28.09.2024
Телеканал NTD

Підсумковий огляд світових подій за 2021 рік

Підсумковий огляд світових подій за 2021 рік

1. Вогонь вода і торнадо – катаклізми 2021 року Катаклізми у світі Огляд 2021 року Від..

Дата завантаження: 2024-03-28

video

1. Вогонь вода і торнадо – катаклізми 2021 року

Катаклізми у світі
Огляд 2021 року

Від повеней і пожеж у Європі до торнадо у США. Які катаклізми спіткали світ 2021 року.

Усе почалося з рекордних холодів в Іспанії. Там зареєстрували небувалі для країни мінус 34 градуси. Потім шторм «Філомена» приніс туди найбільший за десятиліття снігопад.

В Індонезії рік розпочався одразу з двох лих. Спочатку був землетрус на острові Сулавесі, який забрав 80 життів. Потім повінь на острові Борнео.

На Африку наприкінці січня налетів циклон «Елоїза». Тисячі людей довелося евакуювати, були й загиблі.

У лютому в індійських Гімалаях зійшов льодовик. Він поховав понад 170 людей.

Пекін і прилеглі провінції охопила найсильніша за 10 років піщана буря, а один штат Австралії — найбільша за півстоліття повінь.

У травні в Конго виверження вулкана вбило понад 30 людей.

А потім лихо спіткало західну Європу у вигляді найсильніших злив. Вони змивали машини та топили міста. Загинуло майже 190 людей. Найбільше в Німеччині. Також постраждала Бельгія, Люксембург, Швейцарія та Франція.

А американські штати Орегон і Каліфорнія охопила вогняна стихія. Декілька пожеж знищили тисячі гектарів лісу.

Потім великі пожежі почалися в Туреччині та Греції. Горіли узбережжя Середземного й Егейського морів, острів Евбея та біля Афін.

А в серпні на Гаїті стався потужний землетрус. Загинуло понад 2200 людей.

У вересні на канарському острові Пальма прокинувся вулкан Кумбре-В’єха. Він вивергався три місяці й вщух лише у грудні. Це було його найтриваліше виверження за 500 років спостережень. Лава випалила 500 гектарів території. Вона знищила майже три тисячі будинків та бананові плантації. Тисячі людей змушені були евакуюватися. На щастя, тут обійшлося без жертв.

У грудні вулкан вивергався і на індонезійському острові Ява. Там загинуло кілька десятків людей.

П’ятьма штатами США пройшлися десятки торнадо. Загиблих понад сто.

А на Філіппіни налетів тайфун «Рай», який спричинив справжнє пекло. Загинуло близько 400 людей. Одну з провінцій тепер буде важко відновити.

2. Огляд політичних подій 2021 року

Головні новини політики
Огляд 2021 року

2021 рік почався з виборів президента в США. Переможцем оголосили демократа Джо Байдена. Водночас три популярні соцмережі заблокували сторінки його опонента республіканця Дональда Трампа, який намагався довести наявність порушень під час голосування.

Північна Корея впродовж року провела кілька випробувань балістичних ракет.

А в М’янмі стався державний переворот. Хунта скинула демократично обраний уряд і відправила під домашній арешт де-факто лідерку країни Аун Сан Су Чжі.

США та ЄС запровадили паралельні санкції проти Росії у зв’язку з отруєнням Навального. Крім того, посольство США в Москві перестало видавати туристичні та ділові візи.

А в травні лідери ЄС погодили щодо Білорусі додаткові санкції, зокрема економічні. Це стало відповіддю на арешт опозиційного журналіста після екстреної посадки літака в аеропорту Мінська.

В Ізраїлі закінчилася ера Біньяміна Нетаньягу. Його змінив націоналіст Нафталі Бенет. Водночас країна й далі відновлюватиме дипломатичні відносини з арабськими й мусульманськими країнами.

На Кубі пройшли історичні масові протести — люди закликали до реформ. Соціалістична влада виступи швидко придушила.

У серпні почалася міграційна криза на кордоні Білорусі з країнами ЄС. Особливо гострою була ситуація на кордоні з Польщею. Євросоюз звинуватив у кризі Білорусь. Олександр Лукашенко своєю чергою сказав, що не має до цього жодного стосунку.

Тим часом в Афганістані владу знову захопив «Талібан». Як наслідок, звідти ринув потік біженців.

А в Німеччині з великої політики пішла канцлер Ангела Меркель. Змінився й канцлер Австрії. Щоправда, на тлі скандалу.

У листопаді карибський острів Барбадос офіційно став республікою і розірвав зв’язки з Великою Британією.

І, нарешті, карибський острів Барбадос офіційно став республікою і розірвав зв’язки з Великою Британією.

3. Головні економічні події 2021 року

Економічні події
Огляд 2021 року

Що сталося у світовій економіці 2021 року? Рік почався із завершення перехідного періоду «брекзиту» й хаосу на кордоні ЄС та Великої Британії. Одночасно запровадили митні перевіряння, що призвело до затримок і нестачі товарів. І лише навесні Європарламент затвердив угоду, яка стала регулювати торговельні відносини між сторонами.

З 1 січня в Африці також почала діяти спільна зона вільної торгівлі. Вона об’єднала мільярд 300 мільйонів людей. З часів заснування Світової організації торгівлі вона найбільша серед подібних.

Жителі Куби розпочали рік із черг у банки й перебоїв у магазинах. З 1 січня набула чинності грошова реформа: перестала циркулювати одна з двох валют — песо, який фактично був замінений доларом.

Пандемія і карантинні заходи боляче вдарили по туристичній галузі. Спочатку постраждали гірськолижні курорти. Потім на початку літнього сезону почали зазнавати збитків курорти Греції, Таїланду та інших країн.

Навесні обвалився ліванський фунт. Він утратив третину своєї вартості щодо долара. А влітку в країні настала паливна криза. Бензин подорожчав на дві третини. Як наслідок, багато служб припинили роботу, а людям довелося годинами стояти в чергах на заправки.

Улітку завершилася найтриваліша суперечка в історії СОТ. США та Євросоюз домовилися на п’ять років скасувати взаємні мита на товари обсягом 11 із половиною мільярдів доларів. Їх запровадили через невдоволення Вашингтона та Брюсселя держсубсидуванням двох авіавиробників, один із яких розміщений у ЄС, а другий — у США.

Ще однією знаменною подією стала криза постачання в усьому світі. Через антиковідні обмеження та затримки в портах виросли черги з десятків контейнеровозів із товарами.

У жовтні 136 країн світу затвердили глобальний податок на прибуток у розмірі 15 %. Вони також домовилися покласти край «податковим гаваням».

Напередодні зимового сезону ціни на природний газ у Європі зросли майже в 6 разів. Це призвело до спаду промислового виробництва й підвищення цін на комунальні послуги.

Обвалилася й турецька ліра. Менше ніж за рік вона втратила понад половину вартості. А різке піке проробила в листопаді, коли впала на 16 %.

І насамкінець — про крах другої за величиною китайської девелоперської компанії, яка має найбільший борг у світі — 300 мільярдів доларів. Восени поповзли чутки про неминуче банкрутство гіганта. Після цього почалися протести інвесторів і пайовиків. А на початку грудня компанія оголосила дефолт і початок реструктуризації.

4. 5 країн оголосили дипбойкот Олімпіади-2022 у Пекіні

Бойкот Олімпіади
Канада та Велика Британія

Дипломатичний бойкот зимової Олімпіади в Пекіні стає дедалі масштабнішим. Спочатку його оголосили США, потім до нього приєдналися Австралія та Нова Зеландія. А тепер і лідери Канади й Великої Британії.

Усі ці країни відправлять на Ігри спортсменів, але не високопоставлені делегації. Це буде дипломатичний бойкот у зв’язку з порушенням прав людини в КНР.

[Джастін Трюдо, прем’єр-міністр Канади]:
«Як і наші партнери у всьому світі, ми дуже стурбовані тим, що китайська влада постійно порушує права людини».

[Борис Джонсон, прем’єр-міністр Великої Британії]:
«Як я сказав раніше, ми не підтримуємо спортивного бойкоту, але посилати міністрів на зимову Олімпіаду теж не плануємо».

Китай назвав бойкот «політичним позуванням» і пообіцяв заходи у відповідь. Щоправда, поки не уточнив які.

Водночас Міжнародний олімпійський комітет відмовився коментувати так звані політичні питання. Президент МОК сказав, що не підтримує жодної зі сторін.

Нещодавно Китай опинився в центрі уваги, коли з’ясувалося, що в його автономному регіоні Сіньцзян понад мільйон мусульман-уйгурів тримають у так званих центрах професійного підготовлення. Як уважають, це в’язниці, де цю народність змушують відмовитися від своєї мови та віри.

Також компартію Китаю багато років звинувачують у репресіях щодо прихильників медитативної практики Фалуньгун. Їх називають найбільшою групою в’язнів сумління у світі.

Як показали незалежні розслідування, тибетці, уйгури та послідовники Фалуньгун часто стають жертвами насильницького вирізання органів. Правозахисники зазначають, що масштаб цього бізнесу в Китаї величезний, і що з подачі компартії органи виймають із живих людей у всій країні.

5. Марсоходи, астероїди і космічні туристи: як підкорювали космос у 2021 році

Космічний туризм
Старт заплановано на 2020 рік

Перші космічні туристи полетять на МКС уже у 2020 році. Про це оголосили представники НАСА.

[Білл Герстенмайєр, представник НАСА]:
«Очікуємо, що перший тестовий політ з екіпажем виконаємо вже цього року. Тобто політ з астронавтами-приватними особами може відбутися впродовж 2020 року».

Політ коштуватиме кілька десятків мільйонів доларів із людини. Однак кінцеву суму визначать підрядники Boing і SpaceX, які доставлятимуть на МКС мандрівників.

[Джефф Девіт, головний фінансовий директор НАСА]:
«Сьогодні за місце для наших астронавтів у кораблі, що прямує на МКС, ми платимо приблизно 80 мільйонів. У комерційній програмі ця вартість зменшиться до 58 мільйонів. Тож теоретично космічний турист заплатить приблизно таку суму».

Утім, крім перельоту також потрібно буде оплатити проживання на орбітальній станції.

[Джефф Девіт, головний фінансовий директор НАСА]:
«Якщо порахувати всі витрати, то в середньому буде виходити по 35 тисяч доларів за ніч за астронавта. Але бали готелів Hilton чи Marriott не нараховуватимуть».

Приватні польоти допоможуть й іншим космічним проектам.

[Білл Герстенмайєр, представник НАСА]:
«Комерціалізація низькоорбітального простору дасть змогу НАСА зосередитися на тому, щоби вже до 2024 року відправити першу жінку й наступного чоловіка на Місяць. Це буде перша фаза нашої постійної присутності на супутнику».

Крім того, у НАСА кажуть, що дохід від космічного туризму також допоможе швидше підготуватися до місій на Марс.

6. Автопром 2021-го: розкіш, інновації та електричні технології

Прем’єри та концепт-кари
Світовий автопром у 2021 році

Без вихлопів та гарчання бензинових агрегатів. У 2021 році майже всі імениті бренди мали за обов’язок підготувати електричні новинки.

General Motors випустив пікап Hummer та кросовер Cadillac Lyriq. У першого запас ходу — 560 кілометрів, у другого — 500.

[Тім Стівенс, головний редактор видання Roadshow]:
«Електрифікація корисна для позашляховиків. З нею виникає миттєвий крутний момент за будь-яких обертів за хвилину. Це означає, що можна їхати по камінню на дуже низькій швидкості з повною потужністю».

GM обіцяє 30 нових електричних моделей до 2025 року.

Daimler показав електричний флагман Mercedes-Benz S-класу. П’ятидверний ліфтбек EQS також має молодшу сестру — модель EQE.

Німецький концерн показав і концепти. Це розкішний електричний кросовер Mercedes-Maybach EQS та позашляховик Gelaendewagen на батареях.

Компанія Porsche створила електричний концепт-кар Mission R. Силовий агрегат — це два електромотори, які разом видають 1100 кінських сил.

Rolls-Royce розщедрився й дозволив одним оком глянути на його майбутній електромобіль. Він перший в історії бренду. Модель під назвою Spectre є дводверним купе з похилим дахом. До 2030 Rolls-Royce повністю перейде на електромобілі.

А це вже гібриди. Нові моделі представили понад десять брендів класу люкс. Серед них — McLaren, Bentley та Lamborghini.

А BMW на прикладі концепт-кара i Vision Circular показало колообіг матеріалів у промисловості. Авто виготовлене з відходів і з нього можна зробити нову машину.

7. Які гаджети стали «розумними» у 2021 році

«Розумні» гаджети
Огляд 2021 року

Штучний інтелект дедалі більше проникає в наше життя. «Розумним» стає все: від пилососів до нашийників для собак. Які пристрої наділили функцією самонавчання у 2021 році?

Почнімо з інженера з Угорщини, який через хворобу втратив руки й ноги. Він інтегрує штучний інтелект у протези для рук і ніг. Кінцівки накопичують сигнали та вчаться їх розпізнавати. Як наслідок, вони мають стати частиною тіла.

[Дьордь Левай, інженер]:
«І якщо ми навчимо цього штучний інтелект, то ця система зможе, наприклад, зрозуміти, що зараз потрібно стиснути руку».

На виставці CES у Лас-Вегасі показали «розумний» пилосос. Він не просто об’їжджає перешкоди, а працює лише в певний час і не їздить туди, куди не слід. А ще наглядає за домашніми улюбленцями.

«Розумний» нашийник із Південної Кореї розпізнає емоції собак. Для цього аналізує їхній гавкіт.

[Ендою Джил, дослідник]:
«Злість, нетерпіння, смуток, щастя й таке інше. Власники зможуть одразу зрозуміти, що відчуває собака».

«Розумні» турнікетів в аеропорту Дубая дають змогу пройти паспортний контроль лише за 10 секунд. Вони обладнані технологією розпізнавання облич та райдужної оболонки очей.

А це «Абель» — італійський робот-гуманоїд, якого вчать розпізнавати людські емоції та бути компаньйоном людей із різними недугами, наприклад аутизмом. Він аналізує мовця за допомогою камер, мікрофонів і термосканерів. Моторошно, але його поки лише тестують.

В Австралії тепер є «розумні» вулики, які знаходять серед бджіл заражених небезпечними кліщами.

Турецький сліпий винахідник зробив «розумну» тростину. Вона виявляє за допомогою ультразвуку перешкоди й подає сигнал. А ще інформує про магазини, кафе та перекусні, що трапляються дорогою.

А поля однієї британської ферми оглядає робот-агроном «Том». Він стежить за станом урожаю за допомогою GPS та штучного інтелекту. Це економить гроші.

Ще одна «розумна» сільгоспрозробка — система зрошення на Криті. Вона вимірює вологість ґрунту і його засоленість, а ще вологість і температуру повітря. Потім розраховує необхідний обсяг води для поливу.

І насамкінець про «розумний» рукав із Нідерландів. За допомогою набору вібрацій він дає змогу зрозуміти майже всіх іноземців. Але для цього треба вивчити спеціально створену вібромову.

8. Великий бар’єрний риф оживає

Бар’єрний риф відновлюється
Австралія

Буяння кольорів і життя. Саме це відбувається з Великим бар’єрним рифом Австралії. Це диво природи, схоже, почало відновлюватися після кількох епізодів знебарвлення.

Учені кажуть, що процес може тривати два-три роки.

[Ніколь Роуберрі, морський біолог]:
«Ми дивимося на корали й бачимо, що по всій їхній довжині почався нерест. Ми побачили, що багато коралів почали виділяти гамети. Ми на це не очікували, не думали, що стільки всього відбувається».

Зазвичай корали розмножуються брунькуванням і розщепленням. Але раз на рік вони породжують личинок, які дрейфують, доки не опустяться на дно.

[Гарет Філліпс, морський біолог]:
«У минулі роки це відбувалося поступово впродовж ночі або ж одним великим вибухом. Але зараз були миті вивільнення, потім нічого, потім знову вивільнення і знову нічого. Були невеликі імпульси, які тривали багато годин».

Гряда з 2500 рифів охоплює площу 348 тисяч квадратних кілометрів. Наймасштабніше знебарвлення останнім часом відбулося тричі: у 2016, 17-му та 20-му роках. Як наслідок, постраждали майже дві третини коралів.

Учені вважають, що нинішній нерест дає надію, що цей унікальний природний об’єкт зможе відновитися.

9. Лабіринти, сальто й замки з піску: рекорди 2021 року

Рекорди у світі
Огляд 2021 року

Які рекорди встановили у світі 2021 року? Почнімо із засніженої провінції Канади. Там побили свій власний рекорд Гіннеса з найбільшого лабіринту. Його площа — 5300 квадратних метрів. Попередній був майже вдвічі меншим.

А фридайвер із Чехії встановив світовий рекорд із плавання під льодом. Давид Венцль подолав майже 81 метр. Температура води була лише 3 градуси.

У Музеї мініатюр у Гамбурзі іграшковий паротяг зіграв найдовшу мелодію на келихах.

[Фредерік Браун, автор рекорду]:
«Спочатку ця ідея здавалася божевільною. Усі так і казали, що я, видно, збожеволів».

До речі, найбільшою проблемою було те, що з 2840 келихів випаровувалася вода й звук змінювався. Її розв’язали, додавши олії.

А «Найсильніша людина світу» українець Олексій Новіков цього року теж установив новий рекорд. Він пройшов 10 метрів із суперйоком на плечах, на якому було шестеро дівчат. Уся конструкція важила 490 кілограмів.

На змаганнях із фрирайду в ПАР іспанець зробив рекордне 30-метрове переднє сальто. Протяжність його стрибка становила 30 метрів.

А італійський автоперегонник проїхав небезпечною дорогою за рекордний час. Понад три кілометри він подолав за хвилину та майже 30 секунд.

У Данії встановили рекорд Гіннеса — збудували найвищий у світі замок із піску. Його висота — 21 метр 16 сантиметрів. Тема твору — COVID-19.

Німці побили світовий рекорд із хайлайну. Вони пройшли стропом завдовжки 2 кілометри 150 метрів. Його натягли на висоті 600 метрів у шведській Лапландії.

Найвищою жінкою у світі знову визнали Румейсу Гельгі із Туреччини. Її зріст — два метри 15 сантиметрів.

А житель німецької Нижньої Саксонії встановив світовий рекорд за найбільшою кількістю різдвяних ялинок в одному місці. У себе вдома він із дружиною прикрасив 444 дерева.

10. Найгучніші весілля й розлучення

Весілля та розлучення
Огляд 2021 року

Якими були найгучніші весілля й розлучення 2021 року серед зірок кіно, музики та мільярдерів? Згадаймо.

Спершу про хороше. У лютому 57-річний актор Ніколас Кейдж одружився з Ріко Шибате, яка молодша за нього на 30 років. У Кейжа це вже п’ятий шлюб. Один із його синів старший за його нинішню дружину.

У травні співачка Аріана Гранде вийшла заміж за рієлтора Далтона Гомеса. Церемонія була таємною.

А в липні взяли шлюб 51-річна співачка Гвен Стефані та 45-річний кантрі-виконавець Блейк Шелтон. Їхнє весілля теж було таємним, причому в каплиці, яку Блейк побудував спеціально для коханої.

У листопаді 40-річна Періс Гілтон вийшла заміж за підприємця Картера Реума.

Брітні Спірс поки лише оголосила про заручини. 39-річній попспівачці пропозицію зробив 27-річний манекенник і тренер Сем Асгарі. Водночас у листопаді Спірс через суд звільнилася від опікунства свого батька, яке тривало 13 років.

Кейт Гадсон оголосила, що виходить заміж за засновника звукозаписної компанії Денні Фудзікаву. А акторка Ліндсі Лохан погодилася вийти заміж за арабського фінансиста Бадера Шамаса.

Тепер про розлучення. Сумну новину в січні оголосила Кім Кардаш’ян та репер Каньє Вест. Щоправда, подейкують, що Вест уже хоче назад.

У травні про розлучення оголосив Білл Гейтс. Він був у шлюбі 27 років.

Засновник аерокосмічної компанії Ілон Маск розійшовся зі співачкою Граймс, яка недавно народила йому сина.

А розлучення Джіджі Хадід і Зейна Маліка було скандальним.

І насамкінець трохи позитиву. Після 17 років нарізно знову утворилася пара — Дженніфер Лопес і Бен Аффлек — яку прозвали Бенніфер. Разом співачку та актора вже кілька разів упіймали папараці.

11. Зіркові вагітності й народження

Поповнення зіркових сімей
Огляд 2021 року

Хто зі світових зірок цього року оголосив, що чекає на дитину, а хто вже святкує поповнення?

Почнімо з моделі плюс-сайз Ешлі Грем. У липні вона оголосила, що чекає на другу дитину від свого чоловіка Джастіна Ервіна. А у вересні стало відомо, що це хлопчики-близнюки.

Модель Роузі Гантінгтон-Вайтлі в серпні опублікувала в соцмережі низку фото, на яких видно, що вона скоро народить другу дитину своєму чоловікові Джейсону Стейтему.

Інстаграм-зірка Кайлі Дженнер, сестра Кім Кардаш’ян, у вересні повідомила, що теж чекає на другу дитину від репера Тревіса Скотта. До речі, це той самий виконавець, на концерті якого недавно сталася тиснява й загинули люди.

А акторка Дженніфер Лоренс у вересні оголосила про свою першу вагітність. Дитину вона чекає від Кука Мароні.

Футболіста Кріштіану Роналду можна назвати батьком-героєм. У жовтні стало відомо, що його дівчина Жоржина Родрігес скоро народить йому двійнят. Водночас Роналду вже має четверо дітей.

«Диво-жінка» Галь Гадот у березні оголосила, що чекає на третю дитину від Ярона Версано. Пізніше вона народила дівчинку.

Поповнення в сім’ї відсвяткували актори Алісія Вікандер та Майкл Фассбендер, а також члени монаршої родини Великої Британії принцеса Євгенія та її чоловік Джек Бруксбенк.

Маля з’явилося і в зірок «Ігри престолів» Кіта Гарінгтона й Роуз Леслі. Порадував фанатів і Маколей Калкін. У квітні акторка Бренда Сонг народила йому хлопчика. Його назвали Дакота на честь загиблої сестри Калкіна.

Нарешті, по другій дитині тепер мають Кірстен Данст і Джессі Племонс, а також Гаррі та Меган — герцоги Сассекські.

12. Пекінес Васабі став найкращим собакою Америки у 2021 році

Переможець Вестмінстерського дог-шоу
Нью-Йорк, США

Пекінес із кличкою Васабі позує на оглядовому майданчику Емпайр-Стейт-Білдингу. Він став найкращим собакою Америки, перемігши в 145-му Вестмінстерському дог-шоу.

Власник Девід Фіцпатрік успіху не очікував, але й не здивований.

[Девід Фіцпатрік, власник пекінеса]:
«(Васабі) холоднокровний і спокійний. Пекінеси врівноважені, мають королівський характер. Але він знає, як поводитися на рингу».

Васабі — п’ятий пекінес, що переміг на Вестмінстерській виставці собак.

[Гейл Міллер Бішер, директор Вестмінстерського клубу собаківників]:
«Це дуже цікаво, бо його власник Девід Фіцпатрік, який і розводить собак, і показує їх на виставках, удруге перемагає з пекінесом. Дідусь Васабі був найкращим на дог-шоу 2012 року. Його звали Малахі».

Цього року виставку перенесли з Нью-Йорка до маєтку Ліндгерст у Таррітауні. Змагання пройшли в сімох категоріях: мисливські, гончаки, вівчарські, службові, тер’єри, кімнатно-декоративні та неспортивні собаки. Потім фіналісти змагалися за звання найкращого. У конкурсі брали участь 2500 собак.

13. Від Будапешта до Вашингтона: різдвяні ялинки 2022 року

На суші та під водою
Різдвяні ялинки в містах світу

Ця різдвяна ялинка засяяла біля американського Капітолія. А ось так прикрасили Білий дім. Святкові декорації стали точкою відліку до Різдва. У західних країнах його відзначають 25 грудня.

За традицією резиденцію президента США оформляє перша леді. Джилл Байден пояснила, що присвятила декорації лікарям і працівникам інших основних служб.

[Джилл Байден, перша леді США]:
«У кожному залі ми розповідаємо історію подарунків від душі. У східному крилі бачимо зорепад. Зорі уособлюють працівників на передовій, які принесли світло в наше життя в найпохмуріші дні цієї пандемії».

А ось ще одна знаменита адреса — Даунінг-стріт, 10. Тут живе прем’єр-міністр Великої Британії. Цього року ялинку запалював Борис Джонсон. Щоправда, кнопка спрацювала не одразу.

Сотні людей зібралися на майдані Назарета в Ізраїлі. Для християн це третє найсвященніше місто після Єрусалима й Віфлеєма. Як уважають, тут минули дитячі та юнацькі роки Ісуса. І саме тут янгол сповістив Марію, що вона народить Божого Сина.

А це Будапешт. У столиці Угорщини ялинку поставили в акваріумі. Два санти-дайвери влаштували справжнє шоу не лише для гостей, а й для екзотичних рибок та акул.

[Іштван Дереш, дайвер]:
«Санта-Клаус пірнає щороку. Але це не просте занурення як для нас, так і для них. Адже ми не завжди так вбираємося, і ялинка ще ніколи не була частиною їхнього дому».

А це столиця Тайваню. Тут поряд із ялинкою з’явився величезний надувний Санта-Клаус. Як кажуть його творці, сумка Санти наповнена щастям та спокоєм. Саме тим, чого багатьом сьогодні так бракує.
Коротке посилання на цю сторінку:

Підпишись на e-mail розсилку

Вибери, що б ви хотіли отримувати на свій e-mail: