янош Кіш, житель Вирша]:
«Ми почали прикрашати згори й поступово рухалися вниз. Тим, хто багато важить, нагору не можна. Ми за цим стежили».

Різдвяний вертеп тут будують понад 70 років. З кожним роком він ставав дедалі більшим, поки не досягнув нинішнього розміру. Зараз його площа — 60 квадратних метрів.

Щороку вертеп трохи змінюється: інакше розташовані пагорби, долини й фігурки людей. Незмінною залишається лише печера Різдва.

[Дьордь Сабо, керівник робіт]:
«Це чарівно. Ще кілька деталей — і вертеп готовий. Нам подобається. Мені завжди дуже сумно, коли ми його розбираємо. Я міг би дивитися на нього цілий рік».

Для Рити Міклошич ця місцева традиція — ще й нагадування про дитинство. Її батько першим збудував у церкві різдвяний вертеп.

[Рита Міклошич, жителька Вирша]:
«Малими перед святами ми проводили тут багато часу — допомагали дорослим. Ми нетерпляче чекали на все це».

Жителі села чекають на Різдво тисячі гостей. Наразі в Угорщині немає жорстких карантинних обмежень.

4. Бельгійський зоопарк осяяли світлові інсталяції

Світлові інсталяції
Антверпен, Бельгія

Гігантські ліхтарі з персонажами казки «Аліса у Дивокраї». Такі інсталяції з’явилися в зоопарку бельгійського міста Антверпен.

Гостей зустрічає 6-метрова Аліса, Чеширський Кіт і Білий Кролик. А ще можна зустріти Шаленого Капелюшника, який сидить за 6-метровим столом.

[відвідувач]:
«Гадаю, “Аліса у Дивокраї” — вельми хороша історія. Дуже радий, що прийшов сюди й усе це побачив. Як на мене, фігури зроблено дуже добре».

200 фігур підсвічує понад 18 тисяч вогнів.

[відвідувач]:
«Тут завжди приємно, весело, затишна атмосфера. І, звісно, виставка підіймає настрій, особливо в цей депресивний час».

Конструкції зробили зі сталі й обтягнули тканиною.

[відвідувачка]:
«Це значуща подія, особливо зараз, коли через коронавірус усе знову починає закриватися. Я справді думаю, що це світла пляма!»

Такі сяйні інсталяції тут установлюють щороку. Але тема завжди різна.

5. Санта-Клаус привітав дітей у Гватемалі й поплавав з акулою на Мальті

Санта-Клаус береться за роботу
Гватемала ― Мальта ― США

Санта-Клаус пересів з оленів на вертоліт, щоб дістатися до Гватемали. Тут, у Сьюдад-де-Міско, на нього нетерпляче чекають діти, які лікуються від раку.

Ці маленькі пацієнти — із віддалених сіл. Багато хто з них уперше бачить і вертоліт, і Санту. Добрий дідусь привітав їх із Різдвом і вручив подарунки.

[Волтер Серен, організатор заходу]:
«(Ми хочемо), щоб діти були щасливими, і в них лишилися згадки про Санту, що спускається з неба. Цього разу він прибув вертольотом. Хочемо підбадьорити дітей».

А це Мальта. Тут Санта має інше завдання — нагодувати акулу та інших риб у великому акваріумі. Довелося надіти гідрокостюм і навчитися пірнати з аквалангом. Компанію Санті склав ельф.

В американському штаті Мен зібралося одразу 230 Санта-Клаусів. Щоправда, серед них бачили й Грінча. Усі разом вони покаталися на лижах та сноубордах. Такий захід тут проводять уже 21 рік.

[учасниця заходу]:
«Я беру участь у цьому заході у 17-те. Це найкращий початок святкового сезону».

Захід благодійний. Цього року він зібрав чотири з половиною тисячі доларів. Гроші підуть на те, щоб поінформувати молодь про переваги відпочинку на свіжому повітрі.

6. Сотні байдарок у вогниках пропливли каналами Копенгагена

Парад байдарок
Копенгаген, Данія

Сотні барвистих вогників та різдвяні прикраси. Каналами Копенгагена пропливає мальовнича процесія із семи сотень байдарок. Так тут відзначають День святої Люсії.

[Густаво Кордес, організатор параду]:
«Свята Люсія несе світло людям у темряві. Нині ж у нас непростий період, коли люди мають багато труднощів і є незгода з різними ситуаціями. До цього додається похмура зимова пора».

Човникова процесія має зробити чотири зупинки. Під час кожної учасники параду співають пісню, присвячену святій. На березі збираються глядачі.

[Густаво Кордес, організатор параду]:
«Це чудово, людям дуже подобається. Приємно це бачити, а також відчувати, що свята Люсія приносить людям мир та всіх об’єднує».

Свята Люсія — християнська мучениця. Є також легенда про дівчину Люсію, яка освітлювала рибалкам шлях, коли злі духи погасили маяк.

День святої Люсії також святкують у Швеції, Фінляндії, Норвегії та на Сицилії.

7. Ялинки й фігури звірів: Лондонський Тауер причепурили до Різдва

Тауер прикрасили до Різдва
Лондон, Велика Британія

Він був і фортецею, і палацом, і в’язницею, і монетним двором, і навіть звіринцем. А тепер Лондонський Тауер – одна з найстаріших будівель Англії – причепурився до Різдва.

Декорації присвятили саме вихованцям старовинного королівського зоопарку. Він з’явився на початку XIII століття. Тварин часто дарували монархи інших країн.

[Емма Белл, співробітниця Лондонського Тауера]:
«У нас був цілий творчий процес. Ми з’ясували, які звірі тут жили, і які дивовижні історії з ними траплялися».

У першій половині XVII століття у звіринці жили леопарди, пуми, леви та орли. Тут навіть тримали круків. Дев’ять таких птахів і зараз живе у фортеці. Уважають, що Карл II наказав охороняти круків. Він вірив, що тоді монархія в Англії буде непорушною.

А це фігура білого ведмедя. Його подарували Генріху ІІІ. Звіра тримали на прив’язі, але він мав достатньо свободи. Він навіть ловив рибу в Темзі.

Щоби прикрасити Тауер дали лише два дні, і дизайнери дивом встигли впоратися.

[Колін Грей, директор дизайнерської компанії]:
«Ми подбали про те, щоб установити тут слонів, лева, 45 різдвяних ялинок та розвісити десять тисяч іграшок та інших прикрас. Багато предметів зроблено на замовлення».

У 30-х роках XIX століття в Лондоні відкрили зоопарк, і йому передали всіх вихованців королівського звіринця.

Лондонський Тауер – один із головних символів Великої Британії й популярне туристичне місце. Він досі вважається офіційною королівською резиденцією. Тут розмістився музей та збройова палата, де зберігаються скарби британських монархів.

8. Санта-Клауси проводять ралі та забіги, а також вручають дітям подарунки

Гондоли, мотоцикли й забіги
Санта-Клауси готуються до Різдва

Штучний сніг і жвава музика. Тисячі Санта-Клаусів влаштували благодійний забіг у Мадриді. Гроші підуть на допомогу жителям іспанського острова Пальма, де три місяці вивергався вулкан Кумбре-В’єха.

[учасник забігу]:
«Того, що ми зробили для острова, поки недостатньо. Люди там страждали кілька місяців, чого нікому не побажаєш».

А це передріздвяна регата у Венеції. Тут Санти пересіли із саней у гондоли. Щоправда, глядачів зібралося небагато — на вулиці прохолодно.

Болгарські Санта-Клауси обрали гучніший транспорт. На дорогах Софії — урочисте моторалі. Теж благодійне. Санти-байкери збирають пожертвування для дітей медиків.

Венесуельський різдвяний дідусь також поміняв сани на мотоцикл. Щоправда, за ним їде ще й машина із подарунками. Санта дарує їх дітям у нетрях Каракаса.

Благодійну акцію організували місцеві журналісти. Вона називається «Одна іграшка — одна хороша новина». За чотири роки подарунки отримала більш як 1000 дітей із бідних сімей.

[Гектор Гонсалес у ролі Санта-Клауса]:
«Я вбираюся Сантою вже 43 роки й не раз бачив сумні ситуації, коли дитина не отримала навіть маленького подарунка. Дуже важливо, щоб люди збирали гроші й щось дарували. Допомагайте дітям, адже вони — наше майбутнє».

Добрий Санта вітає не лише дітей. У Перу подарунки роздають усім мешканцям зоопарку. Жирафи отримали зелені гілки, траву й банани. Левам дісталося м’ясо, а верблюдам — колючки.

[Селія Діас, ветеринар]:
«Усі частування і для м’ясоїдних, і для травоїдних такі, які їм подобаються. І все по-різдвяному оформлене».

У багатьох європейських країнах Різдво святкують 25 грудня. Його відзначають також і в Америці, Австралії, Африці та Азії.

9. Мексиканці розбивають піньяти, перемагаючи таким чином у собі гріхи

Піньяти до Різдва
Мехіко, Мексика

Десятки яскравих стрічок і довгі години роботи — і все лише для того, щоб розбити це палицею. Барвистий виріб називається піньятою. У Мексиці розбивання піньяти — різдвяна традиція.

[покупець]:
«Ізоляція закінчилася, і ми раді зібратися всією сім’єю і добре провести час».

Піньяту роблять із картону й пап’є-маше, потім основу прикрашають кольоровим папером. Усередині лежать цукерки. Традиційна піньята має сім шипів. Вони символізують людські гріхи: жадібність, ненажерливість, лінь, гординю, заздрість, гнів та хтивість.

Розбиваючи піньяту, людина ніби бореться зі спокусами та знищує в собі гріхи. А солодощі — це нагорода від найвищих сил за правильно обраний шлях. Іноді піньяту розбивають із зав’язаними очима. Це нагадує про те, що в житті треба спиратися на беззастережну віру.

[Марія де Лурдес Ортіс, майстер із виготовлення піньят]:
«Цього року після ізоляції люди стали частіше виходити надвір, вони не сидять удома. Люди переглядають своє життя й цінності. Розбиваючи піньяту, ми разом переживаємо хвилини щастя й радості».

Точне походження традиції невідоме. Дехто вважає, що прообразом піньят стали китайські ліхтарики. У середні віки про них дізналися європейці, а потім ліхтарики потрапили до Мексики.

Інші кажуть, що піньяти робили ще за часів ацтеків. Розбиваючи їх, індіанці просили богів послати грозу чи зливу.

Майстерні з виготовлення піньят є в усій Мексиці. Щоб зробити піньяту вручну, потрібно від 7 до 14 днів.

10. Найкраще різдвяне вбрання: конкурс для собак влаштували в Перу

Різдвяний конкурс для собак
Ліма, Перу

Ельфи, Санти й навіть різдвяні ялинки. Кудлаті вихованці перетворилися на героїв зимового свята. У столиці Перу проходить конкурс на найкраще різдвяне вбрання для собаки.

[Патрісія Балларі, організаторка конкурсу]:
«Ми нагороджуємо за оригінальність, креативність, а також за матеріали, використані для виготовлення костюма. Їх можна робити з вторсировини».

Якщо господар теж одягне костюм, то собака матиме додаткові бали. Участь беруть вихованці будь-яких порід і навіть дворняги.

Цьогоріч перемогла безпородна собака в костюмі ялинки.

[Сандра Мартінес, власниця собаки]:
«У мене буря емоцій. Я робила вбрання цілий тиждень, і це того варте».

Господиня собаки-переможниці також повісила на себе табличку з написом «Ні феєрверкам». Жінка хоче нагадати людям, що тварини бояться гучних звуків.

11. Санта-Клаус робить останні приготування перед Різдвом

Санта-Клаус готується до Різдва
Рованіемі, Фінляндія

У селі Санта-Клауса у фінській Лапландії світає близько одинадцятої. Але добрий дідусь уже давно на ногах. Справ багато: треба ще раз перевірити списки побажань й покласти в мішок усі подарунки.

[Санта-Клаус]:
«Приготування до Різдва йде непогано. Свято скоро розпочнеться, й ельфи, як завжди, дуже стараються. Вони розумні та працьовиті й дуже поспішають усе доробити».

Переглянувши списки хороших діток і бешкетників, Санта порадувався.

[Санта-Клаус]:
«Гадаю, у 2021 році люди поводилися дуже добре, особливо діти. Знаю, що були локдауни й таке інше, але я хочу, щоб люди частіше робили щось спільно. Не сидіть кожен у своїй кімнаті, а робіть щось разом».

Щороку в село до Санти приїжджає багато гостей, зокрема з-за кордону.

[Мануель, турист з Іспанії]:
«Нині різдвяний сезон, і ми дуже раді побувати в Лапландії. Мені 48 років, і я тут уперше. Я дуже хотів побачити Санта-Клауса й щасливий приїхати сюди з донькою».

[Стефані Шидт, туристка з Німеччини]:
«Це чарівна країна чудес. Зимова країна чудес».

А для тих, хто не може приїхати до Санти, є пошта. Діти з усього світу щороку надсилають сюди півмільйона листів. У деякі дні їх приходить по 30 тисяч.

Здебільшого в Санти просять одяг, іграшки та солодощі.

[ельф]:
«Я щойно прочитала листа з побажанням. Дитина просить Санту, щоб пандемія швидше закінчилася».

Гості села й далі веселяться й чекають свята. А різдвяний дідусь уже готовий до подорожі. Але він має до дітей одне прохання.

[Санта-Клаус]:
«Будь ласка, залишайтеся на Різдво в ліжку та спіть. Так я зможу принести вам подарунки».

Санту вже чекають олені. Їм разом належить об’їхати весь світ усього лише за одну ніч.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: